axsa Galeria - dziergadełka 13.06.05, 11:52 Tutaj wklejajmy linki pokazujące nasze wytwory, chwalmy sie swoimi robótkowymi osiagnięciami, wymieniajmy informacje i rady. Przenoszę tu linki pokazujace wydziergane sweterki i serwetki. Odpowiedz Link
axsa Swetrek wykonany przez Danusię. 13.06.05, 11:53 Maladanka img289.echo.cx/img289/2791/czerwonafantazja2vg.jpg Odpowiedz Link
axsa Robótki Wiktorii 13.06.05, 11:55 img90.echo.cx/my.php?image=bezrkaw2cf.jpg img138.echo.cx/my.php?image=mjbezrk0zv.jpg Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: Robótki Wiktorii 13.06.05, 12:09 img138.echo.cx/my.php?image=mjczerwsweter1ma.jpg img138.echo.cx/my.php?image=mjsweter3hy.jpg Odpowiedz Link
axsa Sweterki mojej produkcji 13.06.05, 12:25 img211.echo.cx/my.php?image=16gl.jpg img211.echo.cx/my.php?image=pulowerf6ia.jpg img88.echo.cx/my.php?image=3a1jh.jpg img174.echo.cx/my.php?image=golf0st.jpg img174.echo.cx/my.php?image=zielony12vn.jpg img174.echo.cx/my.php?image=mjzakard15io.jpg img174.echo.cx/my.php?image=mjakard1a3bf.jpg img174.echo.cx/my.php?image=zakarda1pa.jpg img245.echo.cx/my.php?image=ty5pp.jpg Odpowiedz Link
axsa Szydełkiem też potrafię. 13.06.05, 12:27 img64.echo.cx/my.php?image=serwetka1a9nz.jpg img64.echo.cx/my.php?image=serwetka2a9hb.jpg img258.echo.cx/my.php?image=serwetka3a7vg.jpg img258.echo.cx/my.php?image=serwetka47bm.png Odpowiedz Link
wiktoria53 Skarpetki 13.06.05, 21:05 Z resztek włóczki zrobiłam minionej zimy skarpetki. Nic szczególnego, ale wykorzystuję w ten sposob zapasy, resztki....W tych żółtych aktualnie chodzę.Lubię chodzić w samych skarpetach. img277.echo.cx/my.php?image=skarpetki7ei.jpg Odpowiedz Link
axsa Re: Skarpetki 13.06.05, 21:40 A wiesz,że ja tez zrobiłam zimą skarpetki. Pierwszy raz w życiu. Na takie niespełna dwuletnie stopki. Też z paseczkowym ściągaczem i pieta tym samym sposobem. )) Odpowiedz Link
maladanka Re: Skarpetki 13.06.05, 23:15 Wiktorio - rozczuliły mnie skarpetki! Moja Mamusia tak właśnie wykorzystywała najmniejszy skrawek włóczki.Skarpetki były fantazyjne i ciepłe.A czasami podszywała też skarpety takie grubsze, resztkami np.wykładziny lub skórką z niepotrzebnej torebki i były takie kapcio-skarpetki . Odpowiedz Link
wiktoria53 Maladanko. 14.06.05, 07:30 Maladanko, wiem, u nas też tak niektórzy robią.Ale ja nie podszyłam, bo choć przeważnie chodzę bez laczków to jednak czasem je zakładam i wtedy wygodniej mi, a po drugie lepiej do prania ( tak mi się wydaje). Dobrze, że o pomyśle Twojej Mamusi wspomniałaś, może ktoś go wykorzysta.A może i ja niektóre zdecyduję się podszyć )) Odpowiedz Link
axsa Re: Maladanko. 14.06.05, 07:39 Można kupić skarpetki / oczywiscie nie wełniane/ i małe i duże z takim podgumowanym spodem, ale to bardziej antypoślizgowa powierzchnia niż spełniajaca taka rolę jak skórka. Cenę mają , że.... - za takie "dwuletnie" 18 zł. Więc podszyłamkawałkami wycietymi z rękawic ochronnych /za 1zł 99 gr/, takich z gumowymi "kropkami". )) Odpowiedz Link
axsa Takie "niesamotne" serwetki 14.06.05, 21:38 img84.echo.cx/my.php?image=serwetki1a5lt.jpg Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: Takie "niesamotne" serwetki 14.06.05, 22:31 Axso.Takie delikatne, drobno dziergane te Twoje serweteczki. Odpowiedz Link
axsa Re: Takie "niesamotne" serwetki 14.06.05, 22:34 m bardziej skomplikowane, tym ciekawiej. Odpowiedz Link
axsa Takie "niesamotne" serwetki 20.06.05, 00:56 img84.echo.cx/my.php?image=serwetki2a2rk.jpg Odpowiedz Link
axsa Takie "niesamotne" serwetki 20.06.05, 00:56 img84.echo.cx/my.php?image=serwetki3a0km.jpg Odpowiedz Link
axsa Takie "niesamotne" serwetki 20.06.05, 00:58 img84.echo.cx/my.php?image=serwetki4aa5in.jpg img84.echo.cx/img84/9994/serwetki4aaa3ej.jpg Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: Takie "niesamotne" serwetki 20.06.05, 08:05 Axso. piekne, a ile cierpliwości Cię kosztowały, ale efekt widoczny. Odpowiedz Link
krista57 Re: Takie "niesamotne" serwetki 20.06.05, 08:35 Z takich kwadracików robionych z kolorowej włóczki....potem zszywanych moja Mama zrobiła "kapę " ,która dumnie przykrywa moję łoże. Odpowiedz Link
maladanka Re: Takie "niesamotne" serwetki 20.06.05, 12:14 Axo? jest coś czego nie umiesz? Podziwiam Cię za wszystko! A co do robótek - mnie wyciszają,gimnstykują przeguby.Miałam jednak okres 2-3 lat,kiedy zupełnie je zarzuciłam. Odpowiedz Link
axsa Re: Takie "niesamotne" serwetki 20.06.05, 13:20 Oczywiście, że są różnerzeczy, których nie umiem zrobić. Nie umiem normalnie, bez duszy na ramieniu, jeździć samochodem, nie umiem... ale... nie będę wymieniać. Niech trwa wrażenie, że mam zdolności prawie do wszystkiego. Odpowiedz Link
regine Re: Takie "niesamotne" serwetki 29.07.05, 14:20 Dziś późnym wieczorkiem lub jutro rano....Będę się chwaliła swoimi robótkami. Nie są sfotografowane wszystkie,bo reszta jest w Izraelu i u drugiej córki, a reszta jeszcze u mojej mamy.Ale część pierwsza będzie)) Zdjęcia już zrobione...Więc dam znać, czy dziś czy jutro... Odpowiedz Link
natla Re: Takie "niesamotne" serwetki 29.07.05, 15:06 Czy Ty naprawdę dziś w dzień tropikalnych upałów musisz pokazywać sweterki???? )))) Odpowiedz Link
regine Re: Haft krzyżykowy i płaski,szydełko..... 29.07.05, 22:43 Ja nie robię sweterków ,tylko wyszywam. Haft krzyżykowy ,płaski i szydełkuję,do drutów już dawno straciłam zapał, Córki przejęły pałeczkę,same sobie i innym(wnuczce)robią.) Odpadłam...Masją swoje pomysły, lepsze oczy .Ja swoje już "wydrutowałam". A haftowanie bardzo mnie uspokaja i wycisza...Druty denerwują...)) Odpowiedz Link
axsa dziergadełka 20.06.05, 08:33 Wiesz, że to nie tak z tą cierpliwością? Kiedyś, całą "filozofię" dziergania umieściłam w tym zdaniu, zmieniając jeden wyraz - ...bo na nerwy lekarstwo, to najlepsze - dziewiarstwo... Mnie uspokaja i przenosi w inny świat. Teraz niewiele robię, ale jeszcze pokażę duże rzeczy, samodzielnie zrobione. Odpowiedz Link
axsa Natla 30.07.05, 08:27 Sweterki Cię "zmroziły", więc daję Ci bardziej przewiewne dziergadełka. img125.imageshack.us/my.php?image=ois4ramienne26ct.jpg img241.imageshack.us/my.php?image=ois4ramienne14gz.jpg img241.imageshack.us/my.php?image=ois4ramienne32ca.jpg Odpowiedz Link
axsa Galeria - dziergadełka 30.07.05, 08:28 Jeszcze jeden komplecik. img149.imageshack.us/my.php?image=oispajczki21gv.jpg img23.imageshack.us/my.php?image=oispajczki70qa.jpg img23.imageshack.us/my.php?image=oispajczki36xj.jpg Odpowiedz Link
zlapalamoddech Re: Galeria - dziergadełka 30.07.05, 08:51 Oglądnęłam wszystko. Dziewczyny jeszcze raz powtarzam: JESTEŚCIE WIELKIE !!!!! Odpowiedz Link
natla Re: Galeria - dziergadełka 30.07.05, 09:20 Śliczne.......moze kiedyś powyciągam moje, robione przez babcie i mamę, poprasuje i pofotografuje......też są śliczne.....ale skad Wy macie tyle anielskiej cierpliwości???? Odpowiedz Link
axsa Re: Galeria - dziergadełka 30.07.05, 09:48 Do tego to akurat odwrotnie - potrzebna jest diabelska niecierpliwość. )) Odpowiedz Link
axsa Re: Galeria - dziergadełka 30.07.05, 09:51 Robione przez Mamę??? Nie ma tak dobrze!!! Przeczytaj na początku wątku - to mją byc własnoręczne wytwory !! )) Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: Galeria - dziergadełka -Axso 31.07.05, 11:41 Axso,Ty jesteś niesamowita.Poetka, pisarka, informatyczka, dziewiarka, "pożeraczka" książek, i co jeszcze potrafisz? Pochwal się od razu :- ) Odpowiedz Link
maladanka Re: Galeria - dziergadełka -Axso 01.08.05, 09:37 Wiktorio - zapytaj co NIE potrafi! Odpowiedz Link
axsa Wiktorio 01.08.05, 11:48 "Zasunęłaś" takimi nazwami pod moim adresem, że mozna się spodziewać omnibusa, a nie zwyczajnej kobiety. Ja jestem zwyczajna, naprawdę. )) Żyję już parę latek na tym świecie, a że lubię umieć zrobić różne rzecz /wyniosłam to z domu, bo moja mama bardzo wiele potrafi, a babcia to była artystka/, to od czasu do czasu się czegos nauczyłam no i...umiem. Jest jeszcze coś co może być jakąś przyczyną niektórych umiejętności - w czasach liceum byłam biedna, a w czasie studiów podobnie, więc jak chciałam mieć nowy ciuch, to musiałam go sobie zrobić, uszyć albo zarobić pieniądze wykonując cos dla koleżanek. Pisanie tak jakoś się we mnie "urodziło" i też procentowało w trudnych finansowo chwilach, a teraz też tej umiejętności nie marnuję... i nie mam na myśli forum, bo jak czytam, po fakcie, niektóre swoje wypowiedzi, to mam wrażenie, że jakiś "analfabetyzm" mnie dotknął. Teraz proszę, zróbcie sobie listę tego co potraficie i każda z Was przekona się, jestem pewna, że ta lista wcale nie jest krótka /przecież nie wszystko można sfotografować, albo inaczej pokazać na forum/, a ja przy bardzo wielu Waszych umiejętnościach będę mogła jedynie postawić minusy dla siebie. W tym wątku jest taka moja wypowiedź: •Re: Takie "niesamotne" serwetki axsa 20.06.2005 13:20 + odpowiedz Oczywiście, że są różne rzeczy, których nie umiem zrobić. Nie umiem normalnie, bez duszy na ramieniu, jeździć samochodem, nie umiem... ale... nie będę wymieniać. Niech trwa wrażenie, że mam zdolności prawie do wszystkiego. Odpowiedz Link
regine Moje dziergadełka 01.08.05, 16:29 To są moje hafty, prawie wszystkie dla wnuczki (oprawione, wisza na ścianie). Do pomorańczowych serwetek jest jeszcze owalny bieznik. A poducha w trakcie wyszywania ) img50.imageshack.us/img50/2606/haftimg5ea.jpg img336.imageshack.us/img336/8962/kotyimg2se.jpg img232.imageshack.us/img232/2850/krlikipisankiimg4ir.jpg img139.imageshack.us/img139/1194/krliki1img9av.jpg img288.imageshack.us/my.php?image=krliki2img3cq.jpg img275.imageshack.us/img275/63/serwetyimg3cv.jpg img297.imageshack.us/img297/6489/poduszkaimg2uq.jpg Odpowiedz Link
axsa Re: Moje dziergadełka 01.08.05, 19:51 Kupujesz gotowe wzory na kanwie, czy "szyjesz" z wzorów na papierze? Jeśli chcesz, moge Ci podrzucić program /link /, który przetwarza normalne obrazki na wzory krzyżykowe. Można obejrzeć imitację haftu krzyżykowego i wydrukować w wersji krzyżykowej i w postaci kolorowych kratek. Można temu programowi "zadać ilość kolorów, wielkość krzyżyków i ilość krzyżyków na długość i szerokość. Kiedyś w oparciu o niego zrobiłam wzory do serii hafcików pt: motyle. Czasem korzystam też z niego do tworzenia żakardowych wzorów na sweterki. Odpowiedz Link
regine Re:Axso !!! 01.08.05, 22:32 Nigdy do haftu krzyżykowego nie korzystam wzorów gotowych na kanwie. Kupuję różną kanwę(inna do obrazków w ramki, inna do poduszek czy serwet), a wzory "rozpracowuję"z różnych czasopism.Nie lubię takiej "łatwizny"... Sama sobie rozliczam, haftuję prawie wyłącznie muliną.Kiedyś wyszywałam różnego typu włóczkami,ale podczas prania niektóre kolory farbowały inne. To jest tylko cząstka z tego co jest w tej chwili w domu.Część różności jest u córek,reszta spakowana w paczkach, do większego mieszkania.Dużo rzeczy wyszywałam na prezenty. Bardzo bym prosiła o ten link, córki mi tu rozpracują.Maladanka przysłała mi linki z rosyjskich stron.Ale tego nigdy za dużo) To co wysłałam to rzeczy z pokoiku wnusi, wisi na ścianach,część jeszcze nieoprawiona...Ot takie tam dłubanie, które bardzo lubię.Mniej teraz wszywam na płótnie, bo oczy wysiadły i muszę używać mocnych szkieł.Ale zimą siedzę i dziergam,tym bardziej,że mam ciszę i spokój przez pół roku. Bardzo dziękuję za obejrzenie i proszę o ten link) Odpowiedz Link
maladanka Re:Renia- brawo! 02.08.05, 10:47 Bardzo lubiłam wyszywać szczególnie krzyzykami- robiłam takie komplety np.pasek do sukienki i torebeczka, albo pasek i wstawka z przodu.Niestety wszystko pooooszło do ludzi, a torebka najładniejsza na wieczne nieoddanie /dobry zwyczaj ..itp./ Wyszywałabym chętnie ale nie mam co z tym zrobić. W mieszkaniu nie mam gdzie umieszczac - duzo obrazów, mało wolnej przestrzeni,nie mam komu dawać,a na zarobek nigdy nie robiłam bo to przestawała być przyjemność.Ciągle jednak oglądam wzory. Pozostało mi szydełko i druty ale też nie za wiele - jakoś czas sie skurczył,czy co? Pokazuj Reginko jeszcze,bardzo proszę. Odpowiedz Link
dankarol przepiękne rzeczy robicie! 09.08.05, 00:41 Jesteście bardzo zdolne. Sama też różne rzeczy robiłam i zawsze lubię oglądać prace innych. Zrobiłam w swoim życiu kilka swetrów,ale do kolorowych wzorów nigdy nie miałam cierpliwości, wolałam robić różne wzory (im więcej przekładanych oczek tym lepiej). Wyhaftowałam kilkanaście obrusów i serwetek i prawie wszystko porozdawałam. Ostatnią pasją były obrazy haftem krzyżykowym (ja też nie lubię kanwy z nadrukiem) część porozdawałam, a reszta zapełniła ściany i jak mówi moja koleżanka nie mam problemu z malowaniem. Jeśli ktoś ze znajomych pożyczy mi ludzki aparat,to też będę robić za artystkę. Odpowiedz Link
yoanna Re: przepiękne rzeczy robicie! 09.08.05, 00:56 Ależ ładne rzeczy robicie Brak cierpliwości do robótek...skreśla mnie z listy wystawiających w tej galerii ale z przyjemnościa oglądam Wasze prace )) Odpowiedz Link
maladanka Re: przepiękne rzeczy robicie!-do Dankarol 09.08.05, 08:14 w sprawie aparatu - aparaty bardzo tanieją, są tez tak zwany "raty bez straty" - czyli raty niemal groszowe. A uciechy z aparatu jest mnóstwo.Czekamy na fotki! Odpowiedz Link
tofika Re: Galeria - dziergadełka 01.08.05, 19:52 Reginko...pracowitko,pieknie...jest co poogladac ..no.no... zbieram od lat wzory ,wciaz niewielkie efekty ..ale przyjdzie i na to czas, Odpowiedz Link
axsa Reniu 09.08.05, 08:47 Przepraszam, że nie odpowiedziałam od razu. Strona, z której brałam program zniknęła. Znalazłam jednak inne miejsce, gdzie on jest. dominiq.blox.pl/html Na tej stronie jest dużo różnych linków. Trzeba znaleźć grupę OPROGRAMOWANIE. Tam na drugim miejscu jest program HAFT KRZYŻYKOWY 3.0. Ten trzeba zapisać i zainstalować w komputerze. Po otwarciu folderu z programem widać różne pliki. Należy wybrać „obrazek” w ramce. Kliknąć plik /mimo że wyglada jakby był nieaktywny/, zaimportować swój obrazek czy zdjęcie pozaglądać pod zakładki obok pliku , pobawić się trochę możliwościami i na pewno uda się coś przetworzyć. W razie problemów – pomogę w konkretnych kłopotach. )) Odpowiedz Link
axsa Reniu 09.08.05, 09:01 Tu jest generator napisów. www.celticxstitch.ie/cgi-bin/stitches.cgi Tekst /imię/ wpisujesz w Enter your... i klikasz Create... Na wzorze klikasz prawą myszką, wybierasz - zapisz obraz jako, zapisujesz sobie w wybranym miejscu i potem mozesz wydrukować. Drukowanie bezpośrednio z programu jakoś mi nie wychodzi. Odpowiedz Link
wiktoria53 Axso, 09.08.05, 13:09 Axsuniu, chyba ja też skorzystam z tych programów jeśli mi się uda. Odpowiedz Link
axsa Wiktorio 09.08.05, 13:20 Przepraszam, ze "zaadresowałam" swój liścik tak jednoosobowo. Oczywiście, programy są dla wszystkich chetnych. Oferta pomocy tez dotyczy wszystkich. )) Odpowiedz Link
regine Re:Axso :))) 09.08.05, 19:14 Dziękuję za link ,też dziś tu dopiero zajrzałam.Nic mi nie idzie teraz leżę i czekam aż mi przejdzie. Nie będzie chyba problemu ,jest córka ,wróci od koleżanki w piątek, to troszkę pomoże. Jeśli będzie jakiś problem zgłoszę się) Bardzo dziękuję) Odpowiedz Link
maladanka Re:i co nowego w galerii? 12.09.05, 15:45 Podbijam - mamy nowe forumki - moze macie wlasne osiagniecia i chcecie pokazac? Odpowiedz Link
wiktoria53 Żółty sweterek z truskawką. 14.09.05, 10:10 Właśnie wczoraj skonczyłam go, jeszcze tylko 2 żółte guziczki przyszyć i gotowe. img382.imageshack.us/my.php?image=sweterekztruskawk4ke.jpg Odpowiedz Link
maladanka Re: Żółty sweterek z truskawką. 14.09.05, 10:12 ale radosny! a ja walcze ze swetrem dla meza,ciagle bylo goraco to nie chcialo mi sie robic,ale juz czuje swedzenie palcow ... Odpowiedz Link
malwina52 Re: moze otworzycie sklepik rekodzielniczy 14.09.05, 10:49 jestem beztalencie, ogladam podziwiam, potrzebuje welniane skarpetki bo marzne w nozki rozmiar 38, moze ktos wystawi na polke albo zlicytuje ))))) w niektorych galeriach mozne przeciez cos kupic prawda??? dlaczego macie byc gorsze)))) Odpowiedz Link
wiktoria53 Malwinko, 14.09.05, 18:15 Oj Malwinko, ty zmarzluszku ! Chyba wyślę Ci te skarpetki pocztą w prezencie co? Odpowiedz Link
malwina52 Re: :)))))) 14.09.05, 18:21 masz dobre serduszko Wiktorio, ale wolalabym znac cene, lub sposob rewanzu, bez skarpetek nie usne, mam juz takie wymeczone kupilam od goralki z cieniutkiej welenki, grzeja a nie cisna, a moze jednak ten sklepik forumnowy sie przyjmie, kurcze ale zdolne z Was dziewczatka )))) Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: :)))))) Malwinko, 14.09.05, 18:28 Ty chcesz takie cieniutkie z wełny? Ja mogę zrobić z takiej wełny jak na sweterki.To nie jest taka cienka.Do spania mogą być w paseczki, a więc z resztek włóczki. Takie sobie zrobiłam i mojej mamie ale nie do spania tylko chodzę w nich w domu bez kapci.Przydałoby się podszyć jakiś skaj żeby się nie brudziły.Co Ty na takie skarpeyki powiesz? Odpowiedz Link
malwina52 Re: :)))))) Malwinko, 14.09.05, 21:04 ale bylabym szczesliwa i cichutka, nikt by nie slyszal mojego nocnego czlapania, usciski ))))) a paseczki beda super Odpowiedz Link
maladanka Re: Galeria - dziergadełka 20.10.05, 11:08 a tak mi dzis fajnie internet chodzi / na razie/ to sie pochwalę img454.imageshack.us/my.php?image=2005czapbukszalik6uy.jpg sweterki dla córki img456.imageshack.us/my.php?image=2005kaszka3ko.jpg img458.imageshack.us/my.php?image=2005niebpodwnitkatiftik8nj.jpg a tu moje takie różne img453.imageshack.us/my.php?image=bluzkapomaraczowawog9xi.jpg img455.imageshack.us/my.php?image=fiolczarnyplecygadkieczarne6dy.jpg img457.imageshack.us/my.php?image=groszkowyplecyiprzdjednakowe8k.jpg img459.imageshack.us/my.php?image=warkoczewrabiane8qt.jpg img461.imageshack.us/my.php?image=wrzosowy2um.jpg Odpowiedz Link
dankarol Re: Galeria - dziergadełka 20.10.05, 11:27 Danusiu te sweterki są przepiękne, a ten ostatni to już dzieło sztuki, a szaliczek i czapeczka tak mi się podoba, że też sobie zrobię. Odpowiedz Link
tesunia Re: Galeria - dziergadełka 20.10.05, 13:43 no qurcze.....mlodadanusko.... ale jestes dzielna....majsterszych po prostu..... wlasnie w sklepach szukam takich i niemoge znalesc,bo wzory sa sliczne ciekawe czy to sie szybko robi cos takiego?? a robisz na zamowienie tez?? Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: Galeria - dziergadełk-Dankarol 20.10.05, 19:17 Wszystkie sweterki są bardzo śliczne.Dla corki ten pierwszy ma ciekawie zakonczone rękawki, natomiast niebieski ładny wzór i rękawy również ładnie wykonczone.Fioletowo-czarny z czarnym wzorkiem bardzo mi się podoba nie mówiąc o zielonym robionym chyba wzorem ryżowym pojedynczym, a poza tym ma ciekawy wzór takie jakby 2 drzewka.Wrzosowy posiada interesującą delikatną kompozycję kwiatową -śliczny.Podoba mi się wzór szalika te paski jasne-jak to robiłaś? - nie wiem.Jedno jeszcze mnie zaciekawiło mianowicie sposób wrabiania rękawa.Wszystkie Twoje dziergadełka są bardzo ładne, mają śliczne wzorki. podobają mi się.Kiedyś również dużo robiłam, szczególnie gdy dzieci były małe. Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: Galeria - dziergadełka-Maladanka :-) 20.10.05, 19:19 Danuśka przepraszm to miała byc odpowiedź na Twoje sweterki , źle wpisałam. Miało być Maladanka -wybacz Odpowiedz Link
maladanka Re: Galeria - dziergadełk-do Wiktorii 20.10.05, 22:14 Mam własny patent na rękawy,który jakos mi sie sprawdził.Mam dość spory biust, a wąskie plecy i normalnie zawsze miałam za szerokie ramiona,rekawy opadały brzydko.Teraz robię tak,ze dośc duzo oczek zamykam naraz w jednej linii, dalej prosto.Potem po zszyciu ramion ,nabieram oczka i robie rekawy do dołu.To pozwala fantazjowac z zakończeniem,gdy np.widze,że za mało włoczki.Zawsze moge rękawy upruc, gdy sie naciągną. I dziekuję Wszystkim za miłe słowa - bardzo mnie dopingują! Odpowiedz Link
maladanka Re: Galeria - dziergadełka do tesuni 20.10.05, 22:08 Tesuniu - to taka moja zabawa, siadam i plącze = czasem tydzien czasem kilka miesięcy.Czasem mam jakis model w gazecie, a potem całkiem co innego wyjdzie. Na zamówienie 2x sie zdecydowałam i nic z tego nie wyszło - cała przyjemnośc platania nitek wtedy znika.Najbardziej lubię wyszukac w ciucholandzie jakies wielgachne swetrzysko za grosiki,spruć i robic na nowo - zwykle coś ciekawego wychodzi. Odpowiedz Link
tofika Re: Galeria - dziergadełka do tesuni 20.10.05, 22:12 Danusiu,czy organizujesz jakis kurs? , czy to gdzies ,bylo ogloszone? )) Odpowiedz Link
tesunia Re: Galeria - dziergadełka do mlodej danuski 21.10.05, 20:26 ale masz fajny patent na "pobieranie wloczki" nie wpadala bym na to. kiedys sobie zrobilam dwa swetry,i wlasnie zniechecilam sie rekawami, z jednym Mama mi pomogla,bo jeszcze w domciu mieszkalam, drugi robilam juz tu i sie nameczylam,ale jakos wyszlo Odpowiedz Link
krista57 Re: Galeria 21.10.05, 22:09 Maladanko sweterki są urocze i pracochlonne. Moja Mama namiętnie "plątała" przez cale swoje życie...tak się napatrzyłam,ze odeszła mi ochota na naukę.Nie zrobilam nawet szalika ! Nie odczuwam potrzeby ...żeby cokolwiek poplątać z włóczki. Jestem jednak pełna podziwu dla pracujących i odczuwających w tym przyjemność. Odpowiedz Link
axsa Danusiu 22.10.05, 08:24 Jestem zachwycona Twoimi dziergadełkami. Ja dość długo niczego interesującego nie zrobiłam. Jakoś tak dużo szybciej mam efekty w wyniku szycia. Jednak to będzie Twoja "wina", że zmienię narzędzie pracy i dziergnę taki sweterek, który mi chodzi po głowie. Mam taką piękną "jesienną" włóczkę, co kawałek inny kolor/jesienny/. Podejmowałam już kilka razy próbę zrobienia czegos z niej. Prawda jest jednak taka, że wygląda ona przepięknie w motku, a w robocie wychodzi taki nijaki melanż, bo te zmiany kolorów następują zbyt szybko. Teraz mam pomysł i ... mam nadzieję, że... niebawem go zrealizuję. )) Odpowiedz Link
natla Re: Danusiu 22.10.05, 09:46 Załamujecie moje 2 lewe ręcę ( Danuśka, śliczne..dla mnie niepojete.... Odpowiedz Link
maladanka Re: szalik i chusta 09.11.05, 09:46 Zamówiony przez córkę długachny szalik - zaraz bedzie zapakowany i wysłany,a chusta może być noszona także jako ponczo - wystarczy ją spiąć czymś ciekawym.To robótki szydełkowe. Powrót do dziergania nastapił w wyniku forum "robótki na drutach" - co tam dziewczyny i 1 mężczyzna wyrabiają to ludzkie pojęcie przechodzi. Umieszczają też mnóstwo linków do magazynów robótkowych itp.. No i ma mnie oko nie boleć? Juz niedługo pochwale sie swetrem dla slubnego i w pogotowiu czeka prawie 1 kg włoczki uzyskanej za 5 zł ze sprutego ogromnego swetra z ciucholandu. img225.imageshack.us/my.php?image=szal1pd.jpg img494.imageshack.us/my.php?image=chusta0le.jpg Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: szalik i chusta 09.11.05, 10:19 Maladanko, ładne i ciepłe te Twoje dziergadełka.Nawet misiowi do twarzy To córka się ucieszy. A sama pewnie nie robi jak to młodzi nie lubią ślęczeć nad taka mozolną robotą: prawe, lewe, narzut, oczko prawe, lewe...........itd Odpowiedz Link
maladanka Re: szalik i chusta 09.11.05, 10:27 Wiktorio - córka trochę umie, ale brak czasu ...a ten co ma przeznacza w wiekszości na naukę języków - zawzięła się od roku na arabski - mówi,że jej się mózg gotuje i czasem ma chęć to rzucić ,przypomina sobie rosyjski - jest na zachodzie bardzo poszukiwany szczególnie znajomość rosyjko-angielska w obie strony,włoski i hiszpański dla przyjemności - ma znajomych i sama sie poducza,a francuski - bo piękny...niemiecki konieczny w pracy, a angielski - bo mąż.. Odpowiedz Link
tofika Re: Galeria - dziergadełka 10.11.05, 17:09 Danuska.. "jakos tak malo bywam" pracusiu niesamowity, jak masz klikac i jednoczesnie wyrabiac szaliki ,czapki, i jeszcze Misia dogrzewac PODZIWIAM a jeszcze z dawnychlat pamietniki czytac.. kto za Toba nadazy.. Danus... Odpowiedz Link
waratu Re: Galeria - dziergadełka 17.11.05, 16:05 Cudeńka. Powiedzcie proszę jak to się robi, że mozecie linkiem pokazać swoje robótki. Macie jakąś wspólna stronę czy jak? Odpowiedz Link
natla Re: Galeria - dziergadełka 17.11.05, 16:11 Waratu, najpierw fotografujesz aparetem cyfrowym swoją pracę, potem pomniejszasz w jakimkiolwiek programie do momniejszeń ( ja mam InfarnView). nasgepnie wchodzisz na ten link www.imageshack.us/ i tam na następnej stronie po stonie z "przegladaj" masz link swojego zdjęcia. Szczegóły podam, jak wyrazisz chęć. Odpowiedz Link
waratu Re: Galeria - dziergadełka 17.11.05, 16:23 Robię próbę na zwykłym obrazku img401.imageshack.us/my.php?image=slajd23vn.jpg Odpowiedz Link
waratu Re: Galeria - dziergadełka 17.11.05, 16:24 Dlaczego nie jest czerwone? Jeszcze raz img401.imageshack.us/my.php?image=slajd23vn.jpg Odpowiedz Link
waratu Re: Galeria - dziergadełka 17.11.05, 16:27 Dzieki, już wiem jak. Troszkę znam angielski, więc zrozumiałam, ze z tych wszystkich linków mam wybrać ten. Dziękuję - czy to działa też w mailach ? Zaraz sprawdzę. Odpowiedz Link
natla Re: Galeria - dziergadełka 17.11.05, 16:45 Wararu, na górze naszej głównej strony jest link do "Kursu komputerowego". Tam odbywają sie dyskusje na tematy nam nieznane )), jest też to skarbnica wiedzy ) Odpowiedz Link
maladanka Re: Galeria - dziergadełka- odlot włóczkowy 23.11.05, 17:04 Tym razem nie robótki moje ale nie wytrzymam,zeby nie pokazac - pozyczyłam to z forum "robótki na drutach" Fantazja,humor, kicz, zabawa, pomysłowość - no po prostu "odlot na drutach" Zdjęcia się powiększają www.castoff.info/album/wedding/index.asp www.castoff.info/album/wedding2/index.asp Axo,Wiktorio i inne ciekawe dziwnych rzeczy dziewczyny - zajrzyjcie! Odpowiedz Link
natla Re: Galeria - dziergadełka- odlot włóczkowy 23.11.05, 17:53 Od;otowe i wesołe. To musiałby być ślub )) Odpowiedz Link
maladanka Re: szaliczki i bluzeczka 12.12.05, 12:14 W ramach wykorzystania tego co tam się w koszyczku robótkowym pelętało i w ramach wykorzystania czasu,gdy sie do forum nie mogłam dostać wykonałam co niżej: szalik szydelkowy tradycyjny img489.imageshack.us/my.php?image=grudz2005011szal7zi.jpg szaliczek typu zakręcony boa img497.imageshack.us/my.php?image=grudz2005014szalboa8wn.jpg oraz bluzeczkę pt.com ta umiała tom naplątała img365.imageshack.us/my.php?image=grudz2005025swetniebczarny2ic.jpg Odpowiedz Link
regine Re: szaliczki i bluzeczka 12.12.05, 12:33 Ładnie sobie "naplątałaś", brawo Danusiu i w tym żółtym też Ci ładnie)) Experesowo Ci to poszło, bo sporo tego... Odpowiedz Link
krista57 Re: szaliczki i bluzeczka 12.12.05, 14:06 Danusiu ! taki boa idelnie w tym kolorze przydałby mi się do mojej kurteczki... "machniom"? Odpowiedz Link
tesunia Re: szaliczki i bluzeczka 12.12.05, 19:34 oj,ladniunie to wszystko maladanusko) naprawde jestes dzielna, ja sie wzielam za robienie poncza wzore...i go mecze,mam jeszcze 40cm zrobic) moze wiosna bede gotowa a ta bluzeczka co misio ubrane to z tych modnych modeli krotkich tak?? Odpowiedz Link
dankarol Re: szaliczki i bluzeczka 12.12.05, 20:05 maładanuśko piękne to jest, nawet bardzo. Czy potrafisz mnie jakoś zmobilizować, bo zrobiłam jeden sweter (zepsuty komp) i plecy do następnego i na tym zakończyłam działalność. Przecież nie będę psuć komputera, aby skończyć. Odpowiedz Link
annal74 Re: szaliczki i bluzeczka 12.12.05, 21:27 Dziewczynki rączki posiadacie? Sądzę , że tak . Robótki nie są trudne , wystarczy trochę chęci i dobra książka instruktażowa , oczko prawe , oczko lewe a umiecie już wszystko . To proste jak się chce.Potrzeba matką wynalazku , tak było ze mną . Dzieci małe czapek w sklepie brak , włóczka w domu , druty oraz książka dziergadełkowa też.Nauczyłam się jakoś a potem weszłam wyżej i idę dalej , zostawiając po drodze sweterki , bluzeczki , rękawiczki , suknie balowe , jedyna sztuka jakiej nie posiadłam to skarpety lecz się za nie muszę zabrać . Odpowiedz Link
maladanka Re: szaliczki i bluzeczka 13.12.05, 05:11 annal - to nie jest tak do konca,ze jak ksiązka i druty i włoczka to sie robi, to jeszcze to coś,że sie chce robic właśnie to... tesuniu - nie załapałam co z misiem - misio jest ubrany w szaliczek,a nie w bluzeczkę, a Krysi mówię z żalem,że szaliczek pooooszedł het pod choinkę, Dzięki za miłe słowa - Odpowiedz Link
natla Re: szaliczki i bluzeczka 13.12.05, 10:23 Maleństwo.....jesteś genialna. Ja zachorowałam na boa i choć szalików nie naszam , to dla takiego czarnego boa bym poświeciła. Tylko dzięki czemu on się skręca? Odpowiedz Link
maladanka Re: szaliczki i bluzeczka 13.12.05, 15:19 on się skręca,poniewaz z jednej strony się robi dużo, trzeba zrobic od razu łancuszek czyli baze takiej długości jak chcesz szaliczek i potem juz tylko sie tam i nazad i dołaczam fotkę ze szczegółem wzoru img518.imageshack.us/my.php?image=grudz2005016boaszczeg5jy.jpg Odpowiedz Link
tesunia Re: szaliczki i bluzeczka 13.12.05, 16:00 achaaaaaaaaaaaa...to proste, dzieki maladanusko za tips,moze moje sieostrzenice sobie uszydelkuja Odpowiedz Link
axsa Re: szaliczki i bluzeczka 14.12.05, 13:42 Gratuluję sukcesów wszystkim dziergaczkom. )) Odpowiedz Link
dankarol Re: nowy rok nowe wyzwania, 02.01.06, 12:17 za szybko, Chciałam napisać, może ktoś od początku roku nabierze chęci do pracy, więc dobry wątek z pomysłami. Sama chyba poczekam jeszcze trochę z pracą, do końca roku bardzo daleko nie mogę się przemęczać. Odpowiedz Link
regine Re: Będą i moje :)) 02.01.06, 12:25 Będą i moje, tylko patrzeć, ale poleciały zdjęcia w aparacie do Kijowa. Córka jutro chyba prześle, nie chcę jej dziś już głowy zawracać, bo wczoraj w nocy "obcykała" mi moje robótki, nie miała już czasu na ściągnięcie na komputer. Maladanusiu, już pewnie doczekać się nie możesz ) Odpowiedz Link
axsa :))) 02.01.06, 21:33 "Zagoniłyscie" mnie do myślenia o dzierganiu. Wyciągnęłam już nawet włóczkę, taką img273.imageshack.us/img273/3601/wczka005psd0xf.jpg Ma trochę bardziej jesienne kolory, ale nie mogę zrobić porzadnego zdjęcia. Idę więć zacząć robotę. Odpowiedz Link
axsa Re: :))) 03.01.06, 08:13 Już wiem, że w robocie wychodzi tak sobie / na motku wygląda duzo ciekawiej/, bo są zbyt krótkie "kawałki" danego koloru i robi sie taki tradycyjny "tweed". Nie mają sensu zadne wzory, bo po prostu ich nie widać. Zrobiłam próbki i... pewnie szydełko, bo szybciej przybywa i nie wychodzi tak bardzo tweedowe. Zaraz sie biorę do robienia konkretnego kawałka. U mnie to jest nietypowo - najpierw rękawy, potem tył, a na końcu przód. Taki sposób "złapałam" w czasach, gdy ciagle było za mało włóczki i nie było wiadomo czy wystarczy na całość. Przód zawsze mozna było uzupełnić czyms innym. Odpowiedz Link
dankarol Re: :))) 03.01.06, 10:44 o ja też zawsze ostatni robię przód, bo wtedy już wiem jak ten sweterek ma wyglądać i nie zawsze jest to pierwotny projekt )) Odpowiedz Link
maladanka Re: :))) 03.01.06, 13:29 a ja rekawki na końcu - ponieważ jesli nawet mi zupełnie zabraknie to może byc bezrekawnik Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: :))) 03.01.06, 14:54 Ja zawsze zaczynałam od tyłu, potem przód, a na końcu rękawki. Odpowiedz Link
regine Re: Troszkę bajek :))) I poduchy... 26.01.06, 11:01 Wszyscy znają "Czerwonego Kapturka" img84.imageshack.us/img84/6625/czerwonykapturek7ap.jpg "Jasia i Małgosię" img84.imageshack.us/img84/9461/jasimalgosia0vv.jpg "Kota w butach " img84.imageshack.us/img84/9822/kotwbutach2lf.jpg "Królewnę Śnieżkę" img84.imageshack.us/img84/7296/krolewnasniezka13aw.jpg img84.imageshack.us/img84/6830/krolewnasniezka28jj.jpg Może drugie lepsze ) Urodzinowo dla Wnusi : img84.imageshack.us/img84/9448/urodzinowe1ro.jpg No i dwie poduchy, jedna będzie w kilku częściach, słabo wyszło tło, bo miałam bardzo rzadką kanwę i cenką nić do zapełniania... img84.imageshack.us/img84/860/poducha13bz.jpg img84.imageshack.us/img84/2950/poducha23lg.jpg img84.imageshack.us/img84/9012/poduszka45ye.jpg img84.imageshack.us/img84/5803/poduszka31iz.jpg img84.imageshack.us/img84/3092/poduszka26zy.jpg Cała poducha: img84.imageshack.us/img84/8594/poduszka11od.jpg Przepraszam za jakość zdjęć, ale wnusia spała, a zdjęcia robione były przy światłach choinkowych. Następna porcja robótek, jakościowo powinna być lepsza ) Odpowiedz Link
dankarol Re: Troszkę bajek :))) I poduchy... 30.01.06, 23:36 Reniu przepiękne te Twoje hafty. Bardzo lubię takie scenki rodzajowe. Kiedyś zrobiłam serię z dziećmi, ale wszystkie rozdałam. Proszę zamieść jeszcze jakieś zdjęcia. www.wyslijto.pl/index.php?file_id=92911641956322992535 Odpowiedz Link
natla Re: Troszkę bajek :))) I poduchy... 30.01.06, 23:48 Dankarolko! Toż to cuda....ale z Was zdolniachy....no i gratuluje cierpliwosci. Odpowiedz Link
wiktoria53 Dankarol, podziwiam Twoje hafty :) 30.01.06, 23:53 Ile cierpliwości, spokoju trzeba, ale gdy widać taki efekt to chce sie wbijać igiełkę, prawda? Odpowiedz Link
dankarol Re: Dankarol, podziwiam Twoje hafty :) 30.01.06, 23:56 Masz rację, jak się widzi efekt, to chce się robić, tylko, że mi już oczki siadły i nie wiem czy jeszcze będę szyła. Dzięki Odpowiedz Link
regine Re: Dankarol :)) 31.01.06, 00:10 Zamieszczałam, gdzieś tam niżej w tym wątku są moje dziergadełka. niestety nie mam aparatu do robienia zdjęć, a i po śmierci męża i przeprowadzce wiele rzeczy oddałam róznym osobom, zostały tylko wzory do wyszywania. Zależna jestem od córci, gdy przyjedzie, a ja sobie przypomnę "obcyka" moje robótki.Niewiele mi zostało, część jest z dziećmi w pokoju wnusi, poproszę może zrobi zdjęcie. Ale twoje obrazy są cudowne...) Faktycznie wszelkie robótki ręczne bardzo uspokajają no i wciągają strasznie, człowiek staje się niewolnikiem igły, szydełka lub drutów. Ale oczy nie te, szyja drętwa, palce też czasami...Ale dziergam, nie mam tylko zacięcia do drutów, choć też robiłam kiedyś swetry, kamizelki, sukieneczki dziewczynkom, zimowe czapy, o szalikach nie wspomnę. Nawet na szydełku ubrałam męża i jego męską rodzinę, oj dawno to było, w takie czapki z daszkiem, zamówień miałam bez liku potem. Szybko szło, wieczór i sztuka była....) Szydełko, kanwa niedrukowana i igła to moja pasja ) Odpowiedz Link
dankarol Re: Reniu :)) 31.01.06, 00:24 Na szydełku to w szkole średniej podczas lekcji razem z koleżanką masowo wyrabiałyśmy kapelusiki. Pół szkoły w tym chodziło. A jeśli chodzi o kanwę to nie uznaję kanwy z nadrukiem, bo nie mogłabym zastosować własnej kolorystyki Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: Galeria - dziergadełka 26.01.06, 11:20 Reginko, piękne te Twoje prace, a ile cierpliwości trzeba aby był taki efekt! Te obrazki jeszcze nie oprawione ? To na ścianie będą się prezentowały super ! Odpowiedz Link
regine Re: Galeria - dziergadełka 26.01.06, 11:39 Troszkę mają inny kolor niż w rzeczywistości, taki żółtawy, ale w oryginale to kanwa jest biała,gobelinowa, taka sztywnawa, nie zapełniona. Obrazki zostaną oprawione już do docelowego pokoiku wnuczki, teraz czekają ) Trochę praca syzyfowa, bo drobne to wszystko, teraz wyszywam serię bohaterów z "Kubusia Puchataka", mają być wszystkie zszyte i utworzą kolorową narzutę na łóżko Sylwii. Niestety dużo ich potrzeba, ale długie zimowe wieczory wypełniam dzierganiem. Mam nadzieję, że do przyszłej zimy skończę To jedyna praca, która mnie bardzo wycisza. Taka terapia ))) Odpowiedz Link
maladanka Re: Galeria - dziergadełka 26.01.06, 19:58 Reginko - kurczę,bo i ja za haft się wezmę! Zostaja mi resztki włóczek! I komputer całkiem zaniedbam - Kiedyś weszłam na forum "haft krzyzykowy" i zwiałam bo niesamowite wzory i cuda tam sobie dziewczyny pokazują, bałam sie tam na stałe zostać A rzeczywiście robótki wyciszają i mozna muzyki jednoczesnie słuchać albo TV oglądać. W USA nie tylko panie ale i panowie spotykają się i rozmawiają robiąc na drutach - czyli cos w tym jest! Odpowiedz Link
dankarol Re: Maładanko - zgodnie z życzeniem 08.02.06, 17:10 www.wyslijto.pl/index.php?file_id=30599583161173913962 część tego już znasz Odpowiedz Link
maladanka Re: Galeria - dziergadełka 08.02.06, 17:27 no i już mam w komputerku i sobie kontempluję! Dzięki! Odpowiedz Link
krista57 Re: Galeria - dziergadełka 08.02.06, 17:37 Dankorolko ! piękny pokaz z ptakami w tle. Chcialabym mieć najbardziej zamek i pejzaż z makami i damą z pararolką. Odpowiedz Link
maladanka Re: kurteczkę mam! 11.04.06, 18:24 Moge wiosnę witać - gdy czasem strona się za długo otwiera to ja przebieram drutami no i tak sobie zrobiłam kurteczko-sweterek z kapuza i kieszonkami. img142.imageshack.us/my.php?image=kurtkadan0ct.jpg nawet zapięcia musiałam sama kombinować bo nie było w sklepie tego co chciałam img230.imageshack.us/my.php?image=kurtkazap9vr.jpg pokazane są stadia wykonywania zapięcia Odpowiedz Link
regine Re: kurteczkę mam! 11.04.06, 18:58 Piękne Danusiu, cudo nie paluszki posiadasz... Odpowiedz Link
dankarol Re: kurteczkę mam! 11.04.06, 19:26 Danusiu kurteczka jest piękna, ale że będzie piękna to wiedziałam, bo ty jesteś druciany artysta ). Może podrzucę Ci cały worek wełny, bo mi jakoś ostatnio drutowanie słabo idzie. Odpowiedz Link
axsa Gratulacje :))) 12.04.06, 07:34 Danusiu, sliczna kurtałka. Pomysłowe zapięcia. Też takie lub podobne robię. Czasem w miejsce tego "skobelka" wszywam jakieś gotowe interesujace guziki lub "kołki". Odpowiedz Link
axsa Re: Galeria - dziergadełka 18.04.06, 11:22 To zrobiłam img217.imageshack.us/img217/4716/kwiecie20060678cn.jpg a to zaczęłam img217.imageshack.us/img217/8336/kwiecie20060631so.jpg Odpowiedz Link
regine Re: Galeria - dziergadełka 18.04.06, 12:08 Danusiu, ślicznie CCi w tej kurteczce z kapturkie, własnooręcznie wydzierganej ) Aniu, przepiękne, zwłaszcza to szydełkowe cudo, serweta, czy bluzeczka...?? Ładne, patrzyłam, a że nie jest to całością trudno odgadnąć, przepraszam Odpowiedz Link
axsa Re: Galeria - dziergadełka 18.04.06, 15:29 To ażurowe to część przodu blużki, a może tylko pulowerowej kamizelki. Nie wiem na ile wystarczy mi zapału. Odpowiedz Link
graga21 Re: Galeria - dziergadełka 18.04.06, 16:22 Axsa, piekne jest to Twoje dziergadełko. Tak myślałam, że to przód bluzeczki. Śliczny. Od czasu do czasu mnie także coś nawiedza… img521.imageshack.us/img521/1517/sweterek1oq.jpg Można nosić na obu stronach. Odpowiedz Link
axsa Re: Galeria - dziergadełka 18.04.06, 17:42 Ejże, to całkiem szykowne nawiedzanie Cie zajmuje. Drutowe ażurki rzadko robię. )) Odpowiedz Link
dankarol Re: Galeria - dziergadełka 18.04.06, 19:38 Axsa, Graga piękne te wasze dziergadełka, może też się za coś zabiorę, ale nie na pewno. Axso a to czerwone cudo to się na będzie nosić na gołka? Odpowiedz Link
axsa Re: Galeria - dziergadełka 18.04.06, 21:03 A czy ja wiem co z tym ostatecznie zrobię. )) Odpowiedz Link
kendo Re: Galeria - dziergadełka/graga 18.04.06, 20:30 no przesliczne to zrobilas.... masz wzor ?? pytam bo zaczelam wlasnie tez podobnym wzorem ale na calosc sweterka/bluzeczki i mam juz problem bo zaduzo oczek i niewiem jak tu utrafic by pasowal pozniej wzor,mydslisz,ze moglabys mi pomoc?? Odpowiedz Link
tesunia Re: Galeria - dziergadełka/graga 18.04.06, 20:31 tesunia napisała: > no przesliczne to zrobilas.... > masz wzor ?? > pytam bo zaczelam wlasnie tez podobnym wzorem ale na calosc sweterka/bluzeczki > > i mam juz problem bo zaduzo oczek i niewiem jak tu utrafic by pasowal pozniej > wzor,mydslisz,ze moglabys mi pomoc?? > ach,rostrzepana jestem z logowaniem) Odpowiedz Link
tesunia Re: Galeria - dziergadełka 18.04.06, 20:33 axa, no slicznie...ten blazer super na obecna pogode, azurowo na lato na jakis top bedzie slicznie. Odpowiedz Link
maladanka Re: Galeria - dziergadełka 18.04.06, 21:00 Axo - powiem krótko! Graga też mi zaimponowała,ze się w azurkach nie pogubiła! A w ogóle to na forum robótki na drutach dziewczyny podrzucają takie linki,że zawrót głowy Odpowiedz Link
tesunia Re: Galeria - dziergadełka 18.04.06, 21:40 masz racje maladanusko, wlasnie wypatrzylam tam taki sweterek o az zachorowalam na niego,wzor juz na swoje kody przetlumaczylam,ptobke zrobilam i moge zaczynac ale niewiem jak to przy rekawach spuszczac oczka by nie pogubic sie we wzorze. zobacz co przymierzam sobie zrobic. robotkowalnia.blox.pl/html/1310721,1114114,169.html?3 tylko mam bialy moher zamiast niebieskiego. Odpowiedz Link
lili50 Re: Galeria - dziergadełka 19.04.06, 12:36 img161.imageshack.us/img161/2995/motyle2ob.jpg Odpowiedz Link
graga21 Re: Galeria - dziergadełka 19.04.06, 21:24 Lili, ściskam Ci dłoń, bo u mnie również te wszystkie sztrykowania, heklowania i krzyżykowania są właściwie poza mną. Czasami tylko chwycę druty, żeby wyrobić jakąś włóczkę, najczęściej pozyskaną z czegoś już wynoszonego. Kiedyś jak Axsa czarowałam kreacje we własnym zakresie, by mieć to, na co nie było mnie stać lub czego w ogóle nie było w sklepach, a z modą chciało się być za pan brat. Szydełkiem robiłam ażurowe bluzki i kiecki, spódnicę solejkę, na drutach mnóstwo swetrów i nawet suknię całą w warkocze zapinaną przodu, a także ażurowe pończochy - kabaretki? burdelówki? Już nie pamiętam, jak się je wtedy nazywało. Na hafcie krzyżykowym oczy traciłam i jak Regine nigdy nie korzystałam z gotowych wzorów ani kanw, bo gotowe nie dawało mi żadnej satysfakcji. Rozpracowanie wzoru na krzyżyki, to było wyzwanie! A wszystko szło zaraz w świat… Teraz, te moje robótki są bardzo mizerne i po najmniejszej linii oporu, dziergane na jak najbardziej grubych drutach, by roboty przybywało nie w oczach, lecz z sekundy na sekundę. Zresztą modne są wyroby luźno robione, wyglądające jak mgiełka, w dotyku i w noszeniu milutkie, bo mięciutkie jak puszek. Ale się rozpisałam, wybaczcie! To kiedyś była moja działka i uprawiałam ją samotnie. Nie było Internetu, nie znałam Was, a tylko nieliczne dziewczyny spośród moich znajomych bawiły się w te klocki. A więc pochwalę się jeszcze na koniec: img362.imageshack.us/img362/3351/sweterek0221fw.jpg img58.imageshack.us/img58/6369/sweterek0245dx.jpg img362.imageshack.us/img362/9549/sweterek028k7pf.jpg Zyczę sukcesów oraz pełnego zadowolenia ze swoich dzieł. Odpowiedz Link
maladanka Re: Galeria - dziergadełka 19.04.06, 22:18 fiu...fiu....jak powiedział Ćwirek! ja juz myslałam,że w zyciu nie wezmę za druty lub szydełko,ale znalazłam forum robótkowe, a tam tony linków, wymiana, i powoli znowu wracam do tego,nie mówiąc,że powoli sie zanosi,że to będzie jeden ze sposobów na wypełnienie czasu po górskich wędrówkach Odpowiedz Link
axsa Re: Galeria - dziergadełka 20.04.06, 07:23 Masz rację Danusiu. Rzeczywiście te robótki Gragi zasługują na fiu fiu, a nawet na fiu, fiu, ćwir, ćwir... Solidna i precyzyjna robota. )) Odpowiedz Link
maladanka Re: znowu szaliczek boa 12.05.06, 22:27 img329.imageshack.us/my.php?image=boar1ih.jpg na prezent imieninowy z czegos mięciutkiego jak nici jedwabne tylko trzeba uważać przy robieniu bo jak się nitka zaplącze to klops Odpowiedz Link
regine Re: znowu szaliczek boa 12.05.06, 22:31 Danuś, kiedy to cudeńko wydziergałaś? Na pikniku ze Słowakami )) Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: znowu szaliczek boa 12.05.06, 22:44 Danusia to pracowity robaczek. Na wszystko znajduje czas: i na Słowaków i turystyczne piosenki i szefuje klubowi czytelniczemu no i już sama nie wiem skad bierze tyle czasu, że na wszystko go starcza. A boa oczywiście piękne. Odpowiedz Link
graga21 Re: znowu szaliczek boa 13.05.06, 08:52 Dana, jesteś niesamowita! Kiedy znajdujesz czas na to wszystko??? Odpowiedz Link
krise1 Re: znowu szaliczek boa 13.05.06, 14:30 Danusiu podziwiam Ciebie, códowna robótka. Ja niestety juz nic nie dam rady zrobić. Znalazłam jeszcze stare rękawiczki w kącie, zachowały się dlatego, że nie chodze w rękawiczkach, wieć wam postłam zdjęcie. więcej nic mi sie nie zachowalo z moich robótek, wszystko już dawno powyrzucane. img130.imageshack.us/img130/5474/obraz027a2yr.jpg Odpowiedz Link
maladanka Re: znowu szaliczek boa- dzieki :) 13.05.06, 21:44 Moje złote...ja jestem największy len na forum!Nie mam wnuków, nie mam działki,pieska nie musze wyprowadzać ,ślubnemu zupa porządnie słona wystarczy często,więc czasem cos wydziergam. - Ale się ciesze, jak sie przed Wami popuszę,a Wy mnie pochwalicie Odpowiedz Link
wiktoria53 Danusiu, nie bądź taka skromna, wiemy, wiemy,że 13.05.06, 22:10 jesteś bardzo pracowitą osóbką. Odpowiedz Link
natla Re: Danusiu, nie bądź taka skromna, wiemy, wiemy, 13.05.06, 23:07 Maleństwo, ale ho, ho )) Nabawię się przez Ciebie kompleksów..... Odpowiedz Link
dankarol Re: Danusiu, nie bądź taka skromna, wiemy, wiemy, 14.05.06, 14:36 Danusiu boa przepiękne !!! A ja odkryłam ty pewnie masz dłuższą dobę niż inni i dlatego starcza czasu na tyle rzeczy. Odpowiedz Link
dankarol Re: rękawiczki 14.05.06, 14:38 Krysiu piękne te rękawiczki. Kiedyś też chciałam zrobić rękawiczki, ale po kilku palcach chęci mi sie gdzieś zapodziały. Odpowiedz Link
krista57 Re: robótki 14.05.06, 15:10 Podziwiam pracowite kolezanki. Danusiu ja tez nie mam wnukow ani kota ale nie czuję potrzeby dziergania. Ciągle tylko marzę,ze wreszcie zacznę krzyżykowac.Brak dopingu czy co? Mija własnie 2 rok pobytu na emeryturze i wciąż nie mogę się nacieszyć wolnością i tym,ze nic muszę! Trochę sie martwię swoim totalnym rozleniwieniem. Odpowiedz Link
maladanka Re: troszkę frywolnie... 12.06.06, 18:30 koleżanki z "robótek" wypatrzyły na allegro forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15333&w=43384545 już mam zamówienie na takowe ale jak brać miarę....hihihihi Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: troszkę frywolnie... 12.06.06, 20:18 Danusiu,masz ''modela''w domu,potem tylko + - i do dziergania)))) Rany,co to ludzie nie wymyślą,jak to się ''fachowo''nazywa,może ja mojemu zamówię)))))))) Odpowiedz Link
wiktoria53 Męski ocieplacz-a gdzie instrukcja jak zakładać, 12.06.06, 21:47 gdzie zawiązać?)))))))))))))) Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Męski ocieplacz-a gdzie instrukcja jak zakład 12.06.06, 21:49 Na plecach Wiktorio )))))))))) Odpowiedz Link
maladanka Re: Wykonane w roku 2006 15.07.06, 10:17 Gy się nie mogę dopchac do forum albo gdy mnie tłucze albo chcę sobie muzyki sluchać albo oglądam TV to wtedy szydełkuję lub robię na drutach Sweterek z frędzlami img97.imageshack.us/img97/148/swzfrdzlmb2.jpg zostało trochę włóczki więc zrobiłam kubraczek dla Kubusia -synka przyjaciół img214.imageshack.us/img214/8554/dlakubusiaprzdwo5.jpg mój ulubiony na chłody img93.imageshack.us/img93/9363/swrbyr6.jpg i znowu trochę zostało to wyszedł taki golfik noszony zamiast szalika img133.imageshack.us/img133/2989/golfikcs6.jpg z kolei po zrobieniu kurtki melanzowej,która pokazywałam - zostało trochę brazowego i wyszła bluzeczka img92.imageshack.us/img92/7829/blbrzzr8.jpg jako ozdoba kawiatki z resztek img209.imageshack.us/img209/7434/blbrzkwif6.jpg czasem coś ciemnego sie przydaje - podłozyłam białą koszulke pod spód dla lepszego obejrzenia wzoru img209.imageshack.us/img209/5292/czbluk5.jpg w przypływie szaleństwa popełniłam cos w kolorze nagietka czyli komplet wdzianko i bluzeczka img93.imageshack.us/img93/6193/pomwdzuq0.jpg img85.imageshack.us/img85/1772/pomblhf1.jpg ten komplecik powstał przez przypadek - miałam trochę żółtego i zaczęłam robić szaliczek i nagle w internecie natknęłam sie na bluzeczkę,która sprawiła,że z mojego szaliczka zrobiła się bluzka i torebusia img87.imageshack.us/img87/6844/kplbltorak1.jpg Pozdrawiam siostry w robótkach Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Wykonane w roku 2006 15.07.06, 14:45 Ależ z Ciebie zdolniacha Malutka,wiesz ta bluzeczka brązowa nie była by taka ładna,sama w sobie,ten kwiatek dodaje całego uroku a takie/golfiki/zamiast szlika wprost uwielbiam wspaniałe na zimę. Dzięki Mała i czekam na dalsze Twoje robutki zdolna dziewczyno))) Odpowiedz Link
wiktoria53 Męski ocieplacz-Sagi, dopiero teraz przeczytałam 15.07.06, 14:59 Nie wiedziałam, Sagi, że Ty taki męski ocieplacz założyłbyś (lub zakładasz nic nie wiadomo!)na plecy!!))Hi hi hi hi. To jesteś okaz rzadko spotykany mówiąc delikatnie. Odpowiedź skierowałeś do mnie, ale zwróć uwagę, że ja nie pytałam gdzie zakładać tylko pytałam gdzie jest instrukcja jak zakładać, gdzie zawiązać, a to jest róznica. Ale przynajmniej teraz wiem gdzie taki ocieplacz zakłada Sagi! ))))) Odpowiedz Link
wiktoria53 Wykonane w roku 2006 - Maladanka 15.07.06, 15:01 Danusiu, robisz cudeńka i zadziwiasz mnie swoją organizacją czasu i pracowitością ! Wszystkie dziergadełka są super!!! Śliczności !))) Odpowiedz Link
natla Re: Wykonane w roku 2006 - Maladanka 15.07.06, 16:38 Maleństwo, brak i słów, a "nagietek mnię rozbroił kolorystycznie. Odpowiedz Link
e-baba Re: Wykonane w roku 2006 - Maladanka 16.07.06, 20:03 Danusiu, słowa zachwytu pod Twoim adresem ode mnie plyną. Dla Twych talentów w dzierganiu (fajne rzeczy robisz) i dla Ciebie samej - jak Ty znajdujesz czas i siły na tak wielką aktywność? Koncerty, ksiązki i jeszcze robótki? Tylko Cię podziwiać. I podziwiam. Odpowiedz Link
krise1 Re: Wykonane w roku 2006 - Maladanka 18.07.06, 18:17 Danusiu kiedy Ty masz czas wyrabiać takie cuda? Odpowiedz Link
maladanka Re: Dla Ani - wczoraj w czasie filmu machnęłam 26.07.06, 09:25 img233.imageshack.us/img233/6035/boadlaamw0.jpg ciągle lata nie będzie przecież, a taki szaliczek może się przyda koleżance? Ma kurtkę w kolorze beżowym - Odpowiedz Link
maladanka Re:Podchoinkowiec 19.11.06, 14:54 chyba się uzalezniłam od robienia szaliczków ten pod choinkę dla pewnej Grażynki- ale ma daleko, więc juz jutro wyruszy w drogę img299.imageshack.us/img299/6419/obrazki027gx4.jpg img218.imageshack.us/img218/8434/obrazki029iy3.jpg Odpowiedz Link
maladanka Re:szal dla "wiktorianskiej damy" 09.12.06, 14:48 Ponieważ moja aktywnośc na forum z powodów internetowych czasem słabnie więc się uaktywniam w innej dziedzinie. Oto szal z miekutkiej włoczki białej z ledwo widocznymi ciapnieciami rózowymi i niebieskawymi.Szal ma 2 m długości,jest ciepły i mam nadzieję,że się spodoba eleganckiej pani,dla której jest przeznaczony - juz jest w drodze do niej img228.imageshack.us/img228/2497/obrazki1171ku2.jpg img185.imageshack.us/img185/7645/obrazki1181qo6.jpg Odpowiedz Link
wiktoria53 Re:szal dla "wiktorianskiej damy" 09.12.06, 16:31 Danuś, śliczny ten szal, ma dość delikatny wzorek. Odpowiedz Link
maladanka Re:szal dla "wiktorianskiej damy" 11.12.06, 09:25 miło Wiktorio,że zauważyłaś Odpowiedz Link
maladanka Re:szal dla "wiktorianskiej damy" 14.01.07, 12:47 w nawiążaniu do szala to Wam powiem,że bardzo sie podobał nowej właścicielce, o czym opisała w swoim blogu, a nawet sfotografowała, tylko,że....myśli,że to serweta! Odpowiedz Link
mania1119 Re:szal dla "wiktorianskiej damy" 14.01.07, 21:28 I tak jest piekny-MY wiedzialybysmy! Odpowiedz Link
dankarol Re:szal dla "wiktorianskiej damy" 15.01.07, 21:30 Danusiu nie martw się, ja kupiłam kiedyś chustę i stwierdziłam, że będzie z niej świetna serweta Odpowiedz Link
maladanka Re:polaroswetr - pękam z dumy! 16.01.07, 13:09 Moje córka wypatrzyła w sklepie bardzo drogie tzw.polaroswetry czyli swetr podszyty polarem.Po obejrzeniu doszła do wniosku,ze jej zdolna mama czyli ja zrobi to za niewielkie pieniążki.Trochę się wywijałam,ale w końcu przystąpiłam do realizacji. Początek wyglądał tak : www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/edc578a266eaf207.html a efekt końcowy tak www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/cbe1f2b93f41eab5.html no i zadowolona właścicielka tak www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/3a5fe3b482f1f7bb.html Koszt 42 zł, a w Zurichu 500 franków czyli ok.1250zł, Polka potrafi,hurra!!! Odpowiedz Link
dankarol Re:polaroswetr - pękam z dumy! 16.01.07, 13:35 Ależ jesteś zdolna Danusiu, przepieknie Ci to wyszło. Poprosze o instrukcje może mi sie tez uda stworzyć coś w niewielkim stopniu przypominające to arcydzielo Odpowiedz Link
wiktoria53 Piękny sweterek na polarku 16.01.07, 20:06 Jesteś niesamowita, tak to ślicznie wykonałaś i kolorek spokojny i wzór taki fajny rozciągliwy.Masz prawo być z siebie dumna. Odpowiedz Link
mania1119 Re: Piękny sweterek na polarku 16.01.07, 22:21 No,Danuśka,pieknie go zrobilas! Odpowiedz Link
takanietaka Danuska,to cudo 16.01.07, 23:02 no ,naprawde sliczne ,mnie to zadziwia ze trafiasz w wymiary.Ja umiem te wszystkie prace ręczne robic i wszystko robiłam,ale zeby wymiar był taki co trzeba to zawsze musiałam mierzyc i pruć ,i mierzyc i pruc,po 10 razy .Zaczęłam sie dopiero wyżywac w kolorach i wzorach jak zaczęły byc swetry z tym prosto wszytym rekawem. * nigdy nic nie wiadomo ** Odpowiedz Link
maladanka Re: Danuska,to cudo 18.01.07, 19:40 dziekuję za miłe słowa - to taka moja mała "tfurczość" bo zwykle naooglądam się wzorów i modeli, a w końcu robię coś sama od siebie - to naprawdę relaksuje Odpowiedz Link
natla Re: Danuska,to cudo 19.01.07, 11:18 Ja zaniemówiłam.....wiesz, ze dla mnie to są rzeczy poza moimi mozliwościami i ciągle szukam aureoli nad Twoją główką. Nie wspomnę już o zaoszczędzonych pieniądzach. Odpowiedz Link
maladanka Re:He,he...filmik o mnie /prawie/ 23.01.07, 13:59 maxfun.pl/w/6144/the_last_knit tylko chwilke trzeba na załadowanie poczekac Odpowiedz Link
natla Re:He,he...filmik o mnie /prawie/ 23.01.07, 17:35 Zwłaszcza to samozaparcie i tempo )) Tylko ona biedna nie wiedziała, że moze pójść w góry, na piwko, wystawę ...... Odpowiedz Link
dankarol Re:He,he...filmik o mnie /prawie/ 23.01.07, 18:58 A ja uważam, że Danusia jest szybsza, niż ta z filmiku. Odpowiedz Link
maladanka Re ; sweterek z odzysku 26.01.07, 12:12 Kupiłam za 3.50zł w szmatlandzie bluzke z białej,mięciutkiej włóczki w takie ciapy,sprułam, i zrobiłam nowy dla córki - za 5 zł dokupiłam bo mi brakło,gałeczkę na golf i wykonczenie rękawów. www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/546dcae858f18ca5.html A przy okazji wzywam siostry forumki w robótkach -oezwijcie się, pokażcie,co robicie, bo mi głupio,ze ten wątek taki jednosobowy się zrobił Odpowiedz Link
natla Re: Re ; sweterek z odzysku 26.01.07, 12:34 Ty się nie dziw, że ten wątek jest jednoosobowy.....kto Cię jest w stanie dogonić??????? Zupełnie jak na filmiku Odpowiedz Link
maladanka Re: Podziwiajcie Zdzichę! 26.01.07, 19:54 Na forum "robótki na drutach" naszą gwiazdą przewodnią i wzorem niedoścignionym jest Zdzicha czyli inaczej Zdzid. Oto jej strona - robi na drutach i szydełku w tempie szybkości światła W dodatku chodzi po górach,robi dobre zdjęcia i umie zrobic stronę i zawsze ma czas na pomoc innym forumkom robótkowym, a mieszka blisko Natli Zresztą obejrzyjcie co Zdzid potrafi zrobić! republika.pl/zdzid/ a tu jej blog robótkowy tojazdzid.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
natla Re: Podziwiajcie Zdzichę! 26.01.07, 20:07 no nie pojme! Marze o takim golfoszaliku, ale jakos nigdzie trafić nie mogę. Odpowiedz Link
maladanka Re: Ciekawy plakat 02.02.07, 18:47 Otrzymałam zaproszenie na wernisaż - niestety nie mogę, ale chcę pokazac plakat wystawy - wykorzystano tu motywy ściegów na drutach www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a89d3eb7ff33c949.html A przy okazji polecam artystę - Piotr Barszczowski - kolor,wrażliwość,piekna fotografia Odpowiedz Link
maladanka Re:czapeczkę popełniłam.. 06.02.07, 11:34 a i szaliczek do tego.. img223.imageshack.us/img223/561/kpl004hg9.jpg Odpowiedz Link
regine Re:czapeczkę popełniłam.. 08.02.07, 21:54 Danuśka, kiedy to to popełniasz ? Pełno Ciebie wszędzie i na stokach narciarskich i fotografujesz, tworzysz piękne albumy ze swoich wojaży, bywasz na forum, gotujesz, biegasz po wernisażach. Wszędzie jesteś. Chyba dzień masz za krótki, bo tyle się wokół Ciebie dzieje. Jestem pełna podziwu, że nadążasz za tym wszystkim. Dziękuję Danuś Odpowiedz Link
wiktoria53 Re:czapeczkę popełniłam.. 10.02.07, 00:06 Śliczna czapulka i szalik boa równiez. Aaaaa dzięki za wskazanie zdjeć na fotosiku. Już obejrzałam Odpowiedz Link
maladanka Re:i panowie też dziergają! 14.02.07, 13:28 img214.imageshack.us/img214/9695/a1e3c5938140eg0.jpg dostałam e-mailem Odpowiedz Link
maladanka Re:nikt ze mną... 08.03.07, 11:05 nikt ze mną tu nie dzierga - takie towarzystwo mi zostało (( img218.imageshack.us/img218/3711/knittedmeetingvl6.jpg Odpowiedz Link
regine Re:nikt ze mną... 08.03.07, 13:31 Dziergamy Danuś, dziergamy, tylko pokazać nie mozemy. Brak aparatu Zimą najwięcej dziergam. Ale wiosenna pogoda aż zaprasza do wyjścia z domu, pozostają tyllko wieczory. Odpowiedz Link
maladanka Re:zaproszenie na wystawy 10.03.07, 13:37 dołaczam niżej link z "rozkładem jazdy" wystaw haftu krzyzykowego,prac szydełkowych itp.Kiedyś e-baba była na takiej wystawie i ładnie o niej pisała. Myslę,że i dla wnuczek może to być miła wyprawa www.dmc-cw.com.pl/inspiracje3.php?rok=2007 Odpowiedz Link
maladanka Re:jesienny sweterek 01.09.07, 14:39 Rety,wątek już był o krok od zakopania w archiwum! Przygotowuję rodzinkę do jesieni - oto sweterek dla córki fotoforum.gazeta.pl/72,2,916,68365471.html Tak chciałabym,żeby jeszcze ktoś wystawiał w tej galerii! Odpowiedz Link
wiktoria53 Re:jesienny sweterek 01.09.07, 20:25 obejrzałam , piękny i kolory świetnie dobrane, a moje druty? ktoś skradł Odpowiedz Link
dankarol Re:jesienny sweterek 01.09.07, 20:35 sweterek cudo. Chyba ten sam złodziej co u Wiktorii podprowadził i moje druty. Odpowiedz Link
natla Re:jesienny sweterek 02.09.07, 00:57 a ja druty oddałam złodziejowi Zabrałam sie do węgla, ale jakoś mi nie idzie. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re:jesienny sweterek 02.09.07, 17:23 Gratuluje Danuś,cudo zrobiłaś,kolorki swietnie się harmonizują a córka napewno ucieszy z takiego prezentu. Kurcze,gdzie są moje druty?? Ukradli mi,poprostu-ukradli)) Odpowiedz Link
del.wa.57 Re:jesienny sweterek 02.09.07, 17:27 Masz racje Natlo,idzie długa i mrożna zima i trzeba zapasy węgla zrobić))))))))) Odpowiedz Link
maladanka filmik przesympatyczny :)-z dedykacją dla Ovakiej 21.10.07, 19:06 Link do filmiku zamieściła koleżanka robótkowiczka na forum o robótkach na drutach, ale ja go tu też podrzucam, ponieważ uważam,że cudnie,gdy ktoś tak na świat patrzy pl.youtube.com/watch?v=XPJ7d8dq0t8&feature=dir a i muzyczka przemiła - czyli ok.5 minut zarezerwujcie Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: filmik przesympatyczny :)-z dedykacją dla Ova 21.10.07, 19:43 Przecudne te wełniane ludziki,obejrzałam dwa razy,bardzo mi sie podoba)))) Odpowiedz Link
regine Re: Brakuje mi bardzo... 24.10.07, 21:25 Jakoś jesiennymi i zimowymi wieczorami lubiłam coś podziergać, zwłaszcza powyszywać. Zakończyłam wczesną wiosną robótkę i nic nie robię... Wszystko spakowane do pudeł, nici, kanwa, włóczki wszelakiej maści... Miałam czasu w bród. Teraz nie mam nawet kiedy. Żal mi bardzo, bo obiecałam wnuczce wyszyć narzutę z jej ulubionymi bohaterami z Kubusia Puchatka. Wszystko przygotowane, rozpisane, rozliczone i leży w pudle. Nie ma szans nawetlub chęci gdzieś uciekły... Ale tak sobie siedzę, myślę... i chyba sobotmi i niedzielami powrócę do moich robótek, bo te 2 dni mam zawsze wolne. Odprężają i pamiątka zawsze jakaś po mnie komuś zostanie.. Czy ktoś coś dzierga, lub dziergał ostatnio ? Zastój jakiś, a czas zacząć Odpowiedz Link
ovaka Re: Brakuje mi bardzo... 24.10.07, 21:49 nawet nie zagladałam tutaj , bo juz od dawna nic nie robótkuję ,lae widze dedykacje -a filmik sliczny!Ja teraz tylko skracam spodnie i rekawy i chyba juz nic wiecej.Ten brak czasu na wszystko to jaks straszna tejemnica emerycka, nikt nie wie gdzie sie ten czas podziewa! Odpowiedz Link
maladanka Re: Sztuka, a robótki :) ...galeria malarstwa 12.11.07, 15:16 www.flickr.com/photos/fotonunzia/tags/h%C3%A4keln/page14/ znalazłam album z obrazami na temat jak wyżej. Obrazki się powiększają. Miłego oglądania od strony 13 do 16. Odpowiedz Link
ovaka Re: Sztuka, a robótki :) ...galeria malarstwa 12.11.07, 15:32 a jak mozna nie podawac malarzy i tytułów???Sromota!!! A ksiąka dla ciebie Danuska - dziergadełkowa lezy juz od tygodnia na moim stole, obok rolka papieru do pakowania i nawet tasma klejaca.Tez sromota...ale do gwiazdki zdążę! Odpowiedz Link
maladanka Pod choinkę - szal 14.11.07, 12:13 fotoforum.gazeta.pl/72,2,916,71987396.html dziś wysyłam za Wielką Wodę - trzymajcie kciuki aby nie zginął Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Pod choinkę - szal 14.11.07, 18:24 Trzymam kciuki Danuś,szal jest cudny jak zresztą wszystko co Ty stworzysz obdarowana będzie szczęśliwa napewno. Odpowiedz Link
dankarol Re: Pod choinkę - szal 14.11.07, 19:51 Przepiękny ten szal Danusiu. Kiedy Ty to wszystko robisz Odpowiedz Link
maladanka Re: ślubna czerwona ... 16.11.07, 08:08 Jedna z najpracowitszych i najzdolniejszych maniaczek robótkowych wychodziła za mąż - i sama wydziergała ,nie tylko dla siebie, strój ślubny club.osinka.ru/viewtopic.php?t=24488&postdays=0&postorder=asc&&start=705 Trzeba troszkę zjechac w dół. Pani ta projektuje i wykonuje,a często sama jest modelką w zurnalach.Jest bardzo lubiana na forum robótkowym. Odpowiedz Link
kendo Re: ślubna czerwona ... 16.11.07, 10:14 Malenstwo, naprawde zdola dziewczyna, sledze to forum i czerpie inspiracje dla siebie,a wogole to wzory ruskich dziewczyn sa powalajace. pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: ślubna czerwona ... 16.11.07, 18:36 Suknia jest poprostu cudo a modelka jaka śliczna i zdolna,obejrzałam wszystkie fotki,fantastyczna kiecunia. Odpowiedz Link
maladanka Na urodziny dla córki 23.11.07, 21:51 Doszedł szczęśliwie, córka zadowolona bo miękki i cieplutki, włóczka kupiona przez internet z czeskiego sklepu - oprócz włóczki przysłali mi chyba ze 100 próbek włóczek - takie frędzelki na kartonikach - teraz patrzę w monitor, a frędzelek mam przed nosem i wiem,jak dana włóczka wygląda - super zbawa fotoforum.gazeta.pl/72,2,916,72435319,72435447.html?wv.x=2 Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Na urodziny dla córki 23.11.07, 22:13 Wow,wyglada przepięknie Danuś,cudny prezent zrobiłas córci. Jestes tak zabiegana,kiedy Ty wydziergałaś to cudo wiosenko? ) Odpowiedz Link
ovaka Re: Na urodziny dla córki 23.11.07, 22:15 śliczny!!! a takie rozpinane golfiki sa bardzo ładne i wygodne ! A na co sie zapina? Ładnie to wyglada ,chciaz nie widze dokładnie co to jest-jakies przezroczyste kołeczki?.A twoja córeczka bedzie w tym wygladała "jak makiem zasiał"! Odpowiedz Link
dankarol Re: Na urodziny dla córki 23.11.07, 22:39 śliczności ten sweterek Danusiu, a ja dalej będę się zastanawiać, kiedy Ty to robisz. A może podesłać Ci wełnę to zrobisz i dla mnie? Odpowiedz Link
maladanka Re: Na urodziny dla córki- odpowiadam Ovakiej 24.11.07, 09:06 golf zapinany jest na kołki przezroczyste - zostały mi z zapasów PRLowskich.Kołki drewiane byłyby za ciężkie,a te pasują idealnie do kłaczków jedwabistych wyłażących z włoczki. Odpowiedz Link
maladanka Danka potrafi:) 16.02.08, 14:24 fotoforum.gazeta.pl/72,2,916,75684064,75684064.html Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Danka potrafi:) 17.02.08, 17:24 Hahahahahaha masz super pomysła Danuś))) Odpowiedz Link
regine Re: Danka potrafi:) 17.02.08, 19:04 Pomysł świetny Kłęki włóczek na pewno świetnie się w tym hełmie "zachowują" Szkoda, że nie dało mi zobaczyć fotki... Ale już gdzieś chyba ten hełm widziałam... Odpowiedz Link
del.wa.57 Galeria mojej znajomej 01.07.08, 16:09 wyszywanki.pl.tl/Strona-startowa.htm Moja znajoma robi cudeńka-wyszywanki,kiedyś czasu na swoje hobby nie miała,dzisiaj jest na emeryturze i robi to lubi,kocha Odpowiedz Link
wiktoria53 Kończę szalik 14.12.08, 13:18 ściegiem angielskim na okrągło. Jeszcze tylko frędzle i gotowy! Odpowiedz Link
natla Re: Kończę szalik 14.12.08, 13:29 To chyba jedyna rzecz, którą potrafiłabym zrobić, gdybym ....miała ochotę. Podziwiam Twoją pracowotość Wiktorio. Cisteczka, pierogi, szalik i pewnie wiele innych sparaw..... Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: Kończę szalik 14.12.08, 13:33 Natlu, masz rację, wiele innych spraw również, ale doba ma 24 godziny więc...Nie, nie nigdy nie pracuję nocą. Grunt to dobra organizacja Odpowiedz Link
wiga2008 Re: Galeria U-Skrzydlonej 07.01.09, 18:09 Ooooo, troszkę mnie zatkało. Twarz mam w tej chwili taką bardziej "na karpia" Dziewczyny, gratuluję Wam obu. Skrzydlatej dorobku, Natli pomysłu. Odpowiedz Link
natla Re: Galeria U-Skrzydlonej 07.01.09, 18:18 Wigo, z mojej strony to betka, 10' i załatwione. Uparłam się, żeby zebrać prace Skrzydlatej w jednym miejscu. W wolnej chwili zabiorę się za następne kobitki. Nie lubie, kiedy coś wartościowego ginie z czasem. Odpowiedz Link
wiktoria53 Miniaturki. Obejrzyjcie....:))))) 11.01.09, 22:31 Zastanawia mnie w jakim celu ludzie robią takie maleństwa. Chcą pobić rekord Guinnessa ? picasaweb.google.com/bmtimi95/MINIATRKk#5129642151305235458 Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: Miniaturki. Obejrzyjcie....:))))) 11.01.09, 22:33 Tu to samo na jednej stronie picasaweb.google.com/bmtimi95/MINIATRKk# Odpowiedz Link
maladanka Na psy zeszłam :) 19.01.09, 11:25 fotoforum.gazeta.pl/72,2,916,90023557,90023557.html?wv.x=2 Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: Na psy zeszłam :) 19.01.09, 11:37 Śliczne te kubraczki Na pokaz mody mogą się udać.Ładnie wykończyłaś na szyi....mięciutko i cieplutko mają w tych golfikach. Odpowiedz Link
natla Re: Na psy zeszłam :) 20.01.09, 00:22 Danka, Ty jesteś niesamowita!!! Wydziergać takie cudeńka, będąc zagrabanicą? Tylko Ciebie na to stać. Odpowiedz Link
maladanka Re: Na psa - jeszcze jeden:) 20.01.09, 10:40 fotoforum.gazeta.pl/72,2,916,90023557,90074406.html Fajnie się na pieski robi,nie grymaszą,nie wydziwiają... Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Na psa - jeszcze jeden:) 20.01.09, 11:24 Śliczności Danuś! Ty nie możesz chwili usiedzieć bez zajęcia co? pewnie chora byś była Buziaki dla Ciebie zdolniacho Odpowiedz Link
natla Re: Walentynkowy ... 13.02.09, 14:41 Cudny, a jak Fanowi dobrze w nim....... Zawsze będę u Ciebie pdziwiała zdolności i pracowitosć. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Walentynkowy ... 13.02.09, 20:11 Masz talent i zdrowie Danuś,cudny prezent,Walenty nie zmarznie Ci teraz Danuśka Odpowiedz Link
dankarol Re: Galeria - dziergadełka 19.04.06, 22:20 Graga, kiedyś dawno temu, kiedy jeszcze dinozaury chodziły po świecie, robiłam sweterek takim samym wzorem jak na pierwszym zdjęciu. Kiedyś namiętowo robiłam ażury, to znowu warkocze, albo kolorowe pazurki, a ostatnio jakoś mniej mie druciarska robota ciągnie. Odpowiedz Link
graga21 Re: Galeria - dziergadełka 19.04.06, 23:08 I to w pełni rozumiem. Dzisiaj wolę pecet i Internet (niekoniecznie razem). Odpowiedz Link