Dodaj do ulubionych

Kod SWIFT - pytanie

28.09.03, 10:52
witam
czy Kod SWIFT zawsze sklada sie z liter czy rowniez wylacznie z cyfr

dzieki za pomoc

pozdrawia
rumi
Obserwuj wątek
    • mijka Re: Kod SWIFT - pytanie 28.09.03, 20:39
      Wydaje mi się, że zawsze muszą być litery a potem właściwy nasz rachunek
      • Gość: mar Re: Kod SWIFT - pytanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.03, 22:02
        Kod SWIFT składa się z 8 podstawowych znaków (liter i/lub cyfr), gdzie:
        pierwsze cztery oznaczaja skrót banku (np. COBA dla Commerzbank'u), dwie
        kolejne kraj (np. DE dla Niemiec) i dwie ostatnie - miasto siedzibę danego
        banku/oddziału (np. FF dla Frankfurtu). Stąd kod swiftowy Commerzbank to COBA
        DE FF, ale np. Barclays'a: BARC GB 22 (gdzie 22 akurat oznacza Londyn).
        Czasami, w sytuacji, gdy poszczególne oddziały czy inne jednostki danego banku
        są odrębnymi użytkownikami swift, w/w kod podstawowy może być rozszerzony o
        kolejne trzy litery lub cyfry (czyli w sumie liczyć 11 znaków). Oczywiście kod
        swiftowy służy do identyfikacji banku/oddziału w którym odbiorca płatności ma
        rachunek, zaś sam numer rachunku podawane jest odrębnie w przeznaczonym do tego
        polu zlecenia.
        • Gość: rumi8 Re: Kod SWIFT - pytanie IP: *.promus.com 29.09.03, 11:08
          Witam
          dzieki mar za wyczerpujaca odp
          ale ja mam konto w VWBank i tam jest 8-cyfrowy kod, przynajmniej tak mi
          podali ;-))
          i stad moje pytanie.

przelewam pieniadze z Londynu do W-wy i wymagaja ode mnie kodu banku.

rumi
          • Gość: Aska Re: Kod SWIFT - pytanie IP: 195.136.95.* 02.10.03, 17:02
            WBKPPLPPP
            i w polu 58A: beneficjent przelewu, numer jego rachunku i nazwa
            • magyar-lengyel Re: Kod SWIFT - pytanie 22.03.04, 15:02
              Gość portalu: Aska napisał(a):

> WBKPPLPPP
              > i w polu 58A: beneficjent przelewu, numer jego rachunku i nazwa

Od kiedy to:
              - klient banku ma widziec co to jest pole 58A ?
              - jak juz to chyba 59 a nie 58 :-)

Volkswagen Bank ma co prawda swoj wlasny kod SWIFT'owy VOWAPLP1, ale nie mozna
              do niego bezposrednio wyslac przelewu (komunikatu SWIFT'owego)... Niemniej
              jednak podanie w swoim banku tego kodu wystarczy... aczkolwiek lepiej byloby
              zapytac VW PL przez co wyslac (moze wlasnie przez WBK...)
          • Gość: mar Re: Kod SWIFT - pytanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 22:23
            Podany przez Aśkę kod jest adresem swiftowym Centrali BZ WBK w Poznaniu.
            Adresem swiftowym VB Polska jest VOWA PL P1. Kody swiftowe poszczególnych
            banków (wraz z lokalizacjami danego adresu) dostępne są na www.swift.com.
            • grail Re: Kod SWIFT - pytanie 07.10.03, 19:39
              proponuje wysłąć pieniądze podając nr rachunku w formacie IBAN wiele banków nie
              wymaga wtedy SWIFT'a - wystarczy im PL i 26 cywr nr. rachunku.
              • magyar-lengyel Re: Kod SWIFT - pytanie 22.03.04, 14:48
                > proponuje wysłąć pieniądze podając nr rachunku w formacie IBAN wiele banków
                > nie wymaga wtedy SWIFT'a - wystarczy im PL i 26 cywr nr. rachunku.

Łączne stosowanie IBAN i SWIFT (BIC) jest wymogiem narzuconym przez Dyrektywę
                UE 97/5/EC w sprawie przelewów transgranicznych z dnia 27.01.1997 oraz
                Regulację Parlamentu Europejskiego i Rady 2560/201 z dnia 19 grudnia 2001r. o
                płatnościach transgranicznych w euro...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka