Dodaj do ulubionych

Roza Weneda

23.07.07, 18:04
Hey przedziwna.Mam ogromną prośbę,czy mógłbym prosić o parę fotek (z
bliska)remontowanego statku Roza Weneda-zapewne domyślasz się o jaki mi
chodzi.Bardzo mi zależy na tych fotkach,gdyż nie jestem pewien czy zdążę sam
go sfotografować jak przyjadę pod koniec sierpnia do Dziwnowa,ponieważ
słyszałem że niebawem ma wypłynąć do Świnoujścia.Od małego interesują mnie
jej losy,a fakt iż została (Roza;-)poddana przebudowie zasmucił mnie bardzo,
bo to jeden z nielicznych weteranów "białej floty"...Serdecznie pozdrawiam i
czekam na foteczki=)))
Obserwuj wątek
    • fan_dziwnowa Re: Roza Weneda 08.08.07, 23:50
      Witam! Czy ktoś wie czy "nowa";-) ~Roza Weneda~ stoi jeszcze w porcie i jak
      długo tam będzie? Bardzo mi zależy na tej informacji!!! a jeśli ktoś wie na jej
      temat coś więcej to bardzo proszę o info=).POZRD.!!!!
      • starbos Re: Roza Weneda 09.08.07, 14:25
        Tak, Roza Weneda stoi jeszcze w porcie, czy i kiedy ma wyjść z Dziwnowa niestety nie wiem. Zajrzyj na stronę:
        www.ownord.ta.pl/index.php Pozdrawiam:)
        • fan_dziwnowa Re: Roza Weneda 09.08.07, 18:55
          oooooooo to dobrze że stoi,już nie mogę się doczekać jak ją opstrykam ze
          wszystkich stron;)A nastąpi to już w pon. tak więc już niedługo=D. Dzięki za
          link, ale tą stronke oglądam za każdym razem jak wpisze Roza Weneda w
          wyszukiwarke,tak wiec wszystko mam juz opcykane;).Pozdro!
          • fan_dziwnowa Re: Roza Weneda 08.09.07, 20:05
            Mam do wszystkich Was na codzień mieszkających w DZ.ogromną prośbę byście
            śledzili losy statku Rozy Wenedy,zależy mi na informacjach czy jej wygląd sie
            zmienił czy remont idzie pełną parą czy statek zmienił nazwe nio i takie tam
            rozumiecie (liczę też na fotunie) =).Pozdro! Dzięki!
            • przedziwna1 Re: Roza Weneda 08.09.07, 20:19
              Ok, powolamy jakas komisje sledcza albo co ;)
              • fan_dziwnowa Re: Roza Weneda 15.09.07, 18:45
                ...ooooo to super!!! z niecierpliwością i radością czekam na efekt jej działania =)
                • nord33 Re: Roza Weneda 17.09.07, 18:39
                  pozdowienia dla fan dziwnowA
                  jesli interesuja cie losy rozy to chyba wiesz ze miala ona sistre
                  blizniaczke lila weneda, i w latach 70 i 80 obydwie one kazdego lata
                  byly w dziwnowie plywajac na zmiane do swinoujscia (byla to
                  wycieczka calodniowa) i w morze . bylemna takiej wycieczce gdy
                  bylem maly i byly to nizapomniane wrazenia. i teraz sie pytam ; KOMU
                  TO PANIE PRZESZKADZALO? zawsze byly pieknie wyremontowane eleganckie
                  i ksztalt ich zawsze kojarzyl sie z luksusowym jachtem . byly one
                  uzupelnieniem i ozdoba dziwnowa.
                  • fan_dziwnowa Re: Roza Weneda 18.09.07, 11:56
                    Wielkie dzieki za pozdro! Również pozdrawiam norda33=) No proszę,nie wiedziałem
                    ze Lilia weneda też stacjonowała w DZ. Wiem ze kiedyś stała tam "Alina"przed
                    Rozą też bliźniaczka).Taki rejs do swinoujscia musiał byc naprawdę pełen wrazen.
                    Co do pytania "komu to przeszkadzało" Wydaje mi sie ze tu chodziło raczej o
                    kwestie bezpieczenstwa i finanse. Stara i wysłużona Roza tak kopciła (benzyna
                    czy ropa nie wiem?) ze czuć ja było jak wypływała w rejs i wszystko było juz
                    jasne co płynie ;) .Mimo tego ze zawsze była ładnie odmalowana to i tak czas
                    robił swoje.Poza tym Roza nie miała odpowiednich sprzetów ratunkowych oprócz
                    starych tratw,dopiero pózniej chyba w 2000 zadbano o nowoczesny sprzet.Roza była
                    tez ulubionym statkiem celników okdak stała sie statkiem "wolnocłowym" to oni
                    stwierdzili ze na jej pokładzie znajdowali sie sami przemytnicy. Przemycany
                    towar był wszedzie od skrytek na kamizelki ratunkowe po mostek kapitana i sufit
                    pokładu. Armator tego statku
                    postanowił ze zamiast go wciaz odswiezac i inwestowac w drogi sprzet i nowe
                    certyfikaty lepiej przerobic jednostke na coś "na czasie". Dzis wszystkie
                    wysłużone statki i kutry przerabiane sa na statki pirackie lub sa
                    złomowane-SZKODA. bardzo mi brakuje starej rozy i nawet nie wiem czy czasem nie
                    zmieni ona nazwy.Obecny 'Image" rozy jest zadowalający kusi oko swym wygladem
                    ale zawsze pozostanie zal w sercach osób które cos do tego statku
                    czuły...Podobny los czeka tez "Fafika".Już nie moge sie doczekac konca remontu
                    Rozy.Dziś widać ze bedzie to cos ala statek piracki.Mam nadzieje ze wasza ekipa
                    w DZ. sfoci ten kulminacyjny moment=D .Tylko najgorsze jest to ze po remoncie
                    odpłynie z DZ....Wielkie dzieki za info ;)
                    • fan_dziwnowa Re: Roza Weneda 31.10.07, 22:28
                      Witam wszystkich serdecznie=) Widze ze głównym tematem ostatnich dni czy nawet
                      tygodni jest piekna złota Polska jesien i nie ma sie co dziwić a zwłaszcza w
                      Dziwnowie;),przesyłacie piekne widoczki...a ja mam pytanko z innej beczki-co
                      nowego słychać w porcie czy "nasza/wasza" Roza choć troche sie zmmieniła od
                      ostatniego momentu (w wakacje) kiedy ja widziałem na własne oczęta? może coś
                      umknęło waszym oczom hm? A może ktoś postara sie dla fana i zapoda foteczki z
                      portu z ROZĄ w roli głownej? Wiem!uczepiłem sie tego statku jak rzep psiego
                      ogona ale ja juz tak mam chce być na bieżąco i moze to sie stac tylko dzieki
                      dzwnowskiej ekipie ;D. Z gory wielkie dzieki!!!
                      • przedziwna1 Re: Roza Weneda 01.11.07, 12:41
                        Ja tam specjalnych zmian teraz nie widze, stoi w porcie jak stala. Mysle ze
                        wiekszy ruch zrobi sie wiosna przed nastepnym sezonem "pływaczym" :)
                        Jak tylko cos mocniej drgnie - dam znac. A fotki...hmmm...moze i pojde do portu,
                        moze jutro :)
                        • fan_dziwnowa Re: Roza Weneda 01.11.07, 23:13
                          Yhm...dziwne ze nic sie nie zmieniło, zwłaszcza ze miała byc gotowa na zeszły
                          sezon!(tak przynajmniej pisali w necie).Dzieki za odpowiedz, fajnie ze mozna na
                          Ciebie i innych liczyc. Przedziwna1 na burmistrza DZ!!! hehe ;).gorące
                          pozdrowienia dla ekipy FDZ przesyla student architektury krajobrazu (moze
                          przjade na praktyki do DZ ;).
                          • fan_dziwnowa Roza Weneda 02.11.07, 20:29
                            Co za niespodżanka no...?=)WIELKIE dzieki za fotunie. To: "na razie tyle" to dla
                            mnie Aż! tyle zobaczyć o tej porze roku Roze-chociaz na zdjęciu :).Fakt nic sie
                            nie zmieniła...może jak mówiłaś ruch przy niej wznowi sie na wiosnę [sie zobaczy
                            tzn. Wy zobaczycie ;),a potem wypłynie w świat. Pozdro serdeczne!!!!!!!
                            • fan_dziwnowa Re: Roza Weneda 26.01.08, 22:58
                              Piszę a w zasadzie odświeżam wątek o Rozie bo nie chce by przeszedł na kolejną
                              stronkę,czuję sie za niego odpowiedzialny=P. Nic nie piszecie tak wiec śmiem
                              uważać-że Roza stoi jak stała w niezmienionym stanie. Strasznie mnie ciekawi jak
                              bedzie wyglądać już po wszystkim ale to wie tylko armator statku =/. No cóż
                              pozostaje mi czekanie...Ciekawe kiedy wezmą się za Fafika bo gdzieś czytałem że
                              jego też czeka metamorfoza.
                              Pozdrawiam!
                              • przedziwna1 Re: Roza Weneda 27.01.08, 10:21
                                Roza stoi, jak stala. Serrnik ostatnio fotke wkleil na FFDz :)
                                • fan_dziwnowa Roza Weneda 02.02.08, 19:33
                                  Mam takie pytanko.
                                  Czy ktoś z Was wie dlaczego kiedyś (bodajże w 96 lub 97)ROZA wracając z rejsu po
                                  morzu nie przepływała przez most tylko zatrzymywała sie tuż przed nim przy
                                  drewnianym pomoście,który kiedyś służył jako zjazd na most pontonowy?.Pozdr!
    • przedziwna1 Fafik 07.02.08, 09:23
      Na allegro mozna obejrzec Fafika na starej pocztówce, w Świnoujsciu
      www.allegro.pl/item308931864_swinoujscie_tramwaj_wodny_fafik_.html
      • fan_dziwnowa Wileki Powrót=) 23.05.08, 22:12
        Witam Wszystkich Forumowiczów i Ciebie Przedziwna1 Bardzo Serdecznie,po długim czasie nie odzywania sie na niniejszym forum przez moja osóbkę!=D.Brak dostępu do sieci robi swoje...=/.Ale już jest si! Sie tu pozmieniało! A zwłaszcza chyba najbardziej w porcie co nie;)?.Cóż to za zmiana nastąpiła przy naszej sorki waszej Rozie? Te maszty dodają jej uroku,chociaż pokuszę sie na słowa krytyki i powiem że wg. mnie są ciut za krótkie...aaaaale to taki szczegół.Wciąż nurtują mnie jednak 2 pytania:czy statek zmienia nazwę i czy będzie pływać z Dziwnowa?Jeśli ktokolwiek z Was coś na ten temat wie proszę bardzo o odzew=).Pozdr!
        • fan_dziwnowa Prośba! 30.05.08, 17:51
          Był by ktoś z was tak uprzejmy i postarał sie o jakąś fotkę dla Fana Rozy (z bliska)-bardzo mi na niej zależy,ja wiem ze ciagle tylko o tej Rozie pisze i pisze,ale co ja na to poradze ze tak mnie interesuja jej losy=D
          • ledwozipie Re: Prośba! 13.06.08, 10:44
            Witam, jeżeli dalej chciałbyś jakieś foty Rozy to daj znać. Przejdę
            się tam dzisiaj na spacer to ją "popstrykam". Fotki wysłać na adres
            gazetowy czy wkleić na FF Dziwnowa?
            • przedziwna1 Re: Prośba! 13.06.08, 13:15
              Wtrącę sie, za pozwoleniem: wkleic na FF! :)) do bialej floty
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,1005,65961290.html
              Prosze, bo ja jakos z aparatem tam dojsc nie moge....;)
              • fan_dziwnowa Re: Prośba! 13.06.08, 20:10
                OCZYWIŚCIE ŻE CHCE!!!!!!!!!!!!!!=) =) =)
                Czekam z niecierpliwością na te fotunie!!
                Ojj przedziwna1 tak się wtrącać...=P,nie nie luzik;) a y też byś mogła zapodać
                fotke chociaż zza drugiej strony Dziwnej bo podejrzewam że mieszkasz w tych
                blokowiskach...CHYBA=D. Pozdrawiam serdecznie i dzięki ledwozipie!
                • ataner54 Re: Prośba! 25.06.08, 17:04
                  Właśnie wróciłam z wakacji w ukochanym Dziwnowie.
                  Wiedząc, że fan_dziwnowa czeka na fotunie "Rozy Wenedy" opstrykałam ją tak jak umiałam najlepiej :)).
                  Niestety remont trwa nadal :(( a miałam nadzieję, że popłyniemy w dal.
                  Pozdrowienia.
                  Zdjęcia wkleiłam do FF Biała Flota.
                  • fan_dziwnowa Re: Prośba! 25.06.08, 18:48
                    Oj czekam ,czekam i jakoś sie doczekać nie mogę...;) . Stety/niestety remont trwa-dla mnie super bo mam nadzieje ze jak pojadę na początku sierpnia do Kochanego DZIWNOWA to jeszcze ją ujrzę na własne oczęta,nie wspominając o pstrykaniu=D. Jak tylko fotki sie pojawią na FFDZ <Biała Flota> to wysyłam opinie i podziekowania,choć teraz też Cio serdecznie dziekuje za podtrzymywanie wątku o Rozie. POZDROWIENIA Z Poznania śle fan_dziwnowa i Rozy=D
                    • ataner54 Re: Prośba! 25.06.08, 20:35
                      Czekam na akceptację moderatora, żeby móc umieścić w galerii białej floty. Jak
                      na razie w mojej galerii zdjęcia czekają na zielone światło.Jaki świat jest
                      mały, powtórzę się śląc pozdrowienia z Poznania . :)) niesamowite. Forum
                      Dziwnowa śledzę regularnie, bo też jestem z rodzinką zakręcona / czyt.zakochana/
                      w Dziwnowie.

• przedziwna1 Re: Prośba! 25.06.08, 21:56
                        Fotki juz puscilam, dzieki :)) Fan bedzie zadowolony ze hoho! :))
                        • andzia553 Pływająca Roza;) 14.08.08, 12:29
                          Wczoraj Roza miała próbny rejs na morzu. Dzisiaj na budce, gdzie sprzedają bilety na rejsy Korsarzem i Victorią zauważyłam kartkę z napisem ''Roza Weneda rejsy w morze''. Odbywają się one o 11.45, 15.45 i 19.45. Ceny biletów: dorośli:40, dzieci: 35. Rejs trwa 2,5h;)
                          • fan_dziwnowa Która Roza ładniejsza? 17.09.08, 11:27
                            odpowiem tutaj by podtrzymać wątek;)
                            Hmmm to dopiero klina mi dałaś? No jednak bardziej mi sie podoba(ła) ta wersja przed remontem. Moze ma to też związek z tym ze pływałem nią każdego roku na wakacjach,puki nie była już do tego zdolna. A moze to też wina tego ze mam sentyment do symboli PRLu jakimi są np.samochody Syrenki,Warszawy, ale też stare tramwaje Typu "N" popularnie zwane w Poznaniu "trumnami".Tramwaje te posiadały drewniane szczebelkowe ławki,podłogi a do o koła była dykta ,co dokładnie tak samo wyglądało na Rozie. Wszędzie była dykta a na pokladzie siedzenia obite niebieskim linoleum czy jak to sie nazywa i to samo było w kolejnych wersjach tramwajów.TUTAJ wspomne ze moim hobby są stare tramwaje te na "korbę".Po poznansku "BIMBY".Stara Roza miała to "coś" kopciła,drżała i dudniła jak tylko odpalano silniki,nie wspomne o tym jak zeszło sie pod pokład,hałas był wręcz nie do wytrzymania.Natomiast wszystko z biegiem czasu niszczeje, wszystko podąża za modą i ZA PIENIĄDZEM.Tak wiec przyszłość Rozy była przesądzona.Dzisiejsza Roza cieszy oko,jest większa i cichsza-zdecydowanie,włączone silniki są praktycznie nie wyczuwalne.Roza posiada nowy pędnik strumieniowy i dwa stery strumieniowe zamiast tradycyjnych śrub. Nie ma dolnego pokładu,oprócz WC w których znajdują sie zamalowane bulaje- szkoda taka mała atrakcja podczas "skupiania sie";D. Sam piracki styl statku jest piękny,dopracowany w szczegółach.A najbardziej cieszy mnie fakt ze na mostu znajduje sie oryginalna busola i koło do kierowania,a na całym pokładzie o ile sie nie mylę znajdują się oryginalne koła ratunkowe. Najważniejsze jest jednak to że Roza pozostanie w DZ.i powiększyła w ten sposób dziwnowska flotę. Na stronce internetowej Nord-Dziwnów fotki Rozy są już wklejone do kolekcji statków pirackich jakimi dysponuje ten ośrodek www.nord.afr.pl/statki.htm.
                            No moze to tyle,jak mi sie coś przypomni to napisze;).Pozdrawiam!
                            • przedziwna1 Re: Która Roza ładniejsza? 17.09.08, 16:50
                              Oj, swietnie pamietam tamte stare tramwaje. Na korbkę, a nawet na dwie...:))

Obecna Roza jest najwiekszym statkiem floty w Dz. Przy niej Korsarz i Victoria
                              wydaja sie taaakie malutkie....
                              • fan_dziwnowa Dawny prom JAGNA 19.04.09, 18:39
                                Wielka Prośba!
                                Zauważyłem ostatnio na "urzędowej" kamerce, jak Viktoria1 holuje Jagnę w okolice
                                slipu w Dziwnowie (przyznam że miło było patrzeć;) ale musiałem lecieć do pracy)).
                                Dzisiaj przez kamerkę widać osadzoną Jagnę na slipie a w zasadzie tylko jej mostek bo
                                resztę zasłania drzewo=/.
                                I tu moja prośba,czy ktoś z was mógłby załatwić foteczkę z tego miejsca ...?
                                Będę bardzo wdzięczny! ;]
                            • fan_dziwnowa Sprostowanie 04.01.10, 14:24
                              Witam wszystkich Forumowiczów!
                              Chciałem tylko sprostować parę faktów odnośnie napędu ROZY WENEDY.ROZA nadal posiada dwie tradycyjne śruby napędowe wraz z dwoma płetwami sterowymi. Nie posiada jednak pędnika strumieniowego na dziobie tak jak wcześniej napisałem.Byłem przekonany.że pędnik,który stał w porcie pochodził z ROZY,ale myliłem się pochodził z tego wielkiego czerwonego kutra DZI-3,który dzisiaj jest "chyba" złomowany lub przerabiany na inną jednostkę przy slipie.(widziałem to jak przyjechałem do Dziwnowa w ostatni tydzień listopada).Za to prace remontowe na dawnym promie JAGANA idą pełną parą. Być może w sezonie 2010 będzie już gotowa=)
                              Pozdrowienia z Poznania!
                              • starbos Re: Sprostowanie 09.01.10, 20:26
                                Niestety kuter DZI 3 największy w Dziwnowie przeszedł do historii, Jagna otrzyma drugie życie.
                                Pozdrowienia z zimowego Dziwnowa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka