Dodaj do ulubionych

Wybór banku

01.07.08, 11:26
Witam! Tak się cieszę, że znalazłam to forum! Właśnie jesteśmy w trakcie
starań o kredyt, wnioski złożyliśmy do dwóch banków: Kredyt Banku i
Miellennium. Jeśli możecie powiedzieć coś na temat tych dwóch banków, to będę
wdzięczna. Ale przede wszystkim chciałabym prosić o czy lepsza jest oferta, w
której LIBOR jest niższy a marża wyższa (w porównaniu z drugim bankiem), czy
odwrotnie?
Obserwuj wątek
    • wieslaw.tomczyk Re: Wybór banku 03.07.08, 00:16
      Jeżeli chodzi o kredyt w CHF to zdecydowanie lepiej wypada
      Millennium. Kredyt Bank ma dosyć niską marżę dla kredytów w PLN
      ------------------------
      pomoc:tel. 501405111
      email - w.tomczyk@primeinvest.pl
      • eilian Re: Wybór banku 06.07.08, 11:38
        Właśnie chyba niekoniecznie... Tzn. jeśli chodzi o samo oprocentowanie to
        zdecydowanie tak, ale Millennium żąda ubezpieczenia, czyli dodatkowo 0,02%
        miesięcznie a to już robi się spora kwota rocznie i daltego jednak wygrywa
        Kredyt Bank, który daje ubezpieczenie na życie w cenie.
    • marcin.kbs Re: Wybór banku 03.07.08, 13:29
      Witam,

Cieszę się, że się Pani cieszy :-)
      na początku przydałoby się sprostowanie, że libor bądź wibor są
      wielkościami, które nie są cechą indywidualną każdego banku.
      Pomijając szczegół 3 lub 6 miesęcznego okresu Wibor/Libor. Jest to
      najprościej mówiąc oprocentowanie, na podstawie którego różne
      instytucje finansowe pożyczają bankom pieniądze. Reasumując,
      wibor/libor jest taki sam dla każdego banku. Być może w jednym banku
      uzyskała Pani informację o 3 miesięcznym liborze, a w drugim banku o
      6 miesięcznym liborze, a może podano Pani nieaktualne (czytaj
      bardziej zachęcające) informacje o liborze.
      Jeżeli rzeczywiście interesują Panią informacje o wszelkiich
      aspektach ofert banków, proszę o kontakt:
      marcin.k@31.pl
      • doradcagofinance Re: Wybór banku 03.07.08, 14:34
        Witam,

Wysokość liboru może się różnić ponieważ 1 bank przyjmuje libor z
        dnia decyzji , 2 natomiast może ustalać libor ostatniego dnia danego
        kwartału.Nie są to duże różnice.
        Czy jest Pani zainteresowania otrzymaniem dodatkowej oferty
        kredytowej?Jesli tak to proszę o kontakt na meila.

Pozdrawiam
        Szymon Czubak
        GoFinance S.A.
        s.czubak@gounited.pl
        • km130707 Re: Wybór banku 04.07.08, 16:56
          Witam, właśnie dzisiaj dostałam pozytywną decyzję z dwóch banków, a negatywną z
          banku na którym mi najbardziej zależało. Jednym z banków jest Kredytbank. Jestem
          zadowolona z szybkości i profesjonalnej obsługi. W poniedziałek złożyliśmy
          dokumenty, dziś dostaliśmy pozytywną decyzję, a umowa będzie na środę. Ja swoją
          sprawę załatwiałam w Warszawie na ul.Kondratowicza, polecam. Natomiast negatywną
          decyzję dostałam w Deutsche Bank, po mimo bardzo dobrych dochodów. Podobno
          kiedyś było opóźnienie w zapłacie jakiejś raty przekraczające 30 dni (nie
          pamiętam, ale być może, że coś takiego się zdarzyło). Deutsche ma bardzo dobrą
          ofertę, ale trzeba być nieskazitelnym. Szkoda, stracili dobrego klienta.
          • eilian Re: Wybór banku 06.07.08, 11:48
            Miło słyszeć dobre słowa na temat Kredyt banku, choć u nas trwa to jednak dość
            długo (na pewno dłużej niż zapewniał nas pan doradca).
            W ogóle to podejście banków do kredytów hipotecznych wydaje mi się nieco
            nielogiczne. Badają te dochody tak wnikliwie, jakby to była jakaś gwarancja, a
            przecież to się łatwo może zmienić (strata pracy, powiększenie się rodziny,
            itp), według mnie, powinni skupiać się na rzetelnej wycenie nieruchomości, bo to
            jest ich rzeczywiste zabezpieczenie. Pomijając już fakt, że zachowują się tak,
            jakby za darmo ten kredyt dawali, czyli z wielką łaską (a przecież oddaje się im
            tak naprawdę niemal drugie tyle).
            • km130707 Re: Wybór banku 06.07.08, 15:32
              Całkowicie się z Tobą zgadzam. Wyliczanie tych wszystkich dochodów jest naprawdę
              do kitu, bo rzeczywiście każda sytuacja może się zmienić z dnia na dzień,
              zarówno na lepsze jak i na gorsze. Stała umowa o pracę wcale nie daje żadnego
              zabezpieczenia, bo i tak pracodawca może zwolnić w każdej chwili. Masz rację, że
              przede wszystkim zabezpieczeniem powinna być nieruchomość. A co do podejścia
              banków, to jest fatalne, ale oczywiście wszystko zależy od doradcy na jakiego
              się trafi. My akurat nie mamy powodów do narzekań, bo jesteśmy bardzo miło i
              sprawnie obsługiwani, ale jak słyszę różne historie to mi się włos na głowie
              jeży. Przecież banki żyją z kredytobiorców i powinni hołubić takiego klienta, że
              akurat wybrał ten bank a nie inny. Niestety w praktyce, banki traktują takiego
              klienta jak zło konieczne. Też pracuję z klientami, w pokrewnej branży i nie
              wyobrażam sobie takiego podejścia. U mnie klienci z uśmiechem zostawiają duże
              pieniądze i ciągle do mnie wracają. Dlaczego? Bo są szybko, miło i
              profesjonalnie obsługiwani. Może kiedyś tak będzie w bankach.
        • eilian Re: Wybór banku 06.07.08, 11:42
          Rzeczywiście, różnica w Liborze okazała się jednak niewielka, bo 0,01%. I oferta
          Millennium byłaby lepsza, ale po doliczeniu obowiązkowego ubezpieczenia sytuacja
          zmienia się na korzyść Kredyt Banku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka