Dodaj do ulubionych

uwaga na mbank!!! przelewy walutowe

11.12.09, 11:21
ku przestrodze. uwaga na mbank.

wykonalem przelew w EUR z konta walutowego w banku Millenium EUR na konto
walutowe eMAX walutowy EUR
zrobilem dokladny wywiad w jednym i drugim banku. operacja miala kosztowac
125pln (koszty przelewu zagranicznego w banku Millenium)
jezeli chodzi o mBank zostalem poinformawany ze ze strony mBanku nie zostanie
pobrana zadna oplata.

"Przelewy przychodzące są bezpłatne, a jeśli będzie on w walucie identycznej
jak waluta rachunku docelowego, transakcja odbędzie się bez przewalutowania."

okazalo sie ze mBank "minal sie z prawda" po dokonaniu przelewu mBank naliczyl
mi dodatkowe koszta 200zl!!!
lacznie zatem przelew kosztowal 325zl!!!! (koszty millenium + niewiadomego
pochodzenia oplata w mBank)
(nie licze kosztow rozmowy telefoniczne na mlinia dodatkowe 30zl)

zrozylem reklamacje ma zostac rozpatrzona w ciagu 30 dni
przestrzegam zatem wszystkich przed wspolpraca z firma mBank
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: uwaga na mbank!!! przelewy walutowe 12.12.09, 00:12
      Przelew krajowy kosztował 325 zł, a rozmowy telefoniczne 30 złotych? Coś zmyślasz.
      • zygmunti74 Re: uwaga na mbank!!! przelewy walutowe 12.12.09, 12:23
        nie zmyslam za przelew w banku Millenium zaplacilem 125zl do tego mBank doliczyl
        200zl. czyli laczny koszt przelewu to 325zl.
        na rozmowy z mLinia skladanie Reklamacji +30zl za telefon

mBank nie poinformowal mnie o kosztach 200zl (robilem wywiad na mLinia rozmowy
        sa nagrane)

oficjalne stanowisko mBanku jest takie ze to bank Millenium powinien
        poinformowac mnie o kosztach zwiazanych z przelewem.

Tylko pytanie skad Millenium moze wiedziec ze mBank zainkasuje sobie 200zl? O
        ktorych wczesniej slowem nie wspominal, kiedy pytalem o dokladne koszta operacji
        z ich strony -przelwy przychodzace sa bezplatne odpowiadali.

odpowiedz mBanku
        "Pan jako klientk mBanku nie została tymi kosztami obciążony zgodnie z tabelą
        opłat i prowizji, ponieważ mBank nie pobiera żadnych kosztów od przelewów
        przychodzących od swoich klientów."

Cale "cwaniactwo" mBanku polega na tym ze kosztami obarczyli moje konto w
        Millenium (pieniadze przelali na swoje konto) pomimo tego ze w Millenium
        zaplacilem juz za przelew 125zl.

Przestrzegam zatem przed takimi operacjami.

• jan-w Zapytaj w Millenium za co zapłaciłeś. 12.12.09, 17:43
          Ile godzin rozmawiałeś z mlinią żeby wygadać 30 zł? ;-)
          Może podaj uczciwie wszystkie szczegóły dotyczące przelewu zamiast tylko oczerniać mbank. Jak na razie wszystko wskazuje na to że zrobiłeś gdzieś poważny błąd a teraz próbujesz swoim nierozsądnym postępowaniem obciążyć kogoś innego pomawiając go.
          Już przyznałeś że pieniądze pobrał jednak bank Millenium.
          Mbank, nie mógł bez twojej zgody pobrać pieniędzy z twojego konta w banku Millenium. Zwróć się lepiej do Millenium z prośbą o wytłumaczenie za co zapłaciłeś im kolejne 200 złotych. I nie wmawiaj że połączenie na linię 0,801******** kosztuje 30 złotyck. Podać link do cennika telekomunikacyjnego?
          • zygmunti74 Re: Zapytaj w Millenium za co zapłaciłeś. 12.12.09, 19:17
            jan-w napisał:

> Ile godzin rozmawiałeś z mlinią żeby wygadać 30 zł? ;-)
            > M
            > Już przyznałeś że pieniądze pobrał jednak bank Millenium.
            > Mbank, nie mógł bez twojej zgody pobrać pieniędzy z twojego konta w banku Mille
            > nium.
            > uje 30 złotyck. Podać link do cennika telekomunikacyjnego?

to jest moja sprawa skad dzwonie i za ile, tyle wlasnie wygadalem.

Oczernianie mBanku nie jest moim celem, chce zwrocic uwage ze nie nalezy wierzyc
            we wszystko co uslyszymy na mLinii i ew przestrzec osoby planujace wykonywac
            takie operacje. Jestem zadowolony z wielu uslug mBanku ale sposob w jaki
            potraktowali mnie z przelewem zagranicznym uwazam za ponizej krytyki.
            Nawet jezeli beda to koszta 1gr klient musi byc o tym poinformowany.

pieniedzy nie pobral bank Millenium tylko mBank z mojego konta w Millenium
            (prosze czytac dokladnie) jezeli robisz przelw np. do stanow to kosztami bankow
            posredniczacych obciazane jest twoje konto wychodzace, ztego wlasnie konta mBank
            wyciagnal 200zl na swoje konto BRE wydz bankowosci itd..(przelwy z opcja w druga
            strone tzn obarczanie kosztami druga strone w PL nie przechodza przynajmniej w
            Millenium)

Sytuacja jest prosta, podstawowa informacja dla klienta, pytasz sie w jednym i
            drugim banku ile bedzie kosztowala dana operacja, czy bedzie dla ciebie
            oplacalna i zycie pokazuje ze jest inaczej i placisz ty.

• jan-w Re: Zapytaj w Millenium za co zapłaciłeś. 13.12.09, 00:57
              Czegoś nie zrozumiałeś w opisie warunków przelewu. Nie ma możliwości aby jakiś bank pobrał sobie pieniądze z twojego konta w innym banku, jeżeli ty nie wyraziłeś na to zgody.
              Być może nie miałeś świadomości tego na co wyrażasz zgodę, ale nie miej do banku pretensji o to że niedostatecznie dokładnie sprawdziłeś na co sam się zgodziłeś. Jeżeli nie masz ochoty opisać sytuacji dokładnie w sposób umozliwiający weryfikację, to twoja sprawa. Ale nie spodziewaj się w tej sytuacji że ktoś uwierzy twoim gołosłownym oskarżeniom.
              Jeżeli chcesz udowodnić że piszesz prawdę podaj dokładnie tytuł zapłaty 200 zł i warunki wykonania przelewu który zaakceptowałeś.
              • zygmunti74 Re: Zapytaj w Millenium za co zapłaciłeś. 13.12.09, 09:10
                "Nie ma możliwości aby jakiś bank pobrał sobie pieniądze z twojego konta w innym
                banku, jeżeli ty nie wyraziłeś na to zgody"

Zgode na to wyrazasz we wniosku przelewu, wniosek wypelnialem zgodnie z
                zalecenieami telemarketera mLini (na zywo) pytajac dokladnie o kazdy punkt.
                Wtedy tez dowiedzialem sie ze mBank nie pobiera oplat bo place za przelew w
                millenium 125zl i taki bedzie koszt operacji (przelewy przychodzace w mBank sa
                bezplatne)

po czym po paru dniach przelew automatyczny -200zl na konto BRE
                w tytule mial "koszty banku beneficjenta"

"Każdy przelew zagraniczny np. przesłanie waluty - obciążone jest kosztami:
                prowizją za przelew walutowy, czyli opłatą komunikacyjną w obrocie SWIFT.
                Koszty te pobierane są z rachunku banku zlecającego dopiero po uznaniu rachunku
                beneficjenta."

Moim zdaniem wyglada to w ten sposob - w mBank nie pobierzemy od ciebie oplaty,
                ale za to pobierzemy ja z twojego konta w millenium bo tam juz nie jestes
                naszym klientem. Dlaczego pobralismy? Musi pan zapytac w Millenium. Pytam w
                Millenium - to jest oplata pobrana przez mBank prosze tam dowiadywac sie za co
                zostala naliczona.

Rozumiem ze istnieja takie koszta, ale klient musi byc o nich poinformowany
                przed i dostatecznie dobrze sprawdzilem wszystko przed wykonaniem operacji.

• jan-w Re: Zapytaj w Millenium za co zapłaciłeś. 13.12.09, 09:23
                  Czyli w skrócie: zostałeś (co najwyżej) oszukany przez bank Millenium który nie
                  podał ci prawdziwych kosztów przelewu, albo podał ci w sposób niedostatecznie
                  zrozumiały, albo ty nie zrozumiałeś. Zgodę na te opłaty wyraziłeś w rozmowie z
                  pracownikiem banku Millenium i z tym bankiem powinieneś ustalać kto się dopuścił
                  zaniedbania. Millenium, czy ty. Nie może mieć pretensji do banku odbiorcy o to
                  że zgodziłeś się na warunki które zaproponował ci twój bank, a ty wyraziłeś na
                  to zgodę. Dura lex, sed lex.
                  EOT.
                • jan-w Re: Zapytaj w Millenium za co zapłaciłeś. 13.12.09, 09:25
                  Przelew robiłeś w Millenium i wypełniałeś go pod dyktando telemarketera mbanku a
                  nie Millenium? Wybacz... ;-)
                  • zygmunti74 Re: Zapytaj w Millenium za co zapłaciłeś. 13.12.09, 10:52
                    "Przelew robiłeś w Millenium i wypełniałeś go pod dyktando telemarketera mbanku
                    a nie Millenium? Wybacz... ;-)"

wniosek wypelnialem w banku millenium, dzwoniac na mLinie zatem byl weryfikowany
                    przez jedna i druga strone jednoczesnie. tak zebym i ja mogl skonfrontowac
                    informacje i dowiedziec sie o wszystkich kosztach z jednej i z drugiej strony
                    (zeby przelew przeszedl musza sie zgadzac dane wymagane przez oba banki)

moze sie pan smiac ale tak to wyglada.

Od millenium dowiedzialem sie ze zaplace 125zl
                    Od mbanku dowiedzilem sie za przelew place w millenium (przelewy przychodzace sa
                    w mBank bezplatne)

przy tej transakcji:
                    millenium zarobilo na mnie 125zl
                    mbank zarobil na mnie 200zl

Nie mam zamiaru z panem dluzej rozmawiac, pisalem to wszystko zeby nikt nie dal
                    sie wpuscic w podobne "maliny" jak ja. Nawet jezeli klient ponosi koszt 1gr to
                    obowiazkiem banku jest go o tym poinformowac.

• jan-w Na własnych błędach należy się uczyć. 13.12.09, 13:55
                      Ludzie o takiej chęci do nauki na temat mechanizmów rządzących ich światem, całe życie będą się skarżyć na kolejnych wyimaginowanych oszustów którzy ich "okradli".
                      Każdemu zdarza się płacić frycowe za własny brak wiedzy, ale rozsądni ludzie wyciągają z tego wnioski na przyszłość.
                      Inni będą oskarżać o kradzież listonosza który przyniósł im wezwanie do zapłaty raty kredytu wyższej niż się spodziewali.
                      • kerofca Re: Na własnych błędach należy się uczyć. 27.06.10, 19:44
                        Przeczytałem cały temat, i niestety potwierdzam.
                        W moim przypadku to był inny bank.
                        Przelew zagraniczny, bank docelowy, w Polsce.
                        Koszt operacji wysłania w "tutejszym" banku £10 (to jest ok)
                        Koszt przyjęcia przelewu w Polskim banku 0(zero) PLN
                        Po zakończeniu całej operacji, moje konto w "tutejszym" banku zostało obciążone
                        dodatkową kwotą £20.
                        Jeden telefon, i odpowiedź - "Bank docelowy, pobrał jako opłatę
                        Czyli tak jak założyciel wątku napisał.
                        Moje konto w Polsce, nie zostało obciążone dodatkową opłatą, ale pobrali ze
                        źródłowego.
                        JA jako odbierający - nic nie płacę, ale JA jako wysyłający już tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka