Dodaj do ulubionych

Ile na utrzymanie

IP: *.vf.shawcable.net 06.10.04, 01:02
Nie wiem, czy to odpowiednie miejsce na taki watek, ale sprobuje.
Mieszkamy za granica. W Polsce mamy krewna, samotna, utrzymujaca sie z renty
ok.700 zl. Pomagamy jej, bo jej ciezko. Ta pomoc to ok.900zl miesiecznie.
Czy moze mi ktos powiedziec, czy 1600zl na osobe to jest malo, bo tak
wyczuwamy, po jej sugestiach.
Ok.500 zl to oplaty na mieszkanie, poza tym leczy sie na cukrzyce (insulina).
Ile Waszym zdaniem potrzeba na utrzymanie jednej osobie, bez luksusow.
Pozdrawiam.
Krystyna
Obserwuj wątek
    • Gość: real Re: Ile na utrzymanie IP: *.uwm.edu.pl 06.10.04, 14:39
      Zalezy od miejsca zamieszkania. Wiekszosc emerytow zyje za 700zl /mc. 500 zl za
      samo mieszkanie? czy z oplatami za prad, gaz, telefon?
      • mag58 Re: Ile na utrzymanie 06.10.04, 18:26
        Razem z wszystkimi oplatami. Na zycie i leki zostaje 1100 zl, czy to malo?
        Mam wyrzuty sumienia, ze moze powinnismy dawac wiecej.
        Pozdr.
        Krystyna
        • mag58 Re: Ile na utrzymanie 06.10.04, 18:30
          Jeszcze jedno. Jezeli mieszkanie jest male 35m2, w starym bloku
          spoldzielczym, wlasnosciowe, w Bytomiu, to czy 350 zl sam czynsz, to nie jest
          duzo?
          Krystyna
          • Gość: frankie Re: Ile na utrzymanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 17:20
            350 zl za czynsz za 35m w Bytomiu?? W Warszawie jest duzo taniej. Ta cena jest
            na 95% nierealna
          • ania_53 Re: Ile na utrzymanie 11.10.04, 16:40
            Nie wiem ile kosztuje insulina i inne leki, ale czynsz za mieszkanie (36 M2)
            wynosi około 300 zł (czynsz + gaz + woda +centralne)).Jeżeli mieszkanie zajmuje
            tylko jedna starsza osoba to nie zużywa dużo wody i opłata jest mniejsza.Moim
            zdaniem wcale nie ma źle staruszka gdy otrzyma jeszcze pomoc.
        • Gość: kobieta Re: Ile na utrzymanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 22:18
          Tak to mało.
          A czynsz 350 zł za spółdzielcze mieszanie to normalna cena.
          Jeśli jest chora na cukrzycę to musi sie dobrze dzywiac i kupowac leki.
          Polska stała sie drogim krajem.
          • Gość: real Re: Ile na utrzymanie IP: *.uwm.edu.pl 07.10.04, 09:59
            mysle, ze nie musisz miec wyrzutow sumienia!!! suma , o jakiej piszesz jest
            uwazam WYSTARCZAJACA, no chyba, ze samotna pani, jest wyjatkowo chora i zuzywa
            na leki znacznie wiecej niz przecietnie.
    • Gość: Polak Re: Ile na utrzymanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 10:19
      Czy 400 dolarów na miesiąc to dużo?
      Jak dla ciebie dużo, to nie mam więcej pytań.
      • Gość: real Re: Ile na utrzymanie IP: *.uwm.edu.pl 07.10.04, 15:25
        Nie poruszamy tu kwestii czy 400$ wystarczy mi na miesiac
        • starypolonus Re: Ile na utrzymanie 10.10.04, 10:06
          insulina w polsce jest dotowana przez rzad ija jako nie obywatel musialem
          placic 140 zl za to co oni placili 2.5 zl,inne leki tez sa duzo tansze niz w
          USA.
          Tam wiele ro dzin nie ma nawet 800 zl .Inna sprawa to jak daja trzeba brac.
    • Gość: Zwykly facet Re: Ile na utrzymanie IP: *.autocom.pl 10.10.04, 12:15
      Moja zona i ja zarabiamy 2900 zl. Mieszkamy w Krakowie, mamy dwoje dzieci. Mamy
      nowe mieszkanie, ktore kosztuje nas 1700 zl miesiecznie - kredyt, czynsz,
      media. Na pozostale wydatki (szkola, przedszkole, telefony, karty tramwajowe,
      ubezpieczenie, zywnosc dla 4 osob, wszystkie inne) mamy 1100 zl. Miescimy sie
      na styk. Kazdy dodatkowy wydatek to poglebienie debetu. Dobrze, ze mam okazje
      czasami dorobic kilkaset zlotych. Reasumujac, mysle ze 1600 zl powinno
      wystarczyc, jednak sprawdzilbym ceny insuliny i potrzebnych lekow. Moj tesc
      wydaje na leki prawie 400 zl miesiecznie. Ale i tak mu na cwiartke zostaje :)
      • Gość: frankie Re: Ile na utrzymanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 18:21
        Jasna sprawa bo czym niby miałby zapić leki;)
        • Gość: Krystyna Re: Ile na utrzymanie IP: *.vf.shawcable.net 10.10.04, 18:47
          Dziekuje bardzo za odpowiedzi.
          Teraz mniej wiecej wiem na czym stoje.:)
          Pozdrawiam.
          Krystyna
          • Gość: kobieta Re: Ile na utrzymanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 08:31
            jeśli nie jest to dla Ciebie problemem zbyt dużym, to dołóż jej jeszcze 100
            USD, tak, by miała ok 2tyś zł. Ty bdziesz miała spokojne sumienie, a ta starsza
            Pani odrobinę luzu. Ja na czysz spółdzilczego mieszkania wydaje 540 zł miesie
            cznie (50m), do tego telefon, tv, światło- dodatkowe 200 zł. Drgie są ubrania,
            jedzenie też coraz droższe. A ktoś chory mui o siebie zadbać. To nie będzie
            luksus, a trochę luzu, kóry pozwoli jej e. odłożyć ze 200 zł miesięcznie na
            jakiś wększy zakup, gazety, czy sanatorium.
            Pozdrawiam
            • Gość: frankie Re: Ile na utrzymanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 11:22
              540 PLN na czynsz? Współczuje ja za 53m w Warszawie płace 270, czyli połowe
              tego za większe mieszkanie
              • mag58 Re: Ile na utrzymanie 14.10.04, 17:49
                Wlasnie, jakies wariackie ceny.

Ona, moja krewna, placi ok.350zl za klitke 35m2, w sredniej wielkosci miescie
                na Slasku i jest to mieszkanie spoldzielcze, WLASNOSCIOWE!
                Pozdrawiam.
                Krystyna
                • Gość: belfer Re: Ile na utrzymanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 22:19
                  Też mieszkam w Bytomiu,mam mieszkanie spółdzielcze 48m2,czynsz od 1.10.2004
                  wynosi;323zł,wtym wywóz nieczystości,opłata za dzwigi i sprzątanie
                  klatek,liczona razy 3,bo są 3 osoby.Gdyby mieszkała jedna osoba,czynsz wynosiłby
                  298zł za 48m2.
                  Dla 35m2 wynosi to 220,15zł,jeżeli jest to budynek bez windy czynsz wyniesie
                  213,65zł.
                  Do czynszu należy doliczyć opłatę za wodę,dla jednej osoby to kwota 20-25zł,
                  gaz i prąd,jutro napiszę ile przeciętnie płacą znajome samotne
                  osoby.Kwota,którą dysponuje pani krewna jak na tutejsze warunki jest wysoka.
                  • mag58 Re: Ile na utrzymanie 16.10.04, 01:14
                    Dziekuje bardzo za informacje.
                    Pozdrawiam.
                    Krystyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka