Dodaj do ulubionych

Karta kredytowa - pytanie

08.10.06, 23:54
Odpowiedzcie proszę (jestem zielony w tych kwestiach) :

czy jeśli zadłużenie na karcie kredytowej np. mBanku spłacam inną kartą
kredytową, jest to traktowane jako transakcja bezgotówkowa i nie są naliczane
odsetki (więc spłacając systematycznie np. po 5-10 % kapitału, mam de facto
kredyt za "darmo") ?

Obserwuj wątek
    • jk Re: Karta kredytowa - pytanie 09.10.06, 08:13
      slawomir_wozniak napisał:

> czy jeśli zadłużenie na karcie kredytowej np. mBanku spłacam inną kartą
      > kredytową, jest to traktowane jako transakcja bezgotówkowa i nie są naliczane
      > odsetki

To zależy od banku, ale IMO w większości przypadków zapłacisz odsetki (mniejsze
      lub większe, ale zapłacisz).
      Może pytasz o jakiś konkretny bank?

> (więc spłacając systematycznie np. po 5-10 % kapitału, mam de facto
      > kredyt za "darmo") ?

Jeżeli spłaczasz po 5 czy 10%, to to nie będzie kredyt za darmo ;) Bez
      znaczenia, czy spłacasz zadłużenie na innej karcie, wybierasz pieniądze z
      bankomatu czy tylko płacisz w sklepach. Brak odsetek dotyczy tylko sytuacji, gdy
      spłacasz _całość_ zadłużenia na karcie w odpowiednim czasie. I to najczęsciej
      przy założeniu, że robisz tylko transakcje bezgotówkowe.
      • slawomir_wozniak Re: Karta kredytowa - pytanie 09.10.06, 10:27
        Napisałeś :

> Jeżeli spłaczasz po 5 czy 10%, to to nie będzie kredyt za darmo ;) Bez
        > znaczenia, czy spłacasz zadłużenie na innej karcie, wybierasz pieniądze z
        > bankomatu czy tylko płacisz w sklepach. Brak odsetek dotyczy tylko sytuacji,
        gdy > spłacasz _całość_ zadłużenia na karcie w odpowiednim czasie. I to najczęsciej
        > przy założeniu, że robisz tylko transakcje bezgotówkowe.

Pisałem o takiej sytuacji, gdzie w odpowiednim czasie spłacam kartę mBanku np.
        kartą PKO BP czy Rafiffeisen (i jak rozumiem taka spłata jest traktowana jako
        transakcja bezgotówkowa), a swoją drogą spłacam 5 czy 10 % kapitału, więc -
        kwota do spłaty systematycznie maleje, a ja nie płacę od niej odsetek. To miałem
        na myśli.

Jeśli - jak pisałeś - możliwość spłaty kartą innej karty kredytowej zależy od
        banku - napisz, jeśli możesz, troszkę więcej na ten temat, ok ?

Dzięki
        • Gość: z Re: Karta kredytowa - pytanie IP: *.chello.pl 09.10.06, 12:17
          slawomir_wozniak napisał:

> Pisałem o takiej sytuacji, gdzie w odpowiednim czasie spłacam kartę mBanku np.
          > kartą PKO BP czy Rafiffeisen (i jak rozumiem taka spłata jest traktowana jako
          > transakcja bezgotówkowa), a swoją drogą spłacam 5 czy 10 % kapitału, więc -
          > kwota do spłaty systematycznie maleje, a ja nie płacę od niej odsetek. To
          miałem na myśli.

Żeby spłacic jedną kartę kredytową drugą kartą, musi być dostepna
          opcja "przelew z karty kredytowej" (mają ją tylko niektóre KK). Inaczej musisz
          po prostu wyjąć gotówkę z karty co jest kompletnie nieopłacalne (wysokie
          odsetki naliczane od razu).

Jak spłacasz tylko 5-10% kapitału to leżysz i kwiczysz. Opłaca się WYŁĄCZNIE
          spłacić całą kwote zadłużenia po okresie karencji. Inaczej pasiesz bank
          bandyckimi odsetkami (a przy 5% spłaty saldo zadłużenia będzie ci wręcz rosło).
          pzdr.
          • slawomir_wozniak Re: Karta kredytowa - pytanie 10.10.06, 23:36
            DziękiW takim razie - jakie banki (czy raczej - karty kredytowe jakich banków)
            posiadają dostępną opcję "przelew z karty kredytowej" ? Co do ostatniego zdania
            - oczywiście - inną kartą z posiadaną w/w opcją spłacam całość (by nie płacić
            odsetek), a swoją drogą zmniejszam kapitał do spłaty. Nieprecyzyjnie się wyraziłem.
            • Gość: muniek Re: Karta kredytowa - pytanie IP: *.net.autocom.pl 11.10.06, 10:15
              moosw3.systempartnerski.pl/karty-kredytowe.html
              Multibank to umożliwia ale dość droga zabawa bo jakieś 2% ( min 5zł ) pobierają
              prowizji.
              Tańsze jest BZWBK, 3zł za przelew ale tu nie jstem pewien jak to teraz wygląda.
              Sprawdż na ich stronie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka