Dodaj do ulubionych

Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe o...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 19:42
Kontakt osobisty ma jedną niepodważalną zaletę. Na wszystko jest papier i
buźka nagrana w monitoringu. Poza tym w odróżnieniu od sieci żaden haker nie
pojawi się w okienku.
Obserwuj wątek
    • Gość: K. Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: 192.92.94.* 09.03.10, 19:51
      W sumie można spojrzeć na to z takiej strony:

- o ile obsługa konta w internecie jest względnie prosta i tania - to już koszt zabezpieczenia przed hakerami - dość konkretny.

Nie wyobrażam sobie korzystania z rachunku bankowego z komputera, gdzie nie ma porżądnego firewalla, antywirusa, anty-spyware'a i tak dalej.
      A to już konkretna kasa rocznie. Wiem że są darmowe produkty, ale jednak albo dla bardziej kumatych w IT albo o ograniczonej skuteczności.
      • Gość: Enon Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.chello.pl 10.03.10, 07:21
        Kolega korzysta z kompa oraz z zainstalowanych na nim programów
        zabezpieczających tylko do obsługi swego konta bankowego via internet?
      • Gość: eventhorizon Windowsom już dziekujemy IP: *.chello.pl 10.03.10, 10:52
        > Nie wyobrażam sobie korzystania z rachunku bankowego z komputera, gdzie nie ma
        > porżądnego firewalla, antywirusa, anty-spyware'a i tak dalej.

Używanie Windowsów do przeprowadzania operacji finansowych jest z definicji
        proszeniem sie o kłopoty.

Ale nie dajmy sobie wyprać mózgu specom od marketingu.
        Darmowy Linux bootowany z pendrive'a specjalnie do logowania sie do banku -
        koszt zerowy (no dobra, potrzebujesz pendrive'a za parę złotych) a poziom
        bezpieczeństwa nieporównywalnie wyższy niż Windows za kilkaset PLN razem ze
        wszystkimi płatnymi antywirusami.
        I nie trzeba do tego naprawde żadnej wiedzy informatycznej, wystarczą google,
        pendrive i 15 minut.
    • 4v Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe 09.03.10, 19:55
      > Kontakt osobisty ma jedną niepodważalną zaletę. Na wszystko jest papier i

W bankomacie tez jest papier, ale staruchy wolą stać w długiej kolejce, żeby
      wypłacić 200zł. Póki miałem "przyjemność" być klientem (a raczej petentem, tak
      mnie traktowali) PKO, nieraz się napatrzyłem na to kuriozum.

Prawda jest taka, że stare pryki mają mentalność socjalistyczną, zatrzymali się
      w rozwoju w latach 80-tych i nic ich nie przekona żeby zmienić przyzwyczajenia.
      Nie ma sensu wymyślać zastępczych argumentów, bankomat (podobnie jak np
      smartfon) jest nie do ogarnięcia przez pokolenia dorosłe za komuny. Oni tak mają
      - wybitne jednostki (10% populacji) jakoś dają radę, a reszta będzie omijać aż
      do śmierci, lub póki nie zostanie zmuszona.

• prawdziwypragmatyk Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe 09.03.10, 21:13
        Nie polemizując z poprzednimi opiniami, moim zdaniem banki pobierają zbyt
        wysokie opłaty za prowadzenie rachunku, oferowane oprocentowanie lokat rzadko
        przekracza wskaźnik inflacji a z bankomatu można pobrać
        kwotę do pewnej wysokości granicznej. Co się tyczy stosowania internetu
        zwłaszcza w bankowości i zakupach, przez ludzi w podeszłym wieku, wiele
        jest obiegowych opinii niż opinii opartej na faktach ! <pikorababcd>
        • Gość: Gosc987 Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.pools.arcor-ip.net 09.03.10, 22:08
          No to co w Polsce nie ma druczków na przelew bankowy? Takie druki posiada u nas
          każdy w domu, wypełnia i wrzuca do bankowej skrzynki, wiec nie ma potrzeby stać
          w kolejce by przelać pieniądze z konta na konto.
          Internetowe transakcje pieniężne, nie dziękuje, dla hakerów nie mam ochoty pracować.
          • Gość: Autor Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 23:23
            nie zdziwiłbym się jakby straty spowodowane przez hakerów związane z wypływem
            pieniędzy przez konta i płatności internetowe były tylko promilem od kwoty,
            które związane są z kartami płatniczymi, kredytowymi, itp ;-) choć pewnie Ty
            preferujesz tylko goły rachunek...

do czasu gdy straty z działalności hakerów (czy to internetowych, czy
            karcianych) będą stanowiły promile całej przelewanej kasy (płatność kartą to
            zarobek 1-3% od kwoty transakcji) to banki nie będą ładowały w to więcej kasy
            niż będzie potrzeba...

tak jak z komentarzami pod tym newsem, może je napisać każdy, nie trzeba się
            logować więc łatwo je dodać, 95% z nich to normalne komentarze, 5% to spam i
            śmiecie, które są usuwane,
            do póki korzyści z łatwego dodawania komentarzy dla właściciela serwisu będą
            większe niż koszty związane z usuwaniem tych 5% to do tego czasu będzie taki
            stan jak jest...
            my piszemy komentarzy dużo, inni je czytają bo dużo jest, robimy dużo odsłon,
            serwis zarabia ale za to ma więcej pracy bo więcej do usuwania,
            jak wprowadzi rejestrację to ilość spamu spadnie ale i spadnie ilość komentarzy,
            bo nie będą pisali niezalogowani...

tak samo działają banki :)
            • Gość: K. Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: 212.180.165.* 10.03.10, 00:45
              Częściowo racja, ale wejdź na onet i proporcje będa inne ;)

Zapewne z punktu widzenia banku jest tak jak piszesz - ale z mojego nie bardzo - bo bank nie odpowiada za to, że ktoś za pomocą trojana i keyloggera przejmie moje hasło do banku.
              Oczywiście wszystko zalezy jakie inne zabezpieczenia są obecne - ale to już nie są sprawy do ogarnięcia dla zwykłego zjadacza chleba.

Przykład z kartami jest dobry - np. nie rozumiem jak może w ogóle funkcjonować podpis jako potwierdzenie transkcji (znaczy się kasjerki mają sie znac na grafologii ??) - zamiast zdjęcia na karcie.

Ale racja - dopóki straty i koszty z tym związane nie będą wyższe niz wprowadzenie lepszych zabezpieczeń - banki i Visy/Mastercardy nie zrobią nic
          • Gość: literka_m Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.devs.futuro.pl 10.03.10, 07:36
            > No to co w Polsce nie ma druczków na przelew bankowy? Takie druki posiada u nas
            > każdy w domu, wypełnia i wrzuca do bankowej skrzynki, wiec nie ma potrzeby stać
            > w kolejce by przelać pieniądze z konta na konto.
            > Internetowe transakcje pieniężne, nie dziękuje, dla hakerów nie mam ochoty prac
            > ować.

nie wiem skąd piszesz, ale gdy przed 10 laty mieszkałem w Niemczech, tak to
            działało. Co ciekawe pamiętam jak dziennikarze RTL-u zrobili taki test, że
            zlecili tymi druczkami przelewy do 1000DM i wrzucili do skrzynem przy bankach.
            "Tylko" podpis się nie zgadzał. Na 14 przetestowanych banków tylko.... 2 nie
            zrealizowały przelewu. Także powodzenia, prawdopodobnie wystarczy Twój nr konta
            (który przecież tani nie jest) i tym prostym sposobem można wyczyścić Twoje konto.
        • klaun.szyderca Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe 10.03.10, 08:28
          Nie do końca rozumiem w czym problem - należy korzystać z usług tego banku,
          który jest dla nas najtańszy. Ja nic nie płacę za prowadzenie rachunków czy
          karty, zaś pieniądze leżą tam, gdzie są najlepiej oprocentowane (inna sprawa, że
          wszędzie to niewiele ;)
        • pinionzek Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe 10.03.10, 10:24
          je też nigdy nie miałem innego konta niż internetowe i jakoś żyję, nigdy nie
          padłem ofiarą hakerów. ale widzę jak to jest odbierane chociażby w rodzinie czy
          mniej skomputeryzowanych znajomych - niepewność, niedowierzanie, obawy itd.
          pewnie musi minąć całe pokolenie zanim te statystyki się radykalnie zmienią.
      • Gość: sceptyk A gdzie ty się i za czyje pieniądze wychowawałeś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 23:28
        Co takiego dokonało twoje pokolenie poza myciem garów w Londynie?
        Jak małpie dasz telefon to też nauczy się naciskać klawisze - dokładnie tak jak ty.
        A co do tych "wybitnych" jednostek - pokaż choć jedno osiągnięcie twoich
        rówieśników wychowanych na Tusk Vision Network.
      • Gość: pogromcadebili 4v, jesteś przykładem polskiego warchoła IP: *.autocom.pl 10.03.10, 01:01
        Kiedy ty, polski chamie, będziesz "staruchem" nie będziesz miał nic
        wspólnego z żadnym bankiem, bo za stanie na zmywaku pod Brighton
        emerytury ci nie dadzą, więc będziesz zdychał w przytułku.

Komputer i internet wymyślili ludzie z pokolenia staruchów - twoje
        pokolenie potrafi jedynie grać po 16 godzin dziennie, bawić sie
        komórecką, czytać Pudelka i wpisywać chamskie, obrazliwe i
        przerazliwie bezmyślne posty.

Merytorycznie na temat przyczyny zjawiska opisanego w artykule sie
        nie wypowiem, bo nie jestem charitasem, by za darmo przekazywać
        wiedzę tego rodzaju pustakom i debilom.
        • Gość: 8v a ty jesteś przykłądem polskiego matoła IP: *.chello.pl 10.03.10, 06:51
          > Komputer i internet wymyślili ludzie z pokolenia staruchów - twoje

weź nie pier.dol chłopie bajek na dobranoc

polskie pokolenie staruchów wymyśliło chlanie gorzały w pracy
          i najwyższe emerytury w relacji do zarobków za 40 lat gównorobienia w komunie

aha
          skoro już o wymyślaniu komputerów wspomiałeś, to dodajmy, że jeszcze wymyśliło jak zgnoić zdolnych i ambitnych

hacking.pl/pl/news-7417-Jacek_Karpinski_polski_Bill_Gates_pasl_swinie.html
          • absurdello Należy rozumieć, że ci co konstruowali obecne kom- 10.03.10, 11:30
            putery, za granicą jeszcze w drugiej połowie zeszłego wieku, to są
            dalej młodziachy a tylko u nas są staruchy ??

Mam nadzieję, że tobie ktoś kiedyś powie spier... staruchu nie
            objadaj nas (a najlepiej jak to będą twoje dzieci oddające cię do
            najtańszego przytułku gdzie będziesz we własnych gów... siedział 3
            doby, bo doglądać was będzie, oczywiście przez Internet, 1 osoba (z
            powodu rachunku ekonomicznego) obsługująca teren całej Polski, z
            Call Center na słonecznych Hawajach.

Obecnie też się gnoi młodych i ambitnych, nic się pod tym względem
            nie zmieniło, oprócz dopracowania metod dojenia, gnojenia, poniżania
            i poganiania szczurów.

Świętej pamięci Jacek Karpiński poległ od tego, co dziś rozwinięto
            do granic bólu, niszczenia konkurencji. Za tamtych jeszcze co
            budowaliśmy na miarę możliwości i ograniczeń dostępu do nowych
            technologii wynikających z COCOM (przeczytaj sobie tu jak nas twój
            ukochany Zachód kochał, od momentu sprzedania nas Stalinowi w
            Teheranie i Jałcie, w ramach dzielenia stref wpływów po IIWŚ, do
            czasów dzisiejszych gdzie wykupują i niszczą, to co wybudowano za
            czasów Gierka za ciężkie kredyty. I tak wiele powstało, jak na tamte
            możliwości, ograniczenia i głupotę polityków. Obecnie mamy "wolność"
            dostęp niby do wszystkiego a nic nie budujemy z tych urządzeń co są
            niezbędne do ciągłości działania wielu podstawowych systemów.

Co to był COCOM

Obecnie już mało co zostało, a praktycznie nic nie zbudowano nowego,
            patrz elektrownie, które jak padną, to zniknie wszystko co jest
            prądem zasilane lub pompowane:

woda, gaz, klimatyzacja, pompownie ścieków i ich oczyszczalnie,
            ogrzewanie elektryczne, centralne ogrzewanie, oświetlenie mieszkań,
            urządzenia medyczne, radio, telewizja, komputery (laptopy też),
            windy, zamki elektroniczne, czajniki elektryczne, komórki,
            mikrofalówki, lodówki, lokówki, suszarki do włosów, MP trójki i
            czwórki, których nie naładujesz, IPOD-y, aparaty fotograficzne,
            oświetlenie uliczne, pompy na stacjach benzynowych, ładowarki do
            akumulatorów, kolej, lotniska (oświetlenie, zarządzanie ruchem),
            reklamy, oświetlenie ulic
            wszystko to zależy od ciągłości
            dostaw prądu.

To wszystko chodzi jeszcze dzięki temu, że staruchy coś
            zbudowały w naszym Kraju i w ogóle odbudowały go po IIWŚ, bo ich
            następcy nie zbudowali nic w tym kierunku a żyją mrzonkami o
            elektrowniach jądrowych, na które nie mamy forsy, czasy budowy
            sięgają pewnie na pokolenie w przód i nie mamy własnych źródeł
            pozyskania, przygotowania a po wykorzystaniu, składowania wsadu do
            nich. Pomijam już, że ich moc to będzie ułamek potrzeb. Więc nie
            pyszcz, bo plujesz także na swoich rodziców i dziadków !!!!
      • polones Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe 10.03.10, 07:45
        4v = poczwórny neofita-idiota.
        Problem z korzystania z tzw „bankingu” leży nie w „starych prykach”, a w
        polskiej sieci internetowej i sporych kosztach prowadzenia rachunku w banku
        Ta polska sieć internetowa to zabytek. Jesteście ostatnim wagonem w EU. Zresztą
        w każdej dziedzinie przynosicie wstyd Europie.
        • Gość: zaq Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.finemedia.pl 10.03.10, 11:43
          a jakąż to "sieć internetową" potrzeba do "bankingu"?

Moi starzy mieszkają na wsi i już dawno temu mieli w miarę tanie neo 512 kbps. Spokojnie do tego celu wystarczało. Tylko multimedia i ściąganie plików chodziło wolno, ale na grzyba im to.

Co do ceny to dojazd do placówki banku/poczty + opłaty za każdy przelew sumują się do ceny netu i taniego konta razem wziętych. Każda operacja ponad ww. to czysty zysk (np. zakupy online), szczególnie na zadupiu ze względu na drogi dojazd.

i proszę bez inwektyw, zarówno w stosunku do osób starszych jak i forumowiczów. póki co za dużo tu chamstwa, a za mało argumentów.
      • Gość: Krzysztof Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: 212.106.191.* 10.03.10, 10:49
        Widać, że jesteś smarkaty szczawik, bo tylko taki może tak wyrażać
        się o starych ludziach. Jakiś ty nowoczesny, zobaczymy jak będziesz
        miała 60 i więcej lat, czi wtedy będziesz taki łasy na nowości. A
        socjalizm akurat tutaj nie mażadnego związku.
      • krzysztofsf Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe 10.03.10, 10:57
        Nie obrazaj starszych ludzi.
        Moja mama ma np problemy ze wzrokiem.
        Przy placeniu KK (na szczesci KK z niskim limitem i korzysta tylko w jednym sklepie) podaje kasjerce wraz z kartka na ktorej zapisala pin.
      • Gość: bablot a powiedz mi jak jest IP: *.protonet.pl 10.03.10, 16:46
        w twojej rodzinie: "staruchy i pryki" typu matka,ojciec dziadek,babka
        także przepłacają czy tez należą do tych 10% wybitnych jednostek?
    • Gość: Emigrant to Skandal żeby wogóle za cokolwiek płacić bankom IP: *.zone6.bethere.co.uk 09.03.10, 23:44
      to nienormalne i nie spotykane w UK. Bank operuje moimi pieniędzmi płacenie
      za to że z łaski je powierzam jest skandalem.
      - opłata za konto
      - opłata za internetowe
      - opłata za przelew nawet internetowy(gdzie tu koszt dla banku?)
      - opłata za posiadanie(korzystanie) z karty
      - opłata za nie korzystanie z karty (o zgrozo FAKT!)
      - opłaty za zlecenia stałe itd itp.

WSTYD dla banków!!!
    • Gość: krakus Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe o... IP: *.blast.pl 09.03.10, 23:44
      od około 12 lat posiadam rachunek w banku, i kontaktuję się
      wyłącznie przez neta lub telefon. nie korzystam z żadnego innego
      kanału dystrybucyjnego, tylko net.
      co do bezpieczeństwa własnego kompa, wystarczy tylko chcieć i
      naprawdę wszystko jest OK. to tak jak ze zdrowiem, jak nie dbasz to
      nie masz i nawet najleszy lekarz Ci nie pomoże.
    • makova_panenka Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe 10.03.10, 01:10
      Zmiana nawyków nie ma żadnego sensu. Nawet gdyby wszyscy robili operacje na
      drodze elektronicznej bank i tak kazałby sobie za to słono płacić. Wystarczy
      tylko wydać nową tabelę opłat i prowizji.
    • emeryt21 Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe o... 10.03.10, 01:41
      Dziwne opinie wyczytuje tu w sprawie korzystania z bankowosci
      internetowej.
      Mam osmy krzyzyk na karku i wlasnie dlatego korzystam z internetu,bo
      nie chce chodzic do banku.Co do obawy ochrony przed hakerami to
      wlasnie chodzenie do banku jest niebezpieczne.W komputerze wystarczy
      porzadny program np.Norton i spokojnie moge robic wszystko.Co kilka
      godzin moj program informuje mnie,ze ktos chcial zrobic mi akuku
      czyli wlamac sie.Jesli ktos oszczedza na ochronie komputera to
      rzeczywiscie moze miec klopoty.
      Nasze banki jeszcze sa w epoce kamienia lupanego i nie wszystko
      mozna zalatwic komputerem albo telefonem,bo sa takie sprawy w
      ktorych bank chce miec podpis klienta co mnie zadziwia nieskonczenie.
      Kozrystam z banku za granica i nie wyobrazam sobie zeby jechac tam z
      podpisem,ostatecznie wystarcza rozmowa telefoniczna poprzedzona
      haslem,pytaniami kontrolnymi...U nas tego jeszcze nie odkryli....
    • Gość: miki "wyrafinowane" - czyli jak tu oszukać jelenia IP: *.kielce.vectranet.pl 10.03.10, 07:52
      "świadczą znacznie bardziej wyrafinowane i bardziej wartościowe
      usługi doradcze" - czyli jak tu oszukać jelenia
    • Gość: aja A ja założyłem sobie IP: *.xdsl.centertel.pl 10.03.10, 08:08
      A ja założyłem sobie rachunek w DB w Niemczech i mam wyższe oprocentowanie
      Euro na rachunku avista niż w Polsce, naprawdę za darmo dwie karty płatnicze,
      darmowe przelewy w całej Unii, Korespondencja bankowa przychodzi do mnie do
      Polski w dwa dni!!! i nic za nią dodatkowo nie płacę, korespondencja
      przychodzi w kopertach bez reklam wewnątrz i na zewnątrz ( nie widać nawet, że
      jest to list z banku. Generalnie pełna kultura. Jestem bardzo zadowolony
      • Gość: pam Re: A ja założyłem sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 13:33
        Jakie to konto? AktivKonto?

Ile płacisz za to konto miesięcznie? Za to, że Ci przysyłają co 6 tygodni
        wyciągi naprawdę nic nie płacisz? Bo ja bodajże 2,50€ za list.
        A za szóstą i następne w kwartale transakcje bankomatowe nie doliczają
        symbolicznych 0,15€?

Za EC-Maestro nic nie płacę, ale już na VC tak, i to niemało.
    • Gość: żabski Ludzie, w jakich Wy bankach macie rachunki???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.10, 09:10
      Gadanie, że nasze banki są w lesie w porównaniu z europejskimi, to tylko Wasza
      niewiedza i trzymanie się jednego banku przez całe życie (zazwyczaj PKO).
      Coraz więcej banków stosuje:
      - darmowe prowadzenie konta
      - darmowe przelewy
      - darmową bankowość elektroniczną
      - zakładanie konta via internet/telefon - po paru dniach przyjeżdża kurier,
      podpisujemy umowę, kurier ją zabiera i dostarcza do banku. Bez wychodzenia z domu.

A co do bezpieczeństwa operacji przez internet i hakerów... Wystarczy odrobina
      myślenia, odpowiedni program zapewniający nam bezpieczeństwo i żaden hakier nic
      nam nie zrobi. Prędzej nas okradną w drodze do banku.

Ponadto znam wiele starszych osób, które wola nosić przy sobie gotówkę zamiast
      karty płatniczej, bo się boją, że zgubią kartę... Jak ludzie nie zmienią sposobu
      myślenia i nie doedukują się odrobinę, to dalej będziemy w lesie...
    • Gość: monika Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe o... IP: *.centertel.pl 10.03.10, 09:29
      Dziwie sie troszke ja wolałabym wszystko płcić przez internet bez
      wychodzenia z domu, bez stania w kolekach. nie mam jeszcze konta ale
      chce sobie jakies założyć właśnie internetowe, tylko nie wiem
      jakie . poleccie jakieś
      • Gość: Wladimir Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.as.kn.pl 10.03.10, 13:27
        Ja mam egetin i szczerze wybralbym go ponownie. Przede wszystkim jest bezplatne,
        a operacje typu przelew nic mnie nie kosztuja. Sprawe ulatwia fakt ze nawet gdy
        chce zalozyc lokate moge to zrobic przez egetin i dostane wyzszy procent niz w banku
        • Gość: tomekjot Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.03.10, 21:02
          Sprawe ulatwia fakt ze nawet gdy
          > chce zalozyc lokate moge to zrobic przez egetin i dostane wyzszy procent niz w
          > banku

chciałeś napisać "dostawałem do 1 marca wyzszy procent niz w banku:)
      • Gość: kalix Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 18:55
        jak korzystasz umiejetnie z netu, to polecam jak najbardziej e-getin. sam mam i
        nie place doslownie nic, a w oddziale tez nie bywam.
    • gazamate Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe o... 10.03.10, 09:36
      "W PKO BP, gdzie rachunki ma ponad 6 mln klientów, zlecenie przelewu
      u pani w okienku kosztuje 5 zł, a w Pekao - tylko o 1 grosz mniej
      (dla porównania zlecenie transakcji przez internet w obydwu bankach
      kosztuje 50 gr). Czy to znaczy, że nie jesteśmy świadomi kosztów,
      które ponosimy?"

Ale świadomość że ho ho! Być świadomym to znaleźć takie konto gdzie
      za obsługę nic sie nie płaci, karta jest za małe pieniadze a za
      przelewy nie płaci sie nawet 0,5 zł ale 0 zł i wtedy grzecznie
      podziękować za współpracę takiemu PKO BP, PKO S.A. itp.
      • Gość: mk Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.bialnet.com.pl 10.03.10, 10:58
        odczepcie sie od Polakow a przyczepcie raczej do zlodziei z bankow.jesli np.
        chce zaplacic za prad w banku w ktorym zaklad energetyczny ma konto a bank
        spiewa za to 7% prowizji to bank jest chory, a nie ja. ja ide placic tam gdzie
        prowizji niet.
    • Gość: Kal To kwestia zmiany pokoleniowej IP: *.p.lodz.pl 10.03.10, 11:39
      Na to się nic nie poradzi. Kto przekona babcię 70 letnią do opłat w
      Internecie. Za 20 lat wszystko się zmieni
      • Gość: zaq Re: To kwestia zmiany pokoleniowej IP: *.finemedia.pl 10.03.10, 11:54
        Póki co babcię można przekonać, żeby robiła te przelewy w jakiejś agencji (byle solidnej). Np. w żabce opłaty można zrobić o połowę taniej niż na poczcie, kolejek raczej brak, godziny pracy po byku, dodatkowo można kupić chleb, aspirynę albo nalewkę babuni :-)
        Naprawdę nie trzeba stać w kolejce na poczcie/w banku i jeszcze za to tyle bulić.
    • Gość: 555 + 4,5 zl IP: *.punkt.pl 10.03.10, 11:48
      bankom to na rękę przecież to +4,5 zł za darmo.
    • Gość: gofi Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe o... IP: *.chello.pl 10.03.10, 11:56
      Nie prawdą jest że starsi ludzie nie korzystają z bankomatu -mój tato robi to
      od 11 lat a wychowywał się w czasie okupacji i w komunie. Natomiast nie zrobi
      przelewów przez internet bo oprócz prostego przeglądania stron obsługa
      komputera kiepsko mu wychodzi. Zresztą jest aktywnym starszym panem i więcej
      czasu spędza na świeżym powietrzu niż w domu. Ja też nie korzystam z przelewów
      w internecie, w moim banku jest coś takiego jak zlecenie stałe i kosztuje 0
      zł, to po co mam kombinować. Odwiedzam bank jak potrzebuje nie częściej raz na
      kwartał.
      PKO jest bankiem w którym najwięcej ludzi ma konta z przyzwyczajenia. Trzeba
      wziąć pod uwagę że gdy firmy prosiły pracowników o założenie kont, gdy ZUS
      promował przesyłanie emerytur na konta - jakieś 15 lat temu to był najczęściej
      jedyny dostępny bank. Teraz ci ludzie dobiegają często 80tki i nie chcą zmian.
      Nie chcą karty bo nie chcą za nią płacić, idą do banku 1 - 2razy w miesiącu i
      biorą tyle ile potrzebują. Nie ma obowiązku posiadania karty ani internetu. A
      czytając posty mam wrażenie że na całym świecie to jest taki luksus że w
      każdej lepiance jest net i każdy robi przelewy w domu. Tak w ogóle to Polacy
      są zacofani i głupi bo nie ufają że to bezpieczne operacje - a u nas w
      Ameryce, w Niemczech itd. to wszyscy są mądrzy i sprawni i tylko serfują po
      necie - paranoja! Ostatnio Zus dla oszczędności przekonywał emerytów do
      zakładania kont. Przekazanie pieniędzy na konto kosztuje o 1/3 mniej niż na
      pocztę - przekaz pocztowy to chyba koło 9 zł. Ale okazuje się wielu emerytów
      mieszka z dala od placówek bankowych, a zdrowie nie pozwala im na wizyty w
      najbliższym banku - i może należałoby pomyśleć zanim się obrazi starszego
      człowieka bo my też będziemy starzy i może nasz stan zdrowia wykluczy obsługę
      kompa.....
    • Gość: iktorn Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe o... IP: *.as.kn.pl 10.03.10, 12:51
      Swoja droga, ciekawe jak byl przeprowadzany sondaz, moze nie uwzglednili przedzialow wiekowych. stare pokolenie raczej stroni od komputerow, a wiec ebankich jest dla nich przerazajacych. Ja osobiscie mam egetin i nie wyobrazam sobie stania w kolejkach czy czekania 30minut przed otwarciem oddzialu zeby dokonac przelewu za ktory i tak zaplace. Dodatkowo za prowadzenie konta nie internetowego zazwyczaj sie tez placi, a wiec w czym te uwielbienie ?
    • Gość: poziomka Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe o... IP: *.icpnet.pl 10.03.10, 13:23
      Ja już nigdy nie wrócę do odwiedzin w banku. Tak się rozleniwiłam z
      internetową obsługą, że jak mam cokolwiek załatwić innego w banku, to chodzę
      wściekła :D Jedyne co może się zmienić w moim przypadku to bank (żeby np.
      taniej było), ale na pewno nie sposób prowadzenia rachunku.
      • Gość: silversurfer Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 07:47
        no i tak powinno byc, ze wszyscy potrafia z bankowosci internetowej korzystac. a
        bezplatnosci mozna poszukac w getinie np w takim wypadku, bo u nich e-getin
        doslownie nic nie kosztuje, jezeli sie wlasnie obsluguje go tylko wirtualnie
      • Gość: Chris Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.as.kn.pl 11.03.10, 19:46
        Nie powiem gdzie ale mialem co miesiac 9 zl za prowdzenie rachunku, a za
        przelewy tez placilem. Troche pozno sie zreflektowalem, ale mam aktualnie ekonto
        w Egetin. Oplaty za prowadzenie czy operacje przelewu mi odpadly, a zawsze mam
        mozliosc zalozyc lokate na wyzszy procent przez internet. Problemu nie ma z
        kolejkami w banku bo wszystko zalatwiam z personalnego komputera
        • Gość: poziomka Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.icpnet.pl 12.03.10, 11:23
          no właśnie jak widać konta nie są sobie równe.w jednym 9zł , w innym pobierają
          dziwne opłaty ( u mnie np. zł za jakaś transakcję, której nie było - ciekawe ile
          razy w ciągu miesiąca) , inni za darmo. Trzeba chyba się ewakuować z mojego , bo
          instytucją charytatywną nie jestem przeca.
      • Gość: Justin Re: Polacy przepłacają za przelewy - wolą bankowe IP: *.aster.pl 12.03.10, 10:32
        trzeba bylo od razu sobie szukac takiego konta, gdzie sie nic nie placi, ale
        rozumiem, ze od poczatku moglo go jeszcze nie byc :)
    • Gość: Paul Winter Klienci racjonalni w swoich decyzjach IP: 94.254.243.* 10.03.10, 15:34
      Autor artykułu dość jednostronnie traktuje temat klientów korzystających w
      oddziałach banków z typowo transakcyjnych usług, jak np. przelew , który w
      oddziale przykładowego banku kosztuje np. 6 zł, a w jego serwisie internetowym
      - 0,50 zł. Jednak koniec końców okazuje się, że to często klienci są jednak
      racjonalni w swoichch decyzjach. Wyobraźmy sobie osobę, która korzysta bardzo
      incydentalnie z internetu, np. w ograniczonym zakresie w miejscu pracy. Gros
      informacji zdobywa w tradycyjny sposób: telewizja, gazety, broszury i foldery
      reklamowe, bezpośrednie odwiedziny w danym miejscu czy instytucji, rodzina,
      znajomi itp. Gdyby chciała robić przelewy przez internet, musiała by wykupić
      stałe łącze w swoim domu, co oznacza wydatek min. 40-50 zł (pomijam dla
      uproszczenia promocje, które w końcu się kiedyś kończą, albo są pakietem
      wiązanym). W momencie, gdy taka osoba dokonuje kilku przelewów miesięcznie,
      może się okazać, że per saldo te internetowe wychodzą drożej niż oddziałowe.
      Acha, no i nie ma możliwości pogawędki z tą śliczną Panią Anią czy przystojnym
      Panem Jankiem z "mojego" banku :)
      • krzysztofsf Re: Klienci racjonalni w swoich decyzjach 11.03.10, 23:35
        Gość portalu: Paul Winter napisał(a):

> Autor artykułu dość jednostronnie traktuje temat klientów korzystających w
        > oddziałach banków z typowo transakcyjnych usług, jak np. przelew , który w
        > oddziale przykładowego banku kosztuje np. 6 zł, a w jego serwisie internetowym
        > - 0,50 zł. Jednak koniec końców okazuje się, że to często klienci są jednak
        > racjonalni w swoichch decyzjach. Wyobraźmy sobie osobę, która korzysta bardzo
        > incydentalnie z internetu, np. w ograniczonym zakresie w miejscu pracy. Gros
        > informacji zdobywa w tradycyjny sposób: telewizja, gazety, broszury i foldery
        > reklamowe, bezpośrednie odwiedziny w danym miejscu czy instytucji, rodzina,
        > znajomi itp. Gdyby chciała robić przelewy przez internet, musiała by wykupić
        > stałe łącze w swoim domu, co oznacza wydatek min. 40-50 zł (pomijam dla
        > uproszczenia promocje, które w końcu się kiedyś kończą, albo są pakietem
        > wiązanym). W momencie, gdy taka osoba dokonuje kilku przelewów miesięcznie,
        > może się okazać, że per saldo te internetowe wychodzą drożej niż oddziałowe.
        > Acha, no i nie ma możliwości pogawędki z tą śliczną Panią Anią czy przystojnym
        > Panem Jankiem z "mojego" banku :)

Z bankow, ktore udostepniaja bezplatnie lacze w oddziale, to BZWBK i chyba w BPH
        kiedys byla taka mozliwosc.
        Natomiast wymaga to wizyty w oddziale i mozliwosci (wzrok, trzesace sie rece
        itp) obsluzenia takiego terminala.

Wylizcenie z kosztami zalozenienia lacza sluzacego wylacznie do do obslugi
        rachunku bankowego jak najbardziej sluszne a jak jeszcze dolozyc do tego
        koniecznosc zakupu z renty czy emerytury jakiegos komputera z monitorem to
        wzrasta jeszcze bardziej.

Wedlug mnie banki powinny pod ten profil klienta uproscic platnosci, pozwalajac
        zdefiniowac na jego koncie odbiorcow dostepnych dla kasjerek, na podobnych
        zasadach jak zaklada sie odbiorcow w kontach internetowych. Pozwoliloby to
        przyspieszyc obsluge i obnizyc koszt uslugi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka