matmir Re: A może by najpierw sprawdzili mafiosów 28.08.02, 14:29 A może by tak MF najpierw wzięlo się za sprawdzenie majątków gangsterów. Jak pisało wczorajsze "Życie Warszawy" nikt nie chce zająć się sprawdzeniem majątku "Klepaka", którego niedawno zamordowano. Majątek oceniany na 20 mln USD, a Min. Finansów i Min. Sprawiedliwości boją się tego tknąć. Ale szarego obywatela to za 100 zł będą ciągać. Teraz wymyślili deklaracje podatkowe. Mafiosi i tak się będą z tego śmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: MF proponuje: abolicja podatkowa i deklaracje IP: STOITGPRXY* / 194.236.94.* 28.08.02, 14:30 Nie dajmy się zwariować wybierając "czerwonych" nakręciliśmy kolejną spiralę podatków - to jest tego kolejny przejaw. Efekt całej operacji - więcej urzędników, mniej rąk do produktywnej pracy, mniej pieniędzy nakręcających gospodarkę (szacunek Ministerstwa Finansów to o 500 mln PLN mniej w rękach ludności). Generalnie fajny scenariusz ktoś wymyślił. Do tej pory Ministerstwo Finansów nie było w stanie "okraść" cię z efektów twojej pracy (mimo uzbrojenia w dowolne w zasadzie przepisy) więc teraz możesz sam na siebie donieść zapłacić "myto" a od przyszłego roku już "regularny haracz" Widziałem opinie, że zyskają na tym cwaniacy. W większości "cwaniacy" to ciężko pracujący ludzie którzy pod presją super wysokich danin, bubli prawnych i naciskiem kurczącego się popytu uciekają w szarą strefę bo tylko tak są w stanie przetrwać. Popieram: - zmniejszenie wielkości różnorakich danin (VAT, dochodowy, ZUS) - zniesienie większości koncesji - redukcję "bandy Robin Hooda" - kadry urzędników - wprowadzenie prostych i czytelnych przepisów Pomogło w innych krajach dlaczego u nas miało by być na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: MF proponuje: abolicja podatkowa i deklaracje IP: *.acn.pl / 62.121.96.* 28.08.02, 14:48 Znając przebiegłosc naszego US w interpretowaniu przepisów ci którzy zdecydują się przyznać do jakiś lewych dochodów mogą zostać niemile zaskoczeni. A co np z VAT-em? Gość się przyzna że ze swojego biznesu wyciągał więcej niż deklarował,to mu powiedzą -płaci pan 7,5% dochodu,a za m-c dostanie wezwanie aby uregulował VAT 22% oczywiście bez prawa odliczenia podatku naliczonego(z takiego czy innego powodu) +odsetki. Myślicie,że to u nas niemożliwe:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamiętliwy EKONOMIŚCI z WYSP HULA - GULA IP: *.datastar.pl 28.08.02, 14:38 Pomysłodawca wykształcił się w zakresie ekonomii i etyki na wyspach Hula - Gula. Milionom pracowników wydzierano co miesiąc ich ciężko zarobione 20 - 40 % poborów, a grupce łajdaków i krętaczy proponuje się przymknięcie oka i mane 7,5 %. Już jutro Lepper wezwie o zaniechanie wpłat podatków, przede wszystkim rolników - zyska poklask i osiągnie sukces, obnażjąc przy tym że król jest nagi! Aparat skarbowy skorumpowany, bezradny i marnie - urzędniczy, gdzie w miejce logistyki, przekłada się papierki i dręczy uczciwych, bojąc się dotknąć ładaków którzy za duże pieniądzo mają dużo usłużnych i wpływowych znajomych. Chyba że lobby ganstersko - złodziejskie chce zalegalizować ukradzine w różny sposób przy transformacji miliardy i korzysta z uukładów - bo przy innej konstelacji władzy okazja może się nie powtórzyć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ing Re: MF proponuje: abolicja podatkowa i deklaracje IP: *.minrol.gov.pl / 172.16.1.* 28.08.02, 14:39 To jest dla maluczkich bo duzi beda sie smiać. tak jak US potrafia czepiać sie i sypać kary za pomyłke w NIP, a nie widza majątków gangsterów, tak politycy pozyczaja nie wiadomo skąd pieniądze i nie wiadomo skąd je spłacają. Czy ktoś policzył skąd Szeremietiew ma na spłacenie olbrzymichn kredytów. Szmajdzińskiego sprawa tez ucichła, a Piechota usprawiedliwony, bo napisał w oswiadczeniu, zgłosił do US i spłacił. A skąd on miał na spłacenie w szybkim czasie 200 tys. zł, skoro jako minister zarabia duzo mniej Ale czego mozna wymagać skoro sam nawyzszy Leszek pozyczył od Gudzowatego i uważa ze jest OK, z to ze pozala Gudzowatemu pomnażać majatek to przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamiętliwy EKONOMIŚCI z WYSP HULA - GULA IP: *.datastar.pl 28.08.02, 14:43 Pomysłodawca wykształcił się w zakresie ekonomii i etyki na wyspach Hula - Gula. Milionom pracowników wydzierano co miesiąc ich ciężko zarobione 20 - 40 % poborów, a grupce łajdaków i krętaczy proponuje się przymknięcie oka i mane 7,5 %. Już jutro Lepper wezwie o zaniechanie wpłat podatków, przede wszystkim rolników - zyska poklask i osiągnie sukces, obnażjąc przy tym że król jest nagi! Aparat skarbowy skorumpowany, bezradny i marnie - urzędniczy, gdzie w miejce logistyki, przekłada się papierki i dręczy uczciwych, bojąc się dotknąć ładaków którzy za duże pieniądzo mają dużo usłużnych i wpływowych znajomych. Chyba że lobby ganstersko - złodziejskie chce zalegalizować ukradzine w różny sposób przy transformacji miliardy i korzysta z uukładów - bo przy innej konstelacji władzy okazja może się nie powtórzyć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libero Re: Ja pierrrrrrrrrrrrrrrrrrrr... IP: STOITGPRXY* / 194.236.94.* 28.08.02, 14:50 Opanuj się. Przetrzyj oczy rozejrzyj się wkoło. Podatki trzeba płacić zgoda - najlepiej oddajmy wszystko i niech państwo zdecyduje jak to zagospodarować (ja niespecjalnie wiem co robić ze swoją kasą - opóźniony jestem i mógłbym wydać na jakieś głupstwo). Model od dawna znany i ceniony przez aktualną ekipę. Mają za sobą 50 lat doświadczeń: reglamentacja, specjalne przywileje aparatu, etc :)). Dogłębnie opisane w "Folwarku Zwierzęcym". Kogo chcesz ścigać. Ci co robią czarne interesy mają w d... tego typu przepisy bo jak do tej pory nikt ich nie był w stanie ruszyć to co pozwala przypuszczać, że to się zmieni. A jak się zmieni to "zaoszczędzone pieniądze" wydadzą za granicą czym nakręcą koniunkturę gdzie indziej. Ten model też był już przerabiany. Popieram twoje przemyślenia w jednym miejscu. Tego przepisu nie powinno być ale motywacje mam inne - wzrost ilośi urzędasów, mniej kasy w obiegu gospodarczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spakowany A może tak pomyśleć??! IP: *.rawanet.net 28.08.02, 15:39 Ciekawe dla kogo jest to propozycja? Gdbym był nieuczciwy, to tym bardziej teraz bym się nie ujawnił. Bo po co? Kto mnie znajdzie? Jak dotrą do tego że mam więcej niż napisałem w deklaracji? A może trzeba zalegalizować kilka mały fortunek? Bo kumpel od ministra już nie może się dłużej ukrywać, a chciałby wydać swoją "uczciwie ukradzioną" kasę? Jeszcze dwa takie numer a mogę sprzątać kible w Niemczech bo w tym maraźmie długo nie wytrzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: map Re: Jestem za. IP: *.swm.de 28.08.02, 15:52 Sorry, coś mi wcięło... Jestem za, pod kilkoma wszakże warunkami: - za wyniesienie danych z US : obcięcie ręki, - za nieudokumentowane wzbogacenie się na posadzie urzędnika: przepadek całego majątku własnego, współmałżonka i dzieci, obcięcie ręki, - za oglądanie zeznań spoza swojego rewiru : wypalenie oczu, - za nieudokumentowane wzbogacenie się w czasie kariery politycznej : ścięcie gilotyną. Ponadto oświadczania majątkowe wszystkich urzędników i polityków muszą być jawne i corocznie umieszczane w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Jestem za. IP: *.fysik.dtu.dk 28.08.02, 17:01 Gość portalu: map napisał(a): > Sorry, coś mi wcięło... > > Jestem za, pod kilkoma wszakże warunkami: > - za wyniesienie danych z US : obcięcie ręki, > - za nieudokumentowane wzbogacenie się na posadzie urzędnika: > przepadek całego majątku własnego, współmałżonka i dzieci, > obcięcie ręki, > - za oglądanie zeznań spoza swojego rewiru : wypalenie oczu, > - za nieudokumentowane wzbogacenie się w czasie kariery > politycznej : ścięcie gilotyną. > Eeeeeeee - sciecie gilotyna jest zbyt humanitarne!!!! Proponuje pozbawienie majatku rodziny z wysiedleniem wlacznie, a "politykowi" obciecie prawej reki, lewej nogi, ogolenie glowy i zasilek inwalidzki ok. 300zl/m-c no moze dodatek rodzinny 100/m-c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: map Re: Jestem za. IP: *.swm.de 28.08.02, 17:16 Gość portalu: lolo napisał(a): > Eeeeeeee - sciecie gilotyna jest zbyt humanitarne!!!! > Proponuje pozbawienie majatku rodziny z wysiedleniem wlacznie, a > "politykowi" obciecie prawej reki, lewej nogi, ogolenie glowy i > zasilek inwalidzki ok. 300zl/m-c no moze dodatek rodzinny > 100/m-c. Dlaczego taką mędę utrzymywać przy życiu - i to jeszcze na koszt podatnika ? Ścięcie jest humanitarne (szybkie, bezbolesne i tanie). Na rozrywanie końmi jesteśmy wszak zbyt cywilizowani ... ... a na kszesło elektryczne nas nie stać (Ty wiesz ile to prądu żre ?!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Jestem za. IP: *.fysik.dtu.dk 28.08.02, 17:41 > Dlaczego taką mędę utrzymywać przy życiu - i to jeszcze na koszt > podatnika ? Ścięcie jest humanitarne (szybkie, bezbolesne i > tanie). > Na rozrywanie końmi jesteśmy wszak zbyt cywilizowani ... > ... a na kszesło elektryczne nas nie stać (Ty wiesz ile to prądu > żre ?!) Dlaczego od razu na nasz koszt - zona dzieci tesciowie, rodzenstwo itd. moga pracowac - 12godz/dobe na ten zasilek - wszystko co ponadto opodatkowac 100% albo i wiecej. Dlaczego niby mamy silic sie na humanitaryzm - wiezysz w cos takiego - to wszak pojecie puste i dla wybranych. Niech "politycy" tez maja mozliwosc porozkoszowania sie zyciem jakie proponowali obywatelom. Zgadza sie na gilotyne ale po 2 latach rozkoszy za 400zl/mc. (kamieniowanie ostatnio jest niepopularne !!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek666 Re: Jestem za. IP: *.s3group.com / 193.120.88.* 28.08.02, 17:57 A moze powrocic do bardzo starej, ale jakze sprawiedliwej metody stosowanej w Izraelu pne. Po prostu przestepca podatkowy , dluznik, zlodziej, puki nie oddal naleznosci, on i jego rodzina przechodzil na status niewolnika i pracowal na posiadlosci/dla osoby poszkodowanej. Jakze to proste! A ilez satysfakcji moze przyniesc (stronie poszkodowanej oczywiscie! ;-) Gość portalu: lolo napisał(a): > > Dlaczego taką mędę utrzymywać przy życiu - i to jeszcze na > koszt > > podatnika ? Ścięcie jest humanitarne (szybkie, bezbolesne i > > tanie). > > Na rozrywanie końmi jesteśmy wszak zbyt cywilizowani ... > > ... a na kszesło elektryczne nas nie stać (Ty wiesz ile to > prądu > > żre ?!) > Dlaczego od razu na nasz koszt - zona dzieci tesciowie, > rodzenstwo itd. moga pracowac - 12godz/dobe na ten zasilek - > wszystko co ponadto opodatkowac 100% albo i wiecej. Dlaczego niby > mamy silic sie na humanitaryzm - wiezysz w cos takiego - to wszak > pojecie puste i dla wybranych. Niech "politycy" tez maja > mozliwosc porozkoszowania sie zyciem jakie proponowali > obywatelom. > Zgadza sie na gilotyne ale po 2 latach rozkoszy za 400zl/mc. > (kamieniowanie ostatnio jest niepopularne !!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: map Re: Jestem za. IP: *.swm.de 28.08.02, 18:23 Gość portalu: lolo napisał(a): > Zgadza sie na gilotyne ale po 2 latach rozkoszy za 400zl/mc. > (kamieniowanie ostatnio jest niepopularne !!) Do kamienowania potrzebne są silne więzy społeczne i społeczeństwo obywatelskie. W Polsce nie ma ani jednego, ani drugiego. Kamienowanie jest drogie ( kamienie nie mogą być ani kanciaste, ani za duże ), trzeba je najpierw posortować, potrzebne są duże siły porządkowe i dużo chętnych do wykonania wyroku. W tłumie powstaje czynna agresja, którą można rozładować dopiero jakimś pogromem, bijatyką albo pijaństwem; ergo tak, czy tak powstają koszty. Obaj mamy różne zdania, więc proponuję kompromis: staroeuropejską karą jest kara wieży: wieża z jednym wejściem i jednym, dobrze zakratowanym oknem. Po wpuszczeniu do wieży należy zamurować wejście i trochę odczekać. Takie rozwiązanie ma same zalety : - skazaniec ma okno, więc społeczność widzi, do czego prowadzi bycie politykiem (oddziaływanie odstraszające kary), - wież trochę się jeszcze zachowało, a koszty modernizacji będą niewielkie, - kara zgodna jest z chrześcijańskim duchem Europy, ma w niej ugruntowaną tradycję i sławę ( a w końcu do Europy zmierzamy), - kara jest bliska spełnieniu Twoich marzeń o cierpieniu skazanego przed śmiercią, - stosunkowo duża przepustowość wieży w ujęciu rocznym ( około dwa tygodnie na osobę, daje to możliwość wykonania ok. 26 wyroków rocznie ), - brak kata : unikamy napięć społecznych związanych z nieuchronnym konfliktem pomiędzy społecznością a katem i jego rodziną, - uniknięcie konfliktu etycznego u co bardziej świadomych obywateli ("za moje pieniądze opłacany jest morderca z urzędu") Chyba osiągnęliśmy kompromis ? Tą dyskusję polecam politykom : tak oto należy, proszę szanownych Państwa, osiągać kompromis: szacunek dla poglądów przeciwnika, umiejętność wyważenia racji, gotowość do ustępstw, chęć zrozumienia poglądów adwersarza. Tak się robi politykę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pndzelek He he he IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.02, 18:54 Nie wiem czy wiecie, ale w Tajlandii za łapówkarstwo grozi kara śmierci, jest też bezwzględnie (podobnie jak w przypadku narkotyków) EGZEKWOWANA. I wiecie co? TO PRZYNIOSŁO TAM NAPRAWDĘ EFEKTY! >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi uważajcie bo Kołodko na was patrzy... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.08.02, 12:01 ...nie wiem czy oglądaliście wczorajszego gościa jedynki (tvp) którym byłwłaśnie nasz ulubieniec. patrząc głęboko w oczy kamerze mówił,że teraz BEDZIEMY SIE UWAZNIE PRZYGLADAC TYM CO PROTESTUJA (bo przeciez wiadomo ze porzadny uczciwy polak nie ma przed swoim urzednikiemnic do ukrycia)... ech łza się w oku kręci i przypomina się słynne zdane pana prof. o "złodziejach i łobuzach" (pamiętacie? to było o podatnikach,którzy W RAMACH OBOWIĄZUJĄCEGO PRAWA koszystali wtedy z ulg podatkowych) fryzura się zmieniła ale pod czaszka niestety to samo siano... może trochę bardziej zwietrzałe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Absurdalne pomysły groteskowego rządu IP: *.stacje.agora.pl 29.08.02, 14:14 Groteskowe pomysły groteskowego rządu - Podsumowanie Pieniądze wyciągnięte ze spółek skarbu państwa przez krewnych i znajomych królika trzeba jakoś zabezpieczyć. Stąd następujące pomysły: 1) Darowanie długów zadłużonym spółkom skarbu państwa (żeby nie trzeba było zwracać zagrabionych pieniędzy). 2) Abolicja podatkowa i oświadczenia majątkowe (aby zalegalizować ukradziony majątek i nie płacić zaległego podatku). Jeśli przy okazji skorzystają z tego drobne cwaniaczki i więksi gangsterzy ... co tam, nie szkodzi. Zamiast utrzymywać kosztowną policję skarbową i podatkową, zmusi się obywateli do tego aby w czasie wolnym od pracy sami wyceniali swój majątek i przynosili w zębach deklaracje majątkowe do US oraz dowody legalności źródeł (domniemanie niewinności zostanie zastąpione domniemaniem winy). 3) Kolejny pomysł to będzie legalizacja broni, aby obywatele bronili się sami i nie zawracali głowy policji i prokuraturze, która jest niereformowalna i w stanie totalnego rozpadu. W rzeczywistości w takiej sytuacji obywatele staną się naprawdę bezbronni. Przejżyjmy na oczy, przecież to jasne. Miller chce odciążyć państwo, które już nic nie potrafi oprócz marnotrawienia miliardów, a coraz więcej obowiązków scedować na obywateli: A podatki płacimy wysokie i coraz wyższe (zamrożenie progów). Stawki mamy jak w eurolandzie za to progi - dużo niższe, czyli podatki - wyższe. Do podatków można śmiało zaliczyć różne składki zusowskie, zdrowotne, chorobowe i inne - praktycznie nie do odzyskania. To są prawdziwe przyczyny bezrobocia w Polsce - wysokie koszty pracy, na straży których stoi od początku postkomuna. Przecież to lepsze niż Orwell! Na takie pomysły już ktoś tu na forum zaproponował adekwarną odpowiedź: wszyscy zdrowo myślący zaskarżymy przed sądem fiskusa o zwrot podatków naliczonych powyżej stawki 7.5% (wraz z odsetkami). Jeśli mamy robić za policję, fiskusa, pocztę itp. to chcemy za to zapłaty - stawka podatkowa od tej pory to ma być też 7.5% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agawa JESZCZE ZDĄŻYMY SIĘ DOROBIĆ (nielegalnie) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 29.08.02, 18:48 Wszak deklaracje będzie można składać do końca kwietnia 2003r. Musimy się wziąć ostro do "przekrętów" gdzie kto może (własna działalność, usługi itp.)Nie płacić wcale podatków, w ogóle nie przyznawać się do dochodów a w 2003 r. zapłacić od wszystkiego tylko 7,5% CZYSTY ZYSK I W DODATKU ZUPEŁNIE LEGALNIE... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Jestem za... Ja też!!! IP: *.zce.szczecin.pl 02.09.02, 14:05 Gość portalu: map napisał(a): > Sorry, coś mi wcięło... > > Jestem za, pod kilkoma wszakże warunkami: > - za wyniesienie danych z US : obcięcie ręki, > - za nieudokumentowane wzbogacenie się na posadzie urzędnika: > przepadek całego majątku własnego, współmałżonka i dzieci, > obcięcie ręki, > - za oglądanie zeznań spoza swojego rewiru : wypalenie oczu, > - za nieudokumentowane wzbogacenie się w czasie kariery > politycznej : ścięcie gilotyną. > > Ponadto oświadczania majątkowe wszystkich urzędników i polityków > muszą być jawne i corocznie umieszczane w internecie. Wsztstko jest OK! Tylko kto pozostanie na Urzędach??? Wszyscy bez rąk albo oczu, A kto zastapi zgilotynowanych polityków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr No Zgilotynowani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.02, 12:42 > Wsztstko jest OK! Tylko kto pozostanie na Urzędach??? Wszyscy bez rąk albo > oczu, A kto zastapi zgilotynowanych polityków? Z bezrękimi i ślepymi urzędnikami rzeczywiście może być problem. Ale politycy? Większość z nich z głową czy bez będzie działać tak samo dla dobra naszej Najukochańszej. Poza tym musza się jakoś dostosować. Elektorat jest zbiorowiskiem półgłówków. A politycy muszą iść na całość, a co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: A może tak pomyśleć??! IP: dns.d* / 10.7.255.* 30.08.02, 12:43 Rząd to czy nierząd ? That is the "Quo vadis Polsko" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła Re: A może tak kwity na przyszłość ? IP: *.IOd.krakow.pl 02.09.02, 11:18 kochani ! pomyślecie - posłowi nic nie zrobią ! a na ciebie szaraku mają gotowi kwity na przyszłość które ty sam na siebie napiszesz ! przy okazji bedzie trochę kasy do budżetu i "kołodka z sękocina" sam się popisze przed ludem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Dzisiejsza Gazeta Prawna!!!!!!! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 02.09.02, 22:36 Gazeta prawna” zwraca uwagę Ostrożnie z abolicją! Zwracamy uwagę: propozycje rządowe jednorazowego opodatkowania dochodów nie zgłoszonych do końca 2001 r. dotyczą jedynie podatku dochodowego od osób fizycznych. Jednakże obowiązek wskazania w deklaracji źródła przychodu powoduje, że ujawniony dochód może stać się podstawą do opodatkowania go... innymi podatkami. Przedstawiony przez Ministerstwo Finansów projekt ustawy o jednorazowym opodatkowaniu nieujawnionego dochodu oraz o zmianie ustawy – Ordynacja podatkowa i ustawy – Kodeks karny skarbowy zakłada w art. 2, że osoby fizyczne w celu wykonania obowiązku, określonego w ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, mogą ujawnić posiadany majątek pochodzący z przychodów nieznajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach lub pochodzący ze źródeł nieujawnionych. Przez złożenie stosownej deklaracji podatkowej, której odpowiedni wzór ma zostać określony w drodze rozporządzenia przez ministra finansów, oraz zapłatę podatku dochodowego w wysokości 7,5 proc. takie osoby dokonują swoistej legalizacji posiadanego majątku i – jak wynika z treści projektu – mogą następnie z czystym kontem podatkowym uzyskiwać przychody z ujawnionych w tym trybie źródeł przychodów. Ale... projekt ustawy odnosi się tylko do jednego podatku – dochodowego od osób fizycznych. Nie są natomiast objęte proponowaną abolicją inne zobowiązania, jakie można wiązać z ujawnionymi przez podatników źródłami uzyskiwania przychodów. Pomijając kwestie pochodzenia majątku z przestępstwa, można zwrócić uwagę na koszty abolicji podatkowej dla podatnika, który przez lata prowadził niezgłoszoną do opodatkowania działalność gospodarczą. W takim przypadku zgromadzony przez niego majątek, w momencie złożenia deklaracji na podstawie ustawy abolicyjnej, zostanie w ten szczególny sposób zalegalizowany, ale nie oznacza to, iż od tego momentu zainteresowany może już spać spokojnie. Działający do tej pory w tzw. szarej strefie podatnik poza niezgłoszeniem obowiązku podatkowego w podatku dochodowym nie ujawnił przecież także swej działalności jako potencjalnego źródła opodatkowania np. podatkiem od towarów i usług. Zwłaszcza w tym zakresie konsekwencje ewentualnego opodatkowania przez organy podatkowe działalności zainteresowanego mogą okazać się niezwykle kosztowne. Podatnik, który nie zgłosił rozpoczęcia wykonywania czynności opodatkowanych podatkiem od towarów i usług i jednocześnie nie dokonał wyboru zwolnienia ze względu na przewidywany niski obrót, od momentu dokonania pierwszej sprzedaży (świadczenia usług) podlega opodatkowaniu podatkiem VAT. Co więcej, ponieważ nie gromadził dokumentów uprawniających do pomniejszenia podatku należnego o podatek naliczony oraz nie składał deklaracji w podatku VAT, w zasadzie bezpowrotnie utracił to prawo. Dodatkowo trzeba uwzględnić możliwość zastosowania do podatnika 30-procentowej sankcji przewidzianej w przepisach regulujących opodatkowanie działalności VAT. Poza problemem wystąpienia prób opodatkowania ujawnianych źródeł przychodu VAT trzeba wskazać na możliwość wszczynania postępowań podatkowych również w zakresie podatku od czynności cywilnoprawnych, podatku od nieruchomości i innych, które mogą być związane z ujawnionym przez podatnika źródłem przychodu. Konsekwencje ujawnienia przez takiego podatnika dotychczasowej działalności w ramach proponowanej abolicji podatkowej mogą zatem okazać się znacznie kosztowniejsze niż przewidziany w projekcie ustawy obowiązek zapłaty 7,5 proc. podatku dochodowego. Poza możliwością określenia zaległości w innych podatkach niż podatek dochodowy od osób fizycznych dojść może także kara grzywny wymierzona w trybie kodeksu karnego skarbowego, gdyż projekt wyraźnie wyłącza karalność za unikanie opodatkowania również tylko w odniesieniu do podatku dochodowego. Piotr Sowiński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr No I co na to powiedzieć? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.02, 12:28 Obserwacje i wnioski są słuszne. W praktyce nie bardzo sobie wyobrażam skuteczną egzekucję. Nagle może się okazać, że do ewentualnego wyegzekwowania jest na tyle dużo, że trzeba będzie wykombinować kolejną protezę prawną. Tymczasem dochodzę do przekonania, że najlepszym niezrealizowanym pomysłem był pomysł emigracji do Australii. Lubię kangury, język znam prawie jak polski. Wychodzi na to, że jestem skończonym nieudacznikiem. W sądzie egzekwowałem nalezności wynikające z umowy o pracę. Teraz czekam na wyrok. Później poczekam na ogłoszenie upadłości byłego pracodawcy. W nastepnej kolejności jest syndyk i, ewentualnie, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych. Jak będę miał szczęście, należne mi wynagrodzenie otrzymam po ponad roku. Założyłem małą firmę. Zlecenia są, ale z egzekwowaniem płatności bywa rozmaicie. Jak się jest podwykonawcą, jest się na łasce innych. Ostatnio firma zlecająca mi wykonanie niektórych elementów projektu sama czekała prawie miesiąc na uregulowanie faktury. Zrobił się "łańcuszek szczęścia". W końcu pieniądze dostali i mogli zapłacić takim jak ja. A ja, żeby mieć z czego żyć i opłacić w terminie ZUS oraz podatki musiałem wziąć komercyjny kredyt. Tymczasem Miller i jego ekipa lekką ręką wypłacają kasę stoczniowcom, wymyslają abolicje i inne cuda. Że stoczniowcy nie mieli z czego się utrzymać? Jakoś nie przypominam sobie, by przy okazji załatwiania swoich spraw wspominali coś na temat innych. Pozwolą Państwo, że problemy stoczniowców ze Szczecina odsunę w głęboki plan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Widać że rząd chce chronić posłów i ministrów . . . IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.02, 15:13 . . . przed narodem. To się tyczy złodziei i bandytów. Czyli całego rządu aby mogli spokojnie robic przekręty dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TODO Re: MF proponuje: abolicja podatkowa i deklaracje IP: 217.153.60.* 28.08.02, 15:35 Ludzi kochanie, nie dajmy się tej nowomowie. To nie jest podatek. To jest zwykły haracz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inżynier Re: MF proponuje: abolicja podatkowa i deklaracje IP: 217.97.129.* 28.08.02, 16:22 Oczywiście - jeżeli w społeczeństwie istnieje dość głęboko zakorzeniona opinia o zbyt wysokich podatkach to 7,5% jest chyba podatkiem do zaakceptowania. Jednocześnie państwo bez wysokich nakładów zyska zasilenie budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro2 Jeszcze abolicja kryminalna... IP: *.attu.pl / 192.168.0.* 28.08.02, 17:02 i mozna zrezygnowac z ministerstwa sprawiedliwosci i kosztownych sadow. Najbardziej krnabrnym recydywistom kare wymierzy po zlapaniu policja (najlepiej szfadrony smierci). Pomysl p.p. Millera i Kolodki to kompromitacja polskiego systemu skarbowego - zgroza. Po co nam takie panstwo? Nie broni, nie chroni, nie jest sprawiedliwe, zle leczy, zle uczy, jest skorumpowane, zle sciaga podatki, nie liczy sie z pojedynczym obywatelem, ociera sie o panstwo wyznaniowe, łupi w podatkach obywateli. To farsa a nie panstwo - republika bananowa. Lepiej wlaczyc sie do Niemiec, za 10 lat bedzie porzadek jak w zegarku. Tylko czy oni chcieliby taki syf sprzatac? Watpie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Nie ma sprawy IP: *.mad.east.verizon.net 28.08.02, 17:40 Tylko co ma skarb panstwa polskiego do tego co mam za granica? Czy swiadcza jakies uslugi gdy jestem za granica? Nie. Czy to Polska zapewnia mi bezpieczenstwo kiedy tam zyje? Nie. Wiec wara od tego. Ujawnic moge (zreszta nie ma czego bo wszystko jest jawne) co mam w Polsce i to tez ostroznie odkad dowiedzialem sie ze gangsterzy tez maja wglad w stan kont (taka jest korupcja i gwarancja poufnosci). Ostroznosc zalecam kazdemu. Bujac sie, prosze. Starczy ze place obcy podatek i to daltego ze faktycznie kto inny mi zapewnia swiadczenia i bezpieczenstwo. No i jeszcze jedna sprawa. Jak sie wymysla glupawe podatki od odszkodowania z ubezpiecznia to jak ufac durniom ktorzy takie rozwiazania wprowadzaja. Mimo ze oblicznia procentowe sa liniowe to niektorzy "fachowcy" jakby nie zdawali sobie sprawy ze przychodem podatkowym nie rzadzi zaleznosc liniowa wynikajaca z prostego mnozenia przez staly wspolczynnik. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc jest jeszcze czas IP: *.1.151D / *.math.missouri.edu 28.08.02, 17:44 Przez pare lat chyba jeszcze granic nie zamkna, bedzie mozna zaczac nowe zycie za granica. Ciekawe, kiedy wladza znow zapragnie pieniedzy zgromadzonych w drugim filarze emerytalnym? Tyle dobra sie marnuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sfranek Słabość państwa IP: 212.14.60.* 28.08.02, 17:46 Ogłoszenie abolicji podatkowej to kolejny wyraz słabości państwa. Oznacza to ni mniej ni więcej, tylko to, że służby skarbowe nie są w stanie efektywnie kontrolować prawdziwości składanych deklaracji podatkowych. Wiedząc, że w zdecydowanej większości przypadków nie są w stanie wyegzekwować karnych 75% podatku, liczą chociaż na 7,5%. I jeszcze jedna sprawa. Tak się zdarzyło, że dwa lata temu sprzedałem akcje firmy, w której pracowałem i które nieodpłatnie otrzymałem w procesie prywatyzacji. Zapłaciłem podatek, czyli postąpiłem uczciwie. Mój przyjaciel, który również sprzedał te akcje podatku nie zapłacił, a dzięki "oszczędności" podatkowej wyjechał na egzotyczne wakacje. Teraz ten występek jest jemu darowany. Płacąc podatek wyszedłem na frajera. Państwo polskie po raz kolejny z uczciwych ludzi robi frajerów, a wspiera cwaniaków działajacych na granicy prawa lub poza nim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: map RP paserem, praczem brudnych pieniędzy ? IP: *.swm.de 28.08.02, 17:49 Jeśli to śmieszne prawo wejdzie w życie, to Rzeczpospolita Polska wyczerpie znamiona przestępstwa opisane w art. 299 par.1 kodeksu karnego. Państwo stanie się przestępcą: paserem, pralnią brudnego szmalu. A jeśli RP zostanie skazana za paserkę - kto pójdzie siedzieć ? Prezydent, premier, minister finansów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek666 Re: MF proponuje: abolicja podatkowa i deklaracje IP: *.s3group.com / 193.120.88.* 28.08.02, 17:50 Brawo Elmo! To jest jedyne uczciwe i logiczne wyjscie; skoro mniejszy podatek od ukrytych dochodow ma "spuchnac na budzet", to dlaczego do diaska nie wprowadzic tak niskiego podatku takze dla ludzi uczciwych!! Jak narazie to rzad polski popirera wylacznie nieudolnych, nieuczciwych i mataczy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (patrz oddluzenie) A uczciwy czlowiek placi i placze !!!! A i jeszcze ten spis wlasnosci; brawo! wiecej biurokracji! wiecej papieru!!!! Niech fiskus wie wszystko o podatniku; moze wprowadzic rubryke "czestosc oddawania stolca i moczu"; wskarze to ile podatnik wydaje na produkty spozywcze i alkocholowe, co posrednio pomoze skalkulowac dochody osobnika!!!!! Gość portalu: Elmo napisał(a): > Jezeli we Wloszech podatek od nielegalnych dochodow wynosil 2.5% o od tego, jak > wyraza sie autor artykulu, wloski budzet 'puchnie' to moze prostrzym rozwiazan > iem byloby obnizenie podatkow od dochodow z obecnych 30%-40% na powiedzmy 7,5%? > Moze z moim wnioskowaniem jest cos nie tak, ale dla mnie jest to ewidentny dow > od na to, ze wysokie podatki jedynie zmniejszsaja wplywy do budzetu i niszcza p > rzedsiebiorczosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartosz Popierd... ich ? IP: 62.52.174.* 28.08.02, 17:55 Czegos takiego jeszcze nie slyszalem. Panstwo policyjne. Zrobmy cos z tymi idiotami, bo jak nie to zostanie nam tylko zmiana obywatelstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MECENAS Re: MF proponuje: abolicja podatkowa i deklaracje IP: *.datastar.pl 28.08.02, 18:05 Jak Pan Bog chce kogos pokarac to mu rozum odbiera. Pani Ireno O! Pare uwag na goraco: 1. Abolicja podatkowa jest dobrym rozwiazaniem tylko wowczas, gdy jest polaczona z reforma calego systemu podatkowego (vide: Rosja). Kowalski, ktory ujawni, ze zarabial "na czarno" musi miec mozliwosc dalszego prowadzenia swej dzialalnosci lege artis. Przyznajac sie do "grzechu" jednoczesnie wystawia sie na strzal w przyszlosci - chyba, ze zaprzestanie zarabiac "w szarej strefie" na co - przy tych obciazeniach podatkowych - nic nie wskazuje. 2. Wprawdzie ustawa w czesci abolicyjnej moze byc uchwalona w czasie roku podatkowego, jednak w czesci nakladajacej obowiazki na obywateli (deklaracje) juz raczej nie (vide: wczesniejsze orzeczenia Trybunalu Konstytucyjnego). Czyli o roku 2002 trzeba zapomniec w tym zakresie. 3. Deklaracje - naruszenie podstawowych praw czlowieka - do prywatnosci, do bezpieczenstwa. Wszyscy wiemy, ze bedzie to ksiazka teleadresowa dla przestepcow - zaraz widac, do kogo sie wlamac, a komu porwac dziecko. Jak to sie ma do umow miedzynarodowych ratyfikowanych przez RP, a gwaratntujacych jednostce podstawowe prawa? 4. Kto - w kategoriach praktycznych - porowna PITy z 5-ciu lat z deklaracja? Mowimy o kilkudziesieciu milionach rezydentow podatkowych. Kto wyceni np. nieruchomosci czy dziela sztuki? Co z majatkiem nieletnich czy pieniedzmi zarobionymi badz odziedziczonymi przed 1996? To tylko pare uwag na goraco. A tak poza tym, z tymi deklaracjami majatkowymi chyba wracamy do roku 1953? Czy moze chodzi o nastepny "Polish joke"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła Re: towarzysz Kołodko wymyślił nową belkę ! IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 28.08.02, 18:11 Hurra - towarzysz Kołodko wymyślił nową belkę gospodarczą ! kochani jak czytam wasze listy to wiem jedno; że po higienicznym jedzeniu i codziennym bieganiu towarzysz minister Kołodko wymyslił podatek nowej dużej belki gopsodarczej która namw wszystkim stanie w gardle ! proponuje dla zdrowia przegonic Kołodke przez Polskie Rysy w deszczu na słowacką stronę, może wtedy jak zobaczy łysa polanę i morskie oko, wyjdzie na rysy i pojdzie dochayt pod rysami a pozniej do popradzkiego plesa to wypoci z siebie trochę głupoty i wróci mu trzeżwy w miare rozum ! inaczej to tylko naprawde wynosic się z kraju ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HF Portofolio pomyśl troszeczkę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.02, 18:57 Portofolio pomyśl troszeczkę. Ten pościk jest tak po pedalsku głupiutki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enemy Re: MF proponuje: abolicja podatkowa i deklaracje IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.02, 18:24 a ja sie ani nie ujawnie, ani zadneych durnych podatkow nie zaplace. Kase trzymam na Zachodzie i cala lewizne tam po trochu lokuje a skorzystam z niej jak PL wejdzie do Unii bo sie tam wtedy przeniose. Mam was wszystkich w d*pie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oli Re: MF proponuje: abolicja podatkowa i deklaracje IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.02, 18:41 Panie Kołodko, dlaczego ci co oszukiwali i nie płacili podatków mają być teraz za to nagradzani?! Strasznie nierozsądnie Pan myśli?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pndzelek Nie rozumiem o co ten JAZGOT!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.02, 18:44 Nie rozumiem o co ten JAZGOT!!! Większość moich przedmówców to jacyś pieprzeni socjaliści. Ktoś kto zaniża swój podatek działa jak najbardziej SŁUSZNIE. Umniejsza w ten sposób pulę pieniędzy przeznaczanych na niedojdy: bezrobotnych, wielodzietne samotne matki czy rencistów czyli na barachło, które nic budżetowi nie dało a mordę rozdziawia i darmo chce żryć i żyć. Jeśli zaniżając podatek zarobił zbyt widoczną kwotę może go teraz zalegalizować płacąc 7,5 %. To naprawdę jest uczciwe. Ludzie przejrzyjcie na oczy. I nie mówcie o bandytach, wyraźnie jest napisane, że tych abolicja nie dotyczy. Ci którzy tak piszą najwyraźniej mają kłopot ze zrozumieniem tekstu czytanego. Inna rzecz, że podatki ogólnie nie powinny przekraczać 7,5 % i być jednakowe dla wszystkich, WSZYSTKICH BEZ WYJĄTKU. Powinny służyć wyłącznie na utrzymanie policji wojska i dróg a nie tej całej nieudacznej hołoty. Dlatego odczepcie się od Kołodki, chociaż czerwony to jednak coś dobrego wymyślił. >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MĄDRZEJSZY OD KOŁODKI [...] IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.02, 19:00 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: PRZECZYTAJCIE WRESZCIE COŚ MĄDREGO IP: 206.228.51.* 29.08.02, 11:01 Mam wrażenie że się mylisz chłopcze. My w Urzędzie Skarbowym ścigamy tych nieuczciwych obywateli, a że jest to ok. 90% społeczeństwa to nie nasza wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybak Re: PRZECZYTAJCIE WRESZCIE COŚ MĄDREGO IP: *.proxy.aol.com 30.08.02, 07:33 Gość portalu: Magda napisał(a): > Mam wrażenie że się mylisz chłopcze. My w Urzędzie Skarbowym ścigamy tych > nieuczciwych obywateli, a że jest to ok. 90% społeczeństwa to nie nasza wina. JESLI TO MA BYC COS MADREGO, TO KIM TY JESTES, DZIEWCZYNKO? "MAM WRAZENIE" ZE WY TAM W TZW URZEDZIE SKARBOWYM DZIALACIE JESZCZE NA KONTO WUJKA STALINA - TYLKO WTEDY "MUSIALO" BYC TYLU NIEUCZCIWYCH OBYWATELI. A PONIEWAZ WLASNIE WYRAZILAS POGLAD US, DLATEGO SLUSZNIE WIEKSZOSC OBYWATELI PLUJE NA WAS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARSIK Re: PRZECZYTAJCIE WRESZCIE COŚ MĄDREGO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.02, 21:24 Ty nie jesteś ze skarbówki - to prowokacja! Chyba że jesteś, ale w takim przypadku powinien zająć się tobą lekarz. Pewnie, nikt nie jest bez winy (znamy to już z Bibli), wszal liudzką rzeczą jest błądzić. Wszystko zależy od przyjętych kryteriów: o poważnej nieuczciwości (oszustwie) czy wręcz przestępstwie podatkowym można mówić gdy ktoś działa z premedytacją, bezczelnie i wyrządza tym znaczną szkodę. Z tego punktu widzenia my w US "gnębimy" niemal wyłącznie "prawie uczciwych", niestety. Dużo jest na forum opinii, że już teraz są wszelkie możliwości ujawniania przez US nielegalnych majątków. Tak sądzą tylko ci, którzy nie mają pojęcia o szarej rzeczywistości US. Totalny brak płynnego wspóldziałania pomiędzy poszczególnymi US (break połączonych baz kompuerowych, nawet MF ma nieco inny system informatyczny), policją (prawo nie pozwala, jeżeli już to nieoficjalnie), urzędami celnymi, sądami (na marginesie: zeznanie urzędnika skarbowego jest uznawane za mało wiarygodne jeżeli nie jest poparte innym dowodem), organami samorządowymi, ZUS, różnymi inspekcjami, itd. Żeby coś omgło być dowodem w postępowaniu podatkowym musi być zdobyte zgodnie z prawem. Normalne urzędy skarbowe nie mają jednak uprawnień dochodzeniowych (ich zadaniem z woli ustawodawcy jest porównywanie między sobą składanych deklatracji i z ewidencjami porowadzonymi przez podatników) - częściowo takie uprawnienia maja Urzędy Kontroli Skarbowej, ale one to olewają, a poza tym brak przepływu informacji itd. Stąd pomysł z deklaracjami majątkowymi. Tu jednak trzeba gruntownej zmiany systemu podatkowego i organizacji służb podatkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
charissa Re: MF proponuje: abolicja podatkowa i deklaracje 28.08.02, 19:43 podobno maja wprowadzic deklaracje majatkowa ;-)) czy jezeli ktos zarabial pieniadze za granica na czarno bedzie musial od tego zaplacic podatek tu w Polsce?? mam nadzieje, ze jezeli ktos pracowal legalnie, np w USA to juz nie zaplaci nic, bo juz mi zdazyli zabrac czesc w USA Odpowiedz Link Zgłoś
pawelgoly Re: MF proponuje: abolicja podatkowa i deklaracje 28.08.02, 19:56 Państwo polskie jest po prostu za słabe i niechętne do walki z bandytyzmem i stąd takie pomysły. Złodzieje, łapówkarze, politycy zapłacą sobie te 7,5% i będą się śmiali. Takie koncepty rozwalają nadzieje na to, ze kiedyś może tu być normalnie. Ja już pakuję walizki i w drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto "NIE" DLA DEKLARACJI MAJĄTKOWYCH CZYLI NARUSZANIA PRYW IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 29.08.02, 01:20 "NIE" DLA DEKLARACJI MAJĄTKOWYCH CZYLI NARUSZANIA PRYWATNOŚCI !! To nie amnestia jest najważniejsza !! Ani nie dyskusje o tym, czy jest ona sprawiedliwa, czy nie. Ja np. uważam że podatki powinno się obniżyć do 7,5% a wtedy amnestia nie byłaby potrzebna. WAŻNIEJSZĄ SPRAWĄ jest to, iż - wraz z amnestią dla osób niepłacących podatków - projekt rządowy zakłada PRZYMUSOWE DEKLARACJE MAJĄTKOWE - czyli: PRZYMUS PRZYZNAWANIA SIĘ PRZED URZĘDEM SKARBOWYM DO TEGO, CO MAMY W DOMU i nie tylko. Stanowi to bardzo poważne naruszenie prywatności, oraz poniżenie godności ludzkiej - zmuszanie do opowiadania obcej osobie o prywatnych sprawach, do których należy sposób, w jaki wydajemy swoje zarobione i opodatkowane pieniądze; takie wtrącanie się rządu w sprawy prywatne obywateli - bo do tego to się sprowadza - jest NIEDOPUSZCZALNE w wolnym kraju. I, należy zapytać - co będzie 'następnym krokiem' ?? Rutynowe kontrole mieszkań przeprowadzane przez urzędników skarbowych, połączone z rewizją wszystkiego, co mamy ?? montowanie w mieszkaniach i in. miejscach PRYWATNYCH kamer, w celu wykrycia 'oszustw podatkowych' ?? Rząd ma wystarczające metody walki z 'oszustwami podatkowymi' - są to choćby deklaracje PIT, których możliwość sprawdzania istnieje, oraz 75% podatek karny na nieujawnione dochody. Deklaracja majątkowa jest nie tylko niemoralna, ale i NIEPOTRZEBNA. Aaa, od razu pojawiły się opinie (słuchałem u znajomych dyskusji w radio), iż ' w innych krajach, np. w Stanach Zjednoczonych, również istnieją deklaracje majątkowe'. Nie wiem, czy to prawda czy nie ani kto to powiedział, i nie będę w to wnikał. Dodam tylko, iż fakt, że gdzieś indziej istnieje naruszenie prywatności NIE USPRAWIEDLIWIA takiego naruszania w NASZYM KRAJU. Jeśli trzymać się już Stanów Zjednoczonych - to dodać należy, iż niewolnictwo istniało w nich znacznie dłużej niż np. w Wlk. Brytanii, a w Polsce nie było go w ogóle (choć była pańszczyzna, ale to inna historia) - czy to znaczy, że mieliśmy je u siebie wprowadzić ?? Pytanie to jest retoryczne. Obce niegodziwości nie usprawiedliwiają ich w naszym kraju, który ma być 'wspólnym dobrem wszystkich obywateli polskich', a NIE jakąś formą zniewolenia; tylko niewolnik bowiem musi spowiadać się przed PANEM z tego, co ma. Rząd wolnego kraju jednak - jak to stwierdził Thomas Jefferson - "ma być naszym SŁUGĄ, NIE PANEM'. Nie może być tak, że będziemy mieli obowiązek spowiadać się i płaszczyć przed naszym SŁUGĄ, czekając, czy uzna nasze wytłumaczenia, czy zażąda więcej, czy też zdecyduje się nas UKARAĆ, bo nie będzie nam wierzył. A co do abolicji - powinna PÓJŚĆ PRECZ tak samo. Podatki powinny zostać obniżone, wprowadzony liniowy podatek dochodowy, a da to znacznie większy wpływ do budżetu niż ŚMIESZNA SUMA 0,5 mld zł o której mówił rząd. Dla porównania - W Rosji wprowadzenie dochodowego podatku liniowego równego 13 % zaowocowało 70% (SIEDEMDZIESIĘCIOPROCENTOWYM) wzrostem wpływów do budżetu z tytułu tego podatku. Ale to już jest inna historia, i dla naszej wolności i prywatności nie jest istotne to , czy abolicja będzie, czy nie. POMYSŁ "DEKLARACJE MAJĄTKOWE" MUSI ZGINĄĆ, na DRODZE LEGISLACYJNEJ, którą ten PROJEKT RZĄDOWY (jeszcze nie ustawa!) ma do przejścia (sejm, senat, ew. znów sejm jeśli są poprawki senatu, i na koniec - prezydent, który może podpisać albo nie), a najlepiej jeszcze jako PROJEKT w RZĄDZIE WYSYŁAJMY LISTY do Ministerstwa Finansów (www.mf.gov.pl) oraz posłów - pełna lista e-maili pod adresem http://www.lobby.biz.pl, a dokładniej: http://www.lobby.biz.pl/bazy/index.htm - ZASYPMY ich EMAILAMI !! Inne metody komunikacji - biuro poselskie, adres pocztowy MF oraz Sejmu, fax, telefon, teleks i co tam jeszcze jest ... WOLNI LUDZIE NIE MUSZĄ DEKLAROWAĆ MAJĄTKU, ani w inny sposób udowadniać, że nie są wielbłądami. Muszą to tylko niewolnicy - zarówno panów z dawnych wieków, jak i reżimów totalitarnych wieku XX. W Imię Wolności i Rozsądku, Krzysztof "Critto" Sobolewski, http://www.libertaryzm.prv.pl To nie amnestia jest najważniejsza !! Ani nie dyskusje o tym, czy jest ona sprawiedliwa, czy nie. Ja np. uważam że podatki powinno się obniżyć do 7,5% a wtedy amnestia nie byłaby potrzebna. WAŻNIEJSZĄ SPRAWĄ jest to, iż - wraz z amnestią dla osób niepłacących podatków - projekt rządowy zakłada PRZYMUSOWE DEKLARACJE MAJĄTKOWE - czyli: PRZYMUS PRZYZNAWANIA SIĘ PRZED URZĘDEM SKARBOWYM DO TEGO, CO MAMY W DOMU i nie tylko. Stanowi to bardzo poważne naruszenie prywatności, oraz poniżenie godności ludzkiej - zmuszanie do opowiadania obcej osobie o prywatnych sprawach, do których należy sposób, w jaki wydajemy swoje zarobione i opodatkowane pieniądze; takie wtrącanie się rządu w sprawy prywatne obywateli - bo do tego to się sprowadza - jest NIEDOPUSZCZALNE w wolnym kraju. I, należy zapytać - co będzie 'następnym krokiem' ?? Rutynowe kontrole mieszkań przeprowadzane przez urzędników skarbowych, połączone z rewizją wszystkiego, co mamy ?? montowanie w mieszkaniach i in. miejscach PRYWATNYCH kamer, w celu wykrycia 'oszustw podatkowych' ?? Rząd ma wystarczające metody walki z 'oszustwami podatkowymi' - są to choćby deklaracje PIT, których możliwość sprawdzania istnieje, oraz 75% podatek karny na nieujawnione dochody. Deklaracja majątkowa jest nie tylko niemoralna, ale i NIEPOTRZEBNA. Aaa, od razu pojawiły się opinie (słuchałem u znajomych dyskusji w radio), iż ' w innych krajach, np. w Stanach Zjednoczonych, również istnieją deklaracje majątkowe'. Nie wiem, czy to prawda czy nie ani kto to powiedział, i nie będę w to wnikał. Dodam tylko, iż fakt, że gdzieś indziej istnieje naruszenie prywatności NIE USPRAWIEDLIWIA takiego naruszania w NASZYM KRAJU. Jeśli trzymać się już Stanów Zjednoczonych - to dodać należy, iż niewolnictwo istniało w nich znacznie dłużej niż np. w Wlk. Brytanii, a w Polsce nie było go w ogóle (choć była pańszczyzna, ale to inna historia) - czy to znaczy, że mieliśmy je u siebie wprowadzić ?? Pytanie to jest retoryczne. Obce niegodziwości nie usprawiedliwiają ich w naszym kraju, który ma być 'wspólnym dobrem wszystkich obywateli polskich', a NIE jakąś formą zniewolenia; tylko niewolnik bowiem musi spowiadać się przed PANEM z tego, co ma. Rząd wolnego kraju jednak - jak to stwierdził Thomas Jefferson - "ma być naszym SŁUGĄ, NIE PANEM'. Nie może być tak, że będziemy mieli obowiązek spowiadać się i płaszczyć przed naszym SŁUGĄ, czekając, czy uzna nasze wytłumaczenia, czy zażąda więcej, czy też zdecyduje się nas UKARAĆ, bo nie będzie nam wierzył. A co do abolicji - powinna PÓJŚĆ PRECZ tak samo. Podatki powinny zostać obniżone, wprowadzony liniowy podatek dochodowy, a da to znacznie większy wpływ do budżetu niż ŚMIESZNA SUMA 0,5 mld zł o której mówił rząd. Dla porównania - W Rosji wprowadzenie dochodowego podatku liniowego równego 13 % zaowocowało 70% (SIEDEMDZIESIĘCIOPROCENTOWYM) wzrostem wpływów do budżetu z tytułu tego podatku. Ale to już jest inna historia, i dla naszej wolności i prywatności nie jest istotne to , czy abolicja będzie, czy nie. POMYSŁ "DEKLARACJE MAJĄTKOWE" MUSI ZGINĄĆ, na DRODZE LEGISLACYJNEJ, którą ten PROJEKT RZĄDOWY (jeszcze nie ustawa!) ma do przejścia (sejm, senat, ew. znów sejm jeśli są poprawki senatu, i na koniec - prezydent, który może podpisać albo nie). WYSYŁAJMY LISTY do Ministerstwa Finansów (www.mf.gov.pl) oraz posłów - pełna lista e-maili pod adresem http://www.lobby.biz.pl, a dokładniej: http://www.lobby.biz.pl/bazy/index.htm - ZASYPMY ich EMAILAMI !! Inne metody komunikacji - biuro poselskie, adres pocztowy MF oraz Sejmu, fax, telefon, teleks i co tam jeszcze jest ... WOLNI LUDZIE NIE MUSZĄ DEKLAROWAĆ MAJĄTKU, ani w inny sposób udowadniać, że nie są wielbłądami. Muszą to tylko niewolnicy - zarówno panów z dawnych wieków, jak i reżim Odpowiedz Link Zgłoś