Dodaj do ulubionych

Wieczor buczka

18.11.06, 20:51
Dz. spowila mgla, wiec buczek zaczal swa prace. Najpierw sygnal krotki,
przerwa, dlugi, przerwa. Licze sekundy i ciagle inaczej mi wychodzi :) Teraz
buczek slychac tak glosno jakbym go pod domem miala. Tak sie niesie. Czasem az
do Kamienia Pomorskiego...
Obserwuj wątek
    • egraa Re: Wieczor buczka 18.11.06, 22:54
      W Międzywodziu też go słychać doskonale.
    • przedziwna1 Re: Wieczor buczka 19.11.06, 18:29
      Szukalam w necie info o buczkach mglowych. Wiem, ze fachowo nazywaja sie
      nautofonami i ze najczesciej wysylaja dzwiekowy sygnal alfabetu Morse'a
      pierwszej litery z nazwy portu np. w Kolobrzegu - "K", na Rozewiu - "R". Ale nic
      nie moge znalezc o Dziwnowie. Moze jakis morski fachowiec tu zajrzy i podpowie?
      A jak nie to zapytam na forum morze
      • egraa _.. 19.11.06, 19:20
        Czyli w Dziwnowie byłyby to kreska/kropka/kropka. Jakoś się tego nie
        dosłuchałam.
        • wysockip Re: _.. 23.11.06, 18:41
          przybliżcie temat bo bardzo jest ciekawy ten buczek pierwszy raz o czymś takim
          słyszę.
          • przedziwna1 Buczek 24.11.06, 22:22
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,707,44266619,50108497.html
            tam znajdziesz zdjecie dziwnowskiego buczka mglowego. Zawsze buczy gdy jest
            slaba widocznosc - to dla tych , co na morzu - i wysyla okreslony sygnal
            dzwiekowy. Kazdy buczek buczy inaczej, tak samo jak kazda latarnia morska wysyla
            inny sygnal swietlny. Wiem, ze sedno stanowi tu alfabet Morse'a, ale nie umiem
            "odsluchac" co buczy buczek w Dz. Jakos to tak jest: sygnal 4 sekundy, cisza 2
            sek, sygnal 10 sek, cisza 46 sek. Chyba :) I co to znaczy? A?
            • wysockip Re: Buczek 27.11.06, 12:50
              fajnie dzięki ja myslałem że to coś co pływa, ale to trochę przechlapane mają
              mieszkańcy jak w nocy buczenie nie pozwala spać w Dziwnowie. ja bym się
              zdenerwował.
              • przedziwna1 Re: Buczek 27.11.06, 16:19
                Eeee, super sie spi przy buczku :) Gdy jestem poza Dz. i jest mglisto to czegos
                mi brakuje. I jeszcze fajnie jest, gdy tu gdzie mieszkam nad rzeka swieci
                slonce, a nagle zaczyna buczek buczec - to do razu wiadomo, ze na morzu
                pogorszenie widocznosci i ze pewnie zaraz mgla dojdzie na ląd. Czekasz, czekasz
                i widzisz jak powoli nadchodzi: szaro robi sie na drugim brzegu rzeki, potem
                znika most, znika drugi brzeg i masz mleko za oknami. A buczek wciaz buczy...
                • egraa Re: Buczek 27.11.06, 16:29
                  Albo... kiedy jeszcze leżąc w łóżku już się wie, co za oknem :) Też lubię.
    • przedziwna1 Re: Wieczor buczka 28.11.06, 13:17
      ms.ums.gov.pl/pl/Karty/dziwnow/port.php
      tu po polsku info o porcie Dz, o buczku znowu ani slowa
    • przedziwna1 Re: Wiem! 28.11.06, 13:56
      Wiem! Zadzwonilam do bosmnatu, odebral znajomy i wszystko mi powiedzial: A.A.A.
      Buczek w Dz. buczy litere A. Tak jak myslalysmy Egraa :) Buczy A czyli krotki-
      dlugi bo akurat taki sygnal zostal przyporzadkowany do Dz. Tajemnica
      rozszyfrowana :)) Moze Darłówko buczy D?
      • egraa Super! 28.11.06, 16:26
        Czyli można spać spokojnie, wszystko w porządku! Dzięki, Przedziwna!
    • przedziwna1 Re: Wieczor buczka 17.11.07, 06:09
      Fanie, przeczytales te stare posty sprzed roku o buczku? Buczek dziwnowski buczy
      Aaaaa...:)
      Chcesz aby go nagrac, probowalam komorka - jakosciowo cieniutko to wychodzi,moze
      cos zle robilam...moze komorka za slaba...Starbos zaginal...pozostaje wyobraznia :)
      Nie wyobrazam sobie Dz bez buczka....
      • magd-a59 Re: Wieczor buczka 17.11.07, 10:29
        Ech. Po mojej przeprowadzce do Kłodzka mam namiastkę Dziwnowa w postaci... mew
        (!!!) nad Nysą. Szum morza przypominał mi wiatr buszujący po parku koło mego
        domu ale......buczka już nic nie jest w stanie zastąpić. To jego dźwięku
        najbardziej mi wciąż brakuje.Jak odwiedzam Dziwnów z utęsknieniem wieczorem
        nasłuchuję czy akurat zabuczy dla mnie specjalnie :)))
        • przedziwna1 Re: Wieczor buczka 17.11.07, 12:03
          Dzis rano przed osma zaczal buczec :)Bylo mglisto...
          Ciekawe ile nautofonow jest jeszcze aktywnych na naszym wybrzezu?
          Pewnie jest to jeden z nielicznych buczkow.
          • fan_dziwnowa Re: Wieczor buczka 17.11.07, 13:41
            Kurcze noooo. Jak ja wam zazdroszczę=). Jeśli nawet jakies inne nautofony
            wkroczyły do akcji to i tak dziwnowski jest NAJLEPSZY i nie zastąpiony!!!;D A
            co do nagrania dźwięku hmmm...<starbos> wspomniał coś o Mp3-ójce, może ktoś z
            was ją ma, może ty <przedziwna> i wtedy nie było by takich problemów z jakością
            nagrania, a potem to już tylko wrzucić na kompa i zamieścić na FDz( tylko za
            bardzo nie wiem jak):(. Pozostaje mi wyobraźnia i wspomnienia o buczku zza nie
            tak dawnych lat ahhhh.../Czasem u nas w Poznaniu włączają syreny alarmowe i
            bardzo mi sie one kojarzą z buczkiem tylko że ten sygnał jest dłuuuugi,potem
            przerwa i znów,ale jedna z nich jest bardzo blisko mojego osiedla tak wiec
            zamykam oczy i moja wyobraźnia zaczyna działać:). FAJNIE ŻE BUCZEK BUCZY :D
            • nord33 Re: Wieczor buczka 17.11.07, 15:15
              a ja właśnie jestem w dziwnowie i dzisiaj rano go słyszałem.
              pięknie buczał ,potem byłym na plaży ale już nie buczał, zato na
              dizwnie bardzo silny odpłyuw ale do dziwny wchodzi piękna duża
              martwa fala, plaża pusta tylo my z córką ,morze szumi wiatr wieje
              imewy skrzeczą. czyli pięknie
    • przedziwna1 Re: Wieczor buczka 17.11.07, 20:55
      Buczy dzis caly wieczor, spiewa...
      • egraa Re: Wieczor buczka 19.11.07, 07:24
        Przywitał mnie w niedzielę rano w Międzywodziu :) I słyszałam go do
        późnego popołudnia. Gdyby nie on, nad morzem byłoby wczoraj idealnie
        cicho.
        • starbos Buczek w dzień 20.11.07, 09:51
          Dzisiaj zagrał rano żeby trochę obudzić mewy i kormorany, został też nagrany. Fanie zajrzyj do poczty.
          • fan_dziwnowa Re: Buczek w dzień 20.11.07, 19:43
            Starbos WIELKIE WIELKIE dzięki!!!!!!!!!!!!!!! Nagranko jest BOMBA jak pierwszy
            raz je usłyszałem to mi ciarki po plecach przeszły!!! Nawet nie wiesz jak sie
            cieszę że to wypaliło;D. Super że słychać jak echo sie roznosi dookoła, szum fal
            i wiaterek.BAJECZNE!!! Stawiam piwko;D
            • starbos Re: Buczek w dzień 21.11.07, 08:11
              Cieszę się, że się podoba i przepraszam, że tak późno. Pozdrawiam !
              • fan_dziwnowa Re: Buczek w dzień 03.11.08, 11:57
                OGROMNA PROŚBA!!! <starbos> posiadasz jeszcze to nagranko buczka?, bo cholerka nie wiem co sie stało ale ja swojego już nie moge odsłuchać od jakiegoś czasu...nie wiem co jest, moja znajoma której przesłałem to PIĘKNE nagranko też nie moze go odsłuchać a wcześniej mogliśmy,to tak troche wygląda jak by nagranko straciło ważność czy coś. Jak tu zajżysz to daj znać oki?. Pozdrawiam!!!
                Ps.tak apropos <przedziwna> widziałem dziś w kamerce mgłe...czy to znaczy ze buczek "śpiewa" i powoli szykuje sie do swojego sezonowego "koncertu"?
                • starbos Re: Buczek w dzień 03.11.08, 19:50
                  Załatwione, nagranko poszło na skrzynkę, włączyć, przymknąć oczy i już jest się na falochronie. Pozdrawiam
                • przedziwna1 Re: Buczek w dzień 03.11.08, 20:00
                  Spiewał spiewał bardzo ladnie i mocno :) Na plazy az wibrowało.....
                  • fan_dziwnowa Re: Buczek w dzień 05.11.08, 14:08
                    Dzieki Wam za szybką odpowiedź! <Starbos> nagranko działa ale tylko w jednym programie spośród kilku które mam,ale najważniejesze ze sie udało.Ustawiłem je sobie na budzik w telefonie tak więc co rano mnie budzi ;).Dzieki! <Przedziwna1> już sobie te wibracje wyobrażam ,"mleko" dookoła, szum i śpiew Buczka. Tak nie oficjalnie powiem ze planuje sie wybrać na początku grudnia do was,i może uda mi sie natrafić na buczkowy koncert:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka