Dodaj do ulubionych

Belka: Problem spreadów walutowych jest istotny

IP: *.multimo.pl 06.07.11, 19:50
Banki ostrzegają..........
o dziękuję, że nas ostrzegacie, bardzo dziękuję.......
dziękuje złodziejom, że ostrzegają nas przed kantorowcami...
napiszcie swoja nazwę, to polecę i założę najdroższe kontko jako podziękowanie...
Obserwuj wątek
    • babeth Chyba pierwszy raz zgadzam się z Belką 06.07.11, 20:09
    • Gość: c Nieprzytomni? IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.11, 20:33
      Każdy w miarę trzeźwo myślący kredytobiorca spłacający raty w walucie innej niz PLN już dawno temu podpisał aneks i płaci bezpośrednio we frankach, euro czy co tam pozaciągał. Tym samym skutecznie uciekając od jakichkolwiek bankowych spreadów.
      • Gość: Zapiter Re: Nieprzytomni? IP: *.c0.msk.pl 06.07.11, 21:22
        Dokładnie. Najlepiej nie aneksem, tylko już na etapie pierwotnej umowy.
        A potem jakiś kantor online, albo walutomat.

A tak poza tym wszyscy mówią o spreadach w kontekście spłacania kredytów.
        Tymczasem:
        NAJWIĘKSZA I NIEUNIKNIONA STRATA NA SPREADZIE MA MIEJSCE W MOMENCIE URUCHAMIANIA KAŻDEJ TRANSZY - tu też powinna być możliwość wybierania transzy w walucie, a niestety prawo tego nie gwarantuje i chyba się tego nie spotyka.

U mnie to nawet widać (dnb Nord). Spread jest rozłożony niesymetrcznie w stosunku do kursu średniego - większa część jest po stronie kursu zakupu EUR (wykorzystywanego uruchamianiu transzy).
        • www.invigo.pl Re: Nieprzytomni? 07.07.11, 08:27
          Dokładnie, spread ma nawet większe znaczenie przy uruchomieniu kredytu. U nas można na bieżąco sprawdzać wysokość spreadu w danym banku dla wybranej waluty: www.invigo.pl/blog/wpisy/kredyt-hipoteczny-walutowy-spread-dodatkowy-koszt
    • darekwu Belka: Problem spreadów walutowych jest istotny 06.07.11, 20:39
      Bank Deutche zawarł ze mną umowę na kredyt hipoteczny, spread by wtedy 12 groszy na franku. W dwa tygodnie potem maczkiem na stronie internetowej napisali sobie że spread będzie teraz 30 groszy. I już, Są do przodu 18 groszy moim kosztem jednym ruchem myszki. Czemu nie pięćdziesiąt - to pytanie nie daje mi spokoju.
      Koszty nabycia franka przez bank to mydlenie oczu - kredyt i tak rozliczany jest w złotych nawet jeśli denominowany jest w drahmach, stotinkach czy turgikach - koszt dla banku to jednorazowa zapłata za linijkę kodu w aplikacji bankowej. Sprawa spreadów to przykład złodziejstwa w majestacie prawa - pan Pawlak niech robi na tym interes polityczny - mnie to nie interesuje - on ma po prostu rację - panowie z PO pochylcie się nad tym, bo jak pierwszy raz w życiu zagłosuję na chłopów.
      • Gość: c Re: Belka: Problem spreadów walutowych jest istot IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.11, 20:50
        Chopie prosty!
        Spready w kantorach internetowych - tych wyspecjalizowanych właśnie w obchodzeniu banków wachają między 2-6 groszy na franku.
        Wpłacasz gotówkę, kantor grzecznie przelewa ci walutę na wskazane konto. Raczej nie mają większych wpadek, bo zrobiło by się o tym głośno.
        Czego chcesz jeszcze? :)
      • Gość: niunia Re: Belka: Problem spreadów walutowych jest istot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 21:35
        Mugolu, parlament nie ma się nad czym "pochylać", bo oni nie są królami, tylko kurfa zwykłymi robolami, którzy mają zapierdzielać za nasze pieniądze.
        Jak je sprzeniewierzą, to ich powiesimy za jaja. Wszystkich bez wyjątku.
      • Gość: es Re: Belka: Problem spreadów walutowych jest istot IP: *.ip.jarsat.pl 06.07.11, 23:39
        Może się doczekasz i 50groszy
    • tomek.54321 Re: Belka: Problem spreadów walutowych jest istot 06.07.11, 20:40
      Kantory nie zwieksza spreadow bo majac znacznie wieksza liczbe klientow (a tak bedzie jesli kredytobiorca bedzie mogl splacic kredyt kupujac walute w kantorze) i tak beda mialy wieksze zarobki. Uwazam nawet ze spready moga spasc gdyz kantory zaczna mocniej konkurowac o tych nowych klientow. Takze moim zdaniem to sciema ze strony bankow itp
    • Gość: niedoszły baran Belka: Problem spreadów walutowych jest istotny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.07.11, 20:54
      Kiedy 2 lata temu chciałem uzyskać kredyt, wynegocjowałem spread na poziomie max. 1,25 %, bo i kredyt miał być spory i dobry klient byłem itp.
      A jak ku...a przyszło do podpisania umowy... to nic oczywiście takiego nie znalazło się w kontrakcie. Podziękowałem Panu za mój stracony czas. Dziś dziękuję opatrzności, że byłem przytomny, bo i ceny za m2 spadły i franio podskoczył.
      I tak już od dwóch lat wynajmuję mieszkanie, przez 3 lata odłożyłem już blisko 400 tys. zł i tak zastanawiam się, czy jeszcze nie powynajmować przez kolejne dwa lata, może nie odłożę już aż tyle, ale cwaniaczkom zarobić nie dam - może nie aż tyle.
      Pozdrawiam cierpliwych.
      • Gość: Manolo Re: Belka: Problem spreadów walutowych jest istot IP: *.play-internet.pl 06.07.11, 21:24
        hehheheheeh, pięknia opera frustratów zapakowanych aż miło
        • Gość: tomer Re: Belka: Problem spreadów walutowych jest istot IP: *.radom.vectranet.pl 06.07.11, 21:33
          mama już zrobiła pranie? więc możesz pójść wziąć prysznic. Tylko ustal z bratem kolejkę.
          • stara_dominikowa Re: Belka: Problem spreadów walutowych jest istot 07.07.11, 09:07
            Gość portalu: tomer napisał(a):

> mama już zrobiła pranie? więc możesz pójść wziąć prysznic. Tylko ustal z bratem
            > kolejkę.

to może tak:
            Frank znowu skoczył? Więc możesz zapłacić wyższą ratę. Tylko ustal z żoną kolejkę: rata, czy żarcie.
      • Gość: lolo Re: Belka: Problem spreadów walutowych jest istot IP: *.home.aster.pl 07.07.11, 09:01
        Następny leszczu, którego nie było stać na kredyt. Boże, skąd się biorą te matoły?
        • stara_dominikowa Re: Belka: Problem spreadów walutowych jest istot 07.07.11, 10:06
          Gość portalu: lolo napisał(a):

> Następny leszczu, którego nie było stać na kredyt. Boże, skąd się biorą te mato
          > ły?

Nie wiem właśnie. Nie chcą po trzydziestu latach stać się właścicielami starych domów, za które zapłacili dwa razy więcej niż były warte nowe. Leszcze.
    • Gość: niunia Który to Belka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 21:32
      ten sk... który mi zabiera 20% zysku?
      Wiecie co z nim zrobić :))
      • Gość: zaq Re: Który to Belka? IP: *.finemedia.pl 06.07.11, 22:41
        zysku?
        chyba "zysku"...
    • Gość: yabber Belka: Problem spreadów walutowych jest istotny IP: *.aster.pl 06.07.11, 21:42
      Mam podobny problem z Deutsche Bankiem nie rozumiem faktu że bank nalicza sobie według swojego uznania spread.Podpisując umową był on na poziomie 3-4% teraz walą 10%.Należy ustawowo ograniczyć samowolę banków.Jeśli w umowie nie określono poziomu spreadu procentowo nie powinien on być jednostronnie narzucany przez banki z pogwałceniem praw drugiej strony.A co będzie jeśli banki zechcą naliczać za parę lat na poziomie 50% ? Frank po 5 złotych???
      • Gość: Damn Re: Belka: Problem spreadów walutowych jest istot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.11, 08:24
        Zgadza się.
        Tak jak jest ustawa antylichwiarska, która ogranicza wysokość oprocentowania odsetek w skali roku, tak samo powinna być ustawa ograniczająca spread walutowy.

Choć mnie ta sprawa nie dotyczy osobiście, to uważam, że jest to czynnik ryzyka kredytu walutowego który klient nie jest w stanie przewidziec i zalezy tylko od widzimisie banku.

• placebo99 Sprzedaż szwajcarskich scyzoryków spada. LIBOR... 06.07.11, 22:44
      LIBOR pieprznie pewnie w jakieś 3-4%!
      • Gość: iq średni kurs NPB wydaje się najrozsądniejszy IP: 217.12.186.* 07.07.11, 08:09
        .
    • m2rket Belka: Problem spreadów walutowych jest istotny 06.07.11, 23:47
      to ja mam chyba farta bo od poczatku sam sobie wplacam walute i spred banku mnie nie interesuje. Tylko ze jak oni wala tak ogromne spredy to jak chca sprzedawac nowe kredyty teraz? przeciez spredy dla starych i nowych klientow powinny byc takie same?? Chyba ze tutaj jest jakis kant.
      • Gość: Damn Re: Belka: Problem spreadów walutowych jest istot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.11, 08:34
        Mozesz zrobic, cos co dowiedzialem sie od kolezanki, ktora przez dlugi czas pracowala przy kredytach w banku w ING (jeszcze przed banka na nieruchomosciach).

Idz do banku i powiedz, ze obecne warunki kredytu, ktore masz sa nieatrakcyjne i ze gdybys teraz przyszedl jako klient, to dostalbys lepsze warunki. Napisz tez, ze rozwazasz przeniesienie kredytu do innego banku, ktory ma lepsza oferte.

Jesli masz kredyt w CHF, to w tym momencie z tym przeniesieniem do innego banku moze byc problem, bo w praktyce to sprowadza sie do tego, ze nowy bank splaca Twoj stary kredyt w starym banku i Ty zaciagasz nowy, w nowym banku. Oczywiscie to jest do zrobienia, tylko przy aktualnym kursie CHF, to moze Ci sie to kompletnie nie oplacac - doplacisz za wysoki kurs CHF przy splacie kredytu.

W przypadku kredytu w PLN i pod warunkiem, ze wiele nie przeplaciles za mieszkanie, to przejdzie bez problemu (no musisz miec jeszcze 0% za wszesniejsza splate - w najgorszych bankach, jest to po 3-5 latach, ja mam kredyt w PLN w BZ WBK i tam moge splacic kredyt nastepnego dnia po zaciagnieciu - bez oplat - np. jak wygra sie w toto-lotka ;))

Powodzenia :)
    • Gość: Grendel Belka: Problem spreadów walutowych jest istotny IP: *.home.aster.pl 07.07.11, 09:10
      Deutsche Bank roluje swoich klientów na spreadach i nic nie wskazuje na to, że coś się zmieni, jeśli nie powstaną odgórne ograniczenia stopujące tych złodziei. W pewnym momencie mieli wprawdzie ofertę umożliwiającą spłacanie CHF, CHF-ami, ale warunki były przedziwne, trzeba było podpisać oddzielny aneks, liczyli od tego aneksu jakąś chorą sumę, a na koniec i tak przeliczają CHF na PLN i odwrotnie i dostawało się wartość w CHF, ale już po doliczeniu spreadu, chore. Może w niektórych bankach można spłacać kredyt walutowy w walucie, w której się ten kredyt wzięło, ale na pewno nie jest to DB. I jeszcze jedno - skoro banki były zobowiązane do podania klientowi całkowitych kosztów kredytu, nieuwzględnienie wysokości spreadu to zwykłe oszustwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka