Dodaj do ulubionych

kapitalizacja odsetek

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 01:27
na jakiej zasadzie bank oblicza odsetki na rachunku po np. miesiącu? przeciez
saldo na nim często się zmienia (zakupy, wypłaty z bankomatu). czy liczy jakąś
średnią, czy może bierze najwyższy w miesiącu :) stan konta i do niego dolicza
odsetki. jeśli ktoś się na tym zna, to bardzo proszę o odpowiedź. problem ten
nurtuje mnie od pewnego czasu i nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi. z góry
dziękuję
Ania
Obserwuj wątek
    • mijka Re: kapitalizacja odsetek 02.11.03, 01:35
      chyba średnie miesięczne saldo
    • Gość: kachna Re: kapitalizacja odsetek IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.11.03, 15:34
      Odsetki są liczone za każdy dzień, a pobierane z rachunku raz w miesiącu.
      K.
    • cardriver Re: kapitalizacja odsetek 03.11.03, 10:29
      Gość portalu: Ania napisał(a):

> na jakiej zasadzie bank oblicza odsetki na rachunku po np. miesiącu? przeciez
      > saldo na nim często się zmienia (zakupy, wypłaty z bankomatu). czy liczy jakąś
      > średnią, czy może bierze najwyższy w miesiącu :) stan konta i do niego dolicza
      > odsetki.

bank nalicza odsetki każdego dnia - wedlug wzoru:

i*P=I

gdzie:

i = stopa procentowa (dzienna)
      P = saldo
      I = odsetki (dzienne)

Dzienna stopa procentowa jest wynikiem równania:

(r/12)/(liczba dni w miesiącu), gdzie r oznacza nominalną roczną stopę
      procentową.

w efekcie:

jeżeli na rachunku w dniu 5 danego miesiąca (30 dni) było 10.000 PLN, a roczna
      stopa dla tego rachunku wynosi 2,4% rocznie, to w sumie za ten dzień bank
      naliczy 67 groszy odsetek, co wynika z równania:

(2,4%/12/30)*10.000 PLN = 0,6666666(6) PLN

I tak samo za każdy dzień. Oczywiście w większości przypadków odsetki nie
      pojawią się na koncie każdego następnego dnia (niewiele banków oferuje dzienną
      kapitalizację - jednym z nich może być Bank Millennium, który ma taką
      propozycję dla małych i średnich przedsiębiorstw - Millennium Biznes).
      Zazwyczaj rachunki ROR dla osób fizycznych mają kapitalizację miesięczną, ale
      ich oprocentowanie oscyluje ostatnio w okolicach 0%, więc o naliczaniu odsetek
      można zapomnieć (i trzeba uciekać z pieniędzmi, które nie są przeznaczone na
      bieżące wydatki, z RORów - zakładać lokaty, lub inwestować np. w fundusze).

> dziękuję
      > Ania
      • Gość: Ania Re: kapitalizacja odsetek - dziękuję IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.03, 12:28
        Dziękuję za bardzo wyczerpującą informację. Na odpowiedź tego typu czekałam
        (naprawdę) :) Mam tylko jedną uwagę:

cardriver napisał:

> Zazwyczaj rachunki ROR dla osób fizycznych mają kapitalizację miesięczną, ale
        > ich oprocentowanie oscyluje ostatnio w okolicach 0%, więc o naliczaniu odsetek
        > można zapomnieć (...)

:) Tak, zdaję sobie z tego sprawę, dlatego z Millenium (zwykłego) przeniosłam
        się do mBanku - on oferuje oprocentowanie RORu 3,00% w tej chwili, podczas gdy
        Millenium oferuje zdaje się 0,00% :) Ja jestem jeszcze dosyć młoda (21 lat hihi)
        i nie zarabiam narazie (bo studiuję), a tylko otrzymuje kieszonkowe (1100PLN) od
        rodziców i owo kieszonkowe zużywam, niestety, całe w ciągu miesiąca... Gdybym
        nauczyła się oszczędzać, mogłabym założyć jakąś lokatę, ale narazie nie jestem
        gotowa. Szczerze mi wstyd z tego powodu, szczególnie, że wiem, że niewiele osób
        dostaje od kogoś tyle forsy - właściwie za nic. (Nie potępiajcie mnie proszę Wy,
        którzy być może to przeczytacie) Jeszcze raz dziękuję za objaśnienie mi tego
        "mechanizmu odsetkowego" :)
        Pozdrawiam
        Anka

P.S. mBank na początku swojej działalności miał ROR oprocentowany, zdaje się, na
        ~15% (sic!). Mam nadzieję, że jednak postara się utrzymać na obecnym poziomie i
        już nie za bardzo spadnie (ewentualnie ciut wzrośnie). :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka