Gość: int. IP: 149.156.76.* 30.03.09, 14:09 Korekta lidu: "z klientami n temat zmian" - na temat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: s. Polbank zawiesza rozmowy nt. zmian warunków umó... IP: 195.85.249.* 30.03.09, 14:14 litości. kredyty hipoteczne wywracają się najpóźniej ze wszystkich kredytów, bo to je kredytobiorca spłaca, gdy już za nic nie płaci. Polbank kredytuje nieruchomości od niedawna, jego kredytobiorcy mają więc oszczędności na dopłaty do wyższych rat. Tak naprawdę o jakości portfela będzie można przekonać się po ok 5-7 latach od momentu udzielenia kredytu, zatem KH Polbanku mają jeszcze czas na wywrotkę. a zdolność badana w Polbanku BARDZO przekraczała górne limity w innych bankach. wiem, bo mam porównanie kilku symulacji, w których Polbank góruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Polbank zawiesza rozmowy nt. zmian warunków u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 14:55 s. masz całkowita rację, beszczelność przedstawiciela banku dot. szkodowości jest niesamowita - ta jawna manipulacja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: since1977 Re: Polbank zawiesza rozmowy nt. zmian warunków u IP: *.chello.pl 30.03.09, 15:06 "(...)beszczelność przedstawiciela banku " ? - przypominam Wam, że większość osób dzwoniących do klientów to pracownicy najemni i szczerze wątpię, żeby podobało im się akurat to polecenie słuzbowe. Think twice before you say anything. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Stańczak ty szmato, nikt IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.03.09, 15:39 nie bedzie lokował forsy w takim banku a ty bedziesz musiał roboty na ulicy szukać... ty polaku cwany w garniturku... Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Polbank zawiesza rozmowy nt. zmian warunków u IP: *.lodz.msk.pl 30.03.09, 15:13 "Polbank EFG ma "świetną jakość portfela kredytowego", co jest wynikiem stosowania przez bank ostrożnej polityki oceny ryzyka." - buhahahahaha :-D Ta "ostrożna polityka oceny ryzyka" objawiła się tym jak brałem kredyt że w innych bankach chcieli obie moje umowy o pracę żeby dać mi kredyt jaki chcę (pracuję w dwóch miejscach), a Polbank na podstawie jednej umowy proponował mi o ok 25% więcej kredytu niż pozostałe banki na podstawie obu umów. Może dobrze się stało że ostatecznie nie wziąłem z Polbanku bo faktycznie po zmianach kursów i spadkach cen nieruchomości kredyt przekroczył 100% wartości, ale póki co spokojnie sobie spłacam, kierownik filii w której wziąłem kredyt po rozmowie powiedział że nie ma planów żadnych akcji tak długo jak długo nie ma problemów ze spłatą. A w Polbanku pewnie już bym musiał się wykłócać... Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Co by tu jeszcze pozawieszać? 30.03.09, 14:18 Może by na ten przykład bank "zawiesił" jeszcze prezesa i przydupasów którzy zatwierdzili akcję "aneks"? Czy też lepiej, żeby to usatysfakcjonowani propozycją Polbanku kredytobiorcy "zawiesili" prezesaNa najbliższej latarni? Jakieś inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Teraz nawet zawieszenie nie pomoże. Ludzie 30.03.09, 14:32 Teraz nawet zawieszenie nie pomoże. Ludzie dowiedzieli się co to za bank i widocznie zaczęli szybciutko uciekać. I będą uciekać. Bank dał d.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Polbank zawiesza rozmowy nt. zmian warunków umó... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 14:58 to bardzo zła nowina, teraz KNF musi się jednoznacznie wypowiedzieć (a tego nie lubi) co do zapisów w rekomendacji S, jeśli nie będzie jednoznaczności KNF po stronie KLIETA to zapali się zielone światło dla wszystkich banków ws. renegocjacji umów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghjas Re: Polbank zawiesza rozmowy nt. zmian warunków u IP: 167.236.248.* 30.03.09, 16:20 przeciez dokladnie o to chodzilo KNF sam w swoich wytycznych wymagal tego co robil polbank, teraz albo uzna ze polbank dziala zgodnie z prawem, ale bedzie musialo zmienic rekomendacji np. w temacie szacowania ryzyka na kredytach a ze tego zrobic nie moze bo zagroziloby to bezpieczenstwu calego systemu to skonczy sie na tym ze klepnie wszystkim takie praktyki Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Nie ma to jak propaganda. 30.03.09, 16:39 W rekomendacji S KNF zalecał, aby banki uwzględniły w regulaminach i procedurach wewnętrznych sposoby postępowania w przypadku zmian poziomu LTV (miedzy innymi dodatkowe zabezpieczenie lub renegocjację kredytu). Ale oferuje konia z rzędem temu, kto pokaże mi miejsce, w którym w rekomendacji S napisano, że ma to robić z pogwałceniem już podpisanych umów i norm wynikających z kodeksu cywilnego. Idąc tropem waszego myślenia, Polbank mógłby na "renegocjacje" doprosić dwóch afgańców z kałasznikowami. Bo KNF nigdzie nie napisał, że nie wolno kredytobiorcom grozić bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plplpl Re: Nie ma to jak propaganda. IP: 167.236.248.* 30.03.09, 17:41 czytasz czasem co sam piszesz? bo w jednym zdaniu zaprzeczasz sam sobie czy w ciagu ostatnich kilku miesiecy zmienilo sie LTV na kredytach walutowych? tak co w takiej sytuacji zaleca rekomendacja (cytat z ciebie zeby nie bylo watpliwosci): - dodatkowe zabezpieczenie lub renegocjację kredytu jedno i drugie proponuje polbank wiec gdzie tu pogwalcenie umow lub norm? jesli LTV na niektorych kredytach poszlo o kilkadziesiat procent do gory i moze wynosci nawet 200% to co sie dziwic ze w takiej sytuacji bank renegocjuje przeciez marza uwzgledniajaca ryzyko dla takiego kredytu jest zupelnie inny niz w momencie kiedy byl brany przy zupelnie innym poziomie LTV i bank wlasnie wzrost tego ryzyka w ten sposob, zgodnie z rekomendacja, niweluje a ze kosztem kredytobiorcy, no jak sie lewarujesz na 100% w zagranicznej walucie musisz miec swiadomosc ze spekulacja moze byc droga zabawa nikt klientom polbanku nie zabrania przedstawienia dozabezpieczenia kredytu do poprzedniego poziomu ltv i wtedy nikt nie bedzie im chcial zwiekszac marzy, problem polega na tym, ze kredyciarzom sie wydaje ze jedynym ich obowiązkiem z tyt. umowy kredytu jest regularna placenie rat no wiec czas obudzic sie ze snu, marza 1% lub mnie nie bierze sie z nikad, utrzymanie odpowiedniego poziomu ltv jest takim samym obowiazkiem kredytobiorcy jak placenie a jesli tego obowiazku nie dopelnia to czemu bank ma respektowac zapisy umowy ktorej kredytobiorca nie dotrzymuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divak2 Re: Nie ma to jak propaganda. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 13:23 > no wiec czas obudzic sie ze snu, marza 1% lub mnie nie bierze sie z > nikad, utrzymanie odpowiedniego poziomu ltv jest takim samym > obowiazkiem kredytobiorcy jak placenie No popatrz, a ja myślałem że obowiązki kredyciarza są zapisane w umowie i regulaminie do tej umowy, a nic tam o przeciwdziałaniu wzrostowi LTV nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro po prostu po ludzku hahaha IP: *.devs.futuro.pl 30.03.09, 15:09 a ch* wam w d* oszusci, lichwiarze i cwaniaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspert Polbank zawiesza rozmowy nt. zmian warunków umó... IP: *.alcatel.de 30.03.09, 15:48 mialobyc "po prostu, po ludzku", a wyszlo jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Polbank zawiesza rozmowy nt. zmian warunków umó... IP: *.238.64.18.ip.airbites.pl 30.03.09, 16:14 Ale się ubawiłem :))) "Ostrożna metoda oceny ryzyka" :))))))) Ciekawe, co będzie z Klientami, którzy już podpisali aneks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszukany a miało być jak u mamy ... strzygo z reklamy ! IP: *.icpnet.pl 30.03.09, 17:26 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadzio22 Polbank zawiesza rozmowy nt. zmian warunków umó... IP: *.gprs.plus.pl 30.03.09, 18:12 zobaczcie obsługę klienta w placówce na Grójeckiej 2 osoby do kasy 30 min minimum do 40 to tylko spłata rat kredytu W kasie 2 osoby 1 zajmuje się nie wiadomo czym bankomat nie działa brak jakiej kolwiek informacii dopiero pytając się w banku dowiadujemy się że obok jest bankomat Euronetu bez prowizi .Czy Polbank bankomatami Euronetu zarabia na swoją prowizję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogoń litewska tzn. odwrót banków! IP: 82.45.215.* 30.03.09, 20:18 w panice opuszczają pole walki. może by to wykorzystać i negocjować kredyty - tylko oczywiście z korzyścią dla klientów? przemekskwirczynski.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divak2 Polbank zawiesza rozmowy nt. zmian warunków umó.. IP: *.connecta.pl 30.03.09, 20:26 Jeżeli Polbank zawiesił swoją wydrę to kto dziś dzwonił do mnie z zastrzeżonego nru? Zgłaszać się :) Ja nie wiem, kto tu jest głupi, ale po pierwszym telefonie z Polbanku z zaproszeniem na pogaduchy przeanalizowałem z pomocą prawnika umowę kredytową i regulamin. Otóż Polbank zabezpieczał się na wypadek sytuacji odwrotnej: dalszego spadku kursu franka i wzrostu cen nieruchomości. Mam wrażenie, ktoś potężnie dał ciała konstruując umowy - patrz informacja, że "w połowie ubiegłego roku urząd KNF zaniepokojony agresywną polityką kredytową Polbanku informował grecki nadzór o prowadzeniu przez ten bank akcji kredytowej odbiegającej od standardów stosowanych przez polskie banki." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divak2 Re: Polbank dzwoni IP: *.connecta.pl 30.03.09, 20:49 Zastawia fakt, że zawsze dzwonili "z pewną tąką nieśmiałością". Jeśli nie odebrałem (a miałem do tego tysiąc powodów - siedziałem w wc, rozmawiałem z szefem, nie słyszałem telefonu, nie chciałem odebrać) to nie dzwonili drugi raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Polbank zawiesza rozmowy nt. zmian warunków u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 20:29 wystraszyli się KNFu i przestali! inwestujwsiebie.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enemy_of_the_state w Polbanku chyba maja cos innego zamiast glowy IP: *.bmly.adsl.virgin.net 30.03.09, 20:59 jak wielka bezczelnoscia jest mowienie,ze sprawa dotyczy tylko tych klientow, ktorych kredyt wiecej jest wart niz neiruchomosc, a jak sie dawalo tyle lat kredyt na 130% wartosci nieruchomosci to jak sie mozna dziwic, chyba sytuacja nei zmienila sie z dnia na dzien. no bezczelni sa w swym dzialaniu. p.s. moze czas na zmiane nazwy an Greckbank, bo udaja Greka tam gdzie nie powinni ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Robi to co inne Banki... IP: *.gprs.plus.pl 30.03.09, 21:17 Ludzie nie dajcie się zwariować! Ten Bank zrobił to z rozmachem, większym chyba niż się spodziewał... Pisałem to na innym linku - ja mam kredyt w Millennium i otrzymałem pismo informujące, że jeśli nie przedstawię dodatkowego zabezpieczenia to marżę mogą podwyższyć o 3%; większość Banków tak robi ale inni płacą dziennikarzom za nie pisanie o tym a ten nie płaci więc o nim piszą i taka jest różnica...! Każdy ma swój rozum i myśli swoimi kategoriami! Odpowiedz Link Zgłoś