Dodaj do ulubionych

Aktualizacja bazy w BIK

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 20:45
Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć w jaki sposób jest uaktualniana baza w BIK po spłacie kredytu?Już ponad rok spłaciłem kredyt,a w BIK nadal widnieje jako czynny do spłaty.Z banku mam pismo że kredyt spłacony a u nich widnieje inaczej.Do kogo mam się zwrócić,aby baza została zaktualizowana zgodnie ze stanem faktycznym.
Obserwuj wątek
    • Gość: MB Re: Aktualizacja bazy w BIK IP: *.bik2.pl 07.08.06, 16:08
      BIK jest jedynie pośrednikiem, otrzymuje dane i przekazuje dane. Jeśli dane są
      nieaktualne, oznacza to, że bank nie przesłał aktualizacji, a powinien.
      BIK nie ma prawa nanosić w danych jakichkolwiek zmian. Zmiana może zostać
      wykonana tylko na wniosek banku.
    • Gość: Timmy Re: Aktualizacja bazy w BIK IP: *.elpos.net 08.08.06, 18:05
      Niestety, ale godność pana będzie w bazie BIK przez 5 lat. Miałem kiedyś
      problemy ze spłatą kredytu i zostałem zapisany w bazie BIK. Po uiszczeniu
      wszelkich opłat dowiedziałem się w Banku (i to w kilku nawet), że po spłaceniu
      należności moje nazwisko będzie istniało w bazie BIK przez 5 lat od momentu
      zapisania. Takie przepisy. Przez ten okres będzie pan miał kłopoty z podjęciem
      ewentualnego nowego kredytu czy pożyczki. Pozdrawiam!
      • Gość: klient Re: Aktualizacja bazy w BIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 19:50
        Napisz jaki to bank i jaki kredyt ????

Co nie przesyła aktualizacji
      • senhora Re: Aktualizacja bazy w BIK 08.08.06, 20:16
        5 lat przy dobrych wiatrach, są przypadki ze o 7 lat widnieją w BIK pomimo ze
        dawno spłacony to informacja zostaje
      • Gość: aga Re: Aktualizacja bazy w BIK IP: *.witnet.pl 12.08.06, 00:45
        Dokładnie godność Pana (jak również informacje o zaciągnietych kredytach i ich
        spłacie) będzie widoczna w bazie BIK przez 5 lat jeżeli była to spłata dobra,
        przy złych spłatach lat 7..
        Prosiłabym o nie wprowadzanie innych w błąd.. Nie ma żadnego problemu z
        zaciągnięciem kredytu przy terminowych spłatach, problem jest jeżeli były lub
        są zaległości. Co więcej, banki przychylniej patrzą na osoby, które jakieś
        kredyty już miały i spłacały terminowo, bo to daje jakąś informację o kliencie.
        • Gość: marek Re: Aktualizacja bazy w BIK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.06, 12:43
          Ale mi nie chodzi w tej chwili o całkowite wykreślenie moich danych z BIK tylko o aktualizacji tzn.że kredyt został spłacony i rachunek,że jest zamknięty.Ponad rok kredyt jest spłacony,a widnieje jako czynny do spłaty.
          • aanikaa Re: Aktualizacja bazy w BIK 13.08.06, 15:31
            Taką aktualizajcę bank, w którym Pan ma/ miał kredyt powinen wysłać co miesiąc.
            Musi Pan się zwrócić do banku, w którym miał Pan ten kredyt z informacją, że
            taka sytuacja ma miejsce i z prośbą o wysłanie aktualnej informacji do BIK.
            Pozdrawiam.
            • Gość: marek Re: Aktualizacja bazy w BIK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 13:03
              Dzięki za informację.Zwrócę się do banku i jaki będzie efekt napiszę później.Pozdrawiam
              • brat187 Re: Aktualizacja bazy w BIK 16.08.06, 12:58
                A w jakim trybie najlepiej poprosić o to bank. Zamknąłem kredyt windykowany
                (wypowiedzenie ror). Spłacilem względnie szybko w pół roku, ze wszytskimi
                morderczymi odsetkami. Czy mi to coś da?
    • Gość: tom Re: Aktualizacja bazy w BIK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 21:22
      Trzeba zwrócić się do banku z odpowiednim pismem informującym go o tym fakcie.
      Brak aktualizacji może wynikac z błedu w pliku wsadowym wysyłanym każdego
      miesiąca do BIK. Jeśli spłata kredytu przebiegała zgodnie z umową to bank na
      Pana wniosek ma obowiązek wymazania danych z bazy bik ( jeśli jest Pan tym
      zainteresowany oczywiście). Jeśli były przetermionowania to sytuacja sie
      komplikuje :)
      • Gość: tom Re: Aktualizacja bazy w BIK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 21:24
        komplikuje to znaczy że bank nie ma wtedy obowiązku usunięcia danych z bazy.
        korekta taka trochę kosztuje a to juz nie leży w jego interesie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka