Dodaj do ulubionych

lokata w Idea Bank

19.06.14, 19:02
3 - miesięczna lokata z oprocentowaniem 5% w Idea Bank - warto zakładać? oprocentowanie bardzo kuszące, ale o ten bank nie ma za dobrych opinii...
happy lokata
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: lokata w Idea Bank IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.14, 19:10
      Lokaty gwarantuje BFG, więc ew. złe opinie ich nie dotyczą
      5% to teraz najwyższa lokata, więc się nie zastanawiaj i zakładaj
    • Gość: Maciek Re: lokata IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.14, 19:14
      Lokaty mają gwarancje BFG, więc złe opinie cie w tym wypadku nie interesują.
      5% to teraz najwięcej, ale policz, czy ci się bardzej nie opłaca ta:
      forum.gazeta.pl/forum/w,383,151525102,151525102,Lokata_w_BGZ_3_miesieczna_1000zl_62_1088_10.html
      A tu masz kalkulator dla porównania zysku z dwu lokat
      ilokaty.info/porownanie-lokat/
      • jerszpin Re: lokata 19.06.14, 19:42
        lokatę w BGŻ to już mam, ale tam się tylko opłaca na 1000 zł założyć, bo oprocentowanie to 4%, a tu jest jednak 5%
        • Gość: Maciek Re: lokata IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.14, 20:03
          4% plus 80 zł, więc jednak radzę dobrze policzyć ;)
          • jerszpin Re: lokata 19.06.14, 20:08
            no tak, ale 80 zł niezależnie od kwoty, więc jak dla mnie opłaca się założyć na kwotę minimalną (tak też zrobiłam) a dla reszty pieniędzy poszukać lokaty z lepszym %
            • Gość: Maciek Re: lokata IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.14, 13:17
              Jerszpin, jak Ty liczysz?
              Po doliczeniu 80 zł efektywny % (po podatku Belki) w Optimie dla kwoty:
              10 tys. zł - 6,44%
              20 tys. zł - 4,84%
              Jak znalazłeś gdzieś lepsze oprocentowanie, to się podziel

• jerszpin Re: lokata 20.06.14, 13:43
                liczę normalnie: jest 10 000 zł, lokata w BGŻ na 1000 zł i w Idea bank na 9000 zł, z BGŻ mam wtedy zysku 88,1 a z happy lokaty 91,13 zł, co daje w sumie 179,23 zł (7,17%), gdyby 10 000 zł dać tylko na tą lokatę z bonusem byłoby 81 zł + 80 zł = 161 zł (6,44%)
                • Gość: Maciek Re: lokata IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.14, 19:52
                  Chylę kapelusz, liczysz dużo lepiej ode mnie :)
    • Gość: niro Re: lokata w Idea Bank IP: *.play-internet.pl 19.06.14, 20:45
      Masz rację ze stwierdzeniem że ten bank nie ma dobrej opinii. Nawet reklama tej 5% lokaty nie zawiera wszystkich istotnych szczegółów - ten ukryty b. istotny to maksymalna kwota lokaty : tylko 10 000 zł.
    • Gość: Barbara2011 Re: lokata w Idea Bank IP: *.icpnet.pl 20.06.14, 20:37
      Omijajcie IDEA BANK, zatrudniających niekompetentnych pracowników którzy tylko czyhaja na klientów oby ich oszukać i oskubać na ile się da.
      Najgorszy Bank jaki znam.
      Nigdy więcej nie powierzę im nawet ZŁOTÓWKI
      Każdy umywa ręce, IDEA BANK nie dba o klientów, wciska produkt który ma na celu oskubać klienta. Zostałam oszukana i poniosłam ogromną stratę finansową . Wciśnięto mi lokatę z ubezpieczeniem w AEGON I EUROPA na 10 lat o czym nie byłam do końca poinformowana. I nie wiem jak się z tego wycofać i jak odzyskać swoje pieniądze. Może ktoś ma też ten sam problem .
      • jerszpin Re: lokata w Idea Bank 20.06.14, 23:32
        po pierwsze przeczytaj dokładnie umowę, bo zapewne jest tam gdzieś taki punkt, który mówi o warunkach rozwiązania umowy
        • marcin.kaszubski Re: lokata w Idea Bank 21.06.14, 12:04
          Czasem i do tego miewam wątpliwość, bo są sytuacje, że szczegółów przeczytać nie można odsetkobranie.blogspot.com/2014/06/lokata-widmo-tylko-dla-dociekliwych.html ale to raczej incydent, już naprawiony. Osobiście podchodzę pozytywnie do lokat Idea Banku i bez problemów współpracuje z bankiem już z 3 lata. Mają jedne z najlepszych lokat w PL
          • bezpieczneoszczedzanie Re: lokata w Idea Bank 02.07.14, 19:28
            Ta akcja z lokata widmo to jednorazowy błąd jakiegoś pracownika - nie koncentrowałbym się na tej sytuacji za darmo. Idea Bank rzeczywiście ma w swojej ofercie ciągle bardzo dobrze oprocentowane lokaty. Trochę asertywności z naszej strony i mam jedne z najlepszych lokat na rynku.
            • Gość: Zrobiony w bambuko Re: lokata w Idea Bank IP: *.tktelekom.pl 10.07.14, 12:35
              Witam
              To żaden błąd systemowy, jest to celowe działanie na szkodę klienta.Nikt z konsultantów telefonicznych nie powie ci, że w przypadku wcześniejszego zerwania lokaty tracisz odsetki oraz potrąca ci z kapitału karę. Po prostu nie dostaniesz całej sumy z powrotem. Mnie potracono 2,5 tys. zł. gdy przedłużasz lokatę na następne okresy, to w przypadku zerwania tracisz wszystkie nabyte wcześniej odsetki i jeszcze płacisz dodatkową karę która zabiorą ci z kapitału. Nie polecam. Ja miałem lokatę z plusem.
              • aria87 Re: lokata w Idea Bank 01.10.14, 23:46
                Jak czytam wszystkie te odpowiedzi,to od razu widać że przeważnie piszą tu sługusy z Idea Banku.Szkoda w ogóle z nimi dyskutować,potrafią nawet sami zadać pytanie żeby na ten temat również dawać odpowiedz,uważają chyba wszystkich za idiotów.W tym poście to tylko ze dwie osoby są postronne,A reszta to tylko próbuje wcisnąć swój badziewny produkt .
        • pand.zik Re: lokata w Idea Bank 14.09.14, 09:05
          Przestań się czepiać... lokatę zakłada się przez Internet bez pośrednictwa ich pracowników.
    • Gość: Autorr Re: lokata w Idea Bank IP: *.tktelekom.pl 09.07.14, 19:38
      Witam
      Proszę uważać na lokaty w Idea Banku, często klienci nie są informowani przez konsultantów telefonicznych, że w przypadku wcześniejszego zerwania lokaty traci on nie tylko potencjalne odsetki ale jeszcze płaci karę z powierzonego kapitału. jaśniej nie oddadzą ci w całości sumy jaką im wpłaciłeś. Ja jestem jednym z tych klientów .
      Ogólnie nie polecam ich
      • bezpieczneoszczedzanie Re: lokata w Idea Bank 10.07.14, 21:16
        A o jakie lokaty chodzi, gdzie karą za zerwanie jest także utrata części kapitału? Bo od dłuższego czasu nie widzę w ofercie Idea Banku takich lokat? Standardowo w przypadku lokat w Idea Banku traci się tylko naliczone odsetki w przypadku wcześniejszego zerwania lokaty.

Czy chodzi o produkty strukturyzowane czy inwestycyjne? Bo jeśli tak to tych produktów nie można porównywać do zwykłych lokat...
        • kalagdynia Re: lokata w Idea Bank 16.07.14, 10:52
          Strata części kapitału dotyczy także promocyjnej 2miesięcznej oferty?
          Nic na ten temat nie udało mi się dowiedzieć. A oferta chwilowo wygląda najlepiej, szczególnie, że zajmuje 1wsze wśród depozytów. Sprawdzałam aktualną ofertę na ranking lokat bankowych na zarabiajnalokaciebankowej.com.pl.
          • wybierarka.pl Re: lokata w Idea Bank 24.07.14, 16:39
            A co tu się dowiadywać? Wystarczy przeczytać o produkcie www.wybierarka.pl/lokaty/idea_bank/lokata_happy/713-19658 albo u źródła . W przypadku zerwania tracimy nie część, lecz wszystkie wypracowane odsetki. Należy się nam tylko kapitał. Lokata Happy od początku nie miała tego atutu w stosunku do swojej poprzedniczki Lokaty na dobry początek.
      • wybierarka.pl Re: lokata w Idea Bank 24.07.14, 16:43
        Rzeczywiście, takie ryzyko jest jeśli zgadzamy się na ofertę przedstawioną nam przez telefon. Zdecydowanie bezpieczniej jest korzystać z ofert, z którymi możemy na spokojnie zapoznać się na papierze lub stronie internetowej. Oferty jawne, publiczne, dostępne dla każdego są zawsze bezpieczniejsze niż te przygotowywane indywidualnie, które są często przedstawiane jako "niesamowita okazja specjalnie dla Ciebie". Warto zapoznać się więc z tymi publicznymi i je porównać na Wybierarka.pl :)
    • aria87 Re: lokata w Idea Bank 11.08.14, 21:16
      Idea Bank to najgorszy bank jaki znam,oni potrafią tylko dobrze się zareklamować żeby wcisnąć swój badziewny produkt,ODRADZAM WSZYSTKIM TEN BANK,Na ich stronie nie znajdziesz negatywów bo kasują i blokują tą osobę co pisze źle o Idea Banku,tak jak mnie zablokowali i usunęli wszystkie wpisy.
    • jerszpin Re: lokata w Idea Bank 12.08.14, 20:03
      ja tam tylko lokaty zakładam, bo ich oferta jest dużo lepsza niż konkurencji i nie pozwalam sobie wciskać żadnych innych produktów. z lokatą jest sprawa prosta: zakładasz - oczywiście jest domyślnie odnawialna, więc po opłaceniu trzeba ją edytować i podać nr konta do zwrotu i po upływie terminu lokaty pieniądze wracają na wskazane konto - żadnych haczyków
      • wybierarka Re: lokata w Idea Bank 23.08.14, 19:53
        jerszpin napisał(a):

> ja tam tylko lokaty zakładam, bo ich oferta jest dużo lepsza niż konkurencji i
        > nie pozwalam sobie wciskać żadnych innych produktów.

Robię dokładnie tak samo. Sami wybierajmy, co chcemy założyć, a nie dajmy się namawiać przez telefon na jakieś mniej przejrzyste oferty. Lokaty w Idea są proste i bezpieczne. Podoba mi się Lokata SKARBONKA. Można ją założyć od 500 zł i umożliwia dopłaty.
        • gazeta_mi_placi Re: lokata w Idea Bank 25.08.14, 10:55
          Potwierdzam, należy tylko zawsze odmawiać gdy dzwonią z ofertami. Trzeba być przy tym bardzo asertywnym bo są bardzo upierdliwi oraz przebiegli.
          Mam u nich obecnie dwie lokaty.
    • koziorozka Re: lokata w Idea Bank 09.09.14, 11:01
      Nadal jest Happy na 5%, ale tylko dla nowych klientów
      www.ideabank.pl/klienci-indywidualni-lokaty
      • jerszpin Re: lokata w Idea Bank 09.09.14, 13:32
        niestety to polityka typowa dla większości banków - dbają o pozyskanie nowych klientów, a skubią opłatami obecnych

pogromca-bankow.blogspot.com/
        • bramka8 Re: lokata w Idea Bank 09.09.14, 15:14
          Lokata w Idea Banku oprócz 5% oferuje każdemu nowemu klientowi bonus wynoszący 50 zł bez względu na kwotę depozytu. Ponadto w zamian nie trzeba otwierać konta bankowego. Jeżeli obawiacie się że później będą wam przesyłać oferty handlowe możecie podać jakiś rezerwowy adres e-mail. Opis promocji na:
          jakdorobic.wordpress.com/2014/09/09/lokata-5-na-3-miesiace-w-idea-bank-50-zl-premii-bez-zakladania-konta/
    • katarzyna_jankowska123 Re: lokata w Idea Bank 12.09.14, 22:15
      analiza promocji gdzie dostaje się 50 zł do lokaty wygląda całkiem spoko ponad 24% przy 1000 zł. www.50zlzakonto.pl/lokata/najlepsza-lokata-wrzesien-idea-bank-5-50-zlotych-premii/?gazetaF
      • katarzyna_jankowska123 Re: lokata w Idea Bank 02.10.14, 01:08
        ewelina od 50 zl nie ma podatku pozatym jest jeszcze lepsza oferta od meritum z premia 60 zl i na 2 miesiace zobacz porownanie obu lokat: www.50zlzakonto.pl/lokata/lokata-premia-meritum-idea-banku-ranking-lokat-ktora-wybrac/?forumgazeta
        • wybierarka Re: lokata w Idea Bank 11.10.14, 15:37
          Nie do końca lepsza, ponieważ z samej Lokaty Start można zarobić mniej niż na Lokacie Happy z racji tego, że trwa o miesiąc krócej. Lokata Happy na maksymalnym kapitale 10.000 PLN pozwala zarobić ok 110 zł, natomiast Lokata Start ok 70 zł. 10 zł różnicy w bonusie nie pokrywa tej różnicy. A i tak najlepiej skorzystać z obu promocji :)

Także tutaj znajdziesz coś dla siebie:
          Wybierarka.pl Piotr Janicki
    • ewelina19_75 Re: lokata w Idea Bank 01.10.14, 12:59
      Banki zawsze będą zerować naszej naiwności. Dlatego trzeba czytać i rozumiec to co sie podpisuje! Najpierw się trzeba zastanowić czy kwota sie opłaca. Jesli mamy lokatę na 3 mies. z 5% na rok to znaczy że wpłacając 1000 złotych na roczna lokatę zyskalibysmy 50 zł., ale to lokata 3 miesieczna więc trzeba podzielić te 50 zł na 4 co daje jakieś 12,50 zł od tego trzeba odjąć 19% podatku belki.. I to co zostanie to Twój zarobek.
      Powodzenia.
    • drogadowlasnegom Re: lokata w Idea Bank 29.12.14, 19:21
      Do końca roku oprócz 5% na lokacie otrzymamy jeszcze 50 zł premii.

www.jakoszczedzic.pl/2014/12/idea-bank-lokata-happy-last-minute-5-procent-z-premia-50-zl.html
      Świetna oferta dla nowych klientów Idea Bank, bo nie wymaga zakładania konta. Lokata od 1.000 zł do 10.000 zł.
    • zzamiataczz Re: lokata w Idea Bank 06.02.15, 15:51
      Założyłem lokatę bankową w IDEA Banku Happy i wszystko było okej z 10 000 po 3 miesiącach urosło mi dobre 100 zł. Ja zawsze patzre na ranking lokat bankowych i zakładam według najlepszej dla siebie oferty i nigdy nikt mnie nie oszukał a bank to bank musi byc bezpieczny ;D ranking-lokat-bankowych.pl/
      • tomi3215 Re: lokata w Idea Bank 21.08.16, 22:03
        a jak wypłacić pieniądze po zakończeniu lokaty?
    • ulicafinansowa.pl Re: lokata w Idea Bank 22.03.15, 20:02
      Idea bank jest znany z dobrych lokat ogólnie opinia klientów na ich temat jest dobra chociaż zdarzały się czasem problemy z przelaniem środków na konto jednak problemu udawało się rozwiązać.
    • adiyoshi Re: lokata w Idea Bank 26.03.15, 21:06
      Skoro nie ma dobrych opinii to nie jest zbyt dobry pomysł.
    • hordol idea bank? 03.06.15, 18:22
      rzeczywiście oprocentowanie lokat mają nieco lepsze niż gdzie indziej.
      ale stratę nerwów w ewentualnych późniejszych kontaktach z nimi w razie problemów masz "jak w banku"
    • maciekdebski123 Re: lokata w Idea Bank 06.08.15, 16:18
      Ja mam lokate w Idea Banku na 4% i póki co jestem bardzo zadowolony
    • tomi3215 Re: lokata w Idea Bank 21.08.16, 22:04
      Witam założyłem lokatę przez internet przelałem pieniądze czy po zakończonej lokacie pieniądze wrócą na moje konto czy jak je odebrać?
      • koziorozka Re: lokata w Idea Bank 22.08.16, 09:02
        Zaloguj się i wejdź do lokaty.
        Zobaczysz, że masz z automatu zaznaczone, że lokata jest odnawialna. Idea tak ma.
        Zmień na nieodnawiana i wtedy pojawi się możliwość wpisania nr konta, na który ma być przelana.
        • tomi3215 Re: lokata w Idea Bank 23.08.16, 20:32
          dzięki
      • tomi3215 Re: lokata w Idea Bank 25.08.16, 09:04
        Nie ma opcji zmiany z odnawialnej na nie odnawialną w idea bank cloud
    • isa.m Re: lokata w Idea Bank 24.08.16, 13:35
      Nie polecam lokat, wole inwestować pieniądze w złoto lub srebro, przynajmniej wartość pieniędzy się utrzymuje, a często nawet nieźle się na tych kruszcach zarabia:) Lokaty w bankach to zysk dla banku, nie dla klienta
      • koziorozka Re: lokata w Idea Bank 24.08.16, 15:28
        isa.m napisał(a):
        > Nie polecam lokat, wole inwestować pieniądze w złoto lub srebro

Elementarz:
        1. Lokata to nie jest inwestycja. Lokata to jest ochrona kapitału.
        2. Każda inwestycja wiąże się z ryzykiem (mniejszym lub większym) straty
    • adamagp Re: lokata w Idea Bank 23.12.16, 19:17
      Pewnie chodzi o Happy. O 5% już niestety można dawno zapomnieć. Ale ta lokata jest nadal najlepsza na rynku moim zdaniem wśród lokata bez dodatkowych produktów. Przede wszystkim nie trzeba otwierać konta w Idea Banku. Trochę się jednak pozmieniało Lokata Happy jest dostępna na 3 okresy do wyboru i w zależności na jaki okres ją założymy to otrzymamy większe lub mniejsze oprocentowanie. Na 1 miesiąc jest 3,5, na 2 miesiące 4%, a na 3 miesiące 3,5%. Jest też alternatywna lokata w Idea Banku - Lokata Happy Plus antyhaczyk.blogspot.com/2015/05/lokata-happy-cloud-power-w-idea-bank.html
      Lokata Happy Plus jest na 3 miesiące na 3%. Procent jest mniejszy, ale za to kwota maksymalna jest do 100 000 zł, a nie tak jak w przypadku zwykłej lokaty Happy do 10 000 zł. Moim zdaniem ta Plus jest lepsza. Szkoda, że to są lokaty tylko dla nowych klientów banku Idea.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka