Dodaj do ulubionych

Co mam dzisiaj gotować....... 2 ……342 +

29.06.06, 08:26
Autor: natla ☺ Data: 23.01.05, 12:44
Często wpadamy z pracy zdyszane z tym właśnie problemem. Nie ma czasu na
szukanie w książkach, brak produktów itp.
Jeden klik na forum i już coś skojarzymy. Byleby przepisy byłe szybkie
i z byle czego. smile))
Link do części 1: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23923&w=19766290
Obserwuj wątek
    • zlapalamoddech Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 29.06.06, 09:01
      Truskawki rozmiksowane z mlekiem. W upały ten gęsty koktajl może nam zastąpić
      lekki obiad. Można tym koktajlem polać makaron albo ryż biały. Super wink
      • tesunia Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 29.06.06, 09:33
        najszybciej do przyrzadzenia to smazone kartoflaki i sadzone jajko,
        maslaneczka do popicia....oj jak mi sie za nia zatesknilo,tu brak
        tego "napitka"sad(

ale dzis chyba kutczece pierisiki beda/ryz/slata....
        • natla Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 29.06.06, 12:41
          Co do gęstego koktajlu z truskawek, to jestem zmuszona dzis takowy zrobić, bo
          się z kilogram truskawek ostał w lodówce od przedwczoraj. Będzie deser na
          maślance, Tesuniu. smile A ty szczupła kobietko, możesz sobie zrobić na
          śmietanie wink) (też bym chciała)
          2 kotlety pokrojone w paseczki i rzucone na oliwę, 3 pieczarki wielkości
          spodków, pokrojone i upieczone z cebulką, wymieszane z mięsem.
          Młoda kiszona kapusta z wkrojonymi dwiema farankfurterkami, młode ziemniaki.
          Czas przygotowania - 20 min. Teraz wszystko się dusi, skwierczy, paruje
          i pachnie smile To na 3 osoby.
          • del.wa.57 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 29.06.06, 12:52
            Dzisiaj obiad na szybko,byliśmy na zakupach,ryż do tego gyros i mieszanka
            warzyw chinskich/z paczki/acha,koniecznie truskawki na deser bez smietany i
            cukru,smietany nie używam od lat,moja wątróbka sie buntuje,zresztą nigdy nie
            lubiłam śmietany.
            • wiktoria53 Udka z kurczaka + ziemniaki + sałatka z 29.06.06, 16:32
              pomidora i ogórka kiszonego.
              • wiktoria53 Rozmrażam ostatnią porcję gołąbków i obiad mam 01.07.06, 06:51
                bez specjalnego wysiłku.
                • rebbezin Re: nie gotowac 02.07.06, 13:45
                  tylko cos na ostro.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=520&w=43432593&a=44145777
                  przyklady podjechaly
                  • del.wa.57 Re: nie gotowac 02.07.06, 14:27
                    A wiesz Rebbezin jaki mam apetyt po sexie!!!jednak muszę coś ugotowaćsmile)))))
                    • del.wa.57 Re: Zupa pomidorowa... 03.07.06, 16:24
                      Dzisiaj tylko zupa pomidorowa z ryżem z /wkładką/na więcej pichcenia nie mam
                      ochoty i jakby inaczej...truskawki na deser i dużzzzooooo wody mineralnejsmile)
                      • krise1 Re: Zupa pomidorowa... 03.07.06, 18:15
                        Mąż był w pracy więc sama gotowałam, zrobiłam botwinkę na skrzydełkach
                        wędzonych. Zawsze uważałam, że na wędzonce pasuje tylko gotować grochową i
                        fasolową. Ale ugotowałam botwinkę i była wspaniała.
                        • del.wa.57 Re: Kapusta z warzywami+ziemn,+piersi z kurczaka. 04.07.06, 17:26
                          Tam mnie naszło,że pobieglam do sklepu po główkę kapusty do tego dużo warzyw i
                          wrzuciłam do kapusty piersi z kurczaka,ziemniaki ugotowalam dla męża ja zjadłam
                          bez ziemniaków,pyszne było,wystarczy na dwa dnismile
                          • del.wa.57 Re: Ruskie pierogi... 13.07.06, 17:57
                            Chyba zwariowałam...w taką gorączkę lepiłam pierogi,ale ''chodziły'' za mną od
                            jakiegoś czasu,musiałam przesiedzieć parę godzin w kuchni,ale pierogów
                            wystarczy na dwa dnismile))
                            • beika Re: Ruskie pierogi... 13.07.06, 23:32
                              A ja dziś zrobiłam chłodnik ogórkowy na bazie kefiru Bakoma.
                              -1 kefir
                              -1 ogórek obrany i starkowany na tarce o grubych oczkach
                              -posiekany koperek, szczypiorek, natka
                              -sól, ciut pieprzu
                              -można dodać 1 zmiażdżony ząbek czosnku
                              - (można też rzodkiewkę, seler naciowy - wariantów może być wiele).
                              Podawać bardzo schłodzony z ziemniakami.
                              Na upalne dni : PYCHA !
                              POLECAM.
                              • beika Chodnik ogórkowy 13.07.06, 23:34
                                Przepraszam, że nie zmieniłam tytułu .
                                • beika Re: Chodnik ogórkowy 13.07.06, 23:36
                                  No i nie napisałam , że ogórek świeży, a nie kiszony, ale chyba się
                                  wszyscy domyślili, że to taki ma być.
                                  Och, te upały, co one z nami robią?
                                  • wiktoria53 Dziś ? ! Wolne od gotowania obiadu ! 15.07.06, 07:36
                                    Mam inne bardzo absorbujące zajęcie.
                                    • maladanka Re: Dziś ? ! Wolne od gotowania obiadu ! 15.07.06, 10:36
                                      i ja mam luzik! Mąż wybył z kolegą na gościnne występy ogniskowe na Słowacje, a
                                      ja się "detoksyzuje" - czyli woda mineralna do oporu
                                      • del.wa.57 Re: Zupa truskawkowa z makaronem:))) 15.07.06, 14:27
                                        Można jeśc na ciepło,zimno pycha,dla małżona była jeszcze szczawiowa,po
                                        owocowej za godzinę był głodnysmile))
                                        • del.wa.57 Re: Kiełbaski z gryla i sałata na winie:))))) 17.07.06, 14:00
                                          Wszystko wrzucam sałata,pomidor,kukurydza,pieczarki nawet marchewkę
                                          ztarłam,szczypior,papryka,nie mam ochoty na stanie przy garach za gorąco na
                                          termometrze 35 st,ogłupiec idzie a gryl elektryczny stoi na balkonie,zawsze pod
                                          ręką.
                                          • del.wa.57 Re: Gulasz z makaronem 22.07.06, 10:22
                                            • del.wa.57 Re: Gulasz z makaronem 22.07.06, 10:28
                                              Za szybko mi poleciało.Mam jeszcze zupę owocową(truskawkowa) mogę jeść na
                                              okrągło właśnie latem.Do gulaszu mam ogórki konserwowane.
                                              • dankarol azbuz 22.07.06, 14:11
                                                Dzisiaj to najchętniej tylko arbuzik prosto z lodówki, a dla tych którym mało
                                                łazanki z kapustą wygrzebałam z zamrażalnika
                                                • natla Sałata lodowa 23.07.06, 08:59
                                                  Nic! Sałata a'la Natla i koniec. To chyba jedyny plus upałów. wink)
                                                  • del.wa.57 Re: Sałata lodowa 23.07.06, 11:32
                                                    Sałata i truskawki i dużżżżżooooo wody mineralnej,jeśc się nie chce i gotować.
                                                  • sagittarius954 Re: Chłodnik . 23.07.06, 16:31
                                                    nazwa mówi sama za siebie , w te upalne dni ćwiczyłem go nie raz i robi swoje
                                                    ...schładzasmile)
                                                  • wiktoria53 Karkówka, kapusta,mizeria, ziemniaki,maślanka 29.07.06, 13:15
                                                    do popicia.
                                                  • krista57 Re:Barsz ukrainski 29.07.06, 13:22
                                                    z fasolą,pomidorami i zieleniną.
                                                  • natla Jedyny + upałów..... 29.07.06, 13:33
                                                    ......jeszcze krótsze przygotowanie obiadu......sałata, pomidory, szparagi ze
                                                    słoika, jajko na twardo.
                                                  • del.wa.57 Re: Karkówka z gryla 29.07.06, 21:53
                                                  • del.wa.57 Re: Karkówka z gryla 29.07.06, 21:54
                                                    Za zsybko mi poszło,tak karkówka grylowana i micha sałaty(mieszanka) co pod
                                                    rękąwink))))))))
                                                  • del.wa.57 Re:Pulpety+ziemniaki+buraczki.. 03.08.06, 16:48
                                                    Pulpety robiłam sama i mam obiad na dwa dni,jutro dogotuje ryż albo kaszę i z
                                                    glowysmile))))
                                                  • wiktoria53 Obiad gotowy od wczoraj :))))))) Oj,jak fajnie :)) 07.08.06, 13:22
                                                    Nie trzeba stać przy garach.Ale za to piorę tzn pralka pierze.
                                                  • del.wa.57 Re: Obiad gotowy od wczoraj :))))))) Oj,jak fajni 07.08.06, 13:32
                                                    Dzisiaj mam pieczone ziemniaki(w piekarniku) kiełbaska chuda z gryla i
                                                    buraczki,szybki obiad bo mąż zaraz do pracy biegnie a ja biorę się wreszcie za
                                                    prasowanie.
                                                  • tesunia Re: :))))))) Oj,jak fajnie 08.08.06, 09:31
                                                    dzis plazowy chlodnik z chrupiacymi buleczkami na plazysmile)
                                                    na deser miodowy melon i duzoooooooooooo wody mineralnej.
                                                  • dankarol Re: :))))))) Oj,jak fajnie 08.08.06, 09:43
                                                    Też bym tak chciała, ale przy 16 stopniach chłodnik?
                                                    Wczoraj były gołąbki dla leniwych, a dzisiaj pewnie żurek na grzybkach.
                                                  • tesunia Re: :))))))) Oj,jak fajnie 08.08.06, 09:50
                                                    oj,niedlugo pojem sobie zurkow roznych i ruskich pierogow u Mamysmile)
                                                  • del.wa.57 Re: :))))))) Oj,jak fajnie 08.08.06, 10:50
                                                    Podsunelaś mi myśl Tesuniu,dzisiaj będą ruskie pierogi na obiad,mam zamrożone
                                                    do tego może kefir.
                                                  • wiktoria53 Dziś roladki ze schabu w ilości 14 szt:)))))))))) 08.08.06, 12:09
                                                    oczywiście 10 trafi do zamrażarki...na potem...o
                                                  • wiktoria53 Jajko w sosie musztardowym+sałatka z ogórka 11.08.06, 11:33
                                                    kiszonego i pomidora.Kompot do popicia.
                                                  • regine Re: Jajko w sosie musztardowym+sałatka z ogórka 11.08.06, 11:42
                                                    Nic dzisiaj nie gotuję. Jutro natomiast rosół. Pojutrze tylko ziemniaki,
                                                    sznycle z piersi indyka i mizeria. Dzieciaki zjada gdzieś na 16:00 - 17:00 na
                                                    domowy obiad. Nad ciastem jeszcze pomyślę, może sernik...
                                                  • natla Re: Jajko w sosie musztardowym+sałatka z ogórka 11.08.06, 11:49
                                                    Coś Ty, nie piecz, kup tort lodowy. Niektóre są naprawde dobre i zawsze to
                                                    jakaś odmiana.
                                                  • del.wa.57 Re:Ziemniaki+ jajka sadz,+szpinak. 11.08.06, 12:53
                                                    Dla siebie do jajek i szpinaku ugotowałam makaron,ziemniaki dla mego panasmile))
                                                  • del.wa.57 Re:Kurczak z rożna+sałata. 12.08.06, 18:51
                                                    Nie mieliśmy czasu dzisiaj gotować,byliśmy na rynku( u nas są ryneczki w środę
                                                    i sobotę)kupiłam wreszcie ogórki do zakiszenia na/teraz/Wiktoria tak mi smaku
                                                    narobiła swoją kolekcją w spiżarni,że chodzą za mną te małosolne,zgłodnieliśmy
                                                    bardzo i kupilśmy kurczaka,dorobiłam sałate i był pyszny obiad.
                                                  • kryzar a spróbuj do szpinaku zamiast jajka 12.08.06, 19:15
                                                    sadzonego dać trochę fety. Pychotka!!!
                                                  • del.wa.57 Re: a spróbuj do szpinaku zamiast jajka 12.08.06, 19:22
                                                    Dzięki Krysiu za radę,wypróbuje to następnym razem.
                                                  • del.wa.57 Re: Naleśniki z serem+ barszczyk do popicia 14.08.06, 13:11
                                                    Może jeszcze jakąś zupke upichcę,pomyślę????
                                                  • krista57 Re: zupa ogórkowa.... 14.08.06, 13:53
                                                    a na drugie udka kurczaka z mizeria.
                                                    Ma starczyc na dwa dni.Jutro wolne.Poszlajam się trochę.
                                                  • del.wa.57 Zupa warzywna/drugiego nie będzie:)) 17.08.06, 10:57
                                                    Gotuje tylko zupę z /wkładką/ nie mam czasu,dzisiaj robie łazienkę i
                                                    kuchnie,takie mam plany,zobaczymy co z tego wyjdziesmile))
                                                  • krista57 Re: ślimaczki 19.08.06, 18:39
                                                    wg przepisu Takiejnietakiej oraz
                                                    zupa wiśniowa / po raz pierwszy w tym roku/.
                                                  • regine Re: NIC :) 19.08.06, 18:49
                                                    Po prostu, lub jak zwykle nic. Garów mam dość, gotowałam, podsmażałam,
                                                    pichciłam, piekłam, zmyłwałm cały tydzień. Cóż, miałam przecież "rewizytę"smile
                                                    Dziś tylko kawa, winko, woda niegazowana i lulu pójdę jak niemowlę. Oj jak
                                                    pójdę smile)I będę spać, spać i spać...Albo "gnić" rano w łóżku z książką.
                                                    Wyjazd po południu dopiero.
                                                  • del.wa.57 Re: Śledzie w śmietanie+ziemniaki.. 25.08.06, 13:41
                                                    Taki obiad ugotował dzisiaj mój chłopak,śledzie pyszne,zresztą sledzie i rybkę
                                                    mogę jeśc chyba co dzienniesmile)
                                                    A za mną/chodzi/zupa ogórkowa i chyba zaraz wezmę się za gotowanie,mam żeberka
                                                    a ogorki swoje oczywiście zakisiłam na /teraz/są bardzo smaczne i już następne
                                                    się kisząsmile)))
                                                  • regine Re:u mnie dziś 25.08.06, 14:27
                                                    Rano jajecznica ze szczypiorkiem, na obiad fasolka szparagowa, z bułeczką na
                                                    masełku. A potem na kolację kawa, owoce i lampka czerwonego gruzińskiego winka.
                                                    Basta smile
                                                  • krise1 Re:u mnie dziś 25.08.06, 14:37
                                                    Helenko, ale mi narobiłaś smaku na śledzie, chyba sobie jutro zrobię. Ja dziś
                                                    na obiad mam leczo, mąż wczoraj ugotował cały garnek, tak że dziś gotowanie mam
                                                    z głowy.
                                                  • ania091951 Re:u mnie dziś 25.08.06, 15:23
                                                    A ja dopiero wstalam wlasnie pije kawusie ,a w garnku jak zwykle gotuje zielsko
                                                    tz brokuly na obiad bebe miala gotowana rybe i surowke z kiszonej kapusty ale
                                                    efekty widac schudlam 5 kg
                                                  • natla Re:u mnie dziś 25.08.06, 16:33
                                                    Aniu, wkurzyłaś mnie tymi 5 kg...wink)
                                                    A ja sie dziś ambitnie (po wczorajszej pizzy) wziełam do gotowania. Udały mi
                                                    się pyszne rolady z szynki, ziemniaczki i własne małosolne. Na deser....kompot
                                                    z jabłek, oczywiście mój. Pochwalcie mnie za pracę. Tyle czasu w kuchni, rzadko
                                                    udaje mi się spędzić.
                                                  • ania091951 Re:u mnie dziś 25.08.06, 16:48
                                                    Natla Ja tak sama od siebie to moze nie ,ale zrobilam sobie badania i wyszadl
                                                    mi podwyzszony cukier lekarz zalecil diete.Niewiem czy to jest stan alarmujacy
                                                    119 norma jest 65-99MG/Dl moze ktos mi napisze czy musze sie tym martwic ale
                                                    dieta i tak mi nie zaszkodzi .Cholesterol tez podwyzszomy cisnienie mam oki
                                                  • ania091951 Re:u mnie dziś 25.08.06, 17:05
                                                    Po dwoch tygodniach diety zrobilam sobie ponownie badania ,bo nie dowiezalam ze
                                                    moge miec podwyzszony cukier i co sie okazalo ze cukier spadl mi do 115MG/DL
                                                    dlatego przeszczegam diety
                                                  • del.wa.57 Re:u mnie dziś 25.08.06, 17:22
                                                    Natla,no to gratuluje wysiłku kuchennego a wiesz,ze ja lubie /głupia/stac w
                                                    kuchni? ale pyszotki zrobiłaś,az mi slinka pokapałasmile))
                                                    A Tobie Aniu wielkie słowa uznania za dietę i nie ważne czy musiałaś czy z
                                                    własnej woli,trzymaj tak,zeby Ci te 5kg,nie wróciło w naszym
                                                    wieku /zgubić/5kg,to naprawdę sukces.
                                                  • natla Aniu, 25.08.06, 19:31
                                                    nie ma dwóch zdań....te wyniki zmuszają Cie do ostrej diety, więc tak
                                                    trzymaj.....wink))
                                                  • natla Panierowane kanie 04.09.06, 15:03
                                                    w jajku, do tego "serce małego bawołka" i ogórek małosolny.
    • del.wa.57 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 04.09.06, 17:19
      Ja też miałam grzybki na obiad, same małe podgrzybki w smietance słodkiej z
      ziemniakami dla mego chłopaka ja miałam z makaronem,nie mogę się ich najeść
      taka pychotkasmile))))
      • sagittarius954 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 04.09.06, 17:24
        Jestem zwolennikiem tegto wątku , same pychotki robicie , oj dobrze Was sie
        czyta. I jaki smaczek jest wtedy na jedzenie . Życzę Wam powodzenia w dalszej
        działalności dmowej kuchni .smile))
        • regine Re: Co mam jutro gotować....... 2 …… 09.09.06, 22:38
          Ciasto już jest. A na obiadek podszykowany kurczak w warzywach. W ostrym
          meksykańskim sosie z dużą ilością papryki, cebuli i pomidorów. Pychota smile
          Do tego jeszcze zapasik gruzińskiego wina.
          Więc na spóźnione imieniny już wszystko gotowe smile)
          • tofika Re: Co mam jutro gotować....... 2 …… 10.09.06, 13:34
            O Reginkosmile
            jakie smakowitosci..mniam..
            ja skromnie i dietetycznie drobiowe, wiecej warzyw niz miesa,, i juz!
            desrer orzechy na dzialce ew aronia, winogrona juz tez smakowite...
    • sagittarius954 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 19.09.06, 12:38
      Dziś - zupa grzybowa , tylko mam pytanie czy muszę wcześniej przegotować grzybki
      zanim dodam do wywaru ? Na drugie to już polecę do pracy, ale zdążę przygotować
      klopsy z mięsa cielęcego z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty z
      jabłkiem i marchewką. Grzybki mam rozmaite : goryczak żółciowy , mglejarkę
      pochwiasty, rycerzyka czerwono-złotego , maślaka żółtego, podgrzybka złocistego
      i prawdziwka.
      • tofika Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 19.09.06, 15:30
        "Grzybki mam rozmaite : goryczak żółciowy , mglejarkę
        > pochwiasty, rycerzyka czerwono-złotego , maślaka żółtego, podgrzybka
        złocistego
        > i prawdziwka. "

Sagi,ja z wyzej wymienionych znam tylko "", maślaka żółtego, podgrzybka
        złocistego
        > i prawdziwka. """
        Teraz zapamietaj!!!...
        w tym roku juz chyba nie da rady,
        ale w nastepnym organizuje kurs "Zbieracza grzybow""", nie ma to tamto < TY
        bedziesz glownym szefem..
        to sie okazuje ze ja omijam zapewne grzybki .. ide dalej ,a Sagi za mna cale
        kosze by nazbieral...
        Aha, zapewne juz zjadles przed praca Twoja grzybowa...napewno byla smaczna..

Ja jesli surowe grzybki dodaje, oczywiscie po dokladnym umyciu gotuje
        oddzielnie.. odcedzam i gdy juz warzywa z ziemniaczkami podgotowane dodaje
        grzyby wczesniej wlasnie ugotowane.. wtedy zupa jest klarowniejsze, nie
        zabrązowuje od ugotowanych wczesniej grzybkow, i gotuje , gotuje zaczynam
        dodawac ulubionych przypraw,, jak juz koncze gotowanie robie roztwor
        (maczno.... wodny odrobinka soli , bo sol nie pozwala mace grudkom zrobic
        +smiet i teraz bbb wazne .. po troszke rozrabiam z goraca zupa i do zupki , i
        do zupki, bo inaczej smietanka zwarzy .. a grzybkami pachnie.. uaaa .. pychotasmile
        --
        • del.wa.57 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 21.09.06, 13:31
          Dzisiaj na obiad miałam kiełbaski pieczone/chude/ kaszę gryczanną i buraczki,a
          Tofika narobiła mi smaku gołąbkami,że maże się skuszę i zrobie?
          smile)))
          • del.wa.57 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 22.09.06, 16:49
            Coś ostatnio nikt nic nie gotuje?
            U mnie dzisiaj rybka ze szpinakiem zapiekana w piekarniku z ziemniakami.
            • basiader Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 22.09.06, 17:25
              A u mnie rybka w warzywach nie wiem czemu zwana po grecku bo podobno potrawa w
              Grecji zupelnie nieznana.Jak zwal tak zwal, ale byla pycha!!
              • sagittarius954 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 22.09.06, 21:48
                to ja się też przyznam do rybki , zwykłej smażonej panierowanej , ale z bułeczką
                bo nie mam siły juz nic zrobić smile))
                • del.wa.57 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 24.09.06, 12:12
                  Oczywiście grzyby w sosie śmietankowym dla mego pana z ziemniakami ja wybieram
                  makaron a na deser ciasto ze sliwkamismile)
                  • del.wa.57 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 26.09.06, 16:48
                    Zupa pomidorowa z makaronem,ziemniaki,szyncel i surówka ze świeżej kapusty z
                    marchewką,zupa będzie na dwa dnismile))
                    • krista57 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 30.09.06, 14:44
                      Adminka uraczyła nas pysznymi gołąbkami i papryką faszerowaną.
                      Dzisiaj mialam nic nie gotować ale poniewaz będę miała gosci na oglądaniu zdjęć
                      z gór zabieram sie za paprykę faszerowaną....moze też bedzie smaczna?
                      • del.wa.57 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 30.09.06, 15:16
                        Jasne,że będzie smaczna Krysiu,mniam,,mniam u mnie dzisiaj ziemniaki pieczone w
                        piekarniku,schab faszerowany z czosnkiem i przyprawami,micha sałaty i czewone
                        winko a na deser ciasto ze sliwkami,co mi tam kaloriesmile))))
                        • regine Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 01.10.06, 20:53
                          Wczoraj szybki obiad dla dzieciaków. A dzis przepyszny ale już proszony. Jak to
                          fajnie nic nie gotować. Chyba się odzwyczaiłam, zaczęłam lubieć, gdy podają smile)
                          • wiktoria53 Co mam jutro ugotować? 01.10.06, 20:59
                            Ha! Juto mam obiadek z niedzieli! Pięknie, że nie muszę myśleć: co tu ugotować?
                            • regine Re: Co mam jutro ugotować? 03.10.06, 14:57
                              Dziś będą krokiety z pieczarkami i czerwony barczyk z torebki, marki "Winiary".
                              Na jedną osobę, dość.
                              • del.wa.57 Re: Co mam jutro ugotować? 03.10.06, 19:33
                                Nie będę myśleć co mam jutro ugotować,małżon ma dyżur w kuchni w tym
                                tygodniu,lubię niespodziankismile)))
                                • tesunia Re: Co mam jutro ugotować? 03.10.06, 19:40
                                  a kto icjh nie lubi delwusiuwink
                                  mi slubne zakupilo rybke w ramach niespodzianki obiadowej,kazalam wlozyc do
                                  zamrazalnika,bo inny obiad niemal juz byl gotowy.
                                  • regine Re: Co mam jutro ugotować? 13.10.06, 18:19
                                    Już ugotowałam i zjadłamsmile
                                    Barszcz czerwony z fasolką, nie jadłam, bo nie lubię. Ugotowany na życzenie
                                    córci. Ale jadłam dziś po raz pierwszy rybę - pangę. Wiele słyszałam o niej tu,
                                    na tym watku. Nigdy sama sobie nie kupowała i nie smażyłam, bo dla samej siebie
                                    mi się nie za bardzo chce. Dziś więc panga, ziemniaki i surówka z kiszonych
                                    ogórków, świeżej marchewki, pora i jabłka z odrobiną oliwy z oliwek. Objadłam
                                    się jak bąk.Jeden kawałek ryby jeszcze zjadłam bez dodatków, tak na sucho.
                                    Niebo w gębie smile Przepyszna. A na deser: szarlotka smile
                                    • mania1119 Re: Co mam jutro ugotować? 15.10.06, 01:10
                                      Kolejny raz sprawdzila mi sie stara zasada,ze nie nalezy czegos nowego szykowac
                                      na tzw.wieksze okazje,tylko lepiej startowac z rzeczami wyprobowanymi.
                                      Kucharka ze mnie srednia,ale postanowilam moje bliskie przyjaciolki i kolezanki
                                      uszczesliwic dzis podaniem lasagne.
                                      Czas mialam obliczony dobrze,bez pospiechu zabralam sie do gotowania.Najpierw
                                      miesko przysmazyc.Ok.Mialam je zmielone ,kupione w dobrym sklepie.Wrzucilam na
                                      patelnie,zaczelam mieszac,zeby sie rowno przysmazylo,i widze,ze ścina sie w
                                      duze grudy,zwarte jak cholera-ani tego rozbic łyżką ani widelcem.
                                      Ale,mysle,jak wrzuce to sosu,to sie to-to porozpada w gotowaniu.
                                      Wrzucilam.ścięło sie jeszcze bardziej.
                                      Czas leci,za chwile goscie.
                                      Mikser!Porozbijam to mikserem w garnku!
                                      W blyskawicznym tempie bylam cala obryzgana sosem pomidorowym,oprocz mnie
                                      kuchenka,lodowka,czajnik na wode,cala kuchnia!
                                      A zwarte grudy mięsa,uczepione kurczowo scianek garnka jak trwały tak trwały.
                                      Skonczylo sie na tym,ze musialam na tempo myc prawie cala kuchnie,a sos z
                                      miesem do lasagne rozbijalam porcjami w malakserze.
                                      Potem dopiero okazalo sie,ze najskuteczniejsze by bylo rozdrobnic to mieso
                                      jeszcze raz póki zimne np.widelcem.Albo zmielic we wlasnej maszynce(inne
                                      oczywiscie).
                                      Trzeba bylo zrobic kurczaka w sosie slodko-kwasnym.To umiem.
                                      Co Knorr - to Knorr...

• tofika Re: Co mam jutro ugotować? 16.10.06, 13:41
                                        Wynalazlam ciasto z dynismile))

"Składniki:
                                        Kruche ciasto jak na szrlotkę.
                                        Farsz dyniowy : 1 i 1/4 szklanki dyni, 2 całe jajka, pół szklanki cukru (kto
                                        woli słodsze to trochę więcej), szklanka mleka skondensowanego, łyżeczka
                                        cynamonu, pół łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,pół łyżeczki
                                        soli.

Jak przyrządzić?
                                        Ciasto wyłożyć w formie, wygniatając brzeg ok. 1 centymetra.
                                        Wszystkie składniki farszu oprócz mleka ubić mikserem do puszystości. Na końcu
                                        wlać mleko i jeszcze ubijać trochę.
                                        Farsz wylać na przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na
                                        złoty kolor. Wystudzić aż farsz będzie miał konsystencję gęstego budyniu.

Potrzebne przybory:
                                        Forma okrągła do ciasta.

Jak podawać?
                                        Można podawać z bitą śmietaną. Doskonałe do czarnej kawy.

Uwagi:
                                        Ciasto tradycyjnie przygotowywane przez Amerykanów na Dzień Dziękczynienia
                                        (Pumpkinpie). Smak piernikowy. Dobre na Boże Narodzenie.

• regine Re: Co mam jutro ugotować? 16.10.06, 16:08
                                          Ciekawy przepis Marylko, zapisałam, może kiedyś coś takiego upichcę. Dziś lecę
                                          do kuchni, powyjadać poniedzielne resztki.
                                          • wirella Re: Co mam jutro ugotować? 16.10.06, 18:49
                                            A ja zrbiłam wczoraj paprykę faszerowaną ryżem z mieskiem i mam spokój na parę
                                            dni z gastronomią. Resztę farszu uznałam za risotto.
                                            • regine Re: Co mam jutro ugotować? 16.10.06, 18:54
                                              Ziemniaki odgrzewane z surówką i sadzone jajko.
                                              Krótko i pusto w lodówce. Trzeba coś pokombinować co na jutro ugotpować aby
                                              zjeść smile
                                              • gwiazda37 Placki ziemniaczane po węgoersku.. 17.10.06, 10:41
                                                Zostało mi sporo sosu z wczorajszego obiadu więc usmażę tylko placki ziemniaczane (grubsze)...będzie takie trochę spolszczone danie węgierskie...
                                                • gklej Re: Placki ziemniaczane po węgoersku.. 17.10.06, 11:08
                                                  ja gotuję dzis kopytka z masełkiem więcej nic
                                                  • regine Re: Tylko zupa 17.10.06, 11:44
                                                    Czyli rosół, który już ugotowałam. Wystarczy na 3 dni.
                                                    Kurczę nie umię ugotować mało, potem jem i jem to samo kilka dni....
                                                  • tofika Re: Tylko zupa 17.10.06, 22:17
                                                    Jesli ugotuje za duzo, to na rosole jutro robie juz po dodaniu przecieru i
                                                    smietany --zupe pomidorowa, albo ogorkowa, nie lubie raczej jesc na drugi dzien
                                                    identycznej zupkismile
                                                  • regine Re: Tylko zupa 17.10.06, 22:32
                                                    Mi nie przeszkadza, ale czasami mam dość 3 dniowej tej samej zupy i też robię z
                                                    rosołu na drugi dzień pomidorówkę. Bo lubię ją bardziej od ogórkowej smile
                                                  • del.wa.57 Re: Tylko zupa 17.10.06, 23:05
                                                    To ja jutro robie pomidorówke,tak mi smaku narobiłyscie laskiwink)))))
                                                  • sagittarius954 Re: Tylko zupa 17.10.06, 23:08
                                                    ...a jak pomidorowa zostanie i też się znudzi to można fasolkę po bretońsku
                                                    zrobić smile) Naprawdę można , niejeden bar w Warszawie to praktykowałsmile)
                                                  • tesunia Re:a ja nie lubie gotowac..... 18.10.06, 10:09
                                                    co jest totalnym przeciwienstwem do mojego znaku zodiakalnego,ktory wychodzi z
                                                    zalozenia,ze byczki lubia zjesc smakolyki(tu sie zgadza w zupelnosci)i sa
                                                    dobrze odzywione tz.pulchnitkie(odwrotne przeciwienstwo do mnie),gotuje by cos
                                                    zjesc i wyszukuje najprostrze menu w przygotowaniu,co nie przecze,ze w chwili
                                                    nawiedzenia potrafie stwozyc poezje dla podniebienia.

dzies chyba bedzie cys kurczecia,"chyba" bo niewiadomo jak bedzie moze psiune
                                                    ze szpitala bedziemy odbierac.
                                                  • krista57 Re:co na obiad? 18.10.06, 11:06
                                                    Dzisiaj papryka faszerowana warzywami ugotowana na parze
                                                    oraz ryba zapieczona w folii aluminiowej lub rękawie.
                                                  • grazyna10 Re:Pol dnia przy garach 18.10.06, 20:02
                                                    Zadalam sobie dzisiaj wieksze gotowanie, takie na zapas do zamrazarki. Wczoraj
                                                    moj pan wrocil dzien wczesniej do domu a tu pustki w lodowce i troche glupio mi
                                                    sie zrobilo. W zwiazku z tym ugotowalam dzis caly gar bigosu (cos egzotycznego
                                                    dla holendra, ale bardzo lubi), gar sosu do spagetti i nasmazylam gore kotletow
                                                    mielonych. Mielone - prawie narodowa potrawa holendrow. Poniewaz malzonek
                                                    dzisiaj znowu wyjechal i do piatku go nie bedzie to moze jutro za pierogi sie
                                                    wezme. Przy nim nie da sie normalnie gotowac, bo on mi lata ze szmata i pod
                                                    reka juz mi wyciera jak cos kapnie. Widok kuchni w trakcie robienia np.pierogow
                                                    przyprawilby go o atak serca.
                                                  • tesunia Re:Pol dnia przy garach 18.10.06, 20:31
                                                    Grazynko,
                                                    o quecze to Twoje slubne pedancik?wink,trafilo by mnie cos,gdyby moj mi tak
                                                    robil,w kuchni musi sie wylac/pochlapac/przypalic/wykipiec/ i co tam
                                                    wiecej...po skonczeniu gotowania dopiero sie sprzata.
                                                    a pierogow niepamietam kiedy robilam,nieraz tesciowa z nimi wpadnie i nawet
                                                    zamorzozic mozna ociupinke po wyzercewink
                                                  • tofika Re:troszke... 20.10.06, 11:20
                                                  • tofika Re:troszke... 20.10.06, 11:22
                                                    albo zolw,albo smiga.. nie mozna za kursorem nadazyc...smile
                                                    zrobie dzis golabki,ale farsz ryzowo warzywny grzybowy...
                                                    oj jak mi slinka leci juz...i nie wiem czy piec.. czy ugotowac...?
                                                  • wiktoria53 Grochówka i ....sama nie wiem co...jajko sadzone 20.10.06, 12:19
                                                    czy kotleciki z jaj czy rybkę kupić? Chyba pozostanę przy sadzonym i do tego
                                                    bukiet z warzyw.
                                                  • tofika Re: Grochówka i ....sama nie wiem co...jajko sadz 20.10.06, 12:29
                                                    Wiktorio..
                                                    no to teraz mam "zastanowke'
                                                    leczo z grzybkow wprawilo mnie od cietej cebuli... ach..kapkap...
                                                    rybek mnustwo do obrania,, i gdzie te moje ?zadatki na ptaszki,,jak moje dzeci
                                                    mowily... wypije kefirek i dalej do innej pracy....smile
                                                    a do Ciebie .. bym sie chetnie zaprosila, obojetnie czy kotlety z jajka ,czy
                                                    rybkasmile a ten bukiet warzyw , to oddalabym i rybke i jajeczne kotletysmile
                                                  • gklej Re: Grochówka i ....sama nie wiem co...jajko sadz 20.10.06, 12:57
                                                    ja gotuję dziś kluski śląskie z masełkiem
                                                  • regine Re: Grochówka i ....sama nie wiem co...jajko sadz 20.10.06, 13:02
                                                    Tylko brokuły z wody z masełkiem i bułeczką.
                                                  • wiktoria53 Kluski śląskie....mniam zajadałam się nimi na 20.10.06, 13:31
                                                    przemian z ruskimi i rybkami będąc nad morzem.
                                                  • wiktoria53 Grochówka i ........ostatecznie placki ziemniaczan 20.10.06, 13:34
                                                    Poszłam na łatwiznę. Już gotowa masa w mikserze czeka na domowników, najlepsze
                                                    są takie prosto z patelni.Będę smażyła na raty.
                                                  • del.wa.57 Re:Śledzie w śmietanie+ ziemniaki:) 20.10.06, 14:09
                                                    Dzisiaj mój małżon gotował obiad,sledziki były pyszne mniammm,mniammmmsmile)
                                                  • tesunia Re:Śledzie w śmietanie+ ziemniaki:) 20.10.06, 19:47
                                                    smakowite obiadki mialyscie,
                                                    z tymi golabkami grzybowymi Tofiki to nieglupia rzecz,

Tofiko robisz jak normalnie z miesem tak??,
                                                  • regine Re:Brokuł zostały... 20.10.06, 20:02
                                                    Nie miałam czasu ugotować. Może na kolację....Ktoś powie, że już za późno.
                                                    A mi tam wszystko jedno...
                                                  • del.wa.57 Re:Brokuł zostały... 20.10.06, 20:22
                                                    Brokuły na kolację,toż to super jedzonko Reniusmile)
                                                  • sagittarius954 Re:Brokuł zostały... 20.10.06, 20:43
                                                    Zrób sobie jeszcze jajko sadzone do tego najlepiej na pieczarkach no i zagryź
                                                    grzybkiem marynowanym .... mmmm pychotka , może kolacje pożegnalna zorganizujesz
                                                    co Reniu smile)))))
    • tofika Re: Codzisiaj gotowaćodp..do Tesuni 20.10.06, 20:55
      Tesuniu,
      ryz jak zawsze do golabkow,
      grzybki drobno pokrojone posmazam na oleju .. z przyprawami..
      cebulke smaze odzielnie drobno pokrojona jak jest zeszklona dodaje warzywa -
      seler, tarta marchewke...pietruszke troszke kostek kabaczka, czy cukinii,

posmazam lekko.. i juz, lacze ryz+ grzybki + wzrzywa.przyprawy,nawet koperek,
      bo lubie,i jajk cale wbijam... i juz wymienszowuje razem delikatnie, bez
      ubijania ... na miazgesmilei hop do listka kapusty.. zwijanko i jest GOLabeKsmile
      SMACZNEGO..
      • tofika Re: Codzisiaj gotowaćodp..do Tesuni 20.10.06, 21:04
        LECZO GRZYBKOWE...KOLEJNY RAZ DZIS WYPROBOWANE...
        2kg grzybkow--opienki , moga byc
        3/4szkl oleju
        1/2kg cebuli
        1 szkl wody
        5 lyzek octu
        3 lyzki cukru
        5 lyzek koncentratu pomidor
        wode,ocet,cukier, i koncentrat zagotowac
        pokrojona cebule zeszklic ,
        grzyby osolone w czasie gotowania..
        laczymy do wywaru --dodajemy grzyby i cebule i gotujemy 15 min mieszajac...
        +listek laurowy, ziele angieslkie
        wkladamy do sloiczkow zakrecamy i gotujemy 20min

na probe dodalam ,, pomidorow zielonychi papryki,, oraz chili..tez dobre...

• gabira Re: Codzisiaj gotowaćodp..do Tesuni 20.10.06, 21:18
          A o papryce faszerowanej pamiętacie ??
          Warto jeszcze skorzystać, bo sezon na słoneczne papryczki się kończy, ja jutro
          robię, już wszystko przygotowane.....
          • regine Re: Co dzisiaj gotować ? 21.10.06, 15:17
            Po prostu zupa ogórkowa i mało wykwintne, drugie danie.
            Kluseczki z twarogiem. Opróżniam lodówkę. Więc żadnych wykwintnych dań, ani
            dziś ani jutro nie będzie w jadłospisie. Po prostu to co jest...
            • kasia573 Re: Co dzisiaj gotować ? 21.10.06, 17:11
              Ja jeszcze skromniej- makaron z sosem pomidorowym, ale uwielbiam! Trzeba robić,
              dopóki są pomidory. Przetworów nie mam gdzie trzymać, zamrażarki nie mam.
              • krista57 Re: Co dzisiaj gotować ? 21.10.06, 18:52
                Jak już Gabira pisała kończy się sezon taniej,krajowej papryki.
                Od wczoraj mam sagan leczo tylko z :cebuli,"jajowatych" pomodorow i papryki.
                Do tego brązowy ryż.No cóż? jak dieta to i dietetyczne potrawy.
                • kasia573 Re: Co dzisiaj gotować ? 21.10.06, 18:55
                  To na pewno pyszne! tylko ryżu brązowego nie jadłam. Poprzestałabym pewnie na
                  samym leczo, lecz porcja bylaby niedietetyczna!
                  • del.wa.57 Re: Co dzisiaj gotować ? 26.10.06, 18:41
                    Dzisiaj miałam na obiad makaron z miesem mielonym i z warzywami i to wszysko
                    zapiekane w piekarniku,pyszne byłosmile))))
                    • tesunia Re: Co dzisiaj gotować ? 26.10.06, 18:43
                      o lubie zapiekankismile)

robilam zupe gulaszowa i do tego ziolowa bagietka,
                      utoptalam sie ,malo nie peklamwink)
                      • tofika Re: Co dzisiaj gotować ? 27.10.06, 08:21
                        nic.... kefir calodniowe danie...
    • dr.wal2 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 27.10.06, 09:38
      ... hmmm,tak przed pierwszym ...- stare trzewiki meza ?
      • tesunia Re: zupa gulaszowa. 27.10.06, 12:15
        Kristo,zawsze robie ja taksmile
        *kupije obojetnie jakie miecho wolowe na zupine,
        *kroje w kosteczke mniejsza niz na gulasz do smazenia,
        *pozniej wszystkie warzywac co do zupy lacznie z cebula + kolorowe papryki w
        kosteczke pokrojone,
        *dodaje tez w kosteczke kartofle niezaduzo,
        *to wszystko podsmazam,na zlocisto,
        *pozniej do gara,zalewam woda i gotuje,oczywiscie dodajac :lisc
        *laurowy/pieprz/ostra papryke w proszku/sol.
        *mozna zrobic zasmazke ale niekoniecznie.
        smacznego.
        • grazyna10 Re: cukinia, kabaczek, dynia 27.10.06, 19:06
          Dostalam wlasnie od znajomej. Nawet nie wiem co to jest; bardzo duze, dlugie i
          pomaranczowe - cos dyniowatego ale nie wiem jak to sie nazywa. Szesc olbrzymich
          sztuk mi dala, takie ok. 0,5 m dlugie. Trzy sztuki rozdalam a reszte
          zagospodarowuje dla siebie. Jedna zrobilam nadziana miesem i zapieczona, z
          drugiej dzisiaj robilam leczo a za dwa dni z trzeciej chce zrobic zapiekanke.

Znudzila mi sie skromnosc
          • tesunia Re: cukinia, kabaczek, dynia 27.10.06, 19:09
            uuuuuuuuu,strasznie lubie takie jedzonko,
            juz w niedziele bede u Mamy to palaszowac,zawsze urodzaj w ogrodzie na rozmaite
            kabaczki.
            • del.wa.57 Re: cukinia, kabaczek, dynia 27.10.06, 19:35
              Ale mi smaku narobiłas Grażynko.
              Ja dzisiaj miałam ziemniaki z rybka zapiekaną w piekarniku i surówka z kiszonej
              kapusty,rybe moge co dzienniesmile))
              • grazyna10 Re:Del.wa 27.10.06, 19:41
                Wpadnij, jeszcze troche zostalo.
                • regine Re:Dzis i na jutro... 28.10.06, 13:51
                  Zupka rosolowa z lanymi kluseczkami. Na drugie ryz z warzywani i kawalkami
                  kurczaka. Wystarczy na 2 dni. Zupa bedzie na dluzej, bo upichcilam caly gar,
                  robiac roze. Nie potrafie ugotowac troszke. Ale to nic, zjem i trzydniowke smile
    • tofika Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 28.10.06, 17:08
      bigos z grzybami i sliwkami suszonymi,
      tylko po co tak duzo?.. zamroze, jesli nie zglosicie sie do konsumpcjiismile
      • e-baba Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 28.10.06, 22:42
        Na ważkie pytanie z tego wątku odpowiem: Nic nie gotować. 22.41 to nie czas na
        gotowanie, a i jeść o tak później porze podobno niezdrowo.
        Więc wrzucam na luz i dzisiaj nic nie gotuję.
        • del.wa.57 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 28.10.06, 22:52
          A to dobresmile)))))))
          Pomyśl co jutro ugotujesz Babeczkosmile
          • kasia573 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 28.10.06, 22:59
            A myśmy dziś jedli naprawdę kanapki na obiad. Wróciłam z cmentarza ok.18.00.
            Wczoraj 10 godzin w pracy, a o 23.15 koleżanka wyjeżdżała. Nie miałam czasu
            ani sił na pichcenie.
            • krise1 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 29.10.06, 15:50
              A ja dziś nic nie gotuję, wczoraj robiliśmy pierogi z kapustą i grzybami , więc
              dziś mam wolne. Mieliśmy dziś iść na cmentarz, lecz pada deszcz, pójdziemy
              jutro .
              • del.wa.57 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 29.10.06, 15:58
                Dzisiaj moj chłopak ''rządził'' w kuchni i na obiad był makaron se szpinakiem
                do tego kotleciki z kurczaka i lampka winka wytrawnegosmile)
                Obiad bardzo mi smakował,szczegolnie jak nie musiałam sama gotowacsmile
                • regine Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 29.10.06, 16:05
                  Zupa z czoraj, rosolowa z lanymi kluseczkami. Ale jeszcze nie jadlam. Gdzies
                  ulecial mi apetyt. Moze przez ta pluche ?
    • tyrtyr A czy umiecie ugotowac czarną polewkę? 31.10.06, 12:25
      to pytanie takie na wyrost . Choć ciekawy jestem zawartości tej zupy, jak i smaku.
      Jesli dobra i pożywna to można przeboleć straty jakie wynikają z podania jejsmile
      • del.wa.57 Re: A czy umiecie ugotowac czarną polewkę? 31.10.06, 12:50
        Składniki:
        - 1/2 kurczaka (powinna być kaczka, ja wole kurczaka),
        - 1 op. sliwek kandyzowanych,
        - po 1-2 "garstce" suszu jabłek, gruszek,
        - liść laurowy,
        - włoszczyzna cała,
        - przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie,
        - cukier do smaku,
        - ok. 1 łyżki stołowej octu do smaku,
        - ok. 150-200 gr krwi kaczej, może byc z królika lub zająca,
        - mąka pszenna na zaklepkę.

Jak przyrządzić?
        W ok. 3-4 l wody wkładamy 1/2 kurczaka, włoszczyznę, liść laurowy, sól, pieprz,
        ziele angielskie, susz owocowy, śliwki.

Gotujemy razem aż do ugotowania drobiu. Następnie wlewamy krew przecedzoną
        przez sitko(drobne) i wymieszaną z ok. 1 łyż mąki (zaklepka) po zagotowaniu do
        smaku przyprawiać cukier. Ocet(kwas cytrynowy) smak powinien byc słodko-kwaśny.

Uwagi:
        Do zupy podajemy makaron, ewentualnie ziemniaki - to już kwestia wyboru,
        ogólnie mówiąc gotuje się podobnie jak rosół.

Taki oto skład znalazlam Tyrtyrku,ale tej zupy nigdy nie próbowałam w skład tej
        zupy wchodzi krew brrrrr,to już nie dlamnie,choć podobno była to bardzo
        wyszukana i wikwintna potrawa w dawnych czasach.
        Smacznegosmile)
      • natla Re: A czy umiecie ugotowac czarną polewkę? 31.10.06, 13:08
        A co Sagi....spodziewasz sie wink))
        • del.wa.57 Re: A czy umiecie ugotowac czarną polewkę? 31.10.06, 13:21
          he..he..he..he..he..hhhhhhhhhhheeesmile))))
          • sagittarius954 Re: A czy umiecie ugotowac czarną polewkę? 31.10.06, 13:26
            Oganiam sie od przyszłych zięciów jak od mchów eeee nie od muchow natrętnych ,
            jak podam to zrozumieją???
            • sagittarius954 Re: A czy umiecie ugotowac czarną polewkę? 31.10.06, 13:28
              ...bo z przepisu widzę ,że jeszcze się mogą naleźćsmile)
              • sagittarius954 Re: A czy umiecie ugotowac czarną polewkę? 31.10.06, 13:30
                ...i jak mocno mam klepnąć tę mąke , troszkę siły mi zostało i mąka może rozlęźć
                sie po ścianachsmile???
                • del.wa.57 Re: A czy umiecie ugotowac czarną polewkę? 31.10.06, 14:26
                  Sagi jak to jest rzeczywiście ''wykwintna'' zupa,to nie pozbedziesz sie tych
                  adoratorów corki,moze dosyp tam czeguśsmile))))))
                  • sagittarius954 Re: A czy umiecie ugotowac czarną polewkę? 31.10.06, 16:19
                    myslisz o laksigenie? To może mi zając newralgicznye pomieszczenie mieszkaniasmile))
                    • regine Re: A czy umiecie ugotowac czarną polewkę? 31.10.06, 16:28
                      A czy ta "Czarna polewka", nie ma innej nazwy. Bo cos kiedys slyszalam o takiej
                      zupie(nigdy nie jadlam), ale nazwana ja "Czernina". Podobno wywodzi sie z
                      okolic Slaska. Czy ktos slyszal o takowej ? Jej skladnikiem jest wlasnie krew z
                      kaczki.Brrrrr. Nie wiem czy bym toto ruszyla. A dzis po mrozonych krewetkach,
                      ktore niechcacy dotknelam w sklepie, szukajac mrozonych frytek,(ktorych tu
                      niestety nie ma, a moze sa tylko nie umialam poszukac ani zapytac). Pozostal mi
                      niesmak po tych wasatych z wielkimi oczami "owocach morza"...sad
                      • sagittarius954 Re: A czy umiecie ugotowac czarną polewkę? 31.10.06, 16:36
                        Och , trzeba było wziąśc z kilo , na tłuszczyk je i miałabyś frytki przed kompem
                        albo tv , tylko nie mów że będziesz teraz pościła smile))zobaczywszy oczy krewetek.smile)
                        • regine Re: A czy umiecie ugotowac czarną polewkę? 31.10.06, 16:46
                          Kiedys przygotowala corka. Jadlam z zamknietymi prawie oczami. Nawet dobre toto
                          bylo . Ale dzis jak dotknelam opakowania, az mi ciarki przeszly...Tyle oczu
                          patrzylo na mnie smile)
                          Ale krewetki zamiast najzwyczajniejszych frytek ? I jeszcze smazonych na oleju.
                          To profanacja krewetek .. Ales wymysli danie, nie Cie Sagi...smile
                          Moze zostanmy przy tej "czarnej polewce" Helenki smile)
                        • wiktoria53 Dziś juz drugi raz rozczyniłam ? drożdże i czekam. 31.10.06, 16:49
                          Chcę upiec drożdżówkę i meczę sie z tym od kilku godzin. Jedne drozdże nie
                          wyrosły, dodawałam maki i cukru i podlewałam mlekiem ciepłym i czekałam i znowu
                          nic....sad((( Kupiłam następna kostkę drożdży no i teraz czekam czy wyrosną.
                          Wszystkie składniki przygotowane łącznie z czarnymi porzeczkami.Oooo denko
                          wystrzeliło więc jest nadzieja na świeżutki placek drożdżowy z kruszonką i
                          porzeczką. Mam miskę z Tuperware, wspaniała rzecz, w którek bez większego
                          nakładu pracy robi sie świetna drożdżówa sad(( Podeślę trochę do gawiarenki,
                          spróbujecie.
                          • regine Re: Dziś juz drugi raz rozczyniłam ? drożdże i cz 31.10.06, 17:00
                            Czasami dzieje sie cos dziwnego z drozdzami, ze nie chca rosnac. Kiedys,
                            pomimo, ze rotarlam je z mlekiem i cukrem tez "nie ruszyly" wcale. Ale
                            zaryzykowalam, zagniotlam ciasto, (bo drozdze pomimo, ze nie "rosly", ale
                            ladnie, swiezo pachnialy) i placek z kruszonka urosl pieknie.
                            Bedziemy czekac na Twoj placek Wiktorio, w Gawiarence smile)
                            • kasia573 Re: Dziś juz drugi raz rozczyniłam ? drożdże i cz 31.10.06, 19:52
                              Czerninę to ja jadłam (albo raczej skosztowałam) raz w życiu w dzieciństwie
                              i wystarczy. Całkiem niedawno dowiedziałam się, że to jest owa... polewka!
                              • regine Re: Nic....Chyba nie uda sie :( 02.11.06, 12:40
                                Tylko zostaje suchy prowiant. Od samego rana nie mam wody. Dobrze, ze choc duzy
                                pojemnik wody jest w zapasie. Tylko czajnik i herbata z kawa pozostaje. Po raz
                                pierwszy od roku nie ma tu wody. Chyba maja jakas duza awarie. Dobrze, ze
                                grzejniki grzeja...
                                • natla Nagły gość... 02.11.06, 13:35
                                  No moze nie nagły, ale mnie sie nie chciało wczesniej przygotować i w ogóle
                                  gotować. Gosć nie jada mięsa, więc:
                                  - danie główne - makaron rurki w sosie serowym ze szpinakiem (gorgonzola -
                                  gotowiec smile)
                                  - sałatka na bazie avokado, z wędlinami, jajkiem, serem, kaparami, odrobiną
                                  majonezu i sałatą lodową
                                  - pomidory z cebulką
                                  - wino
                                  potem sery i oaoce
                                  Czas przygotowania - 1/2 h
                                  Jeszcze będą ciasa i kawa
                                  No a w międzyczasie......wymyslny, nie znany mi koniak, przepyszny. Dawno nie
                                  miałam rausza wink))
                                  Lece dalej pić wink)
                                  • del.wa.57 Re: Nagły gość... 02.11.06, 16:49
                                    Polej troche koniaku,rany! sama żlopie,o sorka z gosciemsmile)))))))
                                    • natla Re: Nagły gość... 02.11.06, 17:31
                                      No dobra, leć do Gawiarenki....wink)
                                      Kurcze, takiego maratonu nie miałam dawno....no to pa wink)
                                      • krise1 Re: Nagły gość... 03.11.06, 10:36
                                        A może i ja się załapię na lampkę koniaczku?
                                        • regine Re: Nie mam pomyslu, wiec... 03.11.06, 13:33
                                          Beda tylko placki ziemniaczane, ze smietana, bo takie lubie smile
                                          Jutro moze jakas zupa. Ziemniaki juz zmiksowane, naszykowane. Wroce z pieskiem,
                                          nasmaze i padne. Zmeczylam sie spacerem a i komputer chodzi jak zolw. Zadnych
                                          wiecej pomyslow nie mam...
                                          • del.wa.57 Re: Rybka+surowka z kiszonej kapusty+ziemniaki. 03.11.06, 14:26
                                            Dzisiaj obiad gotował mój małżon,wiecie jak smakował?
                                            hmmmm jak ktoś ugotujesmile)))
                                            • ania091951 Re: Rybka+surowka z kiszonej kapusty+ziemniaki. 03.11.06, 16:15

U mnie barszczyk ukrainski
                                              • tesunia Re: a na kolacyje....... 03.11.06, 16:42
                                                biala kielbacha i chlebus krajowysmile)))))))))))))))
                                                no musze sie dojesc,coby Maladanuska nie mowila"ze jestem 33 i 1/2wink)"
                                                • regine Re: a na obiad dzis....... 07.11.06, 11:06
                                                  Barszcz czerwony, gotowany po polsku, zwany "ukrainskim", nie mam pojecia
                                                  dlaczego. Na drugie odgrzewane pierogi tez "ruskie", robione po polsku smile
                                                  Czyli obiad miedzynarodowy smile)Chinszczyzny nie bedzie...smile
                                                  • gwiazda37 Re: a na obiad dzis....... 09.11.06, 13:32
                                                    U mnie dziś grochówka...na dwa dni....nic mi się nie chce.
                                                  • gwiazda37 Re: a na obiad dzis.......regine 09.11.06, 13:34
                                                    Podaj proszę przepis na ruskie pierogi....narobiłaś mi smaka. wiem, że ser biały, ziemniaki ugotowane i duuuuuużo cebulki, pieprzu - tak? Ale jakie proporcje?
                                                  • regine Re: a na obiad dzis.......Gwiazdeczko37 09.11.06, 16:39
                                                    Ciezko mi jest podac Ci proporcje, bo farsz robie na "oko".
                                                    Ale tak mniej wiecej 2/3 ugotowanych, pomietych ziemniakow, do tego 1/3 bialego
                                                    poltlustego twarogu( moze byc nawet troszke wiecej twarogu, nie zaszkodzi),
                                                    cebulka zeszklona na niewielkiej ilosci tluszczu, nieduza.
                                                    1 jajko, pieprz i sol do smaku. Wyrabiam z tego jednolita mase. Ale powiem ci w
                                                    sekrecie, ze najlepsze sa ziemniaki, ktore ugotowane sa dzien wczesniej, dobrze
                                                    ostygniete, odparowane z wody, przeciskam je przez specjalna praske.
                                                    Na ciasto tez nie mam proporcju : maka na "oko", sol, jajko i zagniatam ciasto
                                                    zawsze dodajac dobrze cieplej wody. Ciasto ma byc miekkie. Trudno naprawde mi
                                                    powiedziec ile maki i wody, czuje to w reku.
                                                    Gotuje kilka minut, wrzucajac na gotujaca sie, osolona wode.
                                                    Wiem kiedy sa gotowe, trudno mi powiedziec jak dlugo gotuje
                                                    Krasze te, ktore podaje skwareczkami z wedzonego boczki zasmazonego z cebulka.
                                                    Te, ktore zostaja polewal olejem, podrzucam w salaterce, aby mi sie nie
                                                    zlepily. Pozostawiam te nie zjedzone odkrytr, do calkowitego ostygniecia.
                                                    Chowam do lodowki. Zawsze na 2-3 dni zapas mam z gloewy. Czasami je mroze. Nie
                                                    gotuje, tylko ukladam na tacy (aby nie dottykal jeden drugiego) i qwkladam na
                                                    polke w zamrazarce na szybkie zarmrazanie. po zamarznieciu, wkladam porcjami do
                                                    woreczkow. Czesto tak robie. Bo pierogi sa czasochlonne. Mam wtedy po
                                                    ugotowaniu, szybko gotowe danie.
                                                  • natla Re: a na obiad dzis.......Gwiazdeczko37 09.11.06, 18:29
                                                    Ja jestem za większą iloscia sera i absolutnie więcej zeszklonej cebuli. smile
                                                    Ja już pisałam, kicham na ciasto, z farszu robie kotleciki i rzucam na oliwę.
                                                    Reginko, jak będzą mrozy, to wyjmij kilka pierogów i prześlij pocztą wink))
                                                    Albo kurierem, ja mu zapłacę. smile
                                                  • wiktoria53 Ale narobiłyście mi smaku ruskimi....:) 09.11.06, 19:52
                                                    Natlo Twój pomysł podoba mi się bo szybko można je zrobić.
                                                  • gwiazda37 Regine 10.11.06, 13:28
                                                    Dzięki za ten przepis...Ja wolę bardziej pikantne, więc chyba nie zaszkodzi dodać więcej cebulki i pieprzu....Jutro wolne więc posiedzę trochę przy tych ruskich....zamrożę sobie kilka porcji...potem jak znalazł....
                                                    U mnie dziś drugi dzień grochówka....
                                                  • del.wa.57 Dzisiaj tez pierogi 10.11.06, 14:14
                                                    Tak narobiłyście mi smaku,ze dzisiaj mam tez pierogi z kapusta i
                                                    grzybkami,robiłam,chyba z miesiąc temu i narobiłam ich sporo a dzisiaj jak
                                                    znalazł na obiad,polane oczywiscie smazoną cebulkąsmile
                                                  • regine Re: Dzisiaj i wogole ... 10.11.06, 14:35
                                                    Jak jest corka, nie zajmuje sie kuchnia, to jej dzialka.
                                                    No chyba, ze pierogi, wlasnie smile Wtedy ja siedze w kuchni. A tak to mam "wolne"
                                                    od kuchennych zajec. Ona pichci, podpieka, smazy, gotuje i piecze.
                                                    A robi to bardzo sdmaczniie i sprawnie. zjem wszystko co dostanw na talerzu.
                                                    Wiec "odpoczywam" przy innych pracach...Ale tak ogolnie to jestem tu zawsze na
                                                    prawach "goscia" smileNiczego nie musze. Ale jak tu usiedziec bez zajecia ? Nie
                                                    potrafie...
                                                  • natla Re: Dzisiaj i wogole ... 10.11.06, 14:42
                                                    Biust indyczy ugotowany z jarzynami w folii na parze, kawałej zapiekanego sera,
                                                    ogórek.Przygotowanie 15', nie licząc kilkugodzinnego "pyrkania" biustu. wink
                                                  • marinka52 Re: Dzisiaj ... 11.11.06, 09:21
                                                    przeanalizuje,
                                                    wybiore cos wyjatkowego..
                                                    dzis warto...
                                                    kuchnia.kisa.pl/
                                                  • tesunia Re: Dzisiaj ... 11.11.06, 11:33
                                                    ech...chyba glodem bede przymierac,niemam smaku na nic a z tym zadnego konceptu:
                                                    ((
                                                  • del.wa.57 Re: Dzisiaj ... 11.11.06, 12:47
                                                    Gotowanie zostawiam dla małżona,co ugotuje to napewno zjem ze smakiemsmile)
                                                  • regine Re: Dzisiaj ... 16.11.06, 18:17
                                                    Obiad bez zupy. Kotlety mielone, ziemniaki i surowka z kiszonej kapusty. Taka
                                                    tutejsza regonalna. Kapusta kiszona z kawalkami czerwonej papryki, czerwonymi
                                                    buraczkami i marchewka. Pycha wprost. Maja tu mase przystawek roznych, z
                                                    baklazanow, robionych na rozne sposoby, roladki nadziewane drobno utarta
                                                    marchewka, bialym serem. Wszystko z z olejem, czosnkiem, tez jakos po
                                                    tutejszemu marynowane lub zakiszone. Bardzo zreszta lagodne w smaku. Uczta dla
                                                    podniebienia. Wszystkie warzywa na targi, sa do kupienia w stanie
                                                    przetworzonym, jakos specjalnymi, tutejszymi sposobami. A jaki pyszny, cale
                                                    glowki, jest marynowany czosnek. Zajadam sie wprost nim. Nie czuje sie tego
                                                    ostrego smaku i zapachu rowniez smile
                                                    Co kraj to obyczaj.
                                                  • wiktoria53 Może znajdziemy coś u Krzysztofa? 19.11.06, 22:12

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=33200768&wv.x=2&a=50149112
                                                  • ania091951 Re Happy Thanksgiving 23.11.06, 15:07
                                                    U mie dzis na obiad indyk pieczony nadziewany farszem miesnym z
                                                    ananasem.Buraczki,fasolka szparagowa ziemniaczki czerwone i biale winko lub cos
                                                    mocniejszego
                                                  • sagittarius954 Re: Re Happy Thanksgiving 23.11.06, 15:28
                                                    Aniu uroczystej atmosfery przy pałaszowaniu indykasmile a ja w drodze do pracy może
                                                    zachaczę o naleśnikarnię, dwa puchate naleśniki z sałatką powinny wystarczyć do
                                                    rana smile)
                                                  • del.wa.57 Re: Re Happy Thanksgiving 23.11.06, 16:55
                                                    Zjadłabym kawałek indyka,dzisiaj robiłam pulpety w sosie pomidorowym z
                                                    makaronem dla mego małzona ziemniaki i ogorki konserwowe dla mnie, małżon
                                                    wybrał buraczki.
                                                  • tesunia Re: Re Happy Thanksgiving 23.11.06, 20:53
                                                    *aniu
                                                    smacznego zycze przy rodzinnym stolesmile

tu w listopadzie tradycyjnie podaja pieczone gesi,zakupilo slubne chyba taka 4
                                                    kg.
                                                    jeszcze w zamrazalniku i pewnie na swiatecznzy obiad bedzie.
                                                  • ania091951 Re: Re Happy Thanksgiving 24.11.06, 05:58
                                                    Pozostaly mi resztki z indyka .Prosze o przepis na pasztet
                                                  • natla Re: Re Happy Thanksgiving 24.11.06, 09:32
                                                    Może zmiel resztki, dodaj odrobinę majonezu i niech robi za pastę...wink
                                                  • tesunia Re: Re Happy Thanksgiving /pasztet z indyka 24.11.06, 10:01
                                                    kiedys robilam z kurczaka grilowanego:
                                                    dodawalam pochakany boczek troche tlustawy,
                                                    smietane,
                                                    jajko,
                                                    przyprawy,
                                                    wszystko dokladnie wymieszalam i pieklam w "kapieli wodnej",byl smaczny.
                                                  • wiktoria53 Dziś zrobiłam już pieczyste na jutro:) 24.11.06, 22:34
                                                    Sobota, chcę mieć trochę popołudnia dla siebie. Tylko pranie mam na jurto w
                                                    planie.Pralka sama pierze smile
                                                  • mania1119 Re: Dziś zrobiłam już pieczyste na jutro:) 07.12.06, 19:23
                                                    Prosze o rade:jak sie przyrzadza soczewice (zielona)?
                                                  • mania1119 Re: Soczewica 07.12.06, 19:24
                                                    O rany jakie pieczyste?Gapa jestem.
                                                    Jak sie przyrzadza soczewice,te zielona?
                                                  • maladanka Re: Soczewica 07.12.06, 19:53
                                                    sałatka
                                                    www.pychotki.pl/przepis/757/Sa%C5%82atka,z,zielonej,soczewicy
                                                    lazania /hm.../
                                                    www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=971
                                                    jakies placki
                                                    www.gotowanie.wkl.pl/przepis21840.htmlpasztet
                                                    www.przepisy.org/przepis6442-17_57.htmlzupka
                                                    gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=9857
                                                    ale sama nic z tego nie jadłam,jednak smak mi rosnie po przeczytaniu
                                                  • tesunia Re: Soczewica 07.12.06, 19:59
                                                    maniu,
                                                    nigdy nie robilam tego,
                                                    mysle,ze gotuje sie jak grochowke,lecz przyprawy chyba trzeba jakos dobrac by
                                                    nie bylo mdle,
                                                    www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=363
                                                    moze to cos da.
                                                  • mania1119 Re: Soczewica 07.12.06, 20:13
                                                    Wyglada atrakcyjnie.Chce cos oryginalniejszego zrobic dla gosci na cieplo,a
                                                    zeby sie latwo podawalo.Zrobie te zupe tyle ze na gesto,powinno wyjsc pysznie!
                                                    Dzieki!
                                                    __________________________________________
                                                    Ciesz się chwilą.Ta chwila to Twoje życie.
                                                  • tesunia Re: Soczewica 07.12.06, 20:23
                                                    zycze powodzenia,
                                                    "mam nadzieje,ze goscie przezyja"?wink))))))))))))))))))
                                                    ja do tego moze bym grzanki o zapachu czosnkowym podala,ale moze dla gosci
                                                    niepasowac??

napisz ,jak smakowalo.
                                                  • mania1119 Re: Soczewica 07.12.06, 20:30
                                                    O,grzanki dobry pomysl.Moze zrobic takie cienkie zapiekaneczki z samym zoltym
                                                    serem i podac do tego?Jasne,ze dam znac jak wyszlo.
                                                  • maladanka Re: Soczewica i pieczywko czosnkowe 08.12.06, 08:11
                                                    długa bułka lub małorzatka i kroimy na kromeczki ale co druga nie do końca,tak
                                                    jak kanapki nie rozciete - nacieramy czosnkiem rozuszonym albo ząbkiem tylko
                                                    myziamy i masełkiem i składamy,zeby znowu była cała buła i owijamy w srebrna
                                                    folie i cześć. Goście przychodza...itd...a my bułe do piekarnika i się
                                                    podgrzewa,wyjmujemy, rozchylamy folię, zapach boski! i podajemy pieczywko.
                                                    Dużej sie czyta niż sie robi!
                                                  • tesunia Re: Soczewica i pieczywko czosnkowe 08.12.06, 09:57
                                                    tak maladanusko,pychotka sa takie bagietki,
                                                    mozna zrobic maslo/margaryne do smarowania z ziolami w roli glownej
                                                    czosnek,posmarowac tym naciecia i zapiec w piecu...robie tak gdy zapomnialam
                                                    zakupic gotowe w sklepie.

a mozna jeszcze zrobic"krutong" pokroic w kosteczke kromki i przysmazyc na
                                                    patelni z czosnkowo-ziolowym smarowaniem,tez bedzie pycha.
                                                  • regine Re: Najzwklejsza pod słońcem... 01.02.07, 13:00
                                                    Zupa pomidorowa z ryżem i dużą ilością zielonej pietruszki.
                                                    No i jeszcze czekają do odgrzania 2 naleśniki z serem. Koniec. Kropka.
                                                  • del.wa.57 Re: Gyros z ryżem i warzywami.. 01.02.07, 17:05
                                                    I rosół od wczoraj do popicia a pomidorową i naleśniki miałam we
                                                    wtorek,Reniu,chyba ''zmałpowalaś''odemniesmile)
                                                  • regine Re: N/T.. 01.02.07, 18:37
                                                    Nic nie pomałpowałam, tylko rosół z niedzieli mi został i nalesniki też.
                                                    Wczoraj tą pomidorową zrobiłam. Doczekała do dziś. Wczoraj tylko ryż z śmietaną
                                                    i cukrem. Ale popatrz, jakoś tak daleko mieszkamy, a smaki na gotowanie tych
                                                    samych potraw mamy podobne, Helenko smile)
                                                    Jutro sos z zamrożonych grzybów, uzieranych latem. Ale do chleba, bo tak lubię.
                                                    Nie lubię z ziemniakami. Zabijają mi smak potrawy. Miam, miam...smile)
                                                    Już się cieszę na sam zapach grzybów...smile
                                                  • del.wa.57 Re: N/T.. 01.02.07, 19:43
                                                    Chyba mi podsunełaś pomysł na obiad,tez mam grzybki kto wie,kto wie??
                                                    Mój małzon lubi z ziemniakami ja tez wolę z chlebkiem.
                                                  • wiktoria53 Dziś mielone wieprzowe z dodatkami, a jutro 01.02.07, 20:12
                                                    juz kupiłam mirunę + surówka.
                                                  • regine Re: Ńie mam pomysłu.... 08.02.07, 12:58
                                                    Ale czas zajrzeć do kuchni. Samo się nie zrobi...
                                                  • del.wa.57 Re: Ruskie pierogi. 08.02.07, 19:35
                                                    To bedę robic jutro,dzisiaj była zupa warzywna z ''wkładką''.
    • sagittarius954 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 08.02.07, 19:48
      W sprawie organizacyjnej- czy ktoś mógłby posortować te wszystkie dania na zupy
      , drugie dania , desery i inne , wydaje mi się że powstała mała książka
      kucharska i ciężko jest biegać po wszystkich przepisach szukając przepisów . No
      Wam kobietom jest łatwiej ,ale nam facetom to trzeba wszystko kawa na ławę .
      Pochwalę się w przeciągu jednego miesiąca schudłem około 15 kg smile)) Czy któraś z
      Pań może pochwalić się takim wynikiem .smile)
      • regine Re: Grzanki czosnkowe po polsku :)) 08.02.07, 20:30
        Te wspaniałe "Grzanki", przywoziłam sobie z Kijowa. A tu proszę jest gotowy
        przepis. Dodam, że można kupić w Polsce gotowe zioła "Zioła do masła".
        Wymieszać z masłem, można dodać troszkę więcej czosnku. No i nie trzeba jechać
        na Ukrainę. Smacznego smile)
        ~~~~~~~~~~~~~~
        długa bułka lub małorzatka i kroimy na kromeczki ale co druga nie do końca,tak
        jak kanapki nie rozciete - nacieramy czosnkiem rozuszonym albo ząbkiem tylko
        myziamy i masełkiem i składamy,zeby znowu była cała buła i owijamy w srebrna
        folie i cześć. Goście przychodza...itd...a my bułe do piekarnika i się
        podgrzewa,wyjmujemy, rozchylamy folię, zapach boski! i podajemy pieczywko.
        Dużej sie czyta niż sie robi!
        • wiktoria53 Żurek na białej kiełbasce + jajko 22.02.07, 08:49
          Ale ja tylko pochlipię zupkę, a kiełbaska nie dla mnie. Na razie trzymam się
          postanowienia o zacisnięciu pasa wink
          • regine Re: Żurek na białej kiełbasce + jajko 22.02.07, 12:55
            Coś podobnego będzie i u mnie, tylko kiełbaska wędzona i barszcz biały.
            Na deser budyń albo kisiel. Na kolację 2 jabłka i 2 szklanki wody niegazowanej.
            Pas zaciska "życie", więc ja sama takiego postanowienia nie musze się już
            trzymać smile
            • del.wa.57 Re: Grzybki w smietanie+ ziemniaki. 28.03.07, 19:15
              Ale mielismy dzisiaj ucztę,chociaz to nie sezon grzybkowy,mielismy na obiad
              grzybki.Obgotowałam grzybki i zamroziłam a dzisiaj wyciagnęłam do obiadu.
              Pycha!!!
              smile)
              • kendo Re: Grzybki w zupie;) 28.03.07, 20:22
                ha smile)delwus,ja natomiast swoje suszone do krupniczku wladowalam i pojadlam z
                roskosza,bo dawno temu co zupine jakas jadlam,
                nawet psiun posmakowal,wylizal dekielek do czysta,oczywiscie grzybki
                wybralam,bo mowia,ze pieskom sie nieserwuje tego.
                • grazyna10 Re: ryz + kurczak 28.03.07, 22:04
                  Sto lat juz chyba ryzu nie gotowalam. Wiec dzisiaj byl ryz do tego duszone udka
                  i gora salaty - dla meza z sosem majonezowym a dla mnie z cytryna i paroma
                  kroplami oliwy. Na deser: dla niego budyn z sokiem i bita smietana a dla mnie
                  grejfrut.

Z trzech wiecznych rzeczy jakie znam: wieczne pioro, wieczna milosc i wieczna
                  ondulacja, najtrwalsze jest to pierwsze
                  • sagittarius954 ???????? 29.03.07, 05:01
                    Bez pomysłu ... Dziś to ja robie obiad , a ponieważ długo nie wchodziłyście do
                    tego wątku pozostaje mi poczytać posty od początku i coś wybrać z waszego menu smile)
                  • wiktoria53 Żurek+kiełbaska+jajko na twardo n/t 29.03.07, 07:13

• tesunia Re: losos w szpinakowym sosie 29.03.07, 09:18
                      pychotka....ukladam lososia w zaroodpornym naczyniu,
                      zalewam cream fresch-z przyprawami i wymieszanym z odmrozonym szpinakiem,
                      pieke okolo 20 minut w piekarniku na okolo 200stopni.
                      • del.wa.57 Re: Pieczeń wołowa z warzywami. 29.03.07, 18:30
                        Dla małżona oczywiście ziemniaki ugotowałam ja zjadłam tylko z warzywami.
                        Tesuniu,często tez robię łososia czy inna rybkę zapiekaną ze szpinakiem,własnie
                        tak jak zrobilas ,jasne,ze pychotkasmile))))
                        • tesunia Re: rybkowe dania 29.03.07, 21:30
                          delwus,mniam,mniammmmmmwink
                          to bardzo praktycczne dnie,nie trzeba odzielnie sosu robic,
                          podbnie robie dorsza,tz.by byl juz w sosiewink
                          dodaje slonecznie suszone pomidory/oliwki/dno naczynia posypuje drobniutko
                          pokrojana pora/cebula-ale nie za duzo, zalewam cream fresch zmieszanym z mala
                          iloscia keczupu lub przecieru pomidorowego,
                          pychotka,pychotka,choc slubne lubi panierowane,to robie co drugi raz dla mniesmile)
                          • del.wa.57 Re: rybkowe dania 29.03.07, 22:51
                            Tesuniu ja rybke uwielbiam,moge jesc co dziennie a małżon tez polubił zapiekana
                            w piekarniku,kiedys tez tylko panierowaną preferował,teraz juz
                            nie,zdrowo,szybko i smacznie,o tak mnammmm,mniamm Tesuniusmile))
                            • del.wa.57 Piersi indycze z ryzem i warzywka. 14.04.07, 15:31
                              Mięso pokroiłam w paseczki,dodałam paprykę, zalałam sosem i do piekarnika,do
                              tego ryż i warzywa z patelni(marchew,kukurydza,fasolka,cebulka) pyszne!!!
                              Teraz kawa popołudniowa i na spacer,moze na rowerki wyruszymy.
                              • wiktoria53 Filety z pstrąga + ziemniaczki+ surówka 24.04.07, 09:08
                                ale ja nie jem, dziś narzuciłam sobie post.
                                • dwa-filary Re: Filety z pstrąga + ziemniaczki+ surówka 24.04.07, 09:25
                                  U mnie serwuję zupę pomidorową i naleśniki z serem.
                                  • zielona56 Re: Filety z pstrąga + ziemniaczki+ surówka 24.04.07, 09:38
                                    A ja nie mam koncepcji , coś musze wykombinowac.
                                    Może jakiś pomysł macie !
                                    • grazyna10 Re: panga zapiekana ze szpinakiem, feta i czosnkie 24.04.07, 09:43
                                      Znalazlam przepis na Galerii Potraw. Wlasnie zrobilam, siedzi w piekarniku,
                                      zapach wydziela fantastyczny. Jak smakuje przekonam sie pozniej.

Z trzech wiecznych rzeczy jakie znam: wieczne pioro, wieczna milosc i wieczna
                                      ondulacja, najtrwalsze jest to pierwsze
                                    • natla Zielona, zobacz pierwszy post...... 24.04.07, 10:09
                                      .....w tym wątku. Tam masz link do pierwszej części, a w tej mnóstwo szybkich
                                      przepisów.
                                      ZA ja zakupiłam ogromnego kalafiora (będzie na 2 rodziny), do tego ziemniaki i
                                      bułka tarta przyrumieniona.
                                      • krista57 Re: ruskie pierogi.. 24.04.07, 10:37
                                        i maslanka.Zrobię z dziwnych,dużych,młodych ,brązowych przy myciu -ziemniakow.
                                        Szkoda mi trochę słońca ale taka pogoda będzie do wieczora.
                                        • del.wa.57 Gołąbki z sosem pomidorowym. 24.04.07, 12:50
                                          Własnie odmrażam gołąbki,dorobie tylko sos i z głowy obiad,wystarczy na dwa dni.
                                          • zielona56 Dzięki ! 24.04.07, 12:57
                                            Natelko bardzo dziękuję za podpowieć , Przepisy przednie , zaraz coś dla siebie
                                            wybiore.
                                            • wiktoria53 Dziś gołąbki w sosie pomidorowym ( odmrażam )+ 25.04.07, 07:50
                                              zupa ogórkowa.
                                              • dwa-filary Re: Dziś gołąbki w sosie pomidorowym ( odmrażam ) 25.04.07, 07:58
                                                Botwinka i pierogi z mięsem/własnej roboty/
                                                • regine Re: N/t 25.04.07, 11:26
                                                  Zupa kalafiorowa i zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem.
                                                  Na 2 dni dla mnie wystarczy smile
                                                  Mam chęć na młodą kapustkę, ale takie ma dziwne kolory, że jeszcze poczekam...
                                                  • del.wa.57 Zupa ogórkowa 26.04.07, 08:53
                                                    Dzisiaj tylko zupę ugotuje,zostały mi jeszcze gołąbki od wczoraj.
                                                  • regine Re: N/T 26.04.07, 09:20
                                                    Też wczorajszy dojem dziś. Jutro coś więcej przyszykuję, bo przylecą dzieciaki.
                                                    Już mam zamówienie. Kopytka smile Bo oni tak mogą na okrągło, kopytka, kluski
                                                    śląskie i pierogi różnej maści, czyli ze wszystkimi prawie farszami...Ale co
                                                    tam, grunt, że apetyty dopisują im smile
                                                  • dwa-filary Re: N/T 26.04.07, 09:23
                                                    Pierś z kurczaka w sosie grzybowym,kopytka ,surówka
                                                  • zielona56 Re: N/T 26.04.07, 09:55
                                                    U mnie placuszki z kurczaka z sałatą.
                                                  • wiktoria53 Ogórkowa od wczoraj i zraz z pieczarkami wyjety z 26.04.07, 17:39
                                                    zamrazarki + ziemniaki + jakiś przetwór warzywny z piwniczki + maślanka. Ja na
                                                    razie wstrzymuję sie od żarcia sorry od jedzenia obiadów. Poza zupą.
                                                  • tofika Re migusiem zupa.. 05.05.07, 17:13
                                                    szczawiowa z mlodziutkiego szczawiu i z ugotowanym jajkiem ..pycha
                                                  • del.wa.57 Ziemniaki 06.05.07, 15:05

• del.wa.57 Re: Ziemniaki+kotlety schabowe+fasolka 06.05.07, 15:08
                                                    Poleciały mi same ziemniaki hi...
                                                    Wlaśnie zjedliśmy przed chwilką,ziemniaki pieczone w piekarniku,schabowe tym
                                                    razem smażone z fasolką zieloną.A szczawiową gotowałam w piątek ze swieżego
                                                    szczawiu,masz racje Tofiko pychaaaaasmile)
                                                  • natla Soczewica 09.05.07, 12:30
                                                    Podglądnęłam przepis i zrobiłam. Pycha.
                                                    Ugotować soczeicę - ok. 30 - 40 min., bez soli, bo wtedy "wymięka" wink szybciej.
                                                    Na patelnię z rozgrzanym masłem lub dobrą oliwą wrzucić puszkę krojonych
                                                    pomidorów lub pokrojone pomidory "żywe", do tego 2, 3 ząbki czosmku, Przy
                                                    żywych pomidorach parę kropel cytryny, przy pomidorach z puszki nie potrzeba,
                                                    2 kostki przyprwy czosnkowej, 2 kostki cebulowej. Wszystko przez chwilę
                                                    podsmażyć, dodać soczewicę i jeszcze chwilę podgrzewać.
                                                    Przepis o tyle prosty, że dozwolone wszelkie modyfikacje. Mozna np zamiast
                                                    pomidorów lub z nimi dać paprykę. Proporcje też na wyczucie.
                                                    Przygotowanie tego zajęło mi 10 min., nie licząc wczoraj ugotowanej soczewicy.
                                                  • wiktoria53 U mnie tradycyjnie: karkówka w sosie +ziemniaki+ 09.05.07, 16:23
                                                    surówki albo sałatki ze słoika 9do wyboru).

Przyznam,że soczewicy nigdy nie gotowałam. Może wypróbuję kiedyś przepis Natli.
                                                    Rzeczywiście szybko mozna przyrządzić taka potrawę.Tylko już widzę, jak ją sama
                                                    będę wcinać.
                                                  • zielona56 Re: U mnie tradycyjnie: karkówka w sosie +ziemnia 09.05.07, 16:34
                                                    A u mnie krupniczek ryżowy na skrzydełkach. Dodałam sporo zieleniny .Jutro żeberka
                                                    ziemniaki i surówka z młodej kapustki .
                                                    Natelko zainteresowała mnie Twoja soczewica .Mój mąż robi soczewicę na bardzo
                                                    ostro według przepisu przywiezionego z Pakistanu.
                                                  • wiktoria53 Wątróbka w sosie +ziemniaki+ surówka 10.05.07, 07:47
                                                    Już wątróbkę przygotowałam, przyjemny zapach roznosi się po kuchni mniam. Nie
                                                    robię wątróbki często, raz na miesiąc... Po południu nie będę miała dziś czasu
                                                    na pichcenie.
                                                  • tyrtyr Re: Wątróbka w sosie +ziemniaki+ surówka 11.05.07, 05:30
                                                    Panga w wiórkach kukurydzianych , ziemniak z wody, kiszona kapusta siekana z
                                                    przyprawami .

2 0pcja . Nalesniki z serem z ziołami , kompot z wiśni .

3.Opcja . Talarki ziemniaka odswieżane na patelni, kiszony ogórek , różyczka
                                                    kalafiora , cukinia , brukselka i pomidor , pieczarka zapieczona .

No to sobie wymysliłem smile)) Teraz do realizacji trzeba powoli przystepować smile
                                                  • wiktoria53 Kotleciki z jajek + ziemniaki+ dodatki warzywne 11.05.07, 08:24
                                                    Polubiliśmy te kotleciki, są delikatne, z przyrumienione i pyszne, po prostu smile
                                                  • regine Re: Mój obiad wiosenno- niedzielny 13.05.07, 12:56
                                                    Botwinka z jajkiem przepiórczym (dwoma) , na drugie udka zapiekanie w sosie
                                                    śmietanowo-koperkowym, ziemniaki z wody, na nie dużo kopru i do tego sałata, ze
                                                    szczypiorkiem, rzodkiewką, skoropiona oliwą z oliwek. Herbata zielona do
                                                    popicia.
                                                  • wiktoria53 Dla domownika wyłącznie 22.05.07, 08:17
                                                    Boczek, chudy jak na boczek. Tak, boczek w sosie, młoda kapusta +ziemniaki +
                                                    mizeria. Do popicia maślanka (oj,żeby mnie nie skusiła wink
                                                  • krista57 Re: Dla domownikow 22.05.07, 09:25
                                                    Po dwa ziemniaki z koperkiem
                                                    po jajku sadzonym mało ściętym
                                                    i szparagi
                                                    ponieważ obiad robie na dwa dni to i żurek nastawiony.
                                                  • natla Papryka faszerowana kaszą 22.05.07, 11:11
                                                    Tak mi się chyba przyśniło smile Nie chyba, a na pewno. Kombinowałam co i jak będę
                                                    przygotowywać.....
                                                  • gerda11 Re: Pomidorowa z ryżem i ... 22.05.07, 17:29
                                                    W związku z dużą liczbą pewnych załatwień i pilnych spraw , dziś wszystko było
                                                    na "chybcika "
                                                    Jedna z szybszych zup czyli pomidorowa z ryżem oraz po najmniejszej linii oporu
                                                    kluski z białym serem ......
                                                  • regine Re: Szybko i zdrowo ...:) 24.05.07, 17:02
                                                    Rano owsianka na wodzie, z lekka osolona, tak już 20 dzień dziś jadam, na
                                                    kolację również to samo danie + 2 jabłka. Jeszcze mi smakuje, czekam kiedy
                                                    zacznę mieć do owsa wstręt smile
                                                    Obiad również niezbyt wyszukany, bo kasza gryczana z wody i 250 ml zsiadłego
                                                    mleka. Szybko, zdrowo i na upał w sam raz smile
                                                  • wiktoria53 Ja dla synusia dziś pulpety w sosie+ młoda 24.05.07, 17:06
                                                    kapusta(i dla mnie jest porcja) + ziemniaki. Do popicia ma kefir.Część pulpetów
                                                    na 2 obiady dla 3 osób zamrożę.Będzie jak znalazł na po niedzieli.
                                                  • natla Re: Szybko i zdrowo ...:) 24.05.07, 17:41
                                                    Rany bokie, taż Ty nam zamienisz się w konia....pardon....klacz.wink)
                                                  • tofika Re: Szybko i zdrowo ...:) 24.05.07, 18:20
                                                    Reginko?
                                                    zdradz sekret jedzenia owsianeczki..
                                                    nie zmieni , nie nie, tylko bedzie fikac kopytkami Reniusiasmile
                                                    1)a ja kubek zupy z mlodego szczawiku z pol jajcem+dwa ziemniaczki ale

2)po 2,5 godz i linek pieczony w folii (porcjasmile a kusi dalej.. ustawilam
                                                    (ukrylam) tak zeby go nie widziec..salaty z oliwka troszke
                                                  • tesunia Re: Szybko i zdrowo ...:) 24.05.07, 20:51
                                                    ojejjjjjjjjjjjjjj..a czemu wy sie kobiety tak katujecie takim meny??????
                                                    mozna zyc i funkcjonowac po tym??

ja tam dwa kawaly torta wchapalam,na kolacje grilowane szaszlyki z chlebkiem
                                                    razowcem i zaczynam byc znowu glodna...ale jabluszko chyba
                                                    wystarczy,,,,chyba,ze w nocy sie obudze i do lodowy,jak lunak doje i sie
                                                    obsluzesmile
                                                  • tofika Re: Szybko i zdrowo ...:) 24.05.07, 20:58
                                                    Tesuniasmile)))))))
                                                    hihihi... smile
                                                    u drwala bylas.. dlatego Ci tak wszystko smakowalosmile
                                                  • regine Re: Szybko i zdrowo ...:) 24.05.07, 21:03
                                                    Tesuniu ! Wcale się nie czuję skatowana moim menu. Całkiem dobrze się czuję.
                                                    Mięso jadłam i jem bardzo rzadko. Taki kaszowo - ziemniaczano - warzywny, ze
                                                    mnie człek i całkiem dobrze się czuję smileJak jem mięso to tylko gotowane.
                                                    Żadnych szaszłyków, czy smazonych mięs. Drób, zwłaszcza chudy, gotowany i
                                                    pieczony w ziołach jeszcze mogę. Troszkę i ze względów zdrowotnych muszę a i
                                                    lubię smile Pozdrawiam łakomczuszka, nocnego podjadacza smile
                                                  • regine Re: Szybko i zdrowo ...:) 24.05.07, 21:07
                                                    A z tortów i innych słodkości też zrezygnowałam. Tego mi najbardziej żal, bo
                                                    łasuch na takie łakocie jestem wielki smile Dwa razy do roku pozwalam sobie na
                                                    jedzenie tych smakołyków. Lodów nie jadam wogóle i nigdy. A jedyną przyjemność,
                                                    którą mam to poranna i popołudniowa kawa z mlekiem i cukrem. Cóż zdrowie
                                                    czasami ważniejsze smile
                                                  • tesunia Re: Szybko i zdrowo ...:)tofiko/reginko 26.05.07, 10:16
                                                    no drwal byl szczodrywink),torcik z malinami i jagodami w galaretce,chyba w lesie
                                                    gdzies znalazl te owoce....

a co do kasz reginko,to tez lubie,niemniej miecho musze zjesc,bo chodze
                                                    niedojedzona caly dzien,ale to tylko biale,po czerwonym czuje sie zle,chyba to
                                                    juz wiekowe sygnalywink,ciacha uwielbiam rozne,najbardziej kre´mistewink
                                                    najtragiczniej mam ze sniadamiami,bo na nic niemam ochotysad(,nieraz tylko
                                                    kawuche z mleczkiem wypije i do lunchu jakos przezyjesmile
                                                  • regine Re: Niedzielny obiad ...:) 03.06.07, 09:16
                                                    Rosół z makaronem, pierwsze danie. Kurczak pieczony w ziołach, ziemniaki z
                                                    wody, sałata z oliwą na drugie. A na to wszytko fura zielonego, pachnącego
                                                    koperku smile Herbata zielona do popicia. Koniec smile
                                                  • del.wa.57 Ziemniaki i sledzie w smietanie;)) 11.06.07, 13:39
                                                    Szybko i bardzo smacznie w te upały nie bardzo mam apetyt,ale sledzie wrąbałam
                                                    ze smakiem.
                                                  • regine Re: Ziemniaki i sledzie w smietanie;)) 11.06.07, 14:00
                                                    Zupa kalafiorowa. Czy bedzie danie drugie, niech zadecyduje córcia, która już
                                                    leci. Ale i podszykowałam i resztę, tak na wszelki wypadek smileA może tylko
                                                    truskawki...
                                                  • gerda11 Re: Ziemniaki i sledzie w smietanie;)) 11.06.07, 14:02
                                                    Choć pogoda lekko pochłodniała ale lenistwo dało znać o sobie i dziś jest
                                                    żurek z odrobiną chrzanu ,kiełbaską i paroma grzybkami .... jajka też już
                                                    ugotowane.
                                                    Szybkie , smaczne i bez nadmiaru pracy w kuchni .....
                                                  • zielona56 Re: Ziemniaki i sledzie w smietanie;)) 11.06.07, 17:14
                                                    U mnie szybciutki kapuśniaczek z dużą ilością kopetku . Wnuczka się zajadała to
                                                    musiał mi się nawet udać . Ja jeszcze nie jadłam .Czekam na męża.
                                                  • tofika Re: a to dopiero smakoyczek:) 11.06.07, 22:29
                                                    nazwa supersmile
                                                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63202728.html
                                                  • del.wa.57 Ziemniaki,jajka sadzone+szpinak. 12.06.07, 19:52
                                                    I do tego maslanka,szybko,smacznie i nie trzeba stac długo przy garachwink))
                                                  • del.wa.57 Botwinka,ziemniaki poledwica w sosie+fasolka zielo 19.06.07, 13:09
                                                    Botwinke dostalam od mojej przyjacółki jak bylam na urlopie,gotowa w słoiku
                                                    tylko podgrzać,pychaaaaaaa.Moja pracowita przyjacółka ma działkę i przerabia
                                                    wszystko do słoików.
                                                  • natla Re: Botwinka,ziemniaki poledwica w sosie+fasolka 19.06.07, 13:12
                                                    Kurcze, że też moje przyjaciółki nie są takie pracowite.....sad
                                                    Na siebie też nie mogę liczyć wink)
                                                    W związku z tym dziś na obied ziemniaki z maślanką i truskawki. smile Na ten upał
                                                    aż nadto.
                                                  • zielona56 Zupa 19.06.07, 13:34
                                                    U mnie tylko zupa .Krupniczek ryżowy na skrzydle z indyka .
                                                  • tofika Re: Zupa 19.06.07, 14:25
                                                    o jak mi sie chcialo plackow ziemniaczanych.. ale bunt z tarkowaniem , mnie
                                                    uspokoil.. i jest rosol z makaronem.. moje mieso biale ,a domowniczek jako
                                                    schab mu usmaze , ziemniaki z zielenina .. jedna truskawaka na deser)hahasmile
                                                  • ania091951 Golabki 19.06.07, 15:25
                                                    U mnie dzis na obiad golabki z ziemniaczkami
                                                  • wiktoria53 Zrazy z pieczarkami od wczoraj i jeszcze na jutro 19.06.07, 15:40
                                                    będą, ja nie mam czasu teraz stać przy garach. Do zrazów ziemniaki i kalafior +
                                                    mizeria.
                                                  • zielona56 Re: Golabki 19.06.07, 15:41
                                                    Bardzo dobry obiadek u Ciebie Aniu . Ja gołąbki miałam w zeszłym tygodniu. Pycha.
                                                  • del.wa.57 Makaron,jajka sadzone,szpinak 29.06.07, 19:01
                                                    I do tego kefir a na deser truskawki oczywiściesmile
                                                  • zielona56 Re: Makaron,sos maślakowy 29.06.07, 19:41
                                                    i do tego ogórek małosolny . Pychota!
                                                  • del.wa.57 Re: Makaron,sos maślakowy 29.06.07, 19:53
                                                    Teraz ja sie ośliniłam,daj tego ogórka Zielonasmile))
                                                  • zielona56 Re: Makaron,sos maślakowy 29.06.07, 20:09
                                                    Bardzo proszę . Wyszły wyśmienite .
                                                  • del.wa.57 Re: Makaron,sos maślakowy 29.06.07, 20:24
                                                    Wierzę Ci i czuje ich smak,mniammmmmm,mniammmmmm....
                                                  • zielona56 Małosolne 29.06.07, 20:40
                                                    Ciekawe czy robicie tak samo ? ja ogórki plus wszystkie przyprawy zalewam gorącą
                                                    osoloną wodą . I mam już po wystygniecie pierwsze małosolne na które wszyscy
                                                    moi domownicy czekają .Są niesamowicie pachnące koprem .
                                                  • del.wa.57 Re: Małosolne 29.06.07, 21:29
                                                    Też zalewam gorąca wodą,jak chcę mieć szybko.
                                                  • del.wa.57 Pomidorowa z ryżem,kasza gryczanna iiiiiiiiii 01.07.07, 00:13
                                                    Karkówka z papryką,cebulką w sosie pieczarkowym a to wszystko gotowałam w
                                                    piątek po południu,na całe dwa dni.
                                                  • krista57 Re: Kociolek z zupą 04.07.07, 09:54
                                                    Do południa gotowanie na 2-3 dni
                                                    tzn kociolek barszczu ukrainskiego z fasola Jasiek
                                                    oraz 1,5 kg pieczonych żeberek+ziemniaki z koperkiem+ogórek małosolny.
                                                  • del.wa.57 Zupa grzybowa. 04.07.07, 21:14
                                                    Z zeszłoroczych zbiorów grzybki na nic więcej nie miałam czasu a zupa na
                                                    żeberkach.
                                                  • del.wa.57 Placki kartoflane+kiełbasa+surówka z kapusty czerw 07.07.07, 20:26
                                                    Placki kupione gotowe,takie grube i bardzo chrupkie,wrzuciłam je do
                                                    piekarnika,dodałam kiełbaskę,wszystko bez tłuszczu i zrobiłam surówkę z
                                                    czerwonej kapusty.
                                                  • del.wa.57 Obiad od wczoraj:)))) 10.07.07, 17:57
                                                    Kotleciki warzywno-mięsne,wczoraj były do nich ziemniaki,dzisiaj ugotowałam
                                                    makaron i zrobiłam sałatę(co w rece wpadło) hihihihi,polane sosem
                                                    pomidorowym,kotlety i makaron,oczywisciesmile))
                                                  • wiktoria53 Wczoraj był żurek, a dziś roladki z pieczarkami 10.07.07, 18:01
                                                    odmroziłam zrobione w ubiegłym tygodniu.Do tego kalafior, ziemniaki.
                                                  • zielona56 Del wa 10.07.07, 18:32
                                                    Mam sporo maślaków jeszcze z zeszłego roku , tylko ,że nie zamrożonych a
                                                    uduszonych i w słoikach , czy robiłaś może zupę krem z maślaków. Jeżeli tak , to
                                                    powiedz jak ?
                                                  • del.wa.57 Re: Del wa..Do Zielonej... 10.07.07, 18:54
                                                    Skarbie ja robiłam zupkę grzybowa z suszonych grzybków,zależy jak masz zrobione
                                                    maślaki jak w occie to nie zabardzo a tak szczerze to nie robiłam kremowej zupy
                                                    z grzybków,ale myślę,ze to nie trudne co? obgotowałabym grzybki potem
                                                    zmiksowała,zagesciła smietanką słodką i może jeszcze troche mąki do tego,nie
                                                    wyszłam na wariata? z ta moja poradą?
                                                    smile))
                                                  • zielona56 Re: Del wa..Do Zielonej... 10.07.07, 20:35
                                                    oczywiście , że nie w occie smile dzięki i za tyle ,coś muszę pokombinować .
                                                  • del.wa.57 Kapusta+warzywa+mięso mielone....... 11.07.07, 15:13
                                                    Czyli ''tort''warzywno-męsny jak nazywam to danie.Kapusta posiekana z warzywami
                                                    i przekładana z mięsem mielonym,dolewam odrobine wody i pichce na małym
                                                    ogniu.Do tego ziemniaki czy makaron.
                                                  • wiktoria53 Furę gołąbków zrobiłam, brytfanna i gar, nie 11.07.07, 17:57
                                                    liczyłam, ale ze 30 będzie. Policzę kiedy będę już wkładać do pojemników do
                                                    zamrożenia.Dwie duże kapusty + 1 kg mielonego z indyka + ryż. Na jutro też
                                                    gołabki na obiad. Pychotka.
                                                  • del.wa.57 Rybka ze szpinakiem,zapiekana w piekarniku... 28.08.07, 13:46
                                                    Do tego makaron dla mnie ,dla małżona ziemniaki.
                                                  • wiktoria53 Dziś - pulpeciki w sosie jarzynkowym, pyreczki :) 29.08.07, 22:55
                                                    a jutro? hm po 2 pulpeciki od dziś moze starczą?
                                                  • dankarol leniwe n/t 29.08.07, 23:11

• del.wa.57 Ziemniaki+kotlety sojowe+surówka z kapusty.. 31.08.07, 15:27
                                                    Dzisiaj mój małżon gotował,wiecie jak smakował mi obiad? Pycha!!!!!
                                                  • wiktoria53 Karkówka+ziemniaki+sałatka szwedzka 02.09.07, 07:51

• del.wa.57 Makaron+szynka+papryka,zapiekane w piekarniku 02.09.07, 17:43
                                                    Pychotka!!!
                                                  • del.wa.57 Zupa warzywna+kopytka z gulaszem... 06.09.07, 14:58
                                                    Dla małżona ziemniaki dla mnie kasza gryczanna i do tego micha
                                                    sałaty.
                                                  • wiktoria53 Kotleciki z piersi kurczaka+ reszta:) 06.09.07, 15:47

• tofika Re: Kotleciki ziemniaczane i ... 06.09.07, 16:49
                                                    sos z wczorajszych grzybow.. a suroweczki to drobnostka,
                                                    do wyboru.. szybko, jak najszybciej taaaaaaaaacy bylismy glodnismile
                                                    spozywanie wolniutko... bo jak inaczej?
                                                  • del.wa.57 Grzybki w smietanie i ziemniaki.... 09.09.07, 17:41
                                                    Pychotkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
                                                    smile
                                                  • fleur1 Ja mam pstrąga pieczonego w piekarniku w folii. 10.09.07, 14:57
                                                    Pojechałam przed południem z koleżanką do gospodarstwa
                                                    rybnego na Stawach Podgórzyńskich, mam 3 świeżutkie prosto
                                                    z wody wyłowione pstrągi. Jeden z nich jest przyprawiony
                                                    i siedzi już w piekarniku, a następne poczekają na swoją
                                                    kolejkę w zamrażarce, muszę im tylko wypatroszyć brzuszki.

Smacznego obiadku zyczę wszystkim.
                                                  • del.wa.57 Zupa pomidorowa z ryżem+naleśniki z serem.. 11.09.07, 19:43

• del.wa.57 Makaron ze szpinakiem +jajka sadzone 14.09.07, 17:13
                                                    A do tego maślanka,pychotka!!!!!
                                                  • tofika Re: mieso pieczone... 19.09.07, 09:55
                                                    dla odmiany..
                                                    zerknelam na wedliny ...kupic, nie kupic i jakos tak nie moglam
                                                    zdecydowac..
                                                    kupujac ok kg szynki surowej -obliczylam ze na kilka dni bedzie
                                                    smaczna na kanapeczki, jesli przyprawie na goraco plasterki z sosem-
                                                    bedzie tez obiad,
                                                    przez noc odpokutowala w przyprawach..
                                                    a dzis juz sie piecze..
                                                    pod koniec -wrzuce kilka ziemniaczkow i tez sie obok upieka..
                                                  • natla Sałatka z pomidorów i cebuli...... 19.09.07, 10:49
                                                    .......harbatka z cytryną, chleb razowy, na deser pączek.
                                                    Nie gotuję obiadów, bo nie mam do tego cirpliwości. W końcu kto
                                                    powiedział, że na obiad musi być zupa, kotlet, ziemniaki i nie ddaj
                                                    Boże kompot? wink
                                                  • natla Wczoraj kalafior z czosnkiem 19.09.07, 10:54
                                                    Wysiłiłam się. wink
                                                    Podpiekłam na maśle kalafior, potem dodałam parę kropel wody
                                                    i dusiłam przez 10 min, dodałam czosnek, jeszcze minuta i gotowa
                                                    pychotka. Aaaaa, jeszcze psu podebralam 2 łyżki ryżu. Zupy i deseru
                                                    niet wink
                                                  • tofika Re: Wczoraj kalafior z czosnkiem 19.09.07, 11:31
                                                    ale smaczki ..
                                                    Natla ja gotuje bo wiesz,
                                                    sobie zupelnie inne potrawy,
                                                    pomidory ,bez cebuli, bo cos mi ona. ..
                                                    a kalafior niestety bez masla , musze obyc maslopodobnymi
                                                    dzis mam dla siebie- gotowane pulpeciki w warzywach,takie moje
                                                    wymyslne danie..
                                                    a wszystko powinno byc taaaaaaaaakie chudziutkie!
                                                    a ja lwiczka miesozrena chiba.. eh!
                                                  • maladanka Re:papry... 19.09.07, 12:59
                                                    ..tak nazywa ślubny moje improwizacje typu leczo,zapiekanki
                                                    itp.potrawy wieloskładnikowe w jednym garnku, a ja takie bardzo
                                                    lubię, więc żeby zgoda była ślubny je wtedy w ogromnych ilościach
                                                    zupę.A zupami mógłby żyć smile
                                                  • sagittarius954 Re:papry... 19.09.07, 13:47
                                                    Bym powiedział tak : to jeden z najbardziej ulubionych moich wątków . Jak tak
                                                    sobie popiszecie co tam dzisiaj gotujecie , to strasznie mi ślinka napływa ,
                                                    same smakołyki przygotowujecie . Więc dzisiaj normalnie czuję się zaproszony na
                                                    wszystkie obiady smile))
                                                  • natla Re:papry... 19.09.07, 15:21
                                                    To już lepiej leć na papry (pychota), bo mój pomidor mało
                                                    atrakcyjny wink
                                                  • tofika Re:dobra ... juz obiore ziemniaki.. 20.09.07, 12:31
                                                  • tofika Re:dobra ... juz obiore ziemniaki.. 20.09.07, 12:32
                                                    i juz nie moja dalej sprawa,gdy komus placki w glowiesmile
                                                  • del.wa.57 Dzisiaj zupa szczawiowa z wkładką..... 20.09.07, 18:31
                                                    No,na żeberkachsmile
                                                  • del.wa.57 Śledzie w śmietanie +ziemniaki.. 21.09.07, 16:57
                                                    Bardzo lubię śledzie,rybę a dzisiaj małżonek gotował i smakowało mi
                                                    bardzo.
                                                  • tofika Re: zakwas -chleb ... 08.10.07, 10:14
                                                    czytalam ostatnio, ze
                                                    najzdrowszy jest chleb pieczony . wiec , kupilam drozdze, make
                                                    razowa, i robie zakwas, czyli . nie zakwas. pierwszy raz pieke i
                                                    juz, znam metode pieczenia chlebka, wszystko wiem jak powstaje 8
                                                    porzadnych chlebow na duzej blasze i kausty lisciu...
                                                    dodam siemie lniane, slonecznik i ulubiona moja przyprawe-czyli
                                                    bazylie , jejku nie wiem nazwy i nie chce mi sie teraz do kuchni..
                                                    ciekawa jesem -ile mi blaszek razowaego chlebka wyjdzie.. ?
                                                    szukam oszczednosci
                                                  • marinka52 Re: zakwas -chleb ... 08.10.07, 15:53
                                                    chlebek juz w blaszkach--rosnie,
                                                    za jakis czas bede juz w nagrzanym piekarniku piec--pachnie ..
                                                    ponoc nie mozna niczym w poblizu stuknafc ,trzasnac..
                                                    bo chlebus nie lubi...smilechodze na paluszkach wiec...

po dwoch nockach z emocjii zle spanych..
                                                    padlam jak muszka..
                                                    slubne zupe groohowa ugotowalo,
                                                    (chlebka zeby nie uciekl z michy pilnowal..) jaka pyszna.. smile
                                                  • del.wa.57 Krokiety z grzybami i barszcz czerwony... 08.10.07, 17:10
                                                    Tak za mną''chodziły''i wreszcie dzisiaj zrobiłam na
                                                    obiad,pychotka,mówie Wamsmile)
                                                    Jaka szkoda,że daleko mi do Ciebie Tofiko,wpadłabym na
                                                    swieży,swojski chlebek mniam,mniam....
                                                  • kazpyt Re: Krokiety z grzybami i barszcz czerwony... 08.10.07, 18:24
                                                    a ja dzisiaj ugotowalam zupe grzybowa ze świeżych grzybkow
                                                    pychotka
                                                  • regine Re: Właśnie jem...:) 08.10.07, 18:32
                                                    Ale co, to napiszę jak zjem. Mniam, mniam, niebo w gębie smile))
                                                    20 minut przygotowywałam.
                                                  • regine Re: Kurczak po meksykańsku.... 08.10.07, 19:38
                                                    2 dojrzałe owoce avocado, 3 ząbki czonku, duże, sok z cytryny i sół
                                                    do smaku. Zmiksowany miąższ avokado + sok z cytryny(nie traci
                                                    koloru), sół i czosnek(rozgnieciony. To zrobiłam wczoraj i pasta
                                                    czekała w lodówce.
                                                    Pól piersi z kurczaka, pokrojone w drobną kostkę, obsamażone na
                                                    oliwie z oliwek. Gdzy kurczk się obsmażył, obsypany ziołami różnymi,
                                                    dodała 1 paprykę pokrojoną w kostkę, 1 pomidor(bez skórki), też
                                                    kostka, sól, pieprz, czerwona ostra papryka, 1 drobno pokrojona
                                                    pieczarka. Odrobina sosu meksykańskiego. Wszystko razem gotowało się
                                                    15 min.
                                                    4 placki pszenne tortilli podgrzałam w folii w piekarniku, muszą być
                                                    gorące. Placki posmarowane 1 łyżeczką gęstej śmietany, na śmietanę
                                                    dość gruba warstwa pasty z avocado, a na to kurczaka, dość ostrego,
                                                    gorącego. Złożone w kopertę i "SMACZNEGO smile
                                                  • sagittarius954 Re: Kurczak po meksykańsku.... 08.10.07, 19:43
                                                    ...jak Wy sie lubicie znęcać, nad nami, biednymi mężczyznami ...
                                                  • regine Re: Kurczak po meksykańsku.... 08.10.07, 20:59
                                                    Podobno mężczyźni są najlepszymi kucharzami smile Więc do dzieła i
                                                    poznęcaj sie nad nami smile
                                                  • del.wa.57 Obiad miałam od wczoraj,hura!!! nie musiałam gotow 09.10.07, 17:37
                                                    No,właśnie wczoraj przestałam w kuchni pare godzin i dzisiaj
                                                    laba,krokiety na patelnie,barszczyk odgrzac i obiad był gotowywink
                                                  • regine Re: Obiad zjadłam w pracy:) 09.10.07, 17:50
                                                    A co było nie napiszę, bo znowu coniektórzy, slinotoku dostaną smile
                                                    Było smaczne, pożywne i zdrowe smile
                                                  • del.wa.57 Re: Obiad zjadłam w pracy:) 09.10.07, 18:03
                                                    smile))))))))))))))))))
                                                  • wiktoria53 Ja dzis na jutro ugotowałam zupę fasolową, 09.10.07, 22:13
                                                    którą jak właśnie słyszę juz pałaszują. Jest pełen gar, starczy i na
                                                    jutro.Poza tym jestem w trakcie przygotowywania fasolki po
                                                    bretońsku, dokończę jutro. Dziś ugotowany gar fasoli czeka na
                                                    kiełbasiano - cebulowy wsad. Bretonke zamrażam w pojemnikach.
                                                    Będzie jak znalazł kiedy odwiedzi mnie leń.
                                                  • del.wa.57 Panga ze szpinakiem i makaronem.. 16.10.07, 13:54
                                                    Zalana sosem i zapiekana w piekarniku.
                                                  • dankarol Kasza gryczana z grzybami i surówka 16.10.07, 14:55
                                                    smile
                                                  • regine Re: Kasza gryczana z grzybami i surówka 16.10.07, 20:20
                                                    Kasza gryczana z zsiadłym mlekiem smile
                                                  • kazpyt Re: Kasza gryczana z grzybami i surówka 16.10.07, 21:25
                                                    a ja w poniedzialek narobilam pierogow ruskich a dzisiaj
                                                    tylko odgrzewamy i pychotka
                                                  • del.wa.57 Re: Kasza gryczana z grzybami i surówka 16.10.07, 22:42
                                                    Ale mi smaku narobiłaś pierogami,zaśline sie chybasmile)
                                                  • del.wa.57 Kapusta z mięsem mielonym 18.10.07, 12:57

• del.wa.57 Re: Kapusta z mięsem mielonym 18.10.07, 13:00
                                                    Ojej,poleciało mi za szybko.Dzisiaj robiłam torcik jak nazywam to
                                                    danie.Kapusta(główka) poszatkowana z marechwką,papryką,przyprawiona
                                                    do smaku i przekładana z mięsem mielonym,gotuje na małym ogniu,az
                                                    kapusta będzie miękka.Pycha!!
                                                    smile)
                                                  • regine Re: Kapusta z mięsem mielonym 18.10.07, 14:36
                                                    oj, ślinka mi poleciała, Helenko smile Ale nie mogę kapusty w żadnym
                                                    wydanisad Więc dziś pomidorowa z kluseczkami, bez drugiego dania. A
                                                    makaronu jest tyle, jakoś "urósł" za bardzo i będzie na jutro do
                                                    twarogu.
                                                  • fleur1 Helenko co dzisiaj będzie na obiadek? 22.10.07, 13:03
                                                    Narobiłaś mi smaku na kapustkę z mielonym, to takie
                                                    oszukane gołąbki. Zrobię sobie takie jedzonko, mniam,
                                                    mniam.
                                                  • del.wa.57 Zupa ogórkowa..... 22.10.07, 16:55
                                                    Z lanymi kluseczkami,pierwszy raz gotowałam ogórkowa z
                                                    kluseczkami,pycha,mówię Wam...na drugie kuskus,sztuka mięsa i
                                                    surówka z kapusty.
    • sagittarius954 Niedziela ? Czas na deser :) 20.04.08, 17:12
      Przedpołudnie minęło mojej żonie na przygotowaniu murzynka , wnuczka była
      wniebowzięta, czarna masa doskonale wymieszana drewnianą łyżką.
      Ale mnie ta forma samego ciasta nie wystarcza.
      Za to mam jabłko i miód a lody nabędę w sklepie .
      Mój deser to
      Krążek jabłka usmażony na maśle glazurowany miodem .
      Obok na talerzyku kromka murzynka i gałka lodów , szkoda że nie mam mięty , jej
      gałąązek do ozdoby lodów . Acha do tego wszystkiego kieliszek wina z drobinami
      ze skórki cytryny. To lecę przygotowywać smile)
      A swoją droga to ktoś tu nie zrobił porządku z tym wątkiem smile)))))
      A co wy robicie na deser w niedzielne popołudnie ?
      • del.wa.57 Re: Niedziela ? Czas na deser :) 22.04.08, 17:58
        U mnie była sałatka owocowa na lody za zimno byłosmile))
        • del.wa.57 Zupa warzywna z wkładką... 22.04.08, 18:01
          ..na więcej czasu nie miałam a teraz dopycham się naleśnikami,prosto z
          patelni,takie najlepsze mnammm,mniamm
          smile)
    • marii51 Re: Co mam dzisiaj gotować....... 2 …… 18.10.08, 14:21
      a zrobie dzis dzien jogurtowy--ja
      a mąż grochowke z wkładka
      • sagittarius954 Re: Dzyndzołki ?????????????????? 18.10.08, 14:33
        a ki diabeł to jest ???
        Udało mi się dzisiaj w międzyczasie klikania , nie przypalić swojego makaronu
        zakupionego własnoręcznie w sklepie , jak i ugotować ziemniaki , z tymi juz
        gorzej , musiałem zrbić ... te pureeee czyli maź bo się wysuszyć nie dały . No
        i biedny mężczyzna znów ma w plecy sad od rodziny ...big_grin
        • marii51 Re: Dzyndzołki ?????????????????? 18.10.08, 14:58
          opisze pozniej o dzyndzolkach-to tyci pierożki z nadzieniem miesnym-
          ---wiem ,wiem co to zagapic sie w wirtuali
          • marii51 Re: Dzyndzołki ?dzyndzalki.. 18.10.08, 15:23
            film-ntsmile
            www.itvp.pl/video.html?channel_id=-1&site_id=626&genre_id=500&form_id=479&video=45530
    • graga211 A może pstrąga? 18.10.08, 19:23
      http://i37.tinypic.com/21mam3r.jpg
      • natla Szybkościowy i odważny 18.10.08, 19:47
        A ja Wam chcę przypomnieć, że tu miały być tylko szybkie przepisy,
        dla pracujacych 50-tek. A Wy tu pstrągi, pirożki i inne pychotki.
        Pamiętajcie o tych biednych zapracowanych wink
        Ja dzis zostałam zaskoczona i musiałam kombinować z tego, co miałam.
        Więc rzuciłam na oliwę ugotowaną kaszę perłową, dodałam usmażoną,
        zmiksowaną z cebulą kiełbaskę chudą oraz ze słoika fasolkę
        szparagową. Dodałam do wszystkiego czosnek, posypałam żółttym serem
        i zapiekłam. Dla odświeżenia pokrajałam na talerze pomidory.
        Poza tym zrobiłam śledzie korzenne z jajkami na twardo i musztardą.
        Musiałam podać najpierw kasze, a śledzie niejako na deser, bo
        zabiłyby smak kaszy.
        Zlitowałam się nad degustatorami i na koniec zrobiłam sałatkę
        owocową z tego co miałam.
        Wiecie, ze było to całkiem zjadliwe? big_grin
        • korynos-a Re: Sezonowo dzis 18.10.08, 22:45
          Ryz zapiekany z jablkami, polany bita smietana z cukrem.
          Ot i caly obiad z kolacja...
          • del.wa.57 Piersi indycze z fasolką i kluski... 19.10.08, 20:18
            Piersi zapiekane w piekarniku do tego zielona fasolka i kluski-wygladają jak
            pulpety,gotowe kupiłam,dośc smaczne w niedzielę nie stoję za dużo przy garachwink
            A i placek upiekłam z jabłkami-pycha!
        • graga211 Te pstrągi to wynik radości wklejania zdjęć 20.10.08, 09:08
          Ale jeśli są w domu, to żadna robota!
          Oproszyć solą, suszonym czosnkiem i koprem, obtoczyć w mące i na
          gorace masełko.
          W drugim garnku w niewielkiej il. wody lub wręcz na parze gotuje się
          [a właściwie dusi się] się kolorowa jarzynka [mrożonki] i za 10-15
          min. potrawa wyjeżdża na stół. Wygląda bardzo ładnie, kolorowo, lecz
          nie zdążyłam cyknąć.
          U mnie przygotowanie nawet pełnego obiadu nie może przekraczać
          godziny, więc spoko. Jeśli już coś polecam, to zawsze łatwe, proste,
          błyskawiczne.
          • sagittarius954 Re: Te pstrągi to wynik radości wklejania zdjęć 20.10.08, 09:17
            Narobiłaś mi smaku ciekawe czy to tuczące ? Tyle pstrągów na obiad? To chyba
            były jakieś mizerotki albo pstynki smile do 13 często będę zaglądał na tą stronę
            smilenowe możliwości na forum stwarzają nowe wątki jak ten , ciekawe będzie
            zobaczyć te dania smile
            • graga211 Re: Te pstrągi to wynik radości wklejania zdjęć 20.10.08, 10:03
              Sagi, każdy pstrąg po wyłowieniu ważył 0,5kg. Po wypatroszeniu
              oczywiście nieco mniej i 1 rybka na głowę biesiadnika w zupełności
              wystarczy.
              Było nas 6, to i 6 pstrągów przygotowałam. Kalorii to-to prawie
              wcale nie ma, a już szczególnie ugotowane na parze i podane właśnie
              z jarzynami, bez ziemniakow. Polecam!
              • marii51 Re: Te pstrągi to wynik radości wklejania zdjęć 20.10.08, 20:37
                Gragasmile
                radość z przepisu na pstrąga---i oksmile
                • kendo Re: piers z kurczaka 20.10.08, 20:49
                  pokrojona/obsmazona/zalana cream fresz z smakiem ziolowym
                  ryz i fasolka szparagowa,
                  szybciutko i smacznie,
                  tez nie lubie dlugo stac przy garach przygotowujac obiad.
                  • korynos-a Re: warzywa 20.10.08, 21:07
                    Cebulka, 3 papryki(zolta, czerwona i zielona), 1 baklazan wszystko
                    to pokrojone w kostke. 1 duza starta marchew, troszke natki
                    pietruszki i selera i 1/2 pora. Na koncu 4 pomidory pokrojone w
                    osemki.Wszystko podsmazone na oleju. Sol, pieprz do smaku.
                    Do tego grzanki. Szybko, smacznie, zdrowo.
                    • del.wa.57 Zupa krupnik+naleśniki z serem.. 21.10.08, 16:43
                      Naleśniki podsmażam na patelni,żeby chrupiące były!! smile
                    • del.wa.57 Re: warzywa 21.10.08, 16:46
                      Często robię tak warzywa jak Ty Korynosko,prawda szybko,zdrowo i smaczniesmile
                      • del.wa.57 Kopytka z gulaszem 26.10.08, 19:43
                        Do tego mieszanka sałaty,co nawinęło sie pod rękę,miałam robić torta
                        marchewkowego,ale coś chęci nie mam.smile
                        W zamian upiekłam rogaliki z nadzieniem jabłkowym-pycha! smile
                        • korynos-a Re: Kopytka z gulaszem 26.10.08, 20:14
                          Tośmy obie się chyba umówiły na te kopytka z gulaszem Del.wo smile Też
                          dziś u mnie były, zrobiłam też kilka knedli z ostatnimi,
                          tegorocznymi śliwkami. To było na deser.
                          • del.wa.57 Pierogi z kapustą i grzybami. 06.11.08, 18:56
                            A to się nalepiłam dzisiaj pierogów a zrobiłam ich sporo,część zaraz zagotowałam
                            i mrożą się na wigilie jak znalazł,wytrzymają mam nadzieję do świąt i oczywiście
                            pojedliśmy do syta. smile
                            • wiktoria53 Re: Pierogi z kapustą i grzybami. 15.12.08, 14:16
                              Delwo, wytrzymały te pierogi do Wigilii? smile
                              • wiktoria53 Dziś gotuję zupę fasolową na kawałku mięsa 15.12.08, 14:17
                                czuje ten zapaszek siedząc tu przed kompemsmile
                                • del.wa.57 A u mnie dzisiaj zupa warzywna,pulpety z 16.12.08, 20:59
                                  ziemniakami+ surówka z marchewki i jabłka.
                              • del.wa.57 Re: Pierogi z kapustą i grzybami. 16.12.08, 20:57
                                Oczywiście Wiktorio,schowałam to wytrzymały,inaczej mój łakomczuch zajął by się
                                pierogami i musiałabym od nowa lepić wink
                                • sagittarius954 Re:Jutro :) 16.12.08, 21:08
                                  Zupa kalafiorowa
                                  Karbinedle z ziemniakami , surówka z kiszonej kapusty z cebulą szalotką ,miodem
                                  jabłkiem podsmażana na patelni .
                                  Pieczony kurczak po diabelsku
                                  Misa mięs pieczonych
                                  Surówka wiosenna
                                  Pasta z avocado
                                  Bagietka
                                  Coca coloa
                                  Woda mineralna
                                  Herbata
                                  I
                                  Cały liter smirnoffa big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                  • wiga2008 Re:Jutro :) 16.12.08, 22:08
                                    No, nie powiem, suto jak na codzienny skromny obiadek.
                                    To cóż musi się dziać w niedzielę, że o świętach nie wspomnę.big_grin
                                    • wiktoria53 Re:Jutro :) 16.12.08, 22:44
                                      Sagi chyba robi przyjęcie! Misa mięs....hm
                                      • wiktoria53 Dziś i jutro NIC! :))) 25.12.08, 15:32
                                        Jutro tylko ziemniaki.
                                        • del.wa.57 Re: Dziś i jutro NIC! :))) 25.12.08, 16:41
                                          Ja to chyba do końca roku gotować nie będę big_grin big_grin
                                  • del.wa.57 Re:Jutro :) 16.12.08, 22:44
                                    I ty to wszystko zjesz Sagi? iście po królewsku jadasz Waśćbig_grin big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka