Dodaj do ulubionych

Fundusze inwestycyjne mBank

IP: *.brwsa.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 10:57
Witam
Przez ostatnie kilka miesięcy wpłacałam 100zł miesięcznie na fundusz
zrównoważony PKO-CS za pośrednictwem Inteligo, tyle że tam pobierane są za to
opłaty. W związku z powyższym postanowiłam że założę rachunek w mbanku, tam
przeniosę to co do tej pory uzbierałam w Inteligo i co miesiąc, przynajmniej
przez jakieś 5 lat wpłacać będę miesięcznie 100zł. Myślę że najlepsze są dla
mnie fundusze hybrydowe, z tym że w mBanku jest ich trochę... i nie wiem na
który/które się zdecydować. Jakimi kryteriami się kierować?
Z góry dziękuję za rady.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bwportal.pl Re: Fundusze inwestycyjne mBank 05.01.06, 11:12
      > Jakimi kryteriami się kierować?

Stopa zwrotu z ostatnich kilku lat. Im wyzsze zyski fundusz przynosil kiedys, tym wydaje sie, ze ma wieksze szanse na ponowienie swoich zyskow w przyszlosci.
      Czytajac tabelke w mBanku zwroc uwage, zeby byly notowania wszystkich funduszy. Czasami trzeba cofnac sie o pare dni, zeby w tabelce byly dane wszystkich funduszy.
      • Gość: abc Re: Fundusze inwestycyjne mBank IP: *.brwsa.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 12:04
        Przeglądając tabelę z notowaniami, teraz zastanawiam się czy nie zrobić
        jakiegoś podziału na FH\FA. Co o tym sądzisz, jakie są "bezpieczne" proporcje?
        • Gość: anka Re: Fundusze inwestycyjne mBank IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 15:27
          Jeśli chodzi o hybrydowe to kilka tygodni temu założyłam UniStoProcentPlus. W
          prównaniu z moimi funduszami (FO i FS) w Pko CS całkiem ładnie zarabia.
        • bwportal.pl Re: Fundusze inwestycyjne mBank 06.01.06, 14:06
          Nie znam sie na inwestowaniu. Oczywiscie zaleca sie dywersyfikacje inwestycji (nie wszystko w jeden fundusz). Kupuj po trochu rozne fundusze. Troche FA, troche FH.
          Teraz na gieldzie mamy hosse. Mozesz kupowac FA ale pilnuj i jak specjalisci zaczna obwieszczac koniec hossy, to sprzedaj/przekonwertuj bo moze nastapic dluzszy dolek. Kupujac "na gorce" stracisz. Chociaz po to wlasnie w FA inwesuje sie dlugoterminowo (5 lat) zeby takie dolki olac i i tak wyjsc na swoje.
    • grepio Re: Fundusze inwestycyjne mBank 05.01.06, 17:33
      to zależy czy masz zacięcie hazardzisty, czy raczej jesteś ostrożna;
      z fuduszami akcji, czy zrównowazonymi, a małym stopniu i stabilnego wzrstu jest
      jak z balonikiem: rosną gdy rosną wskaźniki giełdowe, a potem ulatuje powietrze...
      rzadko, zwłaszcza w długim okresie oszczędzania( jak zamierzasz ), dochodzi do
      takiej dekoniunktury, aby wartości jednostek poleciały na łeb i szyję ( w końcu
      fundusze zostały stworzone po to by zarabiać - zobacz ilu ludzi trzyma tam kasę!)
      ale teoretycznie jest to możliwe;
      z funduszami ( zwłaszcza akcyjnymi )warto sobie zastsować stara prawdę:
      ...sprzedawaj kiedy wszyscy kupują, i kupuj gdy wszyscy sprzedają...
      Polecam Ci biuletyn inwestycyjny mBanku; Naprawdę warto;
      pozdrawiam
    • Gość: karakan Re: Fundusze inwestycyjne mBank IP: *.zagorze.net.pl 06.01.06, 15:45
      zgadzam sie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka