Dodaj do ulubionych

Pytanie dot. kart kredytowych - pomoc w wyborze

26.04.11, 14:57
Witajcie,
stoję przed koniecznością wyboru jakiejś karty, pewnie stanie na kredytowej. Mimo, że przed wiele lat broniłam się przed tym rękoma i nogami, to teraz niejako "muszę". Będę potrzebowała zarezerwować hotel zagranicą i z tego co się orientowałam przy rezerwacji konieczne jest podanie numeru karty. Bardzo bym nie chciała mieć karty kredytowej, ale chyba nie mam wyboru.
Chyba, że wiecie jak to ominąć?
A jeśli nie to proszę o podpowiedź jaką kartę wybrać, Visa czy MasterCard? Nie mam pojęcia czym te karty się różnią. Chciałabym też oczywiście mieć jak najmniejsze opłaty zw. z kartą, mam zamiar jej nie używać jeśli nie będzie takiej konieczności.
Aha, konta osobiste mam w PKO BP i mBank. Pewnie będzie najłatwiej i najszybciej załatwić sobie kartę w którymś z tych banków. Czy to nie ma znaczenia?
Wiem,że pewnie dla wielu moje pytanie się wyda co najmniej dziwne, ale jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o karty kredytowe, a i na innych produkach bankowych mało się znam.
Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Dzięki z góry.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jolka Re: Pytanie dot. kart kredytowych - pomoc w wybor IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.11, 15:10
      W mBanku do płacenia poza strefą euro - Mastercard, unikniesz opłaty za przewalutowanie. W strefie euro i w Polsce niczym się nie różnią.
      Jak masz kartę do bankomaty Visa, to drugą weź Master (i odwrotnie), więc w razie jakiejś awarii np. Visy nie zostaniesz bez kasy.
      Jak bardzo nie chcesz kredytowej, to spróbuj zarezerwować hotel mBankową do bankomatu. W wielu miejscach jest akceptowana
    • Gość: tomek Re: Pytanie dot. kart kredytowych - pomoc w wybor IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.11, 22:34
      Spróbuj zapłacić za ten hotel zwykłą kartą do ekonta mbanku. Tylko najpierw ustaw stosowne limity. Możesz to zrobić sama przez system transakcyjny albo poprzez konsultanta na mLini.
      mBank ma przeciętne karty kredytowe. Roczne opłaty w okolicach 38 złotych w górę (pierwszy rok za darmo).
      • prodfinansowe Re: Pytanie dot. kart kredytowych - pomoc w wybor 26.04.11, 23:36
        karty kredytowe

Posiadanie karty kredytowej to ogromna wygoda, a także większe bezpieczeństwo niż w przypadku noszenia przy sobie gotówki. Może więc warto pomyśleć i wybrać kartę, zanim będzie potrzebna?
        • zoskaonly Re: Pytanie dot. kart kredytowych - pomoc w wybor 27.04.11, 13:32
          Posiadanie k
          > arty kredytowej
          to ogromna wygoda, a także większe bezpieczeństwo niż
          > w przypadku noszenia przy sobie gotówki.

Ależ ja nie noszę przy sobie gotówki :D Konto w baku posiadam, nawet 2 i karty do tych kont również. I do tej pory w zupełności wystarczały mi zwykłe karty debetowe. Wolę korzystać z pieniędzy które mam na koncie, niż z pożyczonych, które potem muszę oddać :)
      • zoskaonly Kod CVC - co to jest? 27.04.11, 13:41
        Weszła na booking.com ponownie i próbowałam zrobić rezerwację, ale trzeba tam wpisać, oprócz rodzaju, nr i ważności karty także kod CVC. Nie mam pojęcia co to jest?
        Ktoś wie? Czy inne karty, poza kredytowymi, też posiadają ten kod?? Jeśli tak to gdzie go szukać?
        • Gość: Jolka Re: Kod CVC - co to jest? IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.11, 15:36
          tu przeczytaj i obejrzyj obrazek, wszystkie karty go mają
          checkout.google.com/support/bin/answer.py?hl=pl&answer=43073
          • bbastek13 Re: Kod CVC - co to jest? 28.04.11, 20:18
            >Gość portalu: Jolka napisał(a):
            >checkout.google.com/support/bin/answer.py?hl=pl&answer=43073

mijają się z prawdą pod tym linkiem, to co jest tam opisane to CVV2 (visa) /CVC2 (mastercard), CVV/CVC jest zapisane na pasku magnetycznym i nie jest podawane podczas transakcji online
        • Gość: Mielna Re: Kod CVC - co to jest? IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.14, 23:56
          Odpowiedź znajdziesz choćby tutaj:
          okartakredytowa.pl/karta-kredytowa-co-to-jest-cvc/
      • Gość: student PKO BP - zmiana limitów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 01:12
        >"Spróbuj zapłacić za ten hotel zwykłą kartą do ekonta mbanku. Tylko najpierw ustaw stosowne >limity. Możesz to zrobić sama przez system transakcyjny albo poprzez konsultanta na mLini."

Tak trochę się podepnę pod temat, tylko z innym bankiem - PKO BP.

Czemu przez iPKO nie można zmienić samemu tych limitów, a podejrzewam, że i przez infolinię również. Koniecznie trzeba lecieć do Oddziału? Ktoś wie?
    • brandmind.pl Re: Pytanie dot. kart kredytowych - pomoc w wybor 27.04.11, 10:45
      Witam, niestety ale dziś karta kredytowa jest niezbędna przy rezerwacji hoteli lub nabywaniu biletów lotniczych. Ponieważ posiadasz konta w bankach PKO BP i mBanku - to tam powinnaś najszybciej i z odpowiednio wysokimi limitami otrzymać kartę kredytową. Zerknij również na ranking takich kart.

Pozdrawiam, Bogdan
      Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
      • Gość: Mahatma Re: Pytanie dot. kart kredytowych - pomoc w wybor IP: *.polskieradio.pl 27.04.11, 14:43
        Boże, broń przed takimi "doradcami".

W wielu przypadkach do płacenia na odległość wystarczy debetowa karta mBanku. Wystarczy ustawić limity płatności (korespondencyjn­e i telefoniczne i osobno internetowe) poprzez mLinię lub serwis transakcyjny.

Tutaj wyjaśnienie.
        CVV
        • Gość: pp Re: Pytanie dot. kart kredytowych - pomoc w wybor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 07:00
          Rezerwacja to nie musi być od razu transakcja kartą. Przy rezerwacji hotelu najczęściej nie chodzi o natychmiastowe ściągnięcie kwoty, ale o zablokowanie opłaty za pierwszą noc. Booking.com często w ogóle nie ściąga żadnej kwoty ani nie blokuje, a tylko przekazuje dane karty hotelowi, który sobie coś z niej potrąci tylko wtedy, gdy gość się nie pojawi. W takiej sytuacji mBankowy delfinek może nie zadziałać. Ale spróbować można.

Na podobnej zasadzie działa rezerwacja w popularnych hotelach sieci Accor - Formule1, Etap, Ibis itd. Karta służy tylko do gwarancji rezerwacji i nie jest w ogóle autoryzowana, jeśli klient się pojawi o czasie w hotelu.

Są wyjątki - oferty "zapłać mniej, ale teraz i bez możliwości zwrotu", wtedy dochodzi do normalnej transakcji.

KK warto mieć również przy meldowaniu się w hotelu. Niektóre dokonują blokady na KK na okazje "omyłkowo spakowany szlafrok" i "zapomniałem o tych dwóch buteleczkach wypitych z barku". Taka blokada jest zwalniana po tygodniu-dwóch. Gdy się karty nie pokaże, hotel może zażądać wpłacenia kaucji.
          • zoskaonly Re: Pytanie dot. kart kredytowych - pomoc w wybor 28.04.11, 09:38
            Dzięki za wyjaśnienie.
            Ale nadal nie bardzo rozumiem jak to działa: to oni mając tylko mój nr karty i ten kod są sobie w stanie sami ściągnąć kasę z MOJEJ karty?
            To jaką mam gwarancję, że ściągną sobie odpowiednią kwotę a nie większą?
            Poza tym skąd oni wiedzą ile jest kasy na tej karcie? A co jeśli będzie mniej nić potrzeba?
            I jak ja się dowiem o tym, że ściągnęli?
            Rany, może trochę głupie te pytania, ale ja naprawdę nie kumam jak działają kk.
            • Gość: pp Re: Pytanie dot. kart kredytowych - pomoc w wybor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 11:31
              > Ale nadal nie bardzo rozumiem jak to działa: to oni mając tylko mój nr karty i
              > ten kod są sobie w stanie sami ściągnąć kasę z MOJEJ karty?
              Tak, mając Twój numer karty, nazwisko i datę ważności mogą wysłać do swojego banku żądanie obciążenia za pośrednictwem centrum rozliczeniowego. Nawet czasem nie mając CVV (zależy od banku, najbardziej liberalne zasady są chyba w Stanach, tam normą jest podawanie danych KK przez telefon). Tak to działa od wielu lat na całym świecie.

Oczywiście, żeby mogli, najpierw muszą się zarejestrować jako akceptant kart w swoim banku, więc nie jest tak, że dowolny człowiek z ulicy może Ci ściągnąć pieniądze z karty.
              Co nie oznacza, że dane karty należy rozgłaszać na lewo i prawo.

> To jaką mam gwarancję, że ściągną sobie odpowiednią kwotę a nie większą?
              Gwarancji nie masz, jedynie zaufanie do firmy, której płacisz, ale jak zauważysz, że ściągnęli za dużo to zawsze możesz w swoim banku reklamować transakcję. Możesz też ustawić sobie odpowiedni limit na karcie (dodaj na wszelki wypadek z 10% na wahania kursu złotówki).

> Poza tym skąd oni wiedzą ile jest kasy na tej karcie? A co jeśli będzie mniej n
              > ić potrzeba?
              Nie wiedzą. W dużym uproszczeniu działa to w ten sposób (fachowcy mnie zaraz sprostują), że najpierw idzie zapytanie o blokadę kwoty na karcie - jeśli blokada jest nieudana, znaczy nie masz wystarczających środków/limitu kredytowego i akceptant dostaje odmowę, anuluje rezerwację itd. Fizycznie nie obciąża to Twojego konta, ale przez cały czas trwania blokady (max. bodajże do miesiąca) kwoty zablokowanej nie możesz wydać na coś innego. Niektóre hotele blokują sumę 1 centa (!) tylko po to, by sprawdzić, czy karta jest "żywa".

Następnie, po kilku minutach lub kilku dniach transakcja jest potwierdzana - wtedy obciążają Ci konto albo - jeśli z barku hotelowego nic nie ubyło - zapłata jest anulowana - w obu wypadkach blokada znika.

> I jak ja się dowiem o tym, że ściągnęli?
              Dostaniesz wyciąg z karty albo go sobie otworzysz w przeglądarce. Blokady są też widoczne np. w mBanku.

W ogóle to KK nie boli, jeśli się jej odpowiedzialnie używa i spłaca w terminie co do grosza. A bez niej (szerzej: bez karty wypukłej) jest w wielu miejscach trudniej.
    • Gość: Damian Re: Pytanie dot. kart kredytowych - pomoc w wybor IP: *.play-internet.pl 16.01.14, 09:34
      Wybierając kartę kredytową kierowałam się tym czy jest możliwośc spłaty w ratach czy jest jakis okres bezodsetkowy. W PKO pani w oddziale zapropnowała mi przejrzysta kartę kredytowa która ma 55 dniowy okres bezodsetkowy dla płatności kartą jest tez mozliwosc spłaty w ratach no i o wszystkich płatnością kartą dostaje smsa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka