tata_tomek 18.04.11, 14:10 Kary za utrudnianie kontaktu - projekt zmian w kpc Całość: wyborcza.pl/1,75248,9452415,Kary_za_utrudnianie_kontaktu_z_dzieckiem.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michszyb Re: Kary za utrudnianie kontaktu - projekt 18.04.11, 14:21 Byłbym bogatym człowiekiem. Ale niestety o tym projekcie mówi się już któryś rok z rzędu i nadal jest tylko projektem. podobnie w fazie projektu jest opieka naprzemienna. Odpowiedz Link
tully.makker Re: Kary za utrudnianie kontaktu - projekt 18.04.11, 14:39 Czekam z utesknieniem na projekt, ktory wprowadzi kary za niewywiazywanie sie z obowiazkow rodzicielskich, jak np nie pojawianie sie u dziecka w czasie, gdy zgodnie z wyrokiem powinno sie nad nim sprawowac opieke. Odpowiedz Link
michszyb Re: Kary za utrudnianie kontaktu - projekt 18.04.11, 14:41 Tully Szkoda że świat nie jest suma moich i twoich problemów. Dwa minusy dałyby ładnego plusa Odpowiedz Link
tully.makker Re: Kary za utrudnianie kontaktu - projekt 18.04.11, 14:53 Dla mnie to akurat nie byl jakis straszny problem - ale na wiez syna z ojcem mial wplyw absolutnie destrukcyjny. Co tez wylacznie mnie obchodzi w kontekscie uczuc dziecka. Odpowiedz Link
zolta_iwulka do tully.makker 18.04.11, 15:44 tully.makker napisała: > Dla mnie to akurat nie byl jakis straszny problem - ale na wiez syna z ojcem mi > al wplyw absolutnie destrukcyjny. > Tully, a jaki był/jest ten wpływ? Odpowiedz Link
tully.makker Re: do tully.makker 19.04.11, 18:06 No zwyczajnie - -chlopak przezyl juz prawie 19 lat podczas ktorych ojciec mial mu do zaoferowania na ogol wylacznie kase i to tez czesto obwarowana takimi warunkami, ze chlopak czesto stwierdal, ze ma to w dupie. Ostania inicjatywa wychowawcza tatusia zakonczyla sie po miesiacu, no bo musialby wlasnie ten raz na miesiac zadzwonic do syna i ustalic pewne fakty wplywajace na wysokosc kieszonkowego - to bylo za trudne, prosciej przelewac tyle samo co miesiac, co z tego ze za pewne zachowania miala byc redukcja. I tak przez 19 lat, na kazdym kroku totalna olewczosc i chodzenie po najmniejszej linii oporu. Odpowiedz Link
laura_fairlie Re: Kary za utrudnianie kontaktu - projekt 18.04.11, 17:47 W projekcie jest też: "Jeżeli osoba uprawniona do kontaktu z dzieckiem albo osoba, której tego kontaktu zakazano, narusza obowiązki wynikające z orzeczenia albo z ugody zawartej przed sądem lub przed mediatorem w przedmiocie kontaktów z dzieckiem, sąd opiekuńczy zagrozi tej osobie nakazaniem zapłaty oznaczonej sumy pieniężnej na rzecz osoby, pod której pieczą dziecko pozostaje..." orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/nazwa/spr_1856_3063/$file/spr_1856_3063.pdf A w KRiO stoi: Art. 113. § 1. Niezależnie od władzy rodzicielskiej rodzice oraz ich dziecko mają prawo i obowiązek utrzymywania ze sobą kontaktów. Wcale nie jestem pewna, czy nie będzie można wystąpić o ukaranie rodzica, który mając zasądzone kontakty z dzieckiem, nie kontaktuje się... Odpowiedz Link