28.06.05, 15:04
Wczoraj dowiedziałam się, że w moim miasteczku, kilkaset metrów od mojego
domu, zostanie wybudowany olbrzymi kompleks - Centrum Seniorów AdNovum na
światowym poziomie/www.cs-adnovum.com/ Mam w ręku folder. Na 12. ha
wybudowane zostanie właściwie małe miasteczko dla bogatych emerytów. To
idealna oferta dla powracających do kraju starszych ludzi na emeryturze, jak
również oferta dla starszych ludzi,których dzieci wyjechały za granicę i chcą
swoim rodzicom zapewnić godne i bezpieczne warunki na starość. To również
propozycja dla posiadaczy nieruchomości, którzy chcą je zamienić na
mniejsze, ale luksusowe mieszkanie. Czego tam nie będzie; długo wymieniać;350
mieszkań od 45 do 80m2,hotel,restauracja dietetyczna,centrum
hydroterapii/basen/, centrum rehabilitacyjne, gabinety lakarskie, usługi
pielęgniarskie, apteka, kawiarenka tlenowa, agencja podróży,, usługi
przewozowe, sklepy, porady prawne/notarialne,mediateka, pralnia, oddział
banku, salon fryzjersko-kosmetyczny no i oczywiście centrum zarządzania. W
chwili obecnej to jest byłe sanatorium Szarotka, od lat zamknięte, z początku
dwudziestego wieku, niszczejące. Wspaniała inicjatywa ale nie dla nawet
bogatszego Polaka. Sporo ludzi znajdzie tam pracę, bo u nas nie ma przemysłu
i bezrobocie duże. Myślę także,że wielu Niemców będzie chciało kupić sobie
tam mieszkanie/ tylko 200 km do Berlina i tyleż samo do Pragi a 350 do
Warszawy/ POczytajcie, stronę podałam, co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: AdNovum 28.06.05, 15:07
      Strony NIE podalas. A konkretnie gdzie to lezy i kiedy bedzie oddane do uzytku?
      • wiktoria53 Re: AdNovum 28.06.05, 16:39

• danurn Re: AdNovum 28.06.05, 19:01
        Pia.ed czy potrzebujesz jeszcze jakichś informacji czy wszystko już wiesz? Ta
        spółka dopiero się zarejestrowała w XI 2004r. Udziałowcam i spółki
        są;właściciel i prezes firmy budowlanej, prezes i właściciel firmy
        farmaceutycznej oraz profesor biznesu w California State University w
        Kalifornii, USA. Planowane otwarcie w 2007 roku. Nie słyszałam o podobnym
        projekcie na taką skalę w Polsce.
        • wiktoria53 Re: AdNovum 28.06.05, 19:28
          Pieknie to będzie wyglądało. Czy znajdą się chętni? Zamożni wolą chyba mieszkać
          w swoich posiadłościach.Gdybym miała kasę wolałabym własny piękny i wygodny dom
          z pięknym ogrodem, dużą ilością zieleni.
          • krista57 Re: AdNovum 28.06.05, 19:47
            Pomysl doskonaly do zamieszkania dla ludzi starszych,gdzie i zielone tereny
            bezpieczenstwo,zapewniona opieka lekarska.
            Po przeliczeniu najmniejsze mieszkanie 45 m2....kosztuje 180 tys.zł
            Wiele osob na stare lata chce powrócić do kraju ale boi się nowych ,nieznanych
            realii.Adnovum gwarantuje im praktycznie wszystko.Pomysłodawcy zanim zainwestowali
            doskonale zorientowali sie w potrzebach rynku,czyli jak jest popyt bedzie podaż.

• danurn Re: AdNovum 28.06.05, 20:06
              Tu u nas mieszkania nie są takie drogie jak podaje Krista, wieć myślę, że
              najmniejsze może kosztować około 120 tys zł. Myślę, że już niedługo na stronie
              powinny podawać szczegóły potencjalnym chętnym. Odpowiadam Wiktorii - masz
              rację, ale nie bierzesz pod uwagę,że sił będzie ubywać, a nie odwrotnie, ja mam
              duży dom, jesienią zbieram 20 dużych worów liści, które wynosimy do lasu.
              Działka nasza jest mała, bo niecałe 7 a, w tym 3/4 zajmuje dom , taras,
              ścieżki, zjazd do garażu itp. A nigdy nie wiadomo kiedy coś trzaśnie w
              organiźmie. Ja myślę, że wielu Polaków staćby było kupić, ale potem opłaty
              bieżące?/ na zasadzie swoje duże sprzedać a kupić np. 62m, która to wiekość ma
              dominować. Jutro pójdę tam na spacer i sprawdzę stan zaawansowania. Na moim
              osiedlu /małym około 40 domków/ aż trzy rodziny zbudowały domy z myślą powrotu -
              jedna z Norwegii i dwie z Szwajcarii. Czekają na wiek emerytalny. Z jedną taką
              parą rozmawiałam na spacerze, z psem dziś rano. Para mieszka w Bazylei. Ona w
              przyszłym roku osiąga wiek emerytalny/62 lata/ musi jeszcze pracować. Pan jest
              tam aktorem. Opowiadali jakie to było budowanie na odległość - wszystko muszą
              poprawiać - właśnie dałam im namiary na dobrego stolarza, by od nowa robić
              schody. Gdyby decyzja ich zapadała dzisiaj na pewno woleliby kupić gotowe.
              • wiktoria53 Danurn 28.06.05, 20:29
                Opłaty w takim luksusowym mieszkaniu będą niebotyczne. Więc kogo będzie na nie
                stać....... Danurn jeśli nawet weźmiesz osobę do sprzątania ogrodu czy innych
                prac, to i tak bedzie to o wiele taniej niż tam opłaty.
                • wiktoria53 Re: Danurn 28.06.05, 20:32
                  Cena najmniejszego mieszkania (1 m kw.prawie 1000 euro czyli 4 tysiące 1 m kw.)
                  45 metrowego 180 000 zł.
                  • krista57 Re: Danurn 28.06.05, 21:02
                    No własnie Wiktorio to samo chcialam napisac a własciwie powtorzyc,ze najmniejsze
                    mieszkanie/45 m/ z sypialnia,salonem,łazienka i kuchnią kosztuje 180 tys.
                    ale powiedziane ze m2 jest od 997 EUR /kwota moze byc większa/.

Nadal uwazam,ze pomysl doskonaly....przeciez wiedzielismy,ze czasem i u nas zaczna
                    powstawac osiedla dla ludzi starszych wygodne i bezpieczne.
                    Za iles tam lat byc moze będę zainteresowana.
                  • danurn Re: Wiktorio 28.06.05, 21:09
                    Nasz rację Wiktorio, to nie dla ludzi, którzy tu dostali emeryturę, ale i tak
                    się cieszę, gdyż znajdzie tam pracę wielu ludzi bezrobotnych z mojego
                    miasteczka. A i nie będzie dalej niszczał piękny obiekt, dawne sanatorium.
                    Powracający emeryci z dobrymi emeryturami nie zasilą miejscowego rynku pracy a
                    będą wydawać tu swoje pieniądze, dla nich tu będzie taniej niż na Zachodzie.
                  • august2 Re: Danurn 28.06.05, 21:09
                    Taki osrodek to wcale niezly pomysl. Moga tam mieszkac ludzie
                    o podobnym stylu zycia.

Taki model zycia jest rowniez popularny u nas.
                    Zobaczcie linki. Sa tam modele roznych mieszkan. Kliknijcie na
                    nazwe nad zdjeciem

www.lwlagunawoods.com/section.cfm?id=302
                    Sa tam mieszkania w bloku albo wolno stojace domki.
                    • pia.ed Re: Danurn 28.06.05, 23:01
                      Chyba jak sie SPRZEDA dom, to na kupno mieszkania i na oplaty do konca zycia
                      starczy... Do tego dochodzi emerytura, a nie kazdy ma niska!
                      • august2 Re: Danurn 29.06.05, 03:05
                        To chyba jest to osiedle o ktorym pisze Danrun

www.cs-adnovum.com/pl/index.php?id=onas
                        Kto planowal emeryture moze teraz skorzysc z takiej ofery.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka