Dodaj do ulubionych

Działki,ogródki...

28.05.06, 22:19
Nie mam działki teraz,ale w dzieciństwie mieliśmy jakiś mały kawałek pomiędzy
innymi kawałeczkami.Mojej mamie rosło wszystko i wszędzie.Zartowalismy,że
jesli dłużej popatrzy na dywan to wyrosną z niego kwiaty.
Często jadę rowerem drogą wśród ogródków działkowych i wdycham zapach
kwiatów,podziwiam wykorzystanie każdego skraweczka,pomysłowość,dołączam się
do posiadów przed altankami jeśli trafię na znajomych.
Teraz czytając "Jeżynowe wino" -trafiłam na fragment,kóry mówi,że między
ziemniakami sieje się margerytki - wtedy nie ma stonki, a melisa wśród
marchewek odstrasza slimaki.
Myślę,że ten wątek wzbogacony zdjęciami z działek nie powinien szybko trafić
do archwium smile
Obserwuj wątek
    • august2 Re: Działki,ogródki... 29.05.06, 00:13
      Wlasnie szukalem gdzie tu umiescic moje pisanie i trafilem na watek Maladanki..
      Przypasowal mi gdyz dzis spedzilem pol dnia
      w MYM OGRODKU..

Mamy 3 dniowy weekend - oczywiscie sa osoby ktore musza pracowac ale na
      szczescie pracuje w firmie gdzie obchodzimy wszystkie wazne swieta.
      Dlaczego dlugi weekend? W poniedzialek jest Memorial Day ( Dzien Pamieci)
      w ktory to oddajemy hold poleglym zolnierzom.
      Jest to weekend w ktorym duzo osob swietuje przy barbeque lub jedzie poza
      miasto.

Ja nigdzie nie pojechalem
      (oprocz do sklepu po zakupy) a za to zrobilem pare krokow

do mego ogrodka gdzie zrobilem w poludnie szaszlyki
      img210.imageshack.us/my.php?image=szaszlyki7ce.jpg
      Ogrodek mam piekny o tej porze... zawsze mi kwitnie w ten czas ten krzak z
      rodziny "bzowatych"
      img513.imageshack.us/my.php?image=wmoimogrodeczku6dv.jpg
      Aha ... a na deser.... upieklem placek czeresniowy
      img210.imageshack.us/my.php?image=deserplacek4bz.jpg
      i podalem to z lodami waniliowymi...

Zapraszam do mego virtualnego ogrodka i do stolu tez!!
      • maladanka Re: Działki,ogródki... 29.05.06, 00:23
        jedzonko?....o,to jestem,jestem...a placek ..czy to nie taki,że owoce pokryte
        jakby dużą ilością kruszonki?
        Bardzo sympatycznie w tym ogródku, w dodatku teraz tam dzień i nie musiałabym
        iśc spać smile
        • wiktoria53 Re: Działki,ogródki...Danuśka.... 29.05.06, 07:48
          Trafiłaś w dziesiatkę z tym wątkiem. Już August trochę swojego ogródka pokazał,
          a myślę, ze inni dołącza również i pokażą swoje roślinki z działeczek.
      • dankarol Re: Działki,ogródki... 29.05.06, 10:28
        Auguście jakiż miły początek tygodnia. Szszłyczki w takim pięknym ogródku, a do
        tego jeszcze placek . Dzięki. Przepiękny ten krzew, czy on bardzo pachnie?
        • del.wa.57 Re: Działki,ogródki... 29.05.06, 13:07
          Dzięki Auguscie,za wspaniałą ucztę w ogródku a ogród masz śliczny,nawet ciasto
          sam upiekłeś? z kruszoką,zaraz mi się przypomina dom rodzinny,gdzie
          Mama,wypiekała takie ciasta z krusznką a ja zawsze zjadałam tą kruszonkę i
          zostawały/dziury/w cieście,hi..hi..
          Nie mam działki ani ogrodu,ale będę podziwiać Wasze,pochwalę się póżniej moim
          balkonem i kwiatami,jak przestanie padaćsmile
          • del.wa.57 Re: Działki,ogródki..Maladanka... 29.05.06, 13:12
            Dzięki Danusiu,za rady,muszę to Mamie przekazać,ma ogródek a w nim
            warzywa,kwiaty sadzi tam również ziemniaki i ciągle ma problem ze stonką a
            wystarczą jak pisałaś margerytki posadzić /pomiędzy/czy ta melisa na ślimaki.
            Dziękismile)
            • regine Re: Działki,ogródki..Maladanka... 29.05.06, 13:27
              Z żalem wielkim zabieram temat w tym wątku. Już 4 rok nie mam swojej działki.
              Pierwszy rok, po sprzedaniu, strasznie tęskniłam, z żalem i ściśniętym gardłem
              patrzyłam, gdy wiosną ogrody i działki zaczynały "żyć". Patrzyłam z zazdrością
              na ludzi sadzących i siejących w swoich ogrodach. Działkę miałam 30 lat, cóż,
              musiałam "zlikwidować", tą swą radość, z wielkim żalem. Niestety i zdrowie,
              potem wyjazd zmusiły mnie do tego. Potrzebowałam czasu, aby oswoić się z tym,
              że muszę lupić sałatę, rzodkiewkę, patrzeć na wiosenne kwiaty, zaglądając do
              cudzych ogrodówi podglądającrozwijające się krzewy i kwitnące drzewa
              wiśniowe...Niestety przychodzi w życiu człowieka taki okres, że trzeba
              podejmować nie tylko takie trudne decyzje i żyć dalej. Choć nadal, zwłaszcza na
              wiosnę budzi się we mnie tęsknota, za zapachem świeżo przekopanej ziemi...sad(
              • august2 Re: Działki,ogródki....odpowiedzi 29.05.06, 15:30
                Do Maladanki: tak zgadlas to sa owoce (czeresnie) przykryte kruszonka

Do Dankarol: krzew pachnie ale nie tak intensywnie jak bez a w calym ogrodku
                slychac brzeczenie chmary pszczol

Del.wa57: w ostatnim okresie pieke rozne placki nawet czesto, domownicy lubia
                te rozne smakolyki. Jezeli chodzi o kruszonke to ja rowniez bardzo
                lubilem wydlubywac te slodkie kawalki z placka...

Dzisiaj znowu ide do ogrodka robic "barbeque part 2". Part 1 zakonczyla sie
                sukcesem...
                • regine Re: Działki,ogródki....odpowiedzi 29.05.06, 15:40
                  Auguście, przegapiłam Twoje ciasto. Przepraszam, ale nadrabiam zaległości,
                  dziś. Krzew przepiękny. Ciasto z kruszonką też podobne robię, ale z wiśniami,
                  czereśniowego jeszcze nnie robiłam. Cudownie w tym Twoim ogródku.
                  Gratuluję sztuki cukierniczej, a w tym ogrodzie, można siedzieć godzinami.
                  Jest przepiękny, faktycznie "zaczarowany ogród". Dziękuję smile
                  • august2 Re: Działki,ogródki....Regina 29.05.06, 15:59
                    Regina
                    ... jeszcze troche placka (my tu nazywamy to "Cherry Cobbler")
                    pozostalo..moze wskoczysz na kawe lub herbate?
                    Zapowiada sie piekny dzien... slonce juz za samego rana przygrzewa..
    • kesaira Re: Działki,ogródki... 29.05.06, 16:11
      Też, nie mam działki tak gdzieś od 7-9 lat. Miałam śliczną; z altanką
      drewniana kupioną gdzieś w mazurskiej fabryce. Altanka dwuizbowa z gankiem, na
      którym graliśmy w ping-ponga. Sama projektowałam owalne linie dróżek. Miałam
      tam czereśnię, 2 wiśnie i jabłonkę. Pomidory rosły tak pieknie i owocowały tak
      obficie, że były przedmiotem zazdrości sąsiednich działkowiczów.smile) No i róże
      wzdłuz głównej alei, floksy przy ogrodzeniu, łan tulipanów...
      Niestety, trzeba było ją sprzedać.
      Teraz czekam, aż syn wprowadzi sie do domku z ogródkiem, wiec pewnie pozwoli
      pielić...smile))
      • maladanka Re: Działki,ogródki... 30.05.06, 16:42
        hej,Vogino,Zbyszku - o ile sie orientuję to działkowicze z Was ,że ho,ho...czy
        coś na krety znacie?
        • tofika Re: Działki,ogródki... 30.05.06, 19:51
          na krety? Maladanus...
          podpowiedziano mi powkladac czosnek,,w te krecie drozki...
          no i owszem czosnek wyrosl nawet ..calkiem ,, calkiem ,a kret go wyminal i
          dalej spaceruje,,ja juz je poprostu polubilam,,bo jesli tak bardzo chca
          mieszkac tylko im najlepiek na mojej dzialce... trudno sie mowismile
          wszedzie dooklola zawieszane sa puszki po piwie ,,zeby brzeczaly .. ponoc kret
          nie lubi halasow z takich puszeksmile
        • vogino55 Re: Działki,ogródki... 30.05.06, 20:55
          maladanka napisała:

> hej,Vogino,Zbyszku - o ile sie orientuję to działkowicze z Was ,że
          ho,ho...czy
          > coś na krety znacie?

(smile))Znam
          Po pierwsze KRET jest pod całkowitą Ochroną,stąd też wszelkie działania
          zaczepno-obronne w stosunku do Jego Wysokości KRETA podpadają pod stosowne
          artykuły i paragrafy (smile))
          Po drugie co już napisała Tofika POLUBIĆ ba z pewna dozą zakłopotania SZANOWAĆ
          Po trzecie już wyruszyły lotne patrole Animalsów,,,,przypadki szykanowania
          KRETÓW będą natychmiast rozpatrywane przez sądy polowe(wink)))))
          Po czwarte KRET POTĘGĄ JEST I BASTA!!!
          (smile)))))))))))))
          • maladanka Re: Działki,ogródki...do Wojtka 31.05.06, 09:58
            Masz racje co do kretów - mnie one nie przeszkadzają,zapytałam bo obiecałam,
            • vogino55 Re: Działki,ogródki...do Wojtka 31.05.06, 22:03
              Teraz serio,w moim rewirze działania modne są wiatraczki wykonane z butelek po
              napojach tzw PET.Wzdłuż butelki nozykiem tapicerskim robimy 2 cięcia dł 12-15
              cm w rozstawie 2-3 cm jeszcze tylko poprzeczne cięcie ktore je łączy i odginamy
              trwale pasek.Mamy już 1 skrzydełko wiatraczka. 3-4 skrzydełka wystarczą.W dnie
              i zakrętce wykonujemy otwory przez które przejdzie drut wygięty w kształcie
              litery 'L'. 'L'wbijamy dłuższym końcem w ziemię,na krótszy nasadzamy
              butelkę,ustawiamy pod wiatr i krety się wynoszą,,,,,,jak sie przyzwyczaja to
              wrócą (wink))))))
              z bólem serca podałem ten 'niecny' wynalazek
              • tofika Re: Działki,ogródki...do Wojtka 31.05.06, 22:24
                Maladaneczko..
                Wojciech...
                jak dobrze ,ze opisales,,bo ja znam to lekarstwo butelkowe,lecz opisac ,,nie
                potrafilabym ani anisadsposobu wykonania...smile
                A mi zmarzna ogoreczki na gruncie,, juz to wiem..dzis za zimno juz im bedzie w
                nocy..
                • maladanka Re: Działki,ogródki... 06.06.06, 20:39
                  hm,myslałam,że wątek będzie kipiał,że się dowiemy co komu urosło i jak
                  slicznie,a tu cisza...
                  • vogino55 Re: Działki,ogródki... 06.06.06, 21:39
                    maladanka napisała:

> hm,myslałam,że wątek będzie kipiał,że się dowiemy co komu urosło i jak
                    > slicznie,a tu cisza...

Co ma rosnąć? zimnica jak, e nie zaklnę.Roślinki wegetują nawet zielsko jakby
                    sie przyczaiło,,,
                    • tofika Re: Działki,ogródki... 07.06.06, 16:04
                      informuję ,że z działeczą w tym roku,same fiaska,
                      oprocz rzodkiewki ,salaty i szczypioru,
                      nic wiecej nie moze w zimnych nockach urosnac,wyszly ,zakielkowaly ,pozolkly i
                      tak czekam i zastanawiam ,co z tego bedzie,
                      mamy foliak i szklarnie , tu wszystko pieknie rosnie..pomidory naszych nasion
                      kwitna, ogorki tez juz paczki kwiatowe maja..
                      o! zapasy szczawiu juz malenkie zrobilam na zupke zimowasmile
                      drzewa owocowe maja duzo owocow,ale to nic nie wiadomo,bo ochronne nawet
                      opylanie nie zawsze pomaga

• del.wa.57 Re: Działki,ogródki... 07.06.06, 17:20
                        Nie ma działki ani ogrodu,mam balkon a i tam moje kwiatki dopiero zaczęły
                        się/ruszać/ w zeszyłm roku otej porze był cały w kwiatach.
                        • dankarol Re: Działki,ogródki... 07.06.06, 17:23
                          A pod moim balkonem zakwitły piękne białe dzwonki. Tylko mnie nie pytajcie jak
                          to się nazywa, bo siałam dwa lata temu. ( I o dziwo moja mama nie wyplewiła)
                          • tesunia Re: Działki,ogródki... 08.06.06, 09:47
                            ech,na ogrod trzeba zdrowia,
                            posiadalam warzywniak i piekne rabaty,
                            juz drugi rok likwiduje ,by miec jak najmniej pracki,
                            kwiaty zgrupowalam w jednym miejscu,po warzywniaku sladu niema,jedynie
                            pietruszka i koperek powsiewal sie miedy pozostalymi kwiatami,
                            uroczo to wyglada.
                            • del.wa.57 Re: Działki,ogródki... 12.06.06, 15:51
                              Muszę sie pochalić działką moich znajomych,kupili nie dawno juz
                              zagospodarowaną,właśnie wczoraj przesiedzieliśmy pare godzin przy grylowaniu.
                              Oczywiście ciągle cos tam modernizują po swojemu,ale działaczka jest piękna są
                              tam drzewa jabłoni,jedna wiśnia i sporo krzewów,wewnąrsz mają dużą kuchnię i
                              wcale nie mały pokoik gdzie może spać parę osób.
                              img226.imageshack.us/img226/8441/pic00080ih.jpg
                              img226.imageshack.us/img226/5647/pic00097fu.jpg
                              img163.imageshack.us/img163/7264/pic00079qv.jpg
                              Zdjęcia są trochę za jasne,było piękne słońce a moja połowa ma nowy aparat i
                              jeszcze nie rozszyfrował wszystkiego.
                              • maladanka Re: Działki,ogródki... 12.06.06, 17:24
                                fajny domek! a zdjęcia najlepiej robić rano lub po południu,
                                • krise1 Re: Działki,ogródki... 22.06.06, 19:17
                                  Co tam u was na działkach, bo moja córka w tym roku kupiła działkę i już coś
                                  jej tam rośnie. Mają altanke i zięć robi sobie oczko wodne, sadzi krzaczki i
                                  sieje trawę w kąciku wypoczynkowym. Ja jeszcze tam nie byłam, bo jakoś nie
                                  miałam okazji, ale musze się tam wybrać, bo chcą się pochwalić.
                                  • dankarol Re: Działki,ogródki... 10.08.06, 00:33
                                    Hej działkowicze, jak tam wasze ogródki po deszczu. Na podbalkonowych włościach
                                    mojej mamy kwitnie cynia która każdy kwiatek ma w innym kolorze. Pierwszy
                                    zakwitł w ciemnopomarańczowym kolorze, drugi czerwony, trzeci
                                    zółtopomarańczowy. Ma jeszcze dwa pąki ciekawa jestem w jakim będą kolorze.
                                    • wiktoria53 No właśnie, działkowicze 11.08.06, 11:12
                                      co u was na działeczkach słychać? Jak rosną warzywka ? Pani na tagrowisku, u
                                      której kupuję nieraz jajeczka powiedziała, że ziemniaki już się od tych upałów
                                      kurczą w ziemi.No teraz po deszczach trochę odżyją, ale owoce pękają od deszczu.
                                      • tofika Re: No właśnie, działkowicze 11.08.06, 19:28
                                        Melduje sie, porzeczki wszystkie pozbieralam i juz w wekach, soki itp,,,
                                        ze jemy juz caly czas swoje pomidory,udalo nam sie jedynie w szklarni je
                                        niezupelnie, bo malutkie plony ,ale troszke jest, , bo na polu susza mi
                                        niestety zabrala wszystko,
                                        drobne papierowki , teraz trosze jeszcze rosna widac wyraznie,
                                        aha, zapomnialam w szklarni urosla mi fasolka wysokopienna jej dl 50,70 cm ,
                                        szparagowa oczywiscie,
                                        i nie mam czym pochwalic wiecej , winogrona bardzo jeszcze zielone, wisienek
                                        tez troszke mialam , kwiaty biedulki , odzywaja niektore...
                                        • dankarol Re: No właśnie, działkowicze 03.09.06, 12:13
                                          img107.imageshack.us/img107/2238/ryczka1rh4.jpg
                                          img107.imageshack.us/img107/2530/ryczkans3.jpg
                                          Posyłam Wam różyczkę, jaka zakwitła mojej mamie na jej podbalkonowych włościach.
                                          • del.wa.57 Re: No właśnie, działkowicze 03.09.06, 13:06
                                            Danutka,pięknie sie prezentuje ta różyczka,cudny kolorsmile))
                                            • tofika Re: No właśnie, działkowicze 07.09.06, 11:57
                                              jesli moje ogorki na dzialce znow po deszczach zaczely mi rosnacto , wpadlam na
                                              pomysl zrobic je tak;
                                              pychotka.pl/przepisy-kulinarne/przetwory-domowe/og%f3rki-chili.html
                                              • krise1 Re: No właśnie, działkowicze 07.09.06, 18:25
                                                Tofiko, czy Ty już jadłaś, tak przyżądzone ogórki?
                                                • tofika Re: No właśnie, działkowicze 07.09.06, 18:48
                                                  Krise1,
                                                  robie tak wlasnie , od kilku lat,tak ,
                                                  sa oczywiscie potrawka ostro zaprawiona,
                                                  zima dobrze dolozyc na kanapeczke,
                                                  fakt to porzadny zapach czosnkowy, , ale wszyscy sobie chwala..w malutkich
                                                  sloiczkach je przechowuje--bo nie da sie zjesc
                                                  -
                                                  • tofika Re: No właśnie, działkowicze 07.09.06, 18:59
                                                    Krise--
                                                    pomylilam ,, nie 3kg tylko 2,5
                                                    i tak
                                                  • dankarol późnoletni akcent 10.09.06, 14:36
                                                    Jeszcze jeden kwiatek kwitnący pod balkonem
                                                    img84.imageshack.us/img84/2356/cyniast3.jpg
                                          • krise1 Re: No właśnie, działkowicze 07.09.06, 18:23
                                            Danusiu, to masz miły widok na różyczkę, jaka śliczna.
                                            • august2 Re: nowe kwiatki 10.09.06, 21:00
                                              u mnie sie ochlodzilo... z +40 spadlo az do +30..

wykorzystujac to posadzilem wczoraj w mym ogrodku
                                              sporo nowych kolorowych kwiatow... a te me petunie
                                              najbardziej mi sie podobaja, maja taki intensywny fioletowy
                                              kolor, taki jak w filmie o Fridzie..
    • malwina52 uwłaszczenie działkowców ... 05.10.06, 13:06
      Co sadzicie o projekcie ustawy zezwalającej na wykup
      przez działkowców uprawianych działek,
      ktory ma trafić po wyborach samorządowych do Sejmu.
      Zainteresowani mają stać się właścicielami ziemi za kilkaset złotych.

Projekt ustawy przygotowuje Prawo i Sprawiedliwość.
      Jej współautor Tomasz Markowski zapowiada,
      że będzie przyjęta przez parlament jeszcze w tym roku.

• malwina52 PZD protestuje 05.10.06, 13:09
        O uwłaszczenia działkowców mówi się już od lat.
        Pierwszy projekt ich likwidacji powstał 16 lat temu.
        Zmianom zawsze sprzeciwiał się Polski Związek Działkowców.
        Projekt ustawy jest niekorzystny dla działkowców.
        Stracą oni uprawnienie, które mają obecnie.
        M.in. zwolnienie z podatku rolnego i od nieruchomości.
        rzeba też pamiętać, że ustawa proponuje wykup działek,
        ale tylko tych, na które pozwolą gminy.
        PZD już rozpoczął kampanię wśród swych członków przeciw projektowi PiS.
        Związek zbiera podpisy pod apelem o rezygnację z planów.
        Prezydium PZD wydało nawet specjalny komunikat,
        w którym oskarżają autorów ustawy o chęć oddaniu
        im za bezcen gruntów w centrach miast.
        • tofika Re:wracamy na nasze dzialeczki po zimie.... 30.03.07, 12:52

w nocy wciaz trafiaja jeszcze przymrozki -tu na mojej polnocy,
          ale grzadka cebuli, wczesnej marchewki juz ...
          rzodkiewka szklarniowa i salata.. jak ja lubie kanapeczki ze swiezymi warzywami
          zjesc na dzialeczce ..brak pojazdu jednak spowodowal ,ze wszystko urosnie nam
          troszke pozniej..ale bezpieczne od wszelkich nawozow sztucznych
          i byc i oddychac tym powietrzem przylesnym , a co te ptaki wyprawiaja ?.. chor
          swiergolotkow --

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera..."
          • wiktoria53 Re:wracamy na nasze dzialeczki po zimie.... 30.03.07, 15:33
            Tofiko, teraz dobrze jest na działce spędziić troche czasu , nawet kiedy trzeba
            popracować. Swieże powietrze, śpiew ptaków i tak przyjemnie jest popatrzeć na
            budząca sie ze snu przyrodę.
            • natla Re:wracamy na nasze balkony po zimie ;) 30.03.07, 20:06
              Wyrzuciłam już co zielonego miałam w domu i nawet nie płaczą, ze im w nocy
              zimno. I takie dorodniejsze sie zrobiły. Na razie próbuję, czy mi gołębie w
              ogóle pozwolą cokolwiek na balkonie hodować.
              • mania1119 Re:wracamy na nasze balkony po zimie ;) 31.03.07, 19:56
                U nas jeszcze by zamarzly.Poza tym ponoć maja ocieplac nasz blok własnie na
                scianie balkonowej-tak więc nie poszaleje sobie,bo to trwa kilka tygodni i
                musiałabym wszystkie doniczki wnosic do domu (styropian fruwa wtedy wszedzie
                jak snieg w zadymce).A i tak bede musiala wciagnac do mieszkania skrzynie z
                bluszczem.No trudno,ten rok bedzie chyba stracony...
                • del.wa.57 Re:wracamy na nasze balkony po zimie ;) 31.03.07, 22:23
                  Mój balkon jest juz cały w kwiatach,tez powystawiałam niektóre kwiatki z
                  mieszkania a i dokupiłam sporo,teraz przyjemnie jest posiedziec na
                  balkonie,musze zrobic fotki i powklejac ,moze jutro.
                  • del.wa.57 Re:wracamy na nasze balkony po zimie ;) 02.04.07, 19:40
                    Może uda sie wkleic fotki z mojego balkonu.
                    img133.imageshack.us/img133/4184/1000174fq7.jpg
                    img122.imageshack.us/img122/3348/1000178nn0.jpg
                    img133.imageshack.us/img133/2342/1000179vz4.jpg
                    img133.imageshack.us/img133/9527/1000177um6.jpg
                    img505.imageshack.us/img505/8449/1000175lg3.jpg
                    Chyba sie udało ufffffsmile)))
                    • wiktoria53 Re:wracamy na nasze balkony po zimie ;)delwo 02.04.07, 19:55
                      Piękny juz masz balkonik, duzo kwiatków, tak przytulnie na nim, super! Markiza
                      chroni przed słońcem na balkonie? Czy to tylko jakaś zasłona na okno?
                      • del.wa.57 Re:wracamy na nasze balkony po zimie ;)delwo 02.04.07, 20:07
                        Tak Wiktorio to markiza,na oknach od srodka mam rolety,miałam zaluzje,ale
                        wyrzuciłam i załozyłam rolety a to biała firanka odbija sie od mieszkania jest
                        prawie cala biała,tylko na dole ma 30cm,doszyty pomarańczowy materiał(taki sam
                        jak jak firanka) i ma wyszyte motylki,których niestety nie widać.
                        • maladanka Re:mój balkonik mały 03.04.07, 12:04
                          na razie go nie zagospodarowuję - w maju wyjazd na dłużej,po powrocie
                          pelargonii nasadzę - tych najzwyklejszych krakowiaczków czerwonych, które
                          znoszą wszystko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka