Dodaj do ulubionych

Wszystkich Świętych

31.10.05, 14:11
Tłok na cmentarzach już od kilku dni.Dziś parkingi wypełnione samochodami, że
trudno znaleźć miejsce.Dobrze,że tylko na krótko, ale juto najlepiej wybrać
się miejskimi środkami lokomocji albo pieszo spacerkiem,jeżeli mamy blisko.
Obserwuj wątek
    • natla Re: Wszystkich Świętych 31.10.05, 20:42
      W związku z tym amokiem i niemożnością dojazdu pod Cmentarz Rakowicki,
      zrezygnowaliśmy z jazdy do Krakowa. Pojedziemy 3 lub 4-tego. W końcu to
      przecież data umowna, a o najbliższych pamiętmy zawsze.
      Przygotowałam juz w domu kwiaty i świeczki i bedę palić je przez najbliższe
      2 dni.
      • malwina52 Re: Wszystkich Świętych 31.10.05, 21:33
        u nas miejska komunikacja dowozi ludzi
        bez wiekszych problemow, inaczej sie do
        cmentarza nie dojedzie, dobrze, ze pogoda
        sloneczna i sucha, zimno to fakt, kozaczki i paltociki
        trzeba ubierac

• natla Re: Wszystkich Świętych 31.10.05, 22:32
          A ja chodzę w japonkach....z musu oczywiscie smile Czy widzicie twarze
          przechodniówwink)) Mam ubaw. Jutro ubiorę odświętne sandały i może jakieś
          podkolanówki zeby ludzi nie szokować. W końcu święto. smile)
          • dankarol Re: Wszystkich Świętych 31.10.05, 22:35
            wczoraj byłam na Rakowickim ale nie w japonkach, Jak tam paznokieć?
          • fleur1 Re: Wszystkich Świętych 31.10.05, 22:39
            Nie zauważyłyście mojego wcześniejszego wpisu na DOBRANOC.
            A u nas w J.G. było jeszcze dzisiaj mnóstwo kwiatów, różne kolory i takie ładne
            w doniczkach i cięte. Pojawia się ich rokrocznie coraz więcej, tylko aby nie
            było za dużych różnic temperatury i przymrozków bo szkoda tego pięknego kwiecia.
            Na dobranoc przekazuję także pozdrowienia od Tesuni dla wszystkich Forumek.
            To miłe pozdrowienia i serdeczne.
            Dzwoniła do mnie wieczorem, porozmawiałyśmy ze sobą, zdałyśmy sobie relację z
            ostatnich dni i umówiłyśmy się na podróż do Wrocławia we czwartek.
            O naszym spotkaniu napiszę po powrocie.
            • wiktoria53 Re: Wszystkich Świętych - 01.11.2005r. 01.11.05, 02:07
              Pogoda będzie ładna, żeby tylko nie było wiatru.
    • tofika Re: Wszystkich Świętych 01.11.05, 09:45
      [*]...... Dzien Zadumy i wspomnien o Tych ,Ktorzy odeszli,a plomyk swiec i
      modlitwa,daje wiare w to ,ze przy nich jestesmy
    • tofika Re: Wszystkich Świętych 01.11.05, 09:47
      poczytujac,tu i tam,znalazlam:
      portalwiedzy.onet.pl/133580,2,14,galeria.html
      • pia.ed Cmentarny biznes 01.11.05, 14:25
        Wklejone z innego forum sad

--
        Co roku obserwuję to pospolite ruszenie wśród Polaków, groby przybrane jak
        choinki, monstrualnych rozmiarów znicze, wyścig próżności.
        • krista57 Re:Wszystkich swiętych 01.11.05, 19:31
          Dzien był słoneczny
          byłam na dwóch małych cmentarzach,gdzie leżą moi bliscy.
          Na obu trafiałam na msze...stojąc godzinę można zziębnąć.
          Mamy zwyczaj stawiania zniczy na opuszczonych grobach,ale takich trzeba szukac z
          przysłowiową świeczką.Dzien konczymy póżnym obiadem w bardzo szerokim gronie
          rodzinnym.
          Teraz młodzi pojechali robić fotki na Cmentarz Centralny.

www.cmentarzcentralny.szczecin.pl/
          • krista57 Re:Wszystkich swiętych 01.11.05, 19:35
            ...za szybko poszło..
            Zainteresowanym polecam odwiedzić zabytki-galeria z opisem,cmentarz w barwach
            jesieni oraz pomnik "Tym,którzy nie powrócili z morza" z
            nazwiskami,datami,nazwami statków ...
          • goskaa.l Re:Wszystkich swiętych 03.11.05, 14:05
            Dodaję nieco zdjęć:
            serwisy.gazeta.pl/turystyka/5,67147,2991143.html
    • dankarol Re: Wszystkich Świętych 01.11.05, 20:05
      Byłam dzisiaj na dwóch cmentarzach i chciałam powiedzieć, że w porównaniu z
      poprzednimi latami mniej było grobów zawalonych ozdobami i zniczami i niewiele
      było grobów opuszczonych.
      • sioma1 Re: Wszystkich Świętych 01.11.05, 21:05
        Nie ma co narzekać na maszą próżność w tak szczególnym dniu.Nie jest aż tak
        przesadnie bogato, jest po prostu odświętnie. Mnie się to podoba. Grobów
        opuszczonych prawie się nie zauważa. Myślę że problem będzie wówczas gdy
        braknie miejsca na tradycyjny pochówek. Czas myśleć o schowkach na urny. Jestem
        wielkim zwolennikiem tego typu pogrzebów.
        • pia.ed Re: Wszystkich Świętych 02.11.05, 01:29
          Pare lat temu doliczylam sie 85 duzych zniczy na jednym grobie ...
          A miejsc na tradycyjny pochowek zaczyna brakowac i cmentarze zaczyna sie tworzyc
          na polach poza miastem. Ja tez jestem za kremacja.

Kiedy zapytalam sie kolezanki czy chce byc skremowana, to odpowiedziala:
          Nigdy w zyciu! To przypomina mi Oswiecim!!!
          • august2 Re: Wszystkich Świętych 02.11.05, 03:40
            Zobaczcie jak w Meksyku obchodza
            Day of the Dead ( Dzien smierci)
            www.dayofthedead.com/PhotosAngels.html
            • pia.ed Czeslaw Niemen 03.11.05, 15:37
              g.o2.pl/file_pap/images/2005/11/01/48067i.jpg
              Czy Czeslaw Niemen zostal skremowany?
              Gdzie go pochowano?
              • goskaa.l Re: Czeslaw Niemen 03.11.05, 15:48
                Pochowano go na Powązkach w Warszawie. Możesz przeczytać artykuł (niestety, nie
                za darmo): serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,1879140.html
                i taki - już za darmo:
                www.gazetagazeta.com/artman/publish/article_4507.shtml
                Wynika z tego, że został skremowany.
                • mira54 Wszystkich Swietych 03.11.05, 16:54
                  Niedawno wrocilam z cmentarza "Wolka Weglowa" w Warszawie.
                  Ogromny teren. Mam tu swoich bliskich. Podano mi jedynie
                  w jakim sektorze mam szukac grobow. Mialam troszke klopotu
                  ze znalezieniem miejsc, ale udalo sie. Bylam tu jedynie na
                  pogrzebach i to dawno temu. Wykorzystalam sytuacje, ze byl dzis
                  piekny, sloneczny dzien, wiec postanowilam sie tam wybrac.
                  Kupilam wiazanki, zapalilam znicze. Ciesze sie, ze na tak wielkim
                  terenie udalo mi sie znalezc groby moich krewnych.
                  • gwiazda37 Re: Wszystkich Swietych 03.11.05, 20:18
                    Sory, że dopiero teraz piszę ale byłam tak zmęczona wyjazdem, że padłam jak
                    śliwka........
                    Nie wiem czy to reguła czy tylko chęć dodatkowego zarobku przez książy.......w
                    czasie mszy na cmentarzu była zbierana taca (Siedlce).........zaskoczyło mnie
                    to bardzo bo u nas w Łodzi nie spotkałam się z tym........
                    A jak było u Was? Zbierana taca czy nie..........
                    • regine Re: Wszystkich Swietych 05.11.05, 12:23
                      Też wróciłam wczoraj (Hrubieszów), taca zbierana .Podczas dwu dni świątecznych,
                      bo mszę miały 2 różne parafie(jest ich w noim dawnym mieście 4).Wypominki,
                      zapłać, tace zbierała taka ilość księży i ministrantów, że byłam w szoku.
                      Żadnego roku tylu kwestujących, bo dodatkowo , przy 4 wejściach na cmentarz,
                      stali zbierający datki na odnowę zabytkowych a zniszczonych, pięknych grobowców.
                      Jak żadnego roku, groby bardzo skromne w ozdoby, za to znicze płonęły tysiącami
                      na wszystkich, nawet tych zapomnianych zawsze przez ludzi.
                      Pogoda dopisała, wieczorem spacer tam, gdzie leżą już prawie wszyscy najbliźsi,
                      pozostawił niezapomniane wrażenie.
                      Oni, noc, palące się znicze i ja z siostą i wiele innych osób, zadumanych....
                      Lubię te zaduszkowe wieczorne spacery....Tyle wspomnień, tyle znajomych
                      nazwisk...Coraz więcej ich tam, niż wokół nas.....
                      Chwile zadumy, wspomnienia....Refleksja, która była obecna wszędzie a
                      zwłaszcza, co mnie w tym roku szczególnie zdziwiło, na twarzach młodzieży,
                      zachowanie, której podczas bardzo częstych odwiedzin cmentarzy obserwowałam.
                      Pomniki zalewane parafiną z palących się zniczy, rozbijanie zniczy czy
                      kradzieże kwaiatów, wieńców...
                      W tym roku "cud", czyżby nastąpiła jakaś zmiana ?????
                      Wszyscy skupieni, smutni, zadumani, chodzili w ciszy, szeptem wspominając tych,
                      których już zabrakło...Tych, którym teraz wystarczy znicz, pamięć i modlitwa....
                      • natla Re: Wszystkich Swietych 05.11.05, 12:34
                        Wkradne się nieładnie w ten opisany przez Ciebie nastrój i dodam nagłe
                        jazgotliwe "a ty tu co robisz" i perlisty, głośny śmiech, a potem głosna
                        rozmowa.....koszmar.
                        • regine Re: Wszystkich Swietych 05.11.05, 18:11
                          Żebyś wiedziała, zapomniałam wspomnieć i o tym właśnie...Jeszcze jedno.
                          Zauważyłam w tym roku masę osób, podczas nabożeństwa w dzień...z psami na
                          smyczy. Wszystko rozumiem, ale cmentarz to nie park...A może to ja jakaś dziwna
                          jestem...
                          Głośne rozmowy, śmiechy, powitania i rozmowy....Czym nas jeszcze można
                          zaskoczyć, rozumię ,że rodzina z daleka i bliska dawno się nie widziała i
                          akurat w ten dzień spotykają się przy mogile najbliższej osoby.
                          Ale jest tyle miejsc do rozmów, śmiechów ,radosnych powitań, itp.
                          Więc dlaczego akurat odbywa się to na cmentarzu, który nie jest miejscem do
                          wesołego, swobodnego zachowania. A może tylko ja jakoś to dziwnie odbieram.
                          Może to naturalne...Ot takie sobie rodzinny zjazd, a że akurat na cmentarzu...
                          • august2 Re: Wszystkich Swietych 05.11.05, 19:10
                            Regina
                            Moim zdaniem nic zlego w tym nie widze.
                            Czy myslisz ze tym co tam leza przeszkadzaja
                            te rodzinne powitania?
                            Troche luzu nie zaszkodzi...

Czy pamietacie Mickiewicza II czesc Dziadow?
                            Otoz nasza znajoma mieszka niedaleko cmentarza
                            i kiedys tam bedac wspomnialem o Dziadach...
                            W ubiegla niedziele pomysl ten sie zmaterializowal.
                            Pod moja batuta zrobilismy takie wspolne w gronie
                            znajomych czytanie fragmentu Dziadow..
                            Tak wiec slowa Mickiewicza:
                            "cicho wszedzie, glucho wszedzie, co to bedzie
                            co to bedzie..."
                            zabrzmialy pod Los Angeles.
                            • regine Re: Wszystkich Swietych 05.11.05, 20:51
                              Auguście ! Wychowano mnie w/g pewnych norm, więc nie miej mi za złe, że takie
                              zachowanie mnie razi. Takie miejsce jak cmentarz, miejsce spoczynku ,
                              moich najbliższych i znajomych, uważam za ich dom i staram się (tak też
                              nauczyłam swoje dzieci), nie zakłócać im spokoju.
                              Miejsce na pikniki rodzinne, wyprowadzanie psów....Nie to nie w moim stylu.
                              Tu nie chodzi o luz, tylko o odpowiednie zachowanie.
                              Cisza, spokój, zaduma, z tym kojarzę cmentarz.
                              Może nie jestem zbyt nowoczesnym typem, ale takie jest moje zdanie.
                              Każdy może mieć inne, cóż u Was tam, za oceanem są inne cmentarze, inne
                              tradycje..
                              Może zapomniałeś....Masz prawo żyć jak inni...
                              Wiem doskonale, że leżącym tam już nic nie przeszkadza, to są tylko miejsca
                              pamięci. Wiem również, że rodziny po długiej rozłące też spotykają się przy
                              grobie najbliższych, ale dlaczego w tak głośny sposób.
                              Nie zakłócajmy im spokoju, można się przywitać, porozmawiać, uśmiechnąć, ale
                              wszystko wymaga taktu....
                              • dankarol Re: Wszystkich Swietych 05.11.05, 21:06
                                Reginko, też uważam, że cmentarz to nie miejsce na spacery z psami i głośne
                                spotkania towarzyskie, jeśli to nie przeszkadza tam spoczywającym, to
                                przeszkadza tym, którzy przyszli na cmentarz powspominać, zadumać się nad
                                przeszłością, albo w ciszy pomodlić się za swoich bliskich.
                                • sioma1 Re: Wszystkich Swietych 05.11.05, 21:57
                                  A ja zauważyłem jeszcze coś, czego w niedalekiej przeszłości nie było.
                                  Mianowicie, pogoduszki szu-szu z papierosem w ustach przy grobach bliskich.I
                                  jeszcze jeden szczegół, to były wyłącznie kobiety.
                                  • regine Re: Wszystkich Swietych 05.11.05, 22:15
                                    Widziałam również mężczyzn z papierosem w ustach....
                                    Więc nie tylko kobiety....
                                    Różne rzeczy, zdarzają się...Dobrze, że pijących alkohol nie było na cmentarzu
                                    w te dwa dni poświęcone zmarłym. Choć czuć było od niektórych "świąteczny
                                    polski nastrój". Jaki naród takie i obyczaje.
                                    Po co właściwie się dziwimy...
                                    • sioma1 Re: Wszystkich Swietych 05.11.05, 22:42
                                      Jestem niepalący, wiec pewne mimo wszystko udziwienia zwracają moją
                                      uwagę.Trunkowy zapach to nasza specjalność, choć nie jesteśmy już najlepsi.
                                      Finowie górą!
                                  • natla Re: Wszystkich Swietych 05.11.05, 22:21
                                    Ja też spotkałam w tym roku przy grobie znajomego jego dawno niewidzianą
                                    rodzinę. Przywitanie, pogaduszki, wspomnienia.....wcale nie o zmarłym i co
                                    miałam robić?. Na szczęście wokoło był taki rajwach, że nie poczułam sie
                                    głupio smile Taki to cmentarz, a raczej "klientelia".
                                    Na cmentarzu np Rakowickim, byłoby to nie do pomyślenia. Nigdy się tam nie
                                    spotkałam z taką wesołoscią. Fakt, że jestem tam zawsze wcześnie rano. Nastrój
                                    tego cmentarza nie pozwala na takie zachowanie.
                                    Spokojne czytanie Dziadów przy grobie chyba by mi nie przeszkadzało.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka