Dodaj do ulubionych

Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie

IP: *.dialup.optusnet.com.au 28.08.04, 03:59
nie pamietam dokladnie zrodla informacji, wiec moge deczko przeklamac, ale z
tego co pamietam, to gdyby wprowadzic podatek od obrotu w wysokosci mniejszej
niz 1% to i tak wplywy do budzety bylyby wieksze niz obecnie.

wtedy zadna firma by nie ukrywala dochodu i nie produkowala sztucznych
kosztwo, tylko by sie skoncentrowala na wlasnym rozwoju
Obserwuj wątek
    • Gość: Wiki Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 04:18
      "Przez kilka miesięcy śledziliśmy ogłoszenia ukazujące się w ogólnopolskich i regionalnych gazetach. Było ich kilkadziesiąt." Czyżby w wyborczej też ? Jakoś tak dziwnie - z jednej strony narzekamy, a z drugiej bierzemy za to kasę... Podobniezresztą jest (było) z rozmaitymi składaczami długopisó i innymi naciągaczami. Wiem, ze gWyb nie ma ani czasu, ani sił, ani na dobrą sprawę możliwości kontrolować wszystkiego, ale może choćiaż te najoczywistsze ogłoszenia należałoby filtrować ? Cenzura ? Raczej zdrowy rozsądek, dobre obyczaje i walka ze schizofrenią...
      • Gość: passps Gdzie jest myslenie? IP: *.gorzow.mm.pl 28.08.04, 12:57
        Chyba gdzies sie twoje myslenie zagubilo w tej nienawisci do prasy (albo tylko
        jej czesci).
        Jak sobie wyobrazasz sprawdzanie ogloszen przez gazety?
        Maja to robic na swoj koszt? Sprawdzac lamanie prawa?
        Maja stosowac cenzure w ogloszeniach?
        Moge dac ogloszenie "Sprzedam dzialke na Marsie" albo inne absurdalne - maja mi
        to wydrukowac - to moja sprawa.
        A scigania lamiacych prawo (takze w ogloszeniach) jest policja, kontrola
        skarbowa i inne mnozace sie sluzby!

A co do kosztow - to trzeba dorzucic do tego wysoki VAT - to bardzo kosztuje i
        bardzo sklania do szukania "innych" sposobow.
        • Gość: macov to ze sie nie zmniejszyla ilosc ogloszen IP: *.ihh-stud.hj.se 29.08.04, 15:21
          nie znaczy, ze nie zmniejszyla sie skala procederu. Znow logiczne bledny naszych
          dziennikarzy. Az ze polskie panstwo zabrania prowokacji to nie tylko glupota
          politykow ale zbrodnia przeciw uczciwym obywatelom.
          • Gość: MIKI TYLKO JEDNOLITY PODATEK LINIOWY IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 29.08.04, 23:08
            TYLKO JEDNOLITY PODATEK LINIOWY - PRECZ Z KARTĄ PODATKOWĄ i RYCZAŁTEM! VIVAT
            BALCEROWICZ!!!!
      • Gość: Marco Re: R.Zasuń: "Piszę głupoty. Bezkarnie" IP: *.magma / *.magma-net.pl 28.08.04, 13:04
        Pan Zasuń napisał: "Powiedzmy, że ktoś musi zapłacić 100 tys. podatku. Kupuje
        wtedy fakturę opiewającą np. na 50 tys. Wystawcy płaci za nią z reguły prowizję
        - od 5 do 15 proc. (czyli w tym przypadku 2,5-7,5 tys. zł). Z reguły musi też
        zapłacić VAT - 22 lub 7 proc. W sumie na fakturę wyda maks. 20 tys. zł. W koszty
        wrzuca sobie aż 50 tys. Dzięki temu płaci połowę podatku.
        Oszczędność na czysto - najmarniej 30 tys. zł."

Toż to makabryczny stek bzdur!
        Koszta odejmuje facet od podatku zamiast od dochodu!
        Łączy podatek VAT z dochodowym!
        Jak taki analfabeta podatkowy moze pisać o podatkach?!?!?!

Powinno być:
        Powiedzmy, że ktoś musi zapłacić 95 tys. podatku.
        Czyli miał zysku do opodatkowania 500 tys.
        Kupuje wtedy fakturę opiewającą np. na 50 tys. Wystawcy płaci za nią z reguły
        prowizję - od 5 do 15 proc. (czyli w tym przypadku 2,5-7,5 tys. zł). Z reguły
        musi też zapłacić VAT - 22 lub 7 proc
        ale odliczy go sobie od VATu, który i tak musiałby odprowadzić Państwu, więc tu
        wychodzi na zero.
        Dzięki temu płaci o 19% od 50 tys. czyli 9,5 tys. mniej podatku.
        Oszczędność na czysto - najmarniej 2 tys. zł.

Gdzież te 30 tys. pana Zasunia?!?!?!

Najsmieszniejsze jest to, że oczywiście ten przekręt na 2 tys. robi firma, która
        ma pół miliona zysku bez żadnych lewizn. :)))

PS. Oczywiscie wkurza mnie bezkarność jawnie krzyczących, że łamią prawo i
        rzetelnie to sprzedają - to się nazywa brak wstydu, pokory, ogólnie chamstwo.
        Ale jeszcze bardziej wkurza mnie facet bezkarnie biorący pieniądze za
        wypowiadanie się na całą Polskę w sprawach, w których jest kompletnym
        analfabetą. Bo to jest szczyt chamstwa.

• malwina666 płakać się chce 28.08.04, 14:38
          "Gazeta" nigdy nie była orlicą z ekonomii, ale to już przegięcie. Czy nikt nie czyta tego przed puszczeniem do drukarni? Jak dziennikarz piszący o gospodarce może nie odróżniać dochodu od podatku??
          • Gość: AZ Rząd też kradnie: Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.04, 20:42

Rząd też kradnie: Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie.
            Sporo posłów też kradnie: Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie.
            W czym problem, przyklad leci z góry.
        • Gość: Andrzej SLD to chwasty, SLD = przekrety, syf i bezrobocie IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.04, 14:44

SLD to chwasty, SLD = przekrety, syf i bezrobocie.

Macie takie panstwo na jakie zaslugujecie frajerzy.

Pozdro.
          • rodzina_adamsow SLD nauczyło się od "S"olidaruchów jak kraść ! 30.08.04, 16:52

• malwina666 tak na marginesie - druga większa bzdura 28.08.04, 14:55
          "- Co z tego, że zostanie wydana decyzja, która każe mu zapłacić kilkaset tysięcy, skoro on tych pieniędzy nie ma i najczęściej nie ma też żadnego majątku - tłumaczy urzędniczka."

Znowu pan Zasuń czegoś nie zrozumiał - przecież decyzję wydaje się w stosunku do firmy KUPUJĄCEJ koszty! To nie oszust-oferent zaniża podatek, a jego klient, wykazując fikcyjne koszty uzyskania przychodu. A klient to przecież normalna firma, nie jakiś krzak.

Zresztą... jak można dzwonić do dobrego doradcy podatkowego z renomowanej firmy konsultingowej, po czym wypisywać takie brednie, a spośród uwag doradcy wybrać te... psychologiczne???
        • Gość: gosc Re: R.Zasuń: "Piszę głupoty. Bezkarnie" IP: *.osk.pl / *.osk.pl 28.08.04, 19:40
          dokladnie tak
        • Gość: euforiusz Re: R.Zasuń: "Piszę głupoty. Bezkarnie" IP: *.pp.htv.fi 29.08.04, 11:25
          Zgadzam się i podpisuję się 4ma kończynami. Matematyka i logika prezentowana w
          artykule obraża nawet przeciętną inteligencję. Najgorsze jest to, że nie jest
          to pierwszy raz.
        • Gość: Zan To prawda co napisałeś - drugie dno IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.08.04, 16:19
          Autorzy się pomylili, to skandal że można robić takie błędy - ale jest jeszcze
          drugie dno. Faktur nie kupuje się po to by oszczędzić na podatku dochodowym od
          firm a może nie głównie po to ale po to by nie płacić ZUS-u i innych danin
          związanych z wynagradzamiem ludzi.

Nie wierzycie? to popatrzcie - gość kupuje fakturę płaci pieniądze firmie i ma
          gotówkę nieopodatkowaną na zapłacenie ludzą lub sobie - a także na łapówki.
          Gdyby zapłacił wymagane opłaty i zapłacił ludziom wypłaciłby tych pieniędzy 2
          razy mniej i tu jest główny zysk. nie mówiąc już o prawie legalnym sposobie
          pozyskiwania duzych srodków na łapówki - i to tu jest pies pogrzebany. Założe
          się że gdyby ukrócić to zjawisko (wiem że trudne do wykrycia) to można by
          spokojnie ograniczyć korupcję, zwłaszcza tą w strefie zamówień publicznych a
          tak za państwu naleznie pieniądze mamy i korupcję i wyższe koszty
          funkcjonowania państwa

Trochę wstyd że taka wielka gazeta nie weryfikuje swoich autorów. Przykre że
          nawet ich nie stać na dziennikarstwo na rozsądnym poziomie.
          • Gość: broton Re: To prawda co napisałeś - drugie dno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 17:32
            … nie mieszajcie z tym tematem całego zła tego świata ( rząd , odpisy , SLD PO
            …) sprawa jest prosta i od wielu lat funkcjonuje i ma dwa aspekty … jest sobie
            mała, maleńka firma , ułatwiamy jej życie , dajemy uproszczoną księgowość i
            zryczałtowany podatek – jak chłop robi tym majzlem i młotkiem to przecież nie
            będzie siedział nad księgą handlową … i co on tam może zarobić … płaci więc
            5,5% podatku ( dochodowego ) od obrotu , łatwo policzyć , że bardziej mu się
            opłaca sprzedawać faktury bez roboty za drugie 5 – 10 % ich wartości , a że nie
            musi niczego ewidencjonować , poza tymi fakturami , więc nie ma problemu ...
            • Gość: broton Re: To prawda co napisałeś - drugie dno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 17:35
              ... a autor rzeczywiście popieprzył w swych rachunkach ... a to nie wypada ..
    • Gość: zdziwiony w sumie o co chodzi? IP: *.gdynia.mm.pl 28.08.04, 05:18
      a czym tak naprawde roznia sie ci panowie od naszych "elyt" politycznych?
      Przeciez w III RP krasc - to zaden wstyd.
    • Gość: lopez Viva Argentina ! IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 05:57
      W Argentynie lepiej sobie radzą. Masowe protesty w Buenos Aires przeciwko
      bierności policji, wymiaru sprawiedliwości i administracji w obliczu
      przestępstw:

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34186,2254341.html
    • Gość: pawka RZETELNE BZDURY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 06:21
      Te obliczenia kosztow to bzdura! Dziennikarz nie musi sie zanac na podatkach,
      ale niech wtedy o nich nie pisze.
      • Gość: lopez Re: RZETELNE BZDURY IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 06:53
        A dlaczego bzdura? Chodzi o logike lewych faktur. Poza tym nie widze specjalnej
        niekompetencji dziennikarza, za to widze kolejna gleboka patologie systemu.
        Panstwo okrada obywateli (korupcja przy zleceniach, w NFZ, kradziez srodkow z
        budzetu) a obywatele panstwo. I panstwo i obywatele wzajem na siebie
        zasluguja.
        • Gość: mm Re: RZETELNE BZDURY IP: *.chello.pl 28.08.04, 14:35
          Nie widzisz niekompetencji dziennikarza? Facet nie odróżnia kosztów od dochodu
          i zmniejsza sobie podatek o 50 tys za pomocą kosztów na 50 tys. W Polsce
          jeszcze NIE PŁACI się 100% podatku od dochodu!
      • wasniewski Re: RZETELNE BZDURY 28.08.04, 07:28
        Zgadzam się że obecnie przy podatku liniowym 19% , kalkulacja kupienia kosztów
        wygląda trochę inaczej. Na pewno nie opłaci się kupienie faktury w legalnej
        hurtowni czy firmie reklamowej, ale przy ułatwieniach w założeniu firmy, na
        przykładowego pijaczka z baru, gdy firma zwija się natychmiast po wystawieniu
        faktur, proceder może kwitnąć nadal. Wszystko zależy na jaką kwotę będą
        wystawione faktury, tak by się to wszystkim opłacało. Ocena moralna takiego
        procederu zdecydowanie negatywna, tylko że przedsiębiorcy w Polsce w
        zdecydowanej masie z moralnością nie mają wiele wspólnego. Państwo zresztą też
        nie wygląda tu najlepiej, cały plan Hauznera obraca się koło tego co by zabrać
        najuboższym, gdy emerytury mundurowe, sędziów i prokuratorów wysokie i na
        specjalnych prawach zdecydowanie różniących się od reszty społeczeństwa
        pozostają poza zainteresowaniem reformatorów. Podobnie z uposażeniami dla
        specjalnych grup zawodowych tworzonych od średniej pensji, stanowiących zresztą
        najczęściej wielokrotność tej średniej. Ostatnio jak można było słyszeć
        zgłoszono wniosek w Sejmie przez SLD by płaca minimalna była połową średniej
        pensji. Już do tej pory istniejący system to ekonomiczne perpetuum mobile,
        system samonapędzający się odpowiadający w zdecydowany sposób za zwiększający
        się deficyt. Jedynym rozwiązaniem to stworzenie głupolandu specjalnego
        rezerwatu, gdzie zamknięto by wszystkich posłów tworzących idiotyczne ustawy
        jak i urzędników z niektórych ministerstw. Dla przykładu Ministerstwo
        gospodarki i pracy stworzyło o bardzo długiej nazwie „Plan dostępu do zasobów
        węgla kamiennego w latach 2004 – 2006 oraz plan zamknięcia kopalń w latach
        2004 – 2007. W planie tym postanowiono w latach 2004 – 2006 wydatkować kwotę
        ponad 82 mld zł!!! poza sektor górnictwa, jednocześnie kwotę tę umieścić w
        stratach nadzwyczajnych poszczególnych kopalń.
        • Gość: ante Re: RZETELNE BZDURY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 19:21
          Faktycznie straszne bzdury red. Zasuń napisał. Nie zna podstaw systemu
          opodatkowania w Polsce. Przedszkola podstawowego nie skończył. Widocznie w
          ogóle nie wie co to własna firma.
          Wszystko dlatego, że zabrał się za dziennikarstwo zanim poznał jakąkolwiek
          dziedzinę życia. No i pisze takie ble, ble, ble. Gdzie wiedza? Gdzie
          rzetelność?
          "Gazeta" ma to właśnie do siebie: niby fajna, niby ciekawa, ale daleka od
          profesjonalizmu. Wolę czytać poważniejsze pisma.
      • Gość: es Re: RZETELNE BZDURY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 08:55
        Nareszcie ktoś zauważył, że dziennikarz nie potrafi liczyć. Społka handlowa
        kupując fakturę na 50000 oszczędza na podatku 19% czyli 9500. Jeżeli musi oddać
        15 procent od 50000 wystawcy (7500) to oszczędza raptem 2000 złotych. Gdybym
        płacił 100000 podatku dochodowego to uciekłbym złodziejom z rządu bardziej
        wyrafinowanymi sposobami.
        • Gość: enemy ja tez tak robilem.... IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 10:59
          kiedy likwidowalem moja firme w 1998, tez zahandlowalem kosztami na calego...
          wzialem baze klientow i do wszystkich zadzwonilem z wiadoma propozycja..
          skasowalem VAT i 5% do tego. wszystkie faktury slicznie zaksiegowalem, zeby
          nikt sie do moich odbiorcow nie mogl przyczepic (swoj honor mam, kantuje
          solidnie), po czym zniwelowalem w bilansie papierowe zyski nieistniejacymi
          rachunkami zakupu... po 3 miesiacach sprzedalem spolke kloszardowi
          profesjonalnie z umowa notarialna, protokolem przekazania dokumentow itd... po
          czym spalilem osobiscie cala ksiegowosc. bylo 3 miesiace strachu.. jakby w tym
          czasie kontrola przyszla, bylaby chryja.

wsadzilem do kieszeni VAT + 5% i skasowalem dobre kilkaset tysiecy. skarbowka
          nigdy mnie o nic nie pytala. teraz to sie juy chyba powoli przedawnia..

i nie mam z tego powodu zadnych wyrzutow sumienia. Firmy, czy osoby prywatnej
          nigdy bym nie okradl, ale wobec skarbowki nie obowiazuja wedlug mnie zadne
          reguly. To wojna.. albo my, albo oni... a na wojnie pojecie uczciwosci nie
          istnieje. liczy sie pokonanie wroga.
          • Gość: ws Jezeli wszyscy tak mysla jak ty IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 12:22
            To ten kraj nigdy nie wyjdzie z bagna.
            • Gość: zib Re: Jezeli wszyscy tak mysla jak ty IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 12:40
              Karygodne jest ze nie myśleli o tym twórcy naszego "systemu podatkowego z
              balcerkiem na czele,nie mysla też jego "ulepszacze".Stworzone zostało
              MONSTRUM,które samo generuje szarą strefę,służy niekompetencji urzędników,jest
              absolutnie korupcjogenne i ogromnie kosztowne (koszty obsługi podatku doch.w
              granicach 50% wplywów z jego tytułu).Tego "systemu" nie mozna nazwać inaczej
              jak twór kretyna,w dodatku zapitego w momencie tworzenia.
          • Gość: szymek To mnie okradłeś !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 12:58
            Gość portalu: enemy napisał(a):

> i nie mam z tego powodu zadnych wyrzutow sumienia. Firmy, czy osoby prywatnej
            > nigdy bym nie okradl, ale wobec skarbowki nie obowiazuja wedlug mnie zadne
            > reguly. To wojna.. albo my, albo oni... a na wojnie pojecie uczciwosci nie
            > istnieje. liczy sie pokonanie wroga.

To że postąpiłeś tak właśnie nie oburza mnie aż tak bardzo jak to, że cynicznie
            chwalisz się tym i do tego próbujesz się usprawiedliwić, że przecież nikomu
            krzywdy nie zrobiłeś. A właśnie zrobiłeś, bo o tych kilkaset tysięcy mniejszy
            był budżet. Czy nie zdajesz sobie zprawy z tego, że być może właśnie dlatego
            zabrakło jakiegoś leku dla osoby ciężko chorej, że dla innej osoby biednej nie
            starczyło pieniędzy na zasiłek??? Tylko nie tłumacz się, że skoro "wszyscy"
            kradną, to Twoja kradzież nic nie znaczy! Właśnie tak tłumaczą się tysiące
            kradnący po zaledwie dziesiątki czy setki tysięcy złotych, a z tego robią się
            miliardy.
            • Gość: Na_wojnie Re: To mnie okradłeś !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 13:14
              Dlaczego karzesz innym martwic sie chorych? Wystarczy znieść monopol na ubezpieczenie zdrowotne, a system sam sie uzdrowi. Rząd jednak do tego nie dopusci, bo fundusz zdrowotny to tak naprawdę kolejny podatek. Wystarczy się przyjrzeć formie jego naliczania. Przykład: przedsiębiorca jednocześnie pracujący na etacie płaci go 2 razy - logicznego uzasadnienia nie widzę.

Niestet, ale dokąd państwo będzie dla obywateli wrogiem, dotąd na styku Państo - obywatel będzie trwała wojna. Taka jest kolej rzeczy. Nie oczekiwałbym w tym przypadku, że to obywatele najpierw ogłąszą zawieszenie broni. Naturalna kolej rzeczy jest taka, że uczynić to musi najpierw strona silniejsza, jako gest dobrej woli. Mam nadzieję, że ta retoryka wojenna jest zrozumiała, ale chyba najlepiej oddaje sens zjawiska, co zauważył poprzedni gość portalu.
              • Gość: hr. Zet Re: To mnie okradłeś !!! IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 13:26
                Tylko że w demokratycznym państwie nie ma tej opozycji, o której piszesz. Ty we
                własnej osobie jesteś suwerenem tego państwa, Ty jesteś odpowiedzialny za jego
                sprawność. To samo dotyczy wszystkich obywateli.
                W Europie państwa żyją z woli i z inicjatywy swoich obywateli, a ludzie
                działają po to, aby coś zdziałać. Już Dmowski narzekał na okropną bierność
                Polaków, a Norwid o tym, że nie są społeczeństwem.
            • Gość: Q Re: To mnie okradłeś !!! IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 28.08.04, 13:34
              Szymek... ludzie to robią jako element walki z polskim systemem skarbowy. jak sam czytasz jest on zły, wręcz kryminogenny. czyja wina ?! Na pewno nie faceta, który w majestacie prawa zrobił "przekręt", jeśli on zrobił, to ilu juz zrobiło toak samo ?! Zapewnie pierwszymi byli twórcy przepisów zezwalających na to. takie manewry zawsze będą, ale nie krzycz, że Ciebie okradziono, bo niby dlaczego ?! W końcu zobaczyłbys te pieniądze jak "świnia niebo". Większym kanciarzem jest państwo poprzez Urzędy Skarbowe, jakbym zaczął tutaj się rozpisywać, jak z uczciwych ludzi zrobiono przestępców byle tylko wycisnąć kase na premie, tobys bał się nawet oddychać. Nie pisz o zasiłkach, akurat je bym zliwkidował, jest od cholery roboty na minimalną pensję, niech sie ludzie wezmą za nią a nie za zasiłki i inną pomoc, wiesz, że z socjalu można całkiem dobrze żyć ?! To też jest kradzież !!!
          • Gość: gosc Re: ja tez tak robilem.... IP: *.osk.pl / *.osk.pl 28.08.04, 19:51
            :D ladnie, a mnie w urzedzie skarbowym wysmiali, kiedy w 1997 chyba(za Kolodki)
            nowe zasady funkcjonowania firm wprowadzone w polowie stycznia wrzucily mnie
            automatycznie w inny sposob rozliczania podatku. Mialem juz wystawione faktury
            ktorych nie moglem cofnac i musialem z wlasnej kieszeni placic inaczej
            skalkulowany podatek, dla mnie bardzo niekorzystny. To nieprawda, ze czlowiek
            ma we krwi oszukiwanie, ucza nas tego urzedy i prawo. Ja niestety juz nie
            prowadze dzialalnosci, zostalem niewlasciwie przygotowany do zycia przez
            rodzicow :P
      • Gość: powazny Re: RZETELNE BZDURY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 10:49
        Pewnie. Co za głąb pisał ten artykuł?!?! Jak oblicza się kwotę do podatku i jak
        zaniżyć podatek.
        Jeżeli ktośpłaci podatek 100tys. to kwota od jakiej to zapłaci to około 500tys.
        Jeżeli kupi fakturę na 50tys. To kwota do opodatkowania to około 450tys.
        Zamiast zapłacić 100tys, podatku zapłaci 90tys. Zyskuje 10 tys. po odpaleniu
        doli okolo 10% zyskuje 5tys. Lepiej się to ma gdy weszło się w próg 40% wtedy
        już zyskuje sie dużo.
        Następnym razem pomyśl, bo jakby myśleli tak jak twórca artykułu to by już
        dawno w więzieniu suiedzieli.
    • Gość: leszek Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.adsl.wanadoo.nl 28.08.04, 06:30
      I bardzo dobrze, skoro panstwo jako instytucja okrada obywatela,gdzie tylko
      moze,jest wrogiem jednostki to ja dla takiego panstwa nie mam pardonu.Tak
      nalezy ich tez okradac.
      • Gość: Sv Jak w PRL - Wszyscy kradna to czemu nie ja... IP: *.ha.pwr.wroc.pl 28.08.04, 09:39
        Klania sie stary system - wszyscy kradna to czemu nie ja...
        Obnizenie stawek podatkowych to jedno co powinno byc zrobione ale drugie to
        BARDZO WYSOKIE KARY za wszelkie machloje podatkowe. To jedna z rzeczy ktore mi
        sie podobaja w systemie USA - urzedy podatkowe sa wiekszym postarchem niz
        policja a firma przylapana na oszustwach podatkowych zwykle plajtuje ze wzgledu
        na kary pieniezne itp. I po prostu nie oplaca sie krasc...
      • Gość: kermit Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 10:26
        jeśli w XVIII wieku tak samo jak WY mysleli obywatele tamtej Rzeczpospolitej to
        nie dziwie sie tym którzy będąc polakami doprowadzili do rozbioru tego państwa.
        Państwo w którym obywatele uważaja, ze nalezy je okradac NIE MOŻE ISTNIEĆ.
        Żaden z WAS nie krzyknie, ze nalezy dokonac zmian w prawie odsunąć od
        stanowienia prawa ludzi nie majacych o tym pojecia, rozliczyc tych którzy od 15
        lat stanowia w tym kraju bzdurne prawo, powołac IPN do wystawienia rachunków
        tym co nie wiedzieli za czym głosowali, albo jakie skutki będzie powodowało
        uchwalone przez nich prawo. Nie WY uważacie że nalezy okraść państwo. A może
        pomyślicie chociaz co to jest państwo, a moze narzekając na brak autostrad i
        smiejąc sie z Pola i jego winiet, wystawicie rachunki tym co doprowadzili do
        tego, że wszyscy płacimy teraz podatek na budowe autostrad w paliwie, a
        autostrad jak nie ma tak nie ma. NIKT z przesmiewców z winiet nie zwrócił uwagi
        na to, że problem nie jest jak pieniądze na budowe autostrad beda sciagane, ale
        jak zostana wykorzystane, aby stworzyć prawną zapore przed marnotrawieniem tych
        pieniedzy na powstawanie administracji autostrad w budowie. ITDE ITD wszystko
        jest złe gdy nalezy dac pieniądze na funkcjonowanie państwa czyli na nas, ale
        my chcemy aby Państwo nas obsługiwało.
        • Gość: McGoo Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.telkab.pl 28.08.04, 11:07
          Zgadaza sie Kermit co do joty - powiedz co proponujesz w zwiazku z Twoim wywodem
          - tylko prosze badz realista - zostalo mi tylko jakies 40 lat do konca zycia ..
          (moze mniej) - sadzisz ze da sie cos zrobic w tym czasie ?
        • Gość: Jon Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.proxy.aol.com 28.08.04, 16:37
          >
          > my chcemy aby Państwo nas obsługiwało.

Nie rozsmieszaj mnie mlody czlowieku.
    • sebble Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie 28.08.04, 06:49
      Wyliczenia w tym artykule to same bzdury.
      Przy 50 tysiacach kosztow mozna zaoszczedzic maksymalnie
      40% z 50 20000 podatku. Tak więc na całej operacji
      traci się jakieś 10000
      • Gość: lopez Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 07:05
        Przyklad jest w miare wielkoduszny. Gosc musi zaplacic 100.000,- podatku.
        Postanawia zaplacic tylko 50.000,-. Zostaje mu 50.000,-. Na lewa fakture wydal
        20.000,-, zaoszczedza wiec 30.000,- na podatku, panstwo traci 50.000,-.

Bardziej realistyczny przyklad: Gosc ma do zaplecenia 100.000,- podatku. Mowi
        sobie, ze 30.000,- dla RP wystarczy. Zostaje mu 70.000,-. Na pseudofakture
        wydal 12.000,- (niskie ceny, gdyz interes lewymi fakturami kwitnie),
        zaoszczedza wiec 58.000,- na podatku, panstwo traci 70.000,-.
        • Gość: arek Bzdury w obliczeniach, wstyd! IP: *.acn.waw.pl 28.08.04, 08:11
          Kosztów nie odlicza od poatku, tylko od podstawy. Faktura na 50 tys. da mu z
          niej 19% (9500 zł) oszczędności na podatku.
          • Gość: lopez Alez skad... IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 08:21
            "Po co firmom potrzebne są takie puste faktury? Dzięki nim zaniżają płacony
            podatek. Powiedzmy, że ktoś musi zapłacić 100 tys. podatku. Kupuje wtedy
            fakturę opiewającą np. na 50 tys. Wystawcy płaci za nią z reguły prowizję - od
            5 do 15 proc. (czyli w tym przypadku 2,5-7,5 tys. zł). Z reguły musi też
            zapłacić VAT - 22 lub 7 proc. W sumie na fakturę wyda maks. 20 tys. zł. W
            koszty wrzuca sobie aż 50 tys. Dzięki temu płaci połowę podatku." (cytat)

Mowa jest tylko o podatku, "podstawy" w lewych fakturach sa fantazyjne. Jezeli
            w tym konkretnym przykladzie gosc postanowil zaplacic 50.000,- podatku (zamiast
            100.000,-) a podatek ma byc w wysokosci 19 proc., to "podstawa" w "fakturze"
            bedzie wynosic ok. 263.000,-. Proste acz przestepcze.
    • Gość: lopez Polecam komentarz Rafala Zasunia, zwiezle... IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 07:16
      ... przedstawiajace problematyke i w dodatku porownawczy (USA):

Link:
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2254770.html
    • Gość: mniejwiecej A GAZETA POMAGA W TYCH PRZESTEPSTWACH IP: *.chello.pl 28.08.04, 07:43
      kto drukuje ogloszenia bedac swiadomym ze sluza zlamaniu prawa jest przestepca
      • fullman Re: A GAZETA POMAGA W TYCH PRZESTEPSTWACH 28.08.04, 08:39
        A tak naprawde do dopuki narod nie zrozumie ze podatki wpewnym stopniu wracaja
        dop niego pod postacia ,funkcjonujacej sluzby zdrowia ,autostrad i innych
        udogodnien o ktore sie nawet nie otrze przez najblizsze 10lat.
        Pzdr.Fullman
        P.S jak sobie poscielicie tak sie wyspicie
        • Gość: alpepe Re: A GAZETA POMAGA W TYCH PRZESTEPSTWACH IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 08:59
          otóż to, u nas podatki są rozpierdalane po drodze, czemu mamy płacić na
          urzędasów i polityków, którzy nic nie robią?
    • Gość: tomas Dziennikarskie BZDURY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 08:29
      Radziłbym skontaktować się z pierwszym lepszym księgowym przed napisaniem
      artykułu, niż karmić podatników powyższymi bzdurami. Podatek płaci się od
      podstawy opodatkowania w tym przypadku przy podatku 100 000 zł (19 %) -
      wyniósł 526 315 zł, więc jesli chchaiłbym zapłacić niższy podatek (przy
      założeniu że lewa faktura kosztuje 10 %), kosztuje mnie to 50 000 zł plus VAT
      110 000 który mogę NIE otrzymac ze skarbówki po ewentualnej kontroli. Kto by
      ryzykowal? Chyba tylko POLITYCY i nasza rodzinna MAFIA
      • Gość: lopez Re: Dziennikarskie BZDURY IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 09:05
        Oh my God, caly biznes polega na tym, ze wystawca faktur wystawia ich najwyzej
        kilkanascie i momentalnie likwiduje firme. Licza sie kwoty realne, nie
        fantazyjne. Wystawca nie wie, ile zaoszczedzasz. Wie natomiast ile podatku (wg
        jego faktury) realnie zaplacisz. Od tej sumy, 50.000,-, potraca ci prowizje i
        VAT - w sumie bierze od ciebie mniej wiecej 20.000,-. Z faktury, ktora
        przedkladasz w urzedzie skarbowym, wynika, ze VAT zostal uiszczony w wysokosci
        22% od 263.000,-, lecz kiedy urzad zwraca sie do firmy po VAT (kiedy faktura
        dociera do urzedu), firmy juz nie ma. A scigac tych ludzi nikomu sie nie chce,
        bo to male rybki. I TU lezy problem.
        • Gość: I Re: Dziennikarskie BZDURY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 09:27
          z tym księgowym to faktycznie proponuję się skontaktować , zazwyczaj przy
          podatku w wysokości 100 tys stawka to ok.40% , a reszta artykułu jest chyba
          celowo zamydlona :) a wyliczenie jest proste jeśli kupi fakture za 10% to jest
          15 000 zł na czysto. Zresztą sprawa jest prosta kupioną fakturę zapłąci 10% z
          za przychody tej samej wartości 40% to liczenie jest już chyba prostę
          • Gość: lopez Re: ok -- BZDURY, ale nie dziennikarskie IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 09:52
            Przyznaje, ze dalem sie nieco zmylic. Otoz inna interpretacja: autor artykulu
            ma racje, chodzi o konkretny gatunek kosztow. Przyklad: po prostu jestem firma,
            od ktorej fiskus zada 100.000,- podatku. "Koszty" ktore zamawiam u sprzedawcy
            kosztow to koszty, ktore moge odstawic od tego podatku. Sprzedawca wystawia mi
            fakture w wysokosci 50.000,-. Place mu za to 9.000,- prowizji i 11.000,- VAT
            (22%), ktory ten VAT sprzedawca pozniej "rzetelnie" odprowadza do US.
            Na fakture wydalem 20.000,-, dzieki fakturze moj podatek obniza sie o 50.000,-,
            zarabiam na tym 30.000,-. I to to.
        • spam_killer2 Re: Dziennikarskie BZDURY 29.08.04, 21:18
          Gość portalu: lopez napisał(a):

> Oh my God, caly biznes polega na tym, ze wystawca faktur wystawia ich
          najwyzej
          > kilkanascie i momentalnie likwiduje firme. Licza sie kwoty realne, nie
          > fantazyjne. Wystawca nie wie, ile zaoszczedzasz. Wie natomiast ile podatku
          (wg
          > jego faktury) realnie zaplacisz. Od tej sumy, 50.000,-, potraca ci prowizje i
          > VAT - w sumie bierze od ciebie mniej wiecej 20.000,-. Z faktury, ktora
          > przedkladasz w urzedzie skarbowym, wynika, ze VAT zostal uiszczony w
          wysokosci
          > 22% od 263.000,-, lecz kiedy urzad zwraca sie do firmy po VAT (kiedy faktura
          > dociera do urzedu), firmy juz nie ma. A scigac tych ludzi nikomu sie nie
          chce,
          > bo to male rybki. I TU lezy problem.

Nie przesadzaj. Akurat za niezapłacony VAT ścigają bardzo skutecznie. Wiem z
          bliska.
    • Gość: XYZ Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.chello.pl 28.08.04, 08:49
      Jak się czyta artykuly o biznesie, czy lekarzach, to wniosek jest jeden.
      Politycy są mniej skorumpowani niż Ci co na nich wieszaja psy.
      • Gość: j Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.tarnowiec.sdi.tpnet.pl 28.08.04, 13:21
        Już dawno takiej bzdurnej wypowiedzi nie czytałem. Politycy którzy wymyślili
        takie reguły gry (nie wchodzę czy zrobili to z nieuctwa czy z wyrachowania)są
        mniej winni niż ludzie zmuszeni do uczestnictwa w tym skorumpowanym systemie.
        Większość zdecydowana ludzi woli być w zgodzie z prawem, tylko nieliczne
        jednostki lubią "dreszczyk emocji", a u nas kazdy kto ma kontakt ze skarbówką
        musi przeżywać takie emocje.
    • Gość: Piotrek Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 08:57
      Nieco przesadziłeś z tym 1% ale mniej więcej o to chodzi. Wystarczy obniżyć
      podatki, a proceder zostanie ukrócony (zmniejszony, nie wyeliminowany, bo
      przestępcy będą zawsze). Wpływy do budżetu najprawdopodobniej się zwiększy. Ta
      teoria została już wielokrotnie potwierdzona w praktyce, także w Polsce.
    • Gość: uczciwy Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: 80.50.28.* 28.08.04, 08:58
      Ale niech no zwykły obywatel nie zapłaci podatku w wysokości np. 2zł, US będzie go ścigał do usranej śmierci, aż w końcu go zlicytuje.
      Nie dziwię się więc, że czytam na forum wiele tekstów w rodzaju "wyp... z tego kraju".Na każdym kroku przekręty, afery,nieprawidłowości i...nic.
      • Gość: min Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 09:02
        Stracił budżet - stracił złodziej - społęczeństwo zyskało
    • Gość: bujak ja też chcę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 09:14
      ja też chcę kraść uczciwie. jak to zrobić, żeby wystawiać fakturę i brać od
      niej 10%. Np. za bujanie w obłokach dla ORLENU (poprawi to samopoczucie prezesa)
      wystawię fakture na conajmniej 1 000 000 PLN. (10% dla mnie). Z kwoty 100 000
      zapłacę nawet 50% podatku i zostaje mi 50 000.
      Usługa pewna, rzetelna, uczciwa.
      (Uwaga: w obłokach bujam tylko przed południem, za skutki uboczne bujania nie
      ponoszę odpowiedzialności)
      czekam na propozycje.
    • Gość: es Ludzie, umówmy się, jestesmy ograbiani!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 09:15
      Do tych wszystkich oburzonych na "nieuczciwych" przedsiębiorców!!!
      To nie tam jest problem. Pomyśl: upał, słonko świeci i Ty idziesz do pracy,
      harujesz, wychodzisz o 16 lub 17 i przy bramie pojawia się Miller, Lisak, Borowski
      lub inny socjalista i mówi Ci: To co zarobiłeś od 8 do 12 oddawaj mnie, bo ja
      lepiej wiem co zrobić z Twoją kasą. Oddam ją Twojemu sąsiadowi który nie ma
      pracy i cały dzień musiał oglądać telewizję, emerytce której odebrałem wcześniej
      itd.i Twojemu dziecku (no bo Ty nie wiadomo czy dałbyś mu jeść) I tak każdego
      dnia...
      A wy się martwicie jakimiś lewymi fakturami...
      • Gość: Jacek tak, umówcie się, umówcie (n/txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 09:18
      • Gość: UPR-owiec Przeciez to juz bylo - p. klamca Kolodko IP: 63.227.76.* 29.08.04, 03:25
        Przypomnijcie sobie "odpisy od darowizn". Przeciez Kolodko sam przyznal ze byla to "luka dla swoich" i postulowal ukaranie dziennikarzy, ktorzy to ujawnili. Bo "holota" mogla tez skorzystac. Potem byl postulat aby liste "odpisowiczow" ujawnic (przodowali na niej m.in. nieboszczyk Sekula i kilku innych ex-komunistow) ale akurat lewe odeszlo a lewe pobozne uznalo ze "sa wazniejsze sprawy" niz karanie oszustow. Zaplacilismy wszyscy. Dopoki Polska beda rzadzili zlodzieje, zawsze za wszystko beda placili biedacy. Glosujcie na zlodziei, bedziecie mieli ladniejszy widok z okien swych suteren. Ladniejsze auta na ulicach, lepiej ubrane (cudze) zony itd. Moze dadza wam wieksza jalmuzne, gdy pod kosciol "pracowac" pojdziecie?..
        • Gość: Andrzej Dlaczego UPR a nie np. PO? IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.08.04, 12:21
          Dlaczego UPR a nie np. PO? Co masz przeciw PO?
          • Gość: UPR-owiec Re: Dlaczego UPR a nie np. PO? <Andrzejowi> IP: 63.227.76.* 29.08.04, 16:51
            Witam. Bo do UPR naleze naprawde. Tu szybko nicka potrzebowalem, i.. a jesli chcialbys sprowokowac dyspute - dla mnie PO to "lewica pobozna czesciowo" (bo z kilku typow lewic sie wywodzaca). Za rzadow ludzi z obecnej PO przekrety, kradzieze oraz gorliwe strzezenie "ustalen Okraglego Stolka" ("nie krzywdzic bonzow komunizmu, igrzyska tak - kary - nie"). Obecne ich nawolywania do redukcji podatkow (Zyta) to takie same klamstwo jak niegdysiejsze obiecanki-cacanki styropianowca Bieleckiego. Wiem, napiszesz: "wy z UPR sie nie liczycie w zadnym sondazu i nie macie szans". Oczywiscie, wiecej napisze - jest cale spectrum stacji TV: od "Trwam" az po "TVP" ktore z duma i radoscia nadadza news o tym jak Janusz Korwin Mikke grozi babci laska, o ile takie zdarzenie zajdzie. To, o dziwo, laczy wszystkich LEWYCH. Tych poboznych i tych niepoboznych. Takze lewacka, styropianowa GW :(. Ale ja lubie wspierac przegrane sprawy o ile wierze ze sa UCZCIWE i Prawe. Pozdrowienia
            • Gość: UPR-owiec Dlaczego UPR a nie np. PO? <Andrzej> wiecej IP: 63.227.76.* 29.08.04, 20:09
              Zastanowilem sie i pomyslalem o czyms przesmiesznym (acz realnym w naszym rzadzonym przez swirow i zboczkow kraju): wyobraz sobie ze owego JKM za owa grozbe babci laska pismaki oskarzaja o.. pedofilie (bo babcia taka stara az zdziecinniala) a JKM "podejrzany" gdyz nosi muche (a nie zetemesowska krawatke, jak rzadzaca lobuzeria). Czyz to nie jest przesmieszny motyw? Czy GW jak niedawno idiotycznej "sprawy Maybacha" (kiedy przeprosza?) tego tematu nie "kupi"? ;-)))
      • Gość: Andrzej Re: Ludzie, jestesmy ograbiani!!! To jest PRAWDA IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.08.04, 12:19

Jest jeszcze gorzej. Jesteśmy NISZCZENI
        dodatkowymi obciążeniami fiskalnymi. Reguły
        fiskalizacji zmieniane są NON-STOP. Jest faza
        zachęty, żeby podpuścić przedsiębiorcę do
        inwestycji czasowej i/lub pieniężnej, a następnie
        przychodzi gwałtowna zmiana, zwykła kradzież, jak
        np. wzrost 3-krotny obciążeń ZUS, która jednych
        wyeliminuje, a reszcie zabierze możność zainwestowania.
        W efekcie pozostaje SYF, SLD i oszukani ludzie.
    • Gość: int555 Przecież nasz fiskus stosuje te same metody ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 09:16
      Bo dlacze niby nie można odliczeć uczciwie zakupionego paliwa (które jest
      kosztem działalności ) na samochód osobowy będący własnością firmy . Dlaczego
      nie można od samochodów osobowych zakupionych do prowadzenia działalności
      odliczeć podatku VAT ?? .Czasem ma wrażenie ,że przepisy podatkowe celowo
      są "zabagniane" aby mieć haka na każdego !!!!
    • Gość: R Ciekawe, kto te ogłoszenia zamieszcza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 09:19
      • Gość: MordoBij Polacy, ktorym sie wydaje ze sa "sprytni".. IP: 63.227.76.* 30.08.04, 02:48
    • Gość: bawarczyk Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.net-serwis.pl 28.08.04, 09:33
      podobnie na stronach "dam prace"- Prezesowi, viceprezesowi z pensja miesięcznie
      2000 zł góra! i musi jeszcze na ogól 80% udzialow kupic za ca 40.000-50,000pln.
      A potem frajer jeden z drugim bedzie Ob Prezesem a firmy z Wietnamu, Mongolii
      czy któregos z afrykańskich krajów które go zatrudniają piorą kasę
      • Gość: turbo-star Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 10:01
        Pamiętam tylko tyle z mojej pracy w Norwegii. że tamtejszy Urząd Skarbowy dobrał się ( skutecznie !!)do skóry restauratorowi, który wykazywał niewielkie dochody, ale miał pecha, bo namierzono jego ogromne zakupy naczyń jednorazowego użytku. To wystarczyło, by dostał domiar za ukrywane dochody - bo co robił ze stertą talerzy i sztućców, nie umiał wytłumaczyć , albo też mu wiary nie dawano- zapłacił stosowny podatek i poszedł z torbami w tym sezonie.
        Naszym urzędnikom skarbowym gansterów żyjących wystawnie z renty również się nie chce ruszać, niby dlaczego? PIT-u nie składają , nie figuruja w ewidencji, problem nie istnieje!
    • Gość: Basia System podatkowy i lobbing PO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.04, 09:54
      Możliwość wliczania wszelkich kosztów do prowadzonej działalności przyszła z
      III RP. A najbardziej korzystaja z tego różne pseudo firmy mające wielkie
      poparcie i lobbing w Sejmie i publikatorach (patrz audycje prowadzone przez
      niektórych znanych dziennikarzy w radiu). PO zaraz krzyczy, ze tłamsi sie
      inicjatywę gdy rząd chce ukrócić szwindle. No i dlaczego Gazeta Wyborcza
      zamieszcza takie ogłoszenia. Nie musi!
      • Gość: Andrzej Re: System podatkowy i lobbing PO - piszesz bzdury IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.04, 20:33

Sprobuj lepiej zamiast wypisywac glupoty
        podjac sama dzialalnosc gospodarcza, znalezc
        sobie klientow, stworzyc uslugi lub produkt,
        wyprzedzac konkurencje, itd itp. Jezeli dasz
        rade to zrobic bez ponoszenia kosztow - jestes
        geniuszem i tracisz czas na tym forum dla
        frajerow. PO jest jednym z niewielu ugrupowan
        ktore rozumie problemy przedsiebiorcow i to
        ze trzeba im pomagac a nie okradac.
    • Gość: Pablo_Cieplo Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 10:05
      Bravo! Łatwiej zawsze ścignąć i ukarać biednego pracownika który zarabia 600zł
      i nie wysłał w terminie PIT-u. Od niego to jest "kupa kasy" do budżetu, bo od
      tych oszustów to nie, żaden wpływ te kilka tysięcy. Biedny z 600zł zapłaci bo
      uczciwy. Brava dla takiego Państwa i jego Skarbówki. PODWYŻSZMY PODATKI
      UCZCIWYM BIEDAKOM!!!!
    • Gość: roostan@wp.pl Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 10:10
      Autorze !!!! Przelicz Waść raz jeszcze tę kalkulację z początku artykułu, bo
      brednie Waszmość piszesz !!!! Jak wrzuci ktoś 50.000 w koszty to zaoszczędza
      PODATEK z tej kwoty, a nie całość, czyli max. 20.000. VAT z reguły nie ma nic
      do rzeczy, jest odliczalny na innych zasadach. "Wygrywa" się na róznicy
      dochodówki - jak dostanę fakturę na 50k, to płacę podatek tylko od drugiego
      50k, czyli max. 20k (zamist 40k).
      • Gość: lopez Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 10:16
        Brednie. Podatek placisz od obrotu i ewentualnie od zysku, nie od kosztow.
        Koszty odstawiasz od podatku.
        • Gość: z(pit)olona sprawa Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 10:58
          Lopez, zanim napiszesz o kims ze pisze bzdury przestan sam je pisac:
          koszty odpisywane sa wszedzie NIE od podatku tylko od PODSTAWY opodatkowania.
          podatek z kolei w Polsce jerst placony NIE od obrotu tylko od ZYSKU brutto (po
          kosztach).
          Spolki z o.o. placa wiec 19% od podstawy (po odliczeniu plac, energii, zuzytych
          materialow, napraw, amortyzacji etc.)
          Moga wiec zaoszczedzic maksymalnie 19% od "lewej" faktury (netto)
          Jednynie ktos, kto rozlicza sie wg. zasad ogolnych (max. 40%) moze te 40%
          zaoszczedzic. Nie pisz wiec bzdur tylko idz do szkoly i ja zakoncz. Pomyslnie,
          ale nie na kolejarska troje.
          Mysl - to nie boli.
          • Gość: lopez Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 11:26
            No to w takim razie maja racje krytycy artykulu i redakcji. Zdalem sie
            calkowicie na opinie dziennikarza odnosnie polskiego prawa, bo sam nie mam o
            nim pojecia. Ja oczywiscie odpisuje Werbungskosten (koszty) od Einkommen
            (dochodow), z czego wynika Berechnungsgrundlage (podstawa).
            • Gość: ws Re: Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 14:16
              Polacy to jeszcze gorsi "Besserwisserzy" niz Niemcy!
              Przeciez to nie najwazniejsze jak konkretnie te przewalki sa robione i ile
              dokladnie przez to mozna ukrasc, tylko o to, ze takie szwindle robione sa masowo
              i praktycznie jawnie.
              To jest temat tej story a nie cwiczenia arytmetyczne.
    • Gość: www.michalskig.tk Lekarstwo na budzet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 10:25
      to podatek poglowny i podatek od wlasnosci. Kazdy placilby tyle samo -
      niezaleznie od dochodow i od tego czy jest leniem czy pracusiem. Wystarczyloby
      ze jest rezydentem Polskim i / lub ze ma w Polsce nieruchomosci.
      Jesli ktos zarabialby 1 000 000 tygodniowo - placilby tyle samo co ten ktory
      zarabia 100 000 przez cale zycie.
      A podatek drogowy nalezy calkowicie zniesc na rzecz winiet. Nie wazne czy
      syrenka czy rols royce - placi tyle samo, jedynie zroznicowywaloby sie
      zanieczyszczenie spalinami i wage auta. Benzyna wtedy bylaby po 1,5 gora 1,9
      zlotych.
    • Gość: Szreku Bardzo dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 10:29
      Kolejna "wspaniała" inicjatywa Wyborczej. Jeszcze parę artykułów i ktoś może weźmie sie za ten proceder-a tymczasem to bardzo dobrze zjawisko. Im mniej złotówek w budżecie, tym więcej w kieszeni obywateli. Jeśli ktoś nie widzi, że państwo w obecnym kształcie jest po prostu wrogiem obywatela, jest chyba ślepy. Sprzedam Polskę niemcom za paczkę orzeszków.
      • Gość: ws Tacy jak ty idioci IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 10:57
        Rujnuja ten kraj.
        Zeby wlasne zlodziejstwo usprawiedliwiac robisz z wlasnego panstwa "wroga
        obywatela".
        Wrogiem i obywatela i panstwa sa duzi i mali zlodzieje.

Nawiasem mowiac, to wcale nie prawda, ze im mniej zlotych w budzecie, tym wiecej
        w kieszeni obywatela. Pieniadze z budzetu plyna natychmiast z powrotem do
        kieszeni obywateli.
        • Gość: obserwator Re: ws - tacy jak ty idioci IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 11:06
          Drogi ws, nalezysz tez do pomocnych idiotow jak mawial Lenin.
          Pieniadze z budzetu plyna do kieszeni tak, ale akurat nie tych co daja ani nie
          tych co potrzebuja tylko do kieszeni polskich zlodziei takich jak Miller,
          Naumann, Lapinski i setki tysiecy innych politrukow ktorzy wyplyneli po 1989
          roku. Ja jestem pelnoletni i sam wiem co zrobic z moimi pieniedzmi, nie
          potrzebuje do tego kolesi spod budki z piwem, gangsterow ani ich pomagierow z
          SLD, SDRP, PiS, PO i jak sie ta holota zwie.
          Administracja niech sobie kupuje samochody, komputery, biurka etc. z wlasnych
          zarobionych a nie ukradzinych pieniedzy. Polska jako panstwo jest jednym z
          najwiekszych zlodziei jakich spotkasz we historii, okradla sasiadow (Niemcow,
          CZechow, Ukraincow, Litwinow), potem wlasnych obywateli (ziemian, mieszczanstwo
          etc.), potem Zydow (tak, tak 1968 rok byl kolejnym skokiem zaradnych polaczkow
          na kase, cudza oczywiscie). A teraz okrada wszystkich ktorzy jeszcze zostali.
          • Gość: ws Ciekawe IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 11:52
            "Polska jako panstwo jest jednym z
            > najwiekszych zlodziei jakich spotkasz we historii, okradla sasiadow (Niemcow,
            > CZechow, Ukraincow, Litwinow),"

????
            Ty stukniety jestes?
            Niemcow zgoda, ale cala reszta? Kto tu kogo okradl?
            Ty odczuwasz jakas patologiczna nienawisc do polskiego panstwa i Polakow .
            Wedlug ciebie to pewnie najlepszym rozwiazaniem bylby nowy rozbior Polski.
            Tym razem przez Niemcow, Czechow, Ukraincow i Litwinow.

Mysle, ze ty tylko po prostu tak paplasz co ci slina na jezyk przyniesie. Jest
            latwie powtarzac frazesy populizmu "tex-payers" czy prowokowc glupawym
            antypolonizmem niz samodzielnie pomyslec.
            • Gość: hr. Zet Re: Ciekawe IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 12:39
              Troszkę prawdy jest w tym co pisze obserwator, nie wiem tylko czy on jest
              autorytetem bez skazy. Mniemam, że raczej nie. Nie zgadzam się też z
              twierdzenem, jakoby Polska Ukraińców, Litwinów i Czechów okradła. A Niemców, no
              cóż, nie wracajmy już do tego tematu. W każdym razie Polska nie okradła
              własnych obywateli tak jak uczyniła to Czechosłowacja z Niemcami sudeckimi. A
              ziemiaństwo i mieszczaństwo polskie to Niemcy i komuniści okradli. W porównaniu
              z masową grabieżą, jakiej dopuścili się Niemcy w całej Europie i na Zydach,
              Polska wypada wręcz sympatycznie.

Jednak muszę przyznać, że na dobrą sprawę nie ufam ani polskiej policji, ani
              sądom, ani politykom - i to oni przede wszystkim tworzą państwo. A Kościołowi
              już na pewno. Przesąd (chyba uzasadniony) brzmi: to same mafie. Nie widzę też u
              Polaków dążności do uzdrowienia państwa, do stanowczego zerwania ze starym
              nawykiem tolerowania zła i nie wnikania w szczegóły niegodziwości. To się
              zmieni z czasem, jest to jednak perspektywa wciąż odległa. Osobiście jestem
              przekonany, że les pauvres Polonais ockną się dopiero wówczas, gdy jakiś
              poważny kryzys państwa zagrozi ich zbiorowej egzystencji. Na razie jednak te
              w/w czerwonoczarne mafie rodem z dawnego ustroju trzymają ich w ryzach - jak
              żmije królików. Eh bien, on les aime quand même, nos chers enfants, c'est
              naturel.
              • Gość: ws Re: Ciekawe IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 12:58
                Trzeba zaczac od dolu. To obywatele tworza ponstwo a nie tylko policja, sady czy
                politycy.
                To nie prwada, ze przyklad idzie z gory. Przyklad idzie z dolu.
                Ludzie, ktorzy trafiaja na gore, przynosza swoje korupcyjne nawyki z dolu.
                Nie ludzmi sie, ze jak sie z "tymi zlodziejami na gorze" zrobi porzadek to
                bedzie dobrze.
                Nie bedzie, przyjda inni, byc moze jeszcze gorsi.
                Taki tani cynizm : Ci na gorze mnie okradaja to mi ich tez wolno, takie
                podejscie dla kraju jest zabojcze.
                Wlasciwe podejscie to: "co z tego, ze inni kradna, ja nie kradne. Nie dla
                nagrody, dla siebie samego, bo, jak to mawiali stoicy: "Cnota jest nagroda sama
                dla siebie".
                Ale kto ma takiego podejscia ludzi nauczyc? Polski kosciol sie raczej do tego
                nie nadaje.

• Gość: zib Re: Ciekawe IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 13:25
                  Nie masz racji,jest to tylko wygodne tlumaczenie dla złodzieji i głupców
                  określajacych sie mianem "elit",bo to te "elity "tworza stereotypy zachowań,to
                  te "elity" mają wszelkie instrumenty,aby edukowac ciemne społeczeństwo,uczyc że
                  uczciuwość popłaca,a postawa obywatelska nie jest tylko dla frajerów.
                  To te "elity"poprzez tworzenie prostego i dobrego prawa mogą uczynić przełom w
                  niestety niezamkniętej po 90-tym roku ideologii wyrażającej się w twierdzeniu-
                  państwowe to niczyje.Przyklady edukacyjnych rozwiazan możliwych do zastosowania
                  można by mnożyć np. możnaby wprowadzić ulgę podatkowa dla bioracych udzial w
                  wyborach i poprzez obowiązkowy podział ulgi pomiędzy podatnika a partię którą
                  wspiera w sposób o wiele bardziej uczciwy załatwic można sprawę finansowania
                  PP.Inny "system podatkowy"(zbyt obszerny temat aby o tym pisać) ,nie oparty na
                  ściągalności,czy uznaniowości,zalezny bardziej np. od konsumpcji,a nie
                  dochodu,w sposób oczywisty wyeliminowal by mozliwości nadużyć i przynajmniej
                  zlikwidowałby możliwośc korupcji,nie mówiac o innych pozytkach jak np.
                  wyeliminowanie szarej strefy,a zatem wzrost przychodów tzw państwa.
                  Więc wniosek jest taki że głównie to elity nie dorosły do swojej roli,a
                  przyczyny podobnie jak skutki tego są oczywiste.Kościól,który tak Cię boli nie
                  naucza że należy kraść,a jego możliwości sprawcze są w naszych czasach bardzo
                  ograniczone.
                  • Gość: ws Te "elity" nie przylecialy z ksiezyca. IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 13:35
                    Jeszce nie tak dawno byli takimi samymi normalnymi zjadaczami chleba jak ty (o
                    ile ty oczywiscie jestes tylko normalnym zjadaczem chleba).
                    To sa tacy sami rodacy jak wszyscy inni. Mysla tak sam i zachowuja sie tak samo
                    jak reszta, to znaczy wedlug zasady: "Dlaczego nie mam krasc skoro wszyscy
                    kradna?".
                    To jest mentalnosc nie elit a wszystkich.
                    Najgorsze jest to, ze to przekonanie, ze wszyscy kradna, to klasyczny przyklad
                    samospelniajacej sie przepowiedni. Jezeli ludzie uwierza, ze wszyscy kradna, to
                    w koncu beda wszyscy krasc, bo nikt nie chce byc tym jedynym uczciwym.
                    • Gość: zib Re: Te "elity" nie przylecialy z ksiezyca. IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 13:50
                      Nie z księżyca,ale spójrz na "drzewo genealogiczne"członków tych elit,to dużo
                      wyjaśni.Sposób "wpłyniecia" na zmiany zachowań elit(nie zajmując się
                      bezsensowną ideąfix o możliwości ich wymiany)jest bardzo prosty,choć już nie
                      tak prosty do przeprowadzenia.Nie ma jednak sensu dyskutować na ten temat,skoro
                      uważasz że Polacy nie są wstanie wykreować czegoś wartościowszego niz nasze
                      G..ne elity.
                      • Gość: ws Re: Te "elity" nie przylecialy z ksiezyca. IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 14:01
                        Te twoje antysemickie insynuacje to takie kreowanie na sile jakichs nowych
                        "onych", na ktorych mozna zwalic wine za wszystkie zlo.
                        Wcale nie uwazam, ze Polacy nie sa w stanie wykreowac lepszych elit niz te
                        dzisiejsze.
                        Tylko, ze do tej pory nie byli do tego w stanie.
                        Zmienic to sie moze wtedy, gdy zdamy sobie sprawe z tego, ze zwalanie winy na
                        jakichs "onych", "Zydow", "komuchow" nic nikomu nie da a tylko uczy
                        nieodpowiedzialnosci za wlasne postepowanie.
                        • Gość: zib Re: Te "elity" nie przylecialy z ksiezyca. IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 14:17
                          Cóż Twoja choroba nazywa się psychoza maniakalna(chyba),masz ją na tle
                          postrzegania świata jako wroga nacji Żydowskiej.Gdy pisałem o "drzewie
                          genealogicznym"(zauważ że w cudzyśłowie)nawet przez myśl nie przeszło mi
                          skojarzenia zwiazane z Żydostwem,raczej myślałem o tym że nasze
                          obecne "elity"sa w 90% wykreowane przez poprzedni system i tzw.służby,nie
                          zostały one wykreowane przez społeczeństwo,choć czasem dzięki społeczeństwu.
                          W ostatniej cześci jesteś niekonsekwentny sam zwalasz wszystko na słabość
                          społeczeństwa,wybielając "elity",bo skąd mogą byc inne skoro takie są korzenie
                          (społeczeństwo),nie proponujesz natomiast żadnego sposobu rozwiazania
                          poza,wybacz infantylnym twierdzenie że jak nie będziemy szukać winnych zła
                          które pleni się w Polsce to to zło zniknie.
                          • Gość: ws Re: Te "elity" nie przylecialy z ksiezyca. IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 14:38
                            Za zarzut antysemityzmu przepraszam.
                            Nie musisz mi zaraz stawiac diagnozy psychozy maniakalnej: Przyznasz przeciez,
                            ze takie zwalanie wszystkiego na Zydow jest szeroko na forach rozpowszechnione,
                            wiec mozna sie latwo co do oceny pewnych sugestii pomylic.
                            Jezeli tak rozumiesz "drzewo genealogiczne" (a wiec w sensie przenosnym)
                            obecnych "elit" to masz sporo racji. Przynajmniej co do elit sld-owskich.
                            Masz racje, nie bardzo widze sposobow rozwiazania problemu.
                            Ja tylko wskazuje, ze takie rozwiazania jak "wygonic tych zlodziei i bedzie
                            dobrze" nic da dadza.
                            Jedynym "rozwiazaniem" jest rozpowszechnienie postaw takich postaw spolecznych,
                            ktore korupcje i przekrety na dole i na gorze utrudnia.
                            Trzeba miec nadzieje, ze tak sie stanie i zaczynac od siebie.
                            Wiecej nie mam do zaoferowania.
                            • Gość: zib Re: Te "elity" nie przylecialy z ksiezyca. IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 15:23
                              Droga do poprawy tej sytuacji jest dość prosta(i może dlatego truda do
                              zrealizowania),a polegać musi (w sposób skondensowany) na znacznym wzroście
                              nadzoru społeczeństwa nad "elitami",kartka wyborcza to zdecydowanie za
                              mało.Niestety ponieważ nasze elity są na bardzo niskim poziomie pod kazdym
                              wzgledem,bez znaczenia jest czy jest to skaza wrodzona ,nabyta czy też jest
                              skutkiem "zakazenia",musza byc pod ciąglym nadzorem.Elekt wybrany w wyborach
                              musi żyć przez całą kadencję ze świadomością że w każdej chwili wyborca mu
                              powie -hasta lavista,innego rozwiązania już dzisiaj nie ma,sprawy poszły zbyt
                              daleko.A rozwiązanie to jest bardzo trudne do zrealizowania,gdyż nie ma w
                              naszych "elitach zadnej grupy,która chciała by się poddac takiemu "społecznemu
                              nadzorowi",lepsza jest dla nich koślawa"pseudodemokracja",bo gwarantuje prędzej
                              czy pózniej dostęp do koryta oraz całkowitą bezkarność.
                              • Gość: hr. Zet Re: Te "elity" nie przylecialy z ksiezyca. IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 15:39
                                I oto zasadniczy problem. W narodzie polskim nie ma woli do takowego nadzoru,
                                za to jest brak chętnych i brak struktur organizacyjnych. Wszystko się jakoś
                                rozłazi. Mon Dieu, coż za kraj.
                              • Gość: ws Re: Te "elity" nie przylecialy z ksiezyca. IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 15:49
                                No coz, coraz wiecej ludzi mysli tak ja ty, wiec moze i "elity" poczuja sie w
                                koncu zmuszone do zmian systemowych, umozliwiajacych wiecej kontroli spolecznej.
                                OK, musze sie teraz zajac swoimi sprawami.
                                Pozdrawiam
                  • Gość: hr. Zet Re: Ciekawe IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 13:36
                    Kościół? Nie uczy kradzieży, ale kradnie gdzie może. Rządy i administracje też
                    nie nauczają, jak kraść, a kradną z brawurową nonszalancją. Czerwonoczarni i
                    czarnoczerwoni, wspierają się nawzajem.
                    Masz naprawdę świetne pomysły edukacyjne, szczerze żałuję, że brak mi czasu na
                    dyskusję. Tylko dlaczego w Polsce z tych pomysłów nic nie wynika?
                    • Gość: ws Re: Ciekawe IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 13:43
                      To nie sa "pomysly edukacyjne".
                      Ja tylko stwierdzam, ze w Polsce za malo takich "stoicko-protestanckich" postaw
                      moralnych i przyznaje, ze nie bardzo wiem, skad one maja sie wziac.
                      • Gość: hr. Zet Re: Ciekawe IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 14:28
                        Mon cher doubleyou-es, jako Francuz stronię od etyki protestanckiej, która, jak
                        wiemy, z całą jej właściwą Gründlichkeit i Arbeitseifer nieomal wtrąciłaby
                        Europę w totalną zagładę. Do you remember that day in September, lalala?
                        Natomiast stoicki epikureizm, pourquoi pas? Widzisz, ja oczywiście mam swoją
                        teorię à la française (konieczność przejścią Polaków przez straszliwy kryzys
                        państwa, żeby mogło być lepiej) i w miarę stoicko przyglądam się wydarzeniom,
                        że tak powiem, z balkonu. :)
                        • Gość: zib Re: Ciekawe IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 14:53
                          Stoicki epikureizm jest Twoim prawem,choc przyznaje że mnie przychodzi z
                          trudnościa obserwacja z obojetnościa eksperymentów władz
                          francuskich,niemieckich czy innych.Oceniając sytuację "państwa" to przeciez ten
                          kryzys trwa min od 10-ciu lat,a róznica w społecznych ocenach polega tylko na
                          tym że pesymiści twierdzą "że nie może być gorzej",a optymiści odpowiadają "oj
                          może ,może" i jak dotychczas to ci ostatni zawsze mieli racje(choć wydaje się
                          że ich monopol nie potrwa już długo).
                        • Gość: ws Re: Ciekawe IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 14:55
                          Francuzi maja mala ale bardzo wplywowa mniejszosc protestancka. Obecna na
                          wysokich stanowiskach w rzadzie i gospodarce.
                          We francuskim katolicyzmie silne byly i chyba sa tendencje "jansenistyczne"
                          duchowo pokrewne protestantyzmowi. To tak na marginesie.

O ile w nazizmie pokazala sie ciemna strona protestantyzmu trudno powiedziec.
                          Cos w tym jest ale to zbyt trudny problem, zeby sie tym na tym forum zajmowac.

Zreszta mi nie chodzi o to, zeby z Polakow zrobic luteranow czy kalwinistow.
                          Zyczylbym tylko rozpowszechnienia sie antycznego (stoickiego) pojecia cnoty,
                          ktora sama sobie jest zaplata. To pojecie znalazlo pewna kontynuacje w
                          protestantyzmie w tradycji Pawla i Augustyna, w katolicyzmie w mniejszym stopniu.

• Gość: hr. Zet Re: Ciekawe IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 15:15
                            Mais oui, le Jansénisme de Port-Royal qui a tant influencé Racine, puis Nicole
                            et Pascal, l'abbaye brûlée en 1710. Wertvolle Traditionen, an denen Polen so
                            arm ist. Gleichwohl sind die Franzosen in erster Linie von ihrem
                            Staatsverständnis und der republikanischen Erziehung geprägt. Im deutschen
                            Protestantismus hingegen hat sich das Mittelalter konserviert, Luthers
                            Bannflüche gegen die marodierenden Bauernhorden wirken bis heute nach,
                            Obrigkeit, Gehorsam und Fleiß - une prolongation génuine du "ora et labora"
                            médiéval. Alle potentiellen Neigungen zum Fanatismus mit inbegriffen. Und in
                            der Tat ging es mir vor allem um das finstere Luthertum, nicht um den
                            Protestantismus im Allgemeinen. There is nothing to be said against the
                            Anglican Church.

So long!
                            • Gość: ws Re: Ciekawe IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 16:00
                              Nach einem bonmot war der Nationalsozialismus eine"Ehe des preussischen
                              Schwertes mit der österreichen Narretei"
                              Das Übel lag also nicht nur am "finsterem" Luthertum", welches ich aber
                              keinesfals verteidigen möchte.
                              Niestety musze sie teraz zajac innymi sprawami, wiecnie mam czasu na dalsze
                              pogawedki.
                              Dziekuje i pozdrawiam.
                          • Gość: hr. Zet Re: Ciekawe IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 15:34
                            Während in Deutschland selbst die Katholiken durchaus protestantische Züge an
                            sich haben - es genügt, nach einer kleinen Rundfahrt durchs Badische ins Elsass
                            hinüberzuwechseln, z.B. mit der Rheinfähre in Plittersdorf. Schon stehen einem
                            die Unterschiede zwischen protestantisch vermittelter, katholischer Tüchtigkeit
                            und unberührt-fahrigem Landkatholizismus deutlich vor Augen. L'Alsace compte
                            parmi les plus catholiques des régions de France, tout comme la Vendée,
                            diamétralement opposée à l'Alsace si l'on regarde du côté topographique.
                            • Gość: ws Re: Ciekawe IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 15:52
                              Ich bin beindruckt von deinen Sprachkenntnissen.
                    • Gość: zib Re: Ciekawe IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 13:51
                      Jak Ty ,"elity" też "nie mają na to czasu".
        • Gość: es Re: Tacy jak ty idioci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 12:46
          "Pieniadze z budzetu płyną natychmiast z powrotem do kieszeni obywateli"
          To nie jest prawda . Ok 40 % trafia do ludzi którzy świadomie lub nieświadomie
          stoją na drodze tego transferu. Nie wierzysz: sprawdź ile wynoszą koszty działania
          miejskich ośrodków pomocy społecznej.
          Odnoszę wrażenie że sądzisz że gospodarka istnieje po to by płacić podatki.
          Gospodarka istnieje by ludzie "zjadali" dużo i dobrze. A podatki są po to utrzymać
          ORGANIZACJĘ która zapewnia bezpieczeńsytwo tej konsumpcji czyli PAŃSTWO. Z
          Państwem jest jeden problem: otóż gdy jakaś firma ubezpieczeniowa podnosi za
          bardzo składki to ludzie przenoszą się do innej. Państo dzięki skali nie jest
          takie łatwe do przeskoczenia, ale jest możliwe opuszczenie tego ubezpieczyciela
          - robią tak najbogatsi (np rezydenci MONAKO)
          • Gość: ws Re: Tacy jak ty idioci IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 13:19
            "> "Pieniadze z budzetu płyną natychmiast z powrotem do kieszeni obywateli"
            > To nie jest prawda . Ok 40 % trafia do ludzi którzy świadomie lub nieświadomie
            > stoją na drodze tego transferu. Nie wierzysz: sprawdź ile wynoszą koszty działa
            > nia
            > miejskich ośrodków pomocy społecznej."

Pensje wyplacane dla urzednikow nie sa dla gospodarki stracone bo trafiaja
            natychmiast do obiegu gospodarczego a wiec do kieszeni obywateli.
            Nawet taki biurokrata, ktory ktory caly czas pracy spedza na ogladaniu pornosow
            w internecie, po dostaniu pensji pojdzie do dziwki a zonie kupi kwiaty i
            wprowadzi przez to pieniadze w obieg gospodarczy.
            Nie chce przez to powiedzeic, ze nalezy tolerowac urzednikow, ktorzy w czasie
            pracy tylko sie onanizuja.
            Nie jest dobrze, gdy panstwo zbyt duzo marnotrawi ale nie nalezy zapominac, ze
            nawet te marnotrawione pieniadze nie znikaja, tylko natychmiast wchodza do
            obiegu gospodarczego i pobudzaja gospodarke.
            Natomiast zyski firm czesto trafiaja do banku i nie pracuja, tylko sciagaja
            pieniadz z rynku poprzez odsetki.

Masz w zupelnosci racje: "gospodarka istnieje po to by ludzie zjadali duzo i
            dobrze".
            Ale wlasnie nie po to, zeby nielicznym pecznialy konta bankowe,
            • Gość: es Re: Tacy jak ty idioci - dla ws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 14:30
              To co za róznica jeżeli pieniądze trafią do tych co robią przekręty z fakturami
              - oni też wprowadzą te pieniądze na rynek - obie ekipy ustawiły się w poprzek
              rzeki kasy stworzonej przez Państwo - i dodatkowo nawet procenty prawię się
              zgadzają (15+19)
              • Gość: ws Re: Tacy jak ty idioci - dla ws IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 15:08
                Masz troche racji.
                Z tym ze panstwo w odroznieniu od przekreciarzy ma do wykonania pewne funkcje,
                ktore wlasnie tylko panstwo moze wykonac.
                Panstwo ze swojej "dzialki" nie moze bez szkody dla wszystkich zrezygnowac.

• Gość: es Re: Tacy jak ty idioci - dla ws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 15:16
                  No i powoli zbliżamy się do porozumienia. Trzeba okreslić tylko jakie Państwo ma
                  funkcje. Moim zdanie - obrona zewnętrzna, bezpieczeństwo wewnętrzne w tym
                  ochrona środowiska, ochrona sanitarna i egzekucję prawa (sądy itp.) i to koniec.
                  Resztę ludzie załatwią sobie sami. Zatem pieniądze które potrzebuje Państwo to
                  ok 25% dzisiejszych potrzeb.
                  • Gość: ws Re: Tacy jak ty idioci - dla ws IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 16:16
                    Panstwo nie moze calkowicie zrezygnowac z funkci socjalnych.
                    rynek i prywatna filantropia tu wszystkiego nie zalatwia.
                    Panstwo musi czuwac nad tym, zeby roznice klasowe nie byly niebotyczne bo to po
                    pierwsze zagraza bezpieczenstwu wewnetrznemu a po drugie czyni z demokracji
                    pusta atrape.
                    Bez pewnego stopnia rownosci majatkowej nie mozliwa jest rownosc wobec prawa.
                    To nie jest zaden socjalizm, to jest zdrowy rozsadek.
                    Ale musze konczyc.
                    Dziekuje i pozdrawiam.
    • Gość: ja Jak zniszczyc calkowicie ten proceder IP: *.provider.pl / *.provider.pl 28.08.04, 10:55
      Zniszczenie tego procederu jest bardzo proste podobnie jak calej szarej strefy -
      wystarczy obnizyc podatki!! sposob wyprobowany w Polsce na akcyzie
      alkoholowej -swietne rezultaty!
      • Gość: Andrzej Re: Jak zniszczyc calkowicie ten proceder IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.04, 20:53

Gdyby takie SLD chciało zniszczyć szarą strefę,
        musiałoby zacząć od siebie, bo jest największym
        syfem dręczącym ten kraj frajerów którzy dali
        im z powrotem dopchać się do władzy.
    • prawopl Kradnę. Rzetelnie, uczciwie. Bezkarnie - ???????? 28.08.04, 11:01
      Dariusz Czajka, sędzia sądu gospodarczego
      - jak podaje prasa zasłynął pośpiesznymi decyzjami dotyczących upadłości firm,
      których wielomilionowe aktywa następnie trafiały do biznesów powiązanych z..
      samym sędzią Dariuszem Czajką.

Sędzia Dariusz Czajka jednak nadal sądzi, bo nie jest to zwykły sędzia. Jak
      podaje prasa jeździ volvo kombi (nowe kosztuje ponad 80 tys.), posiada dom w
      prestiżowej miejscowości pod Piasecznem k/Warszawy i jest założycielem i
      kanclerzem prywatnej uczelni prawniczej `Europejska Wyższa Szkoła Prawa i
      Administracji' właściciela największego w kraju jachtu, na pokładzie którego
      organizowane są prestiżowe imprezy pod patronatem J. Kwaśniewskiej..

To wszystko gdy średnia pensja sędziego na jego stanowisku wynosi około 3 tys.
      zł netto. Jakoś jednak środowisko nie docieka jakim cudem udaje się młodemu
      sędziemu Dariuszowi Czajce godzić karierę w sądzie gospodarczym z takimi
      sukcesami biznesowymi... Wszak nie chodzi o zwykłego sędziego, ale Prezesa
      Zrzeszenia Prawników Polskich - tłumaczył Grzegorz Kurczuk, minister
      sprawiedliwości, gdy prasa domagała się odpowiedzi. Wymiar Sprawiedliwości ma
      oczy szeroko zamknięte, podczas gdy s. Czajka nadal sądzi.

Więcej pod www.upadloscian.org.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka