Dodaj do ulubionych

termin spłaty ex

02.03.11, 12:45
Takie pytanie, jak jest ustalany termin spłaty drugiej osoby, po podziale majątku przez sąd, jest to jakoś ustawowo określone? czy można się ubiegać o jakieś raty itp.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: termin spłaty ex 02.03.11, 13:09
      Pewnie, że można, na ogół nikt nie nosi setek tysięcy w kieszeni.
    • skorpioniczkaa Re: termin spłaty ex 02.03.11, 13:33
      Możecie ustalić miedzy sobą w jaki sposób będzie dokonana spłata.
      Ja np. chciałam spłaty jednorazowej. Ale wiedziałam, ze ex będzie miał problemy ze zdobyciem takiej gotówki w ciągu miesiaca czy dwóch, więc dałam mu 8 czy 9 miesięcy na to. I tak sąd zapisał. Płatne jednorazowo w terminie do ....
      • andawie Re: termin spłaty ex 02.03.11, 13:43
        No właśnie Mecenaska Żony rzuciła na korytarzu,że będą chciały spłaty w ciągu miesiąca (pół mieszkania i trochę innych rzeczy) dlatego chciałbym wiedzieć jak to się negocjuje
        • skorpioniczkaa Re: termin spłaty ex 02.03.11, 14:07
          U mnie to ja byłam stroną, która miała być spłacona i po prostu byłam wyrozumiała.
          Przygotuj się przed sprawą. Jeśli wiesz jaka to ma być kwota to zrób rozeznanie w bankach - o ewentualny kredyt.
          Przedstaw dla sądu sytuację i określ w jakim czasie mógłbyś spłacić ex.
        • burza4 Re: termin spłaty ex 02.03.11, 16:09
          andawie napisał:

> No właśnie Mecenaska Żony rzuciła na korytarzu,że będą chciały spłaty w ciągu m
          > iesiąca (pół mieszkania i trochę innych rzeczy) dlatego chciałbym wiedzieć jak
          > to się negocjuje

Negocjuje się tak, ze to nierealne. Mało kto może wyskoczyć z kilkudziesięciu-kilkuset tysięcy zł w ciągu miesiąca. Trzeba załatwić kredyt - a to trwa, najpierw trzeba wyprostować papiery (zmiana wpisu w KW) potem załatwić wniosek - dobrze pójdzie, jak w 2-3 miesiące się zdąży.
    • plujeczka Re: termin spłaty ex 02.03.11, 14:59
      adwokat ex zażądał splaty w terminie 2 tygodni od daty uprawomocnienia się wyroku, kwota astronomiczna .....sad na mój wniosek przystal i dal mi 2 lata .Ale dodam ,ze spłacam po dzień dzisiejszy długi exa, pozostalo mi ponad 15 tysiecy i sąd to uwzglednił.Spłata ex małzonków to jedna wielka masakra.Sąd nie bardzo zgadza się na raty ponieważ wychodzi z założenia ,ze druga strona, którą trzeba płacić tez musi w miarę szybko zabezpieczyć sobie nowe lokum po rozwodzie. W moim miescie reguła jest ,ze sad daje 2-3 miesiace do spłaty max do 6 miesiecy.Duzo zachodu mnie kosztowalo przekonaie sadu ,ze potrzebuje dłuzszego terminu spłaty .Doadam ,że ex wniósł apelacje wiec nie wiem jak to sie zakonczy.
      Znam osobe z forum, której sąd przyznał spłate na okres 7 lat ale ta osoba jest w wieku ponad 50 lat i bez pracy od wielu miesiecy a takze bez pespektyw na jakakolwiek spłatę .Ale to wyjatek w sumie dziwcztna nie ma z czego spłacac, spłacają dzieci , zyją z jednej pensji co jest naprawde dramatem tej rodziny ale sadu to nie interesuje skad taka osoba ma wziaść kase na spłatę.Ktos powie ,ze w tej sytuacji to ex powinien spłacać ta pania ale tam jest 2 dzieci w tym jedno dopiero co pracujace, drugie uczy sie, po sprzedazy mieszkania nie zostało by im nawet na skomna kawalerkę w której 3 osoby ,dorosłe musiałyby sie pomieścic tylko jak? takie sa polskie realia.
      • zmeczona100 Re: termin spłaty ex 02.03.11, 20:30
        Czy wiesz może, jaka jest kara za niespłacenie w terminie?
        • andawie Re: termin spłaty ex 03.03.11, 05:31
          Nie wiem, prawdopodobnie komornik i odsetki.
        • plujeczka Re: termin spłaty ex 03.03.11, 08:39
          kary jako takiej nie ma ale osoba , która musisz spłacić wszczyna postepowanie egzekucyjne poprzez komornika co może w konsekwencji dorowadzić do licytacji mieszkania za przysłowiowe "grosze' bo komorik zabierze "lwią część" resztę odda wierzycielowi wiec dla Ciebie praktycznie nic nie zostanie bo musisz pamietac ,ze komornik wystawi mieszkanie na licytację za o wiele mniejsza wartość niż wartośc rzeczywista.
          Nie wiem ile w tym prawdy bo ze mnie matematyk słaby ale od poteznych kwot np, 100 tys to dziennie odsetek jest około 700 zł w tym odsttki ustawowe i potezne koszty komornicze wiec nie radzę tego próbowac.Nieststey muszisz się sprezyć i albo wziąśc kredyt albo sprzedaż mieszkanie i oddac ex to co mu się nalezy.
          • zmeczona100 Re: termin spłaty ex 03.03.11, 10:40
            Dzięki za odpowiedź.

Ja tego nie planuję wink Tak mnie tylko zainteresowało, co się dziać może, jesli któras ze stron nie wywiązuje sie ze spłaty w terminie.
            • malgolkab Re: termin spłaty ex 03.03.11, 10:48
              wieszają ją/go publicznie na głównym placu w mieście wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka