Dodaj do ulubionych

Lokata terminowa bez kwoty maksymalnej i liczby lo

27.01.13, 01:28
Witam serdecznie,

Zdegustowany niskim poziomiem oprocentowania obecnie posiadnego rachunku w POLBANKU (zwykły ror, tyle, że miał być, jak to twierdzono w banku - "dla klientów prestiżowych" - taaaaa.... prestiżowe to są opłaty za jego prowadzenie, choć oprocentowanie kiedyś było chyba niezłe - na tyle, że nie opłacało się topić kapitału na kilka mies.) zdecydowałem się poszukiać lepszej alternatywy.

Oczywiście zanim zdecydowałem się zawrócić "gitarę" sam poszukałem trochę w sieci, ale albo oprocentowanie jest żenująco niskie (po co w takim razie rezygnować z obecnego produktu), albo produkty obwarowane były wymienionymi przeze mnie wcześniej warunkami - kwotą maksymalną, bądź maks. możliwą ilością lokat. Niestety nie udało mi się znaleźć niczego zadowalającego. Dodatkowo marzyłby mi się produkt, w którym nie musiałbym do tego zakładać konta (bo po co bulić za jego prowadzenie), ale to jeszcze ostatecznie jestem w stanie zaakceptować w ostateczności, jeśli opłata miesięczna będzie przyzwoita.

Czy znacie sami z własnego doświadczenia jakieś możliwości założenia lokaty o godziwym oprocentowaniu (godziwym tzn. nie w wysokości np. 1% + WIBOR 1M co daje w sumie ~ 5,09%), czy teraz to trzeba się cieszyć i takim oprocentowaniem. Dodatkowo zależy mi na tym, żeby były to lokaty bez kwoty maksymalnej tzn. ile ka$y mam tyle wrzucam, a nie żeby
mi bank nie stawiał warunki, że mogę sobie założyć np. tylko maks 2 lokaty i to każda nie wyższa niż np. ileś tys. zł.

Jest to w ogóle możliwe, czy mogę sobie takie warunki między bajki włożyć ?

Dodam jeszcze, że zależy mi na tym, by na takową lokatę mieć umowę, a nie ta, że zakładam ją sobie przez internet i potem jak się coś skopsa i bank mi ucieknie z kasą to bujaj się Jasio i szukaj ka$ki po świecie :>.

Za każdy odzew, a tym bardziej za poświęcenie swojego cennego czasu wielkie dzięki :).

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Lokata terminowa bez kwoty maksymalnej i licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.13, 09:14
      Może SKOK Wołomin? Ze względu na opłatę za wskokowstąpienie opłacalne mogą być tylko większe kwoty i/lub dłuższa współpraca ze SKOK, ale rozumiem, że pytanie dotyczy takiej sytuacji. Proszę porównać oprocentowanie (stałe) np. lokaty 3m = 8% z aktualną ofertą banków - wnioski nasuwają się same...
    • koziorozka Re: Lokata terminowa bez kwoty maksymalnej i licz 27.01.13, 09:20
      Nie ma takich lokat, twoje oczekiwania są nierealne
      Inflacja spadła, więc obecnie "godziwy" (jak go nazywasz) procent, to około 5%
      Albo zakładasz konto (i podpisujesz umowę), czekasz na kuriera itp., albo zadowalasz się np. rachunkiem technicznym lub samą lokatą.
      Dla nowych klientów banku są ciekawe propozycje
      Tu obejrzyj
      www.oprocentowanielokat.pl/
      wybierarka.pl/pl/lokaty
    • brendaa Re: Lokata terminowa bez kwoty maksymalnej i licz 21.02.13, 22:14
      Trochę poszperałam i popytałam znajomych, okazuje się, ze sporo osób odradza tradycyjne banki panstwowe, a woli te spółdzielcze poszperałam wśród SKOKów. i np. w kasach stefczyka jest świetna oferta lokaty powyżej 5 % w skali roku. pisałeś, że nie chcesz zakładać konta w banku i zdaje się, że nie musisz, ale jeśli byś miał to tam jakies korzyści są czy coś. dokładniej chodzi mi o tę lokatę: www.kasystefczyka.pl/klienci-indywidualni/lokaty/lokata-terminowa-o-stalym-zmiennym-oprocentowaniu - jak dla mnie brzmi nieźle, co myślisz? bo nie ukrywam, że też się zasatanwiam, ale wielkiej wiedzy na ten temat nie mam ;p
      • ktos_kiedys Re: Lokata terminowa bez kwoty maksymalnej i licz 21.02.13, 23:43
        miałem styczność z Kasami Stefczyka, i nawet chciałem lokatę i konto u nich założyć, niestety w mojej okolicy ich bankomatu nie ma, więc zrezygnowałem z tego powodu.
      • Gość: Maciek Re: Lokata terminowa bez kwoty maksymalnej i licz IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.13, 00:28
        brendaa napisał(a):
        > Trochę poszperałam i popytałam znajomych, okazuje się, ze sporo osób odradza tradycyjne banki panstwowe, a woli te spółdzielcze poszperałam wśród SKOKów

Jak twoja wiedza opiera się na opiniach znajomych, którzy znają w Polsce jakieś "tradycyjne banki państwowe", to uważaj, żeby ci bardziej kosztownych głupot nie wcisnęli.
        Jak człowiek pyta na forum Banki, to nie interesują go firmy parabankowe, Stefczyk ani inne Skoki.
        Banki spółdzielcze (nie Skoki) mają bfg i całkiem przyzwoita oferte lokat. Teraz najlepsza jest chyba ta www.skbank.pl/lokaty
        • Gość: Andrzej Re: Lokata terminowa bez kwoty maksymalnej i licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.13, 08:41
          Ja nie mam uprzedzeń do SKOKów (obecnie są już pod kontrolą KNF) - najlepszą ofertę ma SKOK Wołomin (wszelkie formalności są możliwe do załatwienia drogą telefoniczno-internetową).
          • Gość: Maciek Skoki IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.13, 09:07
            Gość portalu: Andrzej napisał(a):
            > Ja nie mam uprzedzeń do SKOKów (obecnie są już pod kontrolą KNF)

Nie mają gwarancji bfg
            Nie są bankami (to forum jest o bankach)
            O Skokach i innych parabankach ludzie gadają na forum Pieniądze
            forum.gazeta.pl/forum/f,24,Pieniadze.html
            • bigtrack Re: Skoki 28.02.13, 23:03
              z tego co się orientuję, to skoki to banki spółdzielcze a nie parabanki. czyli dalej bank spółdzielczy to bank. wołomin, kasy stefczyka i inne - mają świetną ofertę przecież i są objęte knfem więc nie rozumiem dlaczego taki hejt na nie jest...
              • Gość: Maciek Re: Skoki IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 23:57
                Źle się orientujesz
                a) Skoki to NIE są banki
                pl.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%B3%C5%82dzielcza_kasa_oszcz%C4%99dno%C5%9Bciowo-kredytowa
                b) "objęcie knefem" nie oznacza gwarancji BFG
                c) hejt a fakty to dwie różne sprawy
              • Gość: Darek Re: Skoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.13, 08:27
                SKOKI są objęte nadzorem KNF ale dopiero od tego roku. Do 17 stycznia (albo lutego) miały zgodnie z ustawą przedłożyć do KNF swoje zweryfikowane bilanse za 2012r. Co w nich jest jeszcze nie wiadomo. Wiem, że utworzyły spółkę w Luksemburgu, któraw 2012r. skupowała od nich złe kredyty w zamian za własne akcje. Czytaj - sprzedają złe kredyty i odkupują je w formie akcji. Takie czyszczenie bilansów.
                Ich depozyty gwarantowane są przez TUW - odprowadzają jakąś składkę do własnego towarzystwa.
                • barnaba_01 Re: Skoki 05.03.13, 19:07
                  Wydaje mi się, że większość osób zupełnie nie rozumie różnicy między bankiem a SKOK-ami. Już sama rozmowa w tym wątku to potwierdza :)
                  Sama do końca tego nie rozumiem, bo nawet nie wiedziałam, że SKOKów jest aż tyle. Ja znam z reklam Kasę Stefczyka (Kasę czy Kasy?), tu w wątku pojawił się Wołomin, u mnie na osiedlu jest jeszcze SKOK Wesoła, więc już sama nie wiem, jaka jest struktura.
                  Zastanawiam się tylko, czemu te skoki są tak krytykowane, skoro mają często lepszą ofertę od banków? wiem, że trzeba zostać członkiem kas, żeby korzystać z ich ofert, ale przecież to nie wymusza żadnych kosztów bezzwrotnych, prawda? Jeśli ktoś z Was ma lokatę w skoku to wielka prośba o opinię, czy warto.

Gość portalu: Darek napisał(a):

> SKOKI są objęte nadzorem KNF ale dopiero od tego roku. Do 17 stycznia (albo lut
                  > ego) miały zgodnie z ustawą przedłożyć do KNF swoje zweryfikowane bilanse za 20
                  > 12r. Co w nich jest jeszcze nie wiadomo. Wiem, że utworzyły spółkę w Luksemburg
                  > u, któraw 2012r. skupowała od nich złe kredyty w zamian za własne akcje. Czytaj
                  > - sprzedają złe kredyty i odkupują je w formie akcji. Takie czyszczenie bilans
                  > ów.
                  > Ich depozyty gwarantowane są przez TUW - odprowadzają jakąś składkę do własnego
                  > towarzystwa.
                  • Gość: Maciek Re: Skoki IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.13, 19:50
                    barnaba_01 napisał(a):
                    > Jeśli ktoś z Was ma lokatę w skoku to wielka prośba o opinię, czy warto

Z tym pytaniem to idź na to forum, bo to jest o bankach
                    forum.gazeta.pl/forum/f,24,Pieniadze.html
                    Lokaty są korzystne, jak mają duży procent. Dla jednych jeszcze jest ważne, żeby miały gwarancje BFG, a innym wystarczają zapewnienia nie-banków, że są wypłacalni.
                  • marselka83 Re: Skoki 06.03.13, 17:27
                    barnaba_01 napisał(a):

> Sama do końca tego nie rozumiem, bo nawet nie wiedziałam, że SKOKów jest aż tyl
                    > e. Ja znam z reklam Kasę Stefczyka (Kasę czy Kasy?), tu w wątku pojawił się Woł
                    > omin, u mnie na osiedlu jest jeszcze SKOK Wesoła, więc już sama nie wiem, jaka
                    > jest struktura.
                    Barnaba_01
                    SKOK to ogólna nazwa spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych. SKOK zrzesza inne kasy np. wspomniane przez Ciebie Kasy Stefczyka. Partnerami tych kas są inne,mniejsze kasy:www.kasystefczyka.pl/o-kasach-stefczyka. Jak widzisz Kasa stefczyka to instytucja w ramach kas stefczyka, dlatego obydwie formy są poprawne w zależności od kontekstu (zrzeszenie kas czy pojedyncza instytucja).
                    W ramach SKOK można spotkać np. Kasę Kopernik, wołomin, Wesoła (chyba na Śląsku się z nią spotkałam) itp.wpisując w wyszukiwarkę wyskoczyła mi jeszcze skok rafineria. pewnie jest tego multum.

to tyle wykładu :) mam nadzieję, że nic nie pomieszałam, bo też już sie troche zakręciłam w tym.

Tak samo
                    • barnaba_01 Re: Skoki 07.03.13, 08:01
                      marselka83 napisał(a):

> barnaba_01 napisał(a):
                      >
                      > > Sama do końca tego nie rozumiem, bo nawet nie wiedziałam, że SKOKów jest
                      > aż tyl
                      > > e. Ja znam z reklam Kasę Stefczyka (Kasę czy Kasy?), tu w wątku pojawił s
                      > ię Woł
                      > > omin, u mnie na osiedlu jest jeszcze SKOK Wesoła, więc już sama nie wiem,
                      > jaka
                      > > jest struktura.
                      > Barnaba_01
                      > SKOK to ogólna nazwa spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych. SKOK zrzesza inne kasy np. wspomniane przez Ciebie Kasy Stefczyka. Partnerami tych kas są inne,mniejsze
                      Dzięki za wyjaśnienie :) Ale umownie i tak pewnie wszystko będę nazywała "skokami".
                      A tak btw to po wczorajszej decyzji RPP ws. obniżenia stóp procentowych mocno zaczynam myśleć nad kredytem. Lokaty niestety stracą na tej zmianie,a w moim przypadku kredyt na mieszkanie jest nieunikniony (prędzej czy później). Jeszcze gdyby tylko developerzy teraz ogłosili jakiś sensowny spadek cen to byłabym bliska raju :D
              • Gość: oko Re: Skoki IP: *.147.72.225.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.06.13, 23:13
                Przypominam że nowelizacja ustawy o SKOK z dnia 19 kwietnia 2013 r. zakłada, iż z chwilą jej wejścia w życie rozpocznie się wdrożenie docelowego systemu ochrony depozytów w kasach za pośrednictwem Bankowego Funduszu Gwarancyjnego (BFG). Zgodnie z przepisem art. 43 ust. 2 ustawy o Narodowym Banku Polskim w przypadku zagrożenia płynności spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych, NBP może udzielić Kasie Krajowej kredytu na zasilenie funduszu stabilizacyjnego zapewniającego poprawne funkcjonowanie kas. Zaznaczamy jednak, że na dzień dzisiejszy nie ma konieczności uruchamiania tej procedury.
    • barnaba_01 Re: Lokata terminowa bez kwoty maksymalnej i licz 06.03.13, 07:15
      jakubzol napisał:

> Czy znacie sami z własnego doświadczenia jakieś możliwości założenia lokaty o g
      > odziwym oprocentowaniu (godziwym tzn. nie w wysokości np. 1% + WIBOR 1M co daje
      > w sumie ~ 5,09%), czy teraz to trzeba się cieszyć i takim oprocentowaniem. Dod
      > atkowo zależy mi na tym, żeby były to lokaty bez kwoty maksymalnej tzn. ile ka$
      > y mam tyle wrzucam, a nie żeby
      > mi bank nie stawiał warunki, że mogę sobie założyć np. tylko maks 2 lokaty i to
      > każda nie wyższa niż np. ileś tys. zł.
      >

To ja przyłączam się do prośby :) Mam obecnie w polbanku rachunek tzw. mocno oszczędzający, który właściwie nic mi nie daje. Z góry dzięki
      • zrozumiecfinanse Re: Lokata terminowa bez kwoty maksymalnej i licz 21.06.13, 11:29
        Z tego co zauważyłem, to aktualnie najwyższe oprocentowanie lokat (bez ustalonej kwoty maksymalnej, lub z wysokim limitem wpłaty) oferują: FM Bank, Inteligo, Meritum Bank i banki należące do grupy Getin Noble Bank (niektóre oferty).

Tu można znaleźć niezły ranking lokat -> uwzględnia tylko lokaty z banków komercyjnych.

SKOKI jeszcze nie są objęte BFG, ale będą bodajże od listopada tego roku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka