mojswing
27.03.11, 21:44
czy ktoś korzystał z firm które oferują usuwanie negatywnej historii w bik?
mąż, jeszcze przed 20 urodzinami, wziął razem z rodzicami (1)kredyt hipoteczny na dom - mieli spłacać go tylko oni, on potrzebny był jako 3 współkredytobiorca. Po naszym ślubie (niecałe dwa lata temu) dowiedzieliśmy się,że w spłacie kredytu były opóźnienia, bank uruchomił wew windykację, zadłużenia było na prawie 10 000 zł. Spłaciliśmy to, w porozumieniu z bankiem postanowiliśmy sprzedać dom by spłacić całe zobowiązanie. Dom jest sprzedany, do końca kwietnia hipoteka będzie spłacona, czekamy na załatwienie wszystkich formalności.
(2) po śmierci ojca, mąż przyjął spadek a po 6 dniach się go zrzekł na korzyść matki- miało to ułatwić formalności związane z podziałem majątku. Okazało się, że razem ze spadkiem przyjął też kredyt o którym nie wiedział. Pisma z banku przychodziły w jednej kopercie adresowanej na teściową, a w środku po pisemku dla męża i jego siostry. Teściowa ukrywała to przed nami, bo "nie chciała nas martwić" W końcu, czystym przypadkiem, sprawa się wydała. Poszliśmy na ugodę z bankiem, teściowa spłaca po 1000 zł/mies. Po sprzedaży domu zapłaci pozostałe 7000zł
(3) mąż wziął też 3 inne kredyty dla rodziców, gotówkowe, na kwoty do 15 000 zł które jak się okazało też były spłacane z opóźnieniami. Największe z nich to 503, wszystkie 3 zostały spłacone w 2009r.
(4) mieliśmy też swoje zobowiązania. Dyły to drobne kwoty, raty 0% na zakup różnych sprzętów - laptop, pralka, lodówka. Wszystko spłacane w terminie.
Ccemy/musimy wziąść kredyt hipoteczny na budowę domu.Zdolność kredytową mamy. Dom w całości będzie wart max 250-260 000 zł. Mały domek, system szkieletowy. Mamy pewną kwotę na wkład własny, mamy działkę na budowę wartą 65-70 000. I nigdzie nie możemy dostać kredytu ze względu na te opóźnienia które teście zafundowali mężowi (wiem, był młody, nie pomyślał, chciał pomóc rodzicom i nie sądził, że nie będą tego spłacać - czasu już nie cofniemy) Czytałam o firmach czyszczących złą historię w bik. Czy jest to prawda? Czy ktoś korzystał z usług takiej firmy? Może mi polecić jakąś sprawdzoną? nie chciałabym się wpakować finansowo w coś co nie ma sensu/ w naciągaczy.
Proszę o rady jak się za to zabrać. Mówiąc szczerze cała ta historia nas podłamała i nie wiemy co robić dalej by to jakoś naprawić. Czy naprawdę musimy czekać te x lat aż sprawy się przedawnią i banki będą miały obowiązek usunięcia tego?