Dodaj do ulubionych

Jak wkręcają nas ubezpieczyciele

30.03.11, 13:53
Nie od dzisiaj wiadomo iż rynek ubezpieczeń to dżungla w której sprytniejszy drapieżnik pożera mniej sprytnego (dotyczy to zarówno ubezpieczycieli jak i ubezpieczanych) i jakoś nikt dotąd nie potrafił skutecznie ucywlizować praw w tej dżungli.
Obserwuj wątek
    • matelot Re: Jak wkręcają nas ubezpieczyciele 30.03.11, 16:38
      Allianz - nigdy więcej!
      • Gość: M Re: Jak wkręcają nas ubezpieczyciele IP: 194.181.164.* 30.03.11, 16:54
        Ja akurat z Allianzem jako klient i poszkodowany mam dobre doświadczenia.
        • Gość: Warto !!! Zawsze sprawdzam stawkiOC.pl przed zakupem IP: *.gdynia.mm.pl 30.03.11, 19:39
          To się opłaca - kupuję najtańsze OC
        • Gość: poszkodowany Re: Jak wkręcają nas ubezpieczyciele IP: *.stansat.pl 31.03.11, 09:09
          Zostałem poszkodowany w zderzeniu drogowym przez klientkę Allianza. Samochód naprawili bez żadnych problemów - bezgotówkowo. Dodatkowo otrzymałem odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu, też z OC sprawcy.
          • Gość: Sic Re: Jak wkręcają nas ubezpieczyciele IP: 199.67.203.* 31.03.11, 14:06
            Gość portalu: poszkodowany napisał(a):

> Zostałem poszkodowany w zderzeniu drogowym przez klientkę Allianza. Samochód na
            > prawili bez żadnych problemów - bezgotówkowo. Dodatkowo otrzymałem odszkodowani
            > e za uszczerbek na zdrowiu, też z OC sprawcy.

Ale ktoś kit wciska. Pewnie pracuje w tej firmie.
      • Gość: sdf Re: Jak wkręcają nas ubezpieczyciele IP: *.ip.netia.com.pl 30.03.11, 18:25
        matelot nigdy więcej
      • tomek.zega Re: Jak wkręcają nas ubezpieczyciele 30.03.11, 23:05
        popieram!!! straszna firma...
    • xnonorx ot, figlarze 30.03.11, 16:38
      "Firmy ubezpieczeniowe znają liczne sposoby by zarobić na nieświadomych klientach. Pobieranie nienależnych składek, czy zaniżanie wypłacanych odszkodowań to tylko niektóre z metod."

Taki figielek, psikusik, żeby rozweselić obywateli tej bananowej republiki.
      Przecież to jest przestępstwo, do k. nędzy. Czemu nie siedzą w więzieniach?!
    • tamtaradam portal dla pokrzywdzonych 30.03.11, 16:44
      Witam, znajomy polecił mi portal dla pokrzywdzonych w takich sytuacjach: www.niedajmysie.pl
      Może zbierzmy grupę ludzi i pokażmy, że nie można w nieskończoność wkręcać ludzi! Mamy przecież instrumenty, które mogą zadziałać (UOKiK, media, pozew zbiorowy).
      • marian_k6 Re: portal dla pokrzywdzonych 30.03.11, 20:45
        Chętnie bym się dołączył do takiego pozwu zbiorowego, jakby ktoś założył na tym portalu,sam nie wiem jak to opisać. Od siebie dodam tylko ,że słyszałem o tym portalu w Radio, więc raczej nie jest to żadna lipa. Dzięki za radę ! i jak ktoś założy tam sprawę to niech podeśle link np. na tym forum!
    • Gość: Le.O.N. Re: Jak wkręcają nas ubezpieczyciele IP: 167.1.176.* 30.03.11, 16:44
      Dokladnie - dzungla. Nie od dzis wiadomo ze w PL ubezpieczenia sa po to zeby placic skladki z nie dostawac odszkodowania. No ale dlatego mamy je tansze niz na zachodzie - tylko ze nie ma sie z czego cieszyc. U nas sie placi (niskie) skladki. A na zachodzie sie pobiera odszkodowania w przypadku wypadku. Dopiero jak ludzie zaczna rozumiec role ubezpieczenia i zadac podniesienia jakosci to dziadowskie firmy i dziadowskie ubezpieczenia znikna z rynku. Dopoki kazdy lyka ubezpieczenie patrzac tylko na to czy skladka jest niska to bedzie kicha.
    • ggrdl Nr 3 - mają rację 30.03.11, 16:52
      Fundamentalną zasadą ubezpieczeń jest oszacowanie ryzyka i dostosowanie wysokości składki do ryzyka. Częścią tej zasady jest również brak możliwości ubezpieczenia od zdarzeń pewnych.

Stąd powodzianin nie zostanie ubezpieczony od powodzi, chory na raka nie ubezpieczy się na życie, itd.
      Czy w takim razie ubezpieczani są tylko młodzi i zdrowi? ALEŻ TAK! Im ktoś starszy, tym wyższa składka, bo - zdradzę w tajemnicy - większa szansa, że nie pożyje długo.

Jeśli ktoś tego nie rozumie, to już trudno.

Aha, inne przypadki to faktycznie dymanie klienta, ale to już zupełnie inna historia...
    • laptopek24 Co za szczęście 30.03.11, 16:53
      co za szczęście, że ja jeszcze nigdy nie miałem wtopy z autem i polisą.
      Z warsztatów też korzystam różnych wiadomo tam gdzie taniej, ale wolałbym wszystko w jednym miejscu.
      Trudno ja nie ma to szykam na favore.pl
      www.favore.pl/cat1613_uslugi-warsztatowe-naprawy.html
      Co do ubezpieczycieli to nikogo nie powinno dziwić ich zachowanie. Ich zadaniem jest branie a nie dawanie :-).
    • Gość: Ziutek Jak wkręcają nas ubezpieczyciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 16:53
      Nazwisko na nagrobku. :)
    • monika_go Re: Jak wkręcają nas ubezpieczyciele 30.03.11, 17:01
      Nie wydaje mi się, aby wielką niedogodnością dla nieboszczyka była konieczność opłacania składki:). A tak serio, to paradoksy na rynku ubezpieczeń należą do najbardziej kuriozalnych.
    • Gość: stekott Żądamy IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 17:02
      Natychmiastowego zniesienia obowiązku ubezpieczania pojazdów nieużywanych!
      Co ma zrobić Obywatel który za uczciwie zarobione pieniądze i po opłaceniu podatku kupił sobie np. samochód. Przez zrządzenie losu jego sytuacja materialna uległa pogorszeniu i chce np. przez kilka miesięcy a może nawet przez 2 lata nie używać swojego pojazdu bo go na to w danej chwili nie stać. Może np. chcieć wyjechać za granicę aby sobie dorobić albo oszczędzić przez np. dojazdy do pracy innym pojazdem np. ze znajomym.
      Obecnie Ubezpieczalnię g.. obchodzi. Masz płacić i tyle.
      To jest ukryty PODATEK DOCHODOWY. Kara za posiadanie pojazdu.
      Pojazd masz sprzedać albo zezłomować i kropka.
      Skandal.
      • Gość: Tomciooo Re: Żądamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 17:49
        napisać propozycję zebrać x podpisów i udać się z inicjatywą zmiany prawa do rządzących bo to akurat jest wymysł rządzących....
        • Gość: stekott Re: Żądamy IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 18:23
          > napisać propozycję zebrać x podpisów i udać się z inicjatywą zmiany prawa do rządzących
          A od czego jest rzecznik Praw Obywatelskich?
          On ma siłę przebicia a my to jesteśmy owce do strzyżenia. Kiedy ja mam to robić? Muszę zarabiać aby opłacić złodziejskie ubezpieczenia i utrzymać rodzinę.
          > bo to akurat jest wymysł rządzących....
          Obawiam się, że to wymysł Ubezpieczycieli a rządzący przyklepali bo lobbing był opłacalny.
          Tak samo jak teraz przyklepali e-myto (kilkadziesiat groszy za 1km) który będzie pobierane na drogach krajowych i ekspresowych od pojazdów o DMC pow. 3,5T a za rok wszystkich pojazdów.
          To jest dopiero granda.
    • mccudden Czytać OWU i cisnąć agenta!!! 30.03.11, 17:13
      99% tzw. "wkręceń" przez ubezpieczalnie wynika z tego, że klienci niestety kierują się ceną. Im taniej tym lepiej. Im tańsze ubezpieczenie na życie, tym lepsze. Niedawno agent Allianza przedstawił mi fajną polisę na życie na 200 tysięcy. Koszt miesięczny 48 zł. Nie mogę: pływać na łódce po jeziorze, chodzić po górach (trekking, nie wpinaczka), naprawić sobie anteny na dachu, ani odmalować mieszkania (praca na drabinie)...plus masa innych wyłączeń odpowiedzialności. To była najtańsza polisa. Z kilku mi przedstawionych wybrałem trochę droższą ofertę konkurencji.

Z reguły nikt nie czyta Ogólnych Warunków Ubezpieczenia. Potem jest "płacz i zgrzytanie zębów", kiedy ktoś się zdziwił, że mając polisę od NW po upadku na bańce ze schodów nie dostaje świadczenia.
      • Gość: Bolek Pochwal się IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.11, 19:21
        z jakim ubezpieczycielem podpisałeś umowę?
        • mccudden Re: Pochwal się 31.03.11, 11:29
          Z Axą.
    • mecenas28 Jak wkręcają nas ubezpieczyciele 30.03.11, 17:32
      mi firma mtu przysłała jakąs dopłate po 5 latach zapomniałem dawno ze takie auto miałem juz mnie więcej nie chwyca na ubezpieczenie tylka taka firma gdzie można usiąśc i załatwić a nie wysyłac lub ifolinia niech żyje PZU
    • panbramkarz Jak wkręcają nas ubezpieczyciele 30.03.11, 17:54
      Mnie zastanawia jedno dlaczego za tzw. komuny nie bylo problemow ubezpieczeniami ani bankami? czyzby tamten system byl zorganizowany na uczciwych zasadach?
      • mccudden Re: Jak wkręcają nas ubezpieczyciele 30.03.11, 18:03
        bo było dwóch ubezpieczycieli i dwa banki, oferujące podobne warunki. Więc musiałeś brać co dawali.
    • framberg Po odmowie wypłaty za żaglowiec 30.03.11, 18:00
      PZU po odmowie wypłaty za żaglowiec zalicza kolejną plamę. Robi w konia ubezpieczonych wykorzystując czas oczekiwania na decyzję sądu. W PZU murem przeciw klientom.
      • mccudden Re: Po odmowie wypłaty za żaglowiec 30.03.11, 18:04
        framberg napisał:

> PZU po odmowie wypłaty za żaglowiec zalicza kolejną plamę. Robi w konia ubezpie
        > czonych wykorzystując czas oczekiwania na decyzję sądu. W PZU murem przeciw kli
        > entom.

hehe...musieliby jeszcze ze 100 takich wtop zaliczyć, żeby ludzie nauczyli się właściwie odczytywać skrót PZU :)
    • spartacus01 Jak wkręcają nas ubezpieczyciele 30.03.11, 18:06
      Ze złodziejami z banku BPH też już miałem do czynienia. Chcieli wyłudzić ode mnie ponad 2000zł. Chodziło o kredyt, który 10 lat temu zaciągnął mój ojciec, a który był ubezpieczony w równie złodziejskiej firmie Cardif TUnŻ. Towarzystwo po śmierci taty w 2000 roku nie wypłaciło odszkodowania (choć otrzymanie kredytu wiązało się z OBOWIĄZKIEM UBEZPIECZENIA jego!!!), więc śmierdzący BPH po dziesięciu latach od jego śmierci próbował wyłudzić tę kasę ode mnie. Udowodniłem tym złodziejom, że mogą mnie pocałować w dupę gdyż wymagalność spłaty już DAWNO przedawniła się;-) Dodam jeszcze, że 10 lat temu (po śmierci ojca) rozmawiałem z jakąś przybitą lalą na infolinii wtedy jeszcze GE MONEY BANK i powiedziałem, że ewentualnie zgodzę się spłacić raty pod warunkiem zdjęcia ubezpieczenia na życie. Debilka na infolinii odpowiedziała, że KREDYTOBIORCA SAM MUSI PODPISAĆ REZYGNACJĘ Z UBEZPIECZENIA!!!!!!!!!! Odpowiedziałem wtedy wściekły, że kredytobiorca niestety wziął i umarł co wiąże się z nie możnością złożenia owego oświadczenia!!!!! Tępa dzida nadal upierała się przy swoim więc jebł.m słuchawką i ich olałem!!! I WYSZŁO NA MOJE! Z OSZUSTAMI TRZEBA OSTRO!
      • mccudden Re: Jak wkręcają nas ubezpieczyciele 30.03.11, 18:17
        no to pretensje miej do GE. BPH jak dla mnie jest w porządku mam tam konto od 15 lat i jestem zadowolony. Ale podniosłeś też inny temat: ubezpieczenia kredytów oferowane przez banki. Zazwyczaj takie ubezpieczenia nic nie gwarantują, a słono kosztują. Działa tu paragraf 22. Nie dostaniesz kredytu jak go nie ubezpieczysz w towarzystwie wskazanym przez bank. A normalnie na życie w takim towarzystwie się nie ubezpieczysz, bo ono nie posiada swojej sieci sprzedaży :)
    • Gość: Gosc Jak wkręcają nas ubezpieczyciele IP: 217.153.102.* 30.03.11, 19:17
      Jest taka rewelacyjna instytucja jak Rzecznik Ubezpieczonych. W sierpniu miałem stłuczkę, ubezpieczyciel wypłacił zaniżone odszkodowanie. Odwołanie nic nie dało. Napisałem prośbę o interwencję do rzecznika, po miesiącu otrzymałem od ubezpieczyciela drugie tyle. Mnie kosztowało to tylko 4 zł za list polecony.
    • andrzejto1 Niekompetentny dziennikarz 30.03.11, 19:26
      Ta sprawa została już dawno zalatwiona wyrokiem Sądu Najwyższego. Sam pisałem klientom odwołania. Bo po wyroku firmy dopłacały VAT na 3 lata do tyłu.
      Także, proponowałbym piszącym te bajki zaktualizowanie wiedzy.
      • Gość: VAT Re: Niekompetentny dziennikarz IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 19:28
        Dlaczego ktoś ma zarabiać na tym, że nie naprawia samochodu!?

To istna pralnia brudnych pieniędzy. Nie naprawiasz masz bez VATu i koniec!

• Gość: qqq Re: Niekompetentny dziennikarz IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 19:46
          Piszesz bez sensu. Skoro nie naprawia, to po co mu w ogóle odszkodowanie ? Niech nic nie dostanie, a nie tylko mniej o VAT.
          • Gość: majster klepka Re: Niekompetentny dziennikarz IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 08:41
            Naprawia,ale we własnym zakresie.Są ludzie na świecie ,dla których budowa i eksploatacja samochodu to żadna tajemnica.
            • Gość: Polon Re: Niekompetentny dziennikarz IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 08:48
              Ale chyba części sam sobie nie wytwarza..? Może przedstawić do weryfikacji rachunki/faktury.
              • ggrdl Re: Niekompetentny dziennikarz 31.03.11, 09:46
                Gość portalu: Polon napisał(a):

> Ale chyba części sam sobie nie wytwarza..? Może przedstawić do weryfikacji rach
                > unki/faktury.

Może. Przedstawiłem kiedyś taki ...i dostałem kwotę netto. Dostałem netto wyłącznie za części, robocizny w ogóle mi nie sfinansowano. Przy okazji: to było z OC.

Aha, wiesz co? Części można kupić od pana Waldka. Używane, lub nowe.

Mam nadzieję, że sam wpadniesz na to skąd u pana Waldka części używane, ale na wszelki wypadek wyjaśnię pochodzenie nowych: kiedyś pan Waldek je kupił, a potem zmienił plany i nie użył.
                I to wszystko dotyczy legalnych zakupów, naprawdę nie wszystkie części pochodzą z kradzieży.
      • Gość: Sic Re: Niekompetentny dziennikarz IP: 199.67.203.* 31.03.11, 14:21
        andrzejto1 napisał:

> Ta sprawa została już dawno zalatwiona wyrokiem Sądu Najwyższego. Sam pisałem k
        > lientom odwołania. Bo po wyroku firmy dopłacały VAT na 3 lata do tyłu.
        > Także, proponowałbym piszącym te bajki zaktualizowanie wiedzy.

To ty zaktualizuj swoją wiedzę - W Allianzie nadal wypłacają bez VATu.....
        Przestrzegam wszystkich przed tą firmą !!!!!!!!!!!
    • aronpierwszy Jak wkręcają nas ubezpieczyciele 30.03.11, 19:48
      Co do ubezpieczenia na życie osób chorych:

Oczywiście chodzi o ubezpieczenie na życie a nie jakieś śmieszne opcje dodatkowe.

Skoro ubezpieczyciele w różnych sytuacjach nie są w porządku ubezpieczony też może skorzystać z kruczków.

Należy nakłamać w ankiecie medycznej, że jest się zdrowym jak byk nie pije się nie pali itd.
      W tym momencie zawieramy zakład - wygramy jak minie 3 lata przegramy jeżeli zejdziemy przed upływem 3 lat.

Praktycznie w każdych OWU na życie jest warunek że towarzystwo nie wypłaci odszkodowania jeżeli ktoś poda nieprawdziwe informacje we wniosku - takie wykluczenie obowiązuje 3 lata. Jak ktoś nie wierzy może sobie sprawdzić.
    • d1ler Jak wkręcają nas ubezpieczyciele 31.03.11, 06:31
      A jak wytłumaczyć taką sytuację? Chciałem zasięgnąć informacji na temat wysokości OC + AC w jednej z firm. Ponieważ nie mogłem się dodzwonić, wysłałem maila. Zanim otrzymałem odpowiedź mojej żonie udało się dodzwonić, a następnego dnia oddzwonił do mnie agent, z którym ja próbowałem się skontaktować. Dwa dni później dostałem również odpowiedź mailem. I teraz ciekawostka - 3 odpowiedzi z tej samej firmy, dotyczące tego samego ubezpieczenia:
      2500 zł, 3200 zł i 4800 zł. Która z nich jest "właściwa"?
    • rojberek A po co AC? 31.03.11, 09:26
      AC to z góry wiadomo, że jest tylko w celu nabicia klienta w butelkę - nigdy nie otrzyma tego co mu się obiecuje kupując polisę.
      • ggrdl Tak jak wszystkie dobrowolne ubezpieczenia 31.03.11, 09:50
        rojberek napisała:

> AC to z góry wiadomo, że jest tylko w celu nabicia klienta w butelkę - nigdy nie
        > otrzyma tego co mu się obiecuje kupując polisę.

Jeżeli ktoś słucha obietnic...

Ja tam wolę przeczytać OWU i zapoznać się z praktyką. Kilkakrotnie korzystałem z różnych ubezpieczeń (tzn. wypłat) nieobowiązkowych i nigdy nie czułem się zawiedziony. Nigdy też nie musiałem dokładać z własnej kieszeni do likwidacji szkody.
        Widać można ;-)

Aha, jeszcze jedno: każde ubezpieczenie powinno działać tak, by przynosić zysk ...ubezpieczalni. Oznacza to, że statystycznie ludzie mniej dostają, niż wpłacają. Jeżeli ktoś czuje się z tego powodu oszukany, ...to trudno ;-)

P.S. Raz miałem problem, ale wtedy korzystałem z cudzego OC. Niewielkie kwoty, więc olałem sprawę.
    • ulanzalasem Jak wkręcają nas ubezpieczyciele 31.03.11, 10:07
      Klient spóźni się ze spłatą, kara monit za 100zł :D Co w stosunku do opóźnienia, ogólnej kwoty jest horrendalnie wysoką karą. Bank/ubezpieczyciel coś zawali czy wręcz łamie prawo - nic go za to nie spotka, sprawę maksymalnie przedłuża żeby zniechęcić klienta i dalej łamać prawo, co najwyżej dostanie karę której nie jest w stanie odczuć.
    • bobbybear Ciekawe, że nikt się nie skarżył na Link4 31.03.11, 10:51
      Ci to są dopiero mistrzami uczciwości. Coś mi ten artykuł pachnie kampanią na rzecz tych ubezpieczycieli co wszystko robią przez telefon, a najlepiej im idzie spławianie klientów, którym się należy odszkodowanie.
    • Gość: T Precz ze slajdami IP: 139.149.31.* 31.03.11, 12:58
      Nie mam zamiaru klikac zeby przeczytac pare linijek tekstu. Zegnam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka