Dodaj do ulubionych

mBank czy Inteligo?

13.11.04, 23:59
Chcę założyć konto "internetowe" i zastanawiam się nad ofertami mBanku i
Inteligo. Mam prośbę do osób posiadających w/w, aby pomogły mi w wyborze.
Najlepiej oczywiście, żeby wypowiedziały się osoby, które posiadają konta w
obu tych bankach i mogą je porównać.

Wiem, że może być milion kryteriów oceny, ale może są jakieś przesłanki by
stwierdzić, że jedno z nich jest na pewno lepsze od drugiego.

O problemach z wpłacaniem pieniędzy do mBanku wiem i tego nie bierzmy pod
uwagę. Słyszałem też i sprawdziłem, że oprocentowanie rachunku w Inteligo jest
niższe.
Obserwuj wątek
    • booster Re: mBank czy Inteligo? 18.11.04, 16:12
      Jedno mogę powiedzieć: debet w inteligo nie jest tak łatwo otrzymać jak
      wynikałoby to z reklamy ( oficjalnym powodem odmowy jest zbyt mało aktywne
      użytkowanie konta, niestety nie wiadomo na czym ta aktywność miałaby polegać),
      poza tym nie narzekam.
      • koaa Re: mBank czy Inteligo? 18.11.04, 17:42
        ja dostałem od razu:)
      • tm Re: mBank czy Inteligo? 21.11.04, 14:54
        Popatrzyłem na obie oferty (mBank i Inteligo) i muszę przyznać, że jedyną zaletą
        Inteligo jest możliwość wpłaty bez prowizji w PKO BP. Ale jeśli np. pieniąze
        przelewa nam pracodawca, to juź problem wpłaty do mBanku nie występuje.

Poza tym, jeśli chodzi o ofertę, Inteligo praktycznie na każdym kroku jest za
        mBankiem. Ma nieporównywalnie gorsze oprocentowanie, mniejszą ofertę funduszy.
        Wydaje się, że w Inteligo nie ma żadnego "zysku" z tego, że jest to bank
        "internetowy", bo oferowane produkty są takie, jak w ofercie "marmurów".

W umowie Inteligo ma np. taki zapis:

"Oprocentowanie rachunku jest zmienne i w momencie podpisania niniejszej umowy
        przez bank wynosi:
        [...]

Nadwyżka środków na rachunku ponad kwotę 49 999,99 jest oprocentowana w
        wysokości 4,2175%"

- czyli - UWAGA - cała kwota poniżej w/w (do 49 999,99) jest oprocentowana
        jeszcze na poprzednim progu, czyli 2,3740!! :)

W mBanku niezależnie czy mam 100 zł czy 20 000 zł - cały czas np. na eMax'ie mam
        w 4,8%, a w nowo wprowadzonym eMax Plus - nawet 5,3%!

Małe porównanie - oszczędzanie przez rok mając kwotę 50 tys zł:

1. Inteligo:

- do kwoty 99,99 zł oprocentowanie wynosi 1,9819, a więc rocznie otrzymamy
        (nominalnie): 1,9817 zł

- nadwyżka ponad 99,99 zł aż do 3 999,99 jest także na 1,9819%, dlatego z kwoty
        3900 zł (3999,99 - 99,99) uzyskamy po roku 77,5710 zł

- nadwyżka ponad 3 999,99 aż do 49 999,99 ma oprocentowanie 2,3740%, stąd z
        kwoty 46 000 (49 999,99 - 3 999,99) uzyskamy po roku 1092,0400 zł

- nadwyżka ponad 49 999,99 ma oprocentowanie 4,2175, a więc z 1 zł (50 000 - 49
        999,99) uzyskamy po roku 0,0422 zł.

RAZEM: Mając kwotę 50 000 zł i oszczędzając w Inteligo uzyskamy po roku kwotę
        ===1171,63 zł===.

2. mBank.

Gdy mamy kasę na eMax to przy oprocentowaniu 4,8% (niezależnym od środków na
        koncie) mamy po roku: ===2 400 zł=== zysku.

Gdy mamy kasę na eMax Plus (5,3%) uzyskamy po roku ===2 650 zł===.

-----------------------

Jeśli się pomyliłem, niech ktoś poprawi.

Ale wielkich obliczeń nie potrzeba żeby stwierdzić, że podejście Inteligo jest
        dosyć dziwne i ich oferta jest daleko w tyle za np. mBankiem. Osobiście nie
        rozumiem takiego działania - nie wiem, czy ja nie wyczuwam w tym jakiejś celowej
        intencji Inteligo, czy też poprostu są świadomi tego, że odstają od mB, ale nie
        są w stanie nic na to poradzić.
        • koaa Re: mBank czy Inteligo? 21.11.04, 17:45
          mozna płacic smsem, dostaje sie debet szybko, mozna wpłacac za darmo pieniadze
          do pko bp, jest bardzo duza siec bankomatów bez prowizji (pko bp, euronet)
          mozna zamówic serwis sms który powiadamia o zmianie pieniedzy na koncie, i mozna
          korzystac z promocji (np kiedys było 10% znizki na karte plusa)
          reszte plusóm ma mbank (który zdecydowanie mniej zdziera za zusie!!!!!!!!!)
          Dlatego ja korzystam z 2 banków:)
          • lysyadam Re: mBank czy Inteligo? 22.11.04, 18:35

wyplaty w euronecie sa platne na 100%. Bez prowizji tylko pkobp
            • lysyadam Re: mBank czy Inteligo? 22.11.04, 18:36

oczywiscie 100% = z cala pewnosci ;-)))
          • tm Re: mBank czy Inteligo? 23.11.04, 21:58
            > mozna płacic smsem, dostaje sie debet szybko, mozna wpłacac za darmo pieniadze
            > do pko bp, jest bardzo duza siec bankomatów bez prowizji (pko bp, euronet)
            > mozna zamówic serwis sms który powiadamia o zmianie pieniedzy na koncie, i
            > mozna korzystac z promocji (np kiedys było 10% znizki na karte plusa)
            > reszte plusóm ma mbank (który zdecydowanie mniej zdziera za zusie!!!!!!!!!)

Dla mnie pierwszą rzeczą, na którą zwracam uwagę w banku, jest oprocentowanie
            lokat, względnie kredytów. Reszta to takie dodatki - jasne, że mogą być dla
            kogoś istotne, dlatego nie spieram się, że coś jest najważniejsze.

A promocje są także w mBanku.

Najbardziej sensowne wydaje się w tym momencie posiadanie konta w obu :)
            • bwportal.pl Re: mBank czy Inteligo? 21.07.05, 01:12
              tm napisał:

> Dla mnie pierwszą rzeczą, na którą zwracam uwagę w banku, jest oprocentowanie
              > lokat, względnie kredytów.

No to chyba lepszy dla ciebie bedzie mBank ze względu na ich eMax i eMax+ oraz
              SFI.
        • tymon99 Re: mBank czy Inteligo? 14.11.05, 09:36
          tm napisał:

> Poza tym, jeśli chodzi o ofertę, Inteligo praktycznie na każdym kroku jest za
          > mBankiem. Ma nieporównywalnie gorsze oprocentowanie, mniejszą ofertę funduszy.
          > Wydaje się, że w Inteligo nie ma żadnego "zysku" z tego, że jest to bank
          > "internetowy", bo oferowane produkty są takie, jak w ofercie "marmurów".
          >
          Mam konto w Inteligo od czasów Bankgesellschaft Berlin. Od tego czasu obserwuję
          stałe pogorszenie jakości usług: opóźnienia w księgowaniu (kiedyś nie do
          pomyślenia - a dziś jest poniedziałek, operacje z czwartku niezaksięgowane!!!!),
          serwer nie zawsze dostępny, przelewy po 15.00 przyjmowane na następny dzień jak
          w banku spółdzielczym, no dramat się robi po prostu.
    • koaa Re: mBank czy Inteligo? 21.11.04, 17:56
      warto jeszcze dodac - ze miesiecznik chip sprawdzał zabezpieczenia banków
      internetowych inteligo i mbank (lokuja sie na tym samym miejscu ale stosunkowo
      nisko) nr 12 chip
      na samym dole znalazł sie citybank (który nawet nie ma haseł jednorazowych!)
      według mnie jednak inteligo ma pewna przewage -hasła jednorazowe sa zdrapkowe
      nie zwykła kartka - widac przy logowaniu czy kolejnosc jest zachowana
    • hot_hippo INWESTOWANIE poprzez mBank czy Inteligo? 16.12.04, 20:09
      Chcialabym zajac sie regularnym inwestowaniem w akcje lub/i fundusze przez
      internet, za pomoca ktoregos z tych bankow, napiszcie ktory korzystniej jest
      wybrac?????????????
    • ufok79 Re: mBank czy Inteligo? 17.12.04, 16:39
      polecam zdecydowanie mBank, z ktorego korzystam od 1,5 roku. W pewnym momencie
      rozwazalem zalozenie konta w Inteligo (kwestia wplat gotowki) ale po porownaniu
      ofert obu bankow zostawilem konto w mBanku + zwykle konto w PKO BP tylko do
      realizowania wplat.

dla mnie mBank to przede wszystkim wysokie oprocentowanie lokat i rachunkow,
      niskie prowizje lub ich brak oraz zroznicowana i coraz szersza oferta. Do tego
      jasno podane informacje o uslugach w serwisie internetowym + kompetentna
      obsluga telefoniczna i online. Poziom zabezpieczen raczej zadawalajacy - nigdy
      nie mialem najmniejszych problemow (odpukac;))

Niezla laurke wystawilem mBankowi ale naprawde jestem zadowolony;) Inna sprawa
      ze nie korzystalem z innych bankow internetowych i tak naprawde nie mam
      porownania... Za to co miesiac jestem zmuszony do odwiedzenia oddzialu PKO BP i
      czas jaki spedzam w kolejkach utwierdza mnie w przekonaniu ze bankowosc
      internetowa to dobry wybor;)

Pozdrawiam,

ufok79
      • czuk1 Re: mBank czy Inteligo? 13.04.05, 12:37

• piocko Re: mBank czy Inteligo? 18.12.04, 23:12
      mają rację tylko mBank,zobacz też VW Bank direct-polecam gorAco sam tam jestem
      • bibelot Re: mBank czy Inteligo? 12.04.05, 21:38
        jestem zadowolona z mBanku od trzech lat, a wypłaty kartą mBanku w bankomatach
        Euronet są bezpłatne chociaż ktoś twierdzi inaczej, przelew do innego banku 50
        gr - kiedyś bezpłatne a w ramach mBanku nieodpłatnie, stosunkowo wysokie
        oprocentowanie, po monopolu PKO (miałam kiedyś jedno konto właśnie tam) szalona
        ulga i wygoda
        • czuk1 Re: mBank czy Inteligo? 14.04.05, 14:52

• condor Re: mBank czy Inteligo? 14.04.05, 15:20
      Ani inteligo ani mBank a VOLKSWAGEN BANK - dlaczego ? Bo nie ma tam ŻADNYCH
      opłat za prowadzenie i korzystanie z konta, karty itp. Zresztą jak chcesz to
      sobie sprawdź www.vwbankdirect.pl/
      • franzmaurer Re: mBank czy Inteligo? 15.04.05, 06:36
        > Ani inteligo ani mBank a VOLKSWAGEN BANK - dlaczego ? Bo nie ma tam ŻADNYCH
        > opłat za prowadzenie i korzystanie z konta

Kolega najwyraźniej jakiś niedo... informowany :)
        • fajnaret Re: mBank czy Inteligo? 15.04.05, 18:56
          Popieram poprzednika
          • asterix86 Re: mBank czy Inteligo? 16.04.05, 23:10
            a jak wypada na tle tych 2 kont nowa oferta ING ???
            • franzmaurer Re: mBank czy Inteligo? 17.04.05, 01:25
              > a jak wypada na tle tych 2 kont nowa oferta ING ???

6 złociszy za prowadzenie rachunku?
              1 złoty za wypłatę z euronetu...

Spokojnie uzbiera się dycha miesięcznie...
              • booster Re: mBank czy Inteligo? 21.04.05, 21:30
                .... a millenet w Millennium? Warto?
                • natanz Inteligo 26.04.05, 10:30
                  Ja założyłem inteligo na stronie www.bank.strona.pl/inteligo - za założenie dostałem 20zł i film dvd shrek2.
                  A jeżeli chodzi o konto to jestem z niego zadowolony, zwłaszcza za bankomaty z których można bezpłatnie wypłacać gotówkę (bankomaty pko bp oraz oddziały i agencje pko). Podoba mi sie tez to że o kazdej wpłacie/wyplacie jestem informowany smsem.
                  Polecam konto inteligo
        • czuk1 Re: mBank czy Inteligo? 02.05.05, 16:59

-Ale mi porada.-
          Tylko doja nas przez obce bankomaty za wypłat kartą VW Bank. m
          • salos1 Re: mBank czy Inteligo? 08.05.05, 15:32
            Jesli masz wlaczone powiadamianie smsem to placisz 4,5 dodatkowo miesiecznie w
            inteligo, zdyierstwo oraz placisz zy karte do bankomatu 1 zl miesiecznie, m bank
            jest duzo lepszy, wszystko zalezy od tego gdzie mieszkasz i jaki masz dostep do
            bankomatow
    • onequestion Re: mBank czy Inteligo? 28.05.05, 18:12
      mbank!
    • ddobrolinski Re: mBank czy Inteligo? 19.07.05, 14:56
      witam serdecznie.
      1. dotyczy porownania ofert bankow:
      przy porownaniu obu bankow nikt nie zauwazyl czegos, co dla mnie okazalo sie
      bardzo wazne. Wybralem Inteligo, a niektorzy uzytkownicy mBanku rowniez
      zgadzaja sie z moim zdaniem. Otoz w Inteligo mozna zalozyc subkonta, co przy
      rozbudowanej sytuacji platniczej w gospodarstwie domowym. Uwazam, ze
      rozwiazanie to pozwala na doskonala kontrole co gdzie i kiedy. Bez pamietania
      ile jest tu a ile tam. Podzial np na: mieszkanie, zakupy, kredyt, oszczednosci
      itp jest bardzo przejrzysty.

inteligo ma fatalna wg mnie oferte na karte kredytowa. cytat z regulaminu i
      oplat: [..] uwaga: okres bez oprocentowania (bez odsetek) - 0 dni [...]

2. dotyczy inwestowania w fundusze z konta.
      wydaje mi sie, ze problemem nie jest jaka jest obsluga przez wymienione konta.
      przy podjeciu decyzji nalezy najpierw zrobic analize wynikow osiagnietych przez
      fundusze w przeszlsoci, wybrac fundusz (to zupelnie inny problem) i dopiero
      platforme obslugujaca, czyli jakies konto.

tutaj niestety inteligo ma brzydka przypadlosc. pobiera standardowe prowizje,
      nie uwzglednia promocji, jakie mozna dla tych samych funduszy uzyskac na
      macierzystej stronie funduszy.

• bwportal.pl Re: mBank czy Inteligo? 21.07.05, 01:05
      mBank:
      + tańsze przelewy (0,5zł)
      + darmowa karta płatnicza (bankomatowa)
      + bogata oferta funduszy
      + konta eMax i eMax+ z wysokim oprocentowaniem
      - karta do płatności w Internecie - dodatkowa i płatna (3zł/m-c)
      - opłata za polecenie zapłaty (1zł/m-c niezależnie od ilości poleceń)
      - problemy z wpłacaniem gotówki
      - mniej bankomatów (~1086)

Inteligo:
      + więcej bankomatów (~2300)
      + możliwość wpłacania za darmo gotówki w PKO BP
      + darmowe polecenie zapłaty
      + karta którą można płacić w Internecie (i można zasilić PayPal)
      - droższe przelewy (0,99zł)
      - płatana karta (0,99zł/m-c)
      - opłata 4,99zł przy saldzie poniżej 100zł

Podsumowanie:
      Generalnie mBank jest tańszy i ma bogatszą ofertę. Siłą Inteligo jest możliwość
      wpłacania gotówki, większa ilość bankomatów i karta, którą można płacić w
      internecie (chociaż w sklepach internetowych można po prostu płacić przelewem).
      • danielgdynia Re: mBank czy Inteligo? 21.07.05, 09:24
        [..]> + konta eMax i eMax+ z wysokim oprocentowaniem[..]
        zgadza sie, ale w skali roku trzeba miec naprawde duzo wolnych srodkow
        finansowych, zeby zysk, aszczegolnie rozniece miedzy bankami byly zachecajace
        do oszczedzania w ten sposob. Alternatywa moga byc fundusze inwestycyjne.

• maniusz1 Re: mBank czy Inteligo? 22.03.06, 17:04
        co oznacza pojecie - problem z wpłatą gotówki? Chodzi o opłatę za przelew na
        konto czy o coś innego?
        • bwportal.pl Re: mBank czy Inteligo? 22.03.06, 20:09
          Chodzi o brak oddziałów, w których możnaby wpłacić gotówkę (papierki). Są tylko wpłatomaty (mało), wpłata na poczcie (prowizja) i przelew z innego banku.
    • saczek1 Re: mBank czy Inteligo? 12.08.05, 16:02
      też jestem za mbankiem :)
      Korzystam juz chyba ze 2 lata i żadnych problemów, naprawde jestem zadowolony :)
    • rufus561 Re: mBank czy Inteligo? 09.09.05, 22:46
      Mam w inteligo opłaty chyba trochę wyzsze niż w mbanku, ale jeśli hcę wypłacic
      gotówke w bankomacie bez prowizji lub wpłacic na rachunek to nie mam problemu
      bo wszędzie są agencje PKO i ich bankomaty
      Tadek
      www.naszakasa.k9.pl
      • bleblee Polecam inteligo 15.09.05, 18:39
        --------------------------------------------------------------------------------
        ... - sama mam konto w Inteligo i jestem zadowolona, fakt, że trzeba mieć
        powyżej 100 zł, aby nie płacić za prowadzenie konta, ale u mnie to nie
        problem :)
        Polecam
        Tym bardziej, że jak widziałam promocja teraz, przez 6 miesięcy nie płaci się
        opłat jeśli się założy teraz konto. Info:
        polskiebanki.w.interia.pl/szczegolnie%20polecamy.html
        • zorro5 Re: Polecam inteligo 16.09.05, 13:29
          dwa banki w jednym to jest to korzysci ,widomo w pko sie wplaca ,tam
          przelewa ,a tam sie plac za zus i skarbowy,wiadomo o co chodzi,{kasa] he he
          • agusia.michasia Re: Polecam inteligo 07.10.05, 09:48
            Witam, czy ktoś się orientuje czy mając konto w Inteligo mogę również wypłacać
            z niego pieniądze w oddziale czy tylko wpłacać?
            • czuk1 Re: Polecam inteligo 12.10.05, 16:44
              Likwidujesz Konto Inteligo. Zakładasz Superkonto w PKO BP SA zamaiając dodatkowo
              opcje internetową pn. PKO INTELIGO i .... wtedy masz konto tradycyjne polaczone
              z internetowym. Tak radzę. "Robisz wszystko co chcesz .. w banku bądź w domu".
              m
    • s.o.a.d Re: mBank czy Inteligo? 20.10.05, 20:34
      ktoś tu pisał ze w mBanku sa problemy z wpłata gotówki na konto...Mógłby ktos nieco więcej powiedziec na ten temat? I jeszcze jedno pytanie: z jakich bankomatów mogę za darmo wypłacać gotówke gdy mam konto w mBanku?
      • bwportal.pl Re: mBank czy Inteligo? 20.10.05, 21:27
        > ktoś tu pisał ze w mBanku sa problemy z wpłata gotówki na konto...Mógłby ktos
        > nieco więcej powiedziec na ten temat?

mBank jest bankiem internetowym, wirtualnym. Nie posiada oddzialow, wiec nie
        dokonasz wplaty gotowki w oddziale. mBank oferuje mKioski (wplatomaty) w
        ktorych mozesz dokonywac wplat gotowki na konto. Ale jest ich malo (w sumie ok.
        24, w wiekszych miastach) i sa zawodne (nie wiem jakiego procentu to dotyczy).
        Oczywiscie mozesz dokonac wplaty na poczcie albo w innym banku ale to juz nie
        bedzie za darmo. Instytucje te pobiora swoja prowizje. Zwroce jeszcze uwage, ze
        mowimy o wplatach gotowki (papierkow), a nie o przelewach przychodzacych.

> I jeszcze jedno pytanie: z jakich bankomat
        > ów mogę za darmo wypłacać gotówke gdy mam konto w mBanku?

Z Euronetu i BZ WBK. W sumie troche ponad 1000 bankomatow.
    • speckasa Re: mBank czy Inteligo? 24.10.05, 14:00
      Polecam szczegóły na stronie pkot.systempartnerski.pl/
      Stąd też można wysłać wniosek.
      • yaco84 Re: mBank czy Inteligo? 02.11.05, 13:30
        ja korzystam z mBanku i jestem zadowolony. Zero opłat za prowadzenie konta,
        korzystania z karty, brak wymaganej minimalnej wplaty. Przelewy wewnetrzne takze
        sa bezplatne, jesli ktos czesto korzysta z Allegro to polecam bo wielu
        sprzedawcow posiada wlasnie konta w mBanku. teraz doszla opcja eMakler - gielda
        papierow wartosciowych.

www.kontabankowe.z.pl - konta osobiste i firmowe...
    • ludaja Re: mBank czy Inteligo? 30.03.06, 00:04
      Tez sie nad tym zastanawialem,
      ostatecznie zaloze konwencjonalne konto.
      Serwis w obydwu bankach jest beznadziejny.
      Po miesiacu uzerania sie z zalozeniem konta, mam po prostu dosyc :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka