Dodaj do ulubionych

ubezp.fund.kapitałowe-pytanie

18.07.06, 11:05
Witam!
Mam 27 lat i zastanawiam się nad odpowiednią formą oszczędzania na przyszłą
emeryturę.
Proszę o wyjaśnienie mi jak działają ubezpieczeniowe fundusze kapitałowe,
czym różnią się od ubezpieczeń na życie z funduszem kapitałowym. Czy UFK są
dobrą formą oszczędzania w III filarze czy może lepiej wybrać IKE?
Pozdrawiam
Katarzyna Nitschke
Obserwuj wątek
    • piotr.dlugolecki Re: ubezp.fund.kapitałowe-pytanie 19.07.06, 12:27
      Witam Panią,

Krótki opis narzędzi, których możemy używać do dobrowolnego oszczędzania na
      emeryturę, znajdzie Pani mojej odpowiedzi w wątku nr 25 „Czy warto wchodzić w
      III filar?”. Tam też opisuję między innymi zasady działania ubezpieczeń z
      funduszem kapitałowym. Korzyści z IKE, są opisane w wątku nr 1 „IKE – po co
      to?”, a w wątku nr 63 „IKE – konkrety” znajdzie Pani opis przykładowej
      symulacji, którą przygotowałem dla jednej z Uczestniczek Forum.

Wybór najlepszej dla Pani formy oszczędzania na dodatkową emeryturę nie jest
      łatwy i zależy głównie od tego jaki cel chce Pani osiągnąć (np. jaką kwotę chce
      Pani zebrać jako pulę środków do dyspozycji po przejściu na emeryturę) oraz
      jakie środki może Pani przeznaczyć na oszczędności emerytalne.

Ubezpieczeniowe fundusze kapitałowe (UFK) działają w uproszczeniu podobnie do
      funduszy inwestycyjnych. Zasadnicza różnica polega na tym, że UFK są dostępne
      wyłącznie w ramach umów ubezpieczeń na życie. Część składki wpłacanej z tytułu
      umowy ubezpieczenia z funduszem kapitałowym jest inwestowana w ramach UFK
      poprzez nabycie odpowiedniej ilości jednostek uczestnictwa w wybranym przez
      Klienta UFK (lub kilku UFK – w oparciu o wybraną alokację składki). Towarzystwo
      ubezpieczeń na życie cyklicznie (nie rzadziej niż raz w miesiącu – w praktyce
      najczęściej codziennie) dokonuje wyceny i podaje wartość jednostki uczestnictwa
      oferowanych przez siebie UFK. Znając ilość posiadanych przez siebie jednostek
      uczestnictwa posiadacz polisy może w oparciu o tę informację obliczyć aktualną
      wartość zgromadzonych środków.

Reasumując, UFK są częścią umów ubezpieczeń z funduszem kapitałowym.

Pozdrawiam
      Piotr Długołęcki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka