Dodaj do ulubionych

Witam wszystkich. Problem toalet w Dziwnowie!!!!!!

05.07.09, 08:04
Czy problem toalet publicznych został wreszcie rozwiązany? Sprzedaje się w każdej nadmorskiej miejscowości (i nie tylko) hektolitry piwa dziennie, a toalet nie przybywa a jeżeli są to rzadko i drogo, w związku z tym ludzie nie chcąc płacić, załatwiają potrzeby gdzie się tylko da. Może gdyby było taniej, problem byłby mniejszy? Ogólnie to w całej Polsce jest ten problem, to wydaje się, że w Dziwnowie nie można go rozwiązać??!! Co na to władze? Czy nie można zobowiązać właścicieli punktów sprzedających piwo ( knajpek nie sklepów) do ustawienia TOYTOYÓW? Bo nie chcemy Dziwnowa śmierdzącego uryną i innymi odchodami!!!!!!!!! Od czterech pokoleń moja rodzina jeździ do Dziwnowa i nie chcemy degradacji tego cudownego miejsca. Pozdrawiam wszystkich którzy zgadzają się ze mną ( ale nie tylko). Zapraszam do dyskusji!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • przedziwna1 Re: Witam wszystkich. Problem toalet w Dziwnowie! 05.07.09, 09:09
      Witaj :)
      W pelni Cie popieram, ja rowniez nie zycze sobie, aby Dziwnow byl w czasie
      sezonu stolica brudu, smrodu i tandety. A niestety od kilku lat - wlasnie nia
      sie staje...
      Oczywiscie, to gmina powinna zapewnic siec licznych toalet; czystych i - moim
      zdaniem - darmowych. Tak jak to jest u sasiadow w nadmorskich miejscowosciach.
      Tam malo tego ze sa ubikacje, to jeszcze sa prysznice, ba, nawet stanowiska do
      mycia i przewijania niemowlat. Pracownicy gminy na biezaco usuwaja wszystkie
      zanieczyszczenia. Ale tam praktycznie nie ma co sprzatac, bo kazdy uzytkownik
      sprzata sam po sobie...Jak jest w Polsce - wiemy. Wiec widzisz, gmina przelicza
      swoje koszty jakie by poniosla i burmistrz mowi stanowcze "nie" darmowym lub
      tanszym gminnym toaletom. Teraz toalety prowadza prywatni dzierzawcy, a oni chca
      zarobic. I to cala zagadka.

Nasz Pan Burmistrz stosuje, we wszystkim zreszta, technike karania za zle
      postepowanie i daleki jest od chocby prob edukowania spoleczenstwa poprzez
      stwarzanie warunkow do tego, by postepowac dobrze. Tak jest ze smieciami, tak
      jest z toaletami, tak jest z psami. "Nie robia tak jak powinni - nie beda mieli
      nic".
      Dlatego prosze Cie, abys napisal lub zadzwonil do gminy, do pana Burmistrza. Im
      wiecej turystow bedzie zgalaszac swe uwagi, tym wieksza szansa, ze cos sie
      wreszcie zmieni.
      bip.dziwnow.pl/strony/menu/19.dhtml
      P.S.Wczoraj w innej gminie nadmorskiej zaobserwowalam taki obrazek - po zejsciu
      z plazy piekna opalona pani poszla zrobic siku nie do publicznej toalety ( ok.50
      m dalej ) tylko w krzaczki kolo promenady mimo ze wszyscy widzieli jak sie
      zalatwia....Wiec moze jednak to poziom turysty nie ten co trzeba?
      • lesio113 Re: Witam wszystkich. Problem toalet w Dziwnowie! 05.07.09, 09:25
        Cieszę się, że tak szybko odpisujesz. Może rozkręcimy temat i więcej ludzi
        będzie pisać o problemach do Waszych no też naszych władz, piszę "naszych", bo
        od czterech pokoleń tam jeździmy i czujemy się tak jakby DZIWNÓW BYŁ NASZ. Od
        18.07. rozpoczynam poranne przejażdżki rowerowe po Dziwnowie!!! Liczę godziny do
        przyjazdu w "moje magiczne miejsce". POZDRAWIAM I WYPATRUJ MNIE NA ROWERZE O
        PORANKU.
        • mmarecki Re: Witam wszystkich. Problem toalet w Dziwnowie! 05.07.09, 11:50
          Moim skromnym zdaniem główny problem polega na cenach tych usług... Przy
          zejściach na plażę co roku drożej. Nie wiem ile w tym ale w zeszłym 2 zeta to
          lekka przesada...
      • lesio113 Re: Witam wszystkich. Problem toalet w Dziwnowie! 07.07.09, 23:29
        Dziwię się (nomen omen) władzom, bo co zostanie z wydm, parku, innych ubocznych
        miejsc, jeden wielki szalet? Nie chcemy tego!!!!!!!!!!!! To wstyd 2 pln
        za sikanie w Dziwnowie np. przy wejściu na plażę ul. Żeromskiego? Wstyd, kiedy
        widzę przeładowane już około południa kosze na plaży, nikt tego na bieżąco nie
        sprząta, wokół pełno śmieci, które wiatr malowniczo rozwiewa po plaży a gdy
        wieje od lądu do NASZEGO BAŁTYKU!!!!!!!!!
        no i to co tylko od NAS ZALEŻY, zasada: TO CO PRZYNIOSŁEŚ ZE SOBĄ NA PLAŻĘ,
        WYPIJ LUB ZJEDZ ALE OPAKOWAŃ NIE ZOSTAWIAJ NA PIASKU, TYLKO WYRZUĆ DO KOSZA
        JEŻELI NIE JEST PRZEŁADOWANY LUB ZABIERZ ZE SOBĄ!!!! Może to motto po
        weryfikacji i zmianach zamieścić na początku sezonu? Pozdrawiam!!!!
        • przedziwna1 Kampania "Czyste plaze" 08.07.09, 08:05
          "TO CO PRZYNIOSŁEŚ ZE SOBĄ NA PLAŻĘ,
          WYPIJ LUB ZJEDZ ALE OPAKOWAŃ NIE ZOSTAWIAJ NA PIASKU, TYLKO WYRZUĆ DO KOSZA
          JEŻELI NIE JEST PRZEŁADOWANY LUB ZABIERZ ZE SOBĄ!!!!"

Bardzo madre haslo, popieram.

W Dziwnowie rusza kampania "Czyste plaze"
          wakacje.wp.pl/kat,53100,title,Czyste-plaze-nad-Baltykiem,wid,11294421,wiadomosc.html?ticaid=18587
          Tylko ze skierowana jest ona glownie do dzieci ( kolonistow ), a one przeciez
          nie zostawiaja w piasku petow, puszek po piwie i zuzytych pampersow...Ale moze
          cos na przyszlosc im w glowach zostanie.
    • beatazet Re: Witam wszystkich. Problem toalet w Dziwnowie! 05.07.09, 21:55
      Popieram. W zeszłym roku leciałam z dwulatkiem przez cały Dziwnów od strony
      osiedla Rybackiego szukając toalety. W knajpach nie znalazłam, Toya brak, jedna
      w smażalni zdaje się - kolejka stoi pięciu facetów nie puszczą mnie. Lece dalej.
      Dolecieliśmy do jednych przy plaży ( przy ulicy) , ale już były zamknięte.
      Porażka. Już nie pamiętam gdzie dziecko wysikałam pewnie gdzieś pod krzaczek
      niestety. Teraz będę wiedziała ,że pierwsze wyjście do miasta w dzień sprawdzić
      gdzie są toalety w knajpie. Mam nadzieję, że nie tylko dla klientów.
    • przedziwna1 Prosze dzwonic! 08.07.09, 07:54
      Proponuje w przypadku zauwazenia niedociagniec w postaci zapelnionych koszy na
      smieci lub zanieczyszczanych uryną wydm albo jakichkolwiek innych dzwonic do
      sekretariatu urzedu miejskiego
      091-3275163
      albo do dzialu ochrony srodowiska
      091-3275177

Im wiecej glosow od turystow tym wieksza szansa na zmiany.
    • przedziwna1 Pobierowo juz wie... 16.07.09, 09:15
      Oni juz uruchomili bezplatne toalety. Znowu sa szybsi i lepsi. Moze czytaja
      nasze forum ;)

Przeczytajcie info o darmowych toaletach w Pobierowie
      www.radio.szczecin.pl/index.php?idp=0&idx=52649
      • mmarecki Re: Pobierowo juz wie... 03.08.09, 09:17
        Tam tak a w Dz... Te baraczki przy wejściach na plażę, sami sobie dyktują ceny w
        zależności od dnia tygodnia... 2pln weekend a w tygodniu 1,50pln tak jest np.
        przy Przymorzu
    • androsak Re: Witam wszystkich. Problem toalet w Dziwnowie! 25.07.09, 12:15
      nie ma problemu toalet, są zarośnięte brzegi Zatoki Wrzosowskiej,
      zaczyna się tuż jak się kończy buwar i tak parę kilometrów.
      chciałbym by było inaczej i tego szczerze życzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka