Gość: m IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.09, 10:08 aj-waj Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ww Więcej odłożymy na starość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 10:11 I tak za dużo zarabiają - powinno być max.1% A Lewicka to niech się lepiej nie odzywa Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 10:52 To jest nic w porównaniu z tym ile zabiera nam TVP i chorobowe Zobacz co myśli bogulo2 Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 OFE 26.06.09, 11:14 są wielką pomyłką. Niech w tych złodziejskich towarzystwach oszczędzają pedały, single i bezdzietni ewentualnie z jednym dzieckiem. A ci co mają dwoje,i więcej powinni proporcjonalnie mniej płacić na ZUS. Ten krótki czas istnienia OFE pokazał że najlepszym zabezpieczeniem na starość są nasze dzieci. A papierki zgromadzone na tych kątach (zamierzone) mogą się okazać zupełnie bezwartościowe. Jeszcze jeden szwindel finansjery w majestacie prawa. W polskim prawie są alimenty również w drugą stronę dzieci łożą na rodziców, i może to się odbywać za pomocą ZUSu tak jak było do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek OFE i ... przykład Amiszów 26.06.09, 11:34 myslacyszaryczlowiek1 napisał: >Niech w tych złodziejskich towarzystwach oszczędzają >pedały, single i bezdzietni ewentualnie z jednym dzieckiem. A ci co >mają dwoje, i więcej powinni proporcjonalnie mniej płacić na ZUS. >Ten krótki czas istnienia OFE pokazał że najlepszym zabezpieczeniem >na starość są nasze dzieci. A papierki zgromadzone na tych kątach >(zamierzone) mogą się okazać zupełnie bezwartościowe. O ! Dokładnie tak ! Mało tego, od strony ekonomiczno-finansowej patrząc, to zmuszanie wszystkich do odkładania na emeryturę (mimo, że wielu jasno mówi, że ma swoje dzieci i one będą utrzymywać rodziców zamiast płacić 2/3 swoich dochodów ba różnego rodzaju zusy, vaty i inne podatki - tak, tak, pracownik najemny dostaje tylko ok. 33% swoich realnych dochodów z płacy rynkowej) jest IDIOTYZMEM ! Ostatnie wydarzenia z USA i EU, a wcześniejsze doświadczenia Japonii pokazały, że narastające oszczędności i inwestycje finansowe do dwóch a nawet trzech rocznych PKB kończą się KLAPĄ ! Kończą się klapą dlatego, bo okazuje się, że 1/3 udzielonych kredytów z nadmiernych depozytów jest udzielana dla całkowitych popaprańców i służy głownie rozdmuchiwaniu bańki nierealnych cen w nieruchomościach. BYŁ PRECEDENS (oczywiście nie w socjalistycznej EU) w USA, że władze USA ugięły się przed Amiszami (społeczności o liczebności sumarycznej niemal 200.000 ludzi) i pozwolily im nie płacić żadnych przymusowych ubezpieczeń chorobowych czy emerytalnych. Amisze sami sobie pomagają w chorobach i sami sobie tworzą fundusz emerytalny dla swoich starszych rodziców czy dziadków. Amisze są jedną z najzdrowszych społeczności krajów zachodnich ogółem. Poza tym, nie dotykają ich nędza, żebractwo, nie dotykają ich AIDS, narkomania, alkoholizm. DAŁO SIĘ ??!! Brawo Amisze ! A lewi już pewnie wiedzą, dlaczego Amisze w Europie musieli zniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Nadejdzie taki dzień. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 12:24 Nadejdzie taki dzień, że wygramy wybory. Uchwalimy ustawę, że wszystkie te OFE będą musiały zwrócić ludziom składki od razu, bez czekania do emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
3_po_3 Re: OFE i ... przykład Amiszów 26.06.09, 13:09 dobre bierzmy przykład z Amiszów a wszyscy cofniemy sie w czasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inj Re: OFE i ... przykład Amiszów IP: 130.94.133.* 26.06.09, 13:50 trelemorele... zaoszczędzimy... może ze 2 złote... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brent Re: OFE i ... przykład Amiszów IP: 80.50.125.* 26.06.09, 13:59 OFE to chyba największy przekręt III RP W chwili kiedy banki biją się o klientów i dają nawet 8% na zwykłej lokacie, OFE już na wstępie kradną 7% za nic nie robienie To jest SKANDAL! Ale Polska to kraj idiotów. Autor tego złodziejstwa Buzek dostaje setki tysięcy głosów w wyborach... Tu się nic nie zmieni, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: OFE i ... przykład Amiszów 26.06.09, 14:38 3_po_3 napisała: > dobre bierzmy przykład z Amiszów a wszyscy cofniemy sie w czasie Czy spokojne i godne życie Amiszów jest cofnięciem się ? Ja nie pisałem o naśladowaniu odrzucania nowoczesnych technologii, ale o sprawach społeczno-podatkowych. Do powiązania pędu do nowoczesnych technologii z tradycyjnymi wartościami wystarczy posłużyć się przykładem Mormonów z USA. Bodaj najbogatsza grupa społeczna w USA, w której tez nie ma praktycznie rozwodów, nie ma nędzy i żebractwa, nie ma "nowoczesnej rozwiązłości" i nie ma epidemii "nowoczesnej" choroby. Różnica jest chyba taka, że rząd USA znając bardzo wysokie dochody Mormonów raczej nie zgodził się na zrezygnowanie z przymusu ubezpieczeń społecznych dla tej grupy. Stąd posłużyłem się precedensem Amiszów. Ja chcę, aby Czerwona Holota była na tyle słaba, aby i Amisze i Mormoni i wszyscy ludzie USA i Europy nie mieli nakładanego przymusu rozbudowanych obciążeń ubezpieczeniowo-podatkowych lansowanych przez lewicę. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Ojej... jak Ty mało wiesz o USA i życiu. 26.06.09, 15:07 Co do Amiszów - widzisz, we współczesnym świecie nie ma powrotu do jaskiń. Amisze mogą sobie żyć tak jak Indianie - w swoistych rezerwatach - ale to ich życie jest gwarantowane tylko przez opiekę ze strony społeczeństwa, które oni starają się ignorować. Co do mormonów i innych grup religijnych - nie wierz we wszystkie opowiastki. Ponadto, nie wpadłeś na to, że wspaniała czystość grupy jest gwarantowana przez to, że reszta się, w razie czego, od nich odcina? To tak, jakby pozbawiać obywatelstwa każdego, kto popełnia przestępstwo. Też moglibyśmy potem twierdzić, że wśród Polaków nie ma złodziei. A nazywanie ludzi, którzy wywalczyli to, że nie zapieprzasz czternaście godzin dziennie w fabryce i mogłeś się kształcić "czerwoną hołotą" jest zwyczajną aberracją umysłową i chamstwem. Przestań czytać takie gadzinówki jak "Wprost" i poznaj lepiej życie, najlepiej jadąc do USA i tam pracując. Więcej wyobraźni, mniej propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Ojej... jak Ty mało wiesz o USA i życiu. 27.06.09, 00:01 aegis_of_heart napisał: >Co do Amiszów - widzisz, we współczesnym świecie nie ma powrotu do jaskiń. O ! To w lewicowych broszurkach uczą, że Amisze żyją w jaskiniach. >Amisze mogą sobie żyć tak jak Indianie - w swoistych rezerwatach - ale to ich >życie jest gwarantowane tylko przez opiekę ze strony społeczeństwa, które oni >starają się ignorować. Ty naprawdę wierzysz w bzdurę, którą napisałeś ? Samowystarczalni Amisze zawdzięczają coś stowarzyszeniom gejowskim i pewnie samemu M.Jacksonowi ! No, ale głusze rzeczy lewicowiec też chyba nie mógłby wymyślić. >Co do mormonów i innych grup religijnych - nie wierz we wszystkie opowiastki. >Ponadto, nie wpadłeś na to, że wspaniała czystość grupy jest gwarantowana przez >to, że reszta się, w razie czego, od nich odcina? O ! Wreszcie lewicowiec myśli (przynajmniej jeden) ! Włąsnie ja i miliony mnie podobnych chcielibyśmy, aby władza lewicowych ideologów odpieprzyła się od nas, jeśli my tego nie chcemy. Tak jak to robią Mormoni wobec kogoś, kto uważa za głupie zasady życia w prawości, seksu tylko z żoną/-mi, nienarkotyzowania się itp.. Ja chciałbym, aby właśnie lewicowa hołota dopuściła w rządzonych przez siebie panstwach LIBERALIZM ! Aby odcinała się od tysięcy czy milionów osób, które uważają, że przymusowe składki chorobowe czy emerytalne są głupie. Chcecie sobie żyć we własnych wspólnotach, żyjcie, ale nie liczcie, że przyjdziemy wam z pomocą w chorobie czy nędzy starczej. Proste ? Zbyt proste do lewicowych zamordystów, bo oni wiedzą, że niewielu by pozostało we wspólnoście miłośników socjalizmu. A tak miło byłoby pomarzyć. Chcecie sobie żyć we własnych wspólnotach, gdzie będziecie karać swoich winowajców-morderców śmiercią - żyjcie, ale nie liczcie na nasze poparcie. itd.itd. Ale gdzieś od lewych oczekiwać Wolności, czyli LIBERALIZMU. Co kto chce to ma i ponosi za to odpowiedzialność. > To tak, jakby pozbawiać obywatelstwa każdego, kto popełnia przestępstwo. Też > moglibyśmy potem twierdzić, że wśród Polaków nie ma złodziei. Właśnie sobie selekcjonujcie ! Jednak nie da się, bo przy prawie WOLNEGO WYBORY WŁASNEGO to wszyscy uciekaliby za granicę "wrogiej społeczności". A jak pokazywała władza lewicowa, do uciekinierów należy strzelać. > A nazywanie ludzi, którzy wywalczyli to, że nie zapieprzasz czternaście godzin > dziennie w fabryce i mogłeś się kształcić "czerwoną hołotą" jest zwyczajną > aberracją umysłową i chamstwem. Abberacją umysłową jest wiara w lewicowe "ideały" po tym jak wszędzie skompromitowały się w praktyce. A w EU skompromitują się znów po 50-70 latach stosowania, czyli za naszego życia. Jeszcze ta naiwna wiara, że to nie rynek, nie płaca rynkowa i nie rynkowe żądania pracobiorców powodują wzrost zamożności i poprawianie warunków umowy pracowników, le jakowiś ... lewicowcy. hehe. I pewnie też związkowcy, zgadłem ? > Przestań czytać takie gadzinówki jak "Wprost" i poznaj lepiej życie, najlepiej > jadąc do USA i tam pracując. Wprost przestałem czytać, gdy coraz bardziej wychodziło na jaw, że SB-cka przeszłość do grobowej deski będzie w tym periodyku bardziej ceniła Millera czy Napierniczka niż Korwina-Mikke, którego wycięli z felietonów już jakieś 10 lat temu. 25 lat temu dałbym wszystko, aby wyjechć do USA chocby do azbestu (i pod warunkiem, że nie będę zastrzelony na granicy przy próbie ucieczki). Jednak nie wyjechałem, skończyłem studia i sporo musięliby mi dawać, abym dziś się do nich miał przeprowadzać z Polski. Życie poznałem lepiej niż Ty. > Więcej wyobraźni, mniej propagandy. Tego Ci właśnie życzę. Jak tam z podpowiedzią dla lewicowców: zachowujcie się jak Mormoni i dajcie innym żyć jak chcą bez waszych przymusowych składek, opieki, wtrącania się do moich dzieci itp.. Nie da się zrealizować u lewicy, nieprawdaż ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavka Re: OFE i ... przykład Amiszów IP: 88.220.105.* 27.06.09, 00:33 Wszystko ładnie,pięknie, tylko napisz jeszcze od kiedy to w USA są przymusowe ubezpieczenia społeczne i emerytalne... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: OFE i ... przykład Amiszów 27.06.09, 02:01 Gość portalu: pavka napisał(a): >Wszystko ładnie,pięknie, tylko napisz jeszcze od kiedy to w USA są >przymusowe ubezpieczenia społeczne i emerytalne... :)) Nie występują w tak opresyjnym stopniu jak w EU, ale występują. Zapewne też chodziło o skalę opodatkowania własnej działalności rolniczo-rzemieślniczej wobec ludzi, którzy zupełnie olewają system pod tytułem: "musimy zbierać wysokie podatki, aby dawać wam wszelkie rządowe dobra". Nie analizowałem tematu dogłębnie (poza Amiszami i białymbi kołnierzykami z rządu nikt pewnie nie zna tematu dogłębnie), ale wiem, że na ten temat toczyły się ostre negocjacje i to Amisze wygrali bezprecedensowe ustalenia, że ogłupieni odpadami marksistowskiej propagandą ustawodawcy byli w stanie wyłączyć Amiszów spod opresyjnego prawa (lewa) pod nazwą: "płać a rząd da ci wszelkie dobra, dobra ... dobra, dobra". Choć przypuszczam, że podatkami za ochronę wojska i systemu prawnego Amiszów obciążono. Jakież to grosze/centy wobec bezmiaru kradzieży socjalistycznej tworzonej przez Czerwoną Hołotę ! Odpowiedz Link Zgłoś
3_po_3 Re: OFE i ... przykład Amiszów 29.06.09, 10:17 darr.darek niestety izolacja nikomu nie wyszła jeszcze na dobre. Jesli takie społecznośći (Amisze. Mormoni) bedą rozmnażać się tylko w swojej grupie to wykończą się genetycznie. Im mniejsze zróznicowanie genetyczne tym osobnicy (ludzie, zwierzęta...) bardziej chorowici. Tacy ludzie maja problemy z krzepliwością krwi słyszałeś o skazie krwotocznej. I dobrze. Bo zasady współzycia panujace w tych społecznościach są chore. To zwykłe zniewolenie, ubezwłasnowolnienie członków grupy. Ja nie widze tam niczego godnego nasladowania. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: OFE i ... przykład Amiszów 29.06.09, 13:26 3_po_3 napisała: > niestety izolacja nikomu nie wyszła jeszcze na dobre. Jesli takie > społecznośći (Amisze. Mormoni) bedą rozmnażać się tylko w swojej > grupie to wykończą się genetycznie. Nie wykończą się, bo nawet w dużo mniejszych populacjach następowało dobieranie się w pary przez stulecia a nawet przez tysiąclecia. Były przez stulecia miasta o liczebności kilkuset ludzi i rzadko kto dobierał sobie małżonka spoza miasta (praktycznie tylko bogaci mieli czas i pieniądze na poznawanie obcych ludzi). Na małych wsiach ten mechanizm faktycznie powodował czesto problemy rozmnażania wsobnego. Państwa miały liczebność po kilkaset tysięcy ludzi choćby 1000 lat temu. > Im mniejsze zróznicowanie > genetyczne tym osobnicy (ludzie, zwierzęta...) bardziej chorowici. > Tacy ludzie maja problemy z krzepliwością To nie chodzi o przeciętną "chorowitość" i problem z krzepliwością, a o to, że dużo częściej zdarzają się wówczas wady genetyczne. Nie raz na 10.000 ludzi lecz np. raz na 100 urodzin (dawniej los takiego urodzonego inwalidy był przesądzony w ciągu pierwszych dni). >I dobrze. Bo zasady współzycia panujace w tych >społecznościach są chore. To zwykłe zniewolenie, ubezwłasnowolnien >członków grupy. Ja nie widze tam niczego godnego nasladowania. Dla takich ... droga wolna. Wolność rządzi (jak sądzisz dlaczego Czerwona Hołota nie pozwala prawicowcom odchodzić ze wspólnot lewicowych i zakładać w panstwie własne wspólnoty lewicowe z calkowicie własnymi prawami ?). A jednak taka społeczność Amiszów (znów wracam do przykładu, bo zadziwiają wielu uporem do odrzucania nowoczesnych technologii) nie tylko się nie rozpada lecz trwa w najlepsze w zdrowiu i pomyślności. Do Mormonów wielu chciałoby się wkręcić, gdy zobaczą ich bogactwa, ale nie dla psa kiełbasa. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 13:16 Bogulo nie myśli, Bogulo pieprzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Bogulo2, kupiłeś w końcu to mieszkanie w Poznaniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 13:28 Może wolałbyś mieszkanie pod Suwałkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ezar Więcej odłożymy na starość IP: *.man.bydgoszcz.pl 26.06.09, 10:14 To wszystko to jedna wielka farsa. Dlaczego ja jako obywatel mam utrzymywać hazardzistów którzy przegrywają na giełdach moje ciężko zarobione pieniądze. Ubezpieczycieli nic nie motywuje do wypracowywania zysków gdyż mają zagwarantowane 7% naszych składek. Moim skromnym zdaniem Ci złodzieje powinni mieć profit jedynie w momencie wypracowania zysku nawet zgodził bym się na te 50%, natomiast w przypadku wtopienia pieniążków powinni wyrównywać utracony wkład. Jeżeli taki układ by im się nie podobał to droga wolna jest tyle innych krajów w których można okradać obywateli, a ja bym spokojnie odkładał te zaoszczędzone pieniążki bez strat do skarpetki lub na konto w jakiś banku. Na pewno wyszedł bym na tym o niebo lepiej niż wpłacając kaske do OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Więcej odłożymy na starość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 10:37 >Jeżeli taki układ by im się nie podobał to droga wolna jest tyle >innych krajów w których można okradać obywateli, Polska jest właśnie takim krajem, a rząd PO szczególnie się o to stara (patrz np. ostatnie przepompowanie 750 mln z kieszeni podatnika do kasy bankierów i deweloperów pod pozorem rzekomej pomocy bezrobotnym kredytobiorcom). >a ja bym spokojnie odkładał te >zaoszczędzone pieniążki bez strat do skarpetki lub na konto >w jakiś banku. Na pewno wyszedł bym na tym o niebo lepiej niż >wpłacając kaske do OFE. Oczywiście. Nie tylko odłożyłbyś więcej. Weź również pod uwagę, że pierwsza emerytura z OFE wyniosła 23 PLN miesięcznie przy 6 tysiącach zgromadzonego kapitału, czyli tyle, ile ODSETKI od takiej samej kwoty trzymanej na lokacie bankowej 5,5% po odliczeniu podatku Belki. Z tym, że bank po Twojej śmierci przekaże te 6 tysięcy Twoim spadkobiercom, a OFE - do kieszeni starej q. Lewickiej i jej kumpli. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 10:57 a ja bym spokojnie odkładał te zaoszczędzone pieniążki bez strat do skarpetki lub na konto w jakiś banku. Na pewno wyszedł bym na tym o niebo lepiej niż wpłacając kaske do OFE. to juz było wiadomo na etapie wdrażania tego złodziejskiego systemu; były wtedy symulacje dotyczące zasobności portfela przeciętnego emeryta wskazujące, że ten, który będzie odkładał na jakimś subkoncie do banku będzie znacznie bogatszym emerytem niż ten, który zapisał się do OFE... I co z taką wiedzą zrobiono? Nic bo złodziejom wdrażającym wówczas ten projekt niezależało przeciez na tym by to obywatelom dobrze było tylko im.... A dziś jeden z twórców tego złodziejskiego systemu dostaje najwięcej głosów wyborczych. Buzek są jednak i tacy co pamiętają.... Odpowiedz Link Zgłoś
greg-7 Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 10:15 Mam nowe zadanie dla GW. PO zmusiło OFE do kupowania obligacji państwowych, co spowoduje że będą mizerne zyski. Dlaczego OFE mają finansować deficyt a nie maksymalizować zyski? Dlaczego mają zabronioną swobodę dowolnej możliwości inwestowania, nawet poza granicami kraju? Lipne są te OFE i lepiej by było zrezygnować z przymusu należenia do któregokolwiek z nich. Kto by chciał to by do niego należał, a kto nie to nie - jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambetel Więcej odłożymy na starość IP: *.promax.media.pl 26.06.09, 10:20 Czyżby wreszcie dało się coś zrobić "dla dobra społeczeństwa". Gratulacje i pozdrowienia dla GW. niech nadal Wam "NIE BĘDZIE WSZYSTKO JEDNO" Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 11:14 Jasne, sukces jest gigantyczny! Twoja emerytura wzrosnie moze nawet o kilka zlotych! Za to dla TU 4% za zarzadzanie to nadal pieniadze nieziemskie. Mozesz sobie to sam policzyc. Aha - i Twoja ofe-czesc emerytury nadal zalezy od gield - jak zle trafisz to bedziesz mial malo, jak dobrze to nawet przy 10% za zarzadzanie mialbys wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika U. Re: Więcej odłożymy na starość IP: 212.75.127.* 26.06.09, 10:23 nie straszcie. przeczytałam Wasze posty a ja właśnie muszę wybrać fundusz. szukałam trochę w sieci ale jedne maja dobra stopę zwrotu inne za duzo prowizji pobieraja. poza tym ja nie kumam wszystkiego. gdzie macie swoja kasę tzn jakie fundusze? Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 11:17 Gdyby to bylo proste, to kazdy bylby spokojny. Niestety NIKOMU poza ludzmi w wieku od 60-tki nie zalezy na emeryturach. To wolna amerykanka. Wyniki i oplaty zmieniaja sie tak ze nikt nie powie Ci prawdy - musisz strzelic i liczyc ze trafilas i za 40 lat bedziesz akurat wygrana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prudent Re: Więcej odłożymy na starość IP: 212.160.172.* 26.06.09, 10:31 Poczytaj zanim napiszesz głupoty OFE już od dawna miały w swoich budżetach posiadać bony skarbowe Od samego początku reformy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszanek Re: Więcej odłożymy na starość IP: 188.33.84.* 26.06.09, 10:47 no coz, nie moge odmowic ci slusznosci. to skandal, ze ofe ma ratowac sytuacje z deficytem, bo zostalo stworzone zupelnie w innym celu i takie praktyki nie powinny miec miejsca. jednak na razie nie likwidowalbym ofe calkowicie - sam wiesz, jakim narodem sa polacy. zycie chwila biezaca, o jutro bede sie martwic pozniej, jakby co to panstwo zapewni to i tamto... dopoty, dopoki w polsce nie bedzie swiadomego spoleczenstwa obywatelskiego z prawdziwego zdarzenia, przymus pracowania na wlasna emeryture jest konieczny. gdyby go nie bylo, wiekszosc nie odlozylaby niczego. ja naleze do tej swiadomej czesci - mam oczywiscie ofe, bo musze (wlasnie we wspomnianej w artykule avivie, czyli commercial union - jeszcze sie nie przyzwyczailem do zmiany nazwy), ale jako ze aspiruje do tej swiadomej czesci spoleczenstwa, mam tez ike, inwestuje w fundusze. ja sie przyszlosci nie boje, i nie bede do tego obciazeniem dla panstwa. jednak masa ludzi bedzie przy swoich glodowych emeryturach, ktore nie zawsze musza byc wynikiem zlej placy i niskich skladek, ale tez braku "pomyslunku". moj ojciec po piecdziesiatce dopiero niedawno zalozyl sobie ike - i juz wie, ze bedzie mu ciezko, do emerytury nie uzbiera tyle, ile moglby oszczedzic stosujac dlugoterminowe strategie wieloletniego oszczedzania. zawsze zarabial swietnie, ale pieniadze wywalal nie wiedziec na co, i teraz zaluje... a wracajac do meritum - dobrze, ze oplaty beda nizsze, ale drugi wymieniony pomysl ten od avivy - zwrot oplat na okolicznosc bessy, rowniez wydaje mi sie trafiony. nie beda zerowac na cudzej stracie, to jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Więcej odłożymy na starość IP: 195.8.217.* 26.06.09, 10:24 Jak wyborcza taka walcząca to niech zajmie się opłatami pobieranymi przez zus za transfer składek do ofe.... chyba, że nie ma w tym juz takiego interesu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RL A VAT na auta? IP: 62.159.153.* 26.06.09, 10:26 Czy ktos wie kiedy szanowne Ministerstow Finansow wreszcie wyda swoja decyzje dotyczaca rejestracji aut w firmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iustitia Przecież na tych OFErzystów jest paragraf karny!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.09, 10:27 KK: Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ezar Re: Przecież na tych OFErzystów jest paragraf kar IP: *.man.bydgoszcz.pl 26.06.09, 10:29 Jeżeli jest tak jak zacytowałeś to już Cię lubię tylko jak to się ma do usankcjonowanego działania OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iustitia Re: Przecież na tych OFErzystów jest paragraf kar IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.09, 12:26 Gość portalu: Ezar napisał(a): > Jeżeli jest tak jak zacytowałeś to już Cię lubię tylko jak to się > ma do usankcjonowanego działania OFE. Sam się zastanawiam - gdyby to było dobrowolne, to ok. - chcesz być "ostrzyżony" (pierwsza emerytura z OFE wyniosła ok. 23 zł), proszę bardzo, twoja sprawa... Nie podoba mi się, zabieram swoje pieniądze. I sam je lepiej inwestuję. A tu, niestety, "uszczęśliwiają" cię na siłę... :-/ Nie masz żadnego wpływu na to, w co zostaną zainwestowane twoje składki. Musisz zawierzyć OFErzystowym ANALitykom. :-P I swojej własnej kasy wypłacić nie możesz. Pozdrawiam Bydgoszcz! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Więcej odłożymy na starość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 10:28 3,5? Owszem, ale od ZYSKU, tzn. kwoty, o którą OFE powiększy mój kapitał. Poza tym "twórcy" tej genialnej reformy powinni już dawno wisieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bemowiak2008 Oplaty od zyskow,doplaty do strat to bylaby wygran 26.06.09, 10:32 a o emerytury. a tak smiech na sali... czy zyskuja czy traca dostaja tyle samo. jak w komunie. czy sie stoi czy sie lezy tyle samo sie nalezy same wygrane GW widzi, on podwyzek podatkow, braku objaw kryzysu w polsce, super sytuacji budzetu poprze wygrane emerytow... Odpowiedz Link Zgłoś
3_po_3 zasada konkurencji nie zadziałała 26.06.09, 10:35 Swietna wiadomość. Jak widać zasada konkurencji w tym wypadku nie zadziałała, bo niby dlaczego miała zadziałać skoro ten rynek jest tak na prawde regulowany a nie wolny. Szkoda tylko ze przez tyle lat Toawrzystwa siagnęły ze mnie kupe kasy. Pierwsi przystępujący zapłacili tzw. frycowe. Odpowiedz Link Zgłoś
cothbiro Konkurencja jest mitem 26.06.09, 13:22 W jaki sposób regulacja tego rynku miała uniemożliwić konkurencję? OFE miały swobodę obniżania opłat, ale nie kwapiły sie do tego. Tak jak nie były skłonne obniżyć cen roamingu wielkie koncerny telekomunikacyjne w Europie, wobec czego obniżkę cen wymusiły władze publiczne. Wbrew mitologii wolnego rynku sprzedawanej przez wielkie media i część ekonomistów, konkurencja, zwłaszcza na rynkach o wysokich barierach wejścia i zdominowanych przez oligopole, praktycznie nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
3_po_3 ręce opadają....na Twoje mundrośic 29.06.09, 10:04 no ręce opadają jak czyta się takie "mondrości". cothbiro napisał: > W jaki sposób regulacja tego rynku miała uniemożliwić konkurencję? W taki ze kazda regulacja jest zła a korzysci plynace z konkurencji i wolnego rynku sa najwyzsze jesli nie ma żadnych barier i ograniczen. Kazda ingerencja w rynek zmniejsza korzyśći. Inaczej im mniej barier, regulacji tym wolny rynek i zasada konkurencji bardziej działa. Poczytaj sobie o konkurencji doskonalej itd im bardziej rynek zblizony do wolnego, do tego modelowego tym bardziej widać korzyści z tego płynące np rynkiem najbardziej zblizonym do modelowego jest handel warzywkami... nie wszystkim jednak da się handlowac tak jak warzywami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Więcej odłożymy na starość IP: *.domainunused.net 26.06.09, 10:41 Żenujące jest to, że GW przypisuje sobie nie swoje sukcesy. Euro2012 w Polsce to też zasługa GW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika U. Re: Więcej odłożymy na starość IP: 212.75.127.* 26.06.09, 10:45 ale wyjscia nie ma i trzeba jakis fundusz miec. sądzicie, ze Ci co w zusie zostali, jak np nasi rodzicie maja lepiej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swan Re: Więcej odłożymy na starość IP: 89.174.254.* 27.06.09, 01:16 > sądzicie, ze Ci co w zusie zostali, jak np nasi rodzicie maja lepiej?? tak; oni mają lepiej bo będą mieli wyższe emerytury. Też bym został w ZUS-ie gdybym miał taką możliwość ale nasi politycy zadbali już o to by taką alternatywę dla OFE miało jak najmniej osób ... Odpowiedz Link Zgłoś
ksionc_proborzdz Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 10:49 Gra powinna toczyć się o coś zupełnie innego. Nie o wysokość %, ale o to, od czego te % są liczone. Mogę się zgodzić nawet na większy %, ale liczony od zysków. IMO "zwycięstwo" na otarcie łez. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Dokładnie tak. 26.06.09, 12:55 Na razie "czy się stoi, czy się leży, kasa OFE się należy". Opłaty za zarządzanie? Świetny żart. Doprawdy, paradny. Na razie celem OFE jest nagonienie jak największej liczby klientów i ich golenie. Nic dziwnego, że nie jest ważne dobre zarządzanie funduszami (które i tak jest mocno regulowane), tylko akwizycja. Mamy więc w Polsce masę akwizytorów wykonujących nikomu nie potrzebną pracę łapania klientów z fundusza A do funduszu B i na odwrót, tak jakby była wielka różnica. A wystarczyłaby jedna centralna instytucja w Internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
3_po_3 Re: Dokładnie tak. 26.06.09, 13:15 wystarczy samodzielnie myslec i nie korzystac z "porad" akwizytorów i róznej maści pośredników. Nikt Cię nie zmusza do zmiany OFE. Zmieniaj OFE gdy sam uznasz ze to dobre dla Twoich interesów. Nie słuchaj tego co pitolą akwizytorzy bo oni na pewno nie dobiorą optymalnego rozwiazania Dla ciebie tylko dla siebie. DBAJ O SWÓJ INTERES SAM. Wyjdziesz na tym najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Ja tam sobie myślę samodzielnie. 26.06.09, 14:53 I w życiu z akwizytorem OFE nie gadałem. Niemniej nie zmienia to faktu, że OFE stosują agresywną akwizycję, bo im się to zwyczajnie opłaca. Dodatkowo mają na co zwalać w winę i w co wrzucać w koszty (a założę się, że dużą częścią byznesplanu jest robienie dętych kosztów, by uzasadnić horrendalne stawki; chętnie poznałbym dokładne koszty zarządów naszych OFE, reprezentacyjne, piorących mózg kampanii marketingowych i całych działów PR, marketingu itd., kosztów utrzymania całych central i wszystkiego, co sobie w koszta wrzucają). Prawda jest taka, że OFE można prowadzić bardzo tanio. Spokojnie mogłyby to robić np. porządne banki, ale i inne instytucje finansowe i domy maklerskie. Gigantyczne koszty i zyski nie są niczym uzasadnione - poza oczywiście sytuacją oligopolu. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz bardzo wam się udało; bardzo, bardzo... 26.06.09, 10:51 mamógł nam my się cieszyć, że złodziej mógł nam przecież rąbnąć buty a zadowolił się tylko portfelem i komórką? Sami promowaliście ten złodziejsko-bandycki system, który nam tu Buzek wprowadził a teraz się cieszycie, że skala złodziejstwa będzie nieco niższa? I jeszcze mamy się z tego cieszyć bo za czterdzieści lat przyszłym emertytom będzie lepiej bo ich mniej okradną niż nas? Tia... przeciętnemu Polakowi nie pozostaje nic innego niż tylko się popłakać ze szczęścia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bystry Więcej odłożymy na starość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 10:53 PiS i SLD tradycyjnie zagrały na populizm.. co tego że obniżyli opłaty OFE Allianz miał najniższą opłate 4% i co z tego skoro i tak był jednym z najgorszych OFe na rynku... ludzie myślice że dzięki zmniejszeniu opłat na emeryture odłożycie więcej... nie bądźcie naiwni...tak naprawde najwazniejsza jest stopa zwrotu danego OFE i wielkosć aktywów (czym wyższe tym lepiej dla Klientów OFE bo jest nizsza druga opłata)i nawet jak pobiera wyższe opłaty to i tak wychodzicie lepiej niż będąc w słabym i małym OFE Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 11:12 akurat w ostatnim rankingu to allianz jest w kazdej kategorii w pierwszej trojce najlepszych wiec przestan bredzic. Masz fuksa - ja mam w CU i boje sie patrzec - jeszcze ani razu nie wyszli ponad ostatnie pozycje. O sredniej nie ma nawet co marzyc. Ale jak probowalem sie przeniesc to kazdy doradca mnozyl problemy a u mnie czasu poza praca jest bardzo niewiele i kupa z tego wyszla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdsf pytanie: ile dostane z OFE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 10:56 zajmuja sie jakimis pie...mi 3 czy 7 procent prowizji ja mam inne pytanie - jak to w koncu ma byc liczone ile dostane wyplaty? mam karte do bankomatu od commerciala i moge sobie sprawdzac ile mam aktualnie zgromadzone na koncie ofe i teraz: 1. po 6 latach ma 77tys PLN - zalozmy ze w wieku 65 lat bede mial okolo 1 mln PLN - czy bede mogl wybrac ten 1 mln za jednym razem? - jesli zdecyduje sie go nie wybierac to jak bedzie liczone ile dostane miesiecznie? i porosze o jakas symulacje np. ze bede zyl 15 lat do 80 roku zycia ile bede dostawal miesiecznie? - jesli nie wybiore miliona za jednym razem tylko bede bral wyplate co miesiac a umre po roku co sie stanie z reszta pieniedzy? to sa pytania mnie interesujace a nie jakies pierdoly 3 czy 7 procent prowizji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadlos Więcej odłożymy na starość IP: 188.33.89.* 26.06.09, 10:59 To już drugie miejsce gdzie jest informacja, że "chlubną odmianą okazał się Allianz"... A co z avivą? To, że zmienili nazwę z cu, nie znaczy, że przestali istnieć, a oni już od dawna ciągle obniżają składki, ja cały zeszły rok płaciłem 4%, więc chlubny Allianz może się schować, tym bardziej, że Aviva jako jedyna miała obniżyć je do 3,5% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bol Więcej odłożymy na starość IP: 84.203.152.* 26.06.09, 11:09 o, jezu, jak sie ciesze! Gratulacje dla rzadu! wiecej takich wiadomosci! A OFE ze tak powiem h.w.d. zlodzieje Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 11:10 a swistak siedzi i zawija bidak te swoje sreberka! Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Już ten krótki czas istnienia OFE pokazuje że 26.06.09, 11:11 to jest wielka pomyłka. Niech w tych złodziejskich towarzystwach oszczędzają pedały, single i bezdzietni ewentualnie z jednym dzieckiem. A ci co mają dwoje,i więcej powinni proporcjonalnie mniej płacić na ZUS. Ten krótki czas istnienia OFE pokazał że najlepszym zabezpieczeniem na starość są nasze dzieci. A papierki zgromadzone na tych kątach (zamierzone) mogą się okazać zupełnie bezwartościowe. Jeszcze jeden szwindel finansjery w majestacie prawa. W polskim prawie są alimenty również w drugą stronę dzieci łożą na rodziców, i może to się odbywać za pomocą ZUSu tak jak było do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfs niech kazdy sobie sam na siebie do banku odklada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 11:26 i tu nie wyjezdzaj ze swoimi dziecmi - jak to mniej chcesz placic na ZUS od tych co nie maja dzieci? oni wogle nie chca placic na ZUS a twoje dzieci rownie dobrze co pracujacymi singlami to moga zostac pijakami i zulami zyjacymi z opieki spolecznej i kradnacymi zreszta stara zasada: niech kazdy sie zajmie soba sam i swoimi dziecmi jesli je ma, precz ze wspolnym skladaniem sie na cokolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
ksionc_proborzdz Re: niech kazdy sobie sam na siebie do banku odkl 26.06.09, 11:38 > a twoje dzieci rownie dobrze co pracujacymi singlami to moga zostac > pijakami i zulami zyjacymi z opieki spolecznej i kradnacymi Wtedy będzie miał problem. Obecny system to jednak złodziejstwo, co miesiąc mógłbym odkładać te pieniądze na najgłupsze konto czy inną lokatę i miałby taki sam, a niech i nawet niższy ROI. Tylko potem, na łożu śmierci mógłbym przekazać resztę kasy dzieciom. Tak budowałoby się narodowe bogactwo. Pokolenie po pokoleniu. A tak jak teraz, to Polacy zawsze będą biedotą żyjącą na kredyt i pracującą jak niewolnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek tu własnie była mowa o LIBERAlizmie 26.06.09, 11:54 Gość portalu: dfs napisał(a): > zreszta stara zasada: niech kazdy sie zajmie soba sam i swoimi > dziecmi jesli je ma, precz ze wspolnym skladaniem sie na cokolwiek Przecież przedmówca własnie O TYM pisał. Owszem, dokładał tam byty "urzędnicze" typu zus pośredniczący, aby dzieci faktycznie płacili na swoich starszych rodziców. Jednak to są byty dla "miłośników urzędasów" a nie zmieniają idei proponowanej tu przez "myślącego szarego człowieka". Czyli właśnie: niech kazdy sie zajmie soba sam i swoimi dziecmi jesli je ma, precz ze wspolnym skladaniem sie na cokolwiek. Zero idiotycznych przymusowych składek na przyszłe, państwowe emerytury, zero idiotycznych przymusowych składek chorobowych, zero przymusowego wtrącania się państwa w wychowanie dzieci i w to od kiedy ktoś chce posyłać dzieci do szkoły, zero idiotycznego wspólnego finansowania szkół itd.itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Już ten krótki czas istnienia OFE pokazuje że 26.06.09, 13:22 Dzieci to nie jest żadne zabezpieczenie. Jeśli twoje utrzymanie będzie za dużo kosztować oddadzą cię na krem. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Już ten krótki czas istnienia OFE pokazuje że 26.06.09, 18:59 Ja swoich rodziców nie oddałem na krem, więc liczę że moje dzieci też tego nie zrobią. Oprócz tego mamy prawo do alimentów również od dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ichmordy PO zrobiło taką dziure budżetową że ZuS zje OFE 26.06.09, 11:22 www.youtube.com/watch?v=PtnF6_sM0Rk PO co pracować na taką rentę ? Odpowiedz Link Zgłoś
10.ewelina Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 11:28 to i tak jest złodziejstwo, bo wszystko kryzys zjadł, bo inwestowali w to co ich firm matki wypuszczały:) to się nazywa interes jesz-robisz-inni przerabiają- robią etc to jest łańcuch pokarmowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika U. Re: Więcej odłożymy na starość IP: 212.75.127.* 26.06.09, 11:33 no wiadomo, że my biedne żuczki nic nie możemy ale obiązki są na stronie KNF znalazłam raknkikg stopy wzrostu [url=http://www.knf.gov.pl/system_emerytalny/Dane_o_rynku/Stopy_zwrotu_OFE/stopy_zwrotu_OFE_080409.html] i tez allianz jest na pierwszym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubatek Te pieniądze nie są Wasze IP: 151.193.220.* 26.06.09, 11:57 Pieniądze w ZUS oraz w OFE nie są naszą własnością - tak powiedział Sąd Najwyższy. W związku z tym nie możemy swobodnie decydować o tym, co się z nimi stanie po naszym przejściu na emeryturę (o ile kto doczeka). gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,29577,5276567,Sad_Najwyzszy_oddalil_kasacje_w_sprawie_OFE.html to jest moim zdaniem największy szwindel całej tej 'reformy'. To już bym wolał odkładać 100% do ZUS, który nie straci na krachach finansowych a 'w razie potrzeby' (gdybyśmy się za słabo rozmnażali albo cuś) konstytucja - przynajmniej póki co - gwarantuje mi świadczenia. A tak - po prostu zamiast odkładać na jedną kupkę z małym ryzykiem odkładamy na dwie, tylko że jedna jest z bardzo dużym ryzykiem, no i jest prywatna. To ryzyko jest tak duże, że graniczy z pewnością, że nas wszystkich wyrolują. Już to zrobili nawet (kupowanie makulatury wypuszczanej przez firmy-matki, żeby daleko nie szukać) a my wciąż jesteśmy przymuszani, żeby tam ładować więcej i więcej. To jest prawdziwe oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaqu Należy zlikwidować zus i ofe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 12:18 Nie życzę sobie żeby ktoś przymusowo zabierał mi pieniądze i nimi dysponował! A kiedy będę miał 65 lat to z wielką łaską oddadzą mi trochę z tego co mi zabrali! Państwowe emerytury to porażka. Uważam, że każdy normalny, odpowiedzialny człowieka powinien sam zadbać o swoją przyszłość. I będzie to lepsze i bardziej efektywne niż dzisiejszy złodziejski i nie sparwiedliwy system! A jeżeli ktoś chce sponsorować leniwych, głupich i złodziei to nie mam nic przeciwko. Wystarczyć z wypłaty co miesiąc jakiemuś menelowi wrzucić ze 100 zł. Tylko niech to będzie DOBROWOLNE!!!!!! W wolnej Polsce osoby odpowiedzialne za dzisiejszy kształt systemu emerytalnego zostaną sprawiedliwie osądzone! Czekam na buzka i innych komunistycznych reformatorów-janosikowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Podziękujmy buzkowi!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.09, 12:37 Przecież to wspaniały nasz kandydat na eurokomisarza firmował swą twarzą tą wspaniałą reformę! A teraz polactwo się cieszy, że Jureczek dostanie stołeczek w unii i do tego co miesiąc ładnych kilka tysięcy euro. Wspaniale po prostu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 12:43 Towarzystwa emerytalne zyski juz przejadły, tylko zus jest pewny - śmieszne, chyba nie. Oni przynajmniej gwarantują tę najniższą.. No a towarzystwa przez 10 lat pobierały takie prowizje jak lichwiarze.I miały dobra koniunkturę , z której skorzystały. dobrze wiec ,ze w końcu ktos zareagował na te ich popisy i przyciął prowizję. Zrozumcie to jest dla naszego i towarzystw dobra. Oni musza dzialać i tak robic aby nasze oszczędności wypracowywały zyski, więc zmusi ich to do działania. A TAK CZY SIE SIEDZIO CZY SIĘ LEZY PROWIZJA SIE NALEŻY.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "eksperci" nazwiska proszę! czy poniesli odpowiedzialnosc? IP: *.chello.pl 26.06.09, 12:47 nazwiska osob odpowiedzialnych za to, ze przez tyle lat te hieny z OFE mogły bezkarnie doic polakow. założe się, że znowu nie ma winnych... nota bene, czy autorzy tych oobwiązujących przez wiele lat regulcji znaja slowo "honor"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: nazwiska proszę! czy poniesli odpowiedzialnos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 13:16 Lewicka, Bauc, Góra, BUZEK.... Honor??? Przecież liczy się tylko kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Bzdura - nie odłożymy więcej na starość IP: 195.47.201.* 26.06.09, 12:49 Po trzech latach życia na emeryturze, budżet zabiera nam WSZYSTKO w razie smierci. NIKT NIC NIE DZIEDZICZY. Takie warunki zgotowała nam PO i pieprzenie o wiekszej emeryturze to mydlenie oczu. Dadzą nam kilkanascie zł więcej w czaie życia ale 80-90 % zgromadzonych środków zabiorą. Rodzina nie zobaczy grosza z reszty zgromadzonych środków - po smierci która nastąpi po trzech latch od rozpoczęcia pobierania emerytury. Taka prawda. Mówiono, ze II filar bedzie dziedziczony - gó... prawda, okłamano nas i zmieniono warunki, które obiecywano podczas zmiany systemu emerytalnego. Będę to podkreslał za kazym razem, bo będe gomadził (mam ndzieję) srodki przez kilkadziesiąt lat (od czasu gdy weszła reforma do 2037r), a zobaczę grosze ze zgromadzonych srodków II filaru (na dziś od 500 do 700 tys) jak liczę. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Bzdura - nie odłożymy więcej na starość 26.06.09, 13:20 O jakim dziedziczeniu pierniczysz. Forsa wpłacona do systemu emerytalnego już z niego nie wypłynie. To tzw. dziedziczenie oznaczałoby tylko i wyłącznie to, że forsa jaką zgromadziłeś przepłynie na KONTO EMERYTALNE spadkobiorcy i zasili w przyszłości jego emeryturę. O żadnych pieniądzach do ręki nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Bzdura - nie odłożymy więcej na starość IP: 213.155.183.* 27.06.09, 11:55 Widać, że panienka nie zna zasad. Dziedziczenie przed emeryturą miało wyglądać tak, że połowa do ręki, połowa na konto - o tym jednak się nie wypowiadałem. Po śmierci na emeryturze dziedziczenie będzie miało miejsce tylko w ciągu trzech lat od rozpoczęcia emerytury. Potem zgarnia wszystko budżet czy ZUS (jeden pies) - to nie jest twoim zdaniem wypływ z systemu emerytalnego? No fakt - z systemu nie wypłynie, bo zasili ZUS i jego pałace, jak również innych rencistów i emerytów. Rodziny zmarłego jednak nie - w najmniejszym stopniu. To jest KRADZIEŻ. Odpowiedz Link Zgłoś