Dodaj do ulubionych

Kary za utrudnianie kontaktu - projekt

18.04.11, 14:10
Kary za utrudnianie kontaktu - projekt zmian w kpc
Całość:

wyborcza.pl/1,75248,9452415,Kary_za_utrudnianie_kontaktu_z_dzieckiem.html
Obserwuj wątek
    • michszyb Re: Kary za utrudnianie kontaktu - projekt 18.04.11, 14:21
      Byłbym bogatym człowiekiem. Ale niestety o tym projekcie mówi się już któryś rok z rzędu i nadal jest tylko projektem. podobnie w fazie projektu jest opieka naprzemienna.
    • tully.makker Re: Kary za utrudnianie kontaktu - projekt 18.04.11, 14:39
      Czekam z utesknieniem na projekt, ktory wprowadzi kary za niewywiazywanie sie z obowiazkow rodzicielskich, jak np nie pojawianie sie u dziecka w czasie, gdy zgodnie z wyrokiem powinno sie nad nim sprawowac opieke.
      • michszyb Re: Kary za utrudnianie kontaktu - projekt 18.04.11, 14:41
        Tully
        Szkoda że świat nie jest suma moich i twoich problemów. Dwa minusy dałyby ładnego plusa
        • tully.makker Re: Kary za utrudnianie kontaktu - projekt 18.04.11, 14:53
          Dla mnie to akurat nie byl jakis straszny problem - ale na wiez syna z ojcem mial wplyw absolutnie destrukcyjny. Co tez wylacznie mnie obchodzi w kontekscie uczuc dziecka.
          • zolta_iwulka do tully.makker 18.04.11, 15:44
            tully.makker napisała:

> Dla mnie to akurat nie byl jakis straszny problem - ale na wiez syna z ojcem mi
            > al wplyw absolutnie destrukcyjny. >

Tully, a jaki był/jest ten wpływ?

• tully.makker Re: do tully.makker 19.04.11, 18:06
              No zwyczajnie - -chlopak przezyl juz prawie 19 lat podczas ktorych ojciec mial mu do zaoferowania na ogol wylacznie kase i to tez czesto obwarowana takimi warunkami, ze chlopak czesto stwierdal, ze ma to w dupie. Ostania inicjatywa wychowawcza tatusia zakonczyla sie po miesiacu, no bo musialby wlasnie ten raz na miesiac zadzwonic do syna i ustalic pewne fakty wplywajace na wysokosc kieszonkowego - to bylo za trudne, prosciej przelewac tyle samo co miesiac, co z tego ze za pewne zachowania miala byc redukcja. I tak przez 19 lat, na kazdym kroku totalna olewczosc i chodzenie po najmniejszej linii oporu.
      • laura_fairlie Re: Kary za utrudnianie kontaktu - projekt 18.04.11, 17:47
        W projekcie jest też:
        "Jeżeli osoba uprawniona do kontaktu z dzieckiem albo osoba, której tego kontaktu zakazano, narusza obowiązki wynikające z orzeczenia albo z ugody zawartej przed sądem lub przed mediatorem w przedmiocie kontaktów z dzieckiem, sąd opiekuńczy zagrozi tej osobie nakazaniem zapłaty oznaczonej sumy pieniężnej na rzecz osoby, pod której pieczą dziecko pozostaje..."
        orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/nazwa/spr_1856_3063/$file/spr_1856_3063.pdf
        A w KRiO stoi:
        Art. 113.

§ 1. Niezależnie od władzy rodzicielskiej rodzice oraz ich dziecko mają prawo i obowiązek utrzymywania ze sobą kontaktów.

Wcale nie jestem pewna, czy nie będzie można wystąpić o ukaranie rodzica, który mając zasądzone kontakty z dzieckiem, nie kontaktuje się...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka