Dodaj do ulubionych

Pocięta karta - pytanie do prawnika

IP: 212.69.78.* 17.05.05, 10:43
Kilka dni temu próbowałam wyjąć pieniądze z bankomatu. Mimo wpisywania
trzykrotnie poprawnego PINu moja karta została zablokowana i uzyskałam
informację, że PIN był nieprawidłowy (wina była po stronie systemu bankowego,
nie mojej - to już wiem). Wczoraj (naiwnie nieco) pomyślałam, że może karta
została jakimś cudem odblokowana i postanowiłam zapłacić nią w dużym
hipermarkecie. Oczywiście karta nie była odblokowana. Zapłaciłam gotówką. I
nic by się nie stało, tyle że w hipermarkecie przyleciało kilku ochroniarzy i
zabrało moją kartę. Mimo moich zapewnień, że karta należy do mnie (chciałam
nawet pokazać dowód osobisty, ale nie dano mi szansy) moja karta została mi
zabrana i ... pocięta nożyczkami (!!!). W moim banku uzyskałam informację, że
obsługa w hipermarkecie nie miała prawa czegoś takiego zrobić. Dlatego
pytanie do prawników - czy mam prawo żądać odszkodowania za coś takiego, a
jeśli tak, to z jakiego tytułu i gdzie złożyć zażalenie.
Z góry dziękuję
Lidka
Obserwuj wątek
    • franzmaurer Re: Pocięta karta - pytanie do prawnika 17.05.05, 13:03
      > W moim banku uzyskałam informację, że obsługa w hipermarkecie nie miała prawa
      > czegoś takiego zrobić. Dlatego pytanie do prawników - czy mam prawo żądać
      > odszkodowania za coś takiego, a jeśli tak, to z jakiego tytułu i gdzie złożyć
      > zażalenie.

Oczywiście że ta cała ochrona nie miała najmniejszego prawa ci takiego zrobić -
      choćby dlatego że na 99% na karcie napisane jest że jest ona... własnością
      banku.
      W sumie teraz to trochę musztarda po obiedzie - ale na dobrą sprawę czemu nie
      zgłosić tego np. na policji??
      Ochroniarz kim by nie był nie ma najmniejszego prawa Cię tknąć, zrewidować a
      tym bardziej coś Ci zabrać - więc zgłoszenie kradzieży zuchwałej (bo nawet tak
      to można podciągnąć) jest najzupełniej na miejscu.

Mówię całkowiecie serio - gdyby zabrali Ci komórkę i na Twoich oczach rozbili
      młotkiem to co byś zrobiła??
      • Gość: bikoman Różne rzeczy sie dzieja, wez rowniez raport z biku IP: *.crowley.pl 14.04.06, 21:37
        Udostępnienie raportu o danych osobowych klienta - Instrukcja
        Raport STANDARD
        (udostępniany nie częściej niż raz na 6 miesięcy)
        Należy wypełnić wniosek o udostępnienie Raportu STANDARD, który dostępny jest w
        BOK lub na stronie internetowej: www.bik.pl.

Wypełniony wniosek należy złożyć osobiście w BOK, od poniedziałku do piątku, w
        godzinach 8.30-15.30 lub wysłać listem poleconym na adres:

Biuro Informacji Kredytowej S.A.
        Biuro Obsługi Klienta
        ul. Pruszkowska 17
        02-119 Warszawa
        dopisek: „ZAPYTANIE”

Raport STANDARD można odebrać bezpośrednio po złożeniu wniosku lub wyznaczony
        zostanie termin jego odbioru, zgodnie z ustawą nie dłuższy niż 30 dni. Raport
        STANDARD można otrzymać również listem poleconym na wskazany adres. W tym
        przypadku do wniosku złożonego w BOK lub wysłanego listem poleconym, powinno
        zostać dołączone potwierdzenie dokonania opłaty za przesyłkę w wysokości 10,-
        zł. Potwierdzenie powinno zawierać:
        numer konta, na które dokonano wpłaty,
        imię i nazwisko,
        adres zameldowania,
        w tytule wpłaty: nr PESEL Wnioskodawcy z dopiskiem STANDARD.
        Formularz przelewu/wpłaty

BIK nie jest uprawniony do dokonywania zmian danych przetwarzanych w bazie BIK.
        Zmiany takie dokonywane są wyłącznie przez bank, z którego pochodzą dane i
        tylko przezeń mogą zostać skorygowane lub zaktualizowane.

BIK nie udziela żadnych telefonicznych informacji na temat danych
        przechowywanych w bazie.
    • wichura Re: Pocięta karta - pytanie do prawnika 17.05.05, 13:09
      Akceptant MOŻE w takim przypadku zatrzymać kartę. Ma obowiązek zabezpieczyć ją
      przed skopiowaniem lub nieuprawnionym użyciem. Pocięcie można uznać właśnie za
      zabezpieczenie :-)) Jeśli chcesz szukać winnego - szukaj go w banku.
      • franzmaurer Re: Pocięta karta - pytanie do prawnika 17.05.05, 14:56
        > Akceptant MOŻE w takim przypadku zatrzymać kartę. Ma obowiązek zabezpieczyć
        > ją przed skopiowaniem lub nieuprawnionym użyciem. Pocięcie można uznać
        > właśnie za zabezpieczenie :-))

Jakieś źródło prawa wg którego ktoś może coś pociąć żeby zabezpieczyć??
        • bbastek13 Re: Pocięta karta - pytanie do prawnika 17.05.05, 15:17
          franzmaurer napisał:

> > Akceptant MOŻE w takim przypadku zatrzymać kartę. Ma obowiązek zabezpiecz
          > yć
          > > ją przed skopiowaniem lub nieuprawnionym użyciem. Pocięcie można uznać
          > > właśnie za zabezpieczenie :-))
          >
          > Jakieś źródło prawa wg którego ktoś może coś pociąć żeby zabezpieczyć??

są regulaminy akłajerów, które akceptanci powini przestrzegać. Dodatkowo, karta
          powinna być zniszczona na oczach klienta, by miał on pewność że sprzedawca nie
          będzie próbował się nią posłużyć. Przykładowo informacje z e-service (jak
          postąpić przy komunikacie zatrzymaj kartę):

www.eservice.com.pl/faqs
        • wichura Re: Pocięta karta - pytanie do prawnika 18.05.05, 10:04
          Ustawa o elektronicznych instrumentach płatniczych z dnia 12 września 2002
          (Dz.U. nr 169, poz. 1385), art. 10.
          Ma prawo zatrzymać i jeśli z niego skorzysta - obowiązek zabezpieczyć. Ogólnie
          przyjętym sposobem zabezpieczania kart przed nieautoryzowanym użyciem jest ich
          zniszczenie.
          Jeśli karta była zablokowana bez Twojej winy (a dokładniej - z winy Twojego
          banku), domagaj się wydania nowej bez opłat.
    • Gość: Kati Re: Pocięta karta - pytanie do prawnika IP: 44,1.* / 193.193.181.* 17.05.05, 15:30
      kasjer np. w sklepie i owszem ma prawo zatrzymać kartę, w momencie, kiedy na
      terminalu pojawi się stosowny komunikat. Może jednak również skontaktować się
      albo ze swoim centrum autoryzacyjnym (czyli firmą od której ma terminal), lub
      też z bankiem - wystawcą karty, w celu potwierdzenia, czy karta powinna być
      zatrzymana, jeśli nie pracownik punktu usługowo-handlowego, to właściciel
      karty. Karta sama w sobie nie może być raczej zablokowana - tu zależy jaki bank
      i jaki rodzaj karty. Jednak jeśli karta jest zablokowana z jakiejś przyczyny
      np. bankowej, to nie jest ona zastrzeżona, co oznacza że nie może być
      zatrzymana (wtedy powinien pojawić się komunikat o braku autoryzacji).
      Przesłanką do zatrzymania może być zastrzeżenie karty z powodu zagubienia lub
      kradzieży, i wtedy taki komunikat pojawia się na terminalu - lost card, czy też
      hot card. Zdarzają się niestety czasem przypadki, że terminale pokazują taką
      informację, pomimo tego, że karty są jak najbardziej aktywne. Jeżeli chodzi o
      informacje o błędnym pinie, to faktycznie może wystąpić taki błąd systemowy, tu
      pojawia się jeszcze pytanie czy bankomat był danego banku, czy też obcy. W tej
      sytuacji na pewno należy złożyć stosowną reklamację w swoim banku, chociażby po
      to, aby nie ponosić kosztów wydania nowej karty. Bank powinien zweryfikować w
      swoim systemie jaki wystąpił komunikat przy próbie podjęcia środków, o ile w
      ogóle, oraz zweryfikować jaki był w tym momencie status karty. Jeżeli wina leży
      po stronie banku, nie powinien on obciążać prowizją za wydanie nowej (o ile
      regulamin, lub polityka banku nie stanowią inaczej). Poza tym w regulaminie
      użytkowania kart powinien być zapis, że użytkownik karty może zostać poproszony
      o przedstawienie dokumentu tożsamości, na żądanie np. pracownika sklepu, w
      przypadku wystąpienia wątpliwości.
    • Gość: Lidka30 Re: Pocięta karta - pytanie do prawnika IP: 212.69.78.* 18.05.05, 09:48
      Dzięki za Wasze opinie. W moim banku powiedzieli mi, że obsługa nie miała prawa
      pociąć karty. Sprawę zgłosiłam na policję. Dodatkowo przesłałam zażalenie do
      siedziby głównej sklepu.
      • Gość: bartek Re: Pocięta karta - pytanie do prawnika IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 26.05.05, 20:56
        Nie podejrzewam jednak, by sklep ot tak z własnej inicjatywy zechciał pociąć Twoją kartę. Mniemam, że terminal wyświetlił jednak komunikat "zatrzymaj kartę". Stosowne potwierdzenie komunikatu, jaki został wyświetlony znajdziesz na wydruku z terminala, który bez względu na to czy transakcja doszła do skutku czy też nie winien zostać Ci wręczony. Podaj proszę kto obsługiwał dany punkt handlowy jako akceptant: PolCard, eService, CardPoint, Pekao SA czy Citibank. Nie każdy bowiem akceptant precyzuje na wydruku z terminala powód niemożności zrealizowania transakcji, ale niektórzy robią to.

Podejrzewam więc wobec powyższego, że... bank trochę Cię oszukuje. Na 99% podejrzewam, że sprzedawczyni otrzymała komunikat z terminala "zatrzymaj kartę", a komunikat ten jest generowany w imieniu banku przez centrum pośredniczące w realizacji transakcji na kartę płatniczą. I bez różnicy jest fakt, czy komunikat wyszedł prosto z banku czy został wygenerowany zastępczo przez STIP. Za ten komunikat i tak odpowiada bank.

pozdrawiam
        bartek
    • Gość: Phisic Re: Pocięta karta - pytanie do prawnika IP: *.aster.pl 14.04.06, 00:10
      Oczywiście, że mieli prawo zabrać kartę (i przeciąć) jeśli była zablokowana.
      Chciałabyś aby ktoś ukradł Ci kartę, ty ją zablokowałaś a następnie ktoś
      dokonał z jej użyciem zakupu?? Myślcie ludzie.
      • Gość: bankomat Re: Pocięta karta - pytanie do prawnika IP: *.aster.pl 14.04.06, 09:06
        Szkoda że ci głowy nie przytrzymali i zdjęć nie zrobili że chciałaś zastrzeżoną kartą zapłacić .Potem powinni na dodatek wywiesić twoje zdjęcie żeby wszyscy widzieli co narobiłaś !!! Wstydź sie
        • billy.the.kid Re: Pocięta karta - pytanie do prawnika 14.04.06, 10:31
          i dla takiej bzdyru chcesz się z nimi użerac. a pieprznij ten bank w jasną
          cholere.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka