Dodaj do ulubionych

PRZEWALUTOWAC Z PLN NA ?

IP: *.dhl.com / 165.72.200.* 02.10.05, 12:06
hI,

mam kredyt w PLN w PKO BP jak sadzicie warto go przewalutowac? Czy to jest
dobry okres na zrobienie tej uslugi? I jesli tak to na co ?
Obserwuj wątek
    • Gość: z Re: PRZEWALUTOWAC Z PLN NA ? IP: *.chello.pl 02.10.05, 14:34
      po jaką cholerę człowieku chcesz teraz przewalutowywać kredyt, kiedy złotówka
      jest silna jak cholera? Potem złoty znowu się osłabi i bedziesz płacić aż miło.
      Lepiej spróbuj ponegocjować z bankiem obniżenie oprocentowania (nie wiem o jaką
      kwotę kredytu chodzi, przy b. dużym kredycie hipotecznym można spróbować)
      • Gość: odpowiedz Re: PRZEWALUTOWAC Z PLN NA ? IP: *.u.wavenet.pl 02.10.05, 16:33
        wszystkie znaki na niebie mówią, że kredyt w pln będzie niedługo tak
        rozchwytywany jak dotychczas w chf. stopy procentowe w polsce lecą w dół. chf i
        dolar są na bardzo niskim poziomie.
        zgadzam się z przedmówcą, ponegocjuj marżę banku (składnik oprocentowania) i
        będzie git!
        • Gość: Tomek Re: PRZEWALUTOWAC Z PLN NA ? IP: *.crowley.pl 03.10.05, 09:18
          Witaj,
          zgadzam sie z przedmówcami, stopy w PLN spadaja i spadać bedą. Jesli różnice w
          ratach miedzy CHF i PLN nie sa ogromne warto sie zastanowić nad sensem -
          przewalutowaniem.
          Taka operacja zwykle sporo kosztuje, chyba ze w umowie masz ja gratis.
          W ostatecznosci spróbuj obniżyć oprocetnowanie w rozmowach z bankiem.
          Mozna tez przeniesc kredyt do innego banku ale najpierw dokladnie skalkuluj co
          sie bardziej oplaca.
          Generalnie jesli róznica rat w chf i pln jest jakies 15% na korzyść chf (tzn.
          chf musiałby wzrosnac 0 15%) aby zrównac rate w PLN zamiana moze nie byc warta
          kosztów.
          www.finanseosobiste.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=74&mode=thread&order=0&thold=0
          i
          www.finanseosobiste.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=73&mode=thread&order=0&thold=0
          Może pomoga Ci powyższe artykuly o kredytach hipotecznych.
          Pozdrawiam
          Tomek
          www.finanseosobiste.pl
          • tolo3 Re: PRZEWALUTOWAC Z PLN NA ? 05.10.05, 23:10
            swietne artykuly!!!
            moga pomoc w wyborze Banku! polecam:)
            • brat187 Re: PRZEWALUTOWAC Z PLN NA ? 06.10.05, 11:54
              Wziąłem na początku roku 177 tys. zł w CHF, teraz ten kredyt jest wart w
              przeliczeniu 157 tys. Opłaca mi się przewalutować na złotówke (raz w roku mam
              przewalutowanie za darmo.) Sęk w tym że miesięczne obciążenie miesięczne ratą
              skoczy mi z 820 na 1040 zł. No więc opłaca mi się to czy nie. A słysze cały
              czas że baardzo silna złotwka jest wciąż mocno niedoszacowana i w przeciągu 2-3
              lat będzie się jeszcze znacząco umacniąć.
              • Gość: z Re: PRZEWALUTOWAC Z PLN NA ? IP: *.chello.pl 07.10.05, 00:38
                Stary, CHF w całej swojej historii był najwyżej po 3,11 złotych. No to sobie
                policz, czy ci się opłaci przewalutować, nawet jak złotówka lekko dupnie. Chyba
                nie, bo oprocentowania na poziomie 2-3% , jak w CHF to się nigdy nie doczekasz.
                • Gość: z Re: PRZEWALUTOWAC Z PLN NA ? IP: *.chello.pl 12.10.05, 20:45
                  i jeszcze jedno, zamiast przewalutowac, po prostu opłaci się przy korzystnym
                  kursie CHF nadpłacić spłatę kredytu. Jak masz wolny cash, oczywiście i uważasz
                  to za sensowne (ja osobiście bym nie nadpłacał, lepiej w coś zainwedtować)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka