Gość: Stasiek IP: *.ipt.aol.com 20.11.05, 18:39 Witam! Mam polskie obywatelstwo, ale jestem również obywatelem innego kraju i tam też pracuję i mieszkam. Czy mimo to mogę oszczędzać na IKE w Polsce? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: z Re: Pytanie o IKE IP: *.chello.pl 20.11.05, 21:15 sądzę że tak, oszczędzanie na IKE nie jest związane z pokazywaniem komuś polskiej umowy o pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stasiek Re: Pytanie o IKE IP: *.ipt.aol.com 21.11.05, 18:49 Dzięki, problem w tym, że inwestycje w IKE mają ograniczony portfel, no i właśnie, co z takim delikwentem jak ja, skoro tu na miejscu również odprowadzam obowiązkową składkę emerytalną i dodatkowo korzystam ze zakładowego ubezpieczenia emeryt. Czy jest to legalne? Czy ktoś w Polsce mi tego później nie wypomni? Przyznam się, że założyłem już IKE w jednym z polskich banków internetowych bez większych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Pytanie o IKE IP: *.chello.pl 21.11.05, 22:50 Nie rozumiem Twoich problemów. Zagraniczna składka na emeryturę i ppe tamże, to odrębna para kaloszy. Nie wiem jaki to kraj, ale w większości cywilizowanego świata musisz troche czasu przepracować, żeby była z tego na starość emerytura (znane mi minimum to 5 lat). Inaczej te składki pójdą w diabły. W Polsce może ktoś ci wypomnieć tylko fakt ew. podówjnego ubezpieczenia przebiegającego w tym samym czasie (jednoczesnej składki do ZUS-u i do zagranicznej ubezpieczalni) - ale nawet jeśli, to skąd niby mieliby się o tym dowiedzieć? IKE zawsze możesz opłacać, bo nikt nie sprawdza, skąd masz pieniądze które tam wkładasz i czy jesteś w Polsce, czy Cię nie ma. Słabość IKE to b. niskie limity wpłat - w tym roku można było wpłacić na IKE tylko 3635 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś