vaniteux 09.07.03, 02:34 Jaka jest różnica pomiedzy kartami wypukłymi (Visa, Mastercard) a płaskimi (Visa Electron, Maestro)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mijka Re: Karty kredytowe 09.07.03, 17:28 Najkrócej mówiąc karty Maestro, to karty bankomatowo-płatniczo-debetowe (o ile ma się ten debet). Powiązane one są z kontem osobistym i gdy płacimy w sklepach, wypłacamy z bankomatu to są to nasze własne środki z rachunku (+ często ten przyznany debet do konta). W przypadku kart kredytowych nie potrzebne jest wcale konto. Bank udziela nam kredytu w jakiejś tam wysokości i możemy to wykorzystać płacąc kartą w sklepach lub wypłacając gotówkę, co jest jednak dosyć kosztowne (odsetki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Karty kredytowe IP: *.ny5030.east.verizon.net 22.07.03, 02:18 uzywanie kart kredytowych nic nie kosztuje jak sie potrafi z nich korzystac pzdr MM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Re: Karty kredytowe IP: *.acn.waw.pl 22.07.03, 09:52 Gość portalu: MM napisał(a): > uzywanie kart kredytowych nic nie kosztuje jak sie potrafi z nich korzystac > pzdr > MM Zawsze kosztuje. Chociażby opłata za wydanie/wznowienie karty. Odpowiedz Link Zgłoś
n0ras Darmowa kk 01.08.03, 10:34 Gość portalu: Lechu napisał(a): > > Zawsze kosztuje. Chociażby opłata za wydanie/wznowienie karty. Nie zawsze - tj. czasem się zwraca. Karta BZWBK Idea Profit - każde 10 zł to 1 punkt profit - 900 pkt. to 50 zł (karta POP lub minuty i Idei) - więc jak wydasz 9 tys. w ciągu roku to karta Cię kosztuje 8 zł (58 za wydanie - 50 za punkty) - to chyba niewiele? A jak wydasz 14 tys. to już masz zysk (900 pkt to 50 zł, 500 pkt to 25 zł) 17 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Darmowa kk IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 10:52 Częć mam pytanie dotyczące karty kredytowej BZWBK. napisz proszę jakie warunki trzeba spełniac aby móc ubiegac sie o karte Idea profit. Mam 2 karty kredytowe jedną z Citi i jedną z Lukasbanku, rokrocznie wydaje dużo więcej aniżeli 14 tys. zł i jezeli to co mówisz ( ztymi punktami) to prawda od zaraz wymieniłbym swoje karty. Napisz jeszce roszę czy to jest visa czy mastercard. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Darmowa kk IP: *.katowice.pl 14.08.03, 12:43 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Częć mam pytanie dotyczące karty kredytowej BZWBK. napisz proszę jakie warunki > trzeba spełniac aby móc ubiegac sie o karte Idea profit. Mam 2 karty kredytowe > jedną z Citi i jedną z Lukasbanku, rokrocznie wydaje dużo więcej aniżeli 14 > tys. zł i jezeli to co mówisz ( ztymi punktami) to prawda od zaraz wymieniłbym > swoje karty. Napisz jeszce roszę czy to jest visa czy mastercard. Niestety to Visa. MC sam bym chciał, bo dużo jeżdżę po UE. Pzdr. www.bzwbk.pl/u235/navi/194612 Odpowiedz Link Zgłoś
mijka Re: Karty kredytowe 22.07.03, 21:19 Gość portalu: MM napisał(a): > uzywanie kart kredytowych nic nie kosztuje jak sie potrafi z nich korzystac > pzdr > MM Nie kosztuje (abstrahując od opłat rocznych za użytkowanie karty) tylko wtedy jeśli tą kartą płaci się w sklepach i w odpowiednim czasie spłaca całość zadłużenie. Wystarczy jednak, że wypłaci się kasę z bankomatu i lecą odsetki, gdy do tego doda się jakieś pakiety bezpieczeństwa to nie można powiedzieć, że karty kredytowe nic nie kosztują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corregidor Re: Karty kredytowe IP: 217.153.132.* 31.07.03, 10:27 w ksiegowosci nie istnieje pojecie "za darmo"/ "nic nie kosztuje" he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Karty kredytowe IP: *.ny5030.east.verizon.net 05.08.03, 02:24 mijka napisała: > Nie kosztuje (abstrahując od opłat rocznych za użytkowanie karty) tylko wtedy > jeśli tą kartą płaci się w sklepach i w odpowiednim czasie spłaca całość > zadłużenie. Wystarczy jednak, że wypłaci się kasę z bankomatu i lecą odsetki, > gdy do tego doda się jakieś pakiety bezpieczeństwa to nie można powiedzieć, że > karty kredytowe nic nie kosztują No to przeciez napisalem, ze trzeba umiec z nich korzystac :P i np. nie wyplacac pieniedzy z bankomatu (uzyc karty bankomatowej-debetowej). Pakiety bezpieczenstwa mam za darmo, nie mam "annual fee", tak samo jak nie placilem ani za wydanie ani za wznowienie... Splacam zawsze w terminie... od 3 lat (od kiedy mam karty kredytowe-no coz bardzo mlody jestem) nie zaplacilem ani centa za ani jedna z moich kart. pzdr, MM Odpowiedz Link Zgłoś
n0ras Re: Karty kredytowe 01.08.03, 10:41 vaniteux napisała: > Jaka jest różnica pomiedzy kartami wypukłymi (Visa, Mastercard) a płaskimi > (Visa Electron, Maestro)? To jest kwestia autoryzacji - płaskie mogą działać tylko w elektronicznych termnialach i zawsze sprawdzają, czy jest pokrycie na daną transakcję, natomiast "wypukłe" mogą także działać na "żelazkach", sprawdzają tylko, czy nie są na "stop-liście". Nie ma to związku z tym, czy jest to k. kredytowa, debetowa, czy charge. K.kredytowa - płacisz pieniędzmi banku, jak oddasz w termnie, zwykle nic nie kosztuje. B.droga wypłata gotówki. K.charge - płacisz pieniędzmi banku, sciągane 1 raz na m-c bezpośrednio z konta, droga wypłata gotówki. K.debetowe - płacisz swoimi pieniędzmi - bezpośrednio z konta, wypłata gotówki zwykle za darmo. Każda z nich może występować jako płaska/tłoczona Visa/Mastercard(Maestro) Odpowiedz Link Zgłoś