Dodaj do ulubionych

KARTY KREDYTOWE SĄ PUŁAPKĄ BEZ WYJŚCIA?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 20:39
Mam zamiar starać się o kartę kredytową, słyszę różne opinnie na ten temat
mi. innymi taką że karty kredytowe są pułapką bez wyjścia czy ktoś z was może
mi wyjaśnić dlaczego, a może macie inne doświadczenia z kartami kredytowymi.
Będę wdzięczny za wszystkie informacje na ten temat.
Obserwuj wątek
    • mijka Re: KARTY KREDYTOWE SĄ PUŁAPKĄ BEZ WYJŚCIA? 24.07.04, 20:46
      Napisałam w innym wątku:

"Re: BZWBK - kredyt na 133% rocznie!
      Autor: mijka
      Data: 23.07.2004 18:17 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
      Karty kredytowe mają kredyt z dyskontem. Jeśli wiec spłacisz tylko część
      swojego zadłużenia, a nie jego całość, to odsetki będą "biec" nie od kwoty jaka
      pozostała Ci po spłacie części zadłużenia na karcie, ale od niego całego np.

Płaciłeś za coś 1000zł, spłaciłeś 700, to odestki i tak będą naliczane od tego
      1000zł, a nie od 300zł, które pozostały..

Dlatego też zawsze, ale to zawsze, gdy wiesz, że nie będziesz w stanie spłacić
      zadłużenia na karcie od razu bierz lepiej w jakimś banku kredyt gotówkowy.
      Będziesz miał stałe raty i wiedział ile tak naprawdę oddajesz i kiedy skończysz
      spłatę kredytu"

Karty kredytowe są świetne do płatności w sklepach i gdy wiesz, że spłacisz
      całość zadłużenia w terminie. Nigdy nie wypłacaj gotówki z bankomatu, bo tu od
      razu naliczają się odestki i nie obowiązuje Cię wtedy ten okres
      nieoprocentowanego kredytu. Lepiej wziąć wtedy jakiś drobny kredyt gótówkowy.

Jak masz jakieś pytania pytaj.. Użytkuję je już od conajmniej 5 lat więc może
      Ci coś pomogę..
      • omikro Re: KARTY KREDYTOWE SĄ PUŁAPKĄ BEZ WYJŚCIA? 24.07.04, 21:25
        A ja pisalem w innym watku:

Haha! Bo to jest wlasnie radosne w produkcie zwanym karta kredytowa. Jak dlugo
        poruszasz sie w ramach tego co dla ciebie korzystne tj. pilnujesz wszystkiego,
        terminow i wszystkich platnosci tak dlugo bank praktycznie nie ma z ciebie
        zarobku. Zarobek zaczyna miec od momentu, w ktorym uzytkownik karty traci nad
        nia kontrole, chocby na chwile. Podobno podstawowym powodem takiej ofensywy
        'karcianej-kredytowej' jest to ze statystyki pokazuja ze ok. 1/3 uzytkownikow
        szybciej niz po dwoch latach wpada w spirale zadluzenia. Wtedy zaczyna dzialac
        zasada, ktora wyczytalem. Jeden z big bossow swiatowej bankowosci rzekl pare lat
        temu: 'nie da sie zroboic pieniedzy na ludziach, ktorzy nie stanie splacic
        kredytow. Ale mozna zrobic duze pieniadze na ludziach ktorzy sa w stanie zrobic
        to z najwiekszym trudem.'
        Taka analogia mi sie nasuwa: dostajesz w uzytkowanie samochod na zasadzie
        nastepujacej:
        1. Firma placi ci 1/4 kosztow benzyny i OC. Tak dlugo jak nie przekraczasz
        predkosci 4o km/h w miescie, 80 km/h za miastem i 100 km na autostradzie.
        2. Za kazde przekroczenie predkosci wlasciwej dla danych warunkow zaczynasz ty
        doplacac firmie 1/3 kosztow zuzywanej benzyny (za ostatnie tankowanie) i oplate
        w wysokosoci ceny 1 litra benzyny za kazdy kilometr, o ktory przekroczona
        zostaje predkosc.
        Widac ze to jest zabawa dla ludzi o cholernej samodyscyplinie? I ze jedynym
        marzeniem firmy jest zebys wreszcie dal sie skolowac i poniesc. I nie dziw sie
        ze firma bedzie dbala o to zebys mial w glowie pelny zamet co do tego gdzie
        konczy sie teren zabudowany, a gdzie zaczyna 'za miastem' i absolutnie nie
        dolaczy ci takiej opcji w systemie autonawigacji.
    • muza24 Re: KARTY KREDYTOWE SĄ PUŁAPKĄ BEZ WYJŚCIA? 25.07.04, 16:55
      Mnie dziwią dwie rzeczy (pracuję w banku):\

- przychodza klienci którzy chcą kartę kredytową, a w rozmowie wychodzi że
      kompletnie nie wiedzą na jakiej zasadzie ona funkcjonuje - wydaje im się że
      karta to taka modna jest i daje prestiż

- w większości dobrych poradnikach na temat kart kredytowych jest magiczne
      zdanie: karta finansowa jest dla osób zdyscyplinowanych finansowo. Ja powtarzam
      to każdemu klientowi który o nią pyta.Jeżeli nie czujesz się na siłach zdecyduj
      się na kredyt odnawialny albo na zwykły kredyt konsumpcyjny.

Pozdrawiam
      • Gość: corgan z takim podejściem co z Ciebie za sprzedawca? :)) IP: *.chello.pl 25.07.04, 18:44
        > Ja powtarzam
        > to każdemu klientowi który o nią pyta.Jeżeli nie czujesz się na
        > siłach zdecyduj się na kredyt odnawialny albo na zwykły
        > kredyt konsumpcyjny.

Rózni wazny dyrektorzy banków stwierdzili, ze mamy za mało kart kredytowych w
        stosunku do ludzi na zachodzie. Bo w Polsce co piaty a na zachodzie kazdy ma po
        2 karty i wiecej. Wiec bedzie spora presja na dzialy handlowe banków aby
        sprzedawac, sprzedawac, sprzedawac, sprzedawac itp wypychac tyle kart
        kredytowych ile się da.

Ja nie mam zamiaru wziąć na swój grzbiet karty kredytowej.
    • Gość: TomekO Re: KARTY KREDYTOWE SĄ PUŁAPKĄ BEZ WYJŚCIA? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.07.04, 12:42
      Cześć,

Posiadam karty od 5 lat i nimi płacę zarówno w Polsce i za granicą (większość
      krajów UE, Turcja, USA, Rosja, itp.)
      90% zakupów dokonuję przez internet kartą (w polskich i zagranicznych sklepach).
      Poza kupnem gazet w kioskach i sklepach typu Cash&Carry wszędzie płacę kartą.
      Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o kartach, to pytaj a mogę godzinami
      opowiadać.

Przede wszystkim zastanów się:
      - do czego zamierzasz używać karty?

Następnie:
      - czy ktoś może zaproponować Ci kartę na specjalnych warunkach?
      (np. bezpłatna informacja o zmiane salda na komórkę, itp.)
      Przykładowo masz telefon w danej sieci, ubezpieczenie zdrowotne, kartę
      lojalnościową jakiegoś programu, itp.
      Kiedy już wybierzesz sprawdź, czy odpowiadasz warunkom finansowym, zatrudnienia,
      itp. Zdarza się, iż dla danej grupy zawodowej ten czy inny bank oferuje
      uproszczone procedury.

Na koniec przejrzyj dokłądnie regulamin i wyłap "kruczki", czyli:
      - obowiązkowe opłaty, ubezpieczenia;
      - słabe strony ewentualnych procedur reklamacyjnych
      zaglądnij konieczie pod: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=383&w=14511851
      i w razie czego pytaj: tomek_123@poczta.fm (Z uwagi na spam podaję jeden z
      drugorzędnych adresów...)

Podstawowe uwagi o kartach kredytowych:
      - upraszcza płatności;
      - służy do transakcji bezgotówkowych;
      (Możesz i do transakcji gotówkowych - wypłata w bankomacie, lecz zostaniesz
      obciążony wysokimi prowizjami i odestkami za kredyt od pobranej kwoty już od
      momentu wypłaty do spłacenia. Wyjątkowo drogi wariant.)
      - umożliwia spłatę w późniejszym okresie;
      (generalnie: po wygenerowaniu zestawienia masz kilkutygodniowy okres spłaty w
      którym jak spłacisz całość zadłużenia nie poniesiesz żadnych opłat, tyczy się to
      _tylko_ transakcji bezgotówkowych. Musisz wystrzegać się wchodzenia w kredyt
      gdyż jego miesięczne oprocentowanie wynosi często ponad 3%)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka