skorpioniczkaa
02.03.11, 08:35
Witam. Od razu zaznaczam, że sama otrzymuję alimenty i wiem jak sa ważne. Ale do rzeczy.
Mój partner płaci alimenty na córkę. Generalnie ja mu przypominam i pilnuje, żeby płacił co miesiąc. Wszystkimi rachunkami w domu zajmuje się ja. Płace je ze swojego konta. Zaczęłam tez kilka miesięcy temu płacić również alimenty dla córki partnera, ze swojego konta bankowego. W tytule opisując dokładnie od kogo, dla kogo i za jaki miesiąc. Tak jest mi po prostu wygodniej, bo nie muszę płacić wysokich prowizji i biegać po bankach.
Wszystko było ok, do zeszłego miesiąca. Partner skontaktował się z byłą żoną (email i tel.) , że nie da rady zapłacić alimentów w terminie. Była żona przyjeła to spokojnie i mówiła, ze zaczeka, nie ma problemu. 8 dni po terminie przelałam alimenty tak jak zwykle, ze swojego konta. Niestety , które wysłałam wróciły do mnie, ponowiłam przelew i znowu ta sam sytuacja.
Partner skontaktował się z byłą żoną. Okazało się, ze numer rachunku i dane osobowe jej konta nie uległy zmianie i ona nie wie dlaczego pieniądze wracają .
Skontaktowałam się z jej bankiem, żeby wyjaśnić sprawę.
Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że bank, absolutnie nie ingerował w przelewy, i to była żona mojego partnera sama zwracała mi te pieniądze. Dopisując w tytule blokada przelewu, nadawca nieznany itp.
Nie bardzo wiemy co teraz zrobić.
Pieniądze z tytułu alimentów zostały zapłacone.
Czy ważne jest w jaki sposób są uiszczane??
Ja sama dostaję alimenty z konta bankowego matki byłego męża i nie przyszło mi do głowy zwracać ich. Uważam , że ważne jest czy alimenty wpływają na konto, a nie to z jakiego konta bankowego.