09.11.11, 21:03
Właśnie dzisiaj otrzymałam wezwanie na przesłuchanie(?) w mojej sprawie rozwodowej. Pozew złożyłam 28 września, raz byłam wezwana niestety do uzupełnienia braków formalnych. Termin sprawy: 27 lutego. Jestem załamana, nie przypuszczałam że będę musiała czekać aż tak długo. Czy Wy też tak długo czekacie/czekaliście na pierwszą sprawę???
Poza tym wezwano mnie do uiszczenia zaliczki za wynagrodzenie kuratora. Czy kurator jest dlatego, bo mamy dziecko?
Obserwuj wątek
    • malgolkab Re: Kurator? 09.11.11, 22:38
      babag napisała:

> Właśnie dzisiaj otrzymałam wezwanie na przesłuchanie(?) w mojej sprawie rozwodo
      > wej. Pozew złożyłam 28 września, raz byłam wezwana niestety do uzupełnienia bra
      > ków formalnych. Termin sprawy: 27 lutego. Jestem załamana, nie przypuszczałam ż
      > e będę musiała czekać aż tak długo. Czy Wy też tak długo czekacie/czekaliście n
      > a pierwszą sprawę???
      pozew złożony w kwietniu, pismo z sądu w czerwcu z terminem na wrzesień.
      > Poza tym wezwano mnie do uiszczenia zaliczki za wynagrodzenie kuratora. Czy kur
      > ator jest dlatego, bo mamy dziecko?
      u nas nie było kuratora, exowi kazali doprowadzić świadka na okoliczność dziecka (swoją drogą ciekawe określenie - doprowadzićwink sądy różnie postępują - czasem chcą świadka czasem wysyłają kuratora - chyba kwestia konkretnego sędziego
    • mstawarz Re: Kurator? 09.11.11, 22:49
      Tak kurator jest dlatego że macie dziecko, Sąd w takim wypadku nie może poprzestać na przesłuchaniu stron. Praktyka niektórych sądów jest taka ze żąda świadka, a np. wrocławski wysyła kuratora, za którego trzeba zapłacić zaliczkę.
    • triss_merigold6 Re: Kurator? 09.11.11, 22:54
      Kurator jest dlatego, że prawdopodobnie nie wskazałaś kogoś kto będzie reprezentował interesy małoletniego.
      • babag Re: Kurator? 09.11.11, 23:00
        Myślałam, że skoro napisałam, w pozwie, że dziecię (dorosłe właściwie) zostaje ze mną, to ja go reprezentuję. Trochę mnie zdziwił ten kurator
        • triss_merigold6 Re: Kurator? 09.11.11, 23:06
          Pełnoletnie?
          W wypadku niepełnoletniego musi być wskazany świadek na rzecz małoletniego dziecka, może być ktokolwiek, to formalność ale jest pytany przez sąd o dziecko.
          • babag Re: Kurator? 09.11.11, 23:08
            Źle napisałam sad. powinno być prawie dorosłe. 17 lat
          • malgolkab Re: Kurator? 10.11.11, 09:26
            triss_merigold6 napisała:

> W wypadku niepełnoletniego musi być wskazany świadek na rzecz małoletniego dzie
            > cka, może być ktokolwiek, to formalność ale jest pytany przez sąd o dziecko.
            ex składając pozew nikogo nie wskazał. W wezwaniu na rozprawę sąd zobowiązał go do doprowadzenia świadka (nie trzeba było nawet wcześniej podawać jego danych, nie dostawał też wezwania)
        • costasa Re: Kurator? 09.11.11, 23:07
          Zadzwoń do sądu i dopytaj.
          • dezoksa Re: Kurator? 10.11.11, 08:33
            Jeśli chcesz żeby dziecko mieszkało przy Tobie, kurator przyjdzie zorientować się czy masz do tego odpowiednie warunki. Zrobi wywiad środowiskowy. I nic więcej. Mogłabyś mieć świadka, który to potwierdzi, ale kurator jest chyba lepszy...nie musisz nikogo prosić o przyjście do sądu.
            • niutka Re: Kurator? 11.11.11, 21:10
              Ja skaladalam pozew o rozwod i wnioskowalam, zeby dzieci byly ze mna, a mieszkalam wtedy w mieszkaniu (juz) exa. Nie wiem co pani kurator dala wizyta w tymze domu, bo i tak sie stamtad wyprowadzilismy... (w trakcie sprawy rozwodowej).
      • ewela1_1 Re: Kurator? 10.11.11, 08:50
        Ja wskazałam świadka na rzecz małoletnich dzieci, mimo to kurator się pojawił. Za kuratora nie płaciłam, eks zobowiązał się na rozprawie, że on to zrobi. I zrobił to na miejscu.

Co do terminu rozprawy, bardzo szybko, ok. 2 miesiące po złożeniu pozwu.
        -------------
        "Żaden człowiek siły swojej nie zna, dopóki jej w potrzebie z siebie nie dobędzie" E. Orzeszkowa
        • babag Re: Kurator? 10.11.11, 19:14
          To zazdroszczę szybkiego terminu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka