Dodaj do ulubionych

Wspólne opodatkowanie małżonków

IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 13:04
Jedną z propozycji łatania BUDŻETU jest propozycja zniesienia wspólnego
opodatkowania małżonków. Ciekawa jestem opinii osób, których to dotyczy.
Ja i mój mąż rozliczamy się wspólnie i dzięki temu mąż może pracować i zarabiać
pieniądze a ja pracując w mniejszym wymiarze godzin mam czas na zajmowanie się
domem. Pomijając inne aspekty tej sytuacji zastanawiam się jak decyzja o
zniesieniu wspólnego opodatkowania wpłynie na życie innych rodzin. Jeżeli ta
propozycja wejdzie w życie wypłata męża będzie opodatkowana najwyższą stawką
podatku a moja znajdzie się poniżej pierwszego progu. Nasz budżet rodzinny
uszczupli się o znaczną kwotę.
Czy, żeby móc nadal żyć na tym samym poziomie finansowym warto rezygnować z
układu, który dotąd bardzo odpowiadał obu małżonkom i ja mam podjąć dodatkową
pracę a mąż kosztem pracy zająć się częścią obowiązków domowych? Do tej pory
pieniędzy wystarczało nam na spokojne życie w ciągu roku, na wczasy oraz małe
inwestycje. Na pewno nie zrezygnujemy z naszego stylu życia. Pracując na etacie
mąż nie może 40 % swojej wypłaty zostawić w kasie Naszego Państwa. Gdyby
założył firmę to najprawdopodobniej wogóle nie płaciłby podatku, ale w naszej
sytuacji nie jest to możliwe.
Poważnie zaczęliśmy się zastanawiać nad poszukaniem sobie innej Ojczyzny.
Jesteśmy oboje jeszcze młodzi a utalentowanych osób po studiach ( a zwłaszcza
wysokiej klasy informatyków z talentem do kierowania zespołem pracowników)
poszukują inne kraje nie konieczne europejskie.
Dlatego chciałam zapytać innych: co wy zamierzacie zrobić gdyby ta propozycja z
naszego Sejmu weszła w życie? Mam jednak nadzieję, że ktoś podsunie mi inny
pomysł.
Kończąc chciałam podzielić się refleksją:
To byłoby smutne gdyby z Polski wyjechała elita a pozostały osoby mniej
wykształcone, skazane na pracę pod kierownictwem cudzoziemców. Ich taki
szczegół jak płacenie w Polsce podatków w ogóle nie będzie dotyczył. Nie będzie
ich też obchodził los polskich pracowników, polskich firm a liczyć się będzie
ich własne dobro. Pieniądze zaczną wypływać z Polski i o tyle co miesiąc będzie
uboższe polskie społeczeństwo. Czy wam rządzącym przyszło może do głowy, że już
niedługo nie będziecie mieli dla kogo ustalać wyższych progów i będziecie
jedynymi, których wyższe progi będą dotyczyć? Czy wam, których w dniu
dzisiejszym może nie dotyczą bezpośrednio skale podatkowe wiecie, że wasze
miejsca pracy są zagrożone?
W firmie, w której pracuje mój mąż (jeżeli dojdzie do najgorszego) na pewno
pracę straci 37 osób.

Obserwuj wątek
    • Gość: Edward Re: Wspólne opodatkowanie małżonków IP: 157.25.130.* 28.08.01, 09:00
      draństwo, draństwo, draństwo.
      Znów do jednego worka ładuje się b. różnych ludzi.
      Rząd zrobi co się da, żeby moja możliwość zarobienia na własne mieszkanie
      odwlekła się w czasie, czyli prócz wspólnego opodatkowania:
      - podniesie VAT w budownictwie,
      - zlikwiduje ulgi podatkowe na budownictwo,
      - z inflacją nie będzie walczył i kredyty nadal będą drogie i niedostępne...

Rząd ma w nosie maluczkich, którzy starają się wyrwać z ubogich środowisk i
      muszących jednocześnie i wynajmować mieszkanie i odkładać na własne.

Pozdrawiam ze smutkiem.
      • Gość: d-k Re: Wspólne opodatkowanie małżonków IP: 217.96.43.* 28.08.01, 09:44
        Popieranie wolnych zwiazkow . I to funduje nam prawicowy rzad. Skandal.
      • Gość: Edward i jeszcze jedno mi się przypomniało IP: 157.25.130.* 28.08.01, 09:48
        i żeby było mi jeszcze trudniej zarobić na własne mieszkanie rząd opodatkuje
        dochody z lokat bankowych, obligacji ...

Może ja naprawdę pomyślę serio o emigracji, jeszcze jestem dość młody, bo za
        parę lat będzie za późno.

Pozdrawiam
      • Gość: M Re: Wspólne opodatkowanie małżonków IP: *.unregistered.formus.pl 28.08.01, 14:15
        Propozycje zwiększenia obciążeń podatkowych to skandal. Działania władz w
        naszym kraju zachęcają do krętactw i omijania przepisów. Każdy, kto ma wiedzę i
        ma szczęście być za nią dobrze opłacany jest natychmiast karany zwiększonymi
        podatkami, jedyny sposób to chyba wynieść się z tego kraju, w którym nikt nie
        może być niczego pewien, bo co roku elity znajdują jakiś sposób na odebranie
        obywatelom ich własnych pieniędzy. Naprawdę nie opłaca się w Polsce myśleć i
        dobrze pracować. Na odebraniu tej ulgi w moja rodzina straci kilka tysięcy
        złotych, po co więc się starać kiedy państwo promuje głupotę i lenistwo ?
    • Gość: Baśka Re: Wspólne opodatkowanie małżonków IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 12:53
      Jest to kolosalne świństwo! Mamy troje dzieci 10, 8 i 3 lata. Ja nie pracuję -
      jestem jeszcze na urlopie wychowawczym i nie wiem czy po nim znajdę jakąś
      pracę - matki z trojgiem dzieci nie są mile widziane.... Mój mąż zarabiałby
      nieżle gdyby był samotny - jednak swoje zarobki musi podzielić na potrzeby
      pięciorga członków rodziny. Na dzień dzisiejszy nie mam za co kupić
      podręczników do szkoły. Przy perspektywach serwowanych nam co chwilę
      zastanawiam się co będzie w przyszłym roku. Swoją drogą słyszałam, że w
      Niemczech właśnie samotne osoby płacą najwyższe podatki - im rodzina jest
      większa tym bardziej podatki maleją.
      • Gość: N.N. Re: Wspólne opodatkowanie małżonków IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 29.08.01, 10:36
        To smutne, że tak wysokie mamy podatki i są one planowane w ostatniej chwili.
        To co obiecywano nam w ubiegłych latach ( poprzez likwidację ulg dojdzie się do
        podatku liniowego) tak się przekształca, żeby jeszcze trudniej było żyć w Tym
        Kraju. Robi się wszystko, aby jeszcze bardziej zmusić Polaków do kombinowania.
        Nawiązując do Twojego listu Beato to podzielę się z Tobą refleksją, która
        nawiedziła mnie gdy byłam w Niemczech i zwiedzałam w muzeum wystawę poświęconą
        rozwojowi ich gospodarki po zakończeniu wojny. Wraz z zakończeniem II Wojmy
        Światowej w byłym RFN wprowadzono reformę. Polegała ona na tym, że zlikwidowano
        dotychczasowe pieniądze. Ludziom przepadły wszystkie oszczędności w bankach.
        Rozdano każdemu obywatelowi (już nie pamiętam kwoty) taką samą sumę pieniędzy.
        W krótkim czasie poziom życia społeczeństwa startującego z tego samego poziomu
        bardzo się zróżnicował. I po latach przemyślanych działań doszli do tego do
        czego doszli.
        Dlatego nie dziwi mnie, że obowiązuje tam polityka pro-rodzinna. Wprowadzanie u
        nas podatku bez uwzględnienia korzyści wynikających z posiadania rodziny jest
        bardzo krótkowzroczne.
        • Gość: N. N. Re: Wspólne opodatkowanie małżonków IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 29.08.01, 10:38
          Przepraszam pomyliłam imię: Baśko a nie Beato.
          • Gość: J&picmkr Re: Wspólne opodatkowanie małżonków IP: 217.67.195.* 10.09.01, 08:09
            Niestety , podczas weekendu pan Belka również zagroził wspolnemu opodatkowaniu
            zniesieniem , tak więc musimy uaktywnić "front walki z fiskalizmem" od zaraz,bo
            chcą nas wziąć i ci z AWS i z SLD.

niech szukają kasy nie w portfelach rodzin z jedną niepracująca osobą

pozdrowienia
        • Gość: Sam Re: Wspólne opodatkowanie małżonków IP: *.unregistered.formus.pl 31.08.01, 13:24
          Zgrubsza wyliczyłem, że płacony przeze mnie podatek przy samodzielnym
          rozliczaniu wzrośnie o ok. 3-4 tys. zł tj. o ok. 30% w stosunku do podatku
          płaconego przy wspólnym opodatkowaniu /przy tych samych zarobkach/.Żona
          prowadzi dom, dwoje dzieci uczy się, moje dochody są jedynymi na utrzymanie
          rodziny.
    • Gość: Arek Re: Wspólne opodatkowanie małżonków IP: *.netia.pl 03.09.01, 12:20
      Jeżeli pomysł zniesienia wspólnego opodatkowania małżonków przejdzie w postaci
      ustawy czy podobnego przepisu, pozostanie chyba tylko zaskarżenie tej zmiany do
      Rzecznika Praw Obywatelskich albo od razu do Trybunału Konstytucyjnego.
      To nic innego jak jawne dyskryminowanie rodzin o zróżnicowanych dochodach
      małżonków i zdzieranie z nich dodatkowych pieniedzy.
      Dla przykładu - mój kolega z pracy sam utrzymuje rodzinę - żonę+4dzieci,
      przekracza 1 próg podatkowy o jakieś 25-30%
      Znam też kilka małżenstw z 1 dzieckiem lub bezdzietnych, gdzie oboje
      małżonkowie zarabiają tuz tuż przed 1 progiem - ich ta zmiana nie obchodzi
      Nikt mi nie wytłumaczy, że zniesienie wspołnego opodatkowania jest sprawiedliwe
      Podobno w zeszłym roku z tej możliwości skorzystało 10 mln podatników - liczę,
      że podniesiemy wspólnie raban, jeżeli ten chory pomysł zostanie zalegalizowany
      pozdrawiam
      A.
    • Gość: Krzysiek Re: Wspólne opodatkowanie małżonków IP: *.waw.prokom.pl 04.09.01, 13:29
      Zgadzam się, że jest to świństwo i niesłuszne karanie wyższymi podatkami.
      Oczywiście znoszenie wspólnego opodatkowania nie jest prorodzinne.
      Ciekawe, czemu Kościół milczy.

Ja też poważnie rozważam możliwość emigracji, też jestem informatykiem.

Oczywiście Niemcy. Tak rodzina z dzieckiem płaci niższe podatki niż
      osoba samotna. Jest jeszcze kilka innych zalet tego kraju.

Pozdrawiam
    • Gość: J&picmkr Re: Wspólne opodatkowanie małżonków-likwidacja ? NIE !!!! IP: 217.67.195.* 04.09.01, 15:57
      Jak to usłyszałem to w TV - myślałem , że szlag mnie trafi.
      Nasza władza chce znowu uderzyć w regularnie płacących , a nie szukać
      tam , gdzie kasa wypływa lub nie wpływa.
      Protestowałem już przeciwko likwidacji tej ulgi na otwartym forum Min Finansów
      i gdyby większosć dotkniętych napisała tam maile , toby wspólnie rozliczających
      się nie śmieli ruszyć !!
      Jak stwierdzono : jest to JEDYNA I NAJWAŻNIEJSZA aktualnie ulga prorodzinna
      trzeba koniecznie zrobić medialny szum , jak stwierdził któryś z moich
      przedmówców.
      Mnie to oczywiscie też to dotyczy żywotnie , moja żona nie pracuje ,gdyż pracy
      znaleźć nie może od kliku lat i moje dochody są jedynymi i jako tako
      wystarczają,
      ale za rok PAŃSTWO chce nas okraść !!
      Szzegolnie mocno uderzy to w rodziny , gdzie jedna z osób (przewaznie zona)nie
      pracuje i każdy grosz się liczy.
      Otwarte forum Min Fin jest b.ciekawe ,gdyby propozycje płynace od internautów
      wykorzystać chociaż w połowie , nie trzebaby nic likwidować !!
      Kto np.zarabia teraz po zakazie przywozu aut porozbijanych ??
      Nasi producenci ? dealerzy ?
      Otóż nie ; sprzedaż nowych aut w ogóle nie wzrosła , dochody z ceł i podatków
      ściąganych od sprowadzających "bitki" spadły okrutnie , a teraz zarabiają
      Niemcy i Czesi , bo u nich teraz naprawy się odbywają , oni mają zatrudnienie ,
      ich blacharze , lakiernicy ,sklepy motoryzacyjne mają obrót ...
      Zainteresowani straty fiskalne Polski szacują z tego tytułu od kilku do 10 mld
      nowych złotych !!
      Jak duża to część "dziury" !
      A jak policzycie ,że "mrowki" przemycaja do kraju ponad 10 miliardow sztuk
      papierosow , gdzie akcyza (czyli czysty zysk panstwa)to 60% wartosci paczki !
      a ile gorzoły i piwa ,przeciez spożycie w Czechach i na Słowacji nie wzrosło
      poprzez mieszkańców tych krajów tylko przez zakupy Polaków.
      Przecież jak mieszkam niedaleko granicy i za wyśmienite eksportowe piwo mam
      zapłacić ok.1,55 zł ,a za 0,5 l wódki ok.11-12 zł (nawet polskiej !!)to nie
      będę kupował ?
      TAM LEŻĄ PIENIĄŻKI , a nie w kieszeniach biednych podatników.

Pozdrawiam (z nadzieja stworzenia mocnego frontu jedności)

• Gość: Aisa Re: Wspólne opodatkowanie małżonków-likwidacja ? NIE !!!! IP: 217.67.196.* 05.09.01, 09:29
        My oboje pracujemy, ale mój mąż zarabia więcej ode mnie. Do tej pory udawało
        się nam mieścić w pierwszym progu, ale teraz może być tak, że ja będę w
        pierwszym, a on w trzecim. Przecież to chore...
      • Gość: Arek Re: Wspólne opodatkowanie małżonków-likwidacja ? NIE !!!! IP: *.netia.pl 05.09.01, 11:58
        dawaj ten adres www do forum Min Finansów!!!!!
        • Gość: J&picmkr Re: Wspólne opodatkowanie małżonków-likwidacja ? NIE !!!! IP: 217.67.195.* 06.09.01, 12:30
          Gość portalu: Arek napisał(a):

> dawaj ten adres www do forum Min Finansów!!!!!<

OTO TEN ADRES : WWW.MOFNET.GOV.PL/FORUM

są już 92 strony z propozycjami internautów ...

• Gość: toto Re: Wspólne opodatkowanie małżonków-likwidacja ? NIE !!!! IP: *.*.*.* 21.09.01, 16:03
        Wszedłem na ten portal Ministerstwa Finansów. Ale nie mam pojęcia jak można coś
        dodać do FORUM prowadzonego na tym portalu.
    • Gość: DK Re: Wspólne opodatkowanie małżonków IP: *.acn.waw.pl 26.09.01, 22:04
      Pracuje 12 godzin na dzien i zarabiam przyzwoicie za to chce uczciwie wychowac
      dziecko i utrzymac zone ktorej pensja jest niska. Niestety "beton"
      chce utrudnic ludziom uczciwym zycie. Tak sie sklada ze moge miec prace
      gdziekolwiek za granica i pewno to zrobie bo jesli wlasne panstwo oszukuje i
      jest alfonsem obywateli to chyba to nie jest to co sobie wyobrazam o roli
      panstwa.
      Szukanie pieniedzy tu i w polaczeniu z ulga budowlana i innymi gwarantuje im ze
      wielu zdolnych ludzi znajdzie sobie mile mniejsce w innych krajach. Gdzie sa
      normalne i przwidywalne podatki, gdzie nie kradna samochodow sprzed okna, gdzie
      politycy lapowkaze siedza razem ze zwyklymi slodziejami za kratkami.

Zastanawiam sie ze wystarczy przeciez pozucac petardami i jajkami jak to robia
      gornicy itp. i juz nie bedzie problemu. Bo tylko takimi srodkami mozna cos w
      tym kraju zdzialac.

Pozdrawiam
      Wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka