Dodaj do ulubionych

Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie dos...

28.06.10, 09:36
Wysoki standard obsługi zawsze powinien być wyznacznikiem oceny pracy
człowieka, który zajmuje się obsługą klienta. Tylko że problem leży chyba
gdzie indziej - sprzedawcy starają się sprzedać te produkty, od których mają
najwyższą premię a nie te, które są najlepsze dla klienta.
Obserwuj wątek
    • zigzaur Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie dos... 28.06.10, 09:37
      Skoro doradcy finansowemu płaci bank, to doradca finansowy ma tak doradzać
      klientowi, aby to BANK był zadowolony.
      • rydzyk_fizyk Jaki doradca? Chyba sprzedawca? 28.06.10, 09:51
        Doradcą byłby gdyby płacił mu klient.
        • tetlian Co dla klienta gorsze? 28.06.10, 11:46
          Sam nie wiem co dla klienta gorsze. Wciskanie mu na siłę ofert, których nie
          chce, czy zawracanie mu du.. głowy telefonami z masą pytań na temat tego, czy
          jest zadowolony z usługi. Ja jako klient wolałbym uniknąć i tego i tego.
          • swan_ganz Re: Co dla klienta gorsze? 28.06.10, 12:23
            zawracanie mu du.. głowy telefonami z masą pytań na temat tego, czy
            > jest zadowolony z usługi.

dokładnie takie same telefony mam po każdej wizycie w serwisie samochodowym.
            Dla świętego spokoju (własnego przede wszystkim) odrazu odpowiadam, że jestem
            cały happy...
            Poza tym; takim telefonem dajecie do zrozumienia klientowi, że uważacie go za
            barana, który nie potrafi zadbac o własne interesy podczas gdy w
            rzeczywistości klienta z pretensjami poznacie znacznie szybciej niż po przez
            wykonanie do nigo głupawego telefonu...:-)
        • swan_ganz Re: Jaki doradca? Chyba sprzedawca? 28.06.10, 12:18
          > Doradcą byłby gdyby płacił mu klient.

no więc własnie; nie wiem na czym polega trudnośc w zrozumieniu tej prostej
          rzeczy. Na podstawie czego spodziewacie się lojalności "swojego" doradcy skoro
          mu za jego wiedze nie płacicie?

To co uprawia to ten openfajans to zwykły marketing mający na celu zdobycie
          kolejnych baranów do strzyżenia..
    • Gość: es Po co sprawdzać szeregowych pracowników... IP: *.ip.jarsat.pl 28.06.10, 09:40
      ...skoro ich gwiazdy (?) typu Emil Szweda wypisują bzdury w gazetach? Przeciez ich największym wrogiem wizerunkowym są oni sami. Banda naganiaczy i tyle.
      • Gość: mzb Dokładnie, po artykułach firmowanych przez OF IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 28.06.10, 13:09
        Nigdy nie skorzystam z żadnych ich usług. Poza tym trzeba być ułomnym umysłowo,
        żeby nie umieć samemu załatwić kredytu, a do tego korzystać z usług firmy która
        doradza ten bank, który im najwięcej zapłaci.
        • arfer Re: Dokładnie, po artykułach firmowanych przez OF 30.06.10, 00:02
          I tym bardziej - sorki - trzeba być ułomnym (pomijam załątwienie kredytu na własną rękę - każdy ma wybór, co robić), by wierzyć, że Pani Krysia "zasiedziała" w PKO BP, czy Pani Gienia w Lukasie będzie obiektywna, niezależna i wskaże zarówno plusy, jak i ograniczenia, ukryte koszty własnego jedynie słusznego banku.

Nie popadajmy ze skrajności w skrajność, wszędzie pracują tylko ludzie.
    • Gość: hahahah Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie dos... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 09:49
      Do kitu!
      Dwa lata temu byłem w OF po kredyt na działkę budowlaną (150k). Najpierw mnie
      wygonili z głównego oddziału na zadupie miasta bo kwota była dla nich zbyt
      mała (klient 2 kategorii). Następnie w małym oddziale przedstawiono mi oferty
      (na odwal się). Skończyło się, że wziąłem kredyt samodzielnie, obecnie już
      spłacony i kolejny 400k na dom też wezmę bezpośrednio w banku.
      Polecam jednak każdemu iść tam, zebrać ich oferty i z nimi uderzać do banków -
      oferta banku znajdzie się lepsza a jednocześnie obskubiecie czasowo fahofcuf z
      Open Frajens.

Tylko w moim przypadku firma jest w plecy (650k*2%) = 13k PLN !!!
      • Gość: no tak! do hahahah IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 14:36
        pewnie z lekcjami matematyki bylo podobnie, zamiast sluchac
        nauczyciela (doradcy) sam liczyles i "obskubales" go tak, ze teraz
        masz problem z dodawaniem (150+400 to chyba nie jest 650?), poza tym
        ewidentnie siedzisz w branzy, bo nikt normalny nie posluguje sie
        skrotem "k"
        • Gość: układ SI Re: do hahahah IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.10, 15:37
          Dla oświeconego Pana przedmówcy: "k" jest oficjalnym przedrostkiem układu SI. Używają go powszechnie matematycy, fizycy, informatycy, itp. a nie tylko "doradcy" finansowi. "k" występuje także w kilogramie (kg), kilometrze (km), kilowatogodzinie (kWh) i używane jest na codzień.
    • 12.12a1 No to trzeba wpuszczac klientów w krawatach. 28.06.10, 10:14
      Bo klient w krawacie mniej awanturujacy sie jest.
      • Gość: as Re: No to trzeba wpuszczac klientów w krawatach. IP: *.alfanet24.pl 28.06.10, 10:42
        Ja byłem umówiony z ich doradca ,jednak nie chciałem podpisać zgody na
        przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych , zostalem poinformowny
        ze nikt nie bedzie ze mna rozmawiał bez tej zgody ,, Takie mamy procedury"
    • Gość: tex cel: by kient zrobiony w konia był zadowolony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 11:30
      chyba nikt trzeźwo myślący nie wierzy, że jak wejdzie do pośrednika, który żyje
      z prowizji banków (które są różne) to pan "doradca" zaoferuje mu kredyt dla
      niego najlepszy a nie ten z którego ma najwyższą prowizję. OF jest jak sklep
      "nie dla idiotów" - można wejść pooglądać a kupić gdzie taniej. Jedyny postęp
      jakościowy to taki, że prymitywne chwyty sprzedażowe zostaną zastąpione bardziej
      wyrachowanymi. OF przy okazji zarobi więcej - zawsze znajdzie się jakiś powód,
      żeby szeregowemu pracownikowi nie wypłacić premii za prowizję, którą wypracował
    • Gość: LANCELOT Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie dos... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 12:06
      Potwierdzam negatywne opinie o tej firmie.Chciałem zainwestować za ich
      pomocą kilkaset tysięcy.Jedyna ich oferta to denna oferta z Nobile.
      Żadnych ofert z innych banków ,mimo mojej jasnej sugestii jakiego
      produktu oczekujęJuż mnie tam ponownie nie zobaczą
    • Gość: nina Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie dos... IP: 212.160.172.* 28.06.10, 12:17
      Co za zakłamanie, bank oczekuje od pracownika "wyciśniecia soków "z
      klienta i jeszcze nie zamierza mu płacić.Cięcie kosztów co?
      Dziadostwo jedno, pod płaszczykiem jakości tną premie.
    • ulanzalasem Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie dos... 28.06.10, 12:37
      W takim razie niech góra też nie dostaje premii xD
    • Gość: tubylec Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie dos... IP: 195.85.249.* 28.06.10, 12:44
      To bank rozlicza się z doradcą (a nie Klient) więc bank WYMUSZA na
      doradcy oferowanie określonego typu produktu. To podobnie jak
      artykuł sponsorowany - niby w "niezależnej prasie" a jednak z
      podtekstami i haczykami. "Promowane" przez menedżerów produkty są
      lepiej premiowane - a póki co doradca własnych rachunków dobrą
      opinią nie ureguluje. Dodatkowo, doradca jest świadomy że jeśli NIE
      SPRZEDA to wyleci. W bankach występują tabelki, które wypełnia się
      wynikami a nie dzienniczki z uwagami że ktoś postąpił mniej lub
      bardziej etycznie w stosunku do Klienta. Jeśli bank przestanie
      stawiać doradcom cele to ci przestaną wciskać Klientom zbędne
      produkty. Wtedy wrócimy do czasów sprzed transformacji i będziemy
      mówić że pracownik "siedzi w banku". A menedżerom OF gratuluję -
      wkrótce będą zatrudniać ludzi z łapanki bo żaden szanujący się
      człowiek nie będzie akceptował zasad wynagradzania opartych na
      dobrym humorze Klienta lub/i zachowaniu pracownika call center.
      Powodzenia!
      • arfer Re: Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie d 29.06.10, 23:59
        ok, zadaj sobie pytanie, czy Polacy są gotowi na to, by płacić za każdą wizytę u doradcy, niezależnie od tego, czy skorzystają z porady, czy też nie (czyli podobnie, jak u prawnika, lekarza itd itp) ?

Śmiem wątpić.
        • swan_ganz Re: Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie d 30.06.10, 02:41
          > ok, zadaj sobie pytanie, czy Polacy są gotowi na to, by płacić za każdą
          wizytę u doradcy,

jesli zarówno wiedza doradcy jak i oferowany przez niego produkt będzie tego
          wart to na pewno znajdzie klientów gotowych płacić za jego opiekę...
          Dziwię się, że w to wątpisz... Czyżbyś uważał dzisiejszych doradców za
          zwykłych naciagaczy co to ani wiedzy nie maja a i ich produkty sa mocno
          naciagane?
    • Gość: rex Cwane IP: *.compi.net.pl 28.06.10, 13:07
      "Jeśli zarzuty klienta co do jakości obsługi będą uzasadnione - doradca nie
      otrzyma premii związanej ze sprzedanymi danemu klientowi produktami
      finansowymi."

To znaczy, że pieniądze te zabierze po prostu firma. Klient jedynie dostarcza
      powodu. Sprytne.
    • Gość: pod Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie dos... IP: *.tepsalan.pl 28.06.10, 14:57
      Niezadowolony klient nie kupuje. Sprzedawca nie wysyła jego ankiety
      wyżej... Nic się nie zmieni oprócz tego że zadowoleni klienci będą
      mieli telefon - tani sposób żeby bardziej przywiązać tych którzy
      potrzebują zainteresowania innych. No i tani prosty sposób na darmową
      reklamę w GW.
    • Gość: net Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie dos... IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 28.06.10, 19:33
      jest to na pewno motywujace. Jak dotad nie moge narzekac na ich uslugi. Mam
      stalego doradce, ktory pomaga mi przy inwestycjach, a takze nawet przy
      kredycie. Openfinance to solidna firma
    • Gość: mocca Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie dos... IP: *.legnica.vectranet.pl 29.06.10, 08:18
      no to mają jeszcze więcej powodów żeby się starać - nie dość że open
      zatrudnia tylko specjalistów, a nie jak czasem się zdarza ludzi
      totalnie bez wykształcenia w tym kierunku to jeszcze to
    • Gość: żyrafa Niezadowolony klient? Doradca finansowy nie dos... IP: *.legnica.vectranet.pl 01.07.10, 07:32
      no i prawidłowo - bo za mieliby te prowizje dostawać? a przynajmniej
      będzie więcej zadowolonych klientów, a maruderzy może zmniejszą swoją
      liczbę - open nastawia się coraz bardziej na człowieka co to do nich
      wchodzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka