Dodaj do ulubionych

Kakao czyni cuda

08.02.09, 19:59
"Obniżający ciśnienie tętnicze krwi wpływ kakao sam w sobie nie tłumaczy zmniejszonego ryzyka zgonu. Prawdopodobnie chodzi też o korzystny wpływ zawartych w nim przeciwutleniaczy, na przykład flawanoli. Mogłyby one zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów i chorób płuc.”
wiadomosci.onet.pl/1399336,242,1,1,kioskart.html (...)"Epikatechina to flawonoid występujący w herbacie, winie, czekoladzie, niektórych owocach i warzywach. Flawonoidy są usuwane z produktów spożywczych zawierających kakao, ponieważ mają gorzki smak. Mleko i cukier, z którymi w krajach rozwiniętych na ogół pije się kakao, także obniżają jego zdrowotne właściwości.

Kakao o zachowanych flawonoidach, używane do produkcji gorzkiej czekolady, polepsza ukrwienie mózgu i może poprawiać pamięć krótkoterminową. Naukowcy z Nottingham wykazali, że wypicie kakao bogatego w flawonoidy poprawia krążenie na dwie do trzech godzin.

Ian Macdonald, który prowadził badania przedstawione w lutym Amerykańskiemu Stowarzyszeniu Rozwoju Nauki, podkreśla: – Kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu u osób starszych bądź w przypadkach zaburzeń poznawczych wywołanych zmęczeniem lub brakiem snu."

A czy są jakieś przeciwwskazania? https://wstaw.org/d/4082
Obserwuj wątek
    • natla Re: Kakao czyni cuda 08.02.09, 22:52
      Tak, kalorie wink
    • bogatka1 Re: Kakao czyni cuda 09.02.09, 00:06
      Wypijam 3 kubki kakao dziennie. Kawy od 10 miesięcy wcale, mimo, że przedtem bez kawy nie umiałam żyć. Kakao jest dobre na anemię, ma wysoką zawartość żelaza.

Przeciwskazania:
      "Czekolada. Jej połączenie z lekami antydepresyjnymi oraz przeciwnowotworowymi może wywołać skoki ciśnienia, kołatanie serca i silne bóle głowy.
      Ponadto zawarte w czekoladzie kakao uczula - może pojawić się wysypka."

https://kiosk.onet.pl/_i/artykuly/03_07/cocoa_d.jpg
      • bona0601 Re: Kakao czyni cuda 09.02.09, 09:59
        Witaj! To powiedz jeszcze jak sobie radzisz z kaloriami? Mniemam,że nie pijesz
        gorzkiego kakao, bo to nie przyjemność , a udręka. Dobre nie jest . Próbowałam.
        A już trzy razy dziennie , to trochę się tych kalorii nazbiera. Ja wolę
        kawę.Piję z rana szatana z 1 łyżeczką cukru .
        Uważam ,ze mniej kalorii. Ale oczywiście jest jeszcze taka możliwość,że na
        kalorie nie musisz uważać. I już Ci zazdroszczę!!!!!
        • polnaro Re: Kakao czyni cuda 09.02.09, 13:37
          Bono, nie takie to trudne: kakao - rower; czekolada - narty, lub szybki spacer.
          Kawa też ma swoje zalety, co tam, że wypłucze magnez, którego kakao dostarczy,
          wypiję jeszcze jeden kubek....
          • bona0601 Re: Kakao czyni cuda 09.02.09, 15:29
            Niby prawda,że kawa wypłukuje magnez..... Nie tylko to,niestety w moim przypadku
            wypłukuje. Ale ja lubię rannego kopa za pomocą kawy. Ruch - to zdrowie. I znowu
            , nie mam czym się chwalić, ale ruchliwa jakoś nie jestem i ograniczam się
            zaledwie do spacerów oraz wchodzenia po schodach, bo mieszkam gdzieś tam.....
            wysoko. Patrząc na zdrowy tryb życia , jaki w większości uczestnicy forum
            prowadzą , to mnie włos na głowie staje od własnego stylu życia.Dlatego też jak
            mogę, to chociaż w jedzeniu próbuję ,często nieskutecznie,ograniczyć choć
            minimum kalorii. Wstyd mi trochę,że mój styl życia woła o pomstę , ale widocznie
            leniwa jestem czy co? Trochę bym się mogła usprawiedliwiać , ale prawda jest
            taka jaka jest. Tak że kakao , choć lubię , muszę odstawić. No chyba ,że
            czasami...... Pozdrawiam serdecznie.
          • bogatka1 Re: Kakao czyni cuda 09.02.09, 15:42
            Prawie całe życie miałam nadwagę. 10 lat temu schudłam 20 kg metodą dużo ruchu mało jedzenia. I tak mi zostało. Ważę 52 kg.
            Kakao gorzkie zmieszane z małą łyżeczką cukru zalewam wodą do 1/8 i uzupełniam mlekiem.
            Masz rację, Polnaro, magnez jest w kakao. Wbrew pozorom kawa nie usypia, a nawet pobudza, bo zawiera także kofeinę.
            • wiktoria53 Bogatko 09.02.09, 17:43
              masz moją wagę w wieku dwudziestu paru latsmile
              • bona0601 Re: Bogatko 09.02.09, 18:43
                Bogatko! Możesz pić kakao, jeść ciasto i wszystko na co masz ochotę. Gratuluję wagi.
                • bogatka1 Re: Bogatko 09.02.09, 20:16
                  To tak powinno być, że na starsze lata odcina się kupony i chwali sobie, że już mniej obowiązków, a na więcej można sobie pozwolić.

Dlatego, aby zachować zdrowie, trzeba się ruszać, dużo spać, wybierać zdrowe posiłki i interesować się, co się dzieje w Internecie i co mam na własnym kompie(nie do końca wiem) i klikać, bo tutaj mimo wszystko mniej stresu niż w realu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka