Dodaj do ulubionych

Pomóżcie...

25.08.11, 14:17
W dużym skrócie: Kobieta po 40-tce moja sąsiadka po rozwodzie mają 3 dzieci najmłodsze ma 18 lat i ona płaci na niego 1200pln alimentów a zarabia UWAGA ok. 1250-1300 (pracuje na produkcji przy ciastkach). Moje pytanie brzmi jak to możliwe???

Pieniądze są ściągane z jej konta po rozwodzie otrzymała 1/3 majątku to była dośc duża kwota. Co z tym zrobic? Ona twierdzi, że jej mąż opłaca sędziego - nie wiem czy tak jest ale jeśli spojrzec na powyższe kwoty to dziwne by było inaczej. Gdzie nagłośnic taką sprawę?

Ona była pierwszą żoną tego pana a teraz ma już trzecią i dziecko. Facet jest ogólnie majętny ma firmę przewozową i biuro podróży.

Pomóżcie bo się kobieta zajedzie...
Obserwuj wątek
    • anbale Re: Pomóżcie... 25.08.11, 14:58
      No ale dlaczego płaci? Jaki jest powód? Alimenty? Spłata kredytu? Jakies inne zobowiązania?
      • pisklatko12 Re: Pomóżcie... 25.08.11, 15:07
        Zadnych zobowiązań po prostu alimenty w wysokości 1200pln na jedno dziecko pełnoletnie zresztą chłopak jest zdrowy i rozwija się prawidłowo.
        • nangaparbat3 Re: Pomóżcie... 25.08.11, 15:09
          trudno uwierzyc
          • pisklatko12 Re: Pomóżcie... 25.08.11, 15:12
            Właśnie i tego nie rozumiem również jak coś takiego jest możliwe, do kiedy płąci się alimenty na dziecko? czy na pełnoletnie również?
            • malgolkab Re: Pomóżcie... 25.08.11, 15:16
              alimenty płaci się do ukończenia 26 r.ż. pod warunkiem, że dziecko się uczy.
              • tricolour A nawet dłużej... 25.08.11, 15:24
                ... ponieważ w prawie nie ma słowem nic o górnej granicy wiekowej. Dopóki sie uczy i nie ma możliwości utrzymać się, to płaci się alimenty. Nawet do pięćdziesiątki choc ostatnio przepisy zmieniły się na korzyść płatników. Małą korzyść.
                • malgolkab Re: A nawet dłużej... 25.08.11, 15:26
                  to nie wiedziałam... myślałam, że to tak jak z rentą rodzinną np.
                  • tricolour I to jest wielka nierówność... 25.08.11, 15:57
                    ... obywatela wobez państwa polskiego.

Państwo żąda na bieżąco dowodów, że młody człowiek sie uczy i kończy arbitralnie wypłatę alimentów z FA w dniu ukończenia 25 roku zycia. Nawet jak studiuje 10 fakultetów.

A rodzic ma odwrotnie: to on musi udowodnić w sądzie, że dziecku alimenty się nie należą i moza płcic wiekami.
    • zolza38 Re: Pomóżcie... 25.08.11, 19:03
      Nawet studiujące dziennie dziecko (?) ma możliwości podjęcia pracy oraz częściowego utrzymania się. Tak więc bezwzględnie należy złożyć w sądzie wniosek o obiżenie alimentów.

I sąd takie niższe alimenty zasądzi.
    • mamameg Re: Pomóżcie... 25.08.11, 22:03
      Ale jak to możliwe, że alimenty są tej samej wysokości co wynagrodzenie?
      • altz Re: Pomóżcie... 26.08.11, 09:55
        mamameg napisała:

> Ale jak to możliwe, że alimenty są tej samej wysokości co wynagrodzenie?
        Bo mamy system prawa w carskim stylu. Urzędnik ustalił, że matkę stać na wyższe zarobki i nic nie zrobisz.
        W Niemczech są dodatki na dzieci, które można przeznaczyć na spłatę alimentów, od lat są też tabele wysokości alimentów w zależności od dochodów, można nawet zmienić pracę na mniej płatną i za to kary nie będzie, a tylko obniżenie alimentów. Alimenty tam obciążają w mniejszym stopniu budżet domowy.
        Spotkałem się już z sytuacjami, gdy rodzic miał obowiązek płacił alimenty wyższe, niż zarobki, ale to jest pierwszy taki przypadek, który znam, a który przytrafił się kobiecie.
    • mayenna Re: Pomóżcie... 26.08.11, 09:21
      Pani może złożyć w sadzie wniosek o zmniejszenie alimentów. Wystarczy jak dostarczy zaświadczenie o zarobkach i wykaże, ze nie może płacić takiej kwoty.

Mnie zastanawia czemu dziecko nie mieszka z matką, czemu ojciec nie płaci mu alimentów? Nie wierzę w opłacanie sędziego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka