Gość: linkoman IP: *.colc.cable.ntl.com 14.02.09, 20:40 Link sobie zmiencie na pierwszej stronie sieroty zafajdane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SK Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych IP: 85.134.217.* 14.02.09, 21:18 No link na glownej zenada, fakt :) A co do rekomendacji i splaty w walucie. Banki moga to latwo obejsc. Uruchamiajac jedna kase walutowa w Pcimiu. Wplata wylacznie osobiscie. Umozliwia? No umozliwia.... Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych 15.02.09, 19:19 Nie w tym rzecz. Problemem jest to, że nieliczne banki w ogóle nie prowadzą rachunków, w tym walutowych, albo nie prowadzą obsługi kasowej np. Santander. Zastanawiam się także, czy koszty nie będą zbyt duże, poddające pod wątpliwość sens operacji - kantor także wszak musi zarobić. Ale lepsze to niż nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nadzór przypilnuje widełek kursowych IP: *.toya.net.pl 15.02.09, 12:30 " Kiedy w 2007 r. podpisywałam umowę, widełki kursowe wynosiły 15 gr. Teraz jest to aż 35 gr. Nie rozumiem, skąd tak drastyczne zmiany - zastanawia się." Kiedy wreszcie o sprawach finansów zaczną pisać kompetentni ludzie, którzy nie pozwolą żeby takie głupoty pojawiały się w artykule? Widełki kursowe ustalane są procentowo - rośnie kurs - rosną widełki. I nic tu nadzór nie pomoże, bo od podpisania umowy oprócz kursu nic się nie zmieniło. A pani teraz płacze. To prawie tak jak z opcjami walutowymi - póki ludzie na nich zarabiali umowy były ok, ale kiedy na nich stracili - domagają się unieważnienia umów. Tak się niestety placi za udawanie, że się człowiek na czymś zna, a jego wiedza pochodzi z "wiarygodnych" źródeł, czyli artykułów prasowych... Przykre Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych 15.02.09, 13:09 Nie wiem czy manipulowane widełki kursowe są faktycznie problemem, ale jeśli ktoś pisze że były na poziomie 15 gr, a obecnie są na poziomie 35 gr to (jeśli są uzależnione procentowo od kursu waluty) waluta musiała zdrożeć o około 133%. O jaką tu walutę może chodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata1 Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych 15.02.09, 13:44 Wielkim znawcą w prawie bankowym to ja nie jestem, ale teoria o wzroście widełek wraz ze wzrostem kursu jakoś mnie nie przekonuje: w moim banku spread najbardziej wzrósł jak frank leciał na łeb na szyję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafik Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 21:09 Spread z reguly rosnie w warunkach duzej zmiennosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 01:09 hahaha, ale na spreadzie zawsze się traci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petr wibor 3m co to jest? od czego zalezy? IP: *.acn.waw.pl 15.02.09, 12:49 dlaczego jest rozny w roznych bankach? np. pekaosa, eurobank, polbank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: wibor 3m co to jest? od czego zalezy? IP: *.oranta-sk.ru 30.03.09, 13:34 Nie może sie różnić. To stawka procentowa po jakiej sobie w Polsce pozyczają banki pieniadze na 3 miesiące, ustala ją się codziennie na zasadzie fixingu, coś w rodzaju mechanizmu giełdowego, na podtstawie ofert banków. Dla wszystkich banków stawka jest taka sama, moga się róznić marża która doliczają wg umowy do stopy bazowej, żeby ustalić stope oprocentowania kredytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ch. Norris Nadzór przypilnuje widełek kursowych IP: *.chello.pl 15.02.09, 12:58 Cała ta rekomendacja S KNF jest guzik warta. Cóż z tego, że bank będzie informował o tym czy o tamtym. Ważne jest, że i tak nadal będzie mógł manipulować kursami według własnego widzimisię, a klient nie będzie miał na to żadnego wpływu. No chyba, że taki że może przenieść kredyt do innego banku. Ale zważywszy na koszty takiej operacji i to że wszystkie banki podobnie starają się wyślizgać klienta, tak naprawdę NIC SIĘ NIE ZMIENIA!!! Mydlenie oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walawpio Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych IP: 41.178.188.* 15.02.09, 15:45 Trafiles w sedno. Dzieki. Wyjales mi to z ust. Taka rekomendacja jest chyba nic nie warta. Dodatkowo przy przeniesieniu do innego banku bedziesz musial splacic wszystko po kursie sprzedazy banku. Czyli stracisz od razu dokladnie tyle ile wynosza widelki na kazdej jednostce splacanej waluty. To ogromny koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych 15.02.09, 19:21 A jak chcesz ograniczyć politykę finansową banku ? Jakiś pomysł ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tre Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 20.02.09, 12:09 "...zgodnie z Rekomendacją S II - również zmian zasad ustalania spreadu walutowego. Jeśli pani Zofia się zgodzi, bank może przekazywać jej takie informacje przez internet." A co pani Zofii po informacji,że spread od np. jutra wzrośnie jej z 15gr do 30gr? Do dupy taka "rekomendacja". Tu chodzi o to, żeby banki nie bawiły się widełkami w ten sposób - jednego dnia spread 15gr, drugiego już 35. Co za piii....... w tym KNFie siedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych 20.02.09, 12:19 A jak sobie to wyobrażasz ? Max. spread na poziomie 3 % ? To może i ustalmy - za jednym zamachem - max. marże, prowizje, stałe przez 30 lat nominalne koszty konta itd itp. Zbytnia ingerencja w politykę kredytową skończy się brakiem kredytu w walucie w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jop W Getin Banku 40 groszy różnicy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 12:59 niech w końcu się za to wezmą, bo to jest czyste złodziejstwo. Gdy brałem kredyt, różnica ta wynosiła dziesięć groszy. Do tego bank nie zamierza wogóle obiżać stóp procentowych, choć bank szwajcarski już dwukrotnie je obniżył, natomiast każda ich podwyżka była wprowadzana przez Getin niezwłocznie. Również zamierzam złożyć skargę do komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pechowiec w Dombanku to samo - dziś 40,5 grosza! IP: *.anonymouse.org 19.02.09, 18:48 wykres: www.wstaw.org/p/3855/ Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: w Dombanku to samo - dziś 40,5 grosza! 05.03.09, 12:54 Witam pechowiec. Dombank to oddział Getinbanku. Ja również mam w nim kredyt we frankach. Zamierzam zorganizowac akcję, która zmusi bank do traktowania klientów poważnie. jak do tej pory widzę, że Dombank stara się wyciagac z klientów kasę wszelkimi sposobami i znacznie ponad miarę. Zapraszam do ewentualnej współpracy Ciebie i innych kredytobiorców, mój mail: twojabogini@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: W Getin Banku 40 groszy różnicy ! 05.03.09, 12:52 Witam Jop. Ja również mam kredyt we frankach w Getinbanku. Również zamierzam złozyć skargę. Myślę o połączeniu sił z innymi kredytobiorcami. Oprócz spreadu i braku obniżek odpowiadających obinzkom kursu franka zamierzam również poruszyc w skardze temat wymuszania zawierania umów ubezpieczenia, które znacznie podwyższaja koszt kredytu. Zamierzam również przeanalizować umowy pod kątem niedozwolonych klauzul umownych. Zapraszam do ewentualnej współpracy Ciebie i innych kredytobiorców, mój mail: twojabogini@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 13:21 Nieodpowiedzialność ludzi jest przerażająca. Dla raty niższej o 200-300 PLN wpakowali się w niezłe kłopoty. Teraz już są uwiązani do końca życia z takim bankiem, bo sprzedać mieszkania nie można (bo nie starczy na spłatę długu), zmienić banku nie można, bo w nowym dostaną jeszcze gorsze warunki. Pozostaje tylko płakać i próbować napuścić na banki polityków. Swoją drogą gdy brałem kredyt mieszkaniowy, Pan z banku prawie chciał mnie pobić, bo nie chciałem walutowego tylko złotówkowy. Teraz wiem dlaczego. Mając kredyt złotówkowy mogę teraz w każdym momencie sprzedać mieszkanie i zostanie nadwyżka, gdybym miał kredyt w CHF kasa ze sprzedaży prawdopodobnie by nie starczyła na spłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych IP: *.101.192.213.cable.satra.pl 15.02.09, 13:41 Mirek, masz rację. Mnie też prawie pobili jak brałam kredyt w PLN, ale udało mi się utargować marżę 0,7%. Jak rosły stopy procentowe, to nikt się nie przejmował takimi jak my.Teraz mam bekę...z każdym miesiącem kapitał do spłaty maleje i w razie konieczności sprzedaży nie okaże się, że trzeba oddać bankowi więcej niż się wzięło. Trzeba ponosić konsekwencje swoich wyborów i tyle. Ja się nie obrażałam na cały świat i nie pisałam skarg, jak wibor3M szedł do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TZ-55 Nadzór przypilnuje widełek kursowych IP: *.klc.vectranet.pl 15.02.09, 13:23 KNF niczego nie pilnuje, to jest tylko udawanie, że oni nad tym czuwają i dyscyplinują banki. Jak by naprawdę dbali o klientów banków to wydali by przepisy nakazujące, że spreed to może byc tyle % i koniec a pisanie , że bank musi teraz informowac klientów o tym czy o tamtym to jest mydlenie oczu. Oczywiście poinformują, że u nas od jutra spreed jest 50 gr i są w porządku według udawaczy z KNF. Panowie i panie z tej Komisji ludzie nie są tacy głupi jak wam się wydaje. Zamiast udawac to lepiej weżcie sie naprawdę do pracy i poskromcie tych oszustów z niby naszych banków. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Nadzór przypilnuje widełek kursowych 15.02.09, 19:22 Jasne.. Gdyby to było tak proste i oczywiste. Główny problem ze spreadem to brak wiedzy wielu kredytobirców jaki faktyczny wpływ ma na spłatę kredytu i jego koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilter Na drożejącego franka każdy kto wziął kredyt w tej IP: *.gprs.plus.pl 15.02.09, 15:04 walucie powinien się przygotować. Natomiast spread to złodziejstwo, i tak jak ktoś wyżej napisał - obowiązek informowania klienta to bzdura. Powinno się wyznaczyć stawkę maksymalną tego czegoś i tyle. I na miłość boską - nie porównujcie spreadu z opcjami. Spekulować można, a mieszkać trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Kluza sp... IP: *.chello.pl 15.02.09, 15:13 Dopoki Kluza jest szefem KNF nic sie nei zmieni, powinien odejsc jak najszybciej, ani wiedzy, ani charakteru, kolejna post PIS-owska miernota u koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bankster Pazernosc bankow jest jak zaawansowany syfilis IP: *.nycmny.east.verizon.net 24.02.09, 04:41 , uwazany w Polsce za zlo konieczne. Pazernosc szemranych szajek bankowych jest w Polsce akceptowana jak spolecznie akceptowany syfilis a KNF zachowuje sie jak dobrotliwy wykastrowany eunuch, ktory nawoluje zeby molestowani niewolnicy pogodzili sie z seksualnym agresorem. Apele do zlodzieji niegdy nie daly rezultatu, dlaczego wiec KNF udaje durnia i pisze te swoje zalosne apele, ktore banki maja serdecznie w d... i dalej kradna legalnie i naciagaja frajerow wedlug wlasnego widzi-mi-sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw Kiedyś nie było spreadu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 01:13 Jak brałem pierwszy kredyt w 2000 w DM, to nie było spreadu. pekao sa policzyło mi po średnim kursie nbp i po takim też spłacałem. Może KNF powinien zastosować taką zasadę? W końcu bank zarabia na prowizji od LIBORów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
uniwr Spróbujmy zniwelować spread 20.02.09, 00:24 mobile.ithink.pl/artykuly/biznes/pieniadze/rusza-inicjatywa-spoleczna-kupfranki-pl/ www.wiadomosci24.pl/artykul/kupfranki_pl_w_imie_tanszego_franka_89225.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bankster! DomBank nie wystawia zadnych zaswiadczen IP: *.nycmny.east.verizon.net 24.02.09, 04:48 ...za wplacone miesieczne raty, wiec nie mozna kontrolowac jak naliczaja raty. Nie wysylaja zaswiadczen ani mailem ani poczta. Udzielaja tylko zdawkowych odpowiedzi na zadane pytania. Klienci Dom Banku powinni ich WRESZCIE podac do sadu i wziac ich za tych PSEUDObankowcow bo ten pazerny bank wyrabia co chce! Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: DomBank nie wystawia zadnych zaswiadczen 05.03.09, 12:58 Witam Bankster. Ja również mam kredyt we frankach w Getinbanku. Zamierzam złozyć skargę. Myślę o połączeniu sił z innymi kredytobiorcami. Oprócz poruszonych przez ciebie problemów, spreadu i braku obniżek odpowiadających obinzkom kursu franka zamierzam również poruszyc w skardze temat wymuszania zawierania umów ubezpieczenia, które znacznie podwyższaja koszt kredytu. Zamierzam również przeanalizować umowy pod kątem niedozwolonych klauzul umownych. Zapraszam do ewentualnej współpracy Ciebie i innych kredytobiorców, mój mail: twojabogini@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bankster Co to jest "rekomendacja" KNF??? IP: *.nycmny.east.verizon.net 24.02.09, 04:56 Albo cos jest zabronione, albo nie jest - innej mozliwosci nie ma Bankowi menele o tym doskonale wiedza i maje te debilne "rekomendacje" serdecznie gdzies. Rekomendowac to sobie mozna kupujac krem do golenia, ale nie w biznesie i nie w prawie. Chyba, ze KNF to klawisz samych bankow. Odpowiedz Link Zgłoś
etruskw-w Historia się powtarza 28.02.09, 16:11 Gdy w 2007 roku zgłosiłem do nadzoru bankowego przy NBP takie same praktyki w wydaniu VolkswagenBank to odpisali że jest to sprawa miedzy klientem a bankiem ( art. 138 ust. 7 ustawy prawo bankowe zabrania NBP ingerowania w umowy miedzy klientem a bankiem)a sprawę skierowano do wydziału audytu VolkswagenBank, który niczego złego sie nie dopatrzył w swoich zarobkach) i mogę iść do sądu z tą sprawą lub do rzecznika konsumentów, czyżby Warszawa wyciągnęła wnioski z poprzednich wachań kursu złotego do silnych walut w roku 2001 w kilka miesięcy złoty poszybował z 3,2 do 4,1 złotego za euro Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Nadzór przypilnuje widełek kursowych 05.03.09, 13:02 Hej, Mam kredyt we frankach w Getinbanku (inaczej:Dombanku). Obserwuję wiele nieprawidłowości związanych z obsługa kredytu, dostępem do informacji, naliczaniem spreadu. Myślę o połączeniu sił z innymi kredytobiorcami w celu zmiany tej sytuacji. Zamierzam m.in. poruszyc temat wymuszania zawierania umów ubezpieczenia, które znacznie podwyższają koszt kredytu. Zamierzam także przeanalizować umowy pod kątem niedozwolonych klauzul umownych. Zapraszam do ewentualnej współpracy Ciebie i innych kredytobiorców, mój mail: twojabogini@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Zmiana kursu CHF kilka razy na dzień IP: 212.75.100.* 06.03.09, 10:08 Czy to nie jest dziwne że Multibank zmienia kilka razy na dzień kurs CHF i jakoś zawsze przelicza kurs przy spłacie raty po tym najwyższym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kerie Re: Zmiana kursu CHF kilka razy na dzień IP: *.satfilm.net.pl 22.03.09, 10:22 Nie wiem jak ty ale ja mam kredyt w mbanku (czyli mniej więcej to samo co multibank). Przy podpisywaniu umowy kredytowej zaznaczono mi że spłata będzie po kursie obowiązującym o godzinie 14:30 w dniu spłaty. A kursy potrafią szybować różnie - popatrz na gospodarka.gazeta.pl - kurs multibanku dostosowuje się do kursu chwilowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszukany pekaosa hipoteczny stosuje niekorzystny kurs ! IP: *.xdsl.centertel.pl 26.03.09, 21:54 Do spłaty pożyczki hipotecznej we frankach bank stosuje korzystniejszy kurs franka aniżeli w pozostałych tranzakcjach co na UOKiK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ton Jak nie wpaść w pułapkę wysokiego spreadu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.10, 11:40 Bank BOŚ dołączył do grona banków o najwyższym spreadzie.Od pół roku wzrost z 16 do 26 groszy we CHF.Co ciekawe bank nie udziela już kredytu we CHF. Odpowiedz Link Zgłoś