Gość: Pracownik Wcześniejsza emerytura IP: *.man.bydgoszcz.pl 13.03.07, 18:55 Proszę o jasną odpowiedź.Mam 56 na 01.01.1999r miałem przepracowane 30 lat pacy i 30 lat w warunkach szczególnych, i pracuję do obecnej chwili w warunkach szczególnych, jak widać całe moje życie zawodowe jest przepracowane w warunkach szczegolnych. W 2011 roku będę mial 60 lat , czy mogę odejść wtedy na emeryturę, czy będę podlegał nowym przepisom emerytalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko045 Re: Wcześniejsza emerytura 23.01.08, 06:51 jeżeli jesteś męszczyzna to mozesz przejść na emeryture jeżeli wykażesz te warunki zaliczane do uciążliwych.Proponuje pobrać w zus odpowiedni kwestionariusz i zlozyć go w zus.Jeżeli zawód który wykonujesz zalicza sie do tych wykazanych w załączniku to masz pewna emeryture. Odpowiedz Link Zgłoś
mjunhy Re: Wcześniejsza emerytura 18.04.17, 13:11 ciemny lud wierzy że jak będzie dłużej pracować to dostanie więcej emerytury podczas kiedy ich pieniądze tak na prawdę płyną do rajów podatkowych a nie do ZUS-u ja nie mam zamiaru pracować ani jednego dnia dłużej i skorzystam z przywilejów emerytalnych wcześniejszej emerytury dla mundurowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dragon Wcześniejsza emerytura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:44 Jestem z rocznika 1948 mam przepracowane 43 lata w tym ponad 15lat w szczególnych warunkach.Rocznik 1948 pozostawał na starych zasadach,ci co się urodzili w 1949r mogli decydować do jakiego filara przejść ja nie.Dla czego w takim razie Rząd nie wprowadzi zmian od 2009r żeby ci co zostali na starych zasadach mogli przejść na wcześniejszą emereturę- tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko045 Re: Wcześniejsza emerytura 23.01.08, 06:56 proponuje poczytać artykul - wyrażnie zaznaczony jest rocznik 1948 do wyplaty emerytury.Trzeba zlożyc odpowiedni wniosek do zus gdyz nikt za Ciebie tego nie zrobi.Wg mnie masz pewna emeryture jezeli spelniasz warunki pozostale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta Wcześniejsza emerytura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 08:18 Mam 54 lata i 37 lat pracy czy mogę ubiegać się o wcześniejszą emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gusia Re: Wcześniejsza emerytura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 21:46 o wczesniejszą emeryturę,mogą ubiegać się osoby,które do konca 2007 roku spełnią następujace warunki;bedą miały ukonczone 55 lat,oraz 30 lat pracy,oczywiscie dotyczy to kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana Wcześniejsza emerytura IP: *.bsk.vectranet.pl 03.05.07, 19:28 Mam 53 lata i mam37 lat pracy .Kiedy mogę przejść na wcześniejszą emeryture. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana Wcześniejsza emerytura IP: *.bsk.vectranet.pl 03.05.07, 19:46 Mam 53 lata i mam37 lat pracy .Kiedy mogę przejść na wcześniejszą emeryture.Czy mając tyle lat pracy mam dalej pracować do 60 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aluk45@wp.pl. Wcześniejsza emerytura IP: 80.54.80.* 04.05.07, 19:43 Od 2oo3r.jestem na swiadczeniach przedemerytalnych,02.02.2oo8 skoncze 55lat,czy moge ubiegac sie o emeryture Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko045 Re: Wcześniejsza emerytura 23.01.08, 06:59 wystarczy zlozyc odpowiedni wniosek do zus ale po dacie urodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal nie zadobrze wam?? IP: 83.238.213.* 08.05.07, 12:01 Hmm rozumiem, że pewne zawody z racji dużego obciążenia psychicznego / fizycznego mają różne przywileje, ale bez przesady. Nauczyciele np, moim zdaniem nie zasługują na wcześniejszą emeryturę. Przecież nauczyciele, mają 2 miesięczne płatne wakacje (a ja mam tylko 26 dni)i ferie zimowe, w tygodniu spędzają ok 20 godzin w pracy (a ja 40) i liczy się to jak cały etat. Co stress, odpowiedzialność za dzieci? A ja to co jeżeli popełnię błąd w oprogramowaniu które tworzę i zakład który je wykorzystuje nie będzie mógł dostarczyć towaru na czas - i będzie miał milionowe straty? Co z tym że siedzę ponad 8 godzin dziennie przed monitorem, brak ruchu - choroby oczu skóry kręgosłupa? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
frankafiranka Re: nie zadobrze wam?? 10.05.08, 02:36 Dodaj jeszcze, że urlopu masz 26 dni roboczych... Jak sobie weźmiesz 5 dni urlopu to z weekendami robi się z tego 9 dni wolnego i już to wygląda nieco inaczej prawda? Popracuj sobie chociaż przez kilka dni z młodzieżą np w gimnazjum, a potem pisz, że wakacje rekompensują w pełni podejmowany przez 10 miesięcy wysiłek fizyczny i psychiczny. A pensum nauczyciela to też 40 godzin tygodniowo i do tego jest to często nienormowany czas pracy. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: nie zadobrze wam?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 16:11 A co z przedsiębiorcami oni mają nienormowany czas pracy ,wiem bo miałam firmę ,wstawałam o 4 rano i do roboty. W domu byłam o 19. Potem papierkowa robota.I co z nami nam nic się nie należy bo nawet nie miałam urlopu wychowawczego płatnego chociaż płaciłam jak wszyscy i o wiele więcej stresu .Więcej niż praca z dziećmi ,trzeba tylko umieć z dziećmi pracować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sta Wcześniejsza emerytura IP: *.rol.ar.krakow.pl 10.05.07, 09:18 Mam 52 lata ,32 lata pracy- praca biurowa- czuję się oszukana,że nie mam możliwości przejść na emeryturę wcześniejszą.Kto ma chęć do pracy,dobre zdrowie niech pracuje.Nie mam nic przeciw temu.Ale powinna być możliwość wyboru,a nie zmusznie do pracy do 60 lat.W tym wieku z zwyrodnieniem stawów biodrowych przeraża mnie myśl pracy do 60 lat podczas ,gdy młodzieży trudno znaleźć pracę. Nie każdy ma ochotę opuszczać kraj bo chyba nie o to chodzi w niby IV RP .Nie czarujcie,że nie ma kto pracować bo to oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_anna Re: Wcześniejsza emerytura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 23:03 Proponuję, żeby cały nasz kochany rząd wystartował JUŻ na emeryturę bez względu na wiek i ilość przepracowanych lat. Niech idzie na "zasłużony" odpoczynek i nie tworzy więcej knotów podobnych tej ustawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Wcześniejsza emerytura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 14:09 data ur.20 styczeń 1953.urodziłam sie o 20 dni za późno aby przejść na emeryturę.Jestem rencistką ale dorabiam na pół etatu,pracodawca będzie likwidował moje stanowisko czy w związku z tym się mogę załapać się na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Wcześniejsza emerytura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 14:11 zapomniałam dodać że mam przepracowane 35 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Wcześniejsza emerytura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 13:09 Mój mąż przepracował 34 lata w warunkach szkodliwych (w sumie ma 39 lat pracy), jest odlewaczem w walcowni metali kolorowych, ponieważ urodził się w roku 1953 nie obejmie go żadna wcześniejsza emerytura. Musi przepracować jeszcze 11 lat w tych samych warunkach szkodliwych . W sumie wtedy będzie miał 50 lat pracy. Czy dożyje emerytury? Czy w takich hutach , walcowniach nie wystarczy przepracować 35 lat?? Jak ustawodawcy traktują takich długoletnich pracowników w warunkach szkodliwych? To już nie chodzi o to minimum przepracowane w warunkach szkodliwych ale o jak długo można i o odrobinę sprawiedliwości. Jeżeli odpowiedź brzmiałaby, że może sobie zmienić pracę to uważać to będę za kpinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Wcześniejsza emerytura IP: *.chello.pl 16.06.07, 08:36 moim zdaniem najsprawiedliwiej byłoby aby można było przejść na emeryturę po wypracowanych latach bez względu na wiek lata mozna ustalić 35,36,37 dla kobiet i dla mężczyzn 40,41,42 ja mam sytuację mam 36 lat pracy a 20 stycznia 2008 kończę 55 lat życia i przez te 20 dni muszę pracować jeszcze 5 lat czyli jak osiągnę wiek 6 lat będę miała 41 lat pracy i kobieta która ma 60 lat życia i 20lat pracy będzie mogła iść na emeryturę ona płaci 20 lat skladki a ja 41 lat CZY TO SPRAWIEDLIWE ONA ODPOCZYWAŁA A JA PRACOWAŁAM PRZECIEŻ MOJA PROPOZYCJA JEST NAJSPRAWIEDLIWSZA WYPRACUJESZ SWOJE LATA I ODPCZYWAJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Wcześniejsza emerytura IP: 80.54.27.* 09.07.07, 21:18 Mam 53lata w tym 34lata składkowe i nie składkowe w dalszym ciągu pracuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Wcześniejsza emerytura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.07, 19:19 dlaczego my handlowcy niemożemy na wcześniejszą emeryturę razem z grupą nauczycieli ,gdyż my większy wysiłek wkładamy w naszą prace Odpowiedz Link Zgłoś
krystynas53 Wcześniejsza emerytura 27.08.07, 17:00 Dzisiaj o godzinie 16.28 na www.wprost.pl w dziale gospodarka podano, ze wlasnie podpisano porozumienie na mocy ktorego zasady wczesniejszych emerytur oboeiazujace dotychczas, obowiazywac beda do konca 2008 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła emerytka Re: Wcześniejsza emerytura IP: *.chello.pl 16.10.07, 15:23 Prosze o informację czy w 2008 roku mozna też wycofać się z II filara OFE. Mam 55 lat, ale w tym roku jeszcze nie zdecydowałam czy iść na emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko045 Re: Wcześniejsza emerytura 23.01.08, 07:03 w artykule wyraznie pisze że tak a jeżeli chodzi o termin przejścia to lepszy wróbel w garści ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tereska Wcześniejsza emerytura IP: 212.191.130.* 06.11.07, 13:28 uważam ze jaśli kobieta przepracowała dla tego kraju ponad 35 lat,to jeśli ma taką wolę,to powinna mieć możliwość pójścia na zasłużona emeryture.I to bez względu na wiek,a nie na jakieś tam zasiłki groszowe.To skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tereska Wcześniejsza emerytura IP: 212.191.130.* 06.11.07, 13:41 jeszce jedno.kazdy rząd coś zmienia w przepisach emerytalnych.Ja mam 52 lata i 37 lat pracy.Po kazdych zmianach przybywa mi lat pracy,a wieku emerytalnego nie mogę dogonić i takim sposobem przyjdzie mi pracować do zejścia na stanowisku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salowa Wcześniejsza emerytura IP: 80.53.53.* 14.12.07, 11:10 Urzednik panstwowy musi koniecznie przejsc na wczesniejsza bo to ciezka praca,a salowa sprzatajaca gabinety zabiegowe,sale operacyjne caly czas narazona na kontakt z zakazona krwia niech pracuje do 65 a emerytury napewno nie dozyje.Brawa dla rzadzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowa Re: Wcześniejsza emerytura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 20:13 możesz przejść na wcześniejszą emeryturę po osiągnięciu 60 lat art.184 ust. emerytalnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Wcześniejsza emerytura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 15:43 A co z mężczyznami ,którzy mają 58 lat i pracują od 15 roku życia a teraz prowadzą własną działalność czy im się nie należy to samo co innym pracownikom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Wcześniejsza emerytura IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.09.08, 23:14 Mam 55 lat,przepracowane 25 lat, od 10-ciu lat jestem na rencie (trzecia grupa na stałe).Cy mogę się starać o wcześniejszą emeryturę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dariuszyn@o2.pl Pytanie IP: *.itcomp.pl 12.02.09, 10:59 Mam 40 lat pracy. Jestem Inwalidą wojskowym III grupy w związku ze słuzbą woskową,mam 56 lat. Czy mam możliwość przejścia na emeryturę,czy też mam pracowac do 60-lat. I czy mam prawo do emerytury i do renty inwalidzkiej. Proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek Wcześniejsza emerytura IP: *.acn.waw.pl 26.06.09, 00:51 jestem w pzu ofe i mam nadzieje ze nawet wczesniejsz emerytura bedzie godziwa!! co sadziecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZESLAW WROBEL Re: Wcześniejsza emerytura IP: 151.248.56.* 15.04.14, 18:34 Mam 61 lat 40 lat pracy w tym 15 lat w szczególnych warunkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Wcześniejsza emerytura IP: 217.153.14.* 03.11.14, 11:54 Ja się grzecznie pytam czy pani Premier chciałaby ,by np.jej oczka operował 67 latek?Lub czy chciałaby przyjśc do dentysty,który ma 67 lat?Czy chciałaby ,by krawcowa szyła do 67 lat?Czy to nie jest chore? Odpowiedz Link Zgłoś
aktyntasza Re: Wcześniejsza emerytura 18.04.17, 13:25 są zawody tak zwane ciepłe posadki gdzie można pracować aż do śmierci a oni mają przywileje emerytalne i po 15 latach emerytura im się należy - chore ! Odpowiedz Link Zgłoś