Gość: IZABELA Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.promax.media.pl 08.08.05, 20:28 w życiu się tak nie nabiegałam żeby złożyć całą dokumentację w MOPS. byłam tam 6 razy i za każdym razem chcieli coś innego. Ojciec mojego syna pochodzi z Bułgarii, alimenty jego nigdy nie były ściągalne. był komornik, kilka spraw sądowych, potem fundusz alimentacyjny i nigdzie tylu papierów nie było trzeba, a jak było, to byłowiadomo jakie i z kąd. Jestem zawiedziona biiiuuurokracją. "DZIĘKUJĘ" ZA "PAPIERKOWY" KRAJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOMINIKA Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.promax.media.pl 08.08.05, 20:36 MASZ RACJĘ ALE WEŹ POD UWAGĘ ŻE TAM TEŻ SIEDZĄ TYLKO LUDZIE, KTÓRZY PEWNIE TAK JAK MY NIEDOKOŃCA ROZUMIEJĄ TE "ICH" PRZEPISY I USTAWY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:05 Mam podobną sytuację-wychowuję córkę sama od 10 lat. Od ojca dziecka nigdy nie miałam żadnej pomocy.Po raz kolejny wystąpiłam z wnioskiem w trybie Konwencji nowojorskiej o egzekucję zasądzonych alimentów, jestem bez pracy i....... w dniu dzisiejszym zostałam poinformowana przez paną w Opiece Społecznej,że dodatek alimentacyjny mi sie nie należy, bowiem ustawodawca nie przewidział w ustawie takiego przypadku. Śmiech i rozpacz w jednym. Chętnie zrzeknę się polskiego obywatelstwa, bo to państwo jest nieudolne i nie zapewnia nam absolutnie żadnej pomocy. Dziękujemy Ci szanowny Prezydencie-Twoje dzieci pewnie nie mają pojęcia jak się żyje za takie pieniądze jakie nam zaoferowałeś!!! A w dodatku tylko wybranym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 00:11 Alimenty. Dlaczego nie sprawdza się czy faktycznie samotna Matka mieszka sama. Ile jest ludzi oszukujacych prawo. Zyja w konkubinacie. Przykład Nowej Soli. Biora fikcyjne rozwody, dalej zyja razem. Oszukuja wszyscy nawet aby dostac korzysci z renty sie rowodza na papierze. Zasiłki na samotnych Rodziców i z niepełnosprawnymi dziecmi powinny byc wyzsze. 70 zł np nie wystarczy na rehabilitacje co miesiąć. Logopeda, basen,zioła, inne formy pomocy dziecku. Wyjazd kolonia obóz to odpada gdy sie czyta co sie dzieje. Miałam trudnosci z wygzekwowaniem przed Sądem po 300 zł, a co dopiero podwyżka. Niech pomysła na górze przed wyborami ile trzeba na utrzymanie naprawde dziecka. a jeszcze chorego bioracego leki kóre skoczyły w góre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytający Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 09:39 A dlaczego to panstwo ma myslec, ile kosztuje wychowanie dziecka. Dziecko jest rodzicow, nie panstwa. Chcesz placic jeszcze wieksze podatki? Bo bez tego nie da sie zwiekszyc kwot zasilkow i innych form pomocy. Ale Ty pewnie podatkow nie placisz - bo nie pracujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkkkkk Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.net.pl / *.net.pl 19.08.05, 15:14 Witam Czy dobrze rozumiem że jeżeli matka dziecka wyszła za mąż ale nie za ojca dziecka to zaliczka alimentacyjna sie dziecku nie należy chociaż dochody w rodzine nie przekraczają 100zł na osobę??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 19:28 A co będzie jeśli rodzice mieszkają razem,a matka podała na alimenty na ojca.Czy ojciec musi płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dada G. Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.chello.pl 18.10.05, 19:31 A co z matkami które założyły nowe rodziny i wspólnie utrzymują dziecko z pierwszego zwiazku ? Czy biologiczny ojciec nie będzie pociągnięty do odpowiedzialności, czy jest to możliwe ,że nasze prawo przyzwala im pracować na czarno by unikali płacenia alimentów.Kto zrobi z tym porządek!!! Wierzyciele unikają płacenia alimentów, na "pokaz" twierdzą , że są ojcami i kochają swoje dzieci,a w rezultacie nawet nie kiwną palcem by pomóc je wychować. Zaliczki alimentacyjne to nie wyjście z sytuacji, bo większość szanujących się kobiet ich nie otrzyma .Chyba że się ponownie rozwiedzie dla 170 zł i zrujnuje to co odbudowała i stworzyła dla siebie i dziecka - nową kochającą się RODZINĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młoda mama Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.telkonet.pl / *.telkonet.pl 25.10.05, 17:01 wyslalam do komornika wniosek o zaliczke i nie wiem czy ja dostalam czy nie czy komornik ma obowiazek poinformowac mnie o tym czy zostala mi przyznana zaliczka?? Jak moge sie dowiedziec czy otrzymam zaliczke czy nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamana alimety a student IP: 212.244.248.* 02.11.05, 16:49 Witam. Chciałam zapytac czy mozna odwoływac sie od decyzio prawie do zasiłku rodzinnego? jestem stdenkta, mam zasoadzone alimenty od obija rodziców, ukonczyłam 21 lat. Wdg nowej ustawy nie przysługuje mi zasiłek alimentacyjny poniewaz: "Prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków do zasiłku rodzinnego przysługuje: osobie uczącej się - oznacza to osobę pełnoletnią, uczącą się, niepozostającą na utrzymaniu rodziców w związku z ich śmiercią lub z zasądzeniem od rodziców na jej rzecz alimentów, jeżeli wyrok sadu orzekający dla niej alimenty został wydany przed osiągnięciem przez nią pełnoletniości." w moim przypadku wyron został wydany niestety 3 miesiace po ukonczeniu przezemnie 18 tat. Czym jestem gorasza od innych? przeciez bedac niepełnoletnia nie mogłam sama wystapic do sadu o przyznanie mi almenów. Nie jest w rodzinie zastapczej, nie miaałam wtedy swich prawnych opiekunów którzy mogli by wystapic w moim imieniu. Jak wiewc mozna segregowac ludzi wdg daty zasądzenia alimntów? czy 3 miesiace to tak duzo czasu? Przeciez jedno wylkucza drugie w tym przypadku! nie moge dostawac zasiłku almentacyjnego bo wyrok sadowy był wyadny 3 miesiace po tym jak ukonczyłam 18 tal ale wczesniej przeciez nie mogłam wystapic o zasądzenie almentów! Ta ustawa chyba nie jest do koncza przemtslana. Krzywdzi tych młodych ludzi którzy i tak sa od poczatku przez zycie skzrzywdzeni! Jak ma sie uczyc i oacac szkołe nie majac dochodów? gdzie ma sie zgłosic alby otrzymac informacje? badz gdzie zgłosic błedy w ustawie? w powazaniem. Ewelina polus Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinap3 Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach 02.11.05, 16:58 Witam. Chciałam zapytac czy mozna odwoływac sie od decyzio prawie do zasiłku rodzinnego? jestem stdenkta, mam zasoadzone alimenty od obija rodziców, ukonczyłam 21 lat. Wg nowej ustawy nie przysługuje mi zasiłek alimentacyjny poniewaz: "Prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków do zasiłku rodzinnego przysługuje: osobie uczącej się - oznacza to osobę pełnoletnią, uczącą się, niepozostającą na utrzymaniu rodziców w związku z ich śmiercią lub z zasądzeniem od rodziców na jej rzecz alimentów, jeżeli wyrok sadu orzekający dla niej alimenty został wydany przed osiągnięciem przez nią pełnoletniości." w moim przypadku wyron został wydany niestety 3 miesiace po ukonczeniu przezemnie 18 tat. Czym jestem gorasza od innych? przeciez beda niepełnoletnia nie mogłam sama wystapic do sadu o przyznanie mi almenów. Nie jest w rodzinie zastapczej, nie miałam wtedy swich prawnych opiekunów którzy mogli by wystapic w moin imieniu. Jak wiewc mozna segregowac ludzi wdg daty zasądzenia alimntów? Przeciez jedno wylkucza drugie w tym przypadku! nie moge dostawac zasiłku almentacyjnego bo wyrok sadowy był wyadny 3 miesiace po tym jak ukonczyłam 18 tal ale wczesniej przeciez nie mogłam wstapic dosadu o zasadzenie alimentów poniewaz byłam niepłnolentia! Ta ustawa chyba nie jest do koncza przemtslana. Krzywdzi tych młodych ludzi którzy i tak sa od poczatku przez zycie skzrzywdzeni! Jak ma sie uczyc i oacac szkołe nie majac dochodów? gdzie ma sie zgłosic alby otrzymac informacje?> badz gdzie zgłosic błedy w ustawie? w powazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bożena Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 21:34 nareszcie jakies zasady ,które pozwolą ruszyć zmiejsca ztymi alimentami .Ojcowie,którzy kąbinują jak mogą bywyglądali na nędzarzy ze żekomo niemaą zczego płacic pozornie,a zarabiają na lewo i sami żyią wygodnie.I nawet komornika oszukują ,włos się na łowie jeży jak potrafją być wyrachowani wobec własnych dzieci byle tylko niepłacić.Na sali sądowej płacze żywymi łzami że bardzo dzieci kocha tylko niema pracy a na korytarzu mówi do mnie achciałabyś idumnie się uśmiecha że postawił na swoim. Powiadają że sprawiedliwość zawsze jest na końcu chciałabym tego doczekać.MAM ochote podać nazwisko tego nikczemnika bez sumienia izapytać jak smakuje chleb wyjęty z ust własnym dzieciom panie A.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bożena Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 21:56 uważam że przepisy mądre tak ale czy tak trudnostwozyć coś na czym niestraci DZIECKO ,które jest najwyższa wartością. Wogóle to myśle ze jest bardzo żle skoro to jest bardzo ciężko wyciągać pieniądze dla dzieci od ich własnych rodziców.Za długo baładan trwa,i myślimy że to norma!!!!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.chello.pl 29.11.05, 19:04 I znowu "po głowie" dostają najsłabsi - rodzice samotnie wychowujący dzieci i oczywiście same dzieci.Już na starcie są gorsze od rówieśników, nie mogą liczyć na korepetycje czy jakieś dodatkowe kształcenie, ponieważ domowy budżet tego nie wytrzyma. Wakacje w najlepszym wypadku u babci na wsi i nic ponad zaspokojenie podstawowych potrzeb.I chociaż przekroczenie limitu dozwolonej kwoty to tylko kilka zł- nie ma to znaczenia.A tatuś alimenciaż zarejestruje się jako bezrobotny i skutecznie miga od pracy.I gdzie to rola Państwa, które winno wspierać najsłabszych , a do takich bez wątpienia należą rodziny niepełne. samodzielna mama" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OJCIEC!!! Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: 80.54.250.* 30.11.05, 00:12 Jestem ojciem dziecka ktory musi placic alimenty!!Moja druga polowa zerwala ze mna dla innego!!I przez glupia kobiete stracilem dziecko i musze placic alimenty!!Wiem ze matka ma dosyc pieniedzy ale wciaz podwyzsza!!I zawsze twierdzi ze dziezko choruje i potrzebuje na leczenie!!A w rzeczywistosci jest zdrowe!WIEC GDZIE JEST PRAWO BRONIACE OJCA DZIECKA??Alimenty w tych czasach to jedyny latwy zarobek dla kobiet!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anette Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: 82.139.28.* 26.01.06, 19:29 Napisał Pan że alimenty to łatwy zarobek dla kobiet czyżby? ja mam 9l syna z pierwszego małżenstwa,jego ojciec wogóle nie interesuje się nim,nie płaci wogóle alimentów,egzekucja komornicza jest calkowicie bezskuteczna a poza tym ma jeszcze drugie dziecko na które tez nie płaci i wiesz Pan co nic mu zrobic nie możnaTo ja i mój chory na raka mąż(w chwili obecnej z przerzutami)utrzymuje moje dziecko.To kobieta sprawuje calodobową opiekę nad dzieckiem a jeżeli dla Pana alimenty są za wysokie zawsze można ubiegać się o zmniejszenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VARIIK Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.08, 22:07 jest sposób zakładasz sprawe do sądu o zbadanie dziecka jesli ona nie pozwala nie ma podstaw do tego by cie obciążać a "lewe zwolnienia" hm ..... dziwne mam pytanie czy ojciec dzisiaj ma być tym ojcem wreszcie czy ma sie po rozwodzie nazywać "dobry płatnik" bo znam ludzi którzy pracują i to ciężko lecz co drudzy no cóż samotne matki wiedzą najlepiej co jest dla dziecka najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatus Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: 83.142.203.* 09.12.08, 12:40 zgadzam sie ze wiekszosc a moze wszystkie z takiego bylego ex sk.... chca sciagnac caly majatek. dziwie sie ze nie kara sie za falszywe zeznania przeciw bylemu wspolmalzonkowi w sadzie z kodeksu karnego .. dziwie sie , ze alimenty sa zaskarzane od przewaznie tatusia - powinna placic je osoba ktora jest winna rozkladu malzenstwa... chyba osoba ktora jest niewinna nie sklada pozwu o seperacje , rozwod? to chyba rzadkosc i w ogole najlepszym " dorobieniem" sie dla kobiet jest malzenstwo i potem rozwod bez intercyzy oczywiscie. stad samotne kobiety maja samochody domy po kim ? po frajerze ex malzonku , ktory je im zostawia bo musi .... a juz perfidia jest oskarzanie o pedofilie molestowanie wlasnych dzieci przez tatusiow sam bylem swiadkiem jak moja zona dotykala miejsca intymne malego dziecka pocalunkiem i co ? pedofilka? ludzie opamnietajcie sie i szkalujcie rozwody powinno im sie dawac szkarlatna litere na czolo , tepic takie matki polki co wychowuja samtnie dzieci bo je zabraly od niewinnego tatusia i mowia ze on byl zly mam kolege gosc do dzisiaj nie moze nzlesc zony bo mu mamusia pewnie nagadala ze tatus byl zly.... ta psychika zostaje karac wiezieniem tych co klamia szczeglolnie kobiety za flaszywe zeznania i jesli sie nie udowdni winy drugiemu to obciazyc go kosztami alimentacji i kara wiezienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert-ojciec alimenty , matka a traktowanie ojca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 11:23 Po przeczytaniu wszystkich komentarzy ,wielce pokrzywdzonych mamuś śmiem twierdzic że minimum 100 % samotnych matek to kobiety bezrobotne ( nagle po rozwodzie lub separacji ) schorowanych ,żyjących w nędzy nie mających co do garnka włożyć .mające tłuste włosy zakręcone na papiloty i chodzące cały dzień w podomce .Do chwili rozwodu pracowały , były zadowolone z pensji , z męża , z życia .Błagam was kobiety nie ośmieszajcie się w oczach innych ludzi .dlaczego żadna z was nie bierze pod uwage jak ma żyć ojciec który zarabia np 850 zł ma przysądzone 300 zł alimentów ,jego czynśz wynosi 200 zł ,energia 50 zł ,gaz 50 zł ,ogrzewanie 150 zł i też "wydziera" ubrania jak wy i nasze dzieci .Według w/w przykładu ( 95 % populacji w naszym kraju żyje z pensji minimalnej) ojciec z"pustego w próżne-matki nie naleje " Polskie matki tylko i wyłącznie żądają ,po rozwodzie najwspanialszy ojciec kiedyś mąż staje się złem całego świata .kobiety zastanówcie się i weźcie się do pracy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druga żona Re: alimenty , matka a traktowanie ojca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 11:14 Zgadzam się z Robertem. Sami jesteśmy w podobnej sytuacji. Mój mąż ma z pierwszego małżeństwa córkę, na którą ma w wyroku zapisaną dobrowolną opłatę na utrzymanie 300zł. My z mężem mamy małego 1,5 rocznego synka i tylko moją wypłatę wynoszącą 900zł netto. Po odliczeniu od tego 300zł na córkę męża zostaje nam na 3os. 600zł. - a sam wynajem mieszkania + media kosztują więcej niż 600zł. Na dodatek jego była żona utrudnia mu widzenie się z córką i straszy nas komornikiem (jeżeli choć jeden dzień spóźnia się z zapłatą 300zł). Dodam, że zawsze płacił te 300zł, pomimo, że wcześniej ja nie pracowałam, a mąż dostawał najniższą krajową 849zł brutto. Teraz mąż jest na urlopie wychowawczym, a ja pracuję. I co powiedzą matki samotnie wychowujące dzieci na naszą sytuację? Jeżeli mąż jest sumienny i płaci regularnie pieniądze, a cierpi przez byłą żonę, bo ona szkaluje go wobec jego dziecka i nie pozwala mu nigdzie indziej widywać się z córką, jak tylko w jej mieszkaniu. A my z ledwością wiążemy koniec z końcem, bo nam jako pełnej rodzinie wychodzi na osobę ok. 200zł. Co my mamy zrobić? I niech odezwą się też ojcowie, którzy są w podobnej sytuacji jak nasza, bo dosyć już mam czytania, tylko o biednych matkach z dziećmi i jacy to byli mężowie są okropni!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irekzg@op.pl Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.bajtnet.lca.pl / *.lubin.dialog.net.pl 22.12.05, 11:59 Polska tom jest chory kraj pod względem alimentów mamy tu do czynienia z jakimś niewiadomym spiskiem sądów rodzinnych i orzekających w sparwie o rozwód twierdzę,że talej tkwimy w RP II lub I to są tj.ludzie którzy uchwalają te przepisy są lub w chwili wprowadzania w życie tego przepisu nieświadomi co czynią ??? .Czyli to so tz."buble" parlamentarne - oszołomy!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.12.05, 10:52 moim zdaniem alimenty sa bezsensowne. jetem z moim chlopakiem on ma dziecko i pialci swojej bylej zonie pieniadze a ona wydaje je na siebie a my ledwo co wiazemy koniec z koncem. sadu nawet nie obchodzilo to ze gdy wydal wyrok o alimenty moj chlopak byl bezrobotny, na jakiej podstawie on wogole przyznal tak wysoka kwote. ponadto matka jego dziecka szantazuje go ze jak nie placi to nie ma kontaktu z dzieckiem. czy nikt nie mysli o ojcach dzieci. o tym ze czasami nie maja pieniedzy a chca placic te glupie alimenty. dlzczego zawsze najwazniejsze sa matki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.12.05, 10:53 moim zdaniem alimenty sa bezsensowne. jetem z moim chlopakiem on ma dziecko i pialci swojej bylej zonie pieniadze a ona wydaje je na siebie a my ledwo co wiazemy koniec z koncem. sadu nawet nie obchodzilo to ze gdy wydal wyrok o alimenty moj chlopak byl bezrobotny, na jakiej podstawie on wogole przyznal tak wysoka kwote. ponadto matka jego dziecka szantazuje go ze jak nie placi to nie ma kontaktu z dzieckiem. czy nikt nie mysli o ojcach dzieci. o tym ze czasami nie maja pieniedzy a chca placic te glupie alimenty. dlaczego zawsze najwazniejsze sa matki. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka111 Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach 24.12.05, 11:49 najważniejsze są dzieci... jeżeli Twój fantastyczny chłopak miałby to dziecko u siebie musiałby je utrzymywać... to już jest problem dorosłości i odpowiedzialności. A jak Tobie nie odpowiada, że musi płacić alimenty, to sobie znajdź bogatszego i bez dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: 82.160.138.* 08.01.06, 13:19 Jak Pani bedzie miała dziecko to zrozumie wtedy ,że nie matki są najważniejsze tylko dzieci.Matka ,która zostaje z dzieckiem jak ma MU powiedzieć nie mam na chleb.Matka musi mieć zawsze ,musi być przy dziecku w zdrowiu i chorobie ,nie ma swojego życia jak Pani chłopak.Proszę sie ,więc nie dziwić,że oczkuje się od ojców ,że spełnią swoja role ojac chodźby w łozeniu na dziecko ,a ponieważ nie są odpowiedzialni za wychowanie ,maja większą mozliwość poświecenia swojego czasu na zarobkowanie. Pozdrawiam i życzę ,żeby Pani nigdy nie musiała samotnie wychowywac dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.agg2.cov.chf-qkr.eircom.net 05.03.15, 21:27 Bea,jak czytam co piszesz to mialabym ochote porzadnie ci strzelic w lepetyne!!! Nikt wam matkom nie karze brac dzieci do siebie,ojcowie chetnie sie nimi zajma,niejednokrotnie lepiej niz wy jakze pokrzywdzone przez los mamusie!!! Z ojcow zrobilyscie sobie bankomaty ktore nie maja prawa nic mowic na temat ,,jak wy to mowicie moje dziecko,,! Nastawiacie dzieci przeciwko ojcom i przelewacie na nie swaje zale,nienawisc i zawisc!!! Niech w koncu dojdzie do waszych jakze tepych glow ze ojcowie rozwodza sie z wami a nie z dziecmi.to was nie chca juz widziec i to wami niejednokrotnie gardza! Jak slucham was wy zalosne ,,samotne mamusie,wiecznie biedne i potrzwbujace wiecej pieniedzy,,to zygac mi sie chce! Sama jestem matka i nie wyobrazam sobie nastawiac dziecko przeciwko ojcu, takie zachowanie to dno!!! Ojcowie do boju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figar Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.chello.pl 03.12.06, 00:49 kamila jak ty mozesz pisac ...cytuje....te glupie alimenty....to ja ci napisze to nie sa glupie alimevty to jest to za co trzeba dziecko nakarmic ubrac i wiele jeszcze innych rzeczy za to kupic narzekarz ze tobie brakuje ,jest ci ciezko ale zapomnialas ze twoj partner zostawil przy matce swoje dziecko i ma obowiazek lozyc na jego utrzymanie praca jest tylko trzeba rekawki zakasac i heja do roboty a nie biadolic jestes straszna snobka samolubna Odpowiedz Link Zgłoś
co_za_swiat Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach 13.01.06, 15:09 boze co za swiat !! Sejm i te inne wredne hamskie swinie wielce zdziwieni ze w polsce roznie podziemie aborcyjne, mam 19 lat, za 4 miesiace urodze swoje pierwsze dziecko, przeszla mi raz mysl o usunieciu, i teraz saam sie tego wstydze ze tak pomyslalam, ze chcialam zabic a wrecz zamordowac, ale patrzac na to jak te szuje zeruja na ludzkich uczuciach i wytrzymalosci, wogole sie niedziwei ze podziemie aborcyjne roznie, gdyby panstwo zapewnialo lepsza i PEWNA opieke finansowa samotnym i biednym matka, niebylo by tylu aborcji, bo przeciez miec dziecko to radosc ale jak sie cieszyc jak sie widzi ze twoje malenstwo niema w co sie ubrac albo gloduje, a ty zyjesz w totalnej nedzy !! Wielkie wladze mowia stop aborcji- niezabijaj !! a co sami robia SAMI ZABIJAJA, tylko ze w wiekszych meczarniach !! beszczelne jest to wszystko. Jestem samotna matka, w sumie bede, niepracuje ucze sie, mieszkam z rodzicami, jak urodze droga WAADZA z czego bede zyc moze mi powiecie, z zasilku samotnej matki nie bo potrzebny pierdziulony swistek ! mam sie wlec po sadach ????? jak wariatka i prosic sie faceta o pieniadze a z czego on wznie skoro niepracuje? alimenty i zasilek odpadaja,? co pozostaje ? zasilek rodzinny !! droga Wladzo bede zyc razem z malym potrzebuajacym dzieckiem za 44 zl miesiecznie, bede musial kupic cos dla siebie do jedzenia, dla dziecka, a gdzie tu ubrac dziecko, kupic pieluchy, oliwki i inne potrzebne niemowlu srodki ??? i co tak cale zycie !! plakac mi sie chce jak na to patrze bo niewyobrazam sbie tego !! Prezydencik cwany bo curunie kasy w pip maja bo tatus mniej da matka na dziecki w panstwie, zrobi jakie glupie przepisy zeby byBo trudnije i nachapiemy sobie pieniazków, bo przeciez z czego trzeba zyc, potem kupimy curce nowego mercedesa bo przeciez stary ma ryse, a 5 letniej wnuczce juz zostal kupiony dom na przyszlosc !!!!! A drugi niech zdycha w nedzy i ubustwie !! co "PANA" to przeciez to nie panska rodzina nie panskie klopoty, !!!!!!!!!! boze co za swiat 0 zalet 1.000.000 wad Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec19 Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach 18.01.06, 16:14 > Jestem samotna > matka, w sumie bede, niepracuje ucze sie, mieszkam z rodzicami, jak urodze > droga WAADZA z czego bede zyc moze mi powiecie masz pretensje do państwa że nie chce utrzymywac dziecka bezrobotnej panienki i jej kochasia? trzeba było myśleć przed z czego utrzymacie dziecko jeśli zaliczycie wpadkę. To nie WŁADZA płaci zasiłki takim jak ty tylko podatnicy którzy zapie..ją od rana do nocy na utrzymanie swoje i swoich dzieci; > i co tak cale zycie !! > plakac mi sie chce jak na to patrze bo niewyobrazam sbie tego !! mam nadzieję że nie całe życie i kiedyś ruszysz dupę do pracy a ojca pogonisz do utrzymywania waszego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 16:53 Mam zasądzone alimenty na troje dzieci , 5 lat temu ponownie wyszłam za mąz i odebrano mi zasiłek alimentacyjny. Mój obecny mąż wraz ze mna całkowicie przeją trud wychowywania dzieci (21,17,13) a ich ojciec smieje sie w oczy ! poniewaz nie mogę w zaden spośób uzyskac od niego alimentów ! W obecnej sytuaci mamy bardzo trudna sytuację finansową ! czy takim dzieciom nalezy sie zasiłek alimentacyjny ? prosze o szybką odpowiedź na jwrzws@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donia Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.11, 01:12 mam 3 dzieci mają alimenty z funduszu własnie taka sama sytuacja ojciec dzieci nie płaci.wyszłam drugi raz za mąż za dobrego człowieka ale chcą zabrać alimenty bo dochód obecnego męża przekracza poznałam go z długami i jak my mamy żyć gdzie sprawiedliwośc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: 193.239.204.* 17.01.06, 00:35 mam do powiedzenia bardzo durzooooooo ale powiem tyle niech osoby kture ustalaiom te pszepisy postawiom sie na mieiscu samotnei bezrobotnei matki ktura ma do utszymania 1,2,lub3 dzieci a oiciec nie placi bo niema z czego a som rurzne sytacie losowe nie pracuie tak iak matka a dzieci kochaiom tak samo...dlaczego panistwo nie pomaga wtak trudnyh sytuaciah tylko sprawiiajom tyle problemuw moim zdaniem nasze panistwo to naigorsze hamstwo nieh sami sprubuiom wyhowaci swoie dzieci za tak marne pieniodze mui byly mosz nie pracuie tesz jest mu cieszko z czego ma mi placici aw polsce niema pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.altec.pl 16.09.09, 14:42 Żeczywiście,nie chciało się uczyć,-co widać w napisanym tekście (!),to cóż więcej można robić,jak nie kolejne dzieci,a głupie państwo niech się teraz o was martwi... szkoda że niestety z moich podatków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wermar5 Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.golubdobrzyn.vectranet.pl 11.10.11, 11:05 jak panstwo z twoich podatkow utrzymuje rzesze nieudolnych politykow to ci nie przeszkadza ale jak ma dac rodzinie to co jej sie nalezy (bo jak jestes tak bardzo wyksztalcony to powinienes wiedziec ,ze gwarantuje to konstytucja) to jestes przeciwny ,pieniadze tylko dla inteligencji i artystow a reszta pod mur ot szlachecka logika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 11:03 mam pytanie czy dostanę jakiekolwiek pieniądze na dwójkę moich dzieci (10 i 13 ).Nie mam rozwodu ani separacji.Ja nie pracuję.Mąż też nie ma żadnego dochodu .Ma komornika za długi i licytację domu w którym mieszka.Gdzie mogę się ubiegać o jakąkolwiek pomoc finansową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anette Re: Alimenty - IP: 82.139.28.* 26.01.06, 19:20 Ja uważam że ustawa o zaliczkach alimen i dodatkach z tyt.samotnego wych jest krzywdząca dla wielu matek.Ja mam 9l syna z pierwszego małżeńśtwa na którego ojciec nie płaci wogóle alimentów,nie interesuje go wogóle syn,egzekucja komornicza jest całkowicie nieskuteczna a poza tym ma zasadzone jeszcze alimenty na drugie dziecko,których tez nie płaci,tak więc całkowity koszt i trud utrzymania dziecka spoczywa tylko i wyłacznie na mnie i na moim chorym na raka mężu,czy tak powinno być?czy tj.uczciwe?ja na dziecko poza zasilkiem rodz.nie mam nic a jego ojcu nic zrobić nie mozna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.chello.pl 28.01.06, 11:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 16:49 mam dwoje dzieci 11letniego syna z pierwszego małżeństwa,na którego mam zasądzone alimenty,których nie otrzymuję od dwóch lat.Kiedy we wrześniu 2005r składałam wnioski o zas. rodz. dowiedziałam się,że na syna nie należy mi się zaliczka alimentacyjna ponieważ jestem matką,a ojcem mojego drugiego dziecka jesy mój obecny mąż.przecież to są jakieś chore przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.05.06, 12:52 zaliczka ci się nie należy, ale alimenty od ojca dziecka tak podaj go do sądu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 14:26 mam jedno dziecko od dwóch lat wychowuje je z własnymi rodzicami czy należo ma sie alimenty na dziecko ojciec dziecka od czasu do czasu rzuci mi nędzny grosz ale to nie wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
manros Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach 27.12.06, 20:31 ja wam powiem ze USA ma dobry system...alimenty do czasu az dziecko skonczy liceum, max.19 rok zycia i koniec...a nie babrać sie do 16 roku zycia i zapychac nasz kraj pelny bezrobocia sztucznymi magistrami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 12:30 Jestem matką samotnie wychowójącą troje dzieci najstarsze 13 najmłodrza dziś kończy 2 latka.najmlodsza jest z innego związku,gdzie ojciec wypioł się brzydko mowiac.Mam zasadzone alimety ale cóz stego-ojciec mieszka za granica i niema zamiaru placic,Na zakonczenie sprawy trzekalam półtora roku -przez ten okres niedostalam zadnego wsparcia finansowego.Rodzinne! niestety!-nie ma zasadzonych alimętów (tak stwierdziła pani w U.Miasta) no cóż-czy dziecko żyjące w naszym państwie,już pokrzywdzone przez los niema prawa???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alaaa Re: Alimenty - przewodnik po nowych przepisach IP: 80.54.60.* 09.07.09, 18:53 trzeba było nie robić sobie tyle dzieci jak nie masz za co je utrzymywać. A do tego matka też pracuje na swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś