Dodaj do ulubionych

Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3...

IP: 178.73.49.* 30.09.11, 14:30
Ech, ciężko musi się żyć analfabetom we współczesnym świecie...
Obserwuj wątek
    • Gość: mk Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 IP: 78.155.119.* 30.09.11, 14:32
      Sam jesteś analfabetą - WTÓRNYM!!!!
      • Gość: mzb Niezłą sumkę przelewały IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 30.09.11, 14:36
        Skoro na różnicy kursu straciły 4,3k zł. Pewnie ciotka wszystkie oszczędności przesyłała :)
        • Gość: frowyz Re: Niezłą sumkę przelewały IP: 94.42.133.* 30.09.11, 14:42
          Kwota przelewu została podana w artykule...
        • Gość: Ech... Re: Niezłą sumkę przelewały IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 21:24
          To bank spieprzył sprawię i teraz wykręca się od odpowiedzialności.
          Nie da się zrealizować przelewy ze źle wpisanym numerem konta. Częścią numeru konta jest jego suma kontrolna, jeśli pomylimy się w numerze konta, to suma kontrolna nie będzie się zgadzać. Bank powinien to sprawdzić przed wysłaniem pieniędzy. Żaden system przelewów stosowanych przez banki, jak ELIXIR czy SORBNET, nie przyjmie takiego przelewu. Więc de facto pieniądze nigdy nie opuściły banku nadawcy. Były tam na koncie technicznym i powinny wrócić. Nigdy nie doszło do przewalutowania, bo pieniądze nigdy nie dotarły do banku odbiorcy.
          • Gość: eith Re: Niezłą sumkę przelewały IP: *.ennet.pl 01.10.11, 00:13
            Przy przelewach międzynarodowych działa to trochę inaczej.
            • 1stanczyk "działa to trochę inaczej." Jak inaczej ? 05.10.11, 17:08
              "działa to trochę inaczej."

Przelewałem, zdarzały się błędy, zwyczajnie bank nie mógł przyjąć zlecenia bo konto odbiorcy nie przeszło procedury weryfikacyjnej na którą składa się pewnie kilka algorytmów.

Inaczej to właśnie tak jak w artykule: najzwyczajniej pod pretekstem pomyłki okrada się klientów.

Kiedy masz 27 znaków IBAN-u i 11 BIC-u skopiować to nie ma takiej możliwości by średnio na dajmy na to 50 podobnych operacji nie było co najmniej jednego błędu.

Re: Niezłą sumkę przelewały
          • Gość: Wojtek Re: Niezłą sumkę przelewały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.11, 06:40
            Ech ma racje .Pieniadze NIgdy nie opuscily Banku bo zly numer rachunku. Dziadowski bank ktory stosje takie sztuczki.
      • Gość: le Ming Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 IP: 178.73.49.* 30.09.11, 15:53
        A ty jesteś idiotą. Współczuję.
        • Gość: ć w o k !!!!! ciemniak !!!!!! IP: *.c194.msk.pl 01.10.11, 00:30
          Gość portalu: le Ming napisał(a):

> A ty jesteś idiotą. Współczuję.

no gosciu, mylisz zwykly blad z analfabetyzmem i jeszcze pyskujesz?
    • Gość: hmm Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... IP: 168.168.43.* 30.09.11, 14:33
      Jeżeli dobrze rozumiem to ktoś uczciwie zwrócił pieniądze, bo jeśli przelew został wykonany, to znaczy że pieniądze poszły. chyba że ja czegoś o systemie bankowym nie wiem, i wpisanie błędnego numeru rachunku powoduje że przelew i tak jest wykonywany (?). Albo to dotyczy tylko przelewów międzynarodowych? Ktoś wie?
      • ryhor Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 30.09.11, 14:55
        Prawdopodobnie numer konta, na który ta Pani przelała pieniądze nie istniał, więc bank zagraniczny zwrócił pieniądze na konto nadawcy.

W Polsce w obrocie wewnętrznym taka sytuacja nie miałaby miejsca, ponieważ bank od razu odrzuciłby przelew na błędny numer rachunku - pierwsze dwie cyfry naszych numerów kont (tzw. IBAN) to liczby kontrolne, które wyliczają się z pozostałych 24. Jeżeli popełnimy błąd występuje tylko 1% prawdopodobieństwa, że pomyłkowo wpisany przez nas numer rzeczywiście istnieje.
    • aqwertz Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... 30.09.11, 14:35
      W sumie to bank ma racje. Robrze że babcia nie przelała pieniędzy komuś innemu.
      Niechlujstwo kosztuje, a przy takiej kwocie przelewu niesprawdzenie poprawności danych to zwykła głupota.
      • Gość: xxx Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.09.11, 14:41
        Tylko po co (i gdzie) następowało przewalutowanie?
        • Gość: eith Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 IP: *.ennet.pl 30.09.11, 15:27
          No może kobieta miała konto w PLN a chciała wysłać od razu w EUR albo USD. To jedno przewalutowanie, a potem jak kasa wracała to znowu przewalutowano jej z waluty na PLN, żeby móc jej to zaksięgować na rachunku.
      • Gość: patrykkiwaczek Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.11, 15:39
        do aqwertz
        co ty piep... człowieku?? Pomylić się jest rzeczą ludzką i każdy ma do tego prawo. To system bankowy nie powinien przepuszczać przelewów z pomyłkami!! Jeżeli pomylisz numer konta to on ni h.. nie pasuje do pozostałych danych? tak czy nie? Więc nie pier... za przeproszeniem. Są to złe praktyki banków i powinniśmy z tym walczyć!!! Już przerabiałem podobny temat i wiem, że z bankami nie jest łatwo ale można powalczyć i wygrać :-).
        • Gość: Wacław Głupiś ty chłopie IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 16:00
          Uważasz, że bank w Polsce powinien znać wszystkie rachunki na całym świecie, bo tak byś chciał? Skąd bank w Polsce ma znać rachunek w Anglii? Kiedyś przyszła do mnie taka głupia babcia do banku i powiedziała, że chciałaby zrobić prezent wnuczce, która ma konto w jakimś innym banku tylko nie wie w jakim, ale że ja mam to sprawdzić i jej przelać i już. Rozmowa z babcią trwała z pół godziny, a babcia wyszła wrzeszcząc, że jesteśmy kanciarzami, bo nie znamy numeru jej wnuczki w innym banku. Gdybym był ch...em, to podałbym swój rachunek i babcia byłaby moją donatorką. Bałwany nie powinny mieć wcale konta i powinny korzystać z rachunku mamy, albo innego krewnego. Tak byłoby prościej dla wszystkich
          • quebec4 Re: Głupiś ty chłopie 30.09.11, 16:41
            Czy wy myślicie, ze bank te pieniądze wkłada do koperty i wysyła? Jeżeli dane były błędne i przelew do skutku nie doszedł, to znaczy że go w ogóle nie było. Jeżeli nie było - to przewalutowania również nie było. Oczywiście regulamin może być inny. I pewnie jest... Ale ja bym się upierał, że Bank nadawca ma obowiązek zweryfikować dane u banku odbiorcy przed zaksięgowaniem zlecenia. Z oczywistych względów związanych z praniem brudnych pieniędzy...
            • tree_sloth Re: Głupiś ty chłopie 30.09.11, 18:27
              Ależ naturalnie przelew mógł dojść do skutku. Podane zostały dane odbiorcy (nr rachunku, SWIFT), banki-trzecie (korespondenci) i przelew został wysłany. Jedną drogą wędrują dane (komunikat SWIFT) drugą kasa (pokrycie, zasilające nostro korespondenta, przekazywane dalej).
              Teraz, jeśli w którymś momencie, którykolwiek bank stwierdza, że nie ma wystarczających danych do dalszego przekazywania komunikatu/pokrycia może prosić o dosłanie uzupełnienia lub zwrócić przelew. Z racji duże automatyzacji procesu, wszelkie "manualne" interwencje są zazwyczaj płatne.***
              A weryfikacja związana z praniem brudnych pieniędzy to zupełnie co innego niż walidacja numeru rachunku/kodu SWIFT.

*** powyższe brzmi dziwnie lecz staram się wytłumaczyć możliwie prostymi słowami żargon i schematy używane przy procesowaniu przelewów zagranicznych.
          • Gość: patrykiwaczek Re: Głupiś ty chłopie IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.11, 16:42
            naucz się czytać Wacławie ze zrozumieniem. Napisałem, że system bankowy powinien badać pełne dane konta przy przelewie, np.: na twoje konto bo jeżeli numer się zgadza a pozostałe dane nie to pieniądze powinny być automatem zwrócone na konto wysyłającego. I nie mów że to jest niemożliwe - baranie - a jak chcesz zobaczyć głupka to spójrz w lustro
            • monop2 Re: Głupiś ty chłopie 30.09.11, 18:51
              Co to ma wspólnego z artykułem ?
          • Gość: Pierre Dolin Sam głupiś... IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 16:44
            ...ale czego oczekiwać po bankowcu?
            System powinien od razu odrzucić błędnie wpisany (nieistniejący) numer bez względu na to czy bank jest w Polsce czy w Górnej Wolcie. Po to przecież są tak długie numery, że kombinacji może być więcej niż dotąd sekund minęło od początku Wszechświata. Jeżeli system banku nie jest w stanie zweryfikować z automatu poprawności numeru, znakiem tego, system jest do d...

A druga sprawa, tak se myślę - za przewalutowanie brać blisko 5% wartości przelewanej sumy? Za jedno pstryknięcie w procesorze komputra - bo na czym innym to polega? - to niezła kasa. Lepsza przebitka niż na narkotykach, handlu żywym towarem i reketierstwie razem wziętych.

No, tak, ale przecież tu chodzi banki - więc czemu ja się dziwię?...
            • tree_sloth Re: Sam głupiś... 30.09.11, 18:20
              Zanim zdecydujesz co powinien system to racz sprawdzić co to takiego IBAN i gdzie obowiązuje.
              Być może jaśniejszym się stanie, że stworzenie systemu weryfikującego dane przy przelewach zagranicznych może być trudne/niewykonalne.
              By zabezpieczyć się przed reklamacjami opartymi na przeświadczeniu, że "system powinien" w większość instytucji obowiązuje klauzula przerzucająca odpowiedzialność na Klienta.

ps.: Dodatkowo w Wielkiej Brytanii oprócz formatu IBAN funkcjonuje tzw sort code i krótki numer. Teraz tłumacz w TOiP, że nie gwarantujesz skuteczności przekazu w każdej walucie.
          • Gość: art Masz mentalosc peerlowskiego nura IP: *.customer.eircom.net 30.09.11, 16:47
            Gdybym był ch...em, to podałbym swój rachunek i babcia byłaby
            > moją donatorką.

widzisz Waclawie, nie bylbys ch... tylko zlodziejem

Kiedyś przyszła
            > do mnie taka głupia babcia do banku i powiedziała, że chciałaby zrobić prezent
            > wnuczce, która ma konto w jakimś innym banku tylko nie wie w jakim, ale że ja m
            > am to sprawdzić i jej przelać i już. Rozmowa z babcią trwała z pół godziny, a b
            > abcia wyszła wrzeszcząc, że jesteśmy kanciarzami, bo nie znamy numeru jej wnucz
            > ki w innym banku
            Bałwany nie powinny mieć wcale konta i powinny korzystać z rac
            > hunku mamy, albo innego krewnego.

jak nie umiesz i nie lubisz pracowac z ludzmi to nie powienes pracowac z klientami, to jest twoj psi obowiazek obsluzyc kazdego klienta, nawet takiego ktory jest idiota

i to jest roznica miedzy komfortem bycia klientem banku w Polsce a krajow anglosaskich, klienci nie sa nabijani w butelke jakimis durnym oplatami, a obsluga to nie urzedniczyny z poczuciem wyzszosci rodem z prlu
            • tree_sloth Re: Masz mentalosc peerlowskiego nura 30.09.11, 18:34
              Nie wiem czy zauważyłeś pewne zmiany w polskim społeczeństwie tudzież dość ryzykowną żonglerkę porównawczą jaką uprawiasz. System anglosaski nie jest ani nadzwyczajnie sprawny, na pewno nie wolny od opłat a w kontakcie z Klientem również pojawiają się ludzie, ze swoimi problemami, frustracjami i wiedzą (lub jej brakiem).
            • Gość: xian Re: Masz mentalosc peerlowskiego nura IP: *.7-2.cable.virginmedia.com 01.10.11, 01:11
              > i to jest roznica miedzy komfortem bycia klientem banku w Polsce a krajow anglo
              > saskich, klienci nie sa nabijani w butelke jakimis durnym oplatami, a obsluga t
              > o nie urzedniczyny z poczuciem wyzszosci rodem z prlu

pewnie, tylko skąd się wzięła afera z PPI w UK?
            • Gość: Ciekawski Re: Masz mentalosc peerlowskiego nura IP: *.54.19.145.static.telsat.wroc.pl 01.10.11, 19:14
              > jak nie umiesz i nie lubisz pracowac z ludzmi to nie powienes pracowac z klient
              > ami, to jest twoj psi obowiazek obsluzyc kazdego klienta, nawet takiego ktory j
              > est idiota

Nie każdy pracujący między ludźmi ma predyspozycje do obcowania z chorymi nerwowo lub psychicznie.

> i to jest roznica miedzy komfortem bycia klientem banku w Polsce a krajow anglo
              > saskich ...

Mam przez to rozumieć, że w kraju anglosaskim jak przyjdę jako klient i zlecę aby z konta Billa Gatesa przelali całą zawartość na konto moje, to oni to wykonają, bo klient, czyli ja mam być zadowolony?
          • Gość: noname Re: Głupiś ty chłopie IP: *.echostar.pl 30.09.11, 19:09
            Tak jak Kaczyński. Nie połapałby się w tym, więc konta nie otworzył, mama trzyma mu kasę a on ludziom w bankach głowy nie zawraca...
          • Gość: mmassive Re: Głupiś ty chłopie IP: *.toya.net.pl 30.09.11, 23:37
            Zależy od narzędzi, których dany bank używa. Pracuję akurat przy przelewach międzynarodowych. Większość naszych systemów weryfikuje IBAN-y, ale nie wszystkie (zależy od kraju, z którego przelew wychodzi) Używamy strony "bankers almanac" (żeby używać, trzeba kupić koncesję, ale chyba jest również okres próbny), tam można zweryfikować format IBAN-u, czy jest OK, czy nie. Ryzyko wysłania pieniędzy na zły IBAN jest minimalne, gorzej, gdy się je wysyła do krajów "nieibanowych". Ale to inna historia :)
        • tree_sloth Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 30.09.11, 18:30
          Gość portalu: patrykkiwaczek napisał(a):

> do aqwertz
          > co ty piep... człowieku?? Pomylić się jest rzeczą ludzką i każdy ma do tego pra
          > wo. To system bankowy nie powinien przepuszczać przelewów z pomyłkami!! Jeżeli
          > pomylisz numer konta to on ni h.. nie pasuje do pozostałych danych? tak czy nie
          > ? Więc nie pier... za przeproszeniem. Są to złe praktyki banków i powinniśmy z
          > tym walczyć!!! Już przerabiałem podobny temat i wiem, że z bankami nie jest łat
          > wo ale można powalczyć i wygrać :-).

Jeśli swoją doktrynę jesteś w stanie przekuć w praktykę myślę, że w bankach przyjmą Cię z otwartymi rękami. Wszyscy chcieli by pewnie mieć pracujący w real-time system walidujący numery kont z kodami SWIFT, uwzględniający wszelkie poprawki (przejęcia, fuzje instytucji, zmiany korespondentów).
          • Gość: elo no popatrz kolego - w telekomunikacji dalo sie IP: *.cableplus.com.cn 01.10.11, 02:23
            zbudowac i zaimplementowac system ktory w near-real time jest w stanie po SS7 wybrac dowolny numer telefonu na swiecie - a polaczen telefonicznych jest kilkaset razy wiecej (dziennie) niz przelewow bankowych. Istnieja rowniez systemy ktore sa w stanie zrealizowac obciazenia kont uzytkownikow w czasie rzeczywistym.

A bankowcy jakos nie moga - zapewne zbyt mala marze maja na tym zlodziejskim biznesie by zainwestowac w odpowiednie rozwiazania IT.

Za to - po.d.p.i.e.r.d.o.l.e.n.i.e biednej rodzinie utrzymujacej sie z pracy (98% ludzi utrzymujacych sie z pracy jest biedna) 5% wartosci przelewu tylko dlatego ze ktos sie pomylil przy wypelnianiu druczku jest 'fair business practice'.

Gratuluje tego swiata w ktorym zyjesz i ktory chcesz kreowac!!!

Cwaniaczku za dyche - mam nadzieje ze ciebie ktos tez dobrze 'przerobi' na walucie.
    • alex2835 Dziennikarz też nieprzytomny. 30.09.11, 14:48
      Strata wystąpiła nie z powodu błędnie nadanego przelewu (skoro pieniądze wróciły), tylko z powodu różnic kursowych. Gdyby przelew doszedł we właściwe miejsce, ale w obcej walucie, strata na różnicach kursowych byłaby podobna (mniejsza od spreadu na drugiej transakcji wymiany).
      • parazyd Re: Dziennikarz też nieprzytomny. 30.09.11, 15:06
        "Jak się przed tym zabezpieczyć? Trzeba po prostu dokładnie sprawdzić, czy dane do przelewu są poprawne."

geniusz?

• monop2 Re: Dziennikarz też nieprzytomny. 30.09.11, 18:56
          Jak się zabezpieczyć ? Robić przelew w walucie i z konta walutowego.
      • Gość: bambi7 Re: Dziennikarz też nieprzytomny. IP: *.internetia.net.pl 30.09.11, 18:34
        Dziennikarz jest przytomny, ale dzięki takiemu a nie innemu tytułowi (że niby bank coś zabrał nielegalnie) więcej osób sie artykułem zainteresowało

Druga sprawa, że trzeba być jełopem żeby przy tak dużych przelewach przynajmniej ze 3 razy dokładnie nr konta nie sprawdzić. A następnym razem to przesyłać trzeba jakimś Western Union
    • Gość: kabakos Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 15:08
      Dlaczego tak jest, że jak się pomyli osoba prywatna to jest niechlujstwo, jak pracownik bankowy (niektórzy o sobie mówią urzędnik bankowy, buhahahahaha) to błąd systemu? Dlaczego tylko klient musi płacić za błędy? Dlaczego jak bank się pomyli i omyłkowo zaksięguje na koncie pieniądze, każe je zwracać łącznie z naliczonymi od nich odsetkami? Warto zastanowić się nad odpowiedziami...
    • prababka44 Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... 30.09.11, 15:15
      *** . Albo to dotyczy tylko przelewów międzynarodowych? Ktoś wie? ***

Tak to działa e-poczta :)
      Podany błędnie adres powoduje , że od razu widzisz NIEWYSŁANIE :)
      A w banku to sobie siedziało na koncie smietnikowym...
      • monop2 Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 30.09.11, 18:58
        Mylisz się. E-mail tak nie działa. Przy błędnym adresie możesz nigdy nie dostać informacji, że mail nie dotarł. Co nie zmienia faktu, że zazwyczaj dostajesz.
    • Gość: pikus Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... IP: *.ip1.netikka.fi 30.09.11, 15:17
      prawie 8 % od wysylki pieniedzy ??? toz to zlodziejstwo. taka roznica przy przewalutowaniu ???
      wyslac jeszce kilka razy i nic z 60000 nie zostanie. banki w Polsce sa tak cholernie pazerne ze nie warto tam miec konta.
      Za 4500 zlp to ciocia mogla wsiasc w samolot i mogla doreczyc grosiwo osobiscie i jeszcze na obiad i8 prezenta by starczylo. Nie miesci sie w pale !!!
      A jak konus kaczynski oblozy banki podatkiem to zgadnijcie kto za to zaplaci ???? Zaplacisz ty , ja i wszyscy oni.
      • tiato Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 30.09.11, 15:26
        Prawdopodobnie miała konto w PLN, i z niego chciała wysłać GBP do UK. Raz przewalutowanie. Jak bank w UK zwrócił przelew z błędnym numerem konta, to środki w GBP trzeba było drugi raz przewalutować na PLN. 4% za każdym razem - całkiem normalny spread.

Gdyby najpierw otworzyła konto w GBP, przelać tam te 60k PLN i z niego zlecić przelew, to by nie straciła na zwrocie. Ale kto by pomyślał...
      • Gość: pimpek_dupczyciel To nie bank w Polsce, ale bank w Anglii łosiu IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 15:50
        Jak konto było w angielskim banku, to oni przeliczyli po swoim kursie. A babcia która wysłała złotówki na konto funtowe jest po prostu głupia. Taniej byłoby wymienić złotówki na funty w kantorze i wysłać funty. Jednak Polacy o finansach wiedzą niewiele i wszędzie węszą spisek jak Macierewicz
    • Gość: bonek Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... IP: *.internetia.net.pl 30.09.11, 15:32
      Będąc pijany wyrzuciłem przez okno 2000zł. Straciłem przez to 2000zl. Prosze o napisanie artykułu, może uda mi się odzyskać stracone pieniądze.
      • jaro7474 Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 30.09.11, 15:42
        tylko najpierw musisz się zastanowić od kogo żądać straconej kasy. Pozywać producenta okien?? administrację budynku ?? czy może zieleń miejską co kosi trawniki pod oknem?? Na pewno nie możesz pozwać producenta/dystrybutora alkoholu.
        Nie z nami takie numery.
    • Gość: Ja Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 15:45
      Zacznijmy od tego, czy przelew w ogóle z banku wyszedł:) Pazerność instytucji bankowych nie ma dna.
      • quebec4 Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 30.09.11, 16:47
        Dokładnie. Już widzę jak sobie wszyscy wyobrażają wędrujące pieniące po wirtualnej bankowej sieci w wirtualnej bankowej kopercie... Pieniądze przychodzą do banku odbiorcy - ten je sobie ogląda, stwierdza "że nikt tu taki nie mieszka" i wysyła kopertę z powrotem...
    • Gość: pimpek-dupczyciel Babcia mogła przelać funty IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 15:48
      Przelew złotówek na konto funtowe, to frajerstwo
      • tree_sloth Re: Babcia mogła przelać funty 30.09.11, 18:37
        Nie, to nie frajerstwo. To przekonanie, że za granicami Polski funkcjonują wyłącznie instytucje non-profit wolne od opłat i prowizji, gdzie kurs kupna waluty=kurs sprzedaży. Dlatego wysyła się w ciemno, bo się nie daje orżnąć lokalnym krwiopijcom bankierom.
    • karol_zmj Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 30.09.11, 15:53
      a ciocia wcześniej przesłała cukier puder TIRem?
    • ubiquitousghost88 Kto może wysłać, ma prawo i stracić! 30.09.11, 17:08
      • extrafresh Re: Kto może wysłać, ma prawo i stracić! 30.09.11, 17:13
        Sami fachowcy od bankowości jak widzę...

Następnym razem ta pani niech puszcza taką kasę w liście poleconym korzystając usług PP.
    • wrd6611 Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... 30.09.11, 17:28
      Bank interesuje tylko nr. rachunku. I tak miala szczescie ze dostala reszte pieniedzy.
    • sselrats Z pieniedzmi nie ma zartow 30.09.11, 17:35
      tylko ze w szkolach zamiast tego uczyc to krzyzy ponawieszali
      • Gość: Pele Re: Z pieniedzmi nie ma zartow IP: *.ntlworld.ie 30.09.11, 18:24
        Aleś ty "mundry" hu hu
        • sselrats Re: Z pieniedzmi nie ma zartow 30.09.11, 22:14
          Ament.
      • Gość: ModerChef Re: Z pieniedzmi nie ma zartow IP: *.33-176-91.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.09.11, 23:34
        ty se Krzyżem mordy nie wycieraj...
        • sselrats Re: Z pieniedzmi nie ma zartow 01.10.11, 00:48
          Ja se krzyzem mordy nie wycieram. Ja se wycieram...
          • Gość: inna ciocia Re: Z pieniedzmi nie ma zartow IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.11, 22:32
            Super napisales.
      • Gość: Zły Re: Z pieniedzmi nie ma zartow IP: *.atms.com.pl 13.10.11, 11:31
        Jak ktoś jest głąbem to niezależnie od tego czy krzyż mu wisi na widoku czy nie to wiedza i tak mu wchodzi do mózgu jak kaktus do d..y.
    • Gość: Lutek45 Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 17:40
      Bezczelny i złodziejski bank, straciłem do niego zaufanie.
    • Gość: amx sami geniusze na tym forum IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 17:47
      bank w Polsce nie sprawdza poprawności całego numeru konta w UK - wysyła do banku zidentyfikowanego na podstawie pierwszych cyfr, a identyfikacji klienta dokonuje już bank docelowy (bo tylko on ma bazę danych pozwalającą przypisać konkretną osobę do konkretnego numeru)

bank w Polsce wysłał kasę, bank w UK stwierdził że pod takim numerem konta nie ma nikogo, więc to pomyłka i zwrócił kasę bankowi w Polsce - za każdym razem nastapiło przewalutowanie (raz ze złotówek na funty, drugi raz z funtów na złotówki)

każde przewalutowanie kosztuje - nie wierzycie? weźcie 60000 idźcie do kantoru, kupcie funty a za chwilę wymieńcie te funty z powrotem o złotówki - będziecie "chudsi" mniej więcej o 4000 tak jak bohaterka artykułu

czy jak ja walnę taką głupotę to też GW o tym napisze???
      • tree_sloth Re: sami geniusze na tym forum 30.09.11, 18:40
        Gość portalu: amx napisał(a):

> bank w Polsce nie sprawdza poprawności całego numeru konta w UK - wysyła do ban
        > ku zidentyfikowanego na podstawie pierwszych cyfr, a identyfikacji klienta doko
        > nuje już bank docelowy (bo tylko on ma bazę danych pozwalającą przypisać konkre
        > tną osobę do konkretnego numeru)
        >
        > bank w Polsce wysłał kasę, bank w UK stwierdził że pod takim numerem konta nie
        > ma nikogo, więc to pomyłka i zwrócił kasę bankowi w Polsce - za każdym razem na
        > stapiło przewalutowanie (raz ze złotówek na funty, drugi raz z funtów na złotów
        > ki)
        >
        > każde przewalutowanie kosztuje - nie wierzycie? weźcie 60000 idźcie do kantoru,
        > kupcie funty a za chwilę wymieńcie te funty z powrotem o złotówki - będziecie
        > "chudsi" mniej więcej o 4000 tak jak bohaterka artykułu
        >
        > czy jak ja walnę taką głupotę to też GW o tym napisze???

Racja, sami geniusze. A Kolega amx vel "głos rozsądku" słyszał o kodzie SWIFT, który jest podstawą bankowości korespondencyjnej (nie, to nie cyferki z początku rachunku)?
      • Gość: handelek Re: sami geniusze na tym forum IP: *.pools.arcor-ip.net 01.10.11, 11:16
        każde przewalutowanie kosztuje - nie wierzycie? weźcie 60000 idźcie do kantoru, kupcie funty a za chwilę wymieńcie te funty z powrotem o złotówki - będziecie "chudsi" mniej więcej o 4000 tak jak bohaterka artykułu

Waluta to tez towar a kazdy towar ma cene zakupu i cene sprzedazy. Wlasnie na tej roznicy zarabiaja handlarze w tym wypadku bank.
    • fackir Piszecie bzdury - bank ma obowiązek sprawdzić 30.09.11, 19:45
      Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 17 grudnia 2008 r. (sygn. I CSK 205/08) stwierdzając, iż żaden przepis nie nakłada na banki obowiązku konfrontowania nazwy czy nazwiska beneficjenta przelewu podanego na poleceniu przelewu z podanym na nim numerem rachunku bankowego, aczkolwiek taki obowiązek wynika z art. 354 § 1 i art. 355 kodeksu cywilnego.(...)Sąd Najwyższy przesądził, że bank ma obowiązek sprawdzania numeru konta beneficjenta przelewu. Dodał, iż cel przelewu zostaje osiągnięty, gdy pieniądze znajdą się na rachunku beneficjenta przelewu. By tak się stało, każdy bank ma bezwzględny obowiązek sprawdzenia, czy numer rachunku jest zgodny z nazwą beneficjenta przelewu.

Na koniec należy się zastanowić, co w sytuacji kiedy zlecający przelew podając prawidłowe dane beneficjenta pomyli się w numerze rachunku bankowego. Wydaje się, iż powołane orzeczenie Sądu Najwyższego będzie miało również zastosowanie do tego rodzaju zdarzeń. Mianowicie bank stwierdzając niezgodność numeru konta z danymi adresata przelewu winien wstrzymać jego wykonanie i niezwłocznie powiadomić zleceniodawcę.
      • Gość: tazz Re: Piszecie bzdury - bank ma obowiązek sprawdzić IP: *.play-internet.pl 30.09.11, 22:31
        Racja. Poza tym podobna regulacja jest zawarta w samym prawie bankowym - to na banku ciązy obowiązek zweryfikowania takich danych!
      • ktory_to_juz_login Re: Piszecie bzdury - bank ma obowiązek sprawdzić 30.09.11, 23:12
        To zatrważające, że dopiero po kilkudziesięciu bzdurnych postach ktoś wspomniał o tym wyroku.

Dlaczego p. Mościcka zrzuciła odpowiedzialność za zaistniałą sytuację na klientkę, podczas gdy prawo stanowi, że to bank powinien za nią odpowiadać, bo nie zweryfikował poprawności danych i, tym samym, nie dochował należytej staranności w wykonaniu zobowiązania? Czy bank, którego naczelny PR-owiec kłamie, zwłaszcza wtedy, gdy kłamstwo może zostać z łatwością zdemaskowane, jest wiarygodny? I pomyśleć, że banki mają status instytucji zaufania publicznego...

O tym, że p. Loda zabiera się za pisanie w temacie, o którym nie ma bladego pojęcia nawet nie wspomnę. To ona powinna o wspomnianym wyżej wyroku wiedzieć i przytoczyć go w tekście.
      • Gość: xian Re: Piszecie bzdury - bank ma obowiązek sprawdzić IP: *.7-2.cable.virginmedia.com 01.10.11, 01:18
        wyrok dotyczył polskiego banku, nie zagranicznego; zagraniczny bank zresztą zachował się tak jak powinien, czyli zwrócił przelew, skoro nazwisko nie zgadzało się z numerem konta - a że do tego momentu zostało przeprowadzonych kilka operacji zgodnych z życzeniem klienta (przewalutowań i prowizji), to klient za to zapłacił; co w tym dziwnego?
        • fackir wszystko 01.10.11, 09:39
          Osoba składająca polecenie przelewu nie ma żadnego wpływu na dokonanie określonych wewnętrznych czynności bankowych przez bank, stąd ewentualne ryzyko w tym zakresie nie powinno jej obciążać. Podstawę prawną odpowiedzialności banku za nienależyte wykonanie polecenia przelewu stanowi art. 64 Prawa bankowego.(...)
          Sąd Najwyższy uznał ponadto, że banki nie mogą w umowach z posiadaczami rachunków wyłączyć swojej odpowiedzialności za skutki wynikające z realizacji zlecenia płatniczego zawierającego błędny numer rachunku wierzyciela.

to odnośnie zapisów w regulaminach niektórych banków;)
        • 1stanczyk "zagraniczny bank zresztą zachował się tak ... 05.10.11, 17:22
          "zagraniczny bank zresztą zachował się tak jak powinien, czyli zwrócił przelew"

Ten "przelew" w ogóle nie wyszedł z banku w naszym kraju.

Za parawanem pomyłki klienta to była ordynarna kradzież.

Banki są zrzeszone w swoich międzynarodowych organizacjach, które tak organizują przelewy międzynarodowe, poprzez rozpowszechniane wśród swoich członków opracowanych algorytmów sprawdzających konta, żeby właśnie nie było podobnych przypadków.

Gdyby tak potraktowano klienta w banku w Niemczech czy Anglii sprawa byłaby najzwyczajniej o oszustwo

Re: Piszecie bzdury - bank ma obowiązek sprawdzić
    • Gość: tm Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... IP: *.telnet.krakow.pl 30.09.11, 19:50
      To prawda. Najskuteczniejszym zabezpieczeniem jest dokładne sprawdzenie danych na dokumencie przelewu. Jest to tym ważniejsze, im większą kwotę się przelewa.

tomvis.systempartnerski.pl
    • Gość: Bankowiec cwaniak Przewalutowanie tylko na korzyść BANKU IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 20:39
      Problem bankowych przeliczeń polega zawsze na działaniu korzystnym na rzecz banku. Czyli gdyby kurs był odwrotny babcia nie dostałaby ani złotówki więcej niż wpłaciła. To pewne. Tak jak pewne, że obecnie Banki nie dają kredytów we frankach - bo kurs franka jest zawyżony. Ale gdy kurs był w dołku to wszystkie banki dawały bardzo chętnie takie kredyty, i nawet namawiały klientów. I wszystko jest OK.
    • solent Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... 30.09.11, 20:56
      To ciekawe... A co stanie się, jeśli pewnego dnia bank przeleje mi omyłkowo milion złotych, a ja go szybko wydam? Można się tylko domyślać...
      • marter7 Nie trzeba się domyślać... 01.10.11, 01:41
        ...wystarczy poszukać w sieci
        wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Myslal-ze-dostal-dar-od-Boga-a-to-tylko-pomylka-banku,wid,10776610,wiadomosc.html?ticaid=1d1e9
        albo o Herbercie Starbirdzie (ten miał szczęście - ku zdziwieniu oskarżycieli nie skazano go na karę więzienia)
      • Gość: reality_show Re: Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4 IP: *.range86-181.btcentralplus.com 01.10.11, 18:13
        To pójdziesz siedzieć, bo to nie były twoje pieniądze. Tylko bank może kraść pieniądze innym bezkarnie.
    • Gość: kiki Lichwiarzom za rządów PO zyje się lepiej. IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 21:23
      niestety
    • hpklis Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... 30.09.11, 22:23
      Nie dobry bank. Nie bede mial znimi konto.
    • Gość: iamiller Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... IP: *.ipcom.comunitel.net 30.09.11, 22:31
      Co do różnic kursów. Swego czasu bank ING z mojego konta pobrał należność za bilety lotnicze Norwegiana, których ja nie kupowałem - przeliczając z koron norweskich. Po reklamacji - zwrócili co pobrali ale na nowo przeliczając na korony norweskie. Różnica (moja strata) na kursie kupno/sprzedaż wynosiła kilkanaście złotych. Szczęśliwie po kolejnej serii reklamacji oddali wszystko co ... ukradli.
    • Gość: Pawwas Wysłała przelew z błędem. Straciła przez to 4,3... IP: 89.75.94.* 30.09.11, 23:38
      Niezłe pechowo tępa klienta. Przelewy do GB idą ibanem, Swift nie puści błędnego odrzuci na dzień dobry, a wręcz nie da się z systemu głównego banku tego wymusić do swiftu (za takie cos swift karze opłaty za zły kod). Więc klientka niezłe się pomyliła skoro suma kontrolna się zgadzała. Poszło do banku docelowego, tam takiego rachunku nie było to wróciło. Winny jest klient trzeba sprawdzać, co się wpisuje. System rachunek przyjął - prawidłowa suma kontrolna, więc poszło w świat banki nadawcy nie maja wszystkich nr rachunku na świecie. Inna sprawa przelewy w walucie warto wysyłać z rachunku w walucie, szczególnie ze rachunek w funtach to nie żadne dziwactwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka