kryzar Re: Boże,Katowice :( 28.01.06, 19:55 Pewnie jak zwykle zawinił człowiek. Od paru dni słyszałam w radiu przypomnienia o usuwaniu śniegu z dachów. Przy tak dużej powierzchni dachu zasze jest prawdopodobieństwo zawalenia. Mokry śnieg ma duży ciężar, dach prosty, no i stało się. To również może stać się w sklepach tz wielkogabarytowych. Jest mi niezmiernie przykro, że jest wielu rannych i sa już niestety ofiary śmiertelne. Współczuje wszystkim, których dotknęła ta tragedia i mam nadzieję, że służby ratunkowe zrobią wszystko aby ofiar było jak najmniej Odpowiedz Link
natla Re: Boże,Chorzów :( 28.01.06, 19:57 Nie, to Chorzów, ale nie wiadomo gdzie, bo określenie "hala targowa" mozna przypasować do wielu miejsć. Nieprawdą jest, że to z powodu śniegu na dachu, to było dopilnowane po ostatnich zawaleniach. Odpowiedz Link
kryzar Re: Boże,Chorzów :( 28.01.06, 20:04 Słucham TV 24 i mówią, że jednak śniek nie został całkiem usunięty. Odpowiedz Link
august2 Re: Boże,Chorzów :( 28.01.06, 20:27 a tak podaja na CNN www.cnn.com/2006/WORLD/europe/01/28/roof.collapse/index.html Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Boże,Chorzów :( 28.01.06, 20:30 Strasznie to smutne,szczerze współczyje rodzinom,oby zdążyli uratowac tych zasypanych Odpowiedz Link
regine Re: Boże,Chorzów :( 28.01.06, 20:50 Straszna tragedia, współczuję bardzo....(( Ale i chaos straszny, jak podają w TVN 24... Nic już nie wiem, najpierw Hala Targowa Chorzów, teraz Katowice, dużo służb ratowniczych, nie wiedzą jak się dostać do osób pod zawalonym dachem...Ile może jeszcze tam przebywać ludzi... Straszne ( Około 500 osób moze być pod zawaliskiem, boją się, że mróz może wyziębić zasypanych, mają zastosować nadmuch ciepłego powietrza... Odpowiedz Link
jana2706 Re: Boże,Chorzów :( 28.01.06, 21:07 w TVP3 byla relacja,na szczescie maja juz specjalistyczny sprzet z Bytomia stosowany w zawalach w kopalniach,oby nie bylo wiecej ofiar smiertelnych Odpowiedz Link
natla Re: Boże,Chorzów :( 28.01.06, 21:30 Juz jest 12 zabitych ludzi..... Miejsce nazywa sie : Miedzynarodowe Targi Katowickie w Chorzowie i juz wiem gdzie to jest i która to hala. Na moim zaokiennym termometrze już -9 st., a zapowiadają - 18. Przy gruncie pewnie jeszcze mniej (( Koszmar, .....to tak blisko...... Odpowiedz Link
natla Re: Boże,Chorzów :( 28.01.06, 21:39 Właśnie jesden ze świadków tragedii opowiadał, że była tak głośna muzyka, że nie sposób było wcześniej usłyszeć ewentualnych wcześniejszych trzasków walącego sie dachu. Tak mi się nasunęło, czy przyczyną nie była właśnie ta muzyka.....rytm i drgania.... Odpowiedz Link
natla Re: Boże,Chorzów :( 28.01.06, 21:44 .....no i bylejakosć zwyciężająca na każdym kroku, mści się... Odpowiedz Link
regine Re: Boże,Chorzów :( 28.01.06, 22:01 Właśnie, bylejakość... A stawiają takie molochy tak szybko, teraz aż strach jeżdzić po zakupy do hipermarketow...Mówią, że monitoring zaśnieżenia dachów musi być instalowany na tak dużych powierzchniach dachowych, że niewiele kosztuje...Ratownicy narzekają na oświetlenie terenu, pozostają tylko ręczne latarki, czy nie mają jakiś jupiterow na samochodach ??? Boże, niech oświetlą teren, mróz -18, a nie wiedzą ile osób tam jest jeszcze... Straszne, i ta bezsilność, siedzisz patrzysz i nic nie możesz zrobić...Chyba tylko się modlić, aby już nie przybyło ofiar...(((((((((( Odpowiedz Link
kryzar jednak głupota , bezmyślnośc,brak wyobraźni 29.01.06, 08:50 i jakoś to będzie. O śniegu na dachach słyszałam już od paru dni, ale jak to zwykle bywa zrobiono to po "łepkach" Nam wychodzą dobrze tylko uroczystości bogoojczyźniane i pogrzeby, a zwykła praca to nie bardzo. Dziwię się, że minister Dorn podejmie decyzję o sprawdzaniu dachów dopiero jutro. Dziś jak przystało na dobrego katolika nie pracuje? Przykro mi, że tyle osób musiało zginąć. Odpowiedz Link
kryzar skopiowane z innego forum, 28.01.06, 21:38 ale warto się zastanowić ---"Kasa, Kasa, Kasa....przyczyna: Kasa Autor: Gość: projektant IP: *.org / 85.195.119.* Data: 28.01.06, 21:35 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz cytując + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- To była nowa hala. Projektowana z dużymi oszczędnościami materiałowymi. Takie hale projektuje się z wykorzystaniem oprogramowania które pozwala dokładnie wyliczyć współczynniki bezpieczeństwa, tak, żeby zgadzały się dokładnie z normami. Nie ma żadnego zapasu. Wszystko z powodu oszczędności. Tak np. budowane są wszystkie duże hale w hipermarketach. Dużego inwestora stać na drogi projekt, oszczędność na stali potrafi być dwukrotna. Takie obiekty budowane są z uwzględnieniem warunków obciążeniowych typowych a nie maksymalnych. A oto i efekty. Takich obiektów w polsce jest dużo więcej. Ciekawy jestem kiedy np. zawali się dach w hipermarkecie w którym przebywa np. 5000-10000 ludzi, i ilu zginie. Ciekaw jestem ile osób które wchodzą do takiego obiektu zdaje sobie sprawę z zagrożenia. Cytat z prospektu pewnej firmy projektującej konstrukcje stalowe: "Posiadamy 25 stanowisk komputerowych profesjonalnie wyposażonych w programy:.... Specjalizujemy się w projektowaniu typoszeregu hal i wiat stalowych, które charakteryzują się konkurencyjnymi wskaźnikami zużycia stali na 1 m2 rzutu obiektu." Ci którzy są w temacie wiedzą o co chodzi. Dodam tylko, że dla oszczędności tego typu konstrukcje często projektują na zlecenie studenci 4 lub 5 roku budownictwa. Inżynier z uprawnieniami tylko się pod tym podpisuje. Firma architektoniczna która projektowała tą halę zatrudnia na stałe 3 osoby, 8 osób współpracuje z nimi, czyli robi tzw. fuchy. "Pecunia non olet" Życzymy szczęśliwych i udanych zakupów w tego typu obiektach. Następny będzie real, carrefour czy może jakiś inny obiekt?. Ps. Kiedyś kolega pracujący na Politechnice i zajmujący się konstrukcjami stalowymi powiedział: ciekaw jestem kiedy zawali sie całe takie g. i zginą ludzie. Jak widać miał rację."---- Odpowiedz Link
tofika Re: taka ogromna tragedia....:(((((( 28.01.06, 23:20 [***]juz tyle osob nie zyje((((( Jacy jestesmy bezsilni wobec wielu nieprzewidzianych zdarzen.. Natlus ,pozno zobaczylam ,ok 20,30,moje mysli krazyly .. to Twoje miasto ,.. - ogladalam wszystkie biezace informacje,moze sie okazac z bardzo duzego niedopatrzenia hala nie wytrzymala poprostu ilosci - {ciezaru 1000 os i ustawionych urzadzen..musiala pekac ,((( nikt nie slyszal przy bardzo glosnej muzyce,po co ta muzyka? mam tez zawsze podczas lata w moim miasteczku w ogromnej hali sportowej odbywa sie wystawa przecudnych golebi,,, i innego ptactwa tez,ale nastroj jest ciszy naturalnej,uwielbiam wsluchiwac sie w gruchanie zbiorowiska galabkow, jest gwar naturalny zwiedzajacych...fakt hala jest pozostaloscia budwli poniemieckiej ,sluzy nam ..od lat po po wojnie.. Jestem bardzo wzruszona tym naglym nieszczesciem,wspolczuje bardzo,bardzo rodzinom i bliskim,oczekujacym,co bedzie ?czy jeszcze zyja,Boze ,przeciez zyja .. czuja ze nie nadchodzi pomoc...koszmarja nie zasne do rana..nie zasne... czy naprawde nie ma sposobu-niestety nie... Odpowiedz Link
regine Re: taka ogromna tragedia....:(((((( 28.01.06, 23:35 Podawali, że hala wybudowana kilka lat temu, że była nowa... Tylko podobno potwierdza się informacja, że przyczną był zalegający śnieg. Minister Dorn jutro ma wydać zarządzenie, w celu sprawdzenia wszystkich powierzchni wielkopłaszczyznowych, jak są zabezpieczone i czy usuwany jest śnieg...Szkoda, że tak późno się za to zabrali...Trzeba było aż tragedi aby wydać stosowne zarządzenie.... 20 osób nie żyje....((( Najnowsze wiadomości donoszą....(( Odpowiedz Link
natla Re: taka ogromna tragedia....:(((((( 28.01.06, 23:39 U nas zawsze trzeba ludzkiej DUŻEJ tragedii.......przecież sie już waliły wcześniej dachy.....tylko wyobrażni brakło.....i czasu, bo na polityczne przepychanki poszedł.... Odpowiedz Link
regine Re: taka ogromna tragedia....:(((((( 28.01.06, 23:47 Straszne, oglądam TVN24, skóra mi aż cierpnie...Straszny dramat...(( Ofiar śmiertelnych przybywa, już jest ponad 20.... Przez bezmyślność... Przecież ten śnieg można było zwalić, targi miały trwać kilka dni.... Śnieg niby był usunięty, więc skąd tyle śniegu w tym zawalisku.... Odpowiedz Link
muraszka1 Re: taka ogromna tragedia....:(((((( 29.01.06, 07:15 ranek jest straszny,juz 60 osob [*] Odpowiedz Link
tofika Re: [*] [*] [*] Katowice [*] [*] [*] 29.01.06, 09:17 Czy nie ma innych metod,,poprostu zamarzli ludzie bo nie mozna do nich dostac (((((((( Odpowiedz Link
malwina52 Re: [*] [*] [*] Katowice [*] [*] [*] 29.01.06, 09:49 najgorsza jest to oczekiwanie 60 ofiar smiertelnych juz, a ile lezy pod zwalami zelastwa i sniegu Odpowiedz Link
smerf55 Re: [*] [*] [*] Katowice [*] [*] [*] 29.01.06, 10:12 Taka tragedia, wierzę, że pod gruzami znajdą się jeszcze żywe osoby. Odpowiedz Link
gwiazda37 Re: [*] [*] [*] Katowice [*] [*] [*] 29.01.06, 10:16 Oglądam TVN24..........ludzie szukają całych rodzin.........to straszne Odpowiedz Link
tesunia Re: [*] [*] [*] Katowice [*] [*] [*] 29.01.06, 10:30 strasznosci((((((((((((((( nie moglam usnac wczoraj gdy nasze gazety na pierwszych stronach zaczeli zamieszczas zdjecia i komunikaty z tragedi.... miejmy nadzieje,ze jakis cud zaistnieje,ze dzis wydobywac beda zywych. Odpowiedz Link
regine Re: [*] [*] [*] Katowice [*] [*] [*] 29.01.06, 12:09 Brak mi słów....(( Okropna tragedia, jeszcze dziś o 2.30 w nocy podawali, tylko o 15 zabitych ...Dziś 65....(((( Odpowiedz Link
regine Re: [*] [*] [*] Katowice [*] [*] [*] 29.01.06, 12:16 Ratownicze, możliwości techniczne zostały wyczerpane.... Nie mogą dostać się do zwłok, przy pomocy sprzętu, którym dysponują, muszą użyć ciężkiego sprzętu... Ratownicy zostaną na miejscu, do jak to określił jeden z ratowników, "aż zobaczymy gołe posadzki "..... Odpowiedz Link
kryzar Re: [*] [*] [*] Katowice [*] [*] [*] 29.01.06, 12:20 Już jest 66 ofiar smiertelnych, w tym 2-je dzieci. Wszystkie osoby zginęły na skutek zawalenia, a nie od mrozu. Ogrom ofiar porażający. Jednak zawinił człowiek. Dach był pokryty kilkodziesięcio-centymetrową warstwą zlodzonego śniegu, a wyjścia awaryjne jak zwykle zablokowane. To są wiadomości z radiowej 3-ki i TOKFM. Pamiętam jak był pożar w Hali Stoczni Gdańskiej, gdzie też były zamknięte na klucz wyjścia awaryjne i też zginęli młodzi ludzie. Sprawa nie jest wyjasniona i nie osądzona do dnia dzisiejszego, choć upłynęło już wiele lat. Mam nadzieję, że tym razem nauczymy się na tragicznych błędach i więcej nie będzie tego typu wypadków. Odpowiedz Link
tofika Re: [*] [*] [*] Katowice [*] [*] [*] 29.01.06, 12:48 [************************...........................tak smutno........................ Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: [*] [*] [*] Katowice [*] [*] [*] 29.01.06, 13:13 Brak mi słów.... Nie chciałabym być miejscu tych ludzi,którzy stracili tam swoich bliskich. Bardzo serdecznie im współczuję( Odpowiedz Link
natla Re: [*] [*] [*] CHORZÓW [*] [*] [*] 29.01.06, 14:30 ....to dla porządku... nie macie pojecia jak to na nasza społeczność włynęło, choc niestety też są wstrętni ludzie. Jestem pełna podziwu dla ratowników. Nie mogę pojać dlaczego tam tak strasznie głośno grała muzyka.....przecież tam były zwierzęta........nienawidzę komercji...... Odpowiedz Link
kryzar Re: [*] [*] [*] CHORZÓW [*] [*] [*] 29.01.06, 16:14 Przecież teraz wszędzie gra bardzo głośna muzyka. Np w Gdyni wszystkie głośne imprezy muzyczne odbywają się w pobliżu akwarium. Dziwię się, że jeszcze tam są jakieś ryby i żółwie. A komercja opanowała wszystko, najważniejsza jest forsa,forsa,forsa... Miejmy nadzieję, że pozostałe budynki o dużej powierzchi zostaną sprawdzone, czy zostały wybudowane zgodnie z przepisami, polskimi normami ze sztuką budowlaną. Teraz bez względu na temperaturę trwają prace budowlane i to mnie zadziwia. Odpowiedz Link
regine Re: [*] [*] [*] CHORZÓW [*] [*] [*] 29.01.06, 23:55 Właśnie na TVN24 , wypowiadał się ocalały wystawca, że kupił na własny koszt masę latarek...Bo straż i policja przyjechała z minimalną ilością tego sprzętu. Wyścia ewakuacyjne były nie dość, że zamknięte, to i od zewnątrz zablokowane, ludzie próbowali wyważać drzwi rękoma, nie mogli się wydostać.... Wyjdzie powoli na jaw, czy można było uratować więcej więzinych w rumowisku stali osób... Żal mi tych bezradnych ratowników....Żal, bo byli bezradni...Czy pomoże im psycholog ??? Odpowiedz Link
natla Re: Boże,Katowice :( 29.01.06, 16:16 Opowiadał mi dziś znajomy, ze byawał czasem w środowisku "gołębiarzy", którzy są wprost pasjonatami swojego hobby. Potrafią godzinami opowiadać o gołębiach, ich życiu, zwyczajach czy stosunku do ludzi, a te opowiesci są tak interesujace, ze słuchacz nie wie kiedy mija czas....i tacy ludzie musieli zginąć.... Odpowiedz Link
kryzar Re: Boże,Katowice :( 30.01.06, 09:03 jest już następna ofiara katastrofy budowlanej 67-a Odpowiedz Link
natla Re: Boże,Chorzów :( 30.01.06, 12:45 Myśle, że to było tak: Hala podobno stała jakiś czas pusta, więc nie była ogrzewana. Mrozy spowodowały "kurczenie się" metalowych części, potem w krótkim czasie została od wew. nagrzana, powstały napięcia, a do tego (będę się upierać) ta rytmiczna i bardzo głosna muzyka powodująca rezonans...... Oczywiście, to tylko moje dywagacje, bo ekspertem nie jestem. W ramach plotek mogę Wam powiedzieć, ze podobno zbierano wcześniej z podłogi śruby i nity......ale to tylo plotka. Odpowiedz Link
regine Re: Boże,Chorzów :( 30.01.06, 15:41 Przed chwileczką na konferencji prasowej, prokuratury i ministra sprawiedliwości, podano liczbę ofiar jak 62... A nie 67, tą informację zdementowano... Sama już nie wiem o co tu chodzi, ale przeraża mnie grubość lodu, którą pokazano, a która zalegała dach. Jest to płyta od 7 do 10 cm. grubości, taka tafla starego lodu pokrywała w/g prokuratury, cały dach tej wielkiej hali, a na tym był jeszcze śnieg... Odpowiedz Link
kryzar Re: Boże,Chorzów :( 30.01.06, 16:11 trochę mnie dziwią kłopoty z policzeniem osób nieżywych, ale dobrze ze jest mniej niż wczoraj. Odpowiedz Link
natla Re: Boże,Chorzów :( 30.01.06, 17:05 Przywożą młodego mężczyznę do izby przyjeć, w miedzyczasie dzwoni jeso żona z pytaniem czy przypadkiem go nie ma i dowiaduje sie, że jest. Ucieszona mówi, ze juz jedzie i przyjeżdża....weszła kobieta w 9 miesiącu ciąży i .....ktoś jej to musiał powiedzieć, to? czyli że maż właśnie umarł....... natychmiast odwoieziona ją na ginekologię..... Odpowiedz Link
mira54 Re: Boże,Chorzów :( 30.01.06, 17:34 Straszna tragedia, siedze caly czas przed telewizorem i ogladam TVN 24. Odpowiedz Link
august2 Re: Boże,Chorzów :( 30.01.06, 21:01 W naszej TV pokazywano zdjecia z tej tragedie na wszystkich kanalach, CNN mialo reporterke ktora z miejsca tragedii przekazywala wiadomosci... Rzeczywiscie duza tragedia dla rodzin... Odpowiedz Link
natla Re: Boże,Chorzów :( 31.01.06, 12:35 "Le Soir" pisze o tym, że prawdopodobną przyczyną tragedii była warstwa śniegu zalegająca na dachu hali. Nolmans ma jednak inną teorię - że rolę odegrał hałas i powodowane nim wibracje konstrukcji. "W momencie wypadku, orkiestra na podium robiła taki harmider, że zdawało się, iż byliśmy w samym środku trzęsienia ziemi. Aż tak drżały stanowiska" - opowiada. Odpowiedz Link
kryzar Re: Boże,Chorzów :( jednak człowiek 01.02.06, 08:11 winien wiadomosci.wp.pl/kat,43114,wid,8172773,wiadomosc.html Odpowiedz Link
regine Re: Wyrzuty sumienia po tragedii..... 01.02.06, 11:57 Jeden z projektantów katowickiej hali próbował popełnić samobójstwo. Jeden z poszukiwanych projektantów dachu Jacek J. próbował w poniedziałek wieczorem popełnić samobójstwo w hotelu Mercure w Opolu. Podciął sobie żyły, po czym zadzwonił do żony, by się z nią pożegnać. Ziobro: Konstruktor hali rzeczywiście próbował się zabić Minister Sprawiedliwości potwierdził informacje, iż konstruktor hali, w której doszło do katastrofy budowlanej próbował popełnić samobójstwo. Zbigniew Ziobro dodał, że osoba ta znajduje się w szpitalu. Odpowiedz Link
regine Re:Bilans tragedii....Czy to już koniec ???? 01.02.06, 12:05 Bilans tragedii: Znaleziono ciała 65 osób, dwie są zaginione 65 osoób zginęło, 141 zostało rannych. Los dwóch osób jest wciąż nieznany - to ostatni bilans tragedii w katowickiej hali wystawowej. Pod gruzami zawalonej hali Międzynarodowych Targów Katowickich nadal może znajdować się nawet kilkanaście ciał, choć oficjalnie zaginionych jest tylko pięć osób. Nikt jednak - ani policja, ani prokuratura, ani śląski urząd wojewódzki - nie ma pełnych danych o poszukiwanych ofiarach tragedii. Dlatego policja prosi rodziny i znajomych o zgłaszanie zaginionych osób. --------------------------------------------------------------- Wczoraj p. Polaczek, w programie "Teraz my", nie potwierdził i nie zaprzeczył, że pod złomowiskiem może się znajdować jeszcze około 15 zwłok ludzi.... Boże,zeby to był kuż koniec...... Odpowiedz Link
regine Re:Hieny w ludzkim ciele..... 01.02.06, 12:55 W prosektoriach zawyżano liczbę zwłok w celu wyłudzania pieniędzy.... Stąd taka różnica, codziennie inna.... Ręce opadają, nic już nie skomentuję ( 63 a nie 65 ofiar katastrofy. Śledztwo w sprawie znieważenia zwłok. Według najnowszych ustaleń prokuratury, w sobotniej katastrofie w Katowicach zginęły 63 osoby - poinformował rzecznik szef Prokuratury Apelacyjnej w Katowicach Leszek Goławski. Wcześniej była mowa o 65 ofiarach śmiertelnych. "W wyniku nieprawidłowości w zakładach pogrzebowych i prosektoriach doszło do nieprawidłowego podania liczby zwłok które tam są. Podjęto decyzję o wszczęciu postępowania w sprawie znieważenia zwłok" - powiedział Goławski. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3141614.html Odpowiedz Link
regine Re:Hieny w ludzkim ciele..... 01.02.06, 12:58 Na konferencji prasowej w TVN 24, było na ten temat więcej... Dobrze, że nie oglądaliście ...Do czego zniżali się ludzie- hieny, pracujący w prosektoriach....Szok (( Odpowiedz Link
natla Re:Hieny w ludzkim ciele..... 01.02.06, 14:36 W prosektoriach, czy zakładach pogrzebowych? "Najlepszy" zakład pogrzebowy w Chorzowie w lodówkach ma miejsce na 6 ciał. Znaleziono tam 28 ciał, leżacych pokotem na podłodze i gdzie popadnie. Mało, nie chciał ich początkowo wydać, bo "są moje". Byliście zbulwersowani moim pytaniem kiedyś....czy moglibyście zabić człowieka..... Reginko, nie obrażaj hien. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re:Hieny w ludzkim ciele..... 01.02.06, 16:34 Nie czytam zadnych relacji z gazet,nie ogladam tych wszystkich reportazy bo mi sie nóż w kieszeni otwiera,stracę szacunek do drugiego człowieka czytając,strasznie żal mi tych ludzi,pomyśle,pomodle się,zapale swieczki,tyle co mozna zrobić. Odpowiedz Link
regine Re: Szkoda,że chodzą tacy po ziemi :)) 03.02.06, 02:21 Fałszywe alarmy w Katowicach. fakty.interia.pl/kraj/news?inf=713753 Po każdym fałszywym alarmie ratownicy muszą sprawdzać gruzowisko / RMF Policjanci, zajmujący się katastrofą katowickiej hali targowej, odebrali w ciągu ostatnich dni kilka fałszywych zgłoszeń od rzekomych ofiar, które miałyby w dalszym ciągu znajdować się pod gruzami. Policja będzie ścigać sprawców fałszywych alarmów. - Policjanci zweryfikowali jak dotąd wszystkie fałszywe alarmy. Większość tych połączeń pochodziła spoza Śląska - poinformował komisarz Piotr Bieniak z zespołu prasowego śląskiej policji. Mimo znikomej wiarygodności takich informacji policjanci, wespół ze strażakami, zarządzali nasłuchiwanie dźwięków w ruinach hali i dodatkowo penetrowali gruzowisko. Dotarli też do kilkudziesięciu osób o wskazywanych personaliach w różnych częściach kraju. - Po odebraniu takiego alarmu policjanci dzwonili na numer telefonu podanej osoby, sprawdzając, czy gdzieś w ruinach nie odzywa się dzwonek. Wtedy włączała się jednak poczta lub połączenie odbierały inne osoby. Wymagało to jednak zawsze przerwania wszelkich prac prowadzonych w miejscu katastrofy - powiedział Bieniak. - Nie możemy pozostawać głusi na tego typu informacje, nawet jeżeli są w tym momencie nieracjonalne. Musimy zaangażować wtedy służby ratownicze, bo musimy być w stu procentach pewni, ponieważ chodzi o ludzkie życie - powiedział Bieniak. - Takie nieodpowiedzialne zachowanie w obliczu zaistniałej tragedii i bólu osób poszkodowanych budzi odrazę i bezzasadnie angażuje służby ratownicze. Każdy, kto w tak niegodny sposób, wprowadza w błąd policję, musi liczyć się z poniesieniem poważnych konsekwencji karnych - zaznaczył Bieniak. ------------------------------------ Nie ma dla bezmózgowców żadnych świętości, wszystko zdepczą....((((((((( ====================================================== ~~Gdy nie masz nic do ofiarowania, ofiaruj uśmiech ~~ forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23923 Odpowiedz Link
kryzar geolodzy o katastrofie w Katowicach 03.02.06, 19:12 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3146737.html Odpowiedz Link