Dodaj do ulubionych

Banki muszą uciekać przed lichwą

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 09:55
OOoooo, jaka ciekawa wiadomość. Analitycy Open Finance policzyli ile
banków musi zmienić oprocentowanie na kartach - to faktycznie jest
bardzo wyrafinowane zadanie dla analityka. No chyba, że jest to
analityk z open finance, czyli taki nieudolny dziennikarzyna, który
został zatrudniony przed tą firmę tylko w celach wizerunkowych - jak
nic sytuacja taka sama jak w przypadku pięknego Kazia z Anglii.
Obserwuj wątek
    • Gość: zzr Banki muszą uciekać przed lichwą IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.09, 10:00
      i dobrze tym kur.om bankowym
      • krycha_z_gazowni Re: Banki muszą uciekać przed lichwą 05.04.09, 10:56
        mBank już od czerwca podwyższa opłaty za "całą resztę".
        Papierowa lista haseł jednorazowych - 5 złotych.
        Wybranie pieniędzy z bankomatu innego, niż jego - 10 złotych.
        Wstyd.
        • Gość: kiper Re: Banki muszą uciekać przed lichwą IP: *.netpoint.pl 05.04.09, 15:42
          Obniżają? Czy oby na pewno?
          ranking.pox.pl/

-
        • Gość: marian mBank bierze pieniadze za hasła?? IP: *.resetnet.pl 05.04.09, 21:07
          do tej pory otrzymywalem poczta hasla bezplatnie
          czyzby teraz trzeba bylo placic????????????????????
    • mooomin Kolejny spec od finansów 05.04.09, 10:29
      Niestety pominął, dość istotny dla banków parametr, jakim jest koszt
      pieniądza używanego do akcji kredytowej. Jeśli spadają stopy, spada
      WIBOR (przeważnie) i spada oprocentowanie depozytów. Dlatego
      właśnie, mniej muszą owe banki wydać na ściągnięcie pieniędzy z
      rynku, lub na zakup od innych banków. Mogą więc sobie pozwolić na
      obniżenie oproentowania bez wpływu na wynik. Ubezpieczenia to po
      prostu dodatkowe źródł dochodó, które jest wykorzystywane
      niezależnie od stóp procentowych.
      Nie będę pisał nic o autorze tekstu, bo szkoda czasu.
      • Gość: Misiek KNF/UOKiK powinien sie za to zabrać... IP: *.sds.uw.edu.pl 05.04.09, 10:46
        1. Przy podpisaniu KAŻDEGO kredytu powinna być informacja o
        całkowitym koszcie z uwzględnieniem WSZYSTKICH opłat przeliczonym w stosunku
        rocznym np.

Kredyt 10tys zł, oprocentowanie 5%,całkowity koszt kredytu w stosunku rocznym: 23%

2. pod lichwę podciągnąć całkowity koszt kredytu ze WSZYSTKIMI
        opłatami
        • Gość: Macho Re: KNF/UOKiK powinien sie za to zabrać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 20:59
          We wszelkich komisjach kontrolujących banki siedzą bankowcy. Jeśli taki gość
          kiedykolwiek chce znaleźć pracę w branży po udzielaniu się w komisjach nie może
          podpisać się pod przepisami wymierzonymi w banki. Nadzór nad kosztem kredytu
          jest zatem fikcją.
    • Gość: Naprzód Zakazać marż i prowizji. IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.04.09, 10:37
      Cały zarobek banku powinien być ujęty w oprocentowaniu.
      • piedrole Re: Zakazać marż i prowizji. 05.04.09, 10:50
        wiela rzeczy byc powinno a nie jest - to rzadzacy Polska s idiotami i nalezy ich
        wszystkich pozbawic prawa decydowania
        • Gość: ag Re: Zakazać marż i prowizji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 11:37
          No to wyjdźmy wreszcie na ulice, pogoda jest dobra, i powieśmy kilku
          bandytów dla przykładu. Inaczej nic się nie zmieni.
      • renifer77 Re: Zakazać marż i prowizji. 05.04.09, 16:27
        Gość portalu: Naprzód napisał(a):

> Cały zarobek banku powinien być ujęty w oprocentowaniu.

Przecież marża jest częścią oprocentowania:). W końcu chcesz aby była ona zakazana czy nie? Najwyraźniej sam nie wiesz o co ci chodzi. Nic dziwnego, że tacy jak ty dają się robić w balona.
        • Gość: Macho Re: Zakazać marż i prowizji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 21:00
          Matoł z ciebie skoro nie rozumiesz prościutkiego jak pieprzenie zdania.
    • Gość: loe tylko frajer korztsta z plastiku IP: *.kielce.vectranet.pl 05.04.09, 11:03
      tylko frajer korztsta z plastiku
      • 8y Re: tylko frajer korztsta z plastiku 05.04.09, 11:15
        Tylko frajer uzywa gotowki. Mam 2 katry 1 debetowa i jedna kredytowa. Za uzywanie ich place 20e rocznie i to wszystko. Zadnych %dodatkowych. Karta kredytowa jest ustawiona tak, by pierwsza platnosc pokrywala 100% zobowiazania. Sa uczciwe banki...ale nie w PL.
        • Gość: plastikowy Re: tylko frajer korztsta z plastiku IP: 193.19.142.* 05.04.09, 11:33
          Idąc Twoim tropem powiem że i w PL są uczciwe banki. Ja mam dwie kredytówki - każdą zawsze spłacam w 100%, a rocznie nie płace za nie nic :), więc Twoje 20 ojro to zdzierstwo :))
          • Gość: Macho Re: tylko frajer korztsta z plastiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 21:01
            W żadnym kraju karta nie kosztuje 20E. Gość fantazjuje.
    • Gość: lolek 30-letni kredyt = 30 lat stresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 12:02
      ...zawsze mnie dziwią frajerzy biorący kredyty hipoteczne.
      • Gość: Macho Re: 30-letni kredyt = 30 lat stresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 21:02
        Nie dziw się. Żaden z tych frajerów nie zakłada, że będzie spłacać przez tyle lat.
    • Gość: lolek Wypłaty pobieraj w gotówce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 12:08
      ...zamiast wpłacać ją do banku - musiał(a)byś mieć na koncie (przeciętny ROR)
      kilkaset tysięcy złotych, żeby trzymanie tam pieniędzy miało sens - inaczej
      tracisz. Dlatego bardziej już opłaca się trzymać mniejsze pieniądze w gotówce
      niż tracić na przechowywaniu ich w banku.
      • Gość: Maverick Re: Wypłaty pobieraj w gotówce... IP: 59.161.160.* 05.04.09, 18:18
        Taaa, wlasnie trzymajac kase w gotowce tracisz najwiecej.

Po pierwsze - moje konto kosztuje mnie 1.5 miesiecznie - BZWBK, z cashbackiem
        1.0% plus Eurobank - konto Online.
        BZWBK uzywam do placenia karta, miesiecznie wydaje ok 1500 karta. A wiec
        cashback przynosi mi zysk 13,5 pln miesiecznie (15-1,5 za karte). A reszte kasy
        trzymam na Eurobanku - zazwyczaj ok 10-15k (ok 6% zysku(zalezy jak z belka sie
        uda), srednio 50 pln miesiecznie zysku). Gdy potrzebuje miec kase na wydatki -
        przelewam kase za darmo z Eurobanku na BZWBK.

Miesiecznie wystarczy mi wydac 150 pln, zeby powiedziec ze nic nie zaplacilem
        bankom. A nawet zarabiajacy minimum wydaja wiecej.

Oczywiscie - bank swoje zarabia na mnie - bo kase pozycza innym na 15%, do tego
        za platnosc karta tez dostaje kase. Ale wazny dla mnie jest moj zysk. A to jest
        ok 60 pln miesiecznie - poza pensja.

A ty trzymajac kase w skarpecie nie zyskujesz nic. A jako ze inflacja to 3.5% (a
        realnie pewnie czasem wiecej) to jestes troche w plecy :P a ja nawet troche
        zyskuje (jakies 2-3%).

Wystarczy tylko odpowiednio dobrac produkty bankowe do potrzeb - i nie placic
        20-30 pln za ROR oprocentowany na 0,01% :D ale to trzeba pomyslec - a widocznie
        ty tego nie potrafisz.
        • Gość: Macho Re: Wypłaty pobieraj w gotówce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 21:05
          Zamiast pieprzyć na pół strony i ubliżać innym wystarczy nie kupić w ciągu roku
          paru paczek papierosów, zjeść o jedną pizze mniej i jeździć co nieco wolniej by
          uzyskać taki sam efekt finansowy jak opisane przez ciebie pierdzielenie się z
          bankami.
          • Gość: kto inny Re: Wypłaty pobieraj w gotówce... IP: *.chello.pl 05.04.09, 22:01
            jak się nie ma rozumu top trzeba rezygnować z przyjemności, najpierw papierosy,
            potem pizza itd itp .. a następnie samochód, dom a na końcu trafisz na
            garnuszek opieki społecznej
    • Gość: alus Polskie banki??? IP: 194.183.32.* 05.04.09, 12:25
      Te "polskie banki" mają tyle wspólnego z rzeczywistością co "polskie obozy
      koncentracyjne". Dokładnie taki sam jest sens. Choćbyście tysiąc razy powtórzyli
      kłamstwo to nie stanie się ono prawdą. Gazetko sterowana z kachałów z Nju Jorku.
    • Gość: tomassso Banki = lichwa IP: 78.157.187.* 05.04.09, 12:27
      Złodzieje i tyle. Następny bubel prawny - Ubezpieczenia?
      Nie umiecie zrobić porządnego przepisu???
      To za co bierzecie pieniądze?
    • alfa_beta1 Polskie banki to lichwa 05.04.09, 12:30
      wiec przed czym maja uciekac? przed sobą?
      • wioocha Re: Polskie banki to lichwa 05.04.09, 14:35
        alfa_beta1 napisał:

> wiec przed czym maja uciekac? przed sobą?

Wszystkie banki to lichwiarski system.
        Wspomniane 21% - czy to nie jest lichwa?

Trzeba zniszczyć ten system.
        A zacząć najlepiej od niebrania kredytów.

• wj_2000 Dobry zwyczaj - nie pożyczaj! 05.04.09, 13:05
      Mam prawie 70 lat. Poza pożyczką z zakładu pracy na dopłatę do wkładu przy
      zmianie mieszkania spółdzielczego na większe (co miało charakter darowizny, bo
      przez 5 lat spłacania tej pożyczki, miałem w spółdzielni obniżone wpłaty i to o
      nieco WIĘCEJ niż ta pożyczka) NIGDY od nikogo nic nie pożyczyłem, nie brałem na
      kredyt. Nie zarabiałem też kroci, a jednak na wszystko co niezbędne mi
      starczało. Skromny apetyt zapewnia naprawdę bezstresowe życie.
      Gdy teraz obserwuję młodych, z dalszej rodziny, z kredytem we frankach wziętym
      latem ubiegłego roku i obłędem w oczach, to aż mnie ciarki przechodzą.
      • Gość: alus Re: Dobry zwyczaj - nie pożyczaj! IP: 194.183.32.* 05.04.09, 19:41
        Kiedyś mieszkania były za grosze i je ...rozdawano. Tak - wystarczyło znać kogoś
        na górze i się dostawało. Kredyty dla młodych małżeństw, dopłaty itd.

Teraz mieszkania kosztują krocie. Nikogo na nie nie stać bez kredytu, bo... bo
        większość kasy przeżerają podatki. M.in. na płacenie dla Ciebie i naszych
        dziadków ZUS-ów, który nam nigdy nie zostanie zwrócony bo ten system się
        załamie. Tylko mi nie mów, że zapracowaliście na to aby dostawać ZUS, bo to
        nieprawda. 1) przed wojną nie było ZUS-u a więc tzw. "umowę społeczną"
        wymyśliliście po wojnie. 2) tamta kasa dawno została przejedzona przez Gierka -
        a wasi ludzie w 1991 radośnie przeprowadzili "prywatyzację" sprzeciwiając się
        temu aby kasa z prywatyzacji szła na wasze emerytury. 3) poza tym o czym my tu
        mówimy, jak kiedyś średnia pensja była poniżej 10 dolarów, a teraz chcecie
        dostawać 500-1000 dolarów na emeryturze. Tylko to idzie z kieszeni młodych
        ludzi, których jest w tym kraju coraz mniej. Tak więc nie stać ich na
        mieszkania. I sytuacja wcale nie będzie lepsza...

Pozdrowienia
        I bez urazy, ale taki właśnie zgotowaliście los ludziom w moim pokoleniu.
      • Gość: kto inny Re: Dobry zwyczaj - nie pożyczaj! IP: *.chello.pl 05.04.09, 22:03
        no tak jak się było I sekretarzem to się miało wszystko...
      • Gość: ktos inny Re: Dobry zwyczaj - nie pożyczaj! IP: *.chello.pl 05.04.09, 22:03
        jak się było I sekretarzem to się miało wszystko
    • Gość: kajtek_bez_majtek Jednym slowem ustawa antylichwiarska to sciema ? IP: *.leed.cable.ntl.com 05.04.09, 13:50
      Czy tak mam to rozumiec?
      Bo skoro oprocentowanie kredytu ma wynosic maksymalnie 21 procent.
      A bank moze do tego dorzucic ubezpieczenie, czy co tam jeszcze tak
      ze przeskakuje te 21 procent.
      To moim zdaniem ta ustawa jest po prostu zle skonstruowana i nie
      dziala tak jak nalezy.
      No ale ktos im chyba za to placi bo z podstawowej pensji to tylko na
      waciki starcza.
    • Gość: marek Re: Banki muszą uciekać przed lichwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 14:02
      Przecież zaraz obok napisano, że niby oprocentowanie zmniejszają, ale dodają
      obowiązkowe płatne ubezpieczenie i wysoką prowizję.

inwestujwsiebie.blogspot.com/
    • ukos Lichwiarze unikają odpowiedzialności, nie lichwy 05.04.09, 14:03
      Zły tytuł.
    • Gość: bankowiec Banki muszą uciekać przed lichwą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.09, 16:14
      Jak na razie wypowiedzi samych idiotów, jak zwykle zresztą.

Sprawdźcie sobie z jaką marżą są sprzedawane wytwarzane przez was w pracy towary
      / usługi i dopiero zacznijcie szczekać o zdzierstwie.

BTW 21% z ustawy nie oznacza wcale, że po roku zamiast 100 pln oddajecie 121.
    • Gość: Lichwa i Kara Kto pobiera lichwiarskie odsetki?????????????????? IP: 74.12.103.* 05.04.09, 17:28
      panie michnik, cenzorze, jaki narod/religia jest odpowiedzialny za
      tak wysokie odsetki? Skoro "ekonomia" rosnie 2-5% to dlaczego
      lichwiarze -niePOLACY tak sie pastwia nad dluznikami? Czyzby
      postepowali zgodnie z jakas "religijna" ksiega?
    • recarep Re: Banki muszą uciekać przed lichwą 05.04.09, 20:14
      dokladnie, nie bedzie zysku na procentach, to bedzie na ubezpieczeniu, prowizji, doplatach, monitach itp.

--
      recarep
      teoria kredytów
    • Gość: Plan Banki muszą uciekać przed lichwą IP: 94.254.206.* 06.04.09, 08:09
      Banki są niestety bardzo chciwe
      www.planerzyfinansowi.pl
      • Gość: Janusz Re: Banki muszą uciekać przed lichwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 08:36
        He He, a prowizje w Alianz są pewnie 0.0%

Gość portalu: Plan napisał(a):

> Banki są niestety bardzo chciwe
        > www.planerzyfinansowi.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka