Dodaj do ulubionych

Alimenty od ojca dziecka

05.12.10, 14:55
Mam taki problem - przy rozwodzie sąd zasądził mi alimenty na rzecz 2 córek, gdyż ze względu na moją chorobę i niepełnosprawność dziewczyny miały mieszkać z ojcem.
Teraz od pół roku mieszkają ze mną (są juz pełnoletnie i mogły wybrać).
Mój były mąż uchyla się od płacenia im alimentów, uważa, że sąd zasądził je mnie.
W przypadku, gdy mówię, że pójdę do sądu grozi mi, że ma dobrego adwokata (mnie nie stać w ogóle na adwokata) i grozi, że tak przekabaci córki, żeby mieszkały z nim.
Co robić?
Obserwuj wątek
    • maheda Re: Alimenty od ojca dziecka 05.12.10, 15:00
      Alimenty należą się dzieciom.
      Gdy dzieci są pełnoletnie - same występują do sądu o alimenty w stosunku do tego rodzica, od którego chcą je dostawać.
      • sauber1 Re: Alimenty od ojca dziecka 05.12.10, 17:19
        maheda napisała:

> Alimenty należą się dzieciom.
        > Gdy dzieci są pełnoletnie - same występują do sądu o alimenty w stosunku do teg
        > o rodzica, od którego chcą je dostawać.
        >

Czy to znaczy, że postanowienie, bądź wyrok sądu odnośnie alimentów automatycznie traci na ważności z chwilą osiągnięcia przed dziecko pełnoletności ?
        • velluto Re: Alimenty od ojca dziecka 05.12.10, 19:07
          Nie, nie traci, natomiast o wszelkie zmiany (od kogo, wysokość, itd) - osoby pełnoletnie muszą wnioskować same. Ty natomiast powinnaś wnieść sprawę o ustanie obowiązku alimentacyjnego, na podstawie tego, że córki mieszkają teraz z tobą.
    • mona.blue Re: Alimenty od ojca dziecka 05.12.10, 19:44
      Dzięki
    • plujeczka Re: Alimenty od ojca dziecka 07.12.10, 07:24
      jesli córki się uczą to muszą wystapić o alimenty od ojca skoro mieszkaja z toba, a ty wystap o uchylenie alimentów na dziecko ( są u ciebie) najpierw porozmawiaj z nimi czy faktycznie ich zamieszkiwanie z tobą ma cechy trwałości czy też jest to chwilowy ich kaprys, Maż może cię straszyc najlepszym adwokatem ale to wyrok wydaje sad a nie adwokat, ty wystapisz o adwokata z urzędu to znaczy twoje córki.Zrób to jak najszybciej bo utrzymanie 2 dzieci jest kosztowne i wydatków pełno, nie ma na co czekać ale pamietaj pozew o alimenty pisza dzieci a ty wystepujesz z pozwem o zaniechanie płacenia alimentów.Jesli sobie nie radzisz to idź do najblizszej placówki Centrum Pomocy rodzinie mają prawników, pomoga napisac pisma, będize ci łatwiej.I nie trac czasu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka