Dodaj do ulubionych

Lokaty negocjowane

IP: *.jmdi.pl 03.07.06, 20:33
tak z praktyki, jakby ktoś wiedział :)

załóżmy, że bank oferuje standardowo 3,6% rocznie przy lokacie 3-miesięcznej
ile mogę "wynegocjować" przy lokacie negocjowanej na taki sam okres i wkładzie
pięciokrotnie przekraczającym minimalny konieczny dla otwarcia takiej lokaty ?
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Lokaty negocjowane 03.07.06, 21:33
      Trudno wyczuć, ale nie więcej niż - 4,30.
      • viking73 Re: Lokaty negocjowane 04.07.06, 17:17
        Miałem na wiosnę 2005 taką lokatę w BPH. Oprocentowanie nie było nadzwyczajne:
        4,30 % w skali rocznej dla lokaty 96-dniowej plus konieczność zgłoszenia się do
        banku po dniu zapadalności, żeby zadysponować kwotę lokaty (takie lokaty nie
        odnawiają się automatycznie, przynajmniej w BPH w 2005 r.). Po 96 dniach lokatę
        zamieniłem na Plany Lokacyjne (lokata + fundusz zrównoważony) i teraz
        przynajmniej środki mogę wpłacać i wypłacać w dowolnym momencie. Część
        funduszowa jest wprawdzie dość zmienna (w od połowy maja do połowy czerwca dość
        mocne spadki wartości były przez zawirowania na giełdzie), ale w dłuższym
        okresie chyba i tak się bardziej opłaca trzymać środki na czymś takim niż na
        zwykłej lokacie.
      • jk Re: Lokaty negocjowane 04.07.06, 19:08
        czuk1 napisał:

> Trudno wyczuć, ale nie więcej niż - 4,30.

Jak ci wyszło 4,30%?

Da się więcej, nie wszędzie, ale są banki, które na 3/miesiące dla nowych
        środków i dla dużej sumy (bo ja wiem... 100k? więcej?) są gotowe dać więcej.
        Niektóre nawet sporo więcej.
    • Gość: +++ Re: Lokaty negocjowane IP: *.bait.pl / *.225.121.1.bait.pl 11.07.06, 18:28
      spróbuj zadzwonić do banków-najlepiej do Departamentów Gospodarki Pieniężnej
      lub do Departamentów Skarbu - nawy w zależności od banku - i tam są najbardziej
      precyzyjne info.
    • Gość: Bankowiec Re: Lokaty negocjowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 19:21
      Kwestia zapotrzebowania danego banku na kasę. Im mniejszy bank tym większy ma
      apet na kasę. Np.Eurobank, Getin Bank, AIG Bank. A przy takiej kwocie
      przeważnie jest to około 10 pkt.bazowych wiecej od standardowego oprocentowania.
      Więcej informacji:bankowiec@cedf.pl
      • bielszczanin80 Re: Lokaty negocjowane 05.06.14, 01:41
        witam czy ktoś miał styczność z lokatą negocjowaną w Eurobanku? Pisze że można ją negocjować nawet przez internet.
        • bezpieczneoszczedzanie Re: Lokaty negocjowane 05.06.14, 22:27
          Tak naprawdę to nie ma co negocjować. Banki teraz nie muszą się bić o pieniądze klientów. A lokaty negocjowane są z reguły tylko z nazwy.

Najlepsza opcja na 12 miesięcy to chyba Lokata Efektywna w Idea Banku. Nie sądzę, żeby jakiś bank zaproponował więcej. Stopy procentowe są za niskie, a 100 tys. to dla każdego banku tak naprawdę nic - nawet dla tych małych...

Tutaj masz ranking długoterminowych lokat:

bezpieczneoszczedzanie.com.pl/2014/05/ranking-lokat-dlugoterminowych-maj-2014/
    • Gość: adam Re: Lokaty negocjowane IP: 78.10.86.* 05.06.14, 22:35
      w tym samym banku to myślę że 3,8%
      kiedyś w Amber Gold dawali kilkanaście procent ale coś im nie wyszło ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka