Dodaj do ulubionych

Więcej odłożymy na starość

IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.09, 10:08
aj-waj
Obserwuj wątek
    • Gość: ww Więcej odłożymy na starość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 10:11
      I tak za dużo zarabiają - powinno być max.1%
      A Lewicka to niech się lepiej nie odzywa
      • bogulo2 Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 10:52
        To jest nic w porównaniu z tym ile zabiera nam TVP i chorobowe

Zobacz co myśli bogulo2
        • myslacyszaryczlowiek1 OFE 26.06.09, 11:14
          są wielką pomyłką. Niech w tych złodziejskich towarzystwach oszczędzają
          pedały, single i bezdzietni ewentualnie z jednym dzieckiem. A ci co mają dwoje,i
          więcej powinni proporcjonalnie mniej płacić na ZUS.
          Ten krótki czas istnienia OFE pokazał że najlepszym zabezpieczeniem na starość
          są nasze dzieci. A papierki zgromadzone na tych kątach (zamierzone) mogą się
          okazać zupełnie bezwartościowe. Jeszcze jeden szwindel finansjery w majestacie
          prawa.
          W polskim prawie są alimenty również w drugą stronę dzieci łożą na rodziców, i
          może to się odbywać za pomocą ZUSu tak jak było do tej pory.
          • darr.darek OFE i ... przykład Amiszów 26.06.09, 11:34
            myslacyszaryczlowiek1 napisał:
            >Niech w tych złodziejskich towarzystwach oszczędzają
            >pedały, single i bezdzietni ewentualnie z jednym dzieckiem. A ci co
            >mają dwoje, i więcej powinni proporcjonalnie mniej płacić na ZUS.
            >Ten krótki czas istnienia OFE pokazał że najlepszym zabezpieczeniem
            >na starość są nasze dzieci. A papierki zgromadzone na tych kątach
            >(zamierzone) mogą się okazać zupełnie bezwartościowe.

O ! Dokładnie tak !
            Mało tego, od strony ekonomiczno-finansowej patrząc, to zmuszanie wszystkich do
            odkładania na emeryturę (mimo, że wielu jasno mówi, że ma swoje dzieci i one
            będą utrzymywać rodziców zamiast płacić 2/3 swoich dochodów ba różnego rodzaju
            zusy, vaty i inne podatki - tak, tak, pracownik najemny dostaje tylko ok. 33%
            swoich realnych dochodów z płacy rynkowej) jest IDIOTYZMEM ! Ostatnie wydarzenia
            z USA i EU, a wcześniejsze doświadczenia Japonii pokazały, że narastające
            oszczędności i inwestycje finansowe do dwóch a nawet trzech rocznych PKB kończą
            się KLAPĄ ! Kończą się klapą dlatego, bo okazuje się, że 1/3 udzielonych
            kredytów z nadmiernych depozytów jest udzielana dla całkowitych popaprańców i
            służy głownie rozdmuchiwaniu bańki nierealnych cen w nieruchomościach.

BYŁ PRECEDENS (oczywiście nie w socjalistycznej EU) w USA, że władze USA ugięły
            się przed Amiszami (społeczności o liczebności sumarycznej niemal 200.000 ludzi)
            i pozwolily im nie płacić żadnych przymusowych ubezpieczeń chorobowych czy
            emerytalnych. Amisze sami sobie pomagają w chorobach i sami sobie tworzą fundusz
            emerytalny dla swoich starszych rodziców czy dziadków. Amisze są jedną z
            najzdrowszych społeczności krajów zachodnich ogółem. Poza tym, nie dotykają ich
            nędza, żebractwo, nie dotykają ich AIDS, narkomania, alkoholizm.
            DAŁO SIĘ ??!! Brawo Amisze !
            A lewi już pewnie wiedzą, dlaczego Amisze w Europie musieli zniknąć.

• Gość: xyz Nadejdzie taki dzień. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 12:24
              Nadejdzie taki dzień, że wygramy wybory. Uchwalimy ustawę, że
              wszystkie te OFE będą musiały zwrócić ludziom składki od razu, bez
              czekania do emerytury.
            • 3_po_3 Re: OFE i ... przykład Amiszów 26.06.09, 13:09
              dobre bierzmy przykład z Amiszów a wszyscy cofniemy sie w czasie
              • Gość: inj Re: OFE i ... przykład Amiszów IP: 130.94.133.* 26.06.09, 13:50
                trelemorele... zaoszczędzimy... może ze 2 złote...
              • Gość: brent Re: OFE i ... przykład Amiszów IP: 80.50.125.* 26.06.09, 13:59
                OFE to chyba największy przekręt III RP
                W chwili kiedy banki biją się o klientów i dają nawet 8% na zwykłej lokacie, OFE
                już na wstępie kradną 7% za nic nie robienie
                To jest SKANDAL!
                Ale Polska to kraj idiotów.
                Autor tego złodziejstwa Buzek dostaje setki tysięcy głosów w wyborach...
                Tu się nic nie zmieni, niestety
              • darr.darek Re: OFE i ... przykład Amiszów 26.06.09, 14:38
                3_po_3 napisała:
                > dobre bierzmy przykład z Amiszów a wszyscy cofniemy sie w czasie

Czy spokojne i godne życie Amiszów jest cofnięciem się ?

Ja nie pisałem o naśladowaniu odrzucania nowoczesnych technologii, ale o
                sprawach społeczno-podatkowych.
                Do powiązania pędu do nowoczesnych technologii z tradycyjnymi wartościami
                wystarczy posłużyć się przykładem Mormonów z USA. Bodaj najbogatsza grupa
                społeczna w USA, w której tez nie ma praktycznie rozwodów, nie ma nędzy i
                żebractwa, nie ma "nowoczesnej rozwiązłości" i nie ma epidemii "nowoczesnej"
                choroby.
                Różnica jest chyba taka, że rząd USA znając bardzo wysokie dochody Mormonów
                raczej nie zgodził się na zrezygnowanie z przymusu ubezpieczeń społecznych dla
                tej grupy. Stąd posłużyłem się precedensem Amiszów.

Ja chcę, aby Czerwona Holota była na tyle słaba, aby i Amisze i Mormoni i
                wszyscy ludzie USA i Europy nie mieli nakładanego przymusu rozbudowanych
                obciążeń ubezpieczeniowo-podatkowych lansowanych przez lewicę.

• aegis_of_heart Ojej... jak Ty mało wiesz o USA i życiu. 26.06.09, 15:07
                  Co do Amiszów - widzisz, we współczesnym świecie nie ma powrotu do jaskiń.

Amisze mogą sobie żyć tak jak Indianie - w swoistych rezerwatach - ale to ich
                  życie jest gwarantowane tylko przez opiekę ze strony społeczeństwa, które oni
                  starają się ignorować.

Co do mormonów i innych grup religijnych - nie wierz we wszystkie opowiastki.
                  Ponadto, nie wpadłeś na to, że wspaniała czystość grupy jest gwarantowana przez
                  to, że reszta się, w razie czego, od nich odcina?

To tak, jakby pozbawiać obywatelstwa każdego, kto popełnia przestępstwo. Też
                  moglibyśmy potem twierdzić, że wśród Polaków nie ma złodziei.

A nazywanie ludzi, którzy wywalczyli to, że nie zapieprzasz czternaście godzin
                  dziennie w fabryce i mogłeś się kształcić "czerwoną hołotą" jest zwyczajną
                  aberracją umysłową i chamstwem.

Przestań czytać takie gadzinówki jak "Wprost" i poznaj lepiej życie, najlepiej
                  jadąc do USA i tam pracując.

Więcej wyobraźni, mniej propagandy.
                  • darr.darek Re: Ojej... jak Ty mało wiesz o USA i życiu. 27.06.09, 00:01
                    aegis_of_heart napisał:
                    >Co do Amiszów - widzisz, we współczesnym świecie nie ma powrotu do
                    jaskiń.

O ! To w lewicowych broszurkach uczą, że Amisze żyją w jaskiniach.

>Amisze mogą sobie żyć tak jak Indianie - w swoistych rezerwatach -
                    ale to ich
                    >życie jest gwarantowane tylko przez opiekę ze strony społeczeństwa,
                    które oni
                    >starają się ignorować.

Ty naprawdę wierzysz w bzdurę, którą napisałeś ? Samowystarczalni
                    Amisze zawdzięczają coś

stowarzyszeniom gejowskim i pewnie samemu M.Jacksonowi ! No, ale
                    głusze rzeczy lewicowiec

też chyba nie mógłby wymyślić.

>Co do mormonów i innych grup religijnych - nie wierz we wszystkie
                    opowiastki.
                    >Ponadto, nie wpadłeś na to, że wspaniała czystość grupy jest
                    gwarantowana przez
                    >to, że reszta się, w razie czego, od nich odcina?

O ! Wreszcie lewicowiec myśli (przynajmniej jeden) !
                    Włąsnie ja i miliony mnie podobnych chcielibyśmy, aby władza
                    lewicowych ideologów

odpieprzyła się od nas, jeśli my tego nie chcemy. Tak jak to robią
                    Mormoni wobec kogoś, kto

uważa za głupie zasady życia w prawości, seksu tylko z żoną/-mi,
                    nienarkotyzowania się itp..

Ja chciałbym, aby właśnie lewicowa hołota dopuściła w rządzonych
                    przez siebie panstwach

LIBERALIZM ! Aby odcinała się od tysięcy czy milionów osób, które
                    uważają, że przymusowe

składki chorobowe czy emerytalne są głupie. Chcecie sobie żyć we
                    własnych wspólnotach,

żyjcie, ale nie liczcie, że przyjdziemy wam z pomocą w chorobie czy
                    nędzy starczej. Proste ?

Zbyt proste do lewicowych zamordystów, bo oni wiedzą, że niewielu by
                    pozostało we

wspólnoście miłośników socjalizmu.

A tak miło byłoby pomarzyć.
                    Chcecie sobie żyć we własnych wspólnotach, gdzie będziecie karać
                    swoich winowajców-morderców

śmiercią - żyjcie, ale nie liczcie na nasze poparcie. itd.itd.
                    Ale gdzieś od lewych oczekiwać Wolności, czyli LIBERALIZMU. Co kto
                    chce to ma i ponosi za to

odpowiedzialność.

> To tak, jakby pozbawiać obywatelstwa każdego, kto popełnia
                    przestępstwo. Też
                    > moglibyśmy potem twierdzić, że wśród Polaków nie ma złodziei.

Właśnie sobie selekcjonujcie ! Jednak nie da się, bo przy prawie
                    WOLNEGO WYBORY WŁASNEGO to

wszyscy uciekaliby za granicę "wrogiej społeczności". A jak
                    pokazywała władza lewicowa, do

uciekinierów należy strzelać.

> A nazywanie ludzi, którzy wywalczyli to, że nie zapieprzasz
                    czternaście godzin
                    > dziennie w fabryce i mogłeś się kształcić "czerwoną hołotą" jest
                    zwyczajną
                    > aberracją umysłową i chamstwem.

Abberacją umysłową jest wiara w lewicowe "ideały" po tym jak
                    wszędzie skompromitowały się w

praktyce. A w EU skompromitują się znów po 50-70 latach stosowania,
                    czyli za naszego życia.

Jeszcze ta naiwna wiara, że to nie rynek, nie płaca rynkowa i nie
                    rynkowe żądania

pracobiorców powodują wzrost zamożności i poprawianie warunków umowy
                    pracowników, le jakowiś

... lewicowcy. hehe. I pewnie też związkowcy, zgadłem ?

> Przestań czytać takie gadzinówki jak "Wprost" i poznaj lepiej
                    życie, najlepiej
                    > jadąc do USA i tam pracując.

Wprost przestałem czytać, gdy coraz bardziej wychodziło na jaw, że
                    SB-cka przeszłość do

grobowej deski będzie w tym periodyku bardziej ceniła Millera czy
                    Napierniczka niż Korwina-Mikke, którego wycięli z felietonów już
                    jakieś 10 lat temu.

25 lat temu dałbym wszystko, aby wyjechć do USA chocby do azbestu (i
                    pod warunkiem, że nie

będę zastrzelony na granicy przy próbie ucieczki). Jednak nie
                    wyjechałem, skończyłem studia

i sporo musięliby mi dawać, abym dziś się do nich miał przeprowadzać
                    z Polski.
                    Życie poznałem lepiej niż Ty.

> Więcej wyobraźni, mniej propagandy.

Tego Ci właśnie życzę.
                    Jak tam z podpowiedzią dla lewicowców: zachowujcie się jak Mormoni i
                    dajcie innym żyć jak

chcą bez waszych przymusowych składek, opieki, wtrącania się do
                    moich dzieci itp..

Nie da się zrealizować u lewicy, nieprawdaż ?
                • Gość: pavka Re: OFE i ... przykład Amiszów IP: 88.220.105.* 27.06.09, 00:33
                  Wszystko ładnie,pięknie, tylko napisz jeszcze od kiedy to w USA są przymusowe
                  ubezpieczenia społeczne i emerytalne... :))
                  • darr.darek Re: OFE i ... przykład Amiszów 27.06.09, 02:01
                    Gość portalu: pavka napisał(a):
                    >Wszystko ładnie,pięknie, tylko napisz jeszcze od kiedy to w USA są
                    >przymusowe ubezpieczenia społeczne i emerytalne... :))

Nie występują w tak opresyjnym stopniu jak w EU, ale występują.
                    Zapewne też chodziło o skalę opodatkowania własnej działalności
                    rolniczo-rzemieślniczej wobec ludzi, którzy zupełnie olewają system
                    pod tytułem: "musimy zbierać wysokie podatki, aby dawać wam wszelkie
                    rządowe dobra".
                    Nie analizowałem tematu dogłębnie (poza Amiszami i białymbi
                    kołnierzykami z rządu nikt pewnie nie zna tematu dogłębnie), ale
                    wiem, że na ten temat toczyły się ostre negocjacje i to Amisze
                    wygrali bezprecedensowe ustalenia, że ogłupieni odpadami
                    marksistowskiej propagandą ustawodawcy byli w stanie wyłączyć
                    Amiszów spod opresyjnego prawa (lewa) pod nazwą: "płać a rząd da ci
                    wszelkie dobra, dobra ... dobra, dobra".

Choć przypuszczam, że podatkami za ochronę wojska i systemu prawnego
                    Amiszów obciążono. Jakież to grosze/centy wobec bezmiaru kradzieży
                    socjalistycznej tworzonej przez Czerwoną Hołotę !

• 3_po_3 Re: OFE i ... przykład Amiszów 29.06.09, 10:17
                      darr.darek
                      niestety izolacja nikomu nie wyszła jeszcze na dobre. Jesli takie
                      społecznośći (Amisze. Mormoni) bedą rozmnażać się tylko w swojej
                      grupie to wykończą się genetycznie. Im mniejsze zróznicowanie
                      genetyczne tym osobnicy (ludzie, zwierzęta...) bardziej chorowici.
                      Tacy ludzie maja problemy z krzepliwością krwi słyszałeś o skazie
                      krwotocznej. I dobrze. Bo zasady współzycia panujace w tych
                      społecznościach są chore. To zwykłe zniewolenie, ubezwłasnowolnienie
                      członków grupy. Ja nie widze tam niczego godnego nasladowania.
                      • darr.darek Re: OFE i ... przykład Amiszów 29.06.09, 13:26
                        3_po_3 napisała:
                        > niestety izolacja nikomu nie wyszła jeszcze na dobre. Jesli takie
                        > społecznośći (Amisze. Mormoni) bedą rozmnażać się tylko w swojej
                        > grupie to wykończą się genetycznie.

Nie wykończą się, bo nawet w dużo mniejszych populacjach następowało dobieranie
                        się w pary przez stulecia a nawet przez tysiąclecia. Były przez stulecia miasta
                        o liczebności kilkuset ludzi i rzadko kto dobierał sobie małżonka spoza miasta
                        (praktycznie tylko bogaci mieli czas i pieniądze na poznawanie obcych ludzi). Na
                        małych wsiach ten mechanizm faktycznie powodował czesto problemy rozmnażania
                        wsobnego. Państwa miały liczebność po kilkaset tysięcy ludzi choćby 1000 lat temu.

> Im mniejsze zróznicowanie
                        > genetyczne tym osobnicy (ludzie, zwierzęta...) bardziej chorowici.
                        > Tacy ludzie maja problemy z krzepliwością

To nie chodzi o przeciętną "chorowitość" i problem z krzepliwością, a o to, że
                        dużo częściej zdarzają się wówczas wady genetyczne. Nie raz na 10.000 ludzi lecz
                        np. raz na 100 urodzin (dawniej los takiego urodzonego inwalidy był przesądzony
                        w ciągu pierwszych dni).

>I dobrze. Bo zasady współzycia panujace w tych
                        >społecznościach są chore. To zwykłe zniewolenie, ubezwłasnowolnien
                        >członków grupy. Ja nie widze tam niczego godnego nasladowania.

Dla takich ... droga wolna. Wolność rządzi (jak sądzisz dlaczego Czerwona Hołota
                        nie pozwala prawicowcom odchodzić ze wspólnot lewicowych i zakładać w panstwie
                        własne wspólnoty lewicowe z calkowicie własnymi prawami ?). A jednak taka
                        społeczność Amiszów (znów wracam do przykładu, bo zadziwiają wielu uporem do
                        odrzucania nowoczesnych technologii) nie tylko się nie rozpada lecz trwa w
                        najlepsze w zdrowiu i pomyślności.

Do Mormonów wielu chciałoby się wkręcić, gdy zobaczą ich bogactwa, ale nie dla
                        psa kiełbasa.

• makova_panenka Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 13:16
          Bogulo nie myśli, Bogulo pieprzy.
        • Gość: xyz Bogulo2, kupiłeś w końcu to mieszkanie w Poznaniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 13:28
          Może wolałbyś mieszkanie pod Suwałkami?
    • Gość: Ezar Więcej odłożymy na starość IP: *.man.bydgoszcz.pl 26.06.09, 10:14
      To wszystko to jedna wielka farsa. Dlaczego ja jako obywatel mam utrzymywać
      hazardzistów którzy przegrywają na giełdach moje ciężko zarobione pieniądze.
      Ubezpieczycieli nic nie motywuje do wypracowywania zysków gdyż mają
      zagwarantowane 7% naszych składek.
      Moim skromnym zdaniem Ci złodzieje powinni mieć profit jedynie w momencie
      wypracowania zysku nawet zgodził bym się na te 50%, natomiast w przypadku
      wtopienia pieniążków powinni wyrównywać utracony wkład.
      Jeżeli taki układ by im się nie podobał to droga wolna jest tyle innych krajów
      w których można okradać obywateli, a ja bym spokojnie odkładał te
      zaoszczędzone pieniążki bez strat do skarpetki lub na konto w jakiś banku. Na
      pewno wyszedł bym na tym o niebo lepiej niż wpłacając kaske do OFE.
      • Gość: agata Re: Więcej odłożymy na starość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 10:37
        >Jeżeli taki układ by im się nie podobał to droga wolna jest tyle
        >innych krajów w których można okradać obywateli,

Polska jest właśnie takim krajem, a rząd PO szczególnie się o to
        stara (patrz np. ostatnie przepompowanie 750 mln z kieszeni
        podatnika do kasy bankierów i deweloperów pod pozorem rzekomej
        pomocy bezrobotnym kredytobiorcom).

>a ja bym spokojnie odkładał te
        >zaoszczędzone pieniążki bez strat do skarpetki lub na konto
        >w jakiś banku. Na pewno wyszedł bym na tym o niebo lepiej niż
        >wpłacając kaske do OFE.

Oczywiście. Nie tylko odłożyłbyś więcej. Weź również pod uwagę, że
        pierwsza emerytura z OFE wyniosła 23 PLN miesięcznie przy 6
        tysiącach zgromadzonego kapitału, czyli tyle, ile ODSETKI od takiej
        samej kwoty trzymanej na lokacie bankowej 5,5% po odliczeniu podatku
        Belki. Z tym, że bank po Twojej śmierci przekaże te 6 tysięcy Twoim
        spadkobiercom, a OFE - do kieszeni starej q. Lewickiej i jej kumpli.
      • swan_ganz Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 10:57
        a ja bym spokojnie odkładał te zaoszczędzone pieniążki bez strat
        do skarpetki lub na konto w jakiś banku. Na pewno wyszedł bym na tym
        o niebo lepiej niż wpłacając kaske do OFE.

to juz było wiadomo na etapie wdrażania tego złodziejskiego systemu;
        były wtedy symulacje dotyczące zasobności portfela przeciętnego
        emeryta wskazujące, że ten, który będzie odkładał na jakimś
        subkoncie do banku będzie znacznie bogatszym emerytem niż ten, który
        zapisał się do OFE...
        I co z taką wiedzą zrobiono? Nic bo złodziejom wdrażającym wówczas
        ten projekt niezależało przeciez na tym by to obywatelom dobrze było
        tylko im.... A dziś jeden z twórców tego złodziejskiego systemu
        dostaje najwięcej głosów wyborczych. Buzek są jednak i tacy co
        pamiętają....
    • greg-7 Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 10:15
      Mam nowe zadanie dla GW. PO zmusiło OFE do kupowania obligacji
      państwowych, co spowoduje że będą mizerne zyski. Dlaczego OFE mają
      finansować deficyt a nie maksymalizować zyski? Dlaczego mają
      zabronioną swobodę dowolnej możliwości inwestowania, nawet poza
      granicami kraju?
      Lipne są te OFE i lepiej by było zrezygnować z przymusu należenia do
      któregokolwiek z nich. Kto by chciał to by do niego należał, a kto
      nie to nie - jego sprawa.
      • Gość: bambetel Więcej odłożymy na starość IP: *.promax.media.pl 26.06.09, 10:20
        Czyżby wreszcie dało się coś zrobić "dla dobra społeczeństwa". Gratulacje i pozdrowienia dla GW. niech nadal Wam "NIE BĘDZIE WSZYSTKO JEDNO"
        • maniek_ok Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 11:14
          Jasne, sukces jest gigantyczny! Twoja emerytura wzrosnie moze nawet o kilka
          zlotych! Za to dla TU 4% za zarzadzanie to nadal pieniadze nieziemskie. Mozesz
          sobie to sam policzyc. Aha - i Twoja ofe-czesc emerytury nadal zalezy od gield -
          jak zle trafisz to bedziesz mial malo, jak dobrze to nawet przy 10% za
          zarzadzanie mialbys wiecej.
      • Gość: Monika U. Re: Więcej odłożymy na starość IP: 212.75.127.* 26.06.09, 10:23
        nie straszcie.
        przeczytałam Wasze posty a ja właśnie muszę wybrać fundusz. szukałam trochę w
        sieci ale jedne maja dobra stopę zwrotu inne za duzo prowizji pobieraja. poza
        tym ja nie kumam wszystkiego. gdzie macie swoja kasę tzn jakie fundusze?
        • maniek_ok Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 11:17
          Gdyby to bylo proste, to kazdy bylby spokojny. Niestety NIKOMU poza ludzmi w
          wieku od 60-tki nie zalezy na emeryturach. To wolna amerykanka.

Wyniki i oplaty zmieniaja sie tak ze nikt nie powie Ci prawdy - musisz strzelic
          i liczyc ze trafilas i za 40 lat bedziesz akurat wygrana.
      • Gość: Prudent Re: Więcej odłożymy na starość IP: 212.160.172.* 26.06.09, 10:31
        Poczytaj zanim napiszesz głupoty

OFE już od dawna miały w swoich budżetach posiadać bony skarbowe
        Od samego początku reformy
      • Gość: kaszanek Re: Więcej odłożymy na starość IP: 188.33.84.* 26.06.09, 10:47
        no coz, nie moge odmowic ci slusznosci. to skandal, ze ofe ma ratowac sytuacje z
        deficytem, bo zostalo stworzone zupelnie w innym celu i takie praktyki nie
        powinny miec miejsca. jednak na razie nie likwidowalbym ofe calkowicie - sam
        wiesz, jakim narodem sa polacy. zycie chwila biezaca, o jutro bede sie martwic
        pozniej, jakby co to panstwo zapewni to i tamto... dopoty, dopoki w polsce nie
        bedzie swiadomego spoleczenstwa obywatelskiego z prawdziwego zdarzenia, przymus
        pracowania na wlasna emeryture jest konieczny. gdyby go nie bylo, wiekszosc nie
        odlozylaby niczego. ja naleze do tej swiadomej czesci - mam oczywiscie ofe, bo
        musze (wlasnie we wspomnianej w artykule avivie, czyli commercial union -
        jeszcze sie nie przyzwyczailem do zmiany nazwy), ale jako ze aspiruje do tej
        swiadomej czesci spoleczenstwa, mam tez ike, inwestuje w fundusze. ja sie
        przyszlosci nie boje, i nie bede do tego obciazeniem dla panstwa. jednak masa
        ludzi bedzie przy swoich glodowych emeryturach, ktore nie zawsze musza byc
        wynikiem zlej placy i niskich skladek, ale tez braku "pomyslunku". moj ojciec po
        piecdziesiatce dopiero niedawno zalozyl sobie ike - i juz wie, ze bedzie mu
        ciezko, do emerytury nie uzbiera tyle, ile moglby oszczedzic stosujac
        dlugoterminowe strategie wieloletniego oszczedzania. zawsze zarabial swietnie,
        ale pieniadze wywalal nie wiedziec na co, i teraz zaluje...

a wracajac do meritum - dobrze, ze oplaty beda nizsze, ale drugi wymieniony
        pomysl ten od avivy - zwrot oplat na okolicznosc bessy, rowniez wydaje mi sie
        trafiony. nie beda zerowac na cudzej stracie, to jest OK.
    • Gość: Gall Więcej odłożymy na starość IP: 195.8.217.* 26.06.09, 10:24
      Jak wyborcza taka walcząca to niech zajmie się opłatami pobieranymi
      przez zus za transfer składek do ofe.... chyba, że nie ma w tym juz
      takiego interesu
      • Gość: RL A VAT na auta? IP: 62.159.153.* 26.06.09, 10:26
        Czy ktos wie kiedy szanowne Ministerstow Finansow wreszcie wyda swoja decyzje
        dotyczaca rejestracji aut w firmie?
    • Gość: Iustitia Przecież na tych OFErzystów jest paragraf karny!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.09, 10:27
      KK: Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej,
      doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub
      cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania
      błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego
      działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat
      8.

• Gość: Ezar Re: Przecież na tych OFErzystów jest paragraf kar IP: *.man.bydgoszcz.pl 26.06.09, 10:29
        Jeżeli jest tak jak zacytowałeś to już Cię lubię tylko jak to się ma do
        usankcjonowanego działania OFE.
        • Gość: Iustitia Re: Przecież na tych OFErzystów jest paragraf kar IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.09, 12:26
          Gość portalu: Ezar napisał(a):
          > Jeżeli jest tak jak zacytowałeś to już Cię lubię tylko jak to się
          > ma do usankcjonowanego działania OFE.

Sam się zastanawiam - gdyby to było dobrowolne, to ok. - chcesz
          być "ostrzyżony" (pierwsza emerytura z OFE wyniosła ok. 23 zł),
          proszę bardzo, twoja sprawa...
          Nie podoba mi się, zabieram swoje pieniądze. I sam je lepiej
          inwestuję. A tu, niestety, "uszczęśliwiają" cię na siłę... :-/
          Nie masz żadnego wpływu na to, w co zostaną zainwestowane twoje
          składki. Musisz zawierzyć OFErzystowym ANALitykom. :-P
          I swojej własnej kasy wypłacić nie możesz.

Pozdrawiam Bydgoszcz! :-)
    • Gość: agata Więcej odłożymy na starość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 10:28
      3,5? Owszem, ale od ZYSKU, tzn. kwoty, o którą OFE powiększy mój
      kapitał.

Poza tym "twórcy" tej genialnej reformy powinni już dawno wisieć.
    • bemowiak2008 Oplaty od zyskow,doplaty do strat to bylaby wygran 26.06.09, 10:32
      a o emerytury.

a tak smiech na sali... czy zyskuja czy traca dostaja tyle samo. jak
      w komunie. czy sie stoi czy sie lezy tyle samo sie nalezy

same wygrane GW widzi, on podwyzek podatkow, braku objaw kryzysu w
      polsce, super sytuacji budzetu poprze wygrane emerytow...
    • 3_po_3 zasada konkurencji nie zadziałała 26.06.09, 10:35
      Swietna wiadomość. Jak widać zasada konkurencji w tym wypadku nie
      zadziałała, bo niby dlaczego miała zadziałać skoro ten rynek jest
      tak na prawde regulowany a nie wolny.

Szkoda tylko ze przez tyle lat Toawrzystwa siagnęły ze mnie kupe
      kasy. Pierwsi przystępujący zapłacili tzw. frycowe.
      • cothbiro Konkurencja jest mitem 26.06.09, 13:22
        W jaki sposób regulacja tego rynku miała uniemożliwić konkurencję?
        OFE miały swobodę obniżania opłat, ale nie kwapiły sie do tego. Tak
        jak nie były skłonne obniżyć cen roamingu wielkie koncerny
        telekomunikacyjne w Europie, wobec czego obniżkę cen wymusiły władze
        publiczne. Wbrew mitologii wolnego rynku sprzedawanej przez wielkie
        media i część ekonomistów, konkurencja, zwłaszcza na rynkach o
        wysokich barierach wejścia i zdominowanych przez oligopole,
        praktycznie nie istnieje.
        • 3_po_3 ręce opadają....na Twoje mundrośic 29.06.09, 10:04
          no ręce opadają jak czyta się takie "mondrości".
          cothbiro napisał:
          > W jaki sposób regulacja tego rynku miała uniemożliwić konkurencję?

W taki ze kazda regulacja jest zła a korzysci plynace z konkurencji
          i wolnego rynku sa najwyzsze jesli nie ma żadnych barier i
          ograniczen. Kazda ingerencja w rynek zmniejsza korzyśći.

Inaczej im mniej barier, regulacji tym wolny rynek i zasada
          konkurencji bardziej działa. Poczytaj sobie o konkurencji doskonalej
          itd im bardziej rynek zblizony do wolnego, do tego modelowego tym
          bardziej widać korzyści z tego płynące np rynkiem najbardziej
          zblizonym do modelowego jest handel warzywkami... nie wszystkim
          jednak da się handlowac tak jak warzywami.
    • Gość: pawel Re: Więcej odłożymy na starość IP: *.domainunused.net 26.06.09, 10:41
      Żenujące jest to, że GW przypisuje sobie nie swoje sukcesy.
      Euro2012 w Polsce to też zasługa GW?
      • Gość: Monika U. Re: Więcej odłożymy na starość IP: 212.75.127.* 26.06.09, 10:45
        ale wyjscia nie ma i trzeba jakis fundusz miec.

sądzicie, ze Ci co w zusie zostali, jak np nasi rodzicie maja lepiej??
        • Gość: Swan Re: Więcej odłożymy na starość IP: 89.174.254.* 27.06.09, 01:16
          > sądzicie, ze Ci co w zusie zostali, jak np nasi rodzicie maja
          lepiej??

tak; oni mają lepiej bo będą mieli wyższe emerytury. Też bym został
          w ZUS-ie gdybym miał taką możliwość ale nasi politycy zadbali już o
          to by taką alternatywę dla OFE miało jak najmniej osób ...
    • ksionc_proborzdz Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 10:49
      Gra powinna toczyć się o coś zupełnie innego. Nie o wysokość %, ale o to, od
      czego te % są liczone. Mogę się zgodzić nawet na większy %, ale liczony od zysków.
      IMO "zwycięstwo" na otarcie łez.
      • aegis_of_heart Dokładnie tak. 26.06.09, 12:55
        Na razie "czy się stoi, czy się leży, kasa OFE się należy".

Opłaty za zarządzanie? Świetny żart. Doprawdy, paradny.
        Na razie celem OFE jest nagonienie jak największej liczby klientów i ich
        golenie. Nic dziwnego, że nie jest ważne dobre zarządzanie funduszami (które i
        tak jest mocno regulowane), tylko akwizycja.

Mamy więc w Polsce masę akwizytorów wykonujących nikomu nie potrzebną pracę
        łapania klientów z fundusza A do funduszu B i na odwrót, tak jakby była wielka
        różnica.

A wystarczyłaby jedna centralna instytucja w Internecie.
        • 3_po_3 Re: Dokładnie tak. 26.06.09, 13:15
          wystarczy samodzielnie myslec i nie korzystac z "porad" akwizytorów
          i róznej maści pośredników. Nikt Cię nie zmusza do zmiany OFE.
          Zmieniaj OFE gdy sam uznasz ze to dobre dla Twoich interesów. Nie
          słuchaj tego co pitolą akwizytorzy bo oni na pewno nie dobiorą
          optymalnego rozwiazania Dla ciebie tylko dla siebie.
          DBAJ O SWÓJ INTERES SAM. Wyjdziesz na tym najlepiej.
          • aegis_of_heart Ja tam sobie myślę samodzielnie. 26.06.09, 14:53
            I w życiu z akwizytorem OFE nie gadałem.

Niemniej nie zmienia to faktu, że OFE stosują agresywną akwizycję, bo im się to
            zwyczajnie opłaca.
            Dodatkowo mają na co zwalać w winę i w co wrzucać w koszty (a założę się, że
            dużą częścią byznesplanu jest robienie dętych kosztów, by uzasadnić horrendalne
            stawki; chętnie poznałbym dokładne koszty zarządów naszych OFE, reprezentacyjne,
            piorących mózg kampanii marketingowych i całych działów PR, marketingu itd.,
            kosztów utrzymania całych central i wszystkiego, co sobie w koszta wrzucają).

Prawda jest taka, że OFE można prowadzić bardzo tanio. Spokojnie mogłyby to
            robić np. porządne banki, ale i inne instytucje finansowe i domy maklerskie.

Gigantyczne koszty i zyski nie są niczym uzasadnione - poza oczywiście sytuacją
            oligopolu.
    • swan_ganz bardzo wam się udało; bardzo, bardzo... 26.06.09, 10:51
      mamógł nam my się cieszyć, że złodziej mógł nam przecież rąbnąć buty
      a zadowolił się tylko portfelem i komórką?
      Sami promowaliście ten złodziejsko-bandycki system, który nam tu
      Buzek wprowadził a teraz się cieszycie, że skala złodziejstwa będzie
      nieco niższa? I jeszcze mamy się z tego cieszyć bo za czterdzieści
      lat przyszłym emertytom będzie lepiej bo ich mniej okradną niż nas?
      Tia... przeciętnemu Polakowi nie pozostaje nic innego niż tylko się
      popłakać ze szczęścia...
    • Gość: Bystry Więcej odłożymy na starość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 10:53
      PiS i SLD tradycyjnie zagrały na populizm.. co tego że obniżyli opłaty OFE
      Allianz miał najniższą opłate 4% i co z tego skoro i tak był jednym z
      najgorszych OFe na rynku... ludzie myślice że dzięki zmniejszeniu opłat na
      emeryture odłożycie więcej... nie bądźcie naiwni...tak naprawde najwazniejsza
      jest stopa zwrotu danego OFE i wielkosć aktywów (czym wyższe tym lepiej dla
      Klientów OFE bo jest nizsza druga opłata)i nawet jak pobiera wyższe opłaty to
      i tak wychodzicie lepiej niż będąc w słabym i małym OFE
      • maniek_ok Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 11:12
        akurat w ostatnim rankingu to allianz jest w kazdej kategorii w pierwszej trojce
        najlepszych wiec przestan bredzic. Masz fuksa - ja mam w CU i boje sie patrzec -
        jeszcze ani razu nie wyszli ponad ostatnie pozycje. O sredniej nie ma nawet co
        marzyc. Ale jak probowalem sie przeniesc to kazdy doradca mnozyl problemy a u
        mnie czasu poza praca jest bardzo niewiele i kupa z tego wyszla...
    • Gość: fdsf pytanie: ile dostane z OFE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 10:56
      zajmuja sie jakimis pie...mi 3 czy 7 procent prowizji

ja mam inne pytanie - jak to w koncu ma byc liczone ile dostane
      wyplaty?

mam karte do bankomatu od commerciala i moge sobie sprawdzac ile mam
      aktualnie zgromadzone na koncie ofe

i teraz:

1. po 6 latach ma 77tys PLN - zalozmy ze w wieku 65 lat bede mial
      okolo 1 mln PLN

- czy bede mogl wybrac ten 1 mln za jednym razem?
      - jesli zdecyduje sie go nie wybierac to jak bedzie liczone ile
      dostane miesiecznie? i porosze o jakas symulacje np. ze bede zyl 15
      lat do 80 roku zycia ile bede dostawal miesiecznie?
      - jesli nie wybiore miliona za jednym razem tylko bede bral wyplate
      co miesiac a umre po roku co sie stanie z reszta pieniedzy?

to sa pytania mnie interesujace a nie jakies pierdoly 3 czy 7
      procent prowizji
    • Gość: sadlos Więcej odłożymy na starość IP: 188.33.89.* 26.06.09, 10:59
      To już drugie miejsce gdzie jest informacja, że "chlubną odmianą okazał się
      Allianz"... A co z avivą? To, że zmienili nazwę z cu, nie znaczy, że przestali
      istnieć, a oni już od dawna ciągle obniżają składki, ja cały zeszły rok
      płaciłem 4%, więc chlubny Allianz może się schować, tym bardziej, że Aviva
      jako jedyna miała obniżyć je do 3,5%
    • Gość: bol Więcej odłożymy na starość IP: 84.203.152.* 26.06.09, 11:09
      o, jezu, jak sie ciesze! Gratulacje dla rzadu! wiecej takich
      wiadomosci! A OFE ze tak powiem h.w.d. zlodzieje
    • maniek_ok Re: Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 11:10
      a swistak siedzi i zawija bidak te swoje sreberka!
    • myslacyszaryczlowiek1 Już ten krótki czas istnienia OFE pokazuje że 26.06.09, 11:11
      to jest wielka pomyłka. Niech w tych złodziejskich towarzystwach oszczędzają
      pedały, single i bezdzietni ewentualnie z jednym dzieckiem. A ci co mają dwoje,i
      więcej powinni proporcjonalnie mniej płacić na ZUS.
      Ten krótki czas istnienia OFE pokazał że najlepszym zabezpieczeniem na starość
      są nasze dzieci. A papierki zgromadzone na tych kątach (zamierzone) mogą się
      okazać zupełnie bezwartościowe. Jeszcze jeden szwindel finansjery w majestacie
      prawa.
      W polskim prawie są alimenty również w drugą stronę dzieci łożą na rodziców, i
      może to się odbywać za pomocą ZUSu tak jak było do tej pory.
      • Gość: dfs niech kazdy sobie sam na siebie do banku odklada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 11:26
        i tu nie wyjezdzaj ze swoimi dziecmi - jak to mniej chcesz placic na
        ZUS od tych co nie maja dzieci?

oni wogle nie chca placic na ZUS

a twoje dzieci rownie dobrze co pracujacymi singlami to moga zostac
        pijakami i zulami zyjacymi z opieki spolecznej i kradnacymi

zreszta stara zasada: niech kazdy sie zajmie soba sam i swoimi
        dziecmi jesli je ma, precz ze wspolnym skladaniem sie na cokolwiek
        • ksionc_proborzdz Re: niech kazdy sobie sam na siebie do banku odkl 26.06.09, 11:38
          > a twoje dzieci rownie dobrze co pracujacymi singlami to moga zostac
          > pijakami i zulami zyjacymi z opieki spolecznej i kradnacymi

Wtedy będzie miał problem.
          Obecny system to jednak złodziejstwo, co miesiąc mógłbym odkładać te pieniądze
          na najgłupsze konto czy inną lokatę i miałby taki sam, a niech i nawet niższy ROI.
          Tylko potem, na łożu śmierci mógłbym przekazać resztę kasy dzieciom. Tak
          budowałoby się narodowe bogactwo. Pokolenie po pokoleniu. A tak jak teraz, to
          Polacy zawsze będą biedotą żyjącą na kredyt i pracującą jak niewolnicy.
        • darr.darek tu własnie była mowa o LIBERAlizmie 26.06.09, 11:54
          Gość portalu: dfs napisał(a):
          > zreszta stara zasada: niech kazdy sie zajmie soba sam i swoimi
          > dziecmi jesli je ma, precz ze wspolnym skladaniem sie na cokolwiek

Przecież przedmówca własnie O TYM pisał. Owszem, dokładał tam byty "urzędnicze"
          typu zus pośredniczący, aby dzieci faktycznie płacili na swoich starszych
          rodziców. Jednak to są byty dla "miłośników urzędasów" a nie zmieniają idei
          proponowanej tu przez "myślącego szarego człowieka".

Czyli właśnie: niech kazdy sie zajmie soba sam i swoimi dziecmi jesli je ma,
          precz ze wspolnym skladaniem sie na cokolwiek.

Zero idiotycznych przymusowych składek na przyszłe, państwowe emerytury, zero
          idiotycznych przymusowych składek chorobowych, zero przymusowego wtrącania się
          państwa w wychowanie dzieci i w to od kiedy ktoś chce posyłać dzieci do szkoły,
          zero idiotycznego wspólnego finansowania szkół itd.itd..

• makova_panenka Re: Już ten krótki czas istnienia OFE pokazuje że 26.06.09, 13:22
        Dzieci to nie jest żadne zabezpieczenie. Jeśli twoje utrzymanie będzie za dużo
        kosztować oddadzą cię na krem.
        • myslacyszaryczlowiek1 Re: Już ten krótki czas istnienia OFE pokazuje że 26.06.09, 18:59
          Ja swoich rodziców nie oddałem na krem, więc liczę że moje dzieci też tego nie
          zrobią. Oprócz tego mamy prawo do alimentów również od dzieci.
    • ichmordy PO zrobiło taką dziure budżetową że ZuS zje OFE 26.06.09, 11:22
      www.youtube.com/watch?v=PtnF6_sM0Rk
      PO co pracować na taką rentę ?
    • 10.ewelina Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 11:28

to i tak jest złodziejstwo, bo wszystko kryzys zjadł, bo inwestowali w to co
      ich firm matki wypuszczały:)
      to się nazywa interes jesz-robisz-inni przerabiają- robią etc to jest łańcuch
      pokarmowy
      • Gość: Monika U. Re: Więcej odłożymy na starość IP: 212.75.127.* 26.06.09, 11:33
        no wiadomo, że my biedne żuczki nic nie możemy ale obiązki są
        na stronie KNF znalazłam raknkikg stopy wzrostu
        [url=http://www.knf.gov.pl/system_emerytalny/Dane_o_rynku/Stopy_zwrotu_OFE/stopy_zwrotu_OFE_080409.html]
        i tez allianz jest na pierwszym miejscu...
        • Gość: Bubatek Te pieniądze nie są Wasze IP: 151.193.220.* 26.06.09, 11:57
          Pieniądze w ZUS oraz w OFE nie są naszą własnością - tak powiedział Sąd
          Najwyższy. W związku z tym nie możemy swobodnie decydować o tym, co się z nimi
          stanie po naszym przejściu na emeryturę (o ile kto doczeka).

gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,29577,5276567,Sad_Najwyzszy_oddalil_kasacje_w_sprawie_OFE.html
          to jest moim zdaniem największy szwindel całej tej 'reformy'. To już bym wolał
          odkładać 100% do ZUS, który nie straci na krachach finansowych a 'w razie
          potrzeby' (gdybyśmy się za słabo rozmnażali albo cuś) konstytucja - przynajmniej
          póki co - gwarantuje mi świadczenia. A tak - po prostu zamiast odkładać na jedną
          kupkę z małym ryzykiem odkładamy na dwie, tylko że jedna jest z bardzo dużym
          ryzykiem, no i jest prywatna. To ryzyko jest tak duże, że graniczy z
          pewnością, że nas wszystkich wyrolują. Już to zrobili nawet (kupowanie
          makulatury wypuszczanej przez firmy-matki, żeby daleko nie szukać) a my wciąż
          jesteśmy przymuszani, żeby tam ładować więcej i więcej.

To jest prawdziwe oszustwo.
    • Gość: shaqu Należy zlikwidować zus i ofe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 12:18
      Nie życzę sobie żeby ktoś przymusowo zabierał mi pieniądze i nimi dysponował!
      A kiedy będę miał 65 lat to z wielką łaską oddadzą mi trochę z tego co mi
      zabrali!

Państwowe emerytury to porażka. Uważam, że każdy normalny, odpowiedzialny
      człowieka powinien sam zadbać o swoją przyszłość. I będzie to lepsze i
      bardziej efektywne niż dzisiejszy złodziejski i nie sparwiedliwy system!
      A jeżeli ktoś chce sponsorować leniwych, głupich i złodziei to nie mam nic
      przeciwko. Wystarczyć z wypłaty co miesiąc jakiemuś menelowi wrzucić ze 100
      zł. Tylko niech to będzie DOBROWOLNE!!!!!!
      W wolnej Polsce osoby odpowiedzialne za dzisiejszy kształt systemu
      emerytalnego zostaną sprawiedliwie osądzone! Czekam na buzka i innych
      komunistycznych reformatorów-janosikowych.
    • Gość: Dong Podziękujmy buzkowi!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.09, 12:37
      Przecież to wspaniały nasz kandydat na eurokomisarza firmował swą twarzą tą
      wspaniałą reformę! A teraz polactwo się cieszy, że Jureczek dostanie stołeczek w
      unii i do tego co miesiąc ładnych kilka tysięcy euro. Wspaniale po prostu!!!
    • por1 Więcej odłożymy na starość 26.06.09, 12:43
      Towarzystwa emerytalne zyski juz przejadły, tylko zus jest pewny -
      śmieszne, chyba nie. Oni przynajmniej gwarantują tę najniższą.. No a
      towarzystwa przez 10 lat pobierały takie prowizje jak lichwiarze.I
      miały dobra koniunkturę , z której skorzystały. dobrze wiec ,ze w
      końcu ktos zareagował na te ich popisy i przyciął prowizję.
      Zrozumcie to jest dla naszego i towarzystw dobra. Oni musza dzialać
      i tak robic aby nasze oszczędności wypracowywały zyski, więc zmusi
      ich to do działania. A TAK CZY SIE SIEDZIO CZY SIĘ LEZY PROWIZJA SIE
      NALEŻY....
    • Gość: "eksperci" nazwiska proszę! czy poniesli odpowiedzialnosc? IP: *.chello.pl 26.06.09, 12:47
      nazwiska osob odpowiedzialnych za to, ze przez tyle lat te hieny z
      OFE mogły bezkarnie doic polakow. założe się, że znowu nie ma
      winnych... nota bene, czy autorzy tych oobwiązujących przez wiele
      lat regulcji znaja slowo "honor"?
      • Gość: asd Re: nazwiska proszę! czy poniesli odpowiedzialnos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 13:16
        Lewicka, Bauc, Góra, BUZEK....

Honor??? Przecież liczy się tylko kasa.
    • Gość: Leszek Bzdura - nie odłożymy więcej na starość IP: 195.47.201.* 26.06.09, 12:49
      Po trzech latach życia na emeryturze, budżet zabiera nam WSZYSTKO w
      razie smierci. NIKT NIC NIE DZIEDZICZY. Takie warunki zgotowała nam
      PO i pieprzenie o wiekszej emeryturze to mydlenie oczu. Dadzą nam
      kilkanascie zł więcej w czaie życia ale 80-90 % zgromadzonych
      środków zabiorą. Rodzina nie zobaczy grosza z reszty zgromadzonych
      środków - po smierci która nastąpi po trzech latch od rozpoczęcia
      pobierania emerytury. Taka prawda. Mówiono, ze II filar bedzie
      dziedziczony - gó... prawda, okłamano nas i zmieniono warunki, które
      obiecywano podczas zmiany systemu emerytalnego. Będę to podkreslał
      za kazym razem, bo będe gomadził (mam ndzieję) srodki przez
      kilkadziesiąt lat (od czasu gdy weszła reforma do 2037r), a zobaczę
      grosze ze zgromadzonych srodków II filaru (na dziś od 500 do 700
      tys) jak liczę.
      • makova_panenka Re: Bzdura - nie odłożymy więcej na starość 26.06.09, 13:20
        O jakim dziedziczeniu pierniczysz.
        Forsa wpłacona do systemu emerytalnego już z niego nie wypłynie. To tzw.
        dziedziczenie oznaczałoby tylko i wyłącznie to, że forsa jaką zgromadziłeś
        przepłynie na KONTO EMERYTALNE spadkobiorcy i zasili w przyszłości jego
        emeryturę. O żadnych pieniądzach do ręki nie ma mowy.
        • Gość: Leszek Re: Bzdura - nie odłożymy więcej na starość IP: 213.155.183.* 27.06.09, 11:55
          Widać, że panienka nie zna zasad. Dziedziczenie przed emeryturą miało wyglądać
          tak, że połowa do ręki, połowa na konto - o tym jednak się nie wypowiadałem.
          Po śmierci na emeryturze dziedziczenie będzie miało miejsce tylko w ciągu trzech
          lat od rozpoczęcia emerytury. Potem zgarnia wszystko budżet czy ZUS (jeden pies)
          - to nie jest twoim zdaniem wypływ z systemu emerytalnego? No fakt - z systemu
          nie wypłynie, bo zasili ZUS i jego pałace, jak również innych rencistów i
          emerytów. Rodziny zmarłego jednak nie - w najmniejszym stopniu. To jest KRADZIEŻ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka